فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوقی میان رشته ای
پیاپی 7 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امین کوهیان افضل، غلامحسین مسعود*، محسن شکرچی زاده صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    همواره امتناع از انجام وظایف قانونی (ترک فعل) به عنوان یکی از جلوه های غالب رکن مادی جرایم شناخته می شود، همچنین امکان تحقق برخی از جرایم به صورت ترک فعل نه تنها از نظر رکن مادی با چالش جدی روبه رو است، بلکه از نظر رکن روانی نیز محل بحث و تردید است. از این رو هدف این مقاله بررسی اشکال مداخله و مسوولیت کیفری جرم ترک فعل در حقوق کیفری ایران و انگلستان است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر مشاهده خواهد شد که مبانی جرم انگاری ترک فعل در نظام حقوقی ایران و انگلستان از مبانی همچون اخلاق گرایی قانونی، اصل ضرورت و همچنین مصلحت گرایی تبعیت  نموده است که به عنوان مبانی اجتماعی توجیه گر قانون گذار در جرم انگاری ترک فعل به عنوان رفتار مجرمانه شناخته می شود.

    نتیجه گیری

    با بررسی عناصر و اجزای هر یک از اوصاف مجرمانه در این مقاله این مهم به دست آمد که عناوین مجرمانه همگی در جرایم ارتکابی از طریق ترک فعل نیز قابلیت تحقق دارد. به عبارت دیگر امکان معاونت، شرکت و یا سایر اوصاف مجرمانه در جرایم ارتکابی از طریق ترک فعل نیز امکان پذیر است این مساله در نظام حقوقی انگلستان نیز از وضعیت مشابهی برخوردار است.

    کلیدواژگان: مداخله در ارتکاب جرم، مسوولیت کیفری، جرم ترک فعل، حقوق کیفری، ایران، انگلستان
  • الله بخش کاوسی* صفحات 17-26
    زمینه و هدف

    مقاله حاضر در طی روند مطالعاتی خود اهداف شناخت مقررات ملی ساختمان، بیان شرح وظایف مهندسین طراح، ناظر، مجری و مسوولیت آنها و شرح حقوق مهندسی را دنبال می نماید.

    مواد و روش ها

    پژوهش پیش رو از لحاظ روش شناسی، توصیفی - تحلیلی حقوقی و از لحاظ هدف گذاری، یک مطالعه کاربردی محسوب می گردد و شیوه گردآوری داده ها، کتابخانه ای و اسنادی می باشد.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر مشاهده خواهد شد که برای تحقق حقوق شهروندی و حقوق مهندسی در بخش ساختمان نیاز به شناخت کافی نسبت به حقوق مهندسی و اصول فنی ساختمان و تعهد عملی کارفرماها و مهندسین به اجرای صحیح ساختمان ها و ضامن به تعهد آنها می باشد. در شرایطی که حقوق شهروندی و حقوق مهندسی در راستای پایداری به تعهد بین طرفین و انجام به موقع پروژه های ساختمانی و پرداخت به موقع هزینه ها رعایت گردد، نیاز به طرح دعاوی حقوقی در محافل قضایی نمی باشد.

    نتیجه گیری

    از مهم ترین عوامل تاثیرگذار برای تحقق این مهم، فرهنگ سازی عمومی و آموزش همگانی و افزایش دانش حقوقی، در راستای احترام به قانون و حفظ حقوق شهروندی و ارتقای کیفیت و افزایش عمر مفید در بخش ساختمان و حقوق مهندسی می باشد.

    کلیدواژگان: حقوق، مقررات ملی، قانون، مهندس، ساختمان
  • مهدی غیاثوند* صفحات 27-41
    زمینه و هدف

    پرسش اصلی این مقاله این است که در بحث از قاعده مسوولیت مدنی، آیا چیزی تحت عنوان پس زمینه فلسفی خاص هر نظریه ی خاص، برای نمونه تقصیرگرایی یا نظریه مسوولیت محض یافتنی است؟ البته صرفا در پارادایم اقتصادی؛ یعنی آنجا که در مسوولیت مدنی به دیده شیوه ای برای تخصیص هزینه های یک رخداد نگریسته می شود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش کتابخانه ای و به شیوه ی پژوهش های توصیفی-تحلیلی به اجرا درآمده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    استدلال شده که تقصیرگرایی و نظریه های مسوولیت محض در پارادایم اقتصادی (1) فی حدنفسه مستلزم تصدیق انگاره اراده آزاد، تصدیق یا تکذیب جبر طبیعی یا الهیاتی نیستند و می توانند نسبت به این منازعات فلسفی بلااقتضاء باشد؛ (2) در شرایطی که اخلاق، خود مبتنی بر محاسبات هزینه-فایده باشد، همراهی مسوولیت حقوقی و اخلاقی را به واسطه بهره مندی از یک مبنای محاسباتی مشترک خواهیم داشت و نه تلازم این دو را؛ (3) مستلزم ناشناخت گرایی اند و (4) فهم اقتصادی از این نظریه ها، تاثیری بر چگونگی وابستگی این نظریه ها به مناقشات فلسفی در باب مفاهیم علیت و سببیت ندارد.

