فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی افراد استثنایی
پیاپی 51 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مژگان وطنخواه، سعید بختیارپور* صفحات 1-24
    هدف از این پژوهش اثربخشی مهارت آموزی کودک راه حل محور بر مهارت های زندگی و ارتباطی کودکان کم توان ذهنی می باشد. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی دارای پیش آزمون-پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام کودکان ن کم توان ذهنی 9-13 ساله مراجعه کننده به آموزشگاه استثنایی امید در بازه زمانی 02-1401 واقع در شهر ساری بود. حجم نمونه پژوهش شامل 30 کودک که به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) از جامعه آماری به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و گواه جای گماری شدند. گروه آزمایش در هشت جلسه 60 دقیقه ای، هفته ای دو جلسه با پروتکل طراحی شده آموزش دیدند. ابزار استفاده شده، مقیاس رفتارسازشی وایلند می باشد. نتایج نشان داد که در کارایی این پروتکل، گروه گواه و آزمایش در دو مولفه مهارت ارتباطی و مهارت زندگی دارای تفاوت معنادار بودند (001/0>P) و برای دستیابی به این تفاوت از تحلیل کوواریانس و تحلیل واریانس ولچ استفاده شد؛ که نتایج به دست آمده حاکی از اثربخشی پروتکل طراحی شده برای روش مهارت آموزی کودک راه حل محور بر مهارت ارتباطی و مهارت زندگی کودکان کم توان ذهنی می باشد که می توان نتیجه گرفت رویکرد مهارت آموزی کودک راه حل محور در جهت گسترش مهارت های ارتباطی و زندگی کودکان کم توان ذهنی موثر می باشد.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، مهارت های زندگی، مهارت آموزی کودک راه حل محور، کم توانی ذهنی.
  • مهدی رسولی*، سعید رضایی، فاطمه نیکخو، پرویز شریفی درآمدی صفحات 25-48
    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی بازتوانی شناختی رایانه یار بر مولفه های حافظه فعال دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی انجام شد. روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش‍آزمون_پس‍آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر با اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی شهر تهران بود. برای انتخاب نمونه از بین همه دانش آموزان پسر دچار اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی شهر تهران، 30 نفر از آن ها که در محدوده سنی 7 تا 12 سال (محصل در مقطع ابتدایی) بودند با توجه به ملاک های ورود با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه رفتاری کانر و آزمون حافظه ارقام هوش وکسلر کودکان بود. برنامه توان‎بخشی شناختی رایانه یار کاپیتان لاگ به مدت 10 جلسه 60 دقیقه‍ای و دو بار در هفته برای گروه آزمایش اجرا شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد برنامه بازتوانی شناختی رایانه یار موجب بهبود مولفه های حافظه فعال دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی شده است (05/0>P) و می‍تواند به عنوان روشی مناسب در بهبود حافظه فعال این دانش آموزان به کار رود.
    کلیدواژگان: بازتوانی شناختی رایانه یار، حافظه فعال، دانش آموزان، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی
  • علی ترکاشوند، امیر قمرانی* صفحات 49-81

