فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان شرقی
پیاپی 8 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • موسی سعادتی*، محمد عباسزاده، رقیه حاتمی صفحات 1-25

    خشونت و پرخاشگری، پدیده هایی روانی- اجتماعی هستند که در محیط های جمعی هیجان آور امکان تجلی پیدا می کنند و بین فعالیت های ورزشی گوناگون، وزش فوتبال بیش از سایر رشته های ورزشی زمینه ساز چنین محیطی به شمار می آید، بررسی زمینه های مساعد اجتماعی موجود در ورزش فوتبال را می توان بررسی جامعه شناسانه ای دانست که امکان شناخت عامل های اجتماعی موثر را در ورزش و خشونت فراهم می سازد.روش تحقیق پژوهش حاضر پیمایش بوده و جامعه آماری این تحقیق بالغ بر 70000 نفر تماشاگران حاضر در ورزشگاه یادگار امام شهر تبریز است که از این تعداد 400 نفر به عنوان حجم نمونه برآورد شد. نتایج تحقیق نشان داد که همبستگی بین متغیر سرمایه فرهنگی فرد، با متغیر پرخاشگری در ابعاد دوگانه (پرخاشگری روانی و پرخاشگری فیزیکی) معنا دار می باشد، همچنین رابطه خطی بین سرمایه اجتماعی در ابعاد (انسجام خانواده، اعتقاد به هنجارها و اعتماد به پلیس) با متغیر پرخاشگری به تایید رسید. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل رگرسیونی نیز حاکی از آن است که متغیرهای مستقل تحقیق، 27 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نموده اند.

    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی، پرخاشگری، هواداران
  • معصومه وطن دوست، هدایت حسین زاده صفحات 27-44

    امنیت از نیازها و انگیزه های اساسی انسان به شمار می رود، به طوری که با زوال آن آرامش خاطر انسان از بین می رود و تشویش، اضطراب و ناآرامی جای آن را می گیرد و مرتفع شدن بسیاری از نیازهای آدمی در گرو تامین امنیت است، به طوری که آبراهام مازلو نیز در سلسله مراتب نیازها، احساس امنیت را بلافاصله پس از ارضای نیازهای اولیه قرار می دهد. هدف اصلی این مطالعه بررسی رابطه سرمایه اجتماعی (و مولفه های آن) با احساس امنیت شهروندان شهر تبریز است. روش پژوهش در این تحقیق از نوع پیمایشی بوده و برای جمع آوری داده های مورد نیاز از ابزار پرسش نامه استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل افراد 18 ساله و بالاتر است که در زمان تحقیق (تابستان 91) در شهر تبریز سکونت داشتند. حجم نمونه 400 نفر و شیوه نمونه گیری نیز تصادفی خوشه ای چند مرحله ای می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین میزان احساس امنیت (ابعاد مالی، جانی و انتظامی) و سرمایه اجتماعی (همچنین مولفه های آن) رابطه معناداری وجود دارد. این ارتباط مستقیم و مثبت بوده و برای امنیت جانی (278/0)، امنیت مالی (278/0)، امنیت انتظامی (377/0) و احساس امنیت (396/0)است؛ بدین معنا که هرچه سرمایه اجتماعی افراد بالاتر می رود، میزان احساس امنیت آن ها نیز افزایش می یابد همچنین شدت رابطه، بین سرمایه اجتماعی با احساس امنیت در حد متوسط است.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، امنیت مالی، امنیت جانی، امنیت انتظامی، سرمایه اجتماعی
  • ناصر جامی، صفر مردی صفحات 71-88

    امروزه اغلب نظام های کیفری به دنبال آن هستندکه با استفاده از روش های غیر کیفری و با اتخاذ سیاست ها و برنامه های پیشگیرانه، زمینه های جرایم در جامعه را از میان ببرندکه در این میان مساجد در جوامع اسلامی به خصوص نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به عنوان کانون مهم آموزش ومرکز تربیت مطرح شده ودر مبارزه با انحرافات و پیشگیری از جرایم یکی از پایگاه های اصلی به شمار می رود، پس شایسته توجه می باشد. هدف این مطالعه تبیین نقش مساجد در پیشگیری از جرایم بوده وروش انجام این تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها،پرسشنامه محقق ساخته بوده است. در این پژوهش جامعه آماری شامل کلیه افرادی است که به مساجد شهرستان اهر تردد داشته ودر آن حضور پیدا می کنند و حجم نمونه به صورت تصادفی و تمام شمار مشخص شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که بین عملکرد مساجد وپیشگیری از جرایم رابطه معنا دار و قابل توجهی وجود داشته و مساجد در پیشگیری از جرایم نقش بسزایی دارند.