    نتیجه گیری

    ناشناخت گرایی، عدم ابتنای مسوولیت حقوقی بر مسوولیت اخلاقی، استقلال و تاثیرناپذیری قاعده مسوولیت مدنی در این پارادایم از مناقشات فلسفی پیرامون اختیار انسانی و همچنین مناقشات فلسفی دیرپا در باب مفهوم علیت همگی از لوازم تعبیر اقتصادی از نظریه های مسوولیت مدنی اند.

    کلیدواژگان: پارادایم اقتصادی، تقصیرگرایی، مسوولیت محض، مسوولیت مدنی، ناشناخت گرایی، سببیت
  • امیر پورشاهرودی*، اکبر فلاح، علی فقیهی، محمدعلی خیراللهی صفحات 43-57
    زمینه و هدف

    دست یابی به نحوه چگونگی فرآیند انتقال ضمان از قاتل به عاقله، بنیان پژوهش و منشاء شکل گیری واکاوی نظریه وجوب وضعی دیه در قتل خطایی در مقایسه با نظریه تکلیفی را پایه گذاری نموده است. تحلیل این جایگاه و واکاوی آن در آموزه های فقهی مکتب امامیه با تاکید بر آراء و اندیشه های امام خمینی، آیت اله خویی و صاحب جواهر و قوانین موضوعه ایران از اهداف این تحقیق است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش کتابخانه ای و به شیوه ی پژوهش های توصیفی-تحلیلی به اجرا درآمده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد صاحب جواهر اولین فقیهی است که ضمان ابتدایی عاقله را نپذیرفته است. پس از او، آیت اله خویی این نظر را تقویت کرده است. یافته های پژوهش حکایت از دو رویکرد فقهی می نماید؛ امام خمینی قایل است حکم اولیه دیه قتل خطایی، بر عهده عاقله و ثبوت آن بر عاقله از باب وجوب وضعی است. در حالیکه صاحب جواهر و آیت اله خویی معتقدند ثبوت دیه از باب وجوب تکلیفی است نه وضعی.

    نتیجه گیری

    نظر نگارنده بر آن است که کاوش های فقهی بر معتبر بودن وجوب وضعی تصریح دارد، گرچه برخی از بزرگان اصحاب بر وجوب تکلیفی بودن الزام عاقله موافقت نموده اند.

    کلیدواژگان: وجوب وضعی دیه، قتل خطایی، وجوب تکلیفی، عاقله
  • محمد خلیلی کلاریجانی، محمدعلی خیرالهی*، علی فقیهی صفحات 59-67
    زمینه و هدف

    فساد اداری در تمامی ادارات و نهادهای دولتی و غیر دولتی امکان پذیر است. با این حال، از آنجا که برخی نهادها دارای قداست و احترام خاصی توسط شهروندان هستند، وجود کمترین فساد در آنها می تواند موجب نا امیدی و دلسردی شهروندان گردد. از جمله این ادارات، سازمان های خیریه است. نظر به اهمیت این موضوع، در این تحقیق راهکارهای مبارزه با فساد اداری در این سازمان مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش کتابخانه ای و به شیوه ی پژوهش های توصیفی-تحلیلی به اجرا درآمده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد که راهکارهای مبارزه با فساد اداری در سازمان های خیریه مانند سایر سازمان ها و ادارات دولتی، معطوف به عوامل گلوگاهی فساد اداری اند و می شود بدون توجه به اینکه فساد در چه نهادی اتفاق افتاده باشد، قابل استفاده باشند.

    نتیجه گیری

    راهکارهای مبارزه با فساد اداری در سازمان های خیریه مجموعا معطوف به سه مورد «راهکارهای مربوط به حاکمان و صاحبان قدرت»، «راهکارهای مربوط به نظام اداری سالم و کارآمد» و «راهکارهای مربوط به وضعیت فرهنگی و هنجارهای حاکم» است.

