فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان شرقی
پیاپی 16 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • طالعه رضایت مالباختگان از عملکرد نیروی انتظامی و ارتباط آن با مدت زمان بازگشت اموال مسروقه و نوع سرقت (مطالعه موردی: شهر تبریز)
    سعید سلطانی بهرام، مرتضی مبارک بخشایش، حکیمه موسوی، صابر عباس زاده، ابوالفضل مهدی زاده صفحه 0

    رضایت از نیروی انتظامی به عملکرد و خدماتی بستگی دارد که نیروی انتظامی در اشکال مختلف به شهروندان ارایه می کند، لذا، نقش پلیس در تامین و فراهم کردن رضایت مالباختگان از عملکرد خود از اهمیت زیادی برخوردار است. در این پژوهش، میزان رضایتمندی مالباختگان از عملکرد نیروی انتظامی در ارتباط با متغیرهای زمان بازگشت اموال مسروقه و نوع سرقت مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق، پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه می باشد. جامعه آماری تحقیق، مالباختگان شهر تبریز در سال 1392 هستند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده، 202 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که، در میان ابعاد سه گانه متغیر رضایتمندی از عملکرد پلیس، بعد فعالیت های اجتماعی از میانگین بیشتری نسبت به سایر ابعاد برخوردار است. همچنین، نتایج تحقیق نشان داد که، بین زمان بازگشت اموال مسروقه و رضایتمندی مالباختگان از عملکرد نیروی انتظامی رابطه معنی داری وجود ندارد و میانگین رضایتمندی مالباختگان از عملکرد نیروی انتظامی بر حسب نوع سرقت تفاوت معنی داری ندارد. همچنین میانگین رضایتمندی مالباختگان از عملکرد نیروی انتظامی بر حسب جنسیت و وضعیت اشتغال مالباختگان تفاوت معناداری ندارد؛ ولی ارتباط مثبت و معناداری بین سن و رضایتمندی مالباختگان از عملکرد نیروی انتظامی وجود دارد.

  • مهدی شفیعی زازلی صفحات 1-27

    مقوله «احساس امنیت» به مثابه یک آرمان و واقعیت به عنوان یکی از حقوق اساسی مردم مطرح است و در نهایت رهاورد مجموعه ای از تعاملات و نیز تعاون وسازگاری بین اجزا مختلف نظام اجتماعی می باشد. روش این تحقیق، روش پیمایشی و جامعه آماری این تحقیق تمامی افراد بالای (14-64) مردم شهر تبریز می باشد. نحوه تعیین روش نمونه گیری ، نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای است. بر اساس فرمول کوکران تعداد نمونه آماری 378 نفر مد نظر قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد بین جنسیت پاسخگویان و بعد احساس امنیت فکری پاسخگویان رابطه معناداری وجود دارد. همچنین میانگین احساس امنیت مالی در بین مناطق مختلف شهر تبریز تفاوت معناداری داشته است. متغیر اعتماد به پلیس با ضریب بتای 488/0 و متغیر مشارکت مردمی با ضریب بتای 130/0در مدل رگرسیونی باقی مانده اند. در مجموع این متغیر ها 29 درصد از واریانس احساس امنیت اجتماعی را تبیین کرده اند.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، پلیس، اعتماد، مشارکت
  • حسین بنی فاطمه، الناز محمدی صفحات 21-37

    انسان ها از آغاز زندگی نیاز به امنیت برای زندگی جمعی را احساس کرده اند. امنیت برآیند تعامل و مشارکت همگانی کنشگران اجتماعی و در نتیجه یک تولید اجتماعی است که با میزان احساس مسیولیت و مشارکت اجتماعی ارتباط نزدیکی دارد. هدف این پژوهش که از نوع کاربردی و و با روش پیمایشی اجرا شده است بررسی رابطه بین مشارکت کنشگران اجتماعی با احساس امنیت در جامعه است.برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. نمونه پژوهش 400 نفر از جوانان 19-29 سال ساکن شهر تبریز هستند که به روش نمونه گیری خوشه-ای چند مرحله ای انتخاب شده اند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که رابطه بین مشارکت رسمی و احساس امنیت انتظامی معنادار نیست اما رابطه بین مشارکت غیررسمی و احساس امنیت انتظامی معنادار و مستقیم می باشد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت انتظامی، مشارکت اجتماعی، مشارکت رسمی، مشارکت غیررسمی
  • محمد عباس زاده، راویه عابدینی صفحات 39-67

