فهرست مطالب

امنیت انتظامی دریایی - پیاپی 30 (پاییز 1396)

نشریه امنیت انتظامی دریایی
پیاپی 30 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • علی حسن زاده، صغری حقیقی * صفحات 31-54
    زمینه و هدف

    با گسترش اینترنت، هنجارها، الگوها و ارزش های سنتی حاکم بر آشنایی و یافتن فرد مناسب برای ازدواج تغییر و تحول اساسی یافته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی نگرش جوانان شهرستان بوشهر به ازدواج در فضای مجازی و عوامل اجتماعی مرتبط انجام یافته است.

    روش

    پژوهش به صورت پیمایشی است و داده های آن با پرسشنامه جمع آوری شده است. نمونه پژوهش را 400 نفر از جوانان سن 18 تا 29 سال شهر بوشهر تشکیل می دهد.

    یافته ها و نتایج

    یافته‏ ها نشان دادند 5/54 درصد از پاسخگویان، نگرشی منفی، 15 درصد، نگرش مثبت و 5/30 درصد نیز نگرشی بیطرفانه به ازدواج در فضای مجازی داشتند. یافته ها نشان دادند متغیرهای دینداری (43/0-= β)، وابستگی به خانواده (20/0-= β) و پایگاه اجتماعی و اقتصادی (16/0-= β) به ترتیب مهم ترین پیش بینی کننده در نگرش منفی به ازدواج در فضای مجازی بوده اند. همچنین متغیرهای ارتباط با دوستان و همسالان (26/0= β)، میزان استفاده از اینترنت (23/0= β) و سن (08/0= β) مهم ترین متغیرهای تاثیرگذار در نگرش مثبت به ازدواج در فضای مجازی بوده اند. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد تغییرات و دگرگونی‏های نگرشی و ارزشی در ارتباط با ازدواج در فضای مجازی یکی از مولفه ‏های تغییرات وسیع اجتماعی است که در جامعه در حال گذار ما در حال شکل‏ گیری و بازتولید است.

    کلیدواژگان: نگرش، جوانان، ازدواج اینترنتی، شهر بوشهر
  • محمد چمکوری، مهدی قاسمی صفحات 56-68

    محیط سایبر یا محیط مجازی مفهومی است که اخیرا از سوی جرم شناسان و حقوق دانان موردتوجه قرارگرفته و همزمان با خلق این محیط جرایمی نیز در آن و با استفاده از آن به وقوع می پیوندد. مبارزه حقوقی با این جرایم مستلزم برداشتن چند گام اساسی بود: نخست جرم انگاری رفتارهای مجرمانه بود، البته جرم انگاری بدون ایجاد و احراز مسئولیت کیفری عملی تقریبا بی سرانجام تلقی می شود، شاید بر همین اساس بوده که قانون گذار ایران در قانون جرایم رایانه ای بر مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی تاکید زیادی نموده و مسئولیت کیفری این اشخاص را برای نخستین بار در حقوق ایران صراحتا موردتوجه قرارداده است، به هرحال موضوع مسئولیت کیفری و تبیین گستره آن در حقوق جرایم رایانه ای از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، ممکن است سوالات زیادی در رابطه با گستره مسئولیت افراد در محیط مجازی مطرح شود، قانون گذار ایران فصل ششم از قانون جرایم رایانه ای را به موضوع مسئولیت کیفری اختصاص داده است و تغییری که قانون فوق الذکر ایجاد نموده شناسایی و ایجاد مسئولیت کیفری برای اشخاص حقوقی در محیط مجازی است.داده اند که زنان میانگین بیشتری در ابعاد هویت دینی به دست آورده و به نسبت کمتری از مردان مرتکب جرم شده اند.

