فهرست مطالب

مجله سلامت و سالمندی خزر
سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نسرین اسدالهی، سید عباس بی نیاز*، سجاد رمضانی صفحات 1-12
    سابقه و هدف

    کاهش تعادل و توانایی قدرت انقباض عضلانی، با قدرت انقباضی عضلات تنفسی در ارتباط هستند که در افراد سالمند مورد بحث است. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین پیلاتس بر عملکرد ریوی و تعادل در زنان سالمند غیرفعال بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی که بر روی 34 زن سالمند غیرفعال با میانگین (سنی 2/5±62 سال، قد 4/51±160/160 سانتی متر و وزن 4/60±67/70 کیلوگرم) انجام شد. شرکت کنندگان به صورت تصادفی به دو گروه تجربی (17 نفر) و کنترل (17 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت 8 هفته،3 جلسه در هفته تمرین کردند. جهت اطمینان از طبیعی بودن داده ها از آزمون کلموگروف - اسمیرنوف و جهت تجزیه وتحلیل یافته های درون گروهی و بین گروهی به ترتیب از آزمون های t زوجی و آزمون تحلیل واریانس استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 در سطح معناداری (0/05≤p) استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج پژوهش حاضر نشان داد تعادل ایستا و پویا در پس آزمون نسبت به پیش آزمون در گروه تجربی کاهش معناداری داشت (0/001 ≥P)، همچنین یافته ها نشان داد تمرینات پیلاتس بر تعادل ایستا (0/04 ≥P) و پویا (0/00 ≥P) در پس آزمون گروه تجربی نسبت به گروه کنترل تاثیر معنادار داشت. بااین حال در شاخص های FEV1 و FVC تغییر معناداری مشاهده نشد (0/05≤P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد، تمرینات پیلاتس می تواند باعث بهبود در تعادل ایستا و پویا در زنان سالمند شود و به عنوان یک درمان مکمل در بهبود تعادل و کاهش سقوط و افتادن، جایگزین مناسب و کم هزینه، موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: پیلاتس، عملکرد ریوی، تعادل، سالمند
  • فاطمه سلمانی، محمد درویشیان، زهرا فتوکیان* صفحات 13-21
    سابقه و هدف

    دانشجویان پرستاری می توانند نقش عمده ای در انتقال عفونت داشته باشند. این پژوهش یا هدف ارزیابی عملکرد دانشجویان پرستاری در رعایت بهداشت دست انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی مقطعی، با مشارکت 200 دانشجوی پرستاری دانشکده ی پرستاری فاطمه زهرا (س) رامسر در سال 1398 انجام شد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بود. رفتار بهداشت دست دانشجویان در 200 موقعیت مورد مشاهده قرار گرفت. جهت گردآوری داده ها از چک لیست مشاهده ای بهداشت دست وزارت بهداشت استفاده گردید. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 18 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های chi-square و T-test تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    113 نفر (56/5%) از دانشجویان، دختر و 87 نفر (43/05%)، پسر بودند. میانگین موارد رعایت بهداشت دست در دانشجویان پرستاری 62/5% بود. تفاوت معنادار آماری بین ترم های مختلف تحصیلی در رابطه با رفتار بهداشتی کردن دست وجود داشت (P<0/05). به طوری که در ترم های بالاتر تحصیلی، میزان رعایت بهداشت دست کمتر بود. بیشترین میزان رعایت بهداشت دست (37/6%) در موقعیت بعد از تماس با بیمار انجام شده بود. شستشوی دست با آب و صابون (60/8%) بیشتر از استفاده از محلول الکلی (39/2%) توسط دانشجویان انجام می شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، با افزایش ترم تحصیلی دانشجویان، میزان رعایت بهداشت دست کاهش می یابد. پیشنهاد می شود مطالعات دیگری بر روی دانشجویان پرستاری به منظور ریشه یابی علل و یافتن راه حل های عملی جهت ارتقا بهداشت دست در دانشجویان و ارزش سازی بنیادی در آنان صورت گیرد.

