فهرست مطالب

روان شناسی افراد استثنایی - پیاپی 42 (تابستان 1400)

فصلنامه روان شناسی افراد استثنایی
پیاپی 42 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد عاشوری، غلامعلی افروز، سوگند قاسم زاده* صفحات 1-25

    هدف این فراتحلیل، تعیین ویژگی های زیستی، شناختی و روانی- اجتماعی والدین خویشاوند و غیرخویشاوند با بیش از یک فرزند استثنایی در ایران بود. روش پژوهش، فراتحلیل بود. این پژوهش با استفاده از تکنیک فراتحلیل و با یکپارچه کردن نتایج تحقیقات مختلف، اندازه اثر ویژگی های زیستی، شناختی و روانی- اجتماعی والدین خویشاوند و غیرخویشاوند با بیش از یک فرزند استثنایی را مشخص نمود. در مجموع نه پژوهش قابل قبول از لحاظ روش شناختی انتخاب شدند و فراتحلیل بر روی آنها انجام گرفت. منابع جستجوی داد ه ها، اسناد علمی دانشگاه ها، پایگاه مجلات تخصصی نور، پایگاه اطلاعات علمی و پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران بودند. ابزار پژوهش چک لیست فراتحلیل بود. یافته های پژوهش نشان داد که میزان اندازه اثر ویژگی های زیستی، شناختی و روانی- اجتماعی والدین خویشاوند و غیرخویشاوند با بیش از یک فرزند استثنایی بالا بود. بنابراین، به نظر می رسد که برنامه های آموزشی قبل از ازدواج بتواند به عنوان روشی مناسب برای پیشگیری از ازدواج های خویشاوندی مورد استفاده قرار گیرد. از طرف دیگر، برنامه ریزی برای پیشگیری از آسیب های زیستی، شناختی و روانی- اجتماعی در والدین خویشاوند با بیش از یک فرزند استثنایی اهمیت ویژه ای دارد.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، زیستی، شناختی، روانی- اجتماعی، والدین خویشاوند
  • پگاه آزادی منش، عباسعلی حسین خانزاده*، عباس ابولقاسمی صفحات 27-57

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی تلفیق آموزش های کنش های اجرایی به کودکان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی، روش های تغییر رفتار به والدین و مهارت های ارتباطی به همسالان بر بهبود رابطه با والدین این کودکان بود. جامعه آماری پژوهش تمام پسران دارای علایم اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی 6 تا 9 سال شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 98-97 بود که از بین آنها به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی تعداد 30 دانش آموز که بر اساس پرسشنامه و مصاحبه بالینی، تشخیص اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی دریافت کردند، انتخاب شده و در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه تشخیصی اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی (سادوک و سادوک ، 2005) و مقیاس رابطه والد فرزندی فاین، مورلند و شوبل (1983)  بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که تلفیق آموزش های کنش های اجرایی، روش های تغییر رفتار به والدین و مهارت های ارتباطی به همسالان، بر بهبود رابطه با والدین کودکان دارای اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی اثر معنی داری دارد. فراهم کردن بستر مناسب از طریق آموزش خانواده و همسالان و آموزش همزمان به کودکان به موثر بودن این تلفیق کمک کرده است. بر اساس نتایج این مطالعه پیشنهاد می شود در درمان کودکان با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی از روش های چندوجهی با تاکید بر سطوح مختلف والدین و همسالان استفاده شود.

    کلیدواژگان: تغییر رفتار والدین، رابطه با والدین، کنش های اجرایی، مهارت ارتباطی به همسالان، نارسایی توجه، بیش فعالی
  • زهرا زارع خلیلی*، مهران سلیمانی، قربان همتی علمدارلو، حسن یعقوبی صفحات 59-82

