فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1400)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/03
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرنوش آقاجانی، فریبرز درتاج*، علی دلاور، شکوه نوابی نژاد، مژگان مردانی راد صفحات 1-18
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تدوین و تعیین اثربخشی بسته درمان گروهی مبتنی بر تحلیل رفتار متقابل و پذیرش و تعهد بر مولفه‏ های خودشفقتی دختران با تجربه شکست عاطفی انجام گرفت

    روش

    برای تدوین بسته آموزشی روش آمیخته استفاده شد و طرح پژوهش جهت بررسی اثربخشی مداخله آموزشی نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانشجویان دچار شکست عاطفی دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات تهران در سال 1399 بودند. به شیوه نمونه گیری در دسترس 30 نفر انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین و کاربندی تصادفی شدند و ملاک های ورود و خروج کنترل شد. گروه آزمایش 8 جلسه مداخله گروهی محقق ساخته را دریافت کردند ولی گروه کنترل در لیست انتظار ماند. پرسشنامه خودشفقتی نف در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری اجرا شد و داده ها به روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها تفاوت آماری معناداری را میان دو گروه در پس آزمون و در پیگیری نشان داد (p<0/01)  میانگین مولفه های قضاوت خود، همانندسازی افراطی و انزوا در گروه آزمایش  نسبت به کنترل کاهش یافت، درحالی که میانگین مولفه های مهربانی به خود، ذهن آگاهی و اشتراکات انسانی کاهش یافتند.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که بسته آموزشی درمانی تدوین شده گروه درمانی مبتنی بر تحلیل روابط متقابل و پذیرش و تعهد بر خودشفقتی اثربخش است و می توان از این مداخله برای افراد دارای شکست عاطفی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: تحلیل روابط متقابل، پذیرش و تعهد، خودشفقتی، شکست عاطفی
  • آرش عقیقی*، نورالله محمدی، چنگیز رحیمی، مهدی ایمانی صفحات 19-32

    درمان مبتنی بر تنظیم هیجان یک درمان چندوجهی و یکپارچه است که به طور گسترده ای برای درمان اختلال اضطراب فراگیر به کار گرفته شده است و اثربخشی آن بر مولفه های اضطرابی افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر ثابت شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر تنظیم هیجان بر بهبود علایم و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اختلال وحشتزدگی است. پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش حاضر بیماران مبتلا به اختلال وحشت زدگی شهر شیراز در سال 1398 بود که به کلینیک های اعصاب و روان دانشگاه علوم پزشکی شیراز مراجعه کردند. نمونه ی پژوهش شامل 22 بیمار مبتلا به اختلال وحشتزدگی بودند که به طور تصادفی در گروه آزمایش و گروه کنترل گمارده شدند. آزمودنی های گروه آزمایش در دو مقطع پیش آزمون و پس آزمون از طریق مصاحبه بالینی ساختاریافته برای DSM-5 ، برنامه ی مصاحبه اختلال های اضطرابی بر اساس DSM-5 و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

     نتایج پژوهش حاضر نشان داد که اجرای درمان گروهی مبتنی بر تنظیم هیجان بر بیماران گروه آزمایش مبتلا به اختلال وحشتزدگی، علایم اضطرابی (علایم اضطرابی، نگرانی و تغییر رفتار ناسازگارانه) و کیفیت زندگی (فیزیکی، روان شناختی و محیطی) گروه آزمایش را در مقایسه با بیماران گروه کنترل که درمان دریافت نمی کردند، به شکل معنی داری بهبود می بخشد (p≤0.05).

    نتیجه گیری

    درمان گروهی مبتنی بر تنظیم هیجان که شامل مداخله در سازه های نگرانی و تنظیم هیجان می شود، علایم و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اختلال وحشت زدگی را بهبود می بخشد

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر تنظیم هیجان، نگرانی، تنظیم هیجان، کیفیت زندگی، اختلال وحشت زدگی
  • سحر عشق آبادی، علی محمد رضایی*، سیاوش طالع پسند صفحات 33-48
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی روابط ساختاری سرمایه های روانشناختی و خودتعیین گری با اضطراب امتحان: نقش واسطه ای درگیری تحصیلی و سخت رویی بود.