    کلیدواژگان: بهداشت دست، عفونت، بیمارستان، دانشجویان، پرستاری
  • زهرا جنت علیپور، زهرا فتوکیان*، مهرانه مومن زاده، حسین احمدی صفحات 22-41
    سابقه و هدف

    یکی از استراتژی های مهم و موثر در راستای ارتقای سلامت همه جانبه سالمندان ایجاد مراکز بهداشتی و درمانی و بیمارستان های دوستدار سالمند می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ویژگی ها و مولفه های مراکز درمانی دوستدار سالمند و نقش و اهمیت آن در ارتقاء سلامت سالمندان می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مروری است که با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی Magiran، Irandoc، SID PubMed, Google Scholar,Scopus, SienceDirect, بدون محدودیت زمانی با کلیدواژه های فارسی سالمند، بیمارستان، بیمارستان دوستدار سالمند و کلیدواژه های انگلیسی، Elderly friendly Hospital,Elderly,Hospital friendly Hospital Senior انجام شد. در جستجوی اولیه، 45 مقاله یافت شد که پس از بررسی معیارهای ورود و خروج، درنهایت 28 مقاله بر اساس مرتبط بودن با موضوع وارد مطالعه شدند.

    یافته ها

    طراحی محیط فیزیکی بیمارستان ها کاملا منطبق با شرایط و نیازهای مددجویان سالمند و اصول و مولفه های دوستدار سالمند نیست. در اغلب بیمارستان ها مراقبت ها و خدمات ارایه شده به سالمندان بر اساس اصول دوستدار سالمند نبوده و پرسنل کادر درمانی آموزش های لازم در زمینه مراقبت از سالمندان را دریافت نکرده اند و پرسنل متخصص در زمینه طب سالمندی در اغلب این مراکز وجود ندارد.

    نتیجه گیری

     به منظور دستیابی به مراقبت های بهداشتی و درمانی دوستدار سالمند در مراکز درمانی و بیمارستان ها، به کارگیری راه کارها و ایجاد تغییراتی در ابعاد مختلف سیاست های مدیریتی، حمایتی، نظارتی و بهینه سازی، آموزش و تربیت کارکنان و فضای فیزیکی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سالمند، بیمارستان، بیمارستان دوستدار سالمند
  • سمیرا عمادی، زهرا همتی فارسانی* صفحات 42-56
    سابقه و هدف

    اتیولوژی ایمنی پیچیده است و می تواند بر روی هر دو بازوی سیستم ایمنی تاثیر بگذارد و منجر به پاسخ واکسیناسیون ضعیف، افزایش میزان عفونت و بدخیمی در افراد مسن شود. فعالیت ورزش منظم با افزایش عملکرد ایمنی همراه بوده است و ممکن است به عنوان یک مداخله ساده در شیوه زندگی برای خنثی کردن اثرات مخرب ایمنی بدن مفید باشد؛ بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات فیزیولوژیکی فعالیت ورزشی بر تغییرات هریک اجزای سیستم ایمنی ذاتی و اکتسابی در طی سالمندی می باشد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر با بررسی پایگاه های Pupmed، SID،Scholar Google،Springer مطالعات مرتبط با تاثیرگذاری فعالیت ورزشی بر سیستم ایمنی افراد سالمند انتخاب گردید. مطالب مقالات جمع بندی و گزارش گردید.

    یافته ها

     برخی از اثرات مثبت ورزش برای افراد سالمند شامل افزایش پاسخ دهی به واکسیناسیون، کاهش واسطه های التهابی گردش خون، افرایش فعالیت فاگوسیتیک نوتروفیل ها، پاسخ های التهابی کمتر به باکتری ها، کاهش سلول های T پیر در محیط، افزایش تکثیر سلول T، تعداد منوسیت های کمتر گردش خون، افزایش عملکرد Tregsها و تعداد Tregsهای ضدالتهابی و افزایش طول تلومر لکوسیت ها است.

    نتیجه گیری

     در مجموع، این یافته ها نشان می دهد که ورزش خاصیت تنظیم کنندگی سیستم ایمنی بدن را دارد و ممکن است شروع immunosenescence را به تاخیر بیندازد و مطالعات مداخله تمرین ورزشی در افراد "ناسالم" مانند افراد بازمانده از سرطان، افراد چاق و بیماران HIV مثبت اثرات مثبت ورزش بر ایمنی را بیشتر گزارش می دهند؛ بنابراین، ورزش ممکن است به کاهش immunosenescence در افرادی که در معرض خطر هستند کمک کند.

