فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی بودجه و مالیه - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1400)

نشریه پژوهش های راهبردی بودجه و مالیه
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یاسین فتاحی*، غلامرضا کردستانی، عباسعلی دریائی صفحات 11-49

    شرکت ها در ارزیابی عملکرد مدیران برای پرداخت پاداش، از قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری بین شرکت های همتا استفاده می کنند. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری در تعیین پاداش هیات مدیره است. برای نیل به هدف پژوهش، داده های 117 شرکت در بازه زمانی 1387-1396 با استفاده از الگوی رگرسیون کسری و داده های ترکیبی، آزمون شد. یافته ها نشان می دهد که رابطه مثبت و معناداری بین قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری (با معیار بازده سالانه سهام و جریان های نقدی حاصل از فعالیت های عملیاتی) و پاداش هیات مدیره وجود دارد. بنابراین، می توان نتیجه گرفت شرکت ها در تنظیم قرارداد پاداش مدیران، عملکرد آن ها را از طریق این دو معیار با شرکت های همتا، مقایسه می کنند و شرکت های دارای قابلیت مقایسه بالاتر با همتایان خود، پاداش بیشتری به هیات مدیره پرداخت می کنند. پژوهش حاضر، با به کارگیری سه معیار برای محاسبه قابلیت مقایسه و الگوی فرکشنال، سعی در توسعه ادبیات مربوط به عوامل موثر بر پاداش مدیران داشته است.

    کلیدواژگان: : پاداش هیات مدیره، تئوری نمایندگی، قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری و شرکت های همتا
  • حسنعلی سینایی، عبدالحسین نیسی، نسرین فلاح پور* صفحات 51-77
    این مطالعه به بررسی نقش ریسک سیستماتیک نقدشوندگی در بازده سهام با استفاده از مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای تعدیل شده با نقدشوندگی ایجادشده توسط آچاریا و پدرسون (2005) در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. جامعه آماری این پژوهش کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. پژوهش حاضر با استفاده از الگوی داده های ترکیبی (پانل دیتا) برای یک دوره زمانی از فروردین ماه 1390 تا پایان اسفندماه 1397 با تشکیل سبدهای سرمایه گذاری متشکل از سهام 70 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان نمونه را به صورت ماهانه موردمطالعه قرار داده است. یافته ها نشان می دهد که علاوه بر اشتراک در نقدشوندگی (β2)، سایر ریسک های نقدشوندگی، مانند حرکت مشترک بین عایدات سهام و نقدشوندگی بازار و حرکت مشترک بین نقدشوندگی سهام و عایدات بازار، نقش مهمی در قیمت گذاری دارایی ها بازی می کنند. هم چنین در این پژوهش اثرات ریسک های نقدشوندگی بر روی عایدات، با استفاده از تقسیم کردن نمونه ها به بازارهای رونق و رکود بررسی شده است. نتایج حاکی از آن است که ریسک سیستماتیک نقدشوندگی در قیمت گذاری سهام در بازارهای راکد اهمیت بیشتری دارد. نتایج کلی این پژوهش از اهمیت تاثیر ریسک سیستماتیک نقدشوندگی بر بازده مورد انتظار سهام، به ویژه در حین رکود بازار حمایت می کند
    کلیدواژگان: ریسک سیستماتیک نقدشوندگی، الگوی قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای تعدیل شده، حرکات مشترک نقد شونده
  • محمد غفاری فرد، غلام عباس علمدار، غلامرضا افضلی* صفحات 79-106
    پدیده نابرابری منطقه ی و بروز آن در دهه های اخیر، سیاست مداران و برنامه ریزان بخش اقتصادی را بر آن داشت، در خصوص کاهش نابرابری مسئولیت های مناسب تری را برای دولت ها تعریف نمایند. براین اساس محاسبه نابرابری ها و شناسایی عوامل موثر بر نابرابری درآمدی منطقه ای و اتخاذ سیاست های کارا از سوی برنامه ریزان جهت بهبود تعادل و توازن بین مناطق از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. بنابراین در این تحقیق با استفاده از روش اقتصاد سنجی حداقل مربعات کاملا اصلاح شده به تخمین مدل نابرابری درآمد استانی طی دوره (1384-1397) استان های ایران پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد در بلندمدت نابرابری در تخصیص اعتبارات هزینه های جاری استانی، اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای استانی و درنهایت تخصیص اعتبارات کل بودجه استانی، نابرابری توزیع درآمد استان ها را تشدید می کند. همچنین افزایش رونق اقتصادی در کشور، نابرابری بین مناطق را کاهش می دهد هرچند افزایش نرخ تورم این نابرابری را افزایش می دهد. بنابراین سیاست گذاران اقتصادی جهت کاهش شکاف نابرابری درآمدی میان استان های ایران علاوه بر رونق اقتصادی و کنترل نرخ تورم می بایست در تخصیص اعتبارات بودجه ای میان استان ها، میزان نابرابری موجود را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: : تخصیص اعتبارات بودجه، نابرابری درآمدی، استان، حداقل مربعات کاملا اصلاح شده
  • احمد پیفه، فرشته شیردلی، حامد دهقان زاده* صفحات 107-135