    عملکرد موثر و کارآمد نظام امنیتی هر جامعه منوط به میزان اعتماد اجتماعی به آن می باشد. از نقطه نظر کارکرد موثر پلیس، روابط اعتمادآمیز با شهروندان، بویژه در جوامع دموکراتیک، جهت دستیابی این نهاد به مشروعیت و عملکرد مفید از اهمیت اساسی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت اعتماد جوانان به پلیس و تبیین عوامل موثر بر آن با روش پیمایشی در سال 1393 در شهر تبریز انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق را جوانان 18 تا 29 ساله ساکن شهر تبریز، تشکیل می دهند. که بر اساس فرمول کوکران، حجم نمونه آنان 384 نفر برآورد شده است. اطلاعات مربوطه نیز با استفاده از ابزار پرسشنامه گردآوری شده است. یافته ها حاکی از آن است که از میان متغیرهای مورد بررسی، بین ابعاد سرمایه اجتماعی(اعتماد نهادی، مشارکت اجتماعی و انسجام اجتماعی) و نیز میزان استفاده از رسانه های جمعی داخلی با اعتماد به پلیس رابطه معنی داری وجود دارد. در مورد متغیرهای زمینه ای نیز تنها میزان اعتماد جوانان به پلیس بر حسب سن آنان متفاوت بود. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان می دهد که متغیرهای مستقل باقی مانده در مدل رگرسیونی می توانند حدود 30 درصد از تغییرات مربوط به اعتماد را تبیین نمایند.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، اعتماد نهادی، اعتماد به پلیس، رسانه های جمعی
  • حسن آهار، فرخ طهماسبی، حدیثه قیصری صفحات 63-82

    مقاله حاضر به ارزیابی و تحلیل شاخص های سرمایه اجتماعی در محلات شهر مراغه می پردازد. روش تحقیق تحلیلی - توصیفی می باشد. برای ارزیابی سرمایه اجتماعی ابتدا براساس میانگین امتیازات محلات رتبه بندی شده و پس از آن شاخص های سرمایه اجتماعی در 4 زیر شاخص امنیت اجتماعی، مشارکت، عضویت در نهادهای مختلف و تعامل طبقه بندی شده و سپس برای هر کدام از زیر شاخص سوالات مختلفی تهیه شده است. حجم نمونه آماری بر اساس روش کوکران 382 برآورد شده، انتخاب نمونه ها به شیوه طبقه بندی شده و شیوه نمونه گیری تصادفی ساده است. برای بدست آوردن امتیازات هر یک از محلات از روش تحلیل عاملی بر اساس اخذ بارهای موثر در سرمایه های اجتماعی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد محلات قدیمی و بااصالت از سرمایه اجتماعی زیادی برخوردار هستند و میزان سرمایه اجتماعی محلاتی که در حاشیه شهر واقع شده اند به مراتب پایین تر از محلات قدیمی می باشد.