    کلیدواژگان: سیستم ایمنی ذاتی و اکتسابی، سالمندی، فعالیت های ورزشی
  • سحر شکوهی فر، ابوالفضل بخشی پور* صفحات 57-70
    سابقه و هدف

    وجود معنا در زندگی سالمندان باعث ایجاد سلامت و بهزیستی روانشناختی می‌شود و عاملی برای سازگاری با این دوران در مواجهه با تنش‌ها و تجربه مشکلات جسمانی و روانی متعدد است. بنابراین، این پژوهش باهدف نقش میانجیگری معنی زندگی در رابطه با سلامت روان و بهزیستی روان‌شناختی سالمندان در سال 1400 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل سالمندان حاضر در سرا‌های سالمندان در استان گلستان در سال 1400، بودند. 234 نفر با نمونه‌گیری تصادفی ساده و با استفاده از روش Krejcie and Morgan انتخاب شدند. پرسشنامه‌های بهزیستی روان‌شناختی Ryff (1989)، سلامت روان نجاریان و داوودی (1380) و معنای زندگی Stager و همکاران (2006) توسط این افراد تکمیل شد. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با استفاده از مدل‌یابی معادلات ساختاری و از طریق نرم‌افزارهای SPSS نسخه 22 و Lisrel نسخه 8/8 انجام شد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد شاخص‌های برازش مدل پژوهش در وضعیت مطلوبی قرار دارد (0/96= GIF). سلامت روان بر بهزیستی روان‌شناختی (0/25) و معنی زندگی (0/26) و همچنین معنی زندگی بر بهزیستی روان‌شناختی (0/19) اثر مستقیم داشت و فرضیه مطرح شده در ارتباط باوجود اثر غیرمستقیم سلامت روان بر بهزیستی روان‌شناختی سالمندان با میانجیگری معنای زندگی (0/04) مورد تایید بود.

    نتیجه‌گیری

     بر اساس نتایج پیشنهاد می‌شود که متخصصان سلامت روان و افراد فعال در حوزه سالمندی با به‌کارگیری تدابیری جهت ارتقا سلامت روان و توانمندسازی سالمندان در راستای رسیدن به یک سیستم معنایی موفق و درنتیجه بهزیستی بالاتر بکوشند.

    کلیدواژگان: سلامت روان، بهزیستی روان شناختی، معنی زندگی، سالمندان
  • حدیث ولی زاده، وحید احمدی* صفحات 71-84
    سابقه و هدف

    سالمندی فرایندی است که تمام موجودات زنده ازجمله انسان ها آن را تجربه می کنند، ازاین رو توجه خاص و پیشگیری از اختلالاتی نظیر خواب و اضطراب مرگ در سالمندان بسیار مهم است؛ بنابراین پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر کفیت خواب و اضطراب مرگ سالمندان مبتلا به پرفشاری خون انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه سالمندان مبتلا به پرفشاری خون شهر کرمانشاه در سال 1400 بودند. حجم نمونه پژوهش شامل 30 نفر از سالمندان بود که با روش نمونه گیری در دسترس و با توجه به ملاک های ورود و خروج مطالعه انتخاب شدند. گروه آزمایش مداخله آموزشی را 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه های کیفیت خواب پترزبورگ و اضطراب مرگ کالت-لستر بودند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس تک متغیری در نرم افزار SPSS نسخه 25 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که گروه آزمایش ازنظر هر دو متغیر کیفیت خواب و اضطراب مرگ تفاوت معنی داری با گروه کنترل داشتند؛ به عبارت دیگر، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث بهبود کیفیت خواب و کاهش اضطراب مرگ در سالمندان شد (0/05>P).