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر روش حسی اسنوزلن بر نشانگان کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی و از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر همه کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم بودند که از بین آنها نمونه ایی با حجم 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جاگماری شدند. و به طوری که هر گروه 15 نفر بوده و از هر دو گروه پیش آزمون به عمل آمده و گروه آزمایش روش اسنوزلن را در 40 جلسه دریافت نموده در حالی که به گروه کنترل این مداخله ارایه نشد و در پایان برای هر دو گروه پس آزمون اجرا شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش مقایس درجه بندی درخود ماندگی گیلیام (گارز) بود. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس یک متغیره و کوواریانس چند متغییره نشان داد که میانگین نمرات نشانگان اتیسم و خرده مقایس های آن (تعامل اجتماعی و ارتباط) به طور معناداری افزایش یافته است و رفتار کلیشه ای کاهش یافت 05/0> P. یافته ها بیانگر یعنی روش اسنوزلن سبب بهبود نشانگان اتیسم در کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم می گردد. بنابراین پیشنهاد می شود با طراحی و اجرای برنامه اسنوزلن جهت بهبود نشانگان اتیسم اقدام گردد.

    کلیدواژگان: اتیسم، نشانگان اتیسم، روش اسنوزلن
  • محمدرضا غائبی مهماندوست، مجید قدمی*، ابوطالب سعادتی شامیر، صادق رضایی صفحات 83-109
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل الگوی شایستگی ها و صلاحیت های حرفه ای مدیران مدارس استثنایی متوسطه اول مناطق 23 گانه دولتی شهر تهران در نیمه اول سال تحصیلی 98-99 بر اساس هوش مدیریتی و هوش موفق با نقش واسطه ای هوش شخصیتی انجام شد.

    روش شناسی

     پژوهش از لحاظ روش در زمره پژوهش های آمیخته (کمی -کیفی) از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری در بخش کیفی از پژوهش، خبرگان جامعه علمی دانشگاهی و متخصصان آموزش و پرورش بود. 15 نفر برای انجام بخش کیفی پژوهش انتخاب شدند و در فرآیند مصاحبه با استفاده از روش دلفی شرکت کردند، روش نمونه گیری در بخش کیفی به صورت هدفمند بود. جامعه آماری بخش کمی شامل کلیه مدیران مدارس استثنایی بودند نمونه به دست آمده از این جامعه براساس جدول کرجسی و مورگان 384 نفر بود که در این پژوهش 100 نفر در نظر گرفته شد. روش تحلیل داده ها در بخش کیفی پرسشنامه محقق ساخته بود که بر اساس تحلیل محتوا و کدگذاری نظری بود. مراحل کدگذاری مورداستفاده در این تحقیق شامل کدگذاری باز، محتوایی و محوری بود. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه هوش موفق، هوش تجاری، هوش شخصیتی و هوش مدیریتی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هوش موفق، ویژگی های شخصیتی، منافع دیگران، اصول بنیادین، اگاهی و دانش، تفکر انتقادی، ویژگی های تجاری، اصول بنیادین زندگی، زیرساخت شایستگی و ساختار فیزیکی مدارس به ترتیب بالاترین بار عاملی و وزن عاملی را بر روی عامل مرتبه دوم مدل نه عاملی الگوی شایستگی ها و صلاحیت های حرفه ای مدیران مدارس دارند

    کلیدواژگان: الگوی شایستگی ها و صلاحیت های حرفه ای مدیران مدارس استثنایی، هوش مدیریتی، هوش موفق، هوش شخصیتی
  • مهدی خان آبادی*، عسگر چوبداری صفحات 111-132

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی آموزش والدگری آدلری بر کاهش تعارضات مادر فرزندی در نوجوانان دختر انجام شده است. روش تحقیق از نوع شبه آزمایشی است و طرحی که از آن استفاده شده، طرح «پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه» است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه ی دا نش آموزان دختر پایه ی اول و دوم دبیرستان شهر اردکان در سال 97-1396 است که سن آن ها بین 17-15 سال است. روش نمونه گیری نیز به این صورت بود که از بین دبیرستان های شهر اردکان، یک دبیرستان به صورت در دسترس انتخاب شد. در این تحقیق به منظور اندازه گیری تعارض بین والدین و فرزندان از مقیاس تاکتیک های تعارض استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس داده ها نشان داد که آموزش والدین آدلری بر کاهش تعارضات والد فرزندی و نیز افزایش مهارت استدلال موثر بوده، در حالی که بر کاهش پرخاشگری کلامی و پرخاشگری فیزیکی تاثیری نداشته است. بر این اساس می توان نتیجه گرفت تلفیق رویکرد آدلری در آموزش به والدین با رویکردهای هیجان مدار می تواند طیف بیشتری از مسایل والد نوجوان را پوشش داده و به حل و فصل آنها کمک کند.