    کلیدواژگان: امنیت، مشارکت، عضویت، تعامل، سرمایه های اجتماعی، مراغه
  • جعفر قهرمانی، محمدباقر علیزاده اقدم، وحیده باباخانی، حمید موذن، یعقوب زارعی، امیر تقی زاده صفحات 69-92

    احساس امنیت، پیش نیاز هرگونه توسعه اجتماعی اقتصادی، فرهنگی و سیاسی محسوب و با سطح پیشرفت جوامع در ارتباط است. امنیت حقی بنیادین و پیش نیاز ارتقای رفاه و سلامت مردم است؛ از این رو آگاهی از وضعیت احساس امنیت اجتماعی ساکنان یک اجتماع نقش موثری در شناخت چالش ها و راهکارهای توسعه یک جامعه دارد. لذا پژوهش حاضر درصدد است تا رابطه بین کنترل اجتماعی و میزان احساس امنیت اجتماعی را در بین شهروندان شهر تبریز را مورد بررسی قرار دهد.روش مورد استفاده در این تحقیق، از نوع پیمایشی می باشد؛ داده ها با ابزار پرسشنامه و جامعه آماری کلیه ساکنین 14 تا 64 ساله شهر تبریز با استفاده از شیوه نمونه گیری کوکران از 384 نفر از افراد ساکن شهر تبریز گردآوری شده و به شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای مورد بررسی و مطالعه قرار گرفتند. یافته های تحقیق گویای آن است که بین کنترل اجتماعی، پایبندی مذهبی و احساس امنیت اجتماعی رابطه مستقیم وجود دارد و سبک پوشش با احساس امنیت رابطه معکوسی دارند.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، کنترل اجتماعی، پایبندی مذهبی، سبک پوشش
  • لیلا دانش، سعید سلطانی بهرام، رقیه علی نژاد صفحات 83-100

    پیشگیری انتظامی از جرم در همه ی جوامع برای مقابله رفتارهای منحرفانه و برقراری امنیت برای دولت ها و مردم مهم بوده است. امروزه در کشور های که دارای یک سیاست پیشگیرانه پویا و روز آمد هستند، براساس یک رویکرد جامعه محور، سازمان های پلیسی در سایه ی برقراری تعامل گسترده و سازنده با همه ارکان جامعه به ویژه مردم و نهاد های اجتماعی از حمایت های مادی و معنوی جامعه در برقراری نظم عمومی و امنیت اجتماعی بهره مند می شوند. این پژوهش نیز با هدف تعیین رابطه شناخت مردم از وظایف نیروی انتظامی و پیشگیری انتظامی از جرم در بین شهروندان تبریز صورت گرفته است. روش تحقیق در این پژوهش، پیمایش بوده است .جامعه آماری پژوهش، شهروندان شهرتبریز در سال 1393بوده است. حجم نمونه 150 نفر از شهروندان تبریز هستند که با استفاده از فرمول کوکران با روش نمونه گیری تصادفی از بین مراجعه کنندگان به کلانتری های شهر تبریز انتخاب شده اند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاه از نرم افزارSPSS انجام گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که، ارتباط مثبت و معنی داری بین شناخت مردم از وظایف نیروی انتظامی و پیشگیری انتظامی از جرم وجود دارد

    کلیدواژگان: پیشگیری انتظامی از جرم، شناخت مردم از وظایف نیروی انتظامی، رویکرد جامعه محور، شهروندان
  • ابولفضل قنبری، ایوب سرداری صفحات 101-115

    هدف از این پژوهش شناسایی راهبردهای آمایش مناطق مرزی با تاکید بر امنیت و راهکارهای اجرایی آن در استان آذربایجان شرقی می باشد. روش پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی است و شیوه جمع آوری اطلاعات به صورت میدانی و در قالب پرسش نامه و توسط 20 نفر از متخصصان (در رشته های جغرافیا و برنامه ریزی شهری و روستایی، شهرسازی، آمایش سرزمین) انجام گرفته است، داده ها براساس مدل تلفیقی، SWOT- AHP، تجزیه و تحلیل شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد استراتژی های رقابتی (SO) با امتیاز 708/0 به عنوان استراتژی اصلی و استراتژی های بازنگری (WO) با امتیاز 625/0 به عنوان استراتژی آلترناتیو انتخاب می شود.