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج پژوهش حاضر، درمانگران و متخصصان مرتبط با سلامت می توانند از روش درمان مبتنی بر ذهن آگاهی برای مداخله های مرتبط با سلامت به ویژه برای بهبود کیفیت خواب و کاهش اضطراب مرگ استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر ذهن آگاهی، کیفیت خواب، اضطراب مرگ، سالمندان، فشارخون
  • محمود کاظمی*، لیلا بیطرفان صفحات 85-100
    سابقه و هدف

    خواب بر روی سلامت جسمی و روانی تاثیر می‌گذارد و با افزایش سن، تغییرات عمده در الگو و ساختار خواب ایجاد می‌شود. لذا هدف این مطالعه مقایسه بهزیستی روان شناختی، نارسایی شناختی، فعالیت فیزیکی و سبک‌های مقابله ای در سالمندان مبتلا به اختلال خواب و بدون اختلال خواب بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش علی مقایسه‌ای بر روی 40 نفر از سالمندان زن و مرد شهر زنجان در سال 1399 انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ی بهزیستی روان شناختی ریف، مقیاس راهبردهای مقابله ای اندلر و پارکر، پرسشنامه سطح فعالیت جسمانی چامپس، مقیاس نارسایی شناختی و پرسشنامه کیفیت خواب پترزبورگ بود. اطلاعات به دست آمده از طریق تحلیل واریانس چند متغیری و با استفاده از نرم‌افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد بین دو گروه سالمندان با اختلال خواب و بدون اختلال خواب از نظر مولفه‌های نارسایی شناختی؛ اشتباهات سهوی (11/403= F)، مشکلات مربوط به حافظه (12/596=F) و حواس‌پرتی (6/335=F)، سبک های مقابله ای مساله مدار (7/055=F)، هیجان مدار (12/788=F) و اجتنابی (5/272=F)، متغیرهای فعالیت جسمانی زیاد (9/929= F) و فعالیت جسمانی متوسط (4/433=F) در سطح (05/ 0˂P)، تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که 44 درصد واریانس مربوطه به اختلاف بین دو گروه، ناشی از متغیرهای وابسته است.

    نتیجه‌گیری

     با توجه به نارسایی های شناختی و سبک های مقابله منفی سالمندان دارای اختلال خواب، پیشنهاد می شود در مراکز نگهداری سالمندان و مراکز خدمات روان‌شناختی مداخلاتی به منظور افزایش توانایی شناختی و آموزش مهارت های مقابله در سالمندان صورت گیرد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، نارسایی شناختی، فعالیت فیزیکی، سبک مقابله ای، سالمندان، اختلال خواب
  • آذین فرهی فر، آزیتا آریایی نژاد، خدیجه نصیریانی* صفحات 101-114
    سابقه و هدف

    پاندمی کووید-19 اثرات سنگینی بر سالمندان داشته و تمام ابعاد روان‌شناختی را تحت تاثیر قرار داده است. مطالعات در افراد بالای 60 سال و اقلیتی مذهبی و قومیتی محدود است. هدف این مطالعه تعیین رابطه بین اضطراب بیماری کووید-19 با اضطراب از مرگ و کیفیت خواب در سالمندان زرتشتی شهر یزد می‌باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع همبستگی چندمتغیره می‌باشد. نمونه‌ها 97 نفر از سالمندان در سال 1400 بودند. ابزار گردآوری داده‌ها مقیاس اضطراب مرگ تمپلر و پرسش‌نامه اضطراب کووید-19 و ایندکس خواب پیترزبرگ بود. تحلیل داده‌ها با آزمون همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری در نرم‌افزار SPSS و AMOS انجام گرفت.

    یافته‌ها

     میانگین نمره اضطراب کووید-19 (9/40±29/9) و اضطراب مرگ (4/55 ± 5/40) و کیفیت خواب (2/29 ± 8/88) می‌باشد. اثر مستقیم اضطراب کووید-19 بر کیفیت خواب (0/05 > P و 0/303 = β) و اضطراب مرگ بر کیفیت خواب به لحاظ آماری معنادار است (0/001 > P و 0/439 = β). اضطراب بیماری کووید-19 و اضطراب مرگ و کیفیت خواب رابطه مثبت و معناداری داشت (01/0>P). اضطراب کووید-19 و اضطراب مرگ در مجموع 39 درصد از واریانس متغیر کیفیت خواب را تبیین می‌کردند.