    کلیدواژگان: وقف، فساد، راهکار های ضد فساد، سازمان های خیریه
  • امین نصر، راضیه قاسمی* صفحات 70-85
    زمینه و هدف

    جرایم دولتی، هنجارهایی به ظاهر قانونی هستند که آشکارا سبب نقض حقوق بنیادین افراد می شود و ناکارآمدی قوانین در پیشگیری از ظهور آن ها، وجوب جرم انگاری چنین رفتارهایی را ایجاب می نماید. امروزه به رسمیت شناختن مفهوم نوظهور جرایم دولتی، ضرورتی اجتناب ناپذیر برای حفظ حقوق بنیادین بشر، از جمله حق بر سلامت شهروندان است؛ لکن محظوراتی مانع تحقق آن و فارق دانستن دولت ها از مسوولیت کیفری در قبال ارتکاب رفتارهای غیرقانونی شده است. رفتارهایی از جمله نقض گسترده حق بر سلامت شهروندان، اعمال تبعیض ناروا در عرضه خدمات درمانی شایسته را می توان از جرایم غیرقانونی سلامت ستیز دولتی تعبیر نمود، در حالی که حق سلامت شهروندان در اسناد بین المللی و حقوق داخلی دولت ها مورد تاکید قرار گرفته و دولت ها متعهد به تامین سلامت شهروندان شده اند. لکن با پیدایش کووید-19، بحرانی در حوزه تامین سلامت شهروندان، گریبانگیر دولت ها شده و مدیریت این بحران چالشی بی سابقه برای دولت ها رقم زده است. از این رو مقاله پیش رو درصدد ارزیابی اقدامات دولت وقت ایران در بحران یاد شده، در قالب جرایم دولتی می باشد.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی-تحلیلی، و روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای، با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات انجام شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در مقاله پیش رو، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق مبین بدمدیریتی هایی است که می تواند مصداق بارز جرایم دولتی قلمداد شود. رفتارهایی که هرچند علی رغم ضررهای جبران ناپذیر آن صریحا جرم انگاری نشده است، لکن استناد به قانون مانع از مسوولیت کیفری دولت به دلیل ارتکاب رفتارهای غیرقانونی نیست.

    نتیجه گیری

    امروزه نقش دولت ها در حمایت از حقوق بنیادین شهروندان در ظهور بحران های فراگیر آشکار است و ظهور کووید-19 را می توان یکی از مهم ترین بحران ها دانست. اما در راستای مدیریت بحران یاد شده، اعمال سیاست گذاری های ناکارآمد، قصور در عرضه خدمات درمانی شایسته، رفتارهایی است که علی رغم نقض آشکار حق سلامت شهروندان، قابلیت اضرار عمومی آن بر کسی پنهان نیست. از این رو گزاف گویی نیست که مقتولان کووید-19 را از بزه دیدگان جرایم دولتی یاد کنیم.

    کلیدواژگان: جرم دولتی، مسوولیت کیفری دولت، کووید-19
  • فاطمه مهدوی، علی فقیهی*، محمد محسنی دهکلانی صفحات 86-98
    زمینه و هدف

    در معاملات می‌توان دو فرض را مطرح نمود یکی فرض علم نسبت به اصول معاملات و دیگری فرض جهل در فروعات. در زمینه معاملات، قلمرو علم و جهل گستره وسیعی را به خود اختصاص می‌دهد. اما این که آیا در معاملات فرض بر علم طرفین می‌باشد و جهل در موارد خاص فاقد ایراد است و یا آنکه جهل در چه مواردی عذر محسوب می‌شود و چه نوع جهلی را می‌توان مورد نظر دانست، مورد توجه این مقاله است. همچنین این نوشتار به دنبال بررسی نقش جهل در عبادات و احکام کیفری است.

    مواد و روش‌ها

    روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی-تحلیلی انجام شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در مقاله پیش رو، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است. یافته‌ها: یافته‌های نگارنده حاکی از آن است که موضوع جهل به حکم یکی از قواعد مربوط به نظم عمومی است و علی‌القاعده پذیرش آن بدون دلیل موجه، موجب برهم خوردن نظم عمومی می‌شود. با این حال فقهای معظم، موضوع جهل را در سه ساحت عبادات، معاملات و مسوولیت کیفری به تفصیل مورد بحث قرار داده‌اند.

    نتیجه‌گیری

    از کلمات فقها استفاده می‌شود که پیرامون حکم وضعی عبادات جاهل، میان جاهل قاصر و مقصر تفاوت است. جاهل مقصر در حکم عالم است و لذا عبادات او صحیح نیست و مواخذه و عقاب هم دارد ولی در خصوص ناسی به حکم و موضوع، مشهور، مطلقا فتوا به صحت عمل او داده‌اند. در معاملات عموما جهل مورد قبول قرار گرفته است. در حقوق کیفری نیز جهل مسقط مسوولیت کیفری و مجازات است.