    کلیدواژگان: آمایش مناطق مرزی، امنیت، SWOT- AHP، استان آذربایجان شرقی
  • بررسی توصیفی عوامل موثر بر اقدام به خودکشی در بین شهروندان استان آذربایجان شرقی
    صمد رسول زاده اقدم، موسی سعادتی صفحات 109-128

    ژوهش حاضر با هدف بررسی توصیفی عوامل موثر بر خودکشی در استان آذربایجان شرقی نگاشته شده است. روش تحقیق ، به لحاظ گردآوری اطلاعات، پس - رویدادی و گذشته نگر است. جامعه آماری تحقیق شامل موارد ثبت شده خودکشی های موفق در دفتر تحقیقات کاربردی نیروی انتظامی استان آذربایجان شرقی در 5 ماهه اول سال 1392، به تعداد 104 نفر می باشد.  جمع آوری داده های پژوهش براساس مطالعه پرونده های خودکشی صورت گرفته است. یافته ها حاکی از آن است، میانگین سنی نمونه مورد مطالعه، 05/33 و 3/67 درصد افرادی که اقدام به خودکشی نموده اند را مردان تشکیل می دهند. همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد،76 درصد از طریق حلق آویز نمودن، 7/7 درصد از روش مسمویت، 7/ 6 درصد از سلاح گرم استفاده نموده اند. یافته ها حاکی از آن است2/44 درصد از اقدام به خودکشی ها به علت بیماری روانی ، 5/13 درصد به علت عدم تفاهم اعضای خانواده 6/10 درصد به علت اعتیاد، 6/9 درصد به خاطر مسایل و مشکلات ناشی از ازدواج و 7/8 درصد به علت مسایل مالی رخ داده است.

    کلیدواژگان: خودکشی، بیماری روانی، آذربایجان شرقی، اعتیاد
  • محمدباقر علیزاده اقدم، زهرا نعمتی، رباب صبوری صفحات 117-136

    هدف مقاله حاضر، بررسی عوامل مرتبط با میزان احساس امنیت اجتماعی زنان شاغل در محیط کار در شهرستان سراب می باشد. این پژوهش از نوع پیمایشی است و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق 3585 نفراز زنان شاغل شهرستان سراب بوده است که باشیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی و بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران حجم نمونه ای برابر با 345 نفر از آنان به عنوان پاسخگویان تحقیق انتخاب شدند. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشاندهنده رابطه معنی داری بین متغیرهای (اعتمادبین شخصی، کنترل اجتماعی، پایبندی به اعتقادات مذهبی و نوع محیط کار) با میزان احساس امنیت اجتماعی زنان در محیط کار می باشد. در مجموع نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه نشان می دهد که به ترتیب متغیرهای پایبندی به اعتقادات مذهبی و اعتماد بین شخصی بیشترین سهم را در پیش بینی احساس امنیت اجتماعی زنان شاغل مورد مطالعه دارند.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، اعتماد
|
  • Studying theft victims' satisfaction with police performance and its relationship with return time of stolen properties and theft type (Case study: Tabriz city)
    Saeid Soltani Bahram, Mortaza Mobarak Bakhshayesh, Hakimeh Mousavi, Saber Abbaszadeh, Abolfazl Mahdizadeh Page 0

    Satisfaction with police performance depends on the type and quality of the services that police force provides for citizens. So police plays an important role in gaining satisfaction of theft victims with its performance. The aim of this study was to investigate theft victims' satisfaction with police performance in relation with return time of stolen properties and theft types. The research method was survey and questionnaire was the data collection instrument. The statistical population was theft victims of Tabriz in 1392 total number of which 202 subjects were selected by simple random sampling,. The findings identified social activity dimension as the one with the highest average among the triple dimensions of satisfaction with the police force. No significant relationship was found between the theft victims' satisfaction with police performance and return time of the stolen properties and theft type. Also, gender and employment status of the victims did not make a change in their satisfaction with police performance. However, a significant positive correlation was found between victims' age and their satisfaction.

