فهرست مطالب

علوم اجتماعی - پیاپی 54 (پاییز 1400)

نشریه علوم اجتماعی
پیاپی 54 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالرضا ادهمی، منا امامی* صفحات 1-23

    هدف این مقاله شناخت رابطه احساس ترس از خیانت همسر و مدیریت بدن در زنان متاهل تهرانی است که با روش کیفی نظریه مبنایی انجام گرفت. روش نمونه گیری "نمونه'گیری نظری"بوده و با 25 زن متاهل تهرانی مصاحبه عمیق و نیمه-ساخت یافته صورت پذیرفت. با مطالعه روایات و مصاحبه ها ،مفاهیم در کدگذاری طبقه بندی شدو کدهای محوری استخراج شد و هر کدام درکدگذاری گزینشی ذیل مقوله ای جای گرفت. همچنین پدیده ،"هراس از کم توجهی"نام گذاری گردید. در این پژوهش سوال اصلی که پی گرفته شد این بود که آیا احساس ترس از خیانت همسر تاثیری بر مدیریت بدن زنان متاهل دارد.تلاش زنان در به دست آوردن منزلت و عاملیت در عرصه خانواده و اجتماع با محدودیت های فرهنگی و اجتماعی مواجه است . زنان از طریق خدمات شایسته ای که انجام می دادند توجه را به دست می آوردند، ولی امروزه زنان با اعمال تغییرات در بدن شان و نیز با پذیرش پیامدهای منفی آن، جلب توجه و تمایزیابی می کنند.

    کلیدواژگان: احساس ترس، خیانت همسر، مدیریت بدن، جراحی زیبایی، صنعت زیبایی
  • سید بهروز موسوی بهبید*، احمدعلی حسابی، نبی الله ایدر صفحات 24-50

    هدف از این پژوهش؛ تحلیل گفتمان- ایدیولوژی دولت اصول گرایی در نظام آموزش وپرورش ایران و همچنین بررسی رویکرد این دولت در راستای بازنمایی گفتمان خود از طریق نظام آموزش وپرورش می باشد. تحقیق حاضر یک مطالعه کیفی است که با استفاده از روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف و روش- نظریه لاکلایو و موفه، به توصیف، تفسیر و تبیین ماهیت و عناصر گفتمانی آموزش وپرورش در این دوره تاریخی پرداخته است. بر اساس نتایج حاصله از این پژوهش، می توان اذعان نمود که؛ دولت اصول گرایی در طی مدیریت اجرایی خود، برای کنترل، نظارت و اعمال دخالت هایی در نظام آموزش وپرورش تلاش نموده و در موارد بسیاری با تاثیرگذاری بر فرایند تصویب قوانین و همچنین تولید محتوا و اصلاح متون کتب درسی در پی تحول گفتمان فرهنگی- آموزشی موجود و بازنمایی نشانگان گفتمان مسلط از طریق نظام آموزش وپرورش بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد آموزش و پرورش دولت اصول گرا از بعد گفتمانی از نشانگان سوسیال دموکرات اسلامی فاصله گرفته و به عناصر گفتمانی سنت گرایی ایدیولوژیک اسلامی نزدیک شده است. لذا بر خدامحوری،گسترش عدالت، استقلال و نفی وابستگی، حمایت از محرومان، ایثارگری، بومی گرایی، مهرورزی، استکبارستیزی، تکلیف گرایی و... در اسناد خود تاکید دارد. عناصر گفتمانی فوق در چهارچوب گفتمان غالب و در راستای نفی کامل ارزش های فرهنگی غرب با به چالش کشیدن سامان چیره در نظام بین الملل، سوژه های دینی و انقلابی را بازآفرینی می کند. همچنین یافته ها نشان می دهد سوژه مدنظر دولت اصول گرا، سوژه سیاسی است که با عناصر و دقیقه های گفتمانی نظام سنت گرای ایدیولوژیک انطباق دارد.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، گفتمان، ایدئولوژی، انقلاب
  • پرویز کریمی ثانی*، الهه کاظم پور دیزجی صفحات 51-63

    هدف از پژوهش حاضر، تعیین رابطه بین میزان استفاده از رسانه، سلامت اجتماعی و نگرش به حجاب است. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان دختر متوسطه ناحیه 3 شهر تبریز بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، 350 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. پژوهش حاضر جزء تحقیقات همبستگی می باشد. به منظور اندازه گیری متغیرهای مورد نظر از پرسشنامه نگرش به حجاب، سلامت اجتماعی کییز و سوالات محقق ساخته مربوط به میزان استفاده از رسانه استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره بکار برده شد. یافته ها نشان داد که : 1) میزان استفاده از رسانه ها و نگرش به حجاب بر تقویت ارزش های فرهنگ حجاب و عفاف تاثیر معنادار ندارد. 2) سلامت اجتماعی، بر تقویت ارزش های فرهنگ حجاب و عفاف تاثیر معناداری دارند. ضریب همبستگی بین سلامت اجتماعی و نگرش به حجاب 35/0 بود و سطح معناداری 99 درصد بوده است. نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که میزان استفاده از رسانه ها 2/0 درصد واریانس نگرش به حجاب را پیش بینی می کند، اما میزان استفاده از رسانه ها و سلامت اجتماعی مشترکا 1/12 درصد واریانس نگرش به حجاب را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: نگرش به حجاب، میزان استفاده از رسانه ها، سلامت اجتماعی
  • رضا کیانی نیا* صفحات 64-83

