فهرست مطالب

پژوهش نامه اسلامی زنان و خانواده
سال نهم شماره 24 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه سادات هاشمی زاده، صدیقه رضایی دهنوی*، زهرا منتجبیان صفحات 9-27

    وجود تعارض و فاصله عاطفی در زوج ها می تواند برآمده از فرآیندهایی ‏ راهبردهای در رابطه زن و ‏شوهر باشد که معنا درمانی به دنبال تضعیف این فرایندها و درنتیجه کاهش رنج های غیرضروری زوج ها ‏می باشد. ‏ پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش معنادرمانی آمیخته با معنای زندگی ‏مبتنی بر مکتب ملاصدرا بر تعارض زناشویی به روش نیمه آزمایشی ‏ با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی ‏زوج های مراجعه کننده به مراکز مشاوره ای اصفهان بود که به علت داشتن تعارض زناشویی به این مراکز مراجعه   کرده  بودند که تعداد 30 نفر از ایشان به روش نمونه گیری دردسترس برای ورود به پژوهش انتخاب شده و  به طور تصادفی در دو گروه ‏آزمایش و گواه گمارده  شدند. گروه آزمایش در طول 10 جلسه تحت آموزش معنادرمانی آمیخته با ‏معنای زندگی مبتنی بر مکتب ملاصدرا قرارگرفت. داده ها در مرحله پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از پرسشنامه تعارض ‏زناشویی‏ به دست آمده و با استفاده از تحلیل کوواریانس تک ‏متغییره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که‎ ‎آموزش‎ ‎معنادرمانی آمیخته با معنای زندگی مبتنی بر مکتب ملاصدرا موجب‎ ‎بهبود‎ ‎معنادار‎ ‎میانگین‎ ‎نمرات‎ ‎تعارض ‏زناشویی‎ ‎در‎ ‎گروه‎ ‎آزمایش‎ ‎نسبت‎ ‎به‎ ‎گروه‎ ‎گواه‎ ‎شده‎ ‎است.‏

    کلیدواژگان: تعارض ‏زناشویی، ‏معنای ‏زندگی، ‏معنادرمانی، ‏مکتب ‏ملاصدرا ‏
  • احمد موحد، سید حسن محمدی*، زهره عباسی صفحات 29-52

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش همسانی ابعاد بهزیستی معنوی و ابعاد معنا در زندگی زوجین در پیش بینی کارآمدی خانواده در زوجین شهر قاین به روش غیر آزمایشی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه والدین دانش آموزان ابتدایی شهر قاین به تعداد 3450 زوج بود که تعداد 150 زوج به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای برای ورود به پژوهش انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های بهزیستی معنوی، معناداری زندگی و کارآمدی خانواده جمع آوری شد و داده ها به کمک نرم افزار Spss23 و با استفاده از همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون خطی چندگانه تحلیل گردید. نتایج نشان داد بین همسانی ابعاد بهزیستی معنوی (رابطه با خدا، با خود، با دیگران و با طبیعت) و یک بعد معنا در زندگی (ارزشمندی) با کارآمدی خانواده رابطه معنادار وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که همسانی دو بعد ارتباط با دیگران و طبیعت حدود 22% کارآمدی خانواده را در زوجین پیش بینی می کند و همسانی ابعاد معنادرزندگی توان پیش بینی کارآمدی خانواده را ندارد. به نظر می رسد هرچه زوجین در زمینه های گوناگون با هم شبیه و همسان باشند، فرهنگ، جهان بینی و اندیشه یکسان خواهند داشت و در نتیجه روابط محبت آمیز، احترام، مدارا، آرامش بخشی و ارتقای معنوی افزایش می یابد. با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهاد می شود با تاکید بیشتر بر سبک زندگی اسلامی، بحث و تبادل نظر در مورد ارایه و کاربرد آن و تقویت مولفه هایی همچون اعتقادهای مذهبی که بر بهزیستی معنوی و معنادرزندگی تاثیرگذارند، جهت داشتن زندگی بهتر و رضایت بخش اقدام شود.