    کلیدواژگان: آموزش به والدین، آدلری، تعارضات والد فرزندی، نوجوانان، دختر
  • مرجان آل بهبهانی*، مولود کیخسروانی، ناصر امینی، محمد نریمانی، بهنام الدین جامعی صفحات 133-158

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان ویبرواکوستیک و لگودرمانی بر پرخاشگری کودکان مبتلا به اختلال طبف اتیسم انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه گواه و پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل 85 کودک 12-6 سال مبتلا به اختلال طیف اتیسم مراجعه کننده به دو مرکز توان بخشی اتیسم شهر تهران (مراکز شمیم و فریحا) در شش ماهه اول سال 1398بودند. از بین آنها 30 نفر (21 پسر و 9 دختر) به روش نمونه گیری هدفمند، به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش (1و 2) و گواه، هر گروه 10 نفر جایگزین شدند. گروه آزمایش اول، درمان ویبرواکوستیک را به مدت 12 جلسه (20 دقیقه ای) و گروه آزمایش دوم، لگودرمانی را به مدت 12 جلسه (45 دقیقه ای)، دریافت کردند؛ گروه گواه در لیست انتظار قرار گرفت. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه پرخاشگری کودکان شهیم (1385)، استفاده شد. به-منظور تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و تعقیبی بنفرونی استفاده شد. یافته های حاصل از پزوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین نمرات مولفه های پرخاشگری (پرخاشگری رابطه ای، کلامی و بدنی) افراد گروه آزمایش و گروه گواه در مرحله پس آزمون و پیگیری، تفاوت معناداری وجود داشت. همچنین، یافته ها نشان داد که درمان ویبرواکوستیک نسبت به لگودرمانی بر کاهش پرخاشگری کودکان مبتلا به اتیسم کارآمدتر بود. نتایج این پژوهش نشان داد که توجه روان شناسان و مشاوران به مداخلات مناسب مانند درمان ویبرواکوستیک و لگو درمانی می تواند باعث کاهش رفتار پرخاشگرانه کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم شود.

    کلیدواژگان: درمان ویبرواکوستیک، لگودرمانی، پرخاشگری، اتیسم، کودکان
  • فریده شهبازی، رضا احمدی*، مریم چرامی، احمد غضنفری صفحات 159-185

    مشکلات رفتاری همچون خودکنترلی پایین سبب بروز آسیب های ارتباطی و روان شناختی در کودکان می شود. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی بر تعامل والد- کودک و رفتارهای اجتماعی کودکان دارای خودکنترلی پایین انجام گرفت. پژوهش حاضر آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان دارای خودکنترلی پایین شهر اصفهان در سال تحصیلی 400-1399 بود. در این پژوهش تعداد 40 کودک با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 20 کودک). گروه آزمایش مداخله کارکردهای اجرایی (فیشر و همکاران، 2005) را طی دو ماه در 8 جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. در این بین در گروه آزمایش 3 کودک و در گروه گواه گواه نیز 2 کودک ریزش داشتند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه خودکنترلی کودکان (کندال و ویلکاکس، 1979)، پرسشنامه رابطه والد- کودک (پیانتا، 1994) و پرسشنامه مهارت اجتماعی (ماتسون، روتیتوری و هلسل، 1983) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که آموزش کارکردهای اجرایی بر تعامل والد- کودک و رفتارهای اجتماعی کودکان دارای خودکنترلی پایین تاثیر معنادار دارد (001/0<p). بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش کارکردهای اجرایی با بهره گیری از فنونی همانند افزایش تمرکز و دقت، سازماندهی فعالیت ها، بازداری پاسخ، کنترل تکانشگری و آموزش برنامه ریزی می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود تعامل والد- کودک و رفتارهای اجتماعی کودکان دارای خودکنترلی پایین مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: تعامل والد کودک، خودکنترلی، رفتارهای اجتماعیt کارکردهای اجرایی
  • سیف الله آقاجانی، متینه عبادی، ساناز عینی* صفحات 187-216

