فهرست مطالب

ماهیان دریایی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1400)

نشریه ماهیان دریایی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیرا ناظم رعایا* صفحات 1-8
    با توجه به اهمیت توسعه و گسترش صنعت آبزی پروری، ضروری است که در برنامه های تکثیر مصنوعی ماهیان پرورشی به مساله آمیزش خویشاوندی توجه ویژه شود تا از کاهش تنوع ژنتیکی و بروز مشکلات ناشی از آن در نسل‏های بعد جلوگیری شود. در واقع، کمبود امکانات و خلاء مقررات در ارتباط با جابجایی مسوولانه آبزیان زنده، کم توجهی به مدیریت و کنترل بیماری ها در مزارع تکثیر و پرورش، در سال-های اخیر باعث شیوع برخی ازبیماری ها و تحمیل هزینه های گزاف از طریق بروز تلفات سنگین و یا درمان آنها شده است. بنابراین، ضرورت دارد قبل از شروع برنامه تکثیر، پرورش و یا اصلاح نژادی در هر منطقه ، خصوصیات گونه ها و جمعیت های مختلف شناسایی شود و با روش-های ژنتیک مولکولی مورد ارزیابی قرارگیرند تا همزمان با خصوصیات زیستی آنها مانند توان تولیدمثل، نرخ رشد و درصد تلفات مطالعه شوند. دسترسی به مولدین و بچه ماهیان دارای شناسنامه ژنتیکی از مهم ترین مسایل در هر مرکز تکثیر می باشد. در این مقاله سعی بر آن شده است تا اهمیت تعیین تنوع ژنتیکی با نشانگر ریزماهواره در تهیه شناسنامه ژنتیکی مولدین به ویژه در ماهی باس دریایی آسیایی به بحث گذاشته شود.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، شجره نامه، باس دریایی آسیایی، نشانگر
  • فاضل ظهیری* صفحات 9-18
    استفاده از آنتی بیوتیک در غذای موجودات آبزی پرورشی برای کاهش بیماری های عفونی یا تقویت عملکرد رشد انجام می شود. در سال های اخیر، استفاده پیشگیرانه از آنتی بیوتیک ها مورد انتقاد قرار گرفته است که در نهایت منجر به ممنوعیت تولید و پروش موجودات پرورشی توسط بسیاری از کشورها شده است. با توجه به محدودیت های فعلی در استفاده از آنتی بیوتیک، یک نیاز اساسی برای ارزیابی گزینه ها وجود دارد. اسیدهای آلی و یا نمک های آن ها یک جایگزین بالقوه برای جلوگیری از استفاده و ترویج بیش از حد آنتی بیوتیک ها و نیز به عنوان مکمل غذایی و مواد ضدمیکروبی، اخیرا مورد توجه بسیاری از محققان و پرورش دهندگان قرار گرفته است. این مطالعه مروری با تاکید بر تاثیرات اسیدهای آلی بر رشد، استفاده به عنوان مواد مغذی، در دسترس قراردادن مواد معدنی، بهبود فلور روده و مقاومت در برابر بیماری در ماهیان دریایی می باشد. بسیاری از مطالعات گزارش کرده اند که برخی از اسیدهای آلی می توانند به طور قابل توجهی عملکرد رشد و سلامت ماهی را افزایش دهند که این نتایج ارایه شده، به نظر می رسد به گونه های آبزیان، نوع و غلظت اسیدهای آلی و شرایط محیط پرورشی مورد استفاده بستگی دارد.
    کلیدواژگان: اسیدهای آلی، آبزی پروری پایدار، عملکرد رشد، پاسخ ایمنی
  • مهدی گلشن*، سید حسن جلیلی صفحات 19-32