    روش

    طرح پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان سمنان در سال تحصیلی 98 - 1397 بودند. تعداد نمونه پژوهش 857 دانش آموز بود. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه اضطراب امتحان اهواز، سرمایه روان شناختی لوتانز و همکاران، خودتعیین گری دسی ریان، درگیری تحصیلی فردریکس و همکاران و پرسشنامه سخت رویی کوباسا بود. داده های حاصله با بهره گیری از نرم افزار SPSS و LISREL و با استفاده از مدل معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها

     متغیرهای پنهان سرمایه های روانشناختی و خودتعیین گری، درگیری تحصیلی و سخت رویی دارای نشانگر بودند که یافته های مدل اندازه گیری نشان داد همه متغیرهای نشانگر بر سازه مکنون خود به طور معناداری بار شده اند. نتایج مدل ساختاری نیز نشان داد که متغیرهای سرمایه روانشناختی، خودتعیین گری، سخت رویی و درگیری تحصیلی اثرات منفی، مستقیم و معناداری بر اضطراب امتحان دارند. همچنین سرمایه های روانشناختی و خودتعیین گری با واسطه ای درگیری تحصیلی و سخت رویی بر اضطراب امتحان اثرات منفی، غیر مستقیم و نیز اثر کل منفی و معناداری دارند. این مدل در مجموع 49/0 واریانس اضطراب امتحان را پیش بینی کرد.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج به دست آمده می توان از نقش متغیر های پیش بین برای کنترل و کاهش اضطراب امتحان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سرمایه های روانشناختی، خودتعیین گری، اضطراب امتحان، درگیری تحصیلی، سخت رویی
  • نرگس یگانه*، عباس بخشی پور رودسری، مجید محمود علیلو صفحات 49-58
    مقدمه

    شادنفرود، هیجانی است که به شکل لذت بردن از درد و رنج دیگران تجربه می شود. هدف از این مطالعه، ارزیابی ساختار عاملی نسخه ی فارسی مقیاس شدت شادنفرود است که به منظور اندازه گیری میزان لذت افراد از بدبیاری دیگران در موقعیت های مختلف طراحی شده است.

    روش

    در این مطالعه ی توصیفی-تحلیلی، تعداد 336 نفر (169 مرد، 167 زن) از دانشجویان دانشگاه تبریز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد که به پرسشنامه ی شدت شادنفرود پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزارهای SPSS نسخه ی 24 و LISREL نسخه ی 80/8 استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها با تحلیل عاملی اکتشافی یک ساختار پنج عاملی را شناسایی شد. پنج عامل کشف شده با عناوین ثروت، عشق، رقابت، زیبایی و توانایی نام گذاری شدند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز نشان داد که ساختار پنج عاملی برازش مناسبی با داده ها دارد.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاکی از آن بود که نسخه فارسی مقیاس شدت شادنفرود، ابزاری مناسب برای اندازه گیری شدت لذت ناشی از رنج و بدبیاری دیگران است که می تواند در تشخیص و درمانهای بالینی و ارزیابی رفتارهای اجتماعی و بین فردی مورد استفاده قرار گیرد، گرچه انجام پژوهشهای بیشتر در جوامع و گروه های مختلف در این زمینه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: شادنفرود، هیجان، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، لذت بردن از درد و رنج دیگران
  • فریبا تابع بردبار*، شهرزاد عیسی خانی، معصومه اسماعیلی صفحات 59-68
    هدف این پژوهش بررسی نقش ویژگی های شخصیتی و منبع کنترل سلامت در پیش بینی اضطراب کرونا در زنان بود. پژوهش حاضر با توجه به هدف کاربردی و با توجه به ماهیت موضوع موردنظر، یک مطالعه ی توصیفی- همبستگی به شیوه پیش بینی بود. جامعه ی آماری شامل تمامی زنان منطقه 2 شهر شیراز در سال 1399 بود که نمونه ای به تعداد 200 نفر به روش در دسترس از آنها انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مقیاس ویژگی های شخصیتی نیو (مک کری و کاستا، 1989)، منبع کنترل سلامت رز، رز و شورت (2015) و اضطراب کرونا (علی پور و همکارارن، 1398) بود. تجزیه وتحلیل داده ها به وسیله نرم افزار آماری SPSS ورژن 26 و آزمون های همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه انجام گرفت. نتایج حاصل نشان داد که ابعاد توافق پذیری، برون گرایی، انعطاف پذیری و وجدانیت و همچنین منبع کنترل سلامت درونی دارای رابطه معکوس با اضطراب کرونا بودند، بعد روان رنجور خویی و منبع کنترل سلامت بیرونی و شانس نیز دارای رابطه مثبت با اضطراب کرونا بودند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که از طریق چهار بعد شخصیتی (توافق پذیری، برون گرایی، انعطاف پذیری و وجدانیت) و همچنین منبع کنترل سلامت درونی می توان نمرات اضطراب کرونای زنان را به صورت معکوس پیش بینی کرد. و بعد روان رنجورخویی و منبع کنترل سلامت بیرونی و شانس توانستند نمرات اضطراب کرونا را در زنان را به صورت مستقیم پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیت، منبع کنترل سلامت، اضطراب کرونا
  • حشمت الله قهرمانلو*، محمد خرمی، سیده زهرا سیدی شخم زار، سمیه اشرفی فرد صفحات 69-78
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر سبک های دلبستگی و راهبردهای مقابله ای مادران دارای کودکان معلول ذهنی- حرکتی انجام شد.