    کلیدواژگان: کارآمدی خانواده، بهزیستی معنوی، معنا در زندگی، زوجین
  • محبوبه شاهسوار، جعفر هوشیاری* صفحات 53-74

    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی و جنسیت با تعقل به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان و مردان بالای 18 سال شهر قم در سال 1399 بود که تعداد 190 نفر از ایشان براساس قانون تاباچنیک و فیدل به روش نمونه گیری گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده ازپرسش نامه های عقلانیت میردریکوندی و شخصیت نیو جمع آوری شد. نتایج با کمک روش های آماری ضریب همبستگی و رگرسیون گام به گام و آزمون T مستقل تحلیل شد. نتایج نشان داد که برخی ویژگی های شخصیتی مثل با وجدان بودن، برون گرایی، توافق پذیری و تجربه پذیری با تعقل رابطه مثبت و معنادار و ویژگی روان رنجوری با آن رابطه منفی و معنادار دارد. همچنین برخی ویژگی های شخصیتی با جنسیت رابطه دارد؛ روان رنجوری در زنان بیشتر از مردان و برون گرایی و با وجدان بودن در مردان بیشتر از زنان است. در ویژگی تجربه پذیری و توافق پذیری تفاوتی بین گروه مردان و زنان مشاهده نشد. همچنین، نتایج نشان دهنده رابطه معنادار جنسیت با نمره کل تعقل بود که میزان تعقل در مردان بیش از زنان بود. ازبین مولفه های تعقل، مولفه های ارتباط فرد با خدا و ارتباط فرد با دین و مذهب، تفاوتی بین مردان و زنان مشاهده نشد. پیش بینی تعقل آزمودنی ها بر اساس عوامل ویژگی های شخصیت و جنسیت، فقط در مورد با وجدان بودن، روان رنجوری، توافق پذیری و برون گرایی معنادار بود. این متغیرها در مجموع 2/67% از تعقل آزمودنی ها را پیش بینی نمود.

    کلیدواژگان: تعقل، خردورزی، ویژگی های شخصیتی، جنسیت، زنان و مردان، روان شناسی اسلامی
  • سارا ابراهیمی* صفحات 75-95

    پژوهش حاضر با هدف آزمون کفایت روان سنجی مقیاس سنجش باورها و رفتارهای مقابله ای در میان 398 نفر از دانشجویان دختر شهر تهران به روش غیر آزمایشی از نوع همبستگی انجام شد. افراد نمونه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از مقیاس سنجش باورها و رفتارهای مقابله ای و نسخه کوتاه مقیاس مقابله مذهبی به دست آمد. به منظور تعیین روایی عاملی مقیاس سنجش باورها و رفتارهای مقابله ای از روش های آماری تحلیل عامل اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی و به منظور بررسی همسانی درونی آن از ضرایب آلفای کرونباخ استفاده شد. همچنین، برای مطالعه روایی سازه، ضریب همبستگی بین مقیاس سنجش باورها و رفتارهای مقابله ای و مقیاس مقابله مذهبی بدست آمد. نتایج تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش واریماکس نشان داد مقیاس سنجش باورها و رفتارهای مقابله ای از چهار عامل ساختار، احساس تعلق اجتماعی، رابطه شخصی با قدرت بالاتر و جهان بینی تشکیل شده است. شاخص های برازش تحلیل عاملی تاییدی بر پایه نرم افزار LISREL، وجود این عوامل چهار گانه را تایید کرد. نتایج مربوط به همبستگی بین ابعاد باورها و رفتارهای مقابله ای با ابعاد مقابله مذهبی مثبت و منفی به طور تجربی از روایی سازه سنجش باورها و رفتارهای مقابله ای حمایت کرد و مقادیر ضرایب همسانی درونی مقیاس (86/0=a) مطلوب گزارش شد. در مجموع، یافته های پژوهش نشان داد که مقیاس حاضر برای سنجش نقش مذهب در مواجهه با رویدادهای استرس زای زندگی در دانشجویان دختر ابزاری روا و معتبر است.

    کلیدواژگان: باورهای مقابله ای، رفتارهای مقابله ای، ویژگی های روانسنجی، دانشجویان دختر
  • احسانه احمدی گلسفیدی، جوانشیر اسدی*، حسن عبدالله زاده، افسانه خواجوند خوشلی صفحات 97-115