    دانش آموزان دچار اختلال یادگیری ویژه به دلیل عدم برقراری روابط اجتماعی مطلوب و مشکلات متعدد تحصیلی، مشکلات سازگاری دارند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سازگاری اجتماعی بر اساس باورهای فراشناختی، ناگویی هیجانی و همدلی در دانش آموزان دچار اختلال یادگیری ویژه انجام شد. در این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی، تعداد 116 دانش آموز به عنوان نمونه هدفمند از بین کلیه دانش آموزان دختر و پسر 10 تا 14 سال دچار اختلال یادگیری ویژه شهر تبریز در سال 98-99 انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سازگاری اجتماعی بل، پرسشنامه باورهای فراشناختی ولز، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو و مقیاس همدلی جولیف و فارینگتون استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون آماری پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش هم زمان انجام شد. نتایج نشان داد سازگاری اجتماعی دانش آموزان دچار اختلال یادگیری ویژه با باورهای فراشناختی و ناگویی هیجانی رابطه منفی و معنادار و با همدلی رابطه مثبت و معناداری داشت (01/0>p). باورهای فراشناختی، ناگویی هیجانی و همدلی 58 درصد از واریانس نمرات سازگاری اجتماعی در دانش آموزان دچار اختلال یادگیری ویژه را پیش بینی کردند (01/0>P). با توجه به پیامدهای نامطلوب ناتوانی یادگیری و تاثیرات گسترده آن بر روند زندگی فردی و اجتماعی کودک، پیشنهاد می شود برنامه هایی در جهت ارتقای هیجاناتت و باورهای فراشناختی مناسب و گسترش همدلی در بین دانش آموزان دچار ناتوان یادگیری اجرا شود.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ویژه، باورهای فراشناختی، سازگاری اجتماعی، ناگویی هیجانی، همدلی
  • یاسر رضاپور میرصالح، مهدی شمالی احمدآبادی*، الهه اکبریان ترک آباد، سید علیرضا عمارتی، عاطفه برخورداری صفحات 217-243

    هدف از پژوهش حاضر اثربخشی آموزش گروهی به شیوه هیجان مدار بر رضایت جنسی، رضایت زناشویی و ابعاد سلامت روان مادران کودکان کم توان ذهنی بود. این مطالعه با رویکرد کمی و به روش نیمه آزمایشی و با بکارگیری طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری متشکل از تمام مادران کودکان کم توان ذهنی محصل در شهرستان میبد در سال تحصیلی 97-98 بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 24 نفر به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دوگروه 12 نفری (آزمایش و گواه) جایگزین شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های استاندارد اضطراب، استرس و افسردگی لاویبوند، رضایت زناشویی انریچ و رضایت جنسی لارسون در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پاسخ دادند. گروه آزمایش مداخله آموزش گروهی به شیوه هیجان مدار را در 8 جلسه 5/1 ساعته و هر هفته دو جلسه دریافت کردند، در صورتی که گروه گواه هیچ گونه مداخله ای را طی مدت زمان انجام پژوهش دریافت ننمودند. در پایان نیز داده های پژوهش با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و در سطح معنی داری 05/0 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که میانگین نمرات رضایت جنسی و رضایت زناشویی و سلامت روان گروه آزمایش نسبت به گروه گواه، در مرحله پس آزمون افزایش معناداری پیدا کرده و این افزایش در مرحله پیگیری نسبتا ثابت مانده است (001/0>p). بر اساس نتایج پژوهش، آموزش گروهی به شیوه هیجان مدار باعث بهبود رضایت جنسی، رضایت زناشویی و ابعاد سلامت روان مادران کودکان کم توان ذهنی شد. بنابراین آموزش گروهی به شیوه هیجان مدار می تواند مداخله ای ارزنده در راستای کاهش مشکلات این مادران به شمار آید.