    روش

    نمونه ها به شیوه تصادفی خوشه ای چندمرحله ای تعداد 24 نفر انتخاب و سپس به صورت تصادفی به یک گروه آزمایش 12 نفر درگروه درمان شناختی-رفتاری و یک گروه گواه 12 نفر تقسیم شدند. در پیش آزمون از پرسشنامه های دلبستگی بزرگسالان کالینز و رید و مقابله با شرایط پر استرس- فرم کوتاه کالزبیک و همکاران استفاده شد. سپس، درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی طی 8 جلسه و یکبار در هفته به مدت دو ساعت بر روی گروه آزمایش اجرا شد و گروه گواه تحت هیچ مداخله ای قرار نگرفت. پس آزمون برای هر دو گروه تکمیل و داده های لازم گردآوری و با استفاده از روش تحلیل کواریانس چندمتغیره مانکووا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.

    یافته ها

     نتایج بدست آمده از این پژوهش مبین آن بودکه برنامه درمانی شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی باعث کاهش سبک های دلبستگی اضطرابی 944/39 =F و 002/0 =P و اجتنابی 772/51 =F و 001/0 =P و افزایش سبک ایمن 352/130 =F و 000/0 =P و همچنین کاهش راهبردهای مقابله ای هیجان مدار 108/155 =F و 001/0 =P و اجتنابی 695/22 =F و 001/0 =P و افزایش راهبرد مساله مدار 127/203=F و 002/0 =P مادران کودکان معلول ذهنی حرکتی در مرحله پس آزمون شد.

    نتیجه گیری

    با عنایت به یافته های بدست آمده، به منظور کارآمدی سبک های دلبستگی و راهبردهای مقابله ای مادران کودکان معلول ذهنی حرکتی مغزی باید به مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی توجه بیشتری مبذول گردد.

    کلیدواژگان: دلبستگی، ذهن آگاهی، شناخت درمانی، معلول ذهنی حرکتی
  • بهزاد تقی پور*، سجاد بشرپور، منیژه اسمعیلی صفحات 79-88
    مقدمه

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر پردازش هیجان و علایم پانیک زنان مبتلا به اختلال پانیک بود.

    روش

    این مطالعه نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس-آزمون با گروه گواه انجام شد جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به اختلال پانیک بود که به مراکز بهداشتی و روانشناسی شهر اردبیل در پاییز و زمستان سال 1397 مراجعه کرده بودند، 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه برابر آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایشی طی 8 هفته تحت آموش تنظیم هیجان قرار گرفت، و در این مدت بر گروه گواه مداخله ی انجام نگرفت. پرسشنامه پردازش هیجان و علایم پانیک به عنوان ابزار ارزشیابی مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت

    نتایج

    نتایج به دست آمده از مقایسه پس آزمون دو گروه، حاکی از این است که نمرات پس آزمون پردازش هیجان و علایم پانیک گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری دارد (01/0=P).

