فهرست مطالب

نشریه امنیت انتظامی دریایی
پیاپی 20 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یوسف دهقانی، علیرضا رزمی، جمشید بوستانی صفحات 1-15

    دهه های اخیر را می توان مهم ترین دوره در نوآوری و شکوفایی اداره پلیسی تلقی کرد. رویکردهایی همچون اداره امور پلیس جامعه محور، اداره امور پلیس مبتنی بر حل مسیله و اداره امور پلیسی مناطق جرم خیز در دهه نود قرن بیستم میلادی ظهور کرد و در سازمان ها و ادارات پلیس جریان یافت. هدف از تحقیق حاضر بررسی و شناسایی عوامل موثر بر وقوع جرایم خشن در شهرستان دشتستان می باشد. روش تحقیق حاضر به صورت میدانی و از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل کلیه افراد ساکن در شهرستان دشتستان می باشد. تعداد 1000 نفر از افراد به شیوه ی نمونه گیری هدفمند و تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش، از پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه عمیق برای جمع آوری اطلاعات و آزمون همبستگی پیرسون و آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس برای تحلیل داده ها استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که، عوامل روانی، اقتصادی-اجتماعی، فرهنگی، انتظامی، ضعف سیستم قضایی بر وقوع جرایم خشن در افراد مورد مطالعه موثر است. همچنین نتایج نشان داد که بین میزان وقوع جرایم خشن در افراد مورد مطالعه با توجه به سن آنان تفاوت معنی داری وجود دارد

    کلیدواژگان: جرائم خشن، دشتستان، آسیب شناسی
  • اسدالله فروتن صفحات 16-39

    قاچاق کالا پدیده ای است که در سالیان گذشته به صورت یک معضل با ابعاد مختلفی بر حیات اقتصادی اجتماعی و حتی سیاسی و امنیتی و فرهنگی کشور تحمیل شده و همواره ذهن مسیولان محترم برخی از دستگاه های اجرایی و مهم بویژه دست اندرکاران مسایل اقتصادی و امنیتی و انتظامی را به خود معطوف نموده است . دست اندرکاران این پدیده برای نیل به اهداف خود مسیر و روش های گوناگونی را انتخاب می نمایند . یکی از این مسیرهای مهم ، مسیر دریایی است