    مشکلات رفتاری فرزندان تاثیرات قابل توجهی بر خانواده های آنان دارد؛ لذا هدف از پژوهش حاضر ارزیابی اثربخشی مداخله سرریزشدگی بر پردازش هیجانی و خودنهان سازی مادران دارای فرزند با مشکلات رفتاری برونی شهر اصفهان بود. این پژوهش به به صورت نیمه آزمایشی شامل پیش آزمون، پس آزمون با دوره پیگیری بود. روش نمونه گیری به صورت دسترس و هدفمند بود که 30 نفر از مادران دارای فرزند با مشکلات رفتاری برونی شده انتخاب شده و در دوگروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. مادران گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای دو جلسه) تحت مداخله سرریز شدگی قرار گرفتند. گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه مشکلات رفتاری آخنباخ-فرم والد (2001) (برای غربالگری گروه نمونه)، پرسشنامه خودنهان سازی لارسن و چستاین (1990) و پرسشنامه پردازش اطلاعات هیجانی (باکر، 2010) بودند. تحلیل داده ها با آزمون های تحلیل کوواریانس (تک متغیره و چند متغیره) در نسخه ی 26 نرم افزار Spss انجام گرفت. نتایج حاکی از آن بود که مداخله سرریز شدگی بر خود نهان سازی (902/12 =F و 001/0=P) و پردازش هیجانی (017/33= F) و (001/0=P)  تاثیر مثبت و معناداری در سطح (05/0=α) داشت. به علاوه، نتایج در مرحله ی پیگیری نیز در سطح (05/0=α) تداوم داشت. طبق یافته های این مطالعه، مداخله سرریز شدگی بر روی خود نهان سازی و پردازش هیجانی مادران دارای فرزند با مشکلات رفتاری برونی تاثیر معناداری داشته است. نظر به اینکه مادران اصلی ترین رکن در تربیت فرزندان خود هستند؛ این یافته تلویحاتی روان شناختی و تربیتی برای مادران دارای فرزند با مشکلات رفتاری برونی به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: سرریز شدگی، خود نهان سازی، پردازش هیجانی، مشکلات رفتاری برونی شده
  • مریم شکوهی راد* صفحات 83-104
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان های بیومدیکال بر نشانه ها و رضایت مندی خانواده ها در اختلال طیف اوتیسم بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کودکان اوتیسم گروه اوتیسم در فضای مجازی بودند که از این جامعه 30 نفر از کودکان اوتیسم 4 تا 12 ساله اوتیسم، 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل به طور تصادفی گماشته شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش، از چک لیست ارزیابی درمان اوتیسم (ATEC) استفاده شد. برنامه طی سه ماه توسط والدین و نظارت پژوهش گر انجام و داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تجزیه وتحلیل شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان های بیومدیکال در کاهش نشانه ها در چک لیست ارزیابی درمان اوتیسم (ATEC) سبب رضایت مندی خانواده ها گردیده است. به نظر می رسد با تداوم این روش و دست یابی به مراحل بالاتر درمان، بتوان تغییرهای بیشتری در کاهش نشانه های اوتیسم و پیرو آن کاهش چالش های خانواده ها منجر به رضایت خانواده ها از درمان گردید.
    کلیدواژگان: درمان های بیومدیکال، رضایتمندی خانواده ها، اختلال طیف اوتیسم
  • نجمه ابراهیم زاده، سید محسن اصغری نکاح*، سکینه سلطانی کوهبنانی صفحات 105-143

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش گروهی افزایش صبر بر خودکارآمدی و نگرش مادران دارای کودک استثنایی بود. این پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل تمامی مادران دارای کودک استثنایی شهر مشهد بود که در آموزش وپرورش استثنایی استان خراسان رضوی ثبت نام شده بودند، انتخاب نمونه به صورت داوطلبانه و از روش در دسترس استفاده شده است. 32 مادر دارای کودک استثنایی انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایگزین شد (16 نفر در هر گروه). از پرسش نامه های صبر، خودکارآمدی دومکا و نگرش والدین به کودک استثنایی برای سنجش متغیرهای پژوهش استفاده شد. پیش آزمون از دو گروه گرفته شد. گروه آزمایش 10 جلسه ی آموزش صبر را دریافت کردند درحالی که گروه گواه هیچ آموزشی را دریافت نکردند. پس از ارایه جلسات آموزشی، هر دو گروه مجددا به پرسشنامه ها در پس آزمون پاسخ دادند. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل کواریانس تک متغیره (ANCOVA) و تحلیل کواریانس چندمتغیری (MONCOVA) مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفت. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که آموزش صبر بر خودکارآمدی و تغییر نگرش، ناکامی، ناامیدی و شرم زدگی و صبر مادران دارای فرزنداستثنایی موثر است. در نتیجه توصیه می شود مشاوران و روان شناسان در برنامه های آموزش خانواده و گروه های والدین دارای فرزند استثنایی، آموزش صبر را موردتوجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: صبر، خودکارآمدی، نگرش، مادران دارای کودک استثنایی
  • مهدی عبدالله زاده رافی*، فاطمه رضایی، سعید آریاپوران صفحات 145-166