    نتیجه گیری

    بدین ترتیب می توان گفت که آموش تنظیم هیجان موجب کاهش نمرات پردازش هیجان و علایم پانیک زنان مبتلا به اختلال پانیک خواهد شد. بنابراین مطابق با یافته های پژوهش حاضر می توان آموزش تنظیم هیجان را به عنوان یک روش موثر در جهت بهبود پردازش هیجانی و علایم پانیک زنان مبتلا به اختلال پانیک پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: آموزش تنظیم هیجان، پردازش هیجان، علائم پانیک، اختلال پانیک
  • سید مجتبی عقیلی*، آزاده راحت رمرودی صفحات 89-102
    مقدمه

    شیوع سریع بیماری کووید 19 جهان را در مقیاس عظیم تحت تاثیر قرار داده است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه اضطراب ادراک شده ناشی از ویروس کرونا (بیماری کووید- 19) با اختلال استرس پس از سانحه و درد مزمن در پرستاران بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی پرستاران بیمارستان موسی بن الجعفر (ع) شهرستان قوچان بود که از بین آنان بر اساس روش نمونه گیری در دسترس و با توجه به جدول کرجسی و مورگان تعداد 100 نفر از پرستاران به عنوان نمونه انتخاب گردید. ابزار پژوهش پرسشنامه اضطراب ناشی از کرونا ویروس، فهرست اختلال استرس پس از ضربه و پرسشنامه پذیرش درد مزمن بود و داده ها نیز با استفاده از آزمون تحلیل رگرسیون خطی به روش گام به گام و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اضطراب ادراک شده ناشی از ویروس کرونا (کووید 19)، می تواند اختلال استرس پس از سانحه و درد مزمن در پرستاران را پیش بینی نماید. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که به ترتیب علایم جسمانی و سپس علایم روانی بیشترین سهم پیش بینی اختلال استرس پس از سانحه و درد مزمن در پرستاران را دارد.

    نتیجه

    با توجه به یافته های پژوهش برای کاهش استرس پس از حادثه و افزایش مدیریت و پذیرش درد های مزمن در پرستاران، تکنیک های کاهش اضطراب از کرونا ویروس برای کادر و تیم های درمانی در بیمارستان های درگیر با کرونا ویروس توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: اضطراب ادراک شده، کرونا ویروس، بیماری کووید- 19، اختلال استرس پس از سانحه، درد مزمن
  • حمید اسدی، مسعود محمدی*، قاسم نظیری، اعظم داودی صفحات 103-117
    مقدمه

     اختلال اضطراب اجتماعی، یکی از سخت ترین اختلال های اضطرابی در مقاومت به درمان است. بنابراین بکارگیری درمان تجربی فراتشخیصی یکپارچه نگر ضروری است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و اثربخشی ماتریکس درمان پذیرش و پایبندی و درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر الگوی هافمن بر اختلال اضطراب اجتماعی انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی با طرح آزمایشی تک آزمودنی با خط پایه چندگانه ناهمزمان بود که به روش نمونه گیری هدفمند در طی 12 جلسه 60 دقیقه ای با پیگیری 2 ماهه بر روی 6 دانشجوی مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی اجرا شد. برای مقایسه نتایج این دو الگوی درمانی از مقیاس اضطراب اجتماعی لیبویتز، مقیاس خود شفقت ورزی- فرم کوتاه ریس و همکاران، پرسشنامه انعطاف-پذیری پذیرش و عمل- نسخه دوم بوند و همکاران، و پرسشنامه زندگی ارزشمند ویلسون و همکاران استفاده شد. داده ها به روش ترسیم دیداری، درصد بهبودی، شاخص تغییر پایا و شاخص های شش گانه کارایی بالینی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در گروه ماتریکس اکت میزان درصد بهبودی کلی پس از درمان در متغیر اضطراب اجتماعی 63.1%، متغیر انعطاف پذیری 66.6%، متغیر زندگی ارزشمند 62.5% و در متغیر خود شفقت ورزی، 68.5% و در گروه درمان شناختی رفتاری هافمن میزان درصد بهبودی کلی پس از درمان در متغیر اضطراب اجتماعی 61.2%، متغیر انعطاف پذیری 58.8%، متغیر زندگی ارزشمند 32.8% و در متغیر خود شفقت ورزی، 23.9% به دست آمد.