    کلیدواژگان: جرم، پیشگیری ازجرم، مسجد، شهرستان اهر
  • آیت الله فتحی، تهمینه تقی زاده صفحات 89-103

    سرمایه گذاری اقتصادی در همه کشورهای دنیا مبتنی بر بسترها و شرایط و زمینه های گوناگونی دارد و مجموعه علل و عوامل مختلف با همکاری و نقش آفرینی با یکدیگر زمینه را برای جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی فراهم می آورند. سرمایه گذاری در محیط و شرایطی که میزان و درجه ریسک بالا و پرخطر داشته باشد، امکان نخواهد داشت. یکی از عوامل تاثیرگذار در ایجاد ریسک و خطر برای سرمایه گذاری، امنیت است و یکی از عواملی که امنیت یک جامعه را تهدید می کند آسیب های اجتماعی آن جامعه می باشد. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش تبیین ارتباط بین آسیب های اجتماعی و سرمایه گذاری است. این پژوهش به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به اسناد و مدارک انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که آسیب های اجتماعی به عنوان مصداق قانون گریزی و مقابله با حاکمیت، در صورت عدم مدیریت می تواند به انحرافات و آشفتگی های اجتماعی منجر شود و انحرافات و آشفتگی های اجتماعی نیز منجر به تهدید امنیت داخلی و اجتماعی و در نتیجه کاهش رغبت سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای سرمایه گذاری می شوند. از یافته های دیگر این پژوهش می توان به این نکته اشاره داشت که متقابلا سرمایه گذاری اقتصادی از طریق ایجاد اشتغال و ارتقای رفاه اجتماعی باعث کاهش آسیب های اجتماعی می شود.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، امنیت، سرمایه گذاری اقتصادی، امنیت اجتماعی، سرمایه گذاری
  • حسن عبدی، محمدعلی متفکرآزاد صفحات 106-127

    با توجه به اینکه امروزه سرمایه گذاری یکی از عوامل رشد و توسعه اقتصادی کشورها محسوب می شود ، هدف اصلی این مطالعه، بررسی تاثیر امنیت بر سرمایه گذاری در بخش صنعت ایران با استفاده از داده های تابلویی طی دوره 86-1379 است. در تحقیق حاضر با توجه به مزایای روش داده های تابلویی و نوع اطلاعات مورد استفاده در این مطالعه (گروه های 23گانه صنعتی ایران)، از روش داده های تابلویی استفاده می شود. نتایج برآورد مدل به روش اثرات ثابت نشان می دهد که طی دوره مورد بررسی، شاخص ریسک مرکب ، تاثیر منفی و معنا داری بر سرمایه گذاری در بخش محصولات صنعتی ایران داشته است. همچنین متغیر تولید صنعتی دارای تاثیر مثبت و معنا دار و متغیر تقاضای داخلی نیز دارای تاثیر منفی و معنا دار بر سرمایه گذاری در بخش محصولات صنعتی می باشد. در این مطالعه متغیر سرمایه گذاری واکنش معنا داری به متغیر قیمتی شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی داخلی از خود نشان نمی دهد. برای ایجاد امنیت سرمایه گذاری باید عوامل ناامنی را بر طرف ساخت. بیشتر این عوامل که در محاسبه نرخ ریسک در این تحقیق مورد استفاده واقع شده اند، مرتبط با کارایی و عملکرد پلیس در حوزه امنیت انتظامی هستند.

    کلیدواژگان: پلیس، امنیت، سرمایه گذاری صنعتی، تولید ملی، داده های تابلویی
  • سعید زنجانی، ناصر فقهی فرهمند صفحات 127-151

    امنیت براساس تیوری های جامعه شناسان و روان شناسان معروف در هرم نیازها جزء اولین نیازهای اساسی است یعنی بعد از نیازهای فیزیولوژیکی نیاز به امنیت است که در صدر قرار دارد. وقتی امنیت در جامعه نباشد، رفاه، توسعه، پیشرفت و پویش نخواهد بود. از سویی تامین و حس امنیت مهم ترین عامل به وجود آورنده سرمایه اجتماعی در جامعه است. باتوجه به این تاثیرات متقابل، هدف تحقیق حاضر بررسی ارتباط بین امنیت اجتماعی با مولفه های سرمایه اجتماعی و رفاه اجتماعی است. براین اساس سرمایه اجتماعی در دو بعد فرهنگی (انواع اعتماد) و بعد ساختاری (مشارکت اجتماعی و حمایت های عاطفی و مادی شبکه) مورد بررسی قرار می گیرد. این پژوهش از نوع پیمایش مقطعی و با استفاده از ابزار پرسشنامه در میان خانواده ها انجام شد. نمونه این پژوهش 420 نفر بود که به روش نمونه گیری طبقه ای بطور تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند.. نتایج به دست آمده نشان دادکه تمامی ابعاد سرمایه اجتماعی با رفاه اجتماعی رابطه معناداری دارند و از بین متغیرهای پیشینه ای وضعیت تاهل و جنسیت با رفاه اجتماعی رابطه داشتند. همچنین بین امنیت اجتماعی با سرمایه اجتماعی و رفاه اجتماعی رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، رفاه اجتماعی، مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی
|
  • Musa Saadati *, Mohammad Abbaszadeh, Rogaeh Hatami Pages 1-25

    Violence and aggression are psychological and social phenomena which genuinely are emerged in exciting community as soccer leads to such condition more than other various sporting activities. The study of the existent influence of social factors and violence in soccer can be seen as a sociological study providing for identifying possible influence of social factors and violence in sporting events. The methodology of this research was survey. The population of the research was above 70,000 spectators at the Emam memorial Stadium of Tabriz which 400 of them were sampled through Cochran formula. The results of the research showed that the correlation between a person's cultural capital variable with aggression and its dual dimensions (Psychological aggression and physical aggression) was significant and the linear relationship between the dimensions of social capital (family cohesion, norms and trust in police) and aggression variables also was confirmed.The Results of regression analysis indicated that 27% of the variability of dependent variable was explained by the independent variable.