    به خاطر وجود برخی از ویژگی های دانش آموزان کم توان ذهنی و صدق نکردن برخی از معیارهای تشخیصی در مورد نشانه های اختلال نقص توجه/بیش فعالی در این افراد، ممکن است تشخیص اختلال نقص توجه/بیش فعالی در افراد کم توان ذهنی مدنظر قرار نگیرد یا شیوع آن خیلی کمتر از میزان واقعی برآورد شود. هدف پژوهش حاضر بررسی شیوع نشانه های اختلال نقص توجه/بیش فعالی در دانش آموزان کم توان ذهنی و ارتباط آن با خستگی از دلسوزی مادر بود. روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی بود. نمونه پژوهش را 105 دانش آموز کم توان ذهنی تشکیل داده بود. برای گردآوری داده ها از سیاهه رفتاری کودک (آخنباخ و رسکورلا، 2001) و پرسشنامه خستگی از دلسوزی (عبداله زاده رافی و همکاران، 1401) استفاده شد. نتایج نشان داد که 1/58 درصد دانش آموزان کم توان ذهنی نشانه های اختلال نقص توجه/بیش فعالی را در حد بالینی نشان می دهند. همچنین، خستگی از مراقبت، رابطه مثبتی با افزایش شدت نشانه های اختلال نقص توجه/بیش فعالی در دانش آموزان کم توان ذهنی داشت (05/0>p). شیوع بالای نشانه های اختلال نقص توجه/بیش فعالی در دانش آموزان کم توان ذهنی ضرورت رسیدگی به این مشکل را به ما یادآوری می کند. همچنین، لازم است برای کاهش نشانه های اختلال نقص توجه/بیش فعالی در دانش آموزان کم توان ذهنی، خستگی از دلسوزی مادران آن ها مدنظر قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، خستگی از دلسوزی، کم توانی ذهنی، کودکان با نیازهای ویژه
  • متین فرحبخش دقیق، رضوان همایی*، حمدالله جایروند صفحات 167-200

    هدف ارایه ی مدل ساختاری رضایت زناشویی بر اساس مشارکت پدر در فرزندپروری، مهارت حل مسیله و تنظیم شناختی هیجان از طریق میانجی گری تاب آوری خانواده و همدلی عاطفی در مادران دارای کودک فلج مغزی بود. پژوهش، توصیفی پیمایشی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری مادران دارای کودک فلج مغزی شهر رشت به تعداد 240 نفر در سال 1401 بودند. مادران موردبررسی با روش هدفمند و بعد از همتاسازی کودکان فلج مغزی بر اساس سن و سیستم طبقه بندی عملکرد حرکتی درشت، با جدول کرجسی و مورگان 148 نفر انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های، رضایت زناشویی انریچ (ENRICH)، تست فرزندپروری آلاباما (فرم والد)، حل مسیله خانواده، تنظیم هیجان، تاب آوری خانواده، همدلی عاطفی، جمع آوری و با نرم افزارهای (SPSS V. 28) و (Lisrel V. 10)، تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد بین مشارکت پدر در فرزندپروری، مهارت حل مسیله، تنظیم شناختی هیجان، تاب آوری خانواده و همدلی عاطفی با رضایت زناشویی رابطه مستقیم وجود داشت. بین مشارکت پدر در فرزندپروری، مهارت حل مسیله و تنظیم شناختی هیجان از طریق میانجی تاب آوری خانواده و همدلی عاطفی با رضایت زناشویی رابطه غیرمستقیم وجود داشت. باید با آموزش های مناسب باعث توسعه و تقویت مشارکت پدر در فرزندپروری، مهارت حل مسیله، تنظیم شناختی هیجان، تاب آوری خانواده و همدلی عاطفی شد تا از این طریق بر میزان رضایت زناشویی در این زوجین افزوده شود.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، مشارکت پدر در فرزندپروری، مهارت حل مسئله، تنظیم شناختی هیجان، تاب آوری خانواده، همدلی عاطفی
  • یوسف جمالی، مریم فاتحی زاده*، محمدرضا عابدی صفحات 201-237