    در چند دهه اخیر تولید و مصرف آبزیان به طور چشمگیری افزایش یافته و به تبع آن بر میزان زایدات (مثل پوست، استخوان، امعاء و احشاء) افزوده شده است. ماهیان دریایی منبع غنی از ترکیبات فعال زیستی مانند پپتیدها هستند. پپتیدهایی ماهیان دریایی اغلب در ساختار پروتیین مادری محبوس و غیر فعال هستند. اخیرا تمرکز صنعت آرایشی-دارویی به استفاده از پپتیدهای مشتق از ماهیان دریایی بیش از پیش معطوف شده است. پیش بینی می شود حجم بازار پروتیین هیدرولیز بین سال های 2020 تا 2026 سالیانه 5/4 درصد رشد داشته باشد. جداسازی پپتیدهای زیست فعال به روش های هیدرولیز آنزیمی، هیدرولیز اسیدی-قلیایی و تخمیر صورت می پذیرد. بسته به ساختار و توالی اسیدهای آمینه بدست آمده، پپتیدها دارای ویژگی های زیستی در صنایع آرایشی - دارویی می باشند. تولید ترکیبات زیست فعال دریایی از زایدات نه تنها به کاهش مشکلات زیست محیطی کمک می نماید، بلکه باعث تولید ارزش افزوده نیز می شود. مقاله حاضر ضمن مروری بر روش هیدرولیز آنزیمی، به بررسی اثرات ضد میکروبی، ضد اکسایشی و ضد پیری پوست از پپتیدهای استخراج شده از ماهیان دریایی می پردازد.

    کلیدواژگان: ماهیان دریایی، آنزیم، پپتید
  • سجاد پورمظفر*، حسین رامشی، مجتبی ذبایح نجف آبادی، منصور طرفی موزان زاده، رضا نهاوندی صفحات 33-40

    ماهی سوکلا یکی از مهمترین گونه ها در صنعت آبزی پروری جهان می باشد. این گونه رشد سریعی دارد و قادر است به 4 تا 6 کیلوگرم در یک سال برسد. این ماهی گوشت خوار بوده به طوری که نیاز پروتیینی و چربی آن به ترتیب 5/44 و 76/5 درصد می باشد. همچنین برای رسیدن به ضریب رشد ویژه مطلوب به 1/21 درصد کربوهیدرات در جیره غذایی احتیاج دارد. در طبیعت، ماهی عمده ترین رژیم غذایی سوکلا با 3/95 درصد را به خود اختصاص داده است و پس از آن اسکویید (1/3 درصد)، خرچنگ (5/1 درصد) و میگو (07/0 درصد) در رتبه های بعد می باشند. میزان پروتیین و چربی در گوشت فیله شده سوکلا به ترتیب 3/20 و 6 درصد از وزن تر بود. مجموع ایکوزاپنتانوییک اسید و دوکوزاهگزانوییک اسید در گوشت ماهی سوکلا 2/0 گرم به ازای هر 100 گرم گوشت بود. هزینه های مربوط به غذا، تامین بچه ماهی انگشت قد و هزینه کارگری از مهمترین هزینه های عملیاتی در پرورش ماهی سوکلا در قفس می باشد. ماهی سوکلا به عنوان یک گونه بومی به دلیل رشد سریع گزینه ی مناسبی برای معرفی به قفس های دریایی در ایران می باشد.

    کلیدواژگان: ماهی سوکلا، گوشت خوار، نیاز غذایی
  • وحید مرشدی*، فاطمه پورجم صفحات 41-50

    لاکتوفرین یک گلیکوپرویتین متصل شونده به یون آهن و متعلق به خانواده ترانسفرین می باشد،که به مقادیر مختلف در شیر پستانداران از جمله گاو وجود دارد. این گلیکوپروتیین اولین بار از شیر گاو جدا و به دلیل محتوای آهن آن به عنوان پروتیین قرمز شیر شناسایی شد. لاکتوفرین به عنوان یک مولکول دفاعی مهم میزبان درنظر گرفته می شود و دارای طیف گسترده ای از عملکردهای بیولوژیکی شامل نقش در متابولیسم آهن، تکثیر و تمایز سلولی و فعالیت ضدباکتریایی، ضد ویروسی و ضدانگلی می باشد. که یکی از مهمترین خاصیت های لاکتوفرین جذب و انتقال آهن است. لاکتوفرین با جذب آهن آزاد، محیط را عاری از این عنصر کرده و در نتیجه پاتوژنهایی که برای ادامه حیات به این عنصر حیاتی نیاز دارند را از آن محروم می کند و بدین ترتیب با مهار رشد باکتری های مضر به صورت غیر مستقیم گسترش عفونت را مهار می کند. نتیجه بررسی ها نشان می دهد هرچند در پرورش برخی گونه ها مانند شانک زرد باله (Acanthopagrus latus) و مارماهی ژاپنی (Anguilla japonica) استفاده از لاکتوفرین گاوی در جیره باعث افزایش عملکرد رشد و ایمنی گردیده اما استفاده در برخی گونه ها مانند ماهی صبیتی (Sparidentex hasta) نتایج متفاوتی داشت (تاثیر مثبت و عدم اختلاف معنی دار). بنابراین به نظر می رسد برای هر گونه ماهی و در شرایط آزمایشی مختلف نتایج متفاوت خواهد بود و پژوهش های بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: محرک ایمنی، لاکتوفرین، جیره غذایی، ماهیان دریایی
  • سید احمدرضا هاشمی*، الناز عرفانی فر، قاسم رحیمی صفحات 51-62