    کلیدواژگان: آموزش گروهی هیجان مدار، رضایت جنسی، رضایت زناشویی، سلامت روان، مادران کودکان کم توان ذهنی
|
  • Mohammad Ashori, GholamAli Afrooz, Sogand Ghasemzadeh * Pages 1-25

    The aim of the current meta-analysis was to determine the biological, cognitive and psychosocial characteristics of relative parents and irrelative parents that having more than one exceptional child in Iran. Study procedure was meta-analysis. This research specifies the effect size of the biological, cognitive and psychosocial characteristics of relative parents and irrelative parents that having more than one exceptional child by using meta-analysis technique and integrating the results of different studies. On the whole, 9 methodologically acceptable studies were selected and met analysis was done on them. Sources of data search were scientific documents in universities, noor specialized magazines database (Normans), Scientific Information Database (SID) and Iranian Research Institute for Information Science and Technology (IRANDOC). The research tool was meta-analysis checklist. Finding of research showed that the rate of effect size of biological, cognitive and psychosocial characteristics of relative parents and irrelative parents that having more than one exceptional child in Iran was high. Therefore, it seems that the education programs before of marriage can be used as a method to prevent the relative marriage. On the other hand, planning to prevent of the impairments of biological, cognitive and psychosocial characteristics of relative parents that having more than one exceptional child has particular importance.

    Keywords: Meta-analysis, Biological, Cognitive, Psychosocial, Relative parent
  • Pegah Azadimanesh, Abbasali Hossein Khanzadeh *, Abbas Abolghasemi Pages 27-57

    The aim of this study was to determine the combined effect of executive functions training to children with attention deficit /hyperactivity disorder, behavior change strategies to parents, and communication skills to peers on relationship with parents. the statistical population of the study was all boys with symptoms of Attention Deficit / Hyperactivity Disorder, 6 to 9 years old in Kermanshah in the academic year of 2019. that among them, 30 students who were diagnosed with Attention Deficit / Hyperactivity Disorder based on a questionnaire and clinical interview were selected by random cluster sampling method and were divided into two groups of 15 people (experimental group and control group). the instruments used in this study were the Attention Deficit / Hyperactivity Disorder Diagnostic Questionnaire based on the information provided in the fourth edition of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (Sadock and Sadock, 2005) and Parent-child Relationship Scale (Fine, Moreland, and Schwebel, 1983). data were analyzed using analysis of covariance. the results showed that integrated multidisciplinary education improved relationship between parents and child with attention deficit / hyperactivity disorder. creating the right context through family and peer education and the simultaneous teaching of executive functions has contributed to the effectiveness of this integration. based on the results of this study, it is suggested that in the treatment of children with Attention Deficit / Hyperactivity Disorder, multifaceted methods be used with emphasis on different levels of parents and peers.

    Keywords: behavior change of parents, relationship with parents, executive functions, communication skills to peers, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Zahra Zarekhalili *, Mehran Soleymani, Qorban Hemmatialamdarlou, Hassan Yaghoubi Pages 59-82

    The aim of this study was to investigate the effect of Snoezelen method on the symptoms of children with autism spectrum disorder. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of the present study was all children with autism spectrum disorder, from which a sample of 30 people was selected by convenience sampling method and randomly assigned to the experimental and control groups. So that each group was 15 people and from both groups pre-test was performed and the experimental group received the Snoezelen method in 40 sessions while the control group was not presented with this intervention and at the end for both groups the post-test was performed. The instrument used in this study was the Gilliam (Garz) survival rating scale. Data analysis using univariate analysis of covariance and multivariate covariance showed that the mean scores of autism syndrome and its sub-comparisons (social interaction and communication) increased significantly and stereotyped behavior decreased P (<0/05). The findings indicate that the Snoezelen method improves autism in children with autism spectrum disorder. Therefore, it is recommended to design and implement Snoezelen program to improve autism.