    پژوهش حاضر با هدف بررسی برازش مدل نگرانی تصویر بدنی دختران براساس کمال گرایی با میانجی گری نیازهای بنیادین روان شناختی به روش توصیفی از نوع همبستگی با تکیه بر مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری شامل دختران دانشجوی دانشگاه های آزاد استان گلستان بود که تعداد 500 نفر از آنها جهت ورود به پژوهش باروش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. اطلاعات پژوهش با استفاده ها از پرسشنامه های نگرانی تصویر بدنی، کمال گرایی و نیازهای بنیادین روان شناختی جمع آوری و داده ها با استفاده از نرم افزار لیزرل تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین متغیرهای تحقیق روابط معناداری وجود دارد، همچنین شاخص های نیکویی برازش نشان داد که مدل ساختاری نگرانی تصویر بدنی براساس کمال گرایی، با میانجی گری نیازهای بنیادین روان شناختی از برازش مطلوبی برخوردار  است. کمال گرایی و نیازهای بنیادین روان شناختی تا 32% از تغییرات نگرانی تصویر بدنی را تبیین کرد. مطابق با نتایج، کمال گرایی و نیازهای بنیادین روان شناختی می توانند دو متغیر تعیین کننده در تبیین نگرانی تصویر بدنی دختران باشند و در نظر گرفتن این دو می تواند در پیشگیری از اختلال های بعدی در زمینه بدشکلی بدنی(BDD) تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: نگرانی تصویر بدنی، کمال گرایی، نیازهای بنیادین روان شناختی، اختلالات بدشکلی بدنی
  • لیلا انصاری اردلی، بهنام مکوندی*، پرویز عسگری، علیرضا حیدری صفحات 117-140

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه علی استرس والدگری و هوش معنوی با بهزیستی روانی از طریق میانجی گری رضایت زناشویی در مادران کودکان استثنایی به روش غیرآزمایشی انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مادران کودکان استثنایی شهر بجنورد بود که تعداد 210 نفر از ایشان به روش نمونه گیری در دسترس جهت ورود به پژوهش انتخاب شدند. اطلاعات پژوهش با استفاده از پرسش نامه های استرس والدگری، هوش معنوی، بهزیستی روانی و رضایت زناشویی جمع آوری شد و مدل پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر ارزیابی گردید و همچنین برای آزمون روابط غیرمستقیم از آزمون بوت استراپ استفاده شد. نتایج نشان داد تمام مسیرهای مستقیم به جز مسیر استرس والدگری به بهزیستی روانی معنادار شدند. مسیرهای غیرمستقیم نیز از طریق رضایت زناشویی با بهزیستی روانی معنادار شدند. بر اساس نتایج این پژوهش، الگوی پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار است و می تواند الگویی مناسب برای تدوین و طراحی برنامه های پیشگیری از تنیدگی های تجربه شده مادران کودکان استثنایی و افزایش بهزیستی روانی آنها باشد.

    کلیدواژگان: استرس والدگری، هوش معنوی، بهزیستی روانی، رضایت زناشویی، مادران کودکان استثنائی
  • محمد ستایش پور، زهرا زندیه* صفحات 141-162

    مفهوم «حق مادری» علی رغم بداهت ظاهری، همواره با ابهام در خصوص معنا و گستره مواجه است. این حق از نیمه قرن بیستم به بعد، در میان منابع عمدتا فرعی حقوق بین الملل، جای گرفته است و رفته رفته در برخی از اسناد بین المللی قید شده است. با این وصف، هنوز تعریف کامل و جامعی از این حق ارایه نشده است. پژوهش حاضر، ضمن تحلیل و تشریح دیدگاه حضرت امام خمینی(ره) به عنوان یکی از بزرگ ترین اسلام شناسان قرن اخیر، به بررسی رویکرد نظام حقوق موضوعه جمهوری اسلامی ایران پرداخته است. نتایج پژوهش نشان داد که اگرچه در اندیشه حضرت امام(ره) و حقوق موضوعه جمهوری اسلامی ایران، به صراحت عبارت حق مادری بیان نشده است، ولی حقوق زیادی برای مادر در نظر گرفته شده است. دامنه حقوق شناسایی شده برای مادر در نظام حقوقی ایران و به ویژه در اندیشه امام خیمینی (ره) گسترده تر از حقوقی است که در حقوق بین الملل مطرح است. همچنین از نظر قوام یافتگی نیز حقوق برشمرده شده برای مادر در حقوق بین الملل، بیشتر در منابع فرعی مثل قطعنامه های مجمع عمومی منعکس شده است،  درحالیکه در نظام حقوقی ایران، این حقوق در قالب قوانین الزام آور آمده اند و حتی در برخی موارد میزان بایستگی آنها تا اندازه ای است که نه فقط صرف حق برای مادر شمرده شده بلکه به مثابه تعهدی برای دیگران است.