    در این تحقیق روند صید و خصوصیات جمعیتی ماهی هوور (T. tonggol) با جمع آوری اطلاعات از 4 منطقه تخلیه صید در سواحل استان هرمزگان شامل کنگ، صلخ، پارسیان و جاسک تخمین زده شد. دراین تحقیق در مجموع بیش از 14000 ماهی در ایستگاه های تحقیق، مورد بیومتری قرار گرفت .شاخصهای رشد به ترتیب طول بی نهایت cm 137 =L∞ ، ضریب رشد (yr-1) 41/0=K ، مرگ ومیر طبیعی ((yr-163/0= M ، مرگ ومیر صیادی(yr-1) 49/0=F، مرگ ومیر کل (yr-1) 16/0±12/1=Z و ضریب بهره برداری (yr-1)43 /0 E= و زمان طول صفر به ترتیب 26/0- to= محاسبه شد . تولید نسبی و بیوماس نسبی به ازای احیاء به ترتیب 03/ 0= Y'/Rp و36/0 B'/Rp= و نرخ بهره برداری 38 /0 U= برای این گونه برآورد گردید این تحقیق نشان می دهد که این گونه دارای آسیب پذیری متوسط و وضعیت ذخیره متوسط بوده و همچنین میزان برداشت سالانه از ذخیره تون ماهی کمتر از حد بهینه خود است.

    کلیدواژگان: ماهی هوور، ضریب بهره برداری، خصوصیات جمعیتی
|
  • Samira Nazemroaya * Pages 1-8
    Regarding the importance of aquaculture industry development, it is necessary to focus on inbreeding in artificial propagation to prevent genetic diversity reduction and problems arising from low genetic variation. Indeed, lack of facilities and the rules related to the responsible transportation of live aquatic animals, and carelessness on health- diseases control in farms has led to some diseases outbreaks which have imposed high costs for farmers, including huge losses or cure. Therefore, it is required to identify the species and population traits before initiating any culturing or breeding programs and evaluate them with molecular genetic methods to synchronizing study with biological characteristics such as reproductive potential, growth rate, and mortality. Achieving broodstocks and fry owning genetically relatedness is a principal issue in each hatchery. This article tries to discuss the significance of genetic diversity assessment by microsatellite marker for broodstocks' genetic relatedness, with an emphasis on Asian sea bass.Keywords: diversity, pedigree, Asian sea bass, marker
    Keywords: Genetic diversity, pedigree, Asian sea bass, marker
  • Fazel Zahiri * Pages 9-18
    The use of antibiotics in the diet of farmed aquatic organisms is done to reduce infectious diseases or enhance growth function. in recent years, the preventive use of antibiotics has been criticized, which has ultimately led to a ban on the production and breeding of farmed organisms by many countries. given the current limitations on antibiotic use, there is a fundamental need to evaluate options. organic acids or their salts, a potential alternative to preventing the overuse and promotion of antibiotics as well as dietary supplements and antimicrobials, have recently been considered by many researchers and breeders. this study emphasizes the effects of organic acids on growth, use as nutrients, availability of minerals, improvement of intestinal flora and disease resistance in marine fish.many studies have reported that some organic acids can significantly increase the growth performance and health of fish, and these results, depending on the aquatic species, the type and concentration of organic acids and the conditions of the farming environment use depends.
    Keywords: organic acids, sustainable aquaculture, Growth performance, Immune response
  • Mahdi Golshan *, Seyed Hassan Jalili Pages 19-32