    Keywords: Autism Syndrome, autism spectrum disorder, Snoezelen
  • MohammadReza Ghayebi Mehmandoost, Majid Ghadami *, Aboutaleb Seadatee Shamir, Sadegh Rezaei Pages 83-109
    Purpose

    The aim of this study was to present a model of professional competencies and competencies of primary school principals in 23 public districts of Tehran in the first half of the 98-99 academic year based on managerial intelligence and successful intelligence with the mediating role of personality intelligence.

    Methodology

    In terms of method, the research was among the mixed (quantitative-qualitative) exploratory research. The statistical population in the qualitative part of the research consisted of experts from the academic community and specialists in education. Fifteen people were selected to conduct the qualitative part of the research and participated in the interview process using the Delphi method. The sampling method in the qualitative part was purposeful. The statistical population of the quantitative section included all managers. The sample obtained from this population based on Krejcie and Morgan table was 384 people and 100 people were considered in this study. The data analysis method in the qualitative part of the questionnaire was researcher based on content analysis and theoretical coding. The coding steps used in this research included open, content and axial coding. Successful intelligence, business intelligence, personality intelligence and managerial intelligence questionnaires were used to collect information.

    Findings

    The results showed that successful intelligence, personality traits, interests of others, basic principles, awareness and knowledge, critical thinking, business characteristics, basic principles of life, competency infrastructure and physical structure of schools have the highest factor load and factor weight on the factor, respectively

    Keywords: model of professional competencies, competencies of school principals, managerial intelligence, Successful intelligence, personality intelligence
  • Mehdi Khanabadi *, Asgar Choobdari Pages 111-132

    This research aims to investigate the effectiveness of Adlerian parenting training on decreasing of the conflicts in the relationship of mother/child, and it has been conducted on girl teenagers. The method of this research is respectively quasi-experimental, and the scheme, which has been implemented is respectively the scheme of pretest-posttest with evidence group. The statistical society of this research, incorporates all of girl students who are studying at first and second levels of high-school at Ardakan city, whose ages are between fifteen to seventeen years of old, in addition they are studying in the educational years of 1396-1397. The scheme of sampling was designed in this way, among high-schools of Ardakan city, high school was selected un-randomly. For the purpose of measurement of the conflict between parents and children in this research respectively. The results of the analysis of covariance indicated that the Adlerian parenting instruction has not any influence on decreasing of parent/child conflicts, nonetheless the increase in the skill of argumentation was efficient and paramount, whereas it has not any influence on the mitigating of verbal and physical aggression. From this we can conclude that Integrating the Adlerian approach to parent education With emotion-focused approaches, Can cover a whole range of parent-teen issues and to help solve them.

    Keywords: Adlerian parenting, parent, child conflicts, teenagers, girls
  • Marjan Al-E Behbahani *, Moloud Keykhosrovani, Naser Amini, Mohammad Narimani, Behnam Aldin Jamei Pages 133-158

    The aim of this study was to compare the effectiveness of vibroacoustic therapy and logodotherapy on aggression in children with autism. The research method was quasi-experimental pre-test-post-test with a control group and one-month follow-up. The statistical population of the study included 85 children aged 6-12 years with autism spectrum disorder who referred to two autism rehabilitation centers in Tehran (Shamim and Fariha centers) in the first half of 1398. Among them, 30 people (21 boys and 9 girls) were selected as a research sample by purposive sampling method and 10 people were randomly replaced in three groups of experiments (1, 2) and control. The first experimental group received vibroacoustic therapy for 12 sessions (20 minutes) and the second experimental group received logodotherapy for 12 sessions (45 minutes); The control group was placed on a waiting list. The Shahim Children's Aggression Questionnaire (2006) was used to collect information. In order to analyze the data, repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc tests were used. Findings from the study showed that by controlling the effect of pre-test, there was a significant difference between the mean scores of aggression components (relational, verbal and physical aggression) in the experimental group and the control group in the post-test and follow-up. . Also, the findings showed that vibroacoustic therapy was more effective than legodotherapy in reducing aggression in children with autism.