    کلیدواژگان: حق مادری، حقوق بشر، امام خمینی (ره)، نظام حقوقی ایران
  • رضا دهقان نژاد*، سیف الله احدی صفحات 163-182

    در مشروعیت عقد نکاح موقت به عنوان یکی از اقسام عقد نکاح، از نظر فقه شیعه تردیدی وجود ندارد. به تبع آن قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران نیز این امر را پذیرفته و در چندین ماده به تبیین ارکان و احکام آن اختصاص داده است. ماهیت شناسی این عقد از منظر فقهی و حقوقی بحث مهم و چالشی دراین مورد است. برخی از صاحب نظران معتقدند که نکاح موقت شباهت کاملی به باب اجاره دارد و مهر در مقابل استمتاع است و با عقد نکاح دایم تفاوت ماهوی دارد. در مقابل، برخی دیگر ماهیت عقد موقت را همانند دایم دانسته و تفاوت آنها را فقط در برخی از آثار و احکام آن بیان کرده اند. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف نقد ادله دیدگاه اول و تقویت دیدگاه دوم مبنی بر عدم تفاوت ماهیت عقد نکاح موقت با دایم براساس ادله و شواهد به روش توصیفی- تحلیلی انجام شد. نتایج نشان داد که عقد نکاح موقت در نظام حقوقی اسلام همانند عقد نکاح دایم یک نهاد حقوقی مقدس و دارای تکالیف و حقوق متقابل خاص خود برای زوجین است.

    کلیدواژگان: عقد نکاح دائم، عقد نکاح موقت، ماهیت عقد موقت، ماهیت معاوضی نکاح
  • یحیی حسینائی*، سید مهدی قریشی، بهمن نزهت صفحات 183-200

    توجه ویژه به نقش آموزندگی مولفه های جنگ در عرصه زندگی، اهمیت و ضرورت پرداختن به موضوع سبک زندگی را دو چندان می سازد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های سبک زندگی اسلامی در خاطره نگاشته دا که یکی از آثار مکتوب دفاع مقدس است به روش کیفی و با استفاده از راهبرد داده بنیاد انجام شد. بدین ترتیب، داده‎ های کیفی مرتبط با موضوع، بررسی و سپس با مقایسه و سنجش داده ها و مفاهیم، مولفه های سبک زندگی اسلامی در قالب 43 مفهوم و 8 مقوله اصلی استخراج گردید. نتایج نشان داد که مقولات اصلی مولفه های سبک زندگی اسلامی در خاطره نگاشته دا شامل مسایل اعتقادی و دینی، مسایل تربیتی، مسایل اخلاقی، مسایل انگیزشی، اتحاد و همبستگی، هدفمندی، خردگرایی و عملگرایی است. مولفه مسایل اعتقادی و دینی بیشترین فراوانی و نمود را نسبت به سایر مولفه ها در این خاطره نگاشته به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: خاطره نوشته دا، خانواده، جنگ، سبک زندگی اسلامی
|
  • Fatemeh Al Sadat Hashemizadeh, Sedigheh Rezai Dehnavi *, Zahra Montajabian Pages 9-27

    Conflict and emotional distress in couples can be the result of processes in the ‎couple's relationship that logotherapy seeks to weaken these processes and thereby reduce ‎unnecessary suffering for couples. The purpose of this study was study of the ‎effectiveness of training logotherapy mixed with the meaning of life basis on Molla ‎Sadra school on marital conflict. The present study was a quasi-experimental with a control group, pre-test and post-test. ‎ The statistical population of the study consisted of all couples who referred to a counseling center in Isfahan in 2019 due to marital conflict.. At first, 30 individuals were selected using available sampling method and were randomly divided into experimental and control groups.The members of the experimental group received 10 sessions of training of logothrapy mixed with the meaning of life basis on ‎Molla Sadra school. Moreover, the participants answered the Marital Conflict ‎ Questionnaire. Data were analyzed using analysis of univariate covariance. The results showed that training of logothrapy mixed with the meaning of life basis on ‎Molla Sadra school significantly improved the mean scores of marital conflict in the experimental group compared to the control group . The using of training of logothrapy mixed with the meaning of life basis on ‎Molla Sadra school ‎would be useful for reducing marital conflict.