  • Mehdi Shafeiy Zazely Pages 1-27

    Category of "security" as an ideal and reality as one of the fundamental rights of the people and the outcomes set of interaction and cooperation between various parts of the social system is the compatibility. The study is a survey. The sample of the research includes all above 14 year old people being presented at the Tabriz of which 378 people were selected by Cochran formula.The results show that there is a positive and significant relationship between the sense of Intellectual Security and Gender Also the feeling of financial security is a significant difference between the different regions of Tabriz. Variable beta coefficient 0/448 Trust in the police and public participation varies by a factor of 0/130 remain in the regression model. On the whole, the entered variables in the regression model could explain, 29% of the variance in the sense of social security.

    Keywords: sense of social security, police, Trust, participation
  • Hossein Banifatemeh, Elnaz Mohamadi Pages 21-37

    Since the beginning of human life have felt the need for security for public life. Security is the resultant of cooperation and public participation social activists and it is a result of social production. This is closely associated with the feel of responsibility and social participation. So present study tries to investigate the extent of Tabriz citizen’s disciplinal security feeling and also tries to identify relationship between disciplinal security feeling and social trust in Tabriz city. This study was practical and explanatory. Method was survey and data were collected using questionnaire tool. Sample size was 400 youth 19-29 years old who were resident in Tabriz which they were been selected using multistage cluster sampling method. Results revealed that there wasn’t significant relationship between Social participation and disciplinal Security feeling. there was a significant and positive relationship between respondent's disciplinal security feeling and informal participation

    Keywords: disciplinal security feeling, social participation, formal participation, informal participation
  • Mohammad Abbaszadeh, Raviyeh Abedini Pages 39-67

    Effective operation of the security system is dependent upon the level of trust people have in the system. Public trust is important to police institutions particularly in democratic societies in which the police have to earn legitimacy for their actions from citizens. From the point of view of effective police work, good and confidential relationships with citizens are of primary importance. The purpose of the current study is the evaluation of the youth trust to the police, and explanation the factors influencing it. The survey was conducted in 1393 in Tabriz, which data is gathered by questionnaires. Research population consists of 18 to 29 years old youth residing in Tabriz. The findings suggest that, there is a significant relationship between Social Cohesion, Social Participation, Institutional Trust, as well as the use of local mass media and the extent of trust to the police. Among understudy demographic characteristics (age, gender, education, marital status, occupation type, and income), only respondents’ age has significant relationship with their trust to police. Multivariate regression analysis indicating that, the remaining independent variables in the regression model can explain about 30 percent of dependent variable (the trust) changes

    Keywords: social trust, social cohesion, social participation, institutional trust, trust in the police, mass media
  • Hasan Ahar, Farrokh Tahmasebi, Hadiseh GHeisari Pages 63-82

    This paper attempts to analyze indicators of social capital in the city of Maragheh that On the basis of factor analysis is to rank neighborhoods. First social capital indicators classified that indexes are: social security, participation, membership in various institutions, interaction and trust. The questions were prepared for each of the indicators. The sample is stratified random manner and Cochran is estimated based on the number 382. The research in this paper is analytical - descriptive. Earn points for each of the neighborhoods of factor analysis is used. Factor analysis shows the old neighborhoods and Basalt are a lot of social capital. The neighborhoods are located on the periphery of social capital that is far lower.

    Keywords: social security, participation, membership in various institutions, cooperation, trust social capital
  • Jafar Ghahramani, MohammadBagher Alizadeh Aghdam, Vahideh Babakhani, Hamid Moazzen, Yaghoub Zarei, Amir Taghizadeh Pages 69-92

    A sense of security, a prerequisite for any development, socio-economic, cultural and political communities associated with the level of progress. Security, fundamental rights and the need to improve the well-being of the people; The social awareness of the situation of the residents of a community feel safe effective role in identifying the challenges and strategies for the development of a society. The social awareness of the situation of the residents of a community feel safe effective role in identifying the challenges and strategies for the development of a society. This study aims to explore the relationship between social control and social sense of security among the citizens of the city of Tabriz to examine. This study aims to explore the relationship between social control and social sense of security among the citizens of the city of Tabriz to examine. The method used in this study is a survey; The data questionnaire and population of people 14 to 64 years old in the city of Tabriz is collected. The data collection of the sampling method used is based on a sample size of 384 Cochran urinary choice And multi-stage cluster sampling method were studied.
    The findings suggest that the control of social, religious commitment and a sense of social security is directly and inversely related to the style of clothing with a sense of security.