    نتیجه‌گیری

    سالمندان اضطراب کووید-19 بالا و اضطراب مرگ متوسط و کیفیت خواب ضعیف داشتند و با افزایش اضطراب کووید-19 و اضطراب مرگ، کیفیت خواب کاهش یافت. بنابراین لازم است مداخلات مناسب جهت کاهش اضطراب کووید-19 و اضطراب مرگ در سالمندان اجرا شود تا ضمن افزایش کیفیت خواب، سلامت سالمندان در این دوره تامین گردد.

    کلیدواژگان: سالمندی، کیفیت خواب، اضطراب کووید-19، اضطراب مرگ، کووید-19، کرونا ویروس، زرتشت
|
  • Nasrin Asadollahi, Abbas Biniaz*, Sajjad Ramezani Pages 1-12
    Background and Objective

    Decreased balance and the ability to contract muscle are associated with the contractile strength of the respiratory muscles, discussed in the elderly. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of Pilates training on pulmonary function and balance in inactive elderly women.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted on 34 inactive elderly women with a mean age of 62 ± 2.5 years, height of 160.6 4 4.51 and weight of 67.70 4 4.60 kg. Participants were randomly divided into experimental (n=17) and control (n=17) groups. The experimental group practiced 3 sessions per week for 8 weeks. Kolmogorov-Smirnov test was used to ensure that the data were normal, and paired t-test and analysis of variance were applied to analyze intra-and inter-group findings, respectively. Data were analyzed using SPSS 22 at a significant level of P≤0.05.

    Findings

    The results of the present study showed that static and dynamic balance in the post-test compared to the pre-test was significantly reduced in the experimental group (P = 0.001). Moreover, the findings indicated that Pilates exercises on static (P = 0.04) and dynamic balance (P = 0.00) had a significant effect on the post-test of the experimental group compared to the control group. However, no significant change was observed in the indices of forced expiratory volume in one second (FEV1) and forced vital capacity (FVC) (P ≥0.05).

    Conclusion

    It seems that Pilates can improve static and dynamic balance in elderly women and as an adjunct therapy can be effective as well as a suitable and low-cost alternative in improving balance and reducing falls.

    Keywords: Pilates, Lung function, Balance, Elderly
  • Fatemeh Salmani, Mohammad Darvishian, Zahra Fotokian* Pages 13-21
    Background and Objective

    Nursing students can play a major role in transmitting infection. The aim of this study was to evaluate the performance of nursing students in observing hand hygiene.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted on 200 nursing students participated in an internship at Fatemeh Zahra (PBUH) Nursing School in Ramsar in 2019. The sampling method was simple random. The hand hygiene behavior of nursing students was observed in 200 situations. For data collection, the observational checklist of hand hygiene of the Ministry of Health was used. Data were analyzed using SPSS18 through descriptive statistics, Chi-square and T-test.

    Findings

    Among 200 students, 113 (56.5%) and 87 (43.05%) were female and male, respectively. The average number of cases of hand hygiene was 62.5%. The results showed that there was a statistically significant difference between different semesters in relation to hand hygiene behavior (P <0.05). Thus, the rate of hand hygiene compliance by students was lower in higher semesters. The highest rate of hand hygiene (37.6%) was performed in the position after contact with the patient. Handwashing with soap and water (60.8%) was done more frequently by the students than using an alcoholic solution (39.2%).

    Conclusion

    The results indicate that the higher the semester of students was the lower the level of hand hygiene. It is suggested that further studies should be conducted on nursing students in order to determine the causes and find practical solutions to promote hand hygiene among students and to teach them basic values.

    Keywords: hand hygiene, Hospital, infection, nursing, students
  • Zahra Jannat Alipour, Zahra Fotoukian*, Mehranrh Momenzadeh, Hossein Ahmadi Pages 22-41
    Background and Objective

    One of the important and effective strategies to promote the comprehensive health of the elderly is the establishment of elderly-friendly hospitals. The purpose of this study was to investigate the characteristics and components of elderly-friendly hospitals and its role and importance in promoting the health of the elderly.

    Methods

    This review study was conducted through searching Irandoc, SID, PubMed, Magiran, Google Scholar, Scopus and SienceDirect without time limitation and focused on Elderly, Hospital, Elderly-Friendly Hospital and Senior Friendly Hospital (in English and Persian). In the initial search, 45 articles were found. After reviewing the inclusion and exclusion criteria, finally 28 articles were included in the study based on their relevance to the subject.