  • Ahmad Movahed, Seyed Hassan Mohammadi *, Zohreh Abasi Pages 29-52

    This research was conducted with the purpose of investigating the role of uniformity among the dimensions of spiritual well-being and the dimensions of couples' meaning of life in predicting family efficiency; thus, a non-experimental correlation method was applied. The population included all parents of elementary school students in the city of Ghayen (3450 couples) and 150 couples were selected by the multistage sampling. The data were gathered using the questionnaires of spiritual well-being, the meaning of life, and family efficiency, and were analyzed by the Pearson correlation and multiple linear regression tests. According to the results, there is a significant relationship between the uniformity among the dimensions of well-being (relationship with God, with self, with others, and with nature) and one dimension of meaning of life (valuable), and family efficiency. The analysis of regression also indicated that the uniformity between the two dimensions of relationship with others and with nature predicts almost 22% of couples' family efficiency, and the uniformity among dimensions of meaning of life cannot predict family efficiency. Therefore, the more couples are similar to each other in different personal dimensions, the more they have similar culture, world-view, and thought. As a result, kind relationships, respect, tolerance, comfort, and spiritual improvement among couples increase.

    Keywords: family efficiency, spiritual well-being, meaning of life, couples
  • Mahboubeh Shahsavar, Jafar Houshyari * Pages 53-74

    This descriptive-correlational study was conducted with the aim of investigating the relationship of personal traits and gender with rationality. The population included all women and men aged over 18 years in the city of Qom and 190 people were selected by the snowball sampling based on Tabachnic's and Fidell's formula. The data were collected by the Mirderikvandi's rationality questionnaire and NEO personality inventory, and were analyzed by the correlation coefficient, stepwise regression, and t-test. The results showed that there is a meaningful and positive relationship between some personal traits, such as conscientiousness, extraversion, agreeableness, and openness to experience, and rationality, and a meaningful and negative relationship between neuroticism and rationality. In addition, some personal traits have a relationship with gender: women's neuroticism is more than men's, and men's extraversion and conscientiousness is more than women's. There is no difference between men and women in terms of openness to experience and agreeableness. According to the results, there is a meaningful relationship between gender and the total score of rationality in which men's rationality is more than women's. There is no difference between men and women in the case of rationality aspects, including the relationship with God and the relationship with religion. Predicting participants' rationality on the basis of personal traits and gender is just meaningful to conscientiousness, neuroticism, agreeableness, and extraversion. In total, these variables predict 67.2% of participants' rationality.

    Keywords: rationality, personal traits, gender, womenAnd men, Islamic psychology
  • Sara Ebrahimi * Pages 75-95

    This correlational research aimed to do a proficiency test of a psychometric analysis of a scale for measuring girl students' beliefs and coping behaviors with a non-experimental method. The population was all girl students in Tehran and 398 girls were selected by the convenience sampling as the sample. The data were gathered by the scale for measuring beliefs and coping behaviors and a short-form religious coping scale. The statistical methods of exploratory and confirmatory factor analysis were applied to determine the factor validity of the scale for measuring beliefs and coping behaviors, and Cronbach's alpha was used to calculate the internal consistency. Moreover, construct validity was measured using the correlation coefficient between the scale for measuring beliefs and coping behaviors and the religious coping scale. The results of analyzing the main components using Varimax rotation method showed that the scale for measuring beliefs and coping behaviors consists of four factors of structure, the sense of social belonging, the personal relationship with higher power, and world-view, and the indicators of confirmatory factor analysis (based on the LISREL software) confirmed these four factors. The results of the correlation between the dimensions of beliefs and coping behaviors and the dimensions of positive and negative religious coping experimentally confirmed the construct validity of measuring beliefs and coping behaviors, and the internal consistency coefficients of the scale were desirable. In sum, according to the findings of the research, this scale is a valid tool to measure the role of religion in the face of stressful events of life among girl students.

    Keywords: coping beliefs, coping behaviors, psychometric traits, scale for measuring belief AndDehavior, girl students
  • Ehsaneh Ahmadi Golsefidi, Javanshir Asadi *, Hassan Abdollahzadeh, Afsaneh Khajevand Khoushle Pages 97-115

    This descriptive-correlational study was conducted with the purpose of modeling girls' body image anxiety based on perfectionism mediated by basic psychological needs with an emphasis on structural equation modeling. The population included girl students of Islamic Azad universities in Golestan province and 500 girls were selected by the cluster sampling. The data were collected by the questionnaires of body image anxiety, perfectionism, and basic psychological needs, and the data were analyzed by the LISREL software. The results demonstrated that there is a significant relationship among the variables. In addition, the indicators of goodness of fit showed the desirable fit of structural model of body image anxiety, based on perfectionism, mediated by basic psychological needs. Perfectionism and basic psychological needs explained up to 32% of the changes of body image anxiety. According to the results, perfectionism and based psychological needs can two determinant variables of explaining girls' body image anxiety, and can be effective in preventing the further disorders of physical deformity.