    کلیدواژگان: فضای سایبری، جرایم سایبری، مسئولیت کیفری، عوامل رافع مسئولیت کیفری
  • حمید شاهبندرزاده، مریم احمدیان صفحات 70-94
    زمینه و هدف

    اولویت های ارزشی افراد متاثر از عوامل گوناگون متفاوت است که این موضوع بر رفتارها وکنش های اجتماعی افراد تاثیر می گذارد. یکی از نیازهای اولیه و مهم امنیت اجتماعی است که ضمن اینکه از سطوح نیازهای مادی متاثر است، بر سطوح دیگر نظام ارزشی هم اثر می گذارد. این مطالعه با استفاده از نظریه های سلسله مراتب نیازهای مازلو و نظریه تحول ارزشی (فرهنگی) اینگلهارت، درصدد شناخت اولویت های ارزشی دانشجویان و ارتباط متقابل آنها با احساس امنیت اجتماعی است.

    روش

    داده های پژوهش به شیوه پیمایش و با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته گردآوری شده است. حجم نمونه شامل 324 نفر از دانشجویان دانشگاه خلیج فارس بوشهر در سال 1394-1395 بوده است که به شیوه طبقه ای انتخاب شده بودند.

    یافته ها و نتایج

    یافته ها نشان دادند که دانشجویان اولویت های ارزشی مادی گرایانه دارند و تفاوتی در اولویت های ارزشی مادی و فرامادی برحسب متغیرهای زمینه ای (سن، جنس، رشته تحصیلی، وضعیت تاهل، و پایگاه اقتصادی-اجتماعی) مشاهده نشد. احساس امنیت اجتماعی نیز با متغیر وابسته ارزش های مادی همبستگی معکوس و معنادار و با متغیر ارزش های فرامادی همبستگی مثبت و معنادار دارد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، اولویتهای ارزشی، ارزشهای مادی، ارزشهای فرامادی، اینگلهارت، دانشجو، بوشهر
  • حمیدرضا معتمد، محمد موسی خورشیدی * صفحات 95-106
    زمینه و هدف

    بی شک پیامدهایی از قبیل احساس ترس، ناامنی به آینده، اختلالات انطباقی، رفتاری و اخلاقی در پی خواهد داشت. از آنجا که نماز، دعا، نیایش در فرهنگ اسلام ذکر محسوب می شوند و برابر آیات و روایات اذکار به عنوان یک سپر حمایتی انسان را در برابر مسایل و بلایا حفظ می نماید، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین عمل به باورهای دینی با امنیت اجتماعی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر می باشد. نمونه آماری این تحقیق شامل 100 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر در سال تحصیلی 95-1394 می باشد.

    روش

    این پژوهش توصیفی همبستگی بوده است. در این تحقیق عمل به باورهای دینی به عنوان متغیر مستقل (متغیر پیش بینی) و امنیت اجتماعی متغیر وابسته در نظر گرفته شده است. برای جمع آوری داده از پرسشنامه سلامت عمومی، و پرسشنامه معبد و برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون T مستقل استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج مولفه نشان داد مقدار همبستگی 5/0 و ارزش P برابر 000/0 می باشد. از این رو، فرضیه صفر رد می شود و فرضیه تحقیق مورد تایید قرار می گیرد و بنا بر این بین متغیر عمل به باورهای دینی با امنیت اجتماعی دانشجویان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و همین طور T مربوط به محل باورهای دینی و امنیت اجتماعی با توجه به درجه آزادی 98 و کوچک تر از تعداد T در سطح 05/0 می باشد. بنا بر این میان دو گروه از دانشجویان دختر و پسر از نظر عمل به باورهای دینی و امنیت اجتماعی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر تفاوت معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: باورهای دینی، امنیت اجتماعی، دانشجویان، دانشگاه آزاد
  • افشین منوچهرآبادی*، محمود هاشمی صفحات 108-121
    زمینه و هدف

    سبک زندگی مجموعه تقریبا هماهنگی است از تمامی رفتارها و کنش هایی که یک فرد در طول زندگی روزمره از خود نشان می دهد، در واقع سبک زندگی نمودی از جهت گیریها وعادات روزانه است، سبکی شدن زندگی با شکل گیری فرهنگ مردم رابطه نزدیکی دارد، بنابراین می توان شناخت لازم در مورد فرهنگ یک جامعه را از طریق شناخت سبک زندگی آن جامعه به دست آورد. با توجه به روند جهانی شدن و سایبری شدن ارتباطات که افراد را به سوی فرهنگ مصرفی هدایت می کنند، در این مطالعه بدنبال بررسی سبک زندگی و فرهنگ مصرفی در بین جوانان شهرستان دشتستان و چگونگی تاثیر پایگاه اجتماعی - اقتصادی خانواده آنان بر این فرایند می باشیم.