    Findings

    The design of the physical environment of the hospitals was not completely based on principles and components of the elderly-friendly Hospitals and elderly client's conditions and needs. In most hospitals, care and services provided to the elderly were not based on elderly -friendly principles, and medical staff did not receive the necessary training in the field of geriatric care, and there were no specialists in geriatrics in most of these centers.

    Conclusion

    In order to achieve elderly-friendly health care in hospitals, it seems necessary to apply strategies and make changes in various aspects of management, support, supervision and optimization policies, staff training and physical environment.

    Keywords: Elderly, Hospital, Elderly-friendly hospital, Senior friendly hospital
  • Samira Emadi, Zahra Hemati Farsani* Pages 42-56
    Background and Objective

    The immune etiology is complex and it can affect both arms of the immune system and lead to poor vaccination response, increased infection rate and malignancy in the elderly. Regular exercise activity has been associated with increased immune function and it may be useful as a simple lifestyle intervention to counteract the damaging effects of the immune system. Therefore, the aim of this study was to investigate the physiological effects of exercise on changes in each component of the innate and acquired immune system during old age.

    Methods

    In the present study, by examining the databases of Pupmed, SID, Google Scholar, Springer, studies related to the effect of exercise on the immune system of the elderly were selected. The contents of the articles were summarized and reported.

    Findings

    Some of the positive effects of exercise on the elderly included increased response to vaccination, decreased circulatory inflammatory mediators, increased phagocytic activity of neutrophils, less inflammatory responses to bacteria, decreased aging old T cells, increased T cell proliferation, reduced number of circulating monocytes, increased function of Tregs, increased number of anti-inflammatory Tregs and increased telomere length of leukocytes.

    Conclusion

    Taken together, these findings suggested that exercise regulated the immune system and may delay the onset of immunosenescence. Moreover, exercise-training studies on "unhealthy" individuals such as cancer survivors as well as obese and HIV-positive people reported the positive effects of exercise on healthy. Therefore, exercise may help reduce immunosenescence in people who are at risk.

    Keywords: Innate, acquired immune system, Aging, Sport activities
  • Sahar Shokoohifar, Abolfazl Bakhshipour* Pages 57-70
    Background and Objective

    The presence of meaning in the lives of the elderly promotes psychological health and well-being and is a factor for adapting to this period in the face of stress and the experience of numerous physical and mental problems. Hence, the aim of this study was to consider mediating role of the meaning of life in the relationship between mental health and psychological well-being of the elderly in 2021.

    Methods

    In this descriptive correlational study, the statistical population included the elderly present in nursing homes in Golestan province in 2021. In this study, 234 people were selected using simple random sampling based on Krejcie and Morgan table. They completed the psychological well-being scale (Ryff), Mental Health scale (Najarian & Davoodi) and Meaning of Life scale (Steger et al.). Data were analyzed by structural equation modeling using SPSS 22 and Lisrel 8.8.

    Findings

    The results indicated that the fit indices of the research model were in good condition (GIF=0/96). Mental health had a direct effect on psychological well-being (0/025)and meaning of life (0/026) as well as the meaning of life had a direct effect on psychological well-being (0.19). Moreover, the hypothesis was confirmed the indirect effect of mental health on the psychological well-being of the elderly through the meaning of life (0.04).

    Conclusion

    Based on the results, it is suggested that mental health experts and engaged people in the field of aging should try to increase the psychological well-being of the elderly by taking measures to promote mental health and empower the elderly in order to achieve a successful semantic system, then higher well-being.

    Keywords: Mental health, Psychiatric rehabilitation, Meaning of Life, Elderly
  • Hadis Valizadeh, Vahid Ahmadi* Pages 71-84
    Background and Objective

    Aging is a process that all living organisms including humans experience, so special attention and prevention of disorders such as sleep quality and death anxiety in the elderly is very important. Therefore, the aim of the present study was to determine the effectiveness of mindfulness-based therapy on sleep quality and death anxiety in the elderly with hypertension.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with control group. The statistical population included all the elderly with hypertension in Kermanshah in 2021.The sample size consisted of 30 elderly people who were selected by available sampling method according to the inclusion and exclusion criteria of the study. The experimental group received 8 90-minute sessions, and the control group was placed on a waiting list for training. The instruments used in this study included the Petersburg Sleep Quality Questionnaire and Cult-Leicester Death Anxiety Questionnaire. Data were analyzed by univariate analysis of covariance in SPSS 25.