    Keywords: body image anxiety, perfectionism, basic psychological needs, disorders ofphysical deformity
  • Leila Ansari Ardali, Behnam Makvandi *, Parviz Askari, Alireza Heidari Pages 117-140

    This correlational research aimed to investigate the causal relationship of parenting stress and spiritual intelligence with psychological well-being mediated by marital satisfaction among the mothers of exceptional children with a non-experimental method. The population included all mothers of exceptional children in the city of Bojnurd and 210 mothers were selected by the convenience sampling. The data were collected by the questionnaires of parenting stress, spiritual intelligence, psychological well-being, and marital satisfaction, and the proposed model was analyzed by the path analysis. In addition, bootstrapping was used to test indirect relationships. According to the results, all direct paths were significant except the path of parenting stress to psychological well-being. The indirect paths were also significant through the path of marital satisfaction to psychological well-being. Therefore, the proposed model has a desirable fit and can be a proper model for designing and formulating plans to prevent the tensions experienced by the mothers of exceptional children and increase their psychological well-being.

    Keywords: parenting stress, spiritual intelligence, psychological well-being, marital satisfaction, mothers of exceptional children
  • Mohammad Setayeshpour, Zahra Zandieh * Pages 141-162

    Although the concept of "maternal right" is apparently obvious, it is always ambiguous in terms of meaning and scope. This term first came in the secondary sources of international law and some international documents, and there is not a comprehensive definition of it yet. The present study was conducted with the aim of analyzing Imam Khomeini's ideas and the Iranian law about maternal right. The data were collected by examining the related written sources and were analyzed by a documentary-library method. The results pointed out that although the term "maternal right" is not clearly expressed in Imam Khomeini's thoughts and the Iranian law, many rights are considered for the mothers. The scope of rights considered for the mothers in the Iranian law and especially in Imam Khomeini's thoughts is broader than the scope of such rights in the international law. Moreover, in the international law, the rights considered for mothers often come in the secondary sources such as General Assembly resolutions, while in the Iranian law, such rights are obliging and even in some cases, the level of their obligation is the extent to which not only they are considered for the mothers, but also they are commitments to be done by others.

    Keywords: maternal right, human rights, Imam Khomeini's thoughts, Iranian law
  • Reza Dehghannejad *, Seifollah Ahadi Pages 163-182

    There is no doubt about the legitimacy of the temporary marriage contract from the view of Shia jurisprudence, and accordingly the Civil Law of the Islamic Republic of Iran accepts that and explains its pillars and rulings in a number of Articles. Understanding the nature of this contract regarding the jurisprudence and law is an important and a controversial discussion. Some scholars believe that the temporary marriage is completely the same as the lease contract and the marriage portion is given when the sexual pleasure happens and the temporary marriage contract is basically different from the permanent marriage contract. In contrast, some believe that the nature of the temporary marriage contract is the same as the permanent marriage contract and only some of their consequences and rulings are different; thus, this research, using the evidences, aimed to criticize the first idea and improve the second idea which considers the two marriage contracts as the same. Therefore, all related written sources were analyzed by a documentary-library method. The results showed that the temporary marriage contract in the Islamic law, like the permanent marriage contract, is a holy legal entity and the couples have special mutual duties and rights.

    Keywords: permanent marriage contract, temporary marriage contract, nature oftemporary marriage contract, exchange nature of marriage
  • Yahya Husseinaei *, Seyed Mahdi Ghoreishi, Bahman Nozhat Pages 183-200

    Paying special attention to the educational role of the aspects of war in the life makes the lifestyle a much more important subject. This qualitative study was conducted with the purpose of identifying the Islamic lifestyle components in the written memory of "Da", one of the written works in the holy defense, by applying the Grounded Theory research strategy; thus, after analyzing and comparing the qualitative data related to the subject, the Islamic lifestyle components were extracted in the form of 43 concepts and 8 main categories. According to the results, its main categories were as follows: belief and religious issues, educational issues, moral issues, motivational issues, unity and solidarity, purposefulness, rationalism, and pragmatism, that belief and religious issues had the most frequency compared to the other components in this written memory.

    Keywords: written memory of Da, family, Islamic lifestyle, literature of the holy defense