    بودجه بندی دولتی در سیر تحول تاریخی خود متناسب با نقش دولت ها در اداره امور جامعه، شیوه های گوناگونی را تجربه کرده است و متناسب با تغییر نقش دولت ها در امور اجتماعی و اقتصادی جامعه، ارتقا یافته و تکمیل تر شده است. برای دستیابی به نظام مطلوب مالی و گزارشگری، نظام بودجه بندی باید مورد بررسی قرار گیرد تا متناسب با آن حسابرسی موثر و کارآمد صورت گیرد. بدیهی است اجرای یک سیستم بودجه بندی مناسب به صورت کارا و اثربخش مستلزم وجود یک سیستم نظارت و حسابرسی متناسب با آن است، لذا ضروری است هنگام تغییر روش های بودجه بندی، حسابرسی و نظارت بر آن نیز متحول شود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی بین به کارگیری روش های بودجه بندی و روش های حسابرسی در بخش عمومی است. جامعه آماری پژوهش را کارشناسان امور مالی و بودجه شرکت های دولتی استان سیستان و بلوچستان تشکیل می دهند. داده های مورد نیاز از طریق پرسش نامه جمع آوری و به وسیله ی نرم افزار SPSS پردازش شده است که نتایج حاصل، حاکی از رابطه معنادار بین به کارگیری روش های بودجه بندی و روش های حسابرسی در بخش عمومی است.

    کلیدواژگان: بودجه متداول، بودجه برنامه ای، بودجه عملیاتی، حسابرسی مالی و رعایت، حسابرسی جامع
  • حمید مرتضی نیا، محمد سلگی، عمار فقانی* صفحات 137-166
    حفظ توان نظامی و ارتقای کارآمدی آن یک امر ضروری در نظام اسلامی است که مستلزم تامین منابع و امکانات لازم و مدیریت مناسب بر آن است که بودجه نقش مهمی دراین راستا ایفا می کند. براین اساس، هدف پژوهش حاضر، شناسایی و اولویت بندی مهم ترین عوامل اثرگذار بر تصویب بودجه در یک سازمان نظامی است.این پژوهش از نظر نتیجه کاربردی؛ از نظر روش گردآوری، پیمایشی (دلفی) و از نظر نوع داده، ترکیبی و از نظر بازه زمانی، مقطعی بوده که از ابزار مصاحبه و پرسشنامه جهت گردآوری داده ها بهره برداری شده است. جامعه آماری پژوهش نیز متشکل از سه گروه: 1. خبرگان و صاحب نظران حوزه طرح و برنامه و آشنا به فرآیند بودجه ریزی و 2. مدیران و کارشناسان ستاد کل نیروهای مسلح و 3. مدیران و کارشناسان سازمان برنامه وبودجه کشور می باشد.براساس مدل تحقیق، عوامل موثر بر تصویب بودجه در دو دسته عوامل محیطی (برون سازمانی) و عوامل درون سازمانی شناسایی شده است. در حیطه عوامل غیرمحیطی: ارزش های مشترک، راهبرد، ساختار، سیستم، نیروی انسانی، شیوه و سبک و مهارت ها و در حیطه عوامل محیطی: عوامل سیاسی، عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی و عوامل فناورانه مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشانگر آن است که عوامل درون سازمانی دارای اولویت بیشتری نسبت به عوامل محیطی (برون سازمانی) بر بودجه مصوب یک سازمان نظامی می باشد.
    کلیدواژگان: تصویب بودجه، بودجه ریزی، اعتبارات مصوب، سازمان نظامی
  • وحید بخردی نسب*، فاطمه مردانی صفحات 167-203
    منطبق بر نظریه نمایندگی، هنگامی که مدیران اطلاعات خوبی راجع به وجود فرصت های سرمایه گذاری پرمنفعت داشته باشند، امکان دارد که آن را دنبال نکنند و این مهم به دلیل مشکلات مخاطره اخلاقی است که ناشی از تملک وجوه نقد شرکت به دست مدیریت، نزدیک بینی و گزینش طرح نامناسب و نیز کمبود وجوه در دسترس ناشی از تامین مالی خارجی و تسهیلات دریافتی پرهزینه است . محافظه کاری، موجب کاهش مشکلات گزینش نادرست و بهبود سیاست های سرمایه گذاری شرکت به وسیله سهولت دسترسی به وجوه خارجی و کاهش هزینه این وجوه می شود. نقش نظارتی محافظه کاری به هییت مدیره و سایر اجزای راهبری شرکتی نظیر مالکیت نهادی کمک می کند تا از راهبردهای تخریب کننده ارزش ها مانند امپراتوری مدیران بر حذر باشند. بر این اساس هدف از پژوهش حاضر تاثیر ویژگی های کیفی گزارشگری مالی بر کارایی سرمایه گذاری و تسهیلات دریافتی، با نگاه به شرکت های دارای کم سرمایه گذاری و ناقرینگی اطلاعاتی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1393 تا 1398 است. حجم نمونه براساس جامعه آماری در دسترس شامل 95 شرکت است. شواهد پژوهش حاکی از آن است که از بین ویژگی های کیفی گزارشگری مالی، در شرکت های کم سرمایه گذار، محافظه کاری حسابداری بر کارایی سرمایه گذاری تاثیر مثبت و معنی دار دارد. هم چنین در شرکت هایی با نابرابری اطلاعاتی، محافظه کاری حسابداری بر کارایی سرمایه گذاری تاثیر معنی دار ندارد و ناقرینگی اطلاعاتی بر ارتباط بین محافظه کاری حسابداری و کارایی سرمایه گذاری موثر نمی باشد که نابرابری اطلاعاتی مشکلات کم سرمایه گذاری را تشدید می کند. از دیگر نتایج پژوهش این است که در شرکت های کم سرمایه گذار، ویژگی های کیفی گزارشگری مالی بر تسهیلات دریافتی تاثیر معنی دار ندارد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، کارایی سرمایه گذاری، تسهیلات دریافتی، ناقرینگی اطلاعات
|
  • Yasin Fattahi *, Gholamreza Kordestani, AbbasAli Daryaei Pages 11-49