    وجود یک عضو مبتلا به اوتیسم در خانواده طیف وسیعی از چالش ها و مشکلات را برای اعضای خانواده ایجاد می کند. پژوهش حاضر باهدف کشف چالش‎ها و مشکلات ارتباطی خانواده‍های دارای فرزند مبتلا به اوتیسم و دستیابی به شبکه مضامین این چالش‎ها و مشکلات انجام شد. روش پژوهش از نوع کیفی و روش تحلیل از نوع تحلیل مضمون بود. جامعه آماری خانواده‍ های دارای فرزند اوتیسم (7 تا 18 ساله) شهر اصفهان (240 خانواده) بودند، 18 خانواده در پژوهش شرکت کردند. روش انتخاب شرکت‍کنندگان از نوع هدفمند بود. جهت گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. یافته‎ ها‎ی پژوهش 675 کد اولیه، 23 مضمون پایه، پنج مضمون سازمان‍دهنده و یک مضمون فراگیر را نشان داد. مضامین سازمان‍دهنده استخراج شده عبارت بودند از: مسیله ‎های اجتماعی، فردی، مرتبط با تعامل با کودک، کمبود زمان و درون‍ خانوادگی. مضمون فراگیر نیز فرهنگ اجتناب از اوتیسم بود. یافته ‏های این پژوهش نشان دادند که اتخاذ رویکردی که در سطح جامعه نگرش های پذیرش نسبت به اوتیسم را تشویق کند، می تواند به عنوان اولین گام در جهت بهبود محیط انگ‎زدایی و فرهنگ اجتناب از اوتیسم باشد. برنامه ‎های فرهنگی مناسب در سطح جامعه نیز می‎تواند به افزایش آگاهی در مورد اوتیسم و اختلالات رشدی کمک کند و خانواده‎ ها را با منابع مداخله به‍موقع پیوند دهد.

    کلیدواژگان: اوتیسم، خانواده، شبکه مضامین، مشکلات ارتباطی
|
  • Mozhgan Vatankhah, Saeed Bakhtiarpoor * Pages 1-24
    The purpose of this research is to investigate the effectiveness of the solution-focused kids' skill method on the life and communication skills of mentally retarded children. The statistical population of the research included all mentally retarded children aged 9-13 who were referred to Omid Exceptional School in the period of 1401-02, located in Sari city. The sample size of the study includes 30 children who were randomly selected from the statistical population using the available sampling method and were placed into two experimental (15 people) and control (15 people) groups. The experimental group was trained in eight 60-minute sessions, twice a week with the designed protocol. The instrument used is Wayland's compromising behavior scale. The results showed that in the effectiveness of this protocol, the control and experimental groups had significant differences (P>0.001) in the two components of communication skills and life skills, and covariance analysis and Welch's analysis of variance were used to achieve this difference. This indicates the effectiveness of the protocol designed for the solution-oriented child skill training method on the communication skills and life skills of mentally challenged children. It can be concluded that the child's skill training approach is effective in expanding the communication skills and lives of mentally disabled children.
    Keywords: Communication skills, Life skills, Solution-Focused Kids' Skills, mentally disabled
  • Mehdi Rasuli *, Saeed Rezayi, Fateme Nikkhoo, .Parviz Sharifi Daramadi Pages 25-48
    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of computer-assisted cognitive rehabilitation on the working memory components of students with attention-deficit/hyperactivity disorder. The statistical population of the research included all male students with attention deficit hyperactivity disorder in Tehran. To select a sample from among all male students suffering from attention deficit hyperactivity disorder in Tehran, 30 of them were in the age range of 7 to 12 years old (students in elementary school) according to the inclusion criteria using the purposeful sampling method. They were selected as samples and were randomly divided into two experimental and control groups. The research tools included Connor's behavioral questionnaire and the Wechsler IQ memory test for children. The cognitive rehabilitation program of Yar Captain Log computer was implemented for 10 sessions of 60 minutes and twice a week for the experimental group. The results of the covariance analysis showed that the computerized cognitive rehabilitation program has improved the active memory components of students with attention-deficit/hyperactivity disorder (P<0.05) and can be used as a suitable method to improve the active memory of these students.
    Keywords: computer-aided cognitive rehabilitation, Working memory, students, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Ali Torkashvand, Amir Ghamarani * Pages 49-81

