فهرست مطالب

نشریه امنیت انتظامی دریایی
پیاپی 40 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی شعبان زاده، مهدی قاسمی صفحات 1-21
    زمینه و هدف

    امروزه با گسترش تکنولوژی مزاحمان اینترنتی اقداماتی را با قصد عمدی، انتقام جویی یا قصد تفریح انجام می دهند. رفتارهایی مانند دیده بانی اطلاعات دیگری، تهدید، افترا، نشر اطلاعات نادرست درباره دیگری، پخش اطلاعات محرمانه دیگری، گردآوری اطلاعات از دیگری، ربایش اطلاعات مالی، درخواست دیدار با دیگری، بزه دیده نمایی، ارسال پیام های ناخواسته و رفتارهایی از این دست در برخی کشور ها آزار اینترنتی دانسته می شود. به همین دلیل ارایه راهکارهای مناسب جهت پیشگیری از وقوع چنین جرایم اینترنتی (سایبری) که مخل امنیت جامعه یا مخل امنیت ملی هستند ضرورت می یابد که مقاله حاضر درصدد شناخت عوامل افزایش این جرم در منطقه جغرافیایی شهرستان بوشهر بین سالهای 94 تا 98 است.

    روش تحقیق

     جامعه آماری در تحقیق حاضر، شامل ضابطین دادگستری در پی جویی انتظامی جرایم مزاحمت های اینترنتی در بین سال های 94-98 در شهرستان بوشهر می باشد. که به صورت پیمایشی مورد واکاوی و بررسی قرار می گیرد. نمونه گیری ما تعداد کل افراد 100 نفر و به صورت تمام شمار می باشد. همچنین به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی و نرم افزار SPSS استفاده شده است.

    نتایج و یافته های تحقیق

    یافته های پژوهش نشان داد که متغییرهای گسترش استفاده، کنترل ناپذیری، امکانات گوناگون فضای اینترنت و شخصیت مرتکب بر روی افزایش جرم تاثیر معناداری دارند. یافته های این مطالعه موید رابطه میان سن و ارتکاب به جرم است

    کلیدواژگان: اینترنت، مزاحمت اینترنتی(سایبری)، پیشگیری
  • محمدرضا گودرزی، الله کرم باقری صفحات 37-59
    زمینه و هدف

    سرقت در میان انحرافات رفتاری و اجتماعی تقریبا از جمله مواردی است که در اغلب زما ن ها ومکان ها به عنوان یک عمل ناهنجار تلقی شده و جرم محسوب می گردد. و به آن به عنوان یک عمل منفی وبد نگریسته می شود که از با سابقه ترین جرایم بشری بوده و در جوامع مختلف با شیوه های متفاوت دیده می شود.

    روش تحقیق

     تحقیق حاضر از نظر نوع هدف «کاربردی» و از نظر ماهیت «پس رویدادی-علی» و ابزار کار به صورت پرسشنامه ای است. آمار و اطلاعات لازم با مراجعه به سازمان های مربوطه به صورت پیمایشی گردآوری شده است. جامعه ونمونه آماری تحقیق فوق شامل دو طیف می باشد. طیف اول شامل کلیه پرسنل ناجا در سطح شهر بوشهر که بطور مستقیم در ارتباط با این جرم هستند (تعداد 75 نفر بصورت تمام شمار). طیف دیگر شامل سارقینی است که در حوزه استحفاظی شهر بوشهر در سال 1395 مرتکب جرم سرقت شده اند.

    نتایج و یافته های تحقیق

    در نهایت با تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده ارتباط و تاثیر گذاری هر یک از عوامل مذکور در فرضیه های تحقیق با انتخاب مکان جرم از سوی سارقین مورد تایید پاسخ دهندگان جامعه آماری قرار گرفتند لذا می توان چنین استنباط کرد که با برنامه ریزی اصولی و مدیریت مناسب محیط فیزیکی می توان با عث افزایش نظارت اجتماعی در مناطق خلوت شهر وکاهش تراکم جمعیت و فعالیت ها در بخش های متراکم شهر شده و نهایتا از بروز سرقت پیشگیری کرد..

    کلیدواژگان: جرم، عوامل جرم، مکان جرم، سرقت، معضل اجتماعی
  • فاطمه نظری، معصومه محمودی صفحات 51-61
    زمینه و هدف

    هدف اساسی از این تحقیق مقایسه خشونت خانگی در زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره و زنان عادی در شهر بوشهر می باشد. تحقیق حاضر علی مقایسه ای (پس رویدادی) می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده شهر بوشهر و زنان عادی (شاغل در ادارات، زنان مراجعه کننده به ادارات و شرکت ها، زنان خانه دار در دسترس، زنان دارای شغل آزاد) بوده است.