    The firms employ the accounting information comparability between firm peers, will determine board compensation through performance evaluation. Thus, current study is aimed to explore the important role of accounting comparability in board compensation. In line with this, using a panel fractional regression model and mixed data, we examined the data to explore the impact of accounting information comparability on compensation policies, with regard to 117 firms for the period 2009 to 2018 (1170 firm - years) from TSE. The results show that, there is a positive and significantly relationship between accounting information comparability (annual return and cash flow from operations proxies) and board compensation. Thus, it was concluded that higher accounting information comparability level leads more than board compensation. Furthermore, the findings of this study suggest that the application of board compensation policies theories and the new fractional regression model calls for more inquiry with regard to three accounting comparability proxies. The present study was an attempt to develop the literature related to the factors affecting managers' rewards by using three criteria to calculate comparability and fractional pattern.

    Keywords: Accounting Comparability, Agency Theory, Ability to compare accounting information, Peer Firms
  • Hassan Ali Sinaee, Abdol Hossein Neisi, Nasrin Falahpuor * Pages 51-77
    This study examines the effect of systematic liquidity risk in stock returns using the adjusted capital asset pricing model with liquidity generated by Acharya and Pederson (2005) on the Tehran Stock Exchange. The statistical population of this study is all companies listed on the Tehran Stock Exchange. The present study, using a combination of data model (data panel) for a period of time from April 2011 to the end of March 2018 with the formation of investment portfolios consisting of shares of 70 companies listed on the Tehran Stock Exchange, as an example, has been studied on a monthly basis. Findings showed that in addition to sharing in liquidity (β2), other liquidity risks, such as joint movement between stock earnings and market liquidity and joint movement between stock liquidity and market earnings, play an important role in asset pricing. We examined the effects of liquidity risk on earnings by dividing our samples into boom and bust markets. The results suggested that the systematic liquidity risk is more important in stock pricing in stagnant markets.  The final results of this study support the importance of the impact of systematic liquidity risk on expected stock returns, especially during market downturns.
    Keywords: Systematic Liquidity Risk, A-CAPM, Joint Movements of Liquidity
  • Mohammad Ghaffary Fard, Gholam Abbas Alamdar, Gholamreza Afzali * Pages 79-106
    The phenomenon of regional inequality and its occurrence in recent decades has prompted policymakers and economic planners to define more appropriate responsibilities for governments to reduce inequality. Therefore, calculating inequalities and identifying the factors affecting regional income inequality and adopting effective policies by planners to improve the balance between regions is extremely important. Therefore, in this study, using the fully modified least squares econometric method, the model of provincial income inequality during the period (2005-2008) of the provinces of Iran has been estimated. The results show that in the long run, inequality in the allocation of funds for provincial current expenditures, appropriations for the acquisition of provincial capital assets, and finally the allocation of funds for the entire provincial budget, intensifies inequality in the distribution of income of provinces. Increasing economic prosperity in the country also reduces inequality between regions, Although increasing inflation enhances this inequality. Therefore, in addition to economic prosperity and controlling inflation economic policy makers should reduce the existing inequality in the allocation of budget funds between the provinces in order to reduce the income inequality gap between the provinces of Iran
    Keywords: Budget Allocation, Income Inequality, province, Fully Modified Squares
  • Ahmad Pifeh, Fereshteh Shirdeli, Hamed Dehghanzadeh * Pages 107-135