    Children’s behavioral problems influence their families considerably. Thus, the present study evaluates the effectiveness of the spillover intervention on the emotional processing and self-concealment of the mothers of children with externalized behavioral problems in Isfahan. The study is quasi-experimental with pretest, posttest, and follow-up phases. Thirty mothers of children with externalized behavioral problems were selected by purposeful and convenience sampling and assigned into two experimental and control groups. The experimental group underwent the spillover intervention in 8 90-minute sessions, and the control group received no treatment. The research instruments included Achenbach’s (2001) Child Behavior Checklist-Parent Form (for screening the sample group), Larsen and Chastain’s (1990) Self-Concealment Scale (SCS), and Baker’s (2010) Emotional Information Processing Questionnaire. The data were analyzed by univariate and multivariate ANCOVA tests run in the SPSS 26 software. The results revealed that spillover training positively and significantly impacted self-concealment (F = 12/902; P = 0/001) and emotional processing (F = 33/017; P = 0/001) at the significance level of 0/05 (α = 0/05). Besides, the results were constant in the follow-up phase (α = 0/05). According to the findings, spillover training has a significant effect on the self-concealment and emotional processing of mothers of children with externalized behavioral problems. Considering mothers are the main pillars in training their children, this outcome has some educational and psychological implications for the mothers of children with externalized behavioral problems.

    Keywords: Spillover, Self-Concealment, emotional processing, Externalized Behavioral Problems
  • Maryam Shkoohirad * Pages 83-104
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of biomedical treatments on the symptoms and satisfaction of families with autism spectrum disorder. The present research method was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group. The statistical population of this research was the autistic children of the autism group in virtual space, from which thirty autistic children aged four to twelve with autism, fifteen in the experimental group and fifteen in the control group were randomly assigned. The Autism Treatment Evaluation Checklist (ATEC) was used to collect research data. The program was conducted in three months by parents and the supervision of the researcher, and the research data was analyzed using the covariance analysis method. The results of covariance analysis showed that biomedical treatments in reducing the symptoms in the Autism Treatment Evaluation Checklist (ATEC) have caused families to be satisfied. It seems that with the continuation of this method and reaching higher stages of treatment, more changes can be made in reducing the symptoms of autism and following it, reducing the challenges of the families, leading to the families' satisfaction with the treatment.
    Keywords: Biomedical Treatments, family satisfaction, autism spectrum disorder
  • Najme Ebrahimzade, Seyyed Mohsen Asgharinekah *, Sakineh Soltani Kouhbanani Pages 105-143

    The study aimed to investigate the effect of increasing patience group training on self-efficacy and attitude of mothers with exceptional children. This quasi-experimental study involved a pre-test-post-test design with a control group. The population of the study included all mothers with exceptional children in Mashhad who were registered with the exceptional education department in Khorasan province. Voluntary participation and sample selection using random sampling were utilized. Thirty-two mothers of exceptional children were randomly assigned to experimental and control groups (16 participants per group). The instruments used to measure the study variables were the patience, Domka self-efficacy, and parents' attitudes toward exceptional children questionnaires. A pre-test was conducted on both groups. The experimental group underwent ten sessions of patience training, while no training was provided to the control group. After the training sessions, both groups took the questionnaires again (post-test). Data were analyzed using univariate analysis of covariance (ANCOVA) and multivariate analysis of covariance (MONCOVA). The results revealed that patience training led to enhanced self-efficacy, reduced hopelessness, improved attitude, increased failure tolerance, and lower levels of shame in mothers with exceptional children. As a result, it is recommended that counselors and psychologists focus on patience training in family education programs and groups of parents of exceptional children.