    اکتشاف و پیدایش صنعت نفت در مسجدسلیمان و انعقاد قرارداد دارسی در سال 1901 میلادی ، باعث ایجاد تاثیرات عمیق ساختاری در بعد اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی این منطقه نفت خیز گردید. قرار گرفتن تعداد قابل توجهی از مردم در اقشار نوظهور کارگری و کارمندی شرکت نفت و استفاده از مظار تمدنی غربی، رفاهی،مسکونی،آموزشی و بهداشتی بی سابقه، باعث تغییر اساسی در سبک زندگی مردم این حوزه ی اکتشافی و صنعتی گردید؛ آنجنان که به ناگاه، اجتماعی با ساختار فرهنگ سنتی و بافتار جمعیتی و قشربندی عشیره ای، به واسطه کشف نفت و حضور انگلیسی ها در منطقه، با آخرین دستاورد های علمی و فنی (وجه مادی فرهنگ) و به تبع آن شیوه ی جهان نگری(وجه غیرمادی فرهنگ) غرب مواجه و آشنا شد.تلاش شرکت نفت ایران و انگلیس برای تامین نیروی انسانی و نیاز حیاتی به آن، موجب افزایش مهاجرت به این منطقه شد. فرض اساسی در این نوشتار بر این است که رونق گرفتن صنعت نفت به عنوان عامل تکنولوژیکی جدید، و هم زمان، تفاوت های فرهنگی مهاجران با خرده فرهنگ های متنوع و امتزاج عناصر فرهنگی آنان با هم و نیز بخشی از فرهنگ جدید غربی،زمینه ساز تغییرات اجتماعی مهمی شد که خود،آغازگر فرایند توسعه ی اجتماعی به معنای جامعه شناختی آن بود.

    کلیدواژگان: صنعت نفت، دارسی، توسعه ی اجتماعی، مسجدسلیمان، شرکت نفت ایران و انگلیس
  • مرجان خودی*، فاطمه براتلو، عبدالرضا سبحانی، علی اکبر فرهنگی صفحات 83-106
    هدف و زمینه

    مطالعه و فهم وضعیت مقوله «شهروندی» در برنامه های اول تا ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ج.ا. ا. و ارایه سیاست های راهبردی برای برنامه هفتم توسعه هدف اصلی این پژوهش است .

    روش

    روش این تحقیق توصیفی- تحلیلی است و از تکنیک تحلیل محتوا به منظور تحلیل متن برنامه های اول تا ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ج.ا.ا استفاده نموده است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان می دهد با رجوع به میزان توزیع فراوانی نسبی ابعاد شهروندی در برنامه های اول تا ششم توسعه بعد حقوق شهروندی به مقدار 36/61 درصد نسبت به بعد مسیولیت های شهروندی با مقدار 64/38 درصد از وضعیت بهتر و بالاتری برخوردار است. به عبارت دیگر، بعد حقوق شهروندی به طور نسبی نزدیک به دو برابر بیشتر از مسیولیت های شهروندی مورد تاکید قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    پراکندگی سیاست ها و اهداف برنامه ها نسبت به مقوله شهروندی چنان گسترده است که نمی توان مدعا نمود که در این برنامه ها یعنی از برنامه اول تا ششم توسعه روندی تکاملی و مشخصی از توجه و برنامه ریزی در خصوص همه مولفه ها و شاخص های حقوق و مسیولیت های شهروندی وجود دارد. وضعیت مقوله شهروندی در برنامه های اول تا ششم توسعه، ضمن پراکندگی، همچنین از سطح اندکی از توجه و تاکید برخوردار است که امید است در برنامه های آتی توسعه یعنی برنامه هفتم این موضوع مورد بازبینی و در نهایت برنامه ریزی در راستای شمولیت و توجه مناسب به مقوله شهروندی و ابعاد آن مورد تاکید قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، مسئولیت های شهروندی، برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، ج .ا.ا
  • عابدین درویش پور*، مهرداد امیری صفحات 107-120