    Although fisheries production has increased dramatically over the last decades, the waste portion (such as skin, bones, intestines, and viscera) accounts for a significant part of yield. Marine fish are known as a rich source of bioactive compounds such as bioactive peptides. Recently, marine fish-derived peptides have obtained especial interest. The market size of fish protein hydrolysates is expected to grow of 4.5% between 2020 and 2026. Extraction of bioactive peptides is done by acid-alkaline hydrolysis, enzymatic hydrolysis and fermentation and depending on the structure and sequence of amino acids obtained, they have suitable biological properties suitable for the cosmetic-pharmaceutical industry. Furthermore, the production of marine bioactive peptides not only reduces environmental problems but also generates added value. The present article reviews the enzymatic hydrolysis and evaluated antimicrobial, antioxidant and anti-photoaging effects of peptides extracted from marine fish.

    Keywords: Marine fish, Enzyme, Peptide
  • Hossein Rameshi, Mojtaba Zabayeh Najafabadi, Mansour Torfi Mozanzadeh, Reza Nahavandi Pages 33-40

    Cobia, Rachycentron canadum, is an important species for aquaculture worldwide. This species exhibits fast growth and can reach between 4 and 6 kg in 1 year. Cobia are carnivores and their protein and lipid requirements are 44.5 and 5.76 % respectively. In addition, to achieve optimal specific growth rate for cobia, a dietary carbohydrate supplementation of 21.1 is required. In environmental condition, fish is the predominant diet composition for cobia with 95.3%, followed by squid (3.1%), crab (1.5%), and shrimp (0.07%). The protein and lipid contents in cobia fillets were 20.3 and 6 % of wet weight respectively. The amount of total EPA + DHA in the cobia fillets was 0.2 g/100 g-1. Expenses related to feed, fingerlings and labor were the most important components of the operational costs in cobia cage culture. Therefore, cobia as a native species, is the candidate species for introducing to cage culture in Iran due to its fast growth.

    Keywords: cobia, carnivore, Nutritional requirements
  • Vahid Morshedi *, Fatemeh Pourjam Pages 41-50

    Lactoferrin is an iron ion-binding glycoprotein belonging to the transferrin family, which is present in varying amounts in the milk of mammals, including cows. This glycoprotein was first isolated from cow's milk and was identified as milk red protein due to its iron content. Lactoferrin is considered an important host defense molecule and has a wide range of biological functions including a role in iron metabolism, cell proliferation and differentiation, and antibacterial, antiviral, and antiparasitic activity. One of the most important properties of lactoferrin is the iron absorption and transport. By absorbing free iron, lactoferrin deprives the environment of this element and thus deprives it of the pathogens that it needs to survive, thereby indirectly inhibiting the spread of infection by inhibiting the growth of harmful bacteria. The results show that although the use of lactoferrin in the culture of some species such as yellowfin seabream (Acanthopagrus latus) and Japonica eel (Anguilla japonica) has increased the growth and immune performance but use in the diet of some species such as sobaity fish (Sparidentex hasta) had different results (positive effect and no effect). Therefore, it seems that results will be varied for every species and different experimental conditions and more research is needed in this field.

    Keywords: Immune stimulants, Lactoferrin, Diet, Marine fish
  • Seyed AhmadReza Hashemi *, Elnaz Erfanifar, Qasem Rahimi Pages 51-62

    In this research, trend catch and demographic characteristics and demographic characteristics of Longtail tuna (T.tonggol) were estimated by collecting information from 4 catchment areas on the coast of Hormozgan province including Kang, Salakh, Parsian and Jask. In this project, more than 14000 fish at the research stations were biometric and the growth parameters were infinite length of L∞ = 137 cm, growth factor K = 0.41 (yr-1), natural mortality M= 0.63(yr-1), mortality and mortality (yr-1), F = 0.49, total mortality (yr-1), Z = 1.12 ± 0.16 and exploitation coefficient (yr-1), E = 0.43, and the time zero was -0.26 for the years. Relative production per recruitment, relative biomass per recruitment, exploitation rate and average annual standing stock for kawakawa species were estimated Y '/ Rp =0.03, B' / Rp = 0.36, U= 0.38, respectively. This study showed that this species has moderate vulnerability and medium stock conditions, and also, exploitation ratio of this species stock is under fishing.

    Keywords: longtail tuna, Exploitation coefficient, demographic characteristics