    روش

    پژوهش فوق تاثیر پایگاه اجتماعی- اقتصادی خانواده بر سبک زندگی جوانان را با استفاده از روش پیمایش مورد مطالعه قرار داده، جامعه آماری آن شامل 48912 نفر از جوانان15 تا 29 ساله شهرستان دشتستان می باشند که حجم نمونه 380 نفری و با استفاده از فرمول کوکران بدست آمده است. و با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای نمونه گیری صورت گرفت. جهت سنجش پایایی گویه ها از روش کرونباخ و جهت سنجش اعتبار گویه ها از روش سنجش اعتبار محتوای لاوشه استفاده شده و داده های بدست آمده توسط نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و نتایج آن به دو صورت آمارهای توصیفی و استنباطی ارایه شده است.

    یافته ها و نتایج

    نتایج تحقیق نشان داد که تفاوت چندانی بین سبک زندگی جوانان دختر و پسر وجود ندارد و فرضیه پنجم؛ به نظر می رسد بین سبک زندگی جوانان دختر و پسر تفاوت وجود دارد، اثبات نمی شود. تنها در برخی از سوالات میانگین رتبه های جوانان دختر و پسر متفاوت بود. مثلا جوانان دختر خیلی کمتر از جوانان پسر ورزش می کنند و نوع ورزشهای جوانان دختر و پسر متفاوت بود. در مورد این سوال که زن و شوهر پس از ازدواج باید با خانواده داماد زندگی کنند، جوانان دختر مخالفت بیشتری را نسبت به پسران نشان دادند. همچنین دختران علاقه کمتری نسبت به رفتن به فست فود داشتند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، پایگاه اجتماعی، پایگاه اقتصادی، منزلت شغلی
|
  • Ali Hasanzadeh, Soghra Haghighi* Pages 31-54
    Background and Objectives

    With the development of the Internet, the norms, patterns and traditional values governing the familiarization and finding the right person for marriage have become fundamental. The purpose of this study was to investigate the attitudes of young people in Bushehr city to marriage in cyberspace and related social factors.

    Method

    The study was a survey and its data was collected by a questionnaire. The research sample consists of 400 young people aged 18 to 29 years old in Bushehr.

    Findings

    Results showed that 54.5% of the respondents had a negative attitude of 15%, positive attitude and 30.5% had a neutral attitude toward marriage in cyberspace. The results showed that the religiosity variables (β = -0.43), family dependence (β = -0.20) and social and economic base (β = -0.166) were the most important predictors of negative attitude toward marriage in cyberspace . Relationship with friends and peers (β = 0.26), Internet usage (β = 0.23) and age (β = 0.08) were the most important variables affecting the positive attitude toward marriage in cyberspace. The results of the study showed that attitudinal and value changes and transformations in relation to marriage in cyberspace are one of the components of a broad social change that is developing and reproducing in our transitional society

    Keywords: Attitude, Youth, Internet marriage, Bushehr city
  • Mohammad Chamkouri, Mehdi Ghasemi Pages 56-68

    The cyber environment or virtual environment is a concept that has recently been taken into consideration by criminologists and lawyers, and at the same time as the creation of this environment, there is a crime in it and using it. The legal struggle against these crimes required a few basic steps: first, the criminalization of criminal behavior, of course, criminalization without the creation of and criminal responsibility for action was considered almost impossible, perhaps on the basis that the lawmaker of Iran in the computer crime law emphasized the criminal liability of legal persons And the criminal responsibility of these individuals for the first time in Iranian law is clearly highlighted. However, the issue of criminal liability and the extent of its definition of the rights of computer crime is very important, there may be many questions regarding the scope of liability People in the virtual environment, the legislator of Iran assigned Chapter 6 of the Computer Crime Law to the issue of criminal responsibility, and the change that the above law has created is to identify and establish criminal responsibility for legal entities in the virtual environment. Women's mean More in terms of religious identity, and a relatively lower proportion of men committed crimes.