    عفاف و حجاب به عنوان نماد فرهنگ دینی همواره مورد توجه مسلمانان بوده است.،با این حال امروزه بد حجابی و عدم رعایت عفاف در پوشش به عنوان یک آسیب اجتماعی و فرهنگی مورد توجه پژوهشگران دینی قرارگرفته است. پژوهش حاضر با هدف آسیب شناسی عوامل موثر بر حجاب دانشجویان دختر دانشگاه لرستان صورت گرفته است و برآن است تا با یافتن رابطه معنا داری بین پرسش ها و فرضیه های پژوهش و عدم رعایت حجاب مناسب دربین برخی از دانشجویان دانشگاه لرستان است. ابتدا به شیوه ی کیفی و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، نمونه های مورد نظر از میان دانشجویان انتخاب شده و با انجام مصاحبه و جمع بندی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. سپس با تجزیه وتحلیل داده ها و کد گذاری مصاحبه ها در نهایت 5 مولفه ی اصلی تاثیر گذار بر حجاب دانشجویان ؛« تربیتی»، « اجتماعی- فرهنگی»، « روانشناختی»، « سیاسی» و « مولفه اقتصادی» دسته بندی شده و در نهایت با گفتگو با صاحب نظران متناسب با هر مولفه پرسش هایی مشخص و با طراحی پرسشنامه و توزیع میان دانشجویان تجزیه و تحلیل انجام گرفته است.تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه از طریق نرم افزار Spss 5 مولفه ی استنتاج شده مصاحبه را تایید و در نهایت متناسب با این مولفه ها راهکارهای برای تقویت مسیله ی حجاب در سطح استان لرستان ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، مولفه، حجاب، پوشش، دانشگاه
  • اقدس پارسا*، سید علی هاشمیان فر، منصور حقیقتیان صفحات 121-137

    سرمایه اجتماعی به پیوندها و ارتباطات میان اعضای یک جامعه به عنوان منبع باارزش اشاره دارد. اما از آنجا که افراد جامعه در برقراری ارتباط و کمیت و کیفیت آن یکسان نبوده، تفاوت هایی ازجنبه های مختلف از جمله سرمایه جنسی بین آنها وجود دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان سرمایه جنسی زنان به عنوان عاملی در تبیین تفاوت های سرمایه اجتماعی است. پژوهش حاضر با روش پیمایش و با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته انجام شد. نمونه آماری شامل 668 نفر از ز نان بالای 18سال شهراصفهان است . یافته ها نشان داد بین سرمایه جنسی وابعاد سرمایه اجتماعی ارتباط معنا داری وجوددارد. تفاوت معناداری در موردتاثیرگذاری باورهای فرهنگی واعتقادی برنگرش زنان نسبت به سرمایه جنسی بر اساس متغیرهای جمعیت شناختی سن، وضعیت تاهل، تحصیلات ، وضعیت اشتغال، وضعیت اقتصادی، میزان درآمد ونوع شغل وجوددارد.

    کلیدواژگان: سرمایه جنسی، سرمایه اجتماعی، باور فرهنگی و اعتقادی، سرمایه
|
  • Abdoreza Adhami, Mona Emami * Pages 1-23

    The present article aims to study the relationship between apprehension of husband’s infidelity and body management among the married women in Tehran, Iran. Based on qualitative grounded theory, we conducted in-depth semi-structured interviews with 25 subjects, all married living in Tehran. The concepts inherent in the narratives and anecdotes were extracted from the interviews and then codified into concrete categories which were ultimately classified under certain pivotal codes. These pivotal codes were distilled into certain selected codes which showed a phenomenon we called “fear from inattention and unseen.” Our main question in this study was whether apprehension of husband’s infidelity had any influence on women’s body management.Our subjects’ status and agency in their families and societies were faced with cultural and social constraints. We concluded that the subjects of the study had already tried to attract others’ attention and make themselves distinct by managing their bodies and even accepting its possibly harmful consequences.

    Keywords: fear, husband’s infidelity, Body Management, Cosmetic Surgery, beauty industry
  • Seyyed Behrouz Mousavi Behbid *, AhmadAli Hesabi, Nabi Allah Ider Pages 24-50

    Aim of this research; Discourse Analysis - The ideology of the principled government in the Iranian education system and also the study of the approach of this government in order to represent its discourse through the education system. The present study is a qualitative study that has described, interpreted and explained the nature and elements of the educational discourse in this historical period using the method of Fairclough critical discourse analysis method and Laclau and Mouffe theory.Based on the results of this study, it can be acknowledged that; The principled government, during its executive management, has sought to control, monitor, and intervene in the education system. In many cases, by influencing the process of passing laws, as well as producing content and modifying textbook texts, it has sought to transform the existing cultural-educational discourse and represent the dominant discourse syndrome through the education system.The research findings show that the education of the principled state has distanced itself from the symptoms of the Islamic Social Democrats in terms of discourse and has approached the discourse elements of Islamic ideological traditionalism. Therefore, it emphasizes on God-centeredness, expansion of justice, independence and denial of dependence, protection of the deprived, self-sacrifice, localism, compassion, anti-arrogance, duty-orientation, etc. in its documents.The above discourse elements recreate religious and revolutionary subjects in the framework of the dominant discourse and in line with the complete negation of Western cultural values by challenging the dominant order in the international system. The findings also show that the subject of the principled state is a political subject that conforms to the elements and discourse minutes of the traditional ideological system.