    Keywords: Patience, self-efficacy, Attitude, Mothers of exceptional children
  • Mahdi Abdollahzadeh Rafi *, Fateme Rezaei, Saeed Ariapooran Pages 145-166

    Due to the existence of some characteristics of students with intellectual disabilities (ID) and the non-applicability of some diagnostic criteria to the symptoms of attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) in these people, the diagnosis of ADHD in students with ID may not be considered or its prevalence may be estimated much lower than the actual rate. The purpose of the present study was to investigate the prevalence of symptoms of ADHD in students with ID and its relationship with mother’s compassion fatigue. The present research method was descriptive-analytical. The research sample consisted of 105 students with intellectual disabilities. To collect data, the child behavior checklist (Achenbach & Rescorla, 2001) and the compassion fatigue questionnaire (Abdollahzadeh Rafi et al., 2022) were used. The results showed that 58.1% of students with ID show signs of ADHD at the clinical level. Also, compassion fatigue had a positive relationship with the increase in the severity of symptoms of ADHD in students with ID (p<0.05). The high prevalence of ADHD symptoms in students with ID reminds us of the need to address this problem. Also, to reduce the symptoms of ADHD in students with ID, it is necessary to consider the compassion fatigue of their mothers.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, children with Special Needs, Compassion Fatigue, Intellectual disability
  • Matin Farahbakhsh Daghigh, Rezvan Homai *, Hamdallah Jayrvand Pages 167-200

    The aim was to present a structural model of marital satisfaction based on the father's participation in parenting, problem-solving skills, and cognitive emotion regulation through the mediation of family resilience and emotional empathy in mothers with cerebral palsy children. The research was a descriptive survey and structural equation type. The statistical population of mothers with children with cerebral palsy in Rasht was 240 people (subjects) in 2022. The samples were selected by a targeted method and after matching based on age and gross motor function classification system and by Kargesi and Morgan 148 table. Data using questionnaires, ENRICH marital satisfaction, Alabama parenting test (parent form), family problem solving, emotion regulation, family resilience, emotional empathy (interpersonal reactivity index), collect and with software (SPSS V. 28) and (Lisrel V. 10), were analyzed. The results showed that there was a direct relationship between father's participation in parenting, problem solving skills, cognitive emotion regulation, family resilience and emotional empathy with marital satisfaction. There was an indirect relationship between the father's participation in parenting, problem-solving skills, and cognitive emotion regulation through the mediation of family resilience and emotional empathy with marital satisfaction. It is necessary to develop and strengthen the father's participation in parenting, problem-solving skills, cognitive regulation of emotions, family resilience, and emotional empathy with appropriate training, so as to increase the level of marital satisfaction in these couples.

    Keywords: Marital satisfaction, Father's Participation In Child Rearing, Problem-solving skills, cognitive emotion regulation, family resilience, emotional empathy
  • Yusef Jamali, Maryamsadat Fatehizade *, MohammadReza Abedi Pages 201-237

    Having a member with an autism spectrum disorder in the family creates a wide range of challenges and problems for the family members. The present study was conducted with the aim of discovering the thematic network of challenges and communication problems of families that have children with autism spectrum disorder. The research method was a qualitative approach with a thematic analysis method. The statistical population was families with autistic children (7 to 18 years old) in Isfahan city (240 families), eighteen families participated in the research. Participants were selected by purposeful sampling method. A depth semi-structured interview was used for collecting information. The results revealed 675 initial codes, 23 basic themes, five organizing themes, and one global theme. The extracted organizing themes were: social, personal, related to interaction with the child, lack of time and within the family issues. The global theme was also identified as the culture of avoiding autism. This research showed that pursuing an approach that encourages more acceptance of autism in the community can be the first step for improving the environment of destigmatization and reducing the culture of avoiding autistic individuals. In addition, cultural programs help raise awareness about autism and developmental disorders and also, could help to connect the families with early intervention resources

    Keywords: Autism, Family, Thematic network, Communication Problems