    نتیجه گیری

    این پژوهش از اثربخشی بالاتر ماتریکس اکت در زندگی ارزشمند و خود شفقت-ورزی در مقایسه با درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر الگوی هافمن در دانشجویان با اختلال اضطراب اجتماعی حمایت می کند.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، خود شفقت ورزی، زندگی ارزشمندانه، ماتریکس درمان پذیرش و پایبندی، درمان شناختی-رفتاری
|
  • Farnosh Aghjane, Fariborz Dortaj *, Ali Delavar, Shokoh Navaby Nzhad, Mozhgan Mardane Rad Pages 1-18
    Introduction

    The aim of present research was to develop and evaluate the effectiveness of a group treatment package based on transactional analysis and acceptance and commitment therapy on self-compassion components in girls with emotional breakdown experience.

    Method

    A mixed method was applied to develop the educational package and semi-experimental design were used to examine the instructional intervention. The study population consisted of all students with emotional breakdown in Islamic Azad University, Science and Research Branch in 2020. A total sample of 30 subjects selected by available sampling method and randomly divided to experimental (n=15) and control (n=15) groups and the inclusion/exclusion criteria were controled for. The experimental group received 8 session of  researcher made package, wherase the control group remained in the waiting list. The Neff Self-compassion Questionnaire was administered in the pretest posttest and followup stages and extracted data were analyzed by a covariance statistical method.

    Results

    The findings showed significant differences between two groups after intervention and in followup(p<0.01). Decreased means of self-judgment, extreme identification and isolation, as well as , increased means of self-kindness, mindfulness and human commonalities observed in  experimental group subjects than control.

    Conclusion

    It could be concluded that the developed package was effective and could be apply to girls with a history of traumatic emotional breakdown.

    Keywords: Interaction analysis, Acceptance, Commitment, self-compassion, Emotional failure
  • Arash Aghighi *, Nurallah Mohammadi, Changiz Rahimi, Mehdi Imani Pages 19-32
    Introduction

    Emotion Regulation Therapy (ERT) is a multifaceted and integrated treatment that is widely used for generalized anxiety disorder and its effectiveness on factors of generalized anxiety disorder has been approved. The purpose of this study was to examine Effectiveness of Emotion Regulation Group Therapy on symptom reduction and quality of life in individuals with Panic disorder. This is an experimental study with pre-test and post-test design and control group. Population of the of the present study was All patients with panic disorder in Shiraz city in 1398 who went to the psychiatric clinics of Shiraz University of Medical Sciences. The sample was 22 patients with Panic disorder who were randomly assigned to the experimental group and the control group.

    Method

    The subjects in the experimental group and the control group were assessed in both pre-test and post-test periods using Structured Clinical Interview for DSM-5, Anxiety and Related Disorders Interview Schedule for DSM-5 and The World Health Organization Quality of Life questionnaire.

    Results

    results showed that Group format of Emotion Regulation Therapy significantly Improve Symptoms of anxiety and quality of life of individuals with Panic disorder.

    Conclusion

    Emotion Regulation Therapy including intervention in worry and emotion regulation construct, Improve symptoms and quality of life of patients with panic disorder.

    Keywords: Emotion Regulation Therapy, worry, Quality of life, Panic disorder
  • Sahar Eshghabadi, Ali Mohammad Rezaei *, Siavash Talepasand Pages 33-48
    Introduction

    This study aimed to investigate the structural relationships of psychological capital and self-determination with test anxiety: the mediating role was academic engagement and hardiness.

    Method

    The research design was correlational. The statistical population was all high school students in Semnan city in 2018-2019. The research samples were 857. Data collection tools included Ahvaz Test Anxiety Inventory, Luthans et all Psychological Capital Questionnaire, Deci Ryan Self-Determination Inventory, Fredericks et all Academic Engagement Scale, and Kobasa Hardiness Questionnaire. The obtained data were analyzed using SPSS and LISREL software and structural equation modeling.

    Results

    The latent variables of psychological capital and self-determination, academic engagement and hardiness had markers. The findings of the measurement model showed that all marker variables were significantly loaded on their latent structure. The results of the structural model also showed that the variables of psychological capital, self-determination, hardiness and academic engagement have negative, direct and significant effects on test anxiety. Also, psychological capital and self-determination have negative, indirect and significant negative and significant effects on test anxiety with mediating of academic involvement and hardiness. This model, overall, predicted the variance of test anxiety as 0.49.

    Conclusion

    The role of predictor variables can be used to control and the reduce test anxiety according to the obtained results.