    روش تحقیق

    نمونه این تحقیق 100 نفر از زنان عادی و از طریق نمونه گیری در دسترس و 100 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده که به صورت نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب گردیده اند. ابزار تحقیق پرسشنامه های خشونت خانگی بلالی (1386) می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل استفاده گردید.

    نتایج و یافته های تحقیق

    نتایج نشان داد که بین میزان خشونت خانگی در زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره با زنان عادی تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین بین خشونت جسمی، خشونت روانی، خشونت جنسی و خشونت اقتصادی در زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره با زنان عادی تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: خشونت جسمی، خشونت روانی، خشونت جنسی و خشونت اقتصادی
  • تفتیش و بازرسی منازل، اماکن و اشیاء در آیین دادرسی کیفری قدیم و جدید با تاکید بر بازرسی خودرو
    پروانه پورعابدی، فریدون پاهکیده صفحات 66-85
    زمینه و هدف

    جست وجو در وسیله نقلیه و مکان یا تفتیش اشخاص برای به دست آوردن مدرک جرم یا مظنون فراری را بازرسی گویند. یکی از مهم ترین مباحث قانون آیین دادرسی کیفری، تفتیش و بازرسی منازل و اماکن و اشیاء است که فصل پنجم از قانون مذکور را به خود اختصاص داده است. اهمیت این موضوع بدان جهت است که رابطه تنگاتنگ و نزدیکی با حقوق و آرامش و امنیت افراد دارد.

    روش تحقیق

    در این تحقیق که از روش مطالعه کتابخانه ای استفاده شده سعی شده بعد از مطرح کردن موضوع تفتیش و بازرسی و مفاهیم مرتبط با آن و جایگاه آن در قانون اساسی، به تفتیش و بازرسی در آیین دادرسی کیفری قدیم و جدید پرداخته شود.

    نتایج و یافته های تحقیق

    چنان چه تفتیش و بازرسی به حقوق اشخاص ایجاد مزاحمت کند، در صورتی مجاز است که از حقوق آن ها مهم تر باشد. در نتیجه قانون گذار خواسته تا با سخت گیری در صدور تفتیش و بازرسی منزل و اماکن، از حقوق افراد و امنیت و آسایش زندگی آنها حمایت کند. هم چنان که آرامش و آسایش و امنیت و جان و مال و زندگی افراد در گرو مصونیت منازل و اماکن خصوصی آنها از تعدی و تعرض است و هر کس این حق طبیعی افراد را نادیده بگیرد و دست به تعدی و تجاوز بزند، مطابق قانون، مجازات خواهد شد.

    کلیدواژگان: تفتیش و بازرسی، آیین دادرسی کیفری، بازرسی خودرو
  • مریم صفایی، زهرا علوی صفحات 87-103
    زمینه و هدف

    یکی از مسایل اساسی در حوزه علوم اجتماعی و به طور خاص در جامعه شناسی بحث میزان بروز جرایم شهری به ویژه در حاشیه شهرهاست. عواملی ازجمله عوامل روان شناختی، اجتماعی بیولوژیکی و محیطی در ایجاد این گونه جرایم نقش دارند. از میان فاکتورهای اجتماعی و روان شناختی محرومیت نسبی ازجمله متغیرهایی است که اهمیت فراوانی دارد. تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش محرومیت نسبی در بروز جرایم در مناطق حاشیه نشین شهر بوشهر انجام شد.

    روش تحقیق

     این تحقیق از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی است. همچنین از نظر ماهیت و روش در دسته تحقیقات همبستگی قرار می گیرد و به دلیل این که در فاصله زمانی معین انجام شده است، از نظر زمانی مقطعی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 50.000 نفر از افرادی که در مناطق حاشیه نشین شهر بوشهر سکونت دارند.

    نتایج و یافته های تحقیق

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد رابطه ی مثبت و معناداری بین محرومیت نسبی با بروز جرایم در مناطق حاشیه نشین شهر بوشهر وجود دارد. همچنین بین ابعاد محرومیت نسبی با جرایم در مناطق حاشیه نشین شهر بوشهر رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که همه ابعاد محرومیت نسبی بر بروز جرایم اثر معنادار دارند. بر اساس میزان بتای محاسبه شده، بعد محل سکونت با میزان بتای (385/0) بیشترین سهم را در جرایم داشته و بعد عدم امنیت کمترین اثر را در جرایم شهری داشته اند..