    Governmental budgeting has undergone various ways in the course of its historical evolution, proportional to the role of governments in the administration of community affairs. The budget definition has been upgraded and completed in line with changing the role of governments in the social and economic affairs of society. In order to achieve a desirable financial and reporting system, the budgeting system needs to be investigated in order to be effective and effective. Obviously, the implementation of an appropriate budgeting system effectively and efficiently requires an appropriate monitoring and audit system; this is more important in public audit and oversight in the public sector, since this audit is mainly carried out in the form of accountability audit. And in this audit, many of the supervisory practices and techniques are predefined, so it is essential to change the way the budgeting, audit, and oversight are changed. The purpose of this study was to investigate the relationship between the use of budgeting methods and auditing methods in the public sector. The statistical population of this research is comprised of state-owned companies based in Sistan and Baluchestan province. Required data were collected through a questionnaire. Were approved and analyzed by SPSS statistical software. The results indicated a significant relationship between the use of budgeting methods and auditing methods in the public sector.

    Keywords: Common Budget, Budget Plans, Operating Budgets, Financial, Compliance Audit, Comprehensive Audit
  • Hamid Morteza Nia, Mohammad Solgi, Ammar Faghani * Pages 137-166
    Maintaining the military capability and improving its efficiency is a necessary matter in the Islamic system which requires the provision of necessary resources and facilities and proper management and the budget plays an important role in this regard. Accordingly, the purpose of this study is to identify and prioritize the most important factors affecting the approval of the budget in a military system.This research is an applied research in terms of results and collection method with a survey (Delphi) research and data type, it is a mixed method and in terms of the time period, it is a cross-section. In this research, interview and questionnaire tools have been used to collect data. The statistical population of the study consists of three major groups (1) experts in the field of planning and programming who are familiar with the budgeting process, and (2) managers and experts of the General Staff of the Armed Forces, and (3) managers and experts involved budgeting in the Planning and Budget Organization .Based on the research model, the factors affecting budget approval have been identified in two categories of environmental (external) factors and non-environmental (internal) factors. The results show that non-environmental factors (internal) have more priority than environmental factors (external) over the budget approved by a military institution.
    Keywords: approved budget, budgeting, approved credits, military budget, budget factors
  • Vahid Bekhradinasab *, Fatemeh Mardani Pages 167-203
    According to agency theory, when managers have good information about the existence of profitable investment opportunities, they may not pursue it, and this is important because of the ethical risk problems that result from owning the company's cash by management, myopia, and Choosing the wrong plan, as well as the lack of available funds due to foreign financing and facilities received, is costly. Conservatism reduces the problems of incorrect selection and improves the company's investment policies by facilitating access to foreign funds and reducing the cost of these funds. The conservative oversight role helps the board and other corporate governance components, such as institutional ownership, to avoid value-destroying strategies such as the empire of managers. Accordingly, the purpose of this study is the effect of qualitative characteristics of financial reporting on the efficiency of investment and facilities received, looking at companies with low investment and information asymmetry. The statistical population of the present study includes all companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2014 to 2019. The sample size based on the available statistical population includes 95 companies. Research evidence suggests that among the qualitative features of financial reporting, in low-investment companies, accounting conservatism has a positive and significant effect on investment efficiency. Also, in companies with information inequality, accounting conservatism has no significant effect on investment efficiency and information asymmetry does not affect the relationship between accounting conservatism and investment efficiency, which information inequality, low investment problems Intensifies. Another result of the research is that in low-investment companies, the quality characteristics of financial reporting do not have a significant effect on the facilities received.
    Keywords: Conservatism, Investment efficiency, Received Facilities, Information Asymmetry