    Keywords: Psychological capital, self-determination, test anxiety, academic engagement, Hardiness
  • Narges Yeganeh *, A Bakhshipour Roodsari, M. Mahmood Aliloo Pages 49-58
    Introduction

    Schadenfreude is an emotion experienced by enjoying other's misfortunes. This study aimed to evaluate the factorial structure of the Persian version of the Schadenfreude severity scale, which is designed to measure people's enjoyment of the misfortune of others in different situations.

    Method

    This is a descriptive /analytical study conducted on 336 students (169 males and 167 females) of Tabriz University through convenience sampling. Subjects completed the Schadenfreude severity scale questionnaire. Data were analyzed through exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis using SPSS 24 and LISREL 8.80 software.

    Results

    Factor analysis identified a five-factor structure for the Iranian population. The five discovered factors were named Wealthiness, Love affair, Competitiveness, Beauty, and Ability. Besides, the results of the confirmatory factor analysis showed that the five-factor structure well fitted the data.

    Conclusion

    Findings suggest that the Persian version of the Schadenfreude severity scale is an appropriate tool to measure the severity of Schadenfreude caused by enjoying other's misfortunes, so, it can be used in clinical diagnosis and therapies and also evaluation of social and interpersonal behaviors. However, further research should be carried out in this field in different communities and groups.

    Keywords: Schadenfreude, Emotions, exploratory factor analysis, Confirmatory Factor Analysis, enjoying other's misfortunes
  • Fariba Tabe Bordbar *, Shahrzad Eisakhani, Mahbobeh Esmaeili Pages 59-68
    The aim of this study was to investigate the role of personality traits and a source of health control in predicting coronary anxiety in women. The present study was a descriptive-correlational study in a predictive manner according to the applied purpose and the nature of the subject. The statistical population included all women in District 2 of Shiraz in 1399 that a sample of 200 people were selected by available methods. Data collection tools included Neo Personality Traits Scale (McCreery and Costa, 1989), Rose, Rose and Shorts Health Source (2015), and Corona Anxiety (Alipour et al., 1398). Data were analyzed by SPSS software version 26 and Pearson correlation tests and multiple regression. The results showed that the dimensions of agreement, extroversion, flexibility and conscience as well as the source of internal health control were inversely related to coronary anxiety, the neurotic dimension and the source of external health control and chance were also positively related to corona anxiety. The results of regression analysis also showed that through four personality dimensions (agreement, extroversion, flexibility and conscience) as well as the source of internal health control, women's coronary anxiety scores can be predicted inversely. And then neuroticism and the source of external health control and luck were able to directly predict coronary anxiety scores in women.
    Keywords: personality characteristics, source of health control, corona anxiety
  • Heshmatollah Ghahremanlou *, Mohammad Khorrami, Seede Zahra Seeidy Shokhmzar, Somayeh Ashrafifard Pages 69-78
    Introduction

    The aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on attachment styles and coping strategies among mothers of children with Mental Retardation and Motor Disability.

    Method

    The samples were selected by multi-stage cluster random sampling (24 people) and then randomly divided into an experimental group (12 people in the cognitive-behavioral therapy group) and a control group (12) people . Adult attachment Inventory of Colins and Read and coping with stressful situations - short form Inventory of Calsbeek et al were used in the pre-test. In the next step, mindfulness-based cognitive therapy was performed on the experimental group for 8 hours in 8 sessions once a week and the control group did not undergo any intervention. Then, post-test was completed for both groups and the necessary data were collected and analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA).

    Results

    The findings showed that mindfulness-based cognitive therapy program reduces anxiety (P= 0/002, F= 39/944) and avoidance (P= 0/001, F= 51/772) attachment styles and increases safe attachment style (P= 0/000, F= 130/352), as well as reduces emotion- focused (P= 0/001, F= 155/108) and avoidance (P= 0/001, F= 22/695) strategies and increases the problem- focused strategy (P= 0/002, F= 203/127), among mothers of children with Mental Retardation and Motor Disability in the post-test.

    Conclusion

    Considering the findings, in order to efficiency of attachment styles and coping strategies among mothers of children with Mental Retardation and Motor Disability, more attention should be paid to mindfulness-based cognitive therapy intervention.

    Keywords: attachment, Cognitive Therapy, Mindfulness, Mental Retardation, Motor Disability
  • Bbhzad Taghipuor *, Sajjad Basharpoor, Maneje Smaeili Pages 79-88
    Introduction

    The purpose of this study was to examine the effectiveness of Emotion Regulation on emotion processing and symptoms of panic in women with Panic Disorder.