    کلیدواژگان: محرومیت نسبی، جرائم شهری، حاشیه نشینی، بوشهر
  • راضیه خرم آبادی، مرضیه بدریان صفحات 105-131
    زمینه و هدف

    کانون اصلاح و تربیت امروزه به عنوان یکی از احکام قضایی است که مورد استقبال قضات در ارتباط با جرایم اطفال و نوجوانان معارض با قانون است و محیط مناسبی برای نوجوانان نسبت به زندان فراهم کرده است هدف کلی از این پژوهش « بررسی تاثیر پذیری تربیتی کانون اصلاح و تربیت در احیاء کودکان و نوجوانان معارض با قانون می باشد .

    روش تحقیق

    جامعه آماری پژوهش، 100نفر از کسانی بود سابقه حضور در کانون اصلاح و تربیت را داشته اند. جهت سنجش ابعاد مختلف تاثیر تربیتی کانون از در این مطالعه جهت جمع آوری و داده ها از دو پرسشنامه مادسیچ ترکیبی برای سنجش بزهکاری و اثر تربیتی محیط کانون اصلاح و تربیت استفاده شد.. پرسشنامه ی بزهکاری مادسیج دارای چند فرم است که در این پژوهش عامل (برنامه مذهبی ،برنامه تفریحی ورزشی،برنامه مشاوره ای،برنامه بهداشتی-درمانی) را می سنجد استفاده شد.

    نتایج و یافته های تحقیق

     الفای کرونباخ این پژوهش 89%درصد برآورد شده است اجرای برنامه مذهبی و اجرای برنامه های مشاوره ای و مددکاری برنامه های تفریحی ورزشی متغیرهایی بودند که بیشترین سهم را در میزان تغییرات متغیر وابسته بازپروری کودکان و نوجوانان معارض با قانون داشتند. ولی اجرای برنامه بهداشتی درمانی تاثیری بر بازپروری کودکان و نوجوانان معارض با قانون نداشت.

    کلیدواژگان: کودک و نوجوان، معارض با قانون، کانون اصلاح و تربیت، تکرار جرم، بازپروری
|
  • Mehdi Shabanzadeh, Mehdi Ghasemi Pages 1-21
    Background and Aim

    Today, with the development of technology, cybercriminals take actions with intent, revenge or entertainment. Behaviors such as spying on someone else, threatening, defaming, spreading false information about another, disseminating another's confidential information, gathering information from another, stealing financial information, requesting a visit, victimization, sending unsolicited messages, and similar behaviors in some countries It is known. For this reason, it is necessary to provide appropriate solutions to prevent the occurrence of such cybercrimes that are detrimental to public security or national security. The present article seeks to identify the factors that increase this crime in the geographical area of Bushehr between 1994 and 1998.

    Research Method

    The statistical population in the present study includes 2 data on 10% of Internet harassment between 1994-98 in Bushehr city. Which is analyzed and surveyed. Our sampling is 100 people in total. Also, in order to analyze the data, structural equation modeling with partial least squares approach and SPSS software has been used.

    Results and Findings

    The findings showed that the variables of expansion of use, uncontrollability, various features of the Internet and the personality of the perpetrator have a significant effect on increasing crime. The findings of this study confirm the relationship between age and crime.

    Keywords: Internet, cyberbullying, prevention
  • MohammadReza Goodarzi, Allah Karam Bagheri Pages 37-59
    Background and Aim

    Stealing among behavioral and social deviations is almost one of the cases that is considered as an abnormal act in most times and places and is considered a crime. And it is seen as a negative and vicious act that is one of the most ancient human crimes and is seen in different societies in different ways.

    Research Method

    The present research is a "questionnaire" in terms of the type of purpose and a questionnaire in terms of the nature of "post-event-causal" and work tools. Necessary statistics and information have been collected by referring to the relevant organizations in a survey. The population and statistical sample of the above research include two spectrums. The first spectrum includes all NAJA personnel in Bushehr who are directly involved in this crime (75 people in total). Another group includes thieves who committed the crime of theft in the protected area of Bushehr in 2016.

    Results and Findings

    Finally, by analyzing the collected data, the relationship and effectiveness of each of the mentioned factors in the research hypotheses were confirmed by the thieves by selecting the crime scene, so it can be inferred that by planning Principles and proper management of the physical environment can be increased by increasing social supervision in secluded areas of the city and reducing population density and activities in dense parts of the city and ultimately prevent theft.