    کلیدواژگان: علم، جهل، عبادت، معاملات، مسوولیت کیفری
|
  • Amin Kouhian Afzal, Gholamhossein Masoud*, Mohsen Shekarchizadeh Pages 1-15
    Background and Aim

    Refraining to accomplish legal duties (omission) is always considered as one prevailing aspect of actus reus. Moreover, it may cause some highly controversial crimes in terms of both actus reus and mens rea. The present research investigates forms of interference and criminal liability of omission in Iran and England criminal laws.

    Materials and Methods

    A descriptive-analytical method was used to carry out this theoretical study. Research data were drawn from available documents, books, and articles using a library method.

    Ethical Considerations

    In this research, the authenticity of texts, honesty, and confidentiality were carefully preserved.

    Findings

    Research data shed light on the criminalization basis of omission in Iran and England criminal laws. It has followed such principles as legal ethics, the principle of necessity, and expediency which are known as the social basis by which the legislator justifies criminalization of omission as criminal behavior.

    Conclusion

    The current study found that all criminal titles could be realized in crimes caused by omission by reviewing the elements and components of criminal descriptions. To put it simply, there is always the possibility of assistance, participation, and other criminal acts in crimes committed due to omission. This is also true for England's criminal law.

    Keywords: Interference in committing a crime, Criminal liability, Omission, Criminal law, Iran, England
  • Allahbakhsh Kavoosi* Pages 17-26
    Background and Aim

    The purpose of the current study is to examine national building regulations, elaborate the duties and responsibilities of of design engineers, supervisors, executors according engineering laws and regulations.

    Materials and Methods

    The present research is applied research which employs descriptive-analytical methods for its purposes, the required data for which is collected from library archives.

    Ethical Considerations

    In all stages of authoring the present study, the originality and integrity of the contents and texts were maintained.

    Findings

    The findings of the study indicated that for implementing civil and engineering rights in the construction sector, being primarily equipped with sufficient knowledge on engineering rights, technical principles of the building and practical commitment of employers and engineers are of paramount significance in graceful construction of buildings and guaranteeing the commitment of the aforementioned parties. In case civil and engineering rights are implemented such that the commitment between the parties, the timely implementation of construction projects and due payment of costs are maintained, the grounds for filing lawsuits before courts are mitigated.

    Conclusion

    One of the most important influential factors for implementing civil and engineering rights is establishing the proper culture and public education for legal knowledge, with the purpose of respecting the law and protecting civil rights. This can in turn lead to improved quality and increased useful life as it applies to construction and engineering law.

    Keywords: Law, National Regulations, Engineer, Building
  • Mahdi Ghiasvand* Pages 27-41
    Background and Aim

    Some jurists use criterions like strict liability or fault as the philosophical basis of civil liability in economic paradigm. This article, aims to exploring relationship between these criterions and some epistemological, ethical and ontological debates; Or to be more precise, dependence of using these criterions on some main philosophical debates.

    Materials and Methods

    This research has been carried out in a library using descriptive-analytical research methods.

    Ethical Considerations

    Ethical considerations related to writing texts and referring to sources was observed.

    Findings

    It has been argued that in this paradigm, Strict Liability, and Fault-based civil liability (1) do not imply free will, determinism or indeterminism, fatalism and they can be impartial to philosophical disputes over these philosophical themes. Then it has been argued that if we presuppose utilitarianism in ethics, that is, in a situation where ethics itself is based on cost-benefit calculations, then we will have the consistency between legal and moral responsibility using a common computational basis. However, we cannot inference an implication relationship in this context. We continued that in Economic paradigm, Strict Liability and Fault-based civil liability both imply non-Cognitivism.

    Conclusion

    Economic understanding of these theories has no effect on how they relate to philosophical controversies (on the concepts of causality).

    Keywords: Economic Paradigm, Fault-based civil liability, Strict Liability, Causality, Non-cognitivism
  • Amir Poorshahroodi*, Akbar Fallah, Ali Faghihi, Mohammad Ali Kheirollahi Pages 43-57
    Background and Aim

    The process of transferring the duty to pay blood money from the killer to his/her relatives is the aim of this article. We focus on the opinions of Imam Khomeini, Ayatollah Khoei, Saheb Javaher and Iranian statutory laws.

    Materials and Methods

    This research has been carried out in a library using descriptive-analytical research methods.
    Ethical Considerations: Ethical considerations related to writing texts and referring to sources was observed.