    Keywords: Cyberspace, Criminality, Criminal responsibility, Criminal Responsibility Factors
  • Hamid Shahbandarzadeh, Maryam Ahmadian Pages 70-94
    Background and Aim

    Value priorities of people are affected by different factors, which affects social behaviors and social activities. One of the primary and basic needs of social security, which is also affected by levels of material needs, also affects other levels of value system. This study, using the Maslow's Hierarchy Theories and Inglehart's Value Development (Cultural) Theory, seeks to identify students' value priorities and their interrelationships with the sense of social security.

    Method

    Data were collected using a researcher-made questionnaire. Sample size includes 324 students from the Persian Gulf University in Bushehr during 2013-2014, selected by stratified method.

    Results and findings

    The findings showed that students had materialistic value priorities, and there was no difference in the material and transcendental value priorities based on their variables (age, sex, educational level, marital status, and socio-economic status). Social security feeling has a reverse and significant correlation with the dependent variable of material values and has a positive and significant correlation with the variable of external values.

    Keywords: Social security feeling, value priorities, material values, transatlantic values, Inglhart, Student, Bushehr
  • Hamid Reza Motamed, Mohammad Mousa Khorshidi* Pages 95-106
    Background and Aim

    There will be consequences like fear, insecurity, adaptive, behavioral and ethical disorders. Since prayer, prayer, prayer is considered in the culture of Islam, and it is against the verses and narrations of Azkar as a support shield to protect humanity from disasters and issues, the present study aims to investigate the relationship between the practice of religious beliefs and social security in Students of Bushehr Islamic Azad University. The statistical sample of this research includes 100 students of Bushehr Islamic Azad University in the academic year 2012-2012.

    Method

    This descriptive correlation study was performed. In this research, religious beliefs are considered as independent variables (predictive variable) and social security of dependent variable. For data collection, General Health Questionnaire and Temple Questionnaire were used for data analysis. Pearson correlation coefficient and independent T test were used.

    Results

    The results showed that the correlation coefficient is 0.5 and the value of P is 0.000. Hence, the hypothesis is rejected and the research hypothesis is confirmed. Therefore, there is a positive and significant relationship between the action variable and religious beliefs and social security of the students, and also T is related to the place of religious beliefs and social security according to the degree The release is 98 and smaller than T at the level of 0.05. Therefore, there are no significant differences between two groups of male and female students in terms of their religious beliefs and social security in Bushehr Islamic Azad University students.

    Keywords: religious beliefs, social security, students, Free University
  • Afshin Manouchehrabadi *, Mahmoud Hashemi Pages 108-121
    Background and Aim

    Lifestyle is almost a harmony of all behaviors and actions that a person shows during everyday life, in fact, is a lifestyle of daily orientations and meanings, life style with the formation of people's culture of relationship So it is possible to obtain the necessary knowledge about the culture of a society through the recognition of the lifestyle of that society. Considering the trend of globalization and communication cyberries that lead people to the consumer culture, in this study, we seek to study the lifestyle and culture of consumption among the youth of Dashtestan and how their family's socio-economic status is affected by this process.

    Method

    The present study studied the effect of family socio-economic status on the youth lifestyle using a survey method. The population of this study included 48912 youths aged 15-29 in Dashtestan, with a sample size of 380 and using the formula Cochran has been obtained. Sampling was done using multistage cluster sampling. Cronbach's method was used to assess the reliability of the items. To assess the validity of the items, the method of credit assessment of the Lavasheh content was used and the obtained data were analyzed by SPSS software and the results were presented in descriptive and inferential statistics.

    Findings and Results

    The results of the study showed that there is no significant difference between the lifestyle of young and old boys and the fifth hypothesis; it seems that there is no difference between the lifestyle of the young and the boy children. In just a few questions, the average of the young and the younger boy's ratings differed. For example, young girls are much less likely to play sports than young boys, and different types of girls and boys' sports. In the case of the question that the husband and wife should live with the bridegroom after the marriage, the girl's youth showed more disagreement than the boys. Girls also had less interest in going to fast food.

    Keywords: Lifestyle, Social status, economic status, job status