    Findings

    The results showed that the experimental group was significantly different from the control group in terms of both sleep quality and death anxiety. In other words, acceptance- and commitment-based therapy improved sleep quality and reduced death anxiety in the elderly (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of the current study, therapists and health professionals can use mindfulness-based therapy for health-related interventions, especially to improve sleep quality and reduce death anxiety.

    Keywords: Mindfulness-based therapy, Sleep quality, Death anxiety, Elderly, Blood pressure
  • Mahmoud Kazemi *, Leila Bitarafan Pages 85-100
    Background and Objective

    Sleep affects physical and mental health, and major changes occur in the pattern and structure of sleep with increasing age. Therefore, the aim of this study was to compare psychological well-being, cognitive impairment, physical activity and coping styles in the elderly with and without sleep disorders.

    Methods

    This causal comparative study was performed on 40 elderly men and women in Zanjan in 2020. Data were collected using Ryff Psychological Welfare Questionnaire, Endler and Parker Coping Styles Scale, CHAMPS Physical Activity Questionnaire, Cognitive Impairment Scale and Petersburg Sleep Quality Questionnaire. Data were analyzed using SPSS through multivariate analysis of variance.

    Findings

    The results showed that there was a significant difference between the elderly with and without sleep disorders in cognitive impairment components including inadvertent mistakes (F=11.403), memory (F=12.596) and distraction (F=6.335) problems, problem-oriented (F=7.055), emotion-oriented (F=12.788) and avoidant (F=5.272) coping styles, high physical activity variables (F=9.929) and moderate physical activity (F=4.433) (P˂0.05). Moreover, the results indicated that 44% of the variance related to the difference between the two groups was due to dependent variables.

    Conclusion

    Due to cognitive impairments and negative coping styles of the elderly with sleep disorders, it is recommended that some interventions should be established in nursing homes and psychological service centers to increase the elderly’s cognitive ability and teach coping skills to them.

    Keywords: Psychological well-being, Cognitive impairment, Physical activity, Coping style, Elderly, Sleep disorder
  • Azin Farhifar, Azita Areyaenejad, Khadijeh Nasiriani * Pages 101-114
    Background and Objective

    Coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic has a significant effect on the elderly and affects all aspects of human psychology. The current study was conducted on people >60 years of age and a religious or ethnic minority. The aim of this study was to determine the relationship between COVID-19 anxiety with sleep quality and death anxiety in the Zoroastrian elderly population in Yazd.

    Methods

    The population of the multivariate correlation study was 97 elderly Zoroastrians in 2021. The data collection tools were the Templer death anxiety scale, COVID-19 anxiety questionnaire and Petersburg sleep quality index. Data were analyzed using SPSS and AMOS through Pearson correlation and structural equations.

    Findings

    The results showed that the mean scores of COVID-19 anxiety, death anxiety and sleep quality were 29.9±9.40, 5.40±4.55 and 8.88±2.29, respectively. The direct effect of COVID-19 anxiety on sleep quality (β=0.303 and P<0.05) and death anxiety on sleep quality (β=0.439 and P<0.001) was statistically significant. There was a positive and significant relationship between COVID-19 anxiety with death anxiety and sleep quality (P<0.01). COVID-19 anxiety and death anxiety, in total, showed 39% of the variance in sleep quality variables.

    Conclusion

    The elderly participants had high COVID-19 anxiety, moderate death anxiety and poor sleep quality, and the sleep quality decreased with increasing COVID-19 anxiety and death anxiety. Thus, it is necessary to take appropriate interventions to reduce COVID-19 anxiety and death anxiety in the elderly in order to increase the quality of sleep and health of the elderly in this period.

    Keywords: Elderly, Sleep Quality, COVID-19 anxiety, Death anxiety, Coronavirus disease 2019, Zoroastrian