    Keywords: crime, crime factors, crime scene, theft, social problem
  • Fatimah Nazari, massoumeh mahmoudi Pages 51-61
    Background and Aim

    The main purpose of this study is to compare domestic violence in women referring to counseling centers and ordinary women in Bushehr. The present study is comparative (post-event). The statistical population of this study included all women referring to family counseling centers in Bushehr and ordinary women (working in offices, women referring to offices and companies, available housewives, women with self-employment).

    Methods

    The sample of this study was 100 normal women through available sampling and 100 women referring to family counseling centers who were selected by multi-stage cluster sampling. The research tool is Balali (2007) Domestic Violence Questionnaire. Independent t-test was used to analyze the data.

    Results and Findings

    The results showed that there is a significant difference between the rate of domestic violence in women referring to counseling centers with normal women. There is also a significant difference between physical violence, psychological violence, sexual violence and economic violence in women referring to counseling centers with normal women

    Keywords: physical violence, psychological violence, sexual violence, economic violence
  • Inspection of houses, places and objects in the old and new criminal procedure with emphasis on vehicle inspection
    Parvaneh Pourabedi, Fereydoon Pahkideh Pages 66-85
    Background and Aim

    A search of a vehicle and a place or a search of persons to obtain evidence of a crime or a fugitive suspect is called an inspection. One of the most important topics in the Code of Criminal Procedure is the search and inspection of houses, places and objects, which is dedicated to the fifth chapter of the law. The importance of this issue is because it is closely related to the rights, peace and security of individuals.

    Research Method

    In this study, which used the library study method, after raising the issue of inspection and related concepts and its place in the Constitution, the investigation was conducted in the old and new criminal procedure. Results and Findings of the Investigation: If the inspection interferes with the rights of individuals, it is permissible if it is more important than their rights. As a result, the legislature has called for the protection of individuals' rights and the security and well-being of their lives by strictly issuing searches and inspections of homes and places. Also, the peace, comfort, security, life, property and life of individuals depend on the immunity of their homes and private places from encroachment and aggression, and anyone who ignores this natural right of individuals and commits encroachment will be punished according to law

    Keywords: search, inspection, criminal procedure, vehicle inspection
  • Maryam Safaei, Zahra Alavi Pages 87-103
    Background and Aim

    One of the main issues in the field of social sciences and especially in sociology is the discussion of the incidence of urban crime, especially in the suburbs. Factors such as psychological, social, biological and environmental factors play a role in causing such crimes. Among social and psychological factors, relative deprivation is one of the variables that is very important. The aim of this study was to investigate the role of relative deprivation in crime in the suburbs of Bushehr.

    Research Method

    This research is an applied research in terms of purpose. It is also in the category of correlational research in terms of nature and method, and because it is done in a certain time interval, it is cross-sectional in terms of time. The statistical population of the present study includes 50,000 people who live in the suburbs of Bushehr.

    Results and Findings

    The results of the present study showed a positive and significant relationship between relative deprivation and crime in the suburbs of Bushehr. Also, there is a positive and significant relationship between the dimensions of relative deprivation and crime in the suburbs of Bushehr. The results of regression analysis showed that all dimensions of relative deprivation have a significant effect on the incidence of crime. Based on the calculated beta level, the residence dimension with the beta rate (0.385) had the highest share in crimes and the insecurity dimension had the lowest effect in urban crimes

    Keywords: Relative Deprivation, Urban Crimes, Marginalization, Bushehr
  • Marzieh Badrian Dehaghani, Razieh Khorramabadi Pages 105-131
    Background and Aim

    Today, the Correctional Center is one of the judicial rulings that is welcomed by judges in connection with juvenile delinquency and provides a suitable environment for juveniles in prison. Educational acceptability is the center of correction and education in the revival of children and adolescents contrary to the law.

    Methods

    The statistical population of the study was 100 people who had a history of attending the correctional center. In order to measure the different dimensions of the educational effect of the center, in this study, two combined Madsich questionnaires were used to collect data and measure the delinquency and educational effect of the correctional center environment. The Madsij delinquency questionnaire has several forms. , Sports recreation program, counseling program, health program) were used.

    Results and Findings

    Cronbach's Alphabet This study is estimated to be 89%. The implementation of religious programs and the implementation of counseling and assistance programs of sports recreation programs were the variables that had the largest share in the rate of change in the dependent variable of children and adolescents. However, the implementation of the health care program had no effect on the rehabilitation of children and adolescents who violated the law.

    Keywords: children, adolescents, opposition to the law, correctional center, recidivism, rehabilitation