    Keywords: Vibroacoustic therapy, Lego therapy, Aggression, Autism, children
  • FARIDEH SHAHBAZI, Reza Ahmadi *, Maryam Chorami, Ahmad Gazanfari Pages 159-185

    Behavioral problems such as low self-control cause communicational and psychological damages in the children. Therefore, the present study was conducted to investigate the effectiveness of executive functions training on the parent-child interaction and the children’s social behaviors with low self-control. The present study was experimental with pretest, posttest and control group design. The statistical population of the present study included the children with low self-control in the city of Isfahan in academic year 2020-21. 40 children were selected through multi-stage clustered random sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 20 children). The experimental group received ten seventy-five-minute sessions of intervention regarding executive functions training (Fischer et al, 2005) during two months. Three children from the experimental group and two from the control group were omitted from the study. The applied questionnaires in this study included Children's Self-control Questionnaire (Kendal & Wilcox, 1979), Parent child relationship scale or (Piyanta, 1994) and social skills questionnaire. The data from the study were analyzed through ANCOVA method . The results showed that executive functions training have significant effect on the parent-child interaction and social behaviors of the children with low self-control. According to the findings of the present study it can be concluded that executive functions training can be employed as an efficient method to improve parent-child interaction and social behaviors of the children with low self-control through employing techniques such as Increase focus and accuracy, organize activities, respond to deterrence, control impulsivity, and plan training.

    Keywords: Parent child interaction, social behaviors, executive functions training
  • Sefallah Aghajani, Matine Ebadi, Sanaz Eyni * Pages 187-216

    Students with specific learning disorder have adaptation problems due to lack of favorable social relationships and numerous academic problems. Therefore, the present study was conducted with the aim of predicting social adjustment based on metacognitive beliefs, alexithymia and empathy in students with special learning disabilities. In this descriptive and correlational study, 116 student were selected as a purposeful sample from all male and female students aged 10 to 14 years with specific learning disorder in Tabriz in 2019- 2020. Bell Social Adjustment Questionnaire, Wells Metacognitive Beliefs Questionnaire, Toronto Alexithymia Scale and Jolliffe & Farrington Empathy Scale were used to collect data. Data were analyzed by Pearson test and regression analysis. The results showed that social adjustment of students with specific learning disabilities had a positive and significant relationship and empathy and with metacognitive beliefs and alexithymia had a negative and significant relationship (p> 0.01). Metacognitive beliefs, alexithymia and empathy predicted 58% of the variance of social adjustment scores in students with specific learning disabilities (P <0.01). Considering the adverse consequences of learning disability and its widespread effects on the child's individual and social life, it is suggested that programs be implemented to promote appropriate metacognitive emotions and beliefs and to develop empathy among students with learning disabilities.

    Keywords: alexithymia, empathy, Metacognitive beliefs, social adjustment, specific learning disability
  • Yaser Rezapur Mirsaleh, Mehdi Shomali Ahmadabadi *, Elahe Akbarian Torkabad, Seyed alireza Emarati, Atefe Barkhordari Pages 217-243

    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of emotion-focused group intervention on sexual satisfaction, marital satisfaction and dimensions of mental health in mothers of children with intellectual disability. A quantitative study design using quasi-experimental method including pretest posttest follow-up with control group was used. The population consisted of all mothers with mentally retarded children who their child studying in Meybod in 1397-98 academic year. A total of 24 mothers were selected by available sampling method and randomly assigned in experimental and control groups (12 participants per groups). Participants answered Lovibond’s depression, anxiety and stress scale, Enrich marital satisfaction scale, and Larson sexual satisfaction questionnaire at pretest, posttest and follow-up phases. The experimental group received emotion-focused group intervention intervention in 8 sessions of 1.5 hours (two sessions per week) while the control group did not receive any intervention. Finally, the data were analyzed by repeated measures ANOVA at the significance level of 0.05. The results showed that, compared to control group, the mean scores of sexual satisfaction, marital satisfaction and maintained at the follow up phase (p <0.001). According to the results, it can be concluded that emotion-focused group intervention could improve sexual satisfaction, marital satisfaction and mental health of mothers with intellectual disable children. So, emotion-focused can see as a be a valuable intervention to reduce the problems of mothers with intellectual disable children.

    Keywords: Emotion-focused Group Intervention, Sexual Satisfaction, Marital satisfaction, Mental Health, mothers of children with intellectual disability