    Keywords: education, Discourse, Ideology, Revolution
  • Parviz Karimisani *, Elaheh Kazempourdizaji Pages 51-63

    The present study aims was to determine the relationship between the use of media, public health and attitudes toward the hijab and chastity. The statistical population of the study includes all girl students at grade of high school in the city Tabriz who were selected 350 students using cluster random sampling. This study is a correlation study. In order to measure the variables of interest were used attitudes toward the hijab, Keyes social health, and self-made questions researcher questionnaires related to the use of media. For data analysis was used Pearson correlation coefficient and multivariate regression. The result of the study showed that1) the use of the media does not have a meaningful effect on strengthening of cultural values hijab and chastity. 2) Public health has a meaningful effect on strengthening of culture values hijab and chastity. The correlation coefficient between public health and attitudes toward the hijab was 35/0 and Level of significance has been 99 percent. Results of regression analysis showed that the use of media predicts 2/0 percent of the Variance of attitudes toward the hijab, but the use of media, public health jointly explains 1/12 percent of the Variance of attitudes toward the hijab.

    Keywords: attitude toward the hijab, the use of the media, public health
  • Reza Kiyaninya * Pages 64-83

    Darcy contact in 1901 B.C and discovery and emersion of the oil industry In masjedsoleiman(MIS) have been cased the profound changes in the structure in this oil area so that , saddenly a very traditional society where the main part of it have been made by Nomads. When west has conferonted due to the discovery of oil and the presence of English in this area wiht the latest scientific eshievements and has been on the way of modernism that Eventually , it has led to the formation of a new class with a new identity known as the Company.Keyworde: oil industry ,social,masjedsoleiman (MIS), Iranian Oil Company, and England.

    Keywords: oil industry, Social, masjedsoleiman (MIS), Iranian Oil Company, and England
  • Marjan Khodi *, Fatemeh Baratlo, Abdolreza Sobhani, Aliakbar Farhangi Pages 83-106
    Purpose and Background

    Studying and understanding the status of "citizenship" in the first to sixth economic, social and cultural development programs of the Islamic Republic of Iran. ا. And providing strategic policies for the Seventh Development Plan is the main purpose of this study.

    Method

    The method of this research is descriptive-analytical and it has used the content analysis technique in order to analyze the text of the first to sixth programs of economic, social and cultural development of the Islamic Republic of Iran.

    Findings

    The results show that referring to the relative frequency distribution of the dimensions of citizenship in the first to sixth development plans, the dimension of citizenship rights in the amount of 61.36% compared to the dimension of citizenship responsibilities in the amount of 38.64% of a better and higher situation. Enjoys. In other words, the dimension of citizenship rights is relatively nearly twice as much emphasized as citizenship responsibilities.

    Conclusion

    The distribution of policies and goals of programs in relation to the category of citizenship is so wide that it can not be claimed that in these programs, ie from the first to the sixth development plan, a specific evolutionary process of attention and planning regarding all components and indicators. There are rights and responsibilities of citizenship. The situation of citizenship in the first to sixth development plans, while scattered, also has a small level of attention and emphasis, which is hoped in future development plans, the seventh plan, this issue will be reviewed and finally planning in the direction of inclusion and proper attention. Emphasize the category of citizenship and its dimensions.

    Keywords: Citizenship Rights, Citizenship Responsibilitie, Economic Social, Cultural Development Programs, Islamic Republic of Iran
  • Achdas Parsa *, Seyedali Hashemianfar, Mansour Haghighatian Pages 121-137

    Social capital refers to links and connections among members of a community as a valuable source. But since people in the community do not have the same relationship and quantity and quality, there are differences between different sexes, includingeroticecapital. The purpose of this study is to examine the level of sexual capital of women as a factor in explaining the differences in social capital. The present study was conducted using survey method and using researcher-made questionnaire. The statistical sample consists of 680 people aged over 18 years old in Isfahan. Findings show that there is a meaningful relationship between capital capital and social capital. There is a significant difference in the effect of cultural and verbal beliefs on women's attitudes towards sexual capital based on demographic variables such as age, marital status, education, employment status, economic status, income level and job type.

    Keywords: erotice Capital, Social Capital, Cultural Belief, Capital