    Findings

    The results of the research show that Saheb Javaher is the first jurist who did not accept the duty of relatives to pay blood money in unintentional homicide. After him, Ayatollah Khoei has reinforced this view. Imam Khomeini, however has a different view.

    Conclusion

    The authors belive that it is duty of relatives to pay blood money in unintentional homicide.

    Keywords: Duty to Pay Blood Money, Unintentional Homicide, Relatives
  • Mohammad Khalili Kelarijani, Mohammad Ali Kheirollahi*, Ali Faghihi Pages 59-67
    Background and Aim

    Corruption is possible in all government and non-government offices and institutions. However, because some institutions have a special sanctity and respect by citizens, the slightest corruption in them can cause frustration and discouragement of citizens. Among these departments are Charity Organizations. Due to the importance of this issue, in this study, anti-corruption strategies in this organization will be examined.

    Materials and Methods

    This research has been carried out in a library using descriptive-analytical research methods.

    Ethical Considerations

    Ethical considerations related to writing texts and referring to sources was observed.

    Findings

    The results show that anti-corruption strategies in the Endowment and Charity Organization, like other organizations and government departments, are focused on the bottlenecks of corruption and can be used regardless of the institution in which the corruption occurred.

    Conclusion

    Anti-corruption strategies in Charity Organizations are collectively focused on three items: "Strategies for rulers and those in power", "Strategies for a healthy and efficient administrative system" and "Strategies for cultural status and governing norms".

    Keywords: Endowment, Corruption, Anti-corruption Strategies, Charity Origination
  • Amin Nasr, Razieh Ghasemi* Pages 70-85
    Background and Aim

    Government crimes are ostensibly legal norms that clearly violate the fundamental rights of individuals, and the ineffectiveness of the law in preventing their occurrence necessitates the criminalization of such behaviors. Today, recognition of the emerging concept of state crime is an inevitable necessity for the protection of fundamental human rights, including the right to health of citizens; however, restrictions have prevented it from being realized and governments have been exempted from criminal liability for illegal behavior. Behaviors such as widespread violations of citizens 'right to health, unfair discrimination in the provision of adequate health care can be interpreted as illegal government health crimes, while citizens' right to health is enshrined in international instruments and domestic law. Emphasis has been placed on governments committed to ensuring the health of citizens. But with the advent of Covid-19, a crisis in the health of citizens has gripped governments, and managing this crisis has posed an unprecedented challenge for governments. Therefore, the leading article seeks to evaluate the actions of the then Iranian government in the crisis in the form of government crimes.

    Materials and Methods

    The research method in this article is descriptive-analytical, and the method of data collection is library, with reference to documents, books and articles.

    Ethical Considerations

    In the present article, the originality of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    The findings of the study indicate mismanagement that can be considered as a clear example of government crimes; Behaviors that, although not explicitly criminalized despite their irreparable harm, do not invoke the law to prevent the government from being held criminally liable for committing illegal acts.

    Conclusion

    Today, the role of governments in protecting the fundamental rights of citizens in the emergence of pervasive crises is obvious and the emergence of Covid-19 can be considered one of the most important crises. But in order to manage this crisis, the implementation of inefficient policies, failure to provide adequate health care, are behaviors that, despite the obvious violation of citizens' right to health, its potential for public harm is not hidden from anyone, so it is an exaggeration. It is not as if we mention the victims of Covid-19 as victims of state crimes.

    Keywords: Government Crime, Government, Criminal Liability, Covid-19
  • Fatemeh Mahdavi, Ali Faghihi*, Mohammad Mohseni Dehkalani Pages 86-98
    Background and Aim

    In transactions, two assumptions can be made, one is the assumption of knowledge about the principles of transactions and the other is the assumption of ignorance. In the field of transactions, the realm of knowledge and ignorance spans a wide range. However, whether in transactions it is based on the knowledge of the parties or in what cases ignorance is considered an excuse and what kind of ignorance can be considered, is of interest to this article. This article also seeks to investigate the role of ignorance in worships and criminal rulings.

    Materials and Methods

    The research method in this article is descriptive-analytical. Ethical Considerations: In the present article, the originality of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    The author's findings suggest that the issue of ignorance of the law is one of the rules of public order, and accepting it without good reason disturbs public order. However, jurists have discussed the issue of ignorance in three areas of worship, transactions and criminal liability in detail.

    Conclusion

    According to jurisprudents, ignorant worships are not correct and are punished, but in the case of forgetfulness about the ruling and the subject, most jurists have absolutely given a fatwa about the authenticity of his actions. In transactions, ignorance is generally accepted. In criminal law, ignorance also eliminates criminal responsibility and punishment.

    Keywords: Knowledge, Ignorance, Worship, Transactions, Criminal Liability