    Keywords: Cultural Capital, social capital, Aggression, Fans
  • Masoomeh Vatandoost, Hedayat Hosenzadeh Pages 27-44

    Safety is one of the most necessary needs of human being that without it there is no relaxation and stress and anxiety would replace it. According to AbrahaMaselo safety is one of the primary needs of human. This research studies the relationship between social capital to safety feeling of Tabriz citizens. The method of this study is based on questionary. The interviewed people are the age of 18 and up in Tabriz in summer 2011. Cocaran formula was used in order to determine the sample and 400 individuals were selected by multistage cluster random sampling method. the finding implies that there is a significant relation between safety feeling its financial, order , and social capital ( and its dimensions). this relation is direct and positive and it is for live safety. (0.278), financial safety (0.278) social order (0.377) and safety feeling (0.396). It means that the more social captal is, the more the safety feeling would be. Also the relation density between social captal and safety feeling is medium.

    Keywords: Safety Feeling, Financial Safety, Live Safety, Rulling Safety, Social Captal
  • Naser Jami, Safar Mardi Pages 71-88

    Today most of punitive systems are searching non-punitive ways and preventive policies and programs to end the areas of crimes. In this way the mosques in Islamic communities specially in Islamic republic of Iran is as a important center of education and fraining on it is one of the main bases of preventing crimes .therefore it is better to pay some attentions. The subject of this study is the analysis of the role of the mosques in preventing crimes( case study city of Ahar 2012 ) the method of this study from the theory view is descriptive and from the practical view is measured method. In measured method questionnaire consisting of 23 questions that has been designed and operated by the researcher after. in this study data population consists of all the people who are coming to Ahar city mosques and sample size is chosen randomly on the base of Cochran's C test (155 people). the results suggests there is meaning full significant relationship between operation of mosques and primary , secondary and third prevention of crimes and the mosques have important role in preventing crimes.

    Keywords: Crime, Prevention of crime, Mosque
  • Ayatallh Fathi, Tahmine Taghizadeh Pages 89-103

    Economic investment in all countries of the world are based on different context and background and Set of factors with each other and play role for attracting domestic and foreign investments provide. The economic investment in environments and situations with high-risk will not be possible. One of the influential factors in creating a risk for investment is security and one of the factors that threaten the security of a society, is social harms. Hence, the aim of researcher in this study is survey the relationship between social harms and economic investment. This study was conducted library and reference to the documentation. Findings indicate that social harms as evidence against the law and the aversion, If not managed can lead to distortions and social turmoil. Deviance and social turmoil has led to a threat to national security and social security and Reduce the willingness of domestic investors and foreign investors. Other findings of this study that can be noted that, Economic return on investment through job creation and the promotion of social welfare is to reduce social harms.

    Keywords: social harms, Security, economic investment
  • Hassan Abdi, MohammadAli Motafakkerazad Pages 106-127

    The main purpose of this study is to investigate the effect of security on the investment in industrial products in Iran, using a panel data over the period 2000-2007. In this study With regard to the importance of the panel data method and information that be used, we use panel data method. The empirical results show that industrial production has positive and significant effect on the investment in industrial products. In addition, the domestic consumption demand of manufacturing goods and risk index have negative and significant effects on the investment in industrial products. In contrast, the price indices show no significant effects. Considering the roles of police in decline of investment risk, an important policy implication of the study is that upgrade efficiency of police.

    Keywords: Police, Risk, Industrial Investment, National Production, Panel Data
  • Saeid Zanjani, Naser Feghhi Farahmand Pages 127-151

    Based on the theories of famous psychologists, sociologists and security needs in the pyramid are the first basic needs, means After physiological needs, safety needs, which ranks first. When society is not in the safety, prosperity, development and progress not scanned. On the other hand a sense of security and safety is the most important causative agent of social capital. According to this interaction, the present study examines the relationship between social safety and social welfare is a component of social capital. Accordingly the cultural dimensions of social capital- trust types- and structural- the emotional and material support, social participation and networks- is analyzed. This study used a cross-sectional survey using a questionnaire was conducted among families. The sample of 420 was randomly stratified sampling method were studied. The results showed that all dimensions of social capital have a significant relationship with social welfare and between of background variables, marital status and gender were associated with social welfare. Also between social safety and social welfare are related to social capital.

    Keywords: Social safety, social capital, social welfare, social contributions, social confidence