    Methods

    This semi-experimental study was conducted using pre-test and post-test with control group from all panic disorder patients visited in Ardabil Health and psychology clinic in summer and fall 2018, 30 patients were selected through the availability sampling method and randomly were placed into two equal experimental and control groups. Experimental group experienced 8 weeks of Emotion Regulation, while control group were just followed. emotion processing and symptoms of panic questionnaires were used in pre-test, post-test and up as the study instrument. Data were analyzed by descriptive indices and analysis of covariance.

    Results

    The result of comparing post-test of scores in two group showed that there were significant difference in emotion processing and symptoms of panic scores intervention group and the control group (p < 0.01).

    Conclusions

    Thus, can be said that of Emotion Regulation psychotherapy .reduced emotion processing and symptoms of panic in Women with Panic Disorder. According to the findings of the present study, ERT can be suggested as an efficient method to recovery emotion processing and symptoms of panic in Women with Panic Disorder.

    Keywords: emotion regulation, emotion processing, symptoms of panic, Panic disorder
  • Mojtaba Aghili *, Azadeh Rahat Ramrodi Pages 89-102
    Introduction

    The rapid outbreak of Covid disease has affected 19 worlds on a large scale. The aim of this study was to investigate the relationship between perceived anxiety caused by Corona virus (Covid-19 disease) with post-traumatic stress disorder and chronic pain in nurses.

    Method

    The present study was a descriptive correlational study. The statistical population included all nurses of Musa Ibn Al-Jaafar Hospital in Quchan city, from which 100 nurses were selected as a sample based on available sampling method and according to Krejcie and Morgan table. The research instruments were Coronavirus Anxiety Inventory, Post-Traumatic Stress Disorder Inventory and Chronic Pain Acceptance Questionnaire, and the data were analyzed using stepwise regression analysis and Pearson correlation coefficient.

    Results

    The results showed that perceived anxiety caused by Corona virus (Covid 19) can predict post-traumatic stress disorder and chronic pain in nurses. The results of stepwise regression analysis showed that physical symptoms and then psychological symptoms have the highest share of predicting post-traumatic stress disorder and chronic pain in nurses, respectively.

    Conclusion

    According to the research findings, to reduce post-accident stress and increase the management and acceptance of chronic pain in nurses, coronavirus anxiety reduction techniques are recommended for staff and treatment teams in hospitals involved in coronavirus.

    Keywords: Perceived Anxiety, Coronavirus, Covid-19 Disease, Post Traumatic Stress Disorder, Chronic Pain
  • Hamid Asadi, Masoud Mohammadi *, Ghasem Naziri, Azam Davoodi Pages 103-117
    Introduction

    Social anxiety disorder is one of the most difficult anxiety disorders in resistance to therapy.Therefore, the use of unified transdiagnostic experimental therapy is essential.The present study aimed to evaluate the effectiveness of the ACT Matrix and CBT based on the Hofmann's model on social anxiety disorder.

    Method

    This study was a clinical trial with a single-case experimental study non-concurrent multiple baseline design, who performed on 6 students with social anxiety disorder who were selected based on purposive random sampling. The treatment lasted for 12 sessions (60 minutes) with two-month follow-up. To compare the results of these two treatment models, the Social Anxiety Scale (Liebowitz),Self-Compassion Scale-Short Form (Raes & et‌al) Acceptance and Action Questionnaire (Second Version, (Bond & et al) and the Valued Living Questionnaire (Wilson & etal) were used. Data were analyzed by visual drawing, recovery percentage,stable change index and six indicators of clinical efficiency.

    Findings

    In the ACT Matrix group, the percentage of overall recovery after treatment in the variable of Social Anxiety is 63.1%, variable of Flexibility 66.06%,variable of Valued Living 62.50%, variable of Self-Compassion 68.50% and In the CBT Hofmann's group, the percentage of overall recovery after treatment in the variable of Social Anxiety was 61.20%, variable of Flexibility 58.80%,variable of Valued Living 32.80%, variable of Self-Compassion 23.90%.

    Conclusion

    This study supports the higher effectiveness of the ACT Matrix to compared CBT based on the Hofmann's model in Valued Living and Self-Compassion in students with social anxiety disorder.

    Keywords: Social Anxiety Disorder, self-compassion, Valued Living, Acceptance, Commitment Therapy Matrix, cognitive-behavioral therapy