    Keywords: sense of social security, social control, religiosity, coating styles sense of social security, religious adherence, style coverage
  • Leila Danesh, Saeid Soltani Bahram, Roghayeh Alinejad Pages 83-100

    Police prevent crime in all communities to tackle deviant behavior and security to governments and people is important. Today, in a country that has a dynamic and proactive policies are updated, According to a community-based approach, Police agencies in light of the extensive and constructive interaction with all levels of society, especially the people and social organizations Moral and material support from the community in the establishment of public order and social security benefits. The study also aims to determine the relationship between the public understanding of the duties of the police and the police to prevent crime among citizens has been Tabriz.

    Keywords: Police crime prevention, public understanding of the duties of police, community-based approach
  • Abolfazl Ghanbari, Ayuob Sardari Pages 101-115

    The purpose of this article is to present strategies and guidelines for the development of Sistan and Baluchistan’s border areas. This research was done through the descriptive-analytic method, and it was intended to serve as an applied research. The documents and data collection was done by field study, and by library method. It was prepared in the format of a questionnaire, which was conducted by 20 experts. The models used in this study were SWOT-ANP and SWOT- AHP hybrid models, and they were done because of the capabilities evaluation and limitations of the border area preparation in order to develop it. To do this, the SWOT technique used to identify the strengths and weaknesses (internal factors), opportunities and threats (external factors). To take the best strategy, AHP models were used to weight the series of internal and external factors (SO, WO, ST, and WT). The research findings showed that in the SWOT-AHP model, Research findings show that the model, SWOT- AHP aggressive strategy, competitive (SO) with a score of 0.708 as the main strategy and Reload strategies (WO) with a score of 0.625 was chosen as an alternative strategy.

    Keywords: spatial planning in border areas, security, SWOT- AHP, East Azerbaijan Province
  • Descriptive study factors influencing suicide attempts among citizens of East Azerbaijan province
    Samad Rasoolzadeh Aghdam, Musa Saadati Pages 109-128

    The present study was to describe the factors influencing suicide among suicide attempters in the first 5 months of 1392, the province has been written. also, the research method, in terms of gathering information is causal- comparative that retrospective method. Population consists of recorded cases of successful suicide in East Azerbaijan province police office applied research in the first 5 months of 1392, is 104 people. Data collection is done by studying cases of suicide. results showed that the mean age of the sample is 33/05, 67/3% of people who have attempted suicide are male and 32/7% are women, The results also showed that 76% of people who have committed suicide hanging, poisoning by 7.7%, 6/7% had used firearms, Based on the findings of this study, the majority of those surveyed, is 44/2% of them have committed suicide due to mental illness,13/5% of suicides in the sample cause misunderstanding among family members is estimated, Also, 10.6% of them due to addiction and 9/6% of them have committed suicide because of problems caused by marriage, 8/7% percent had committed suicide due to financial problems.

    Keywords: suicide, mental illness, anomie, addiction
  • MohammadBagher Alizadeh Aghdam, Zahra Nemati, Robab Saburi Pages 117-136

    The findings of the study indicated that there is a meaningful relationship between independent variables namely ( Interpersonal trust, Social control, Dependence on religions beliefs, Type of work place, etc) and dependent variable ,that is, degree of working women s sense of social security at working place.To sumup, the findings resultant from multiple regression revealed that the variable of dependence on religion beliefs and interpersonal trust play the great roles in determining the social security of working women under study in this research.

    Keywords: Social Security, Trust Social Control, Dependence on religions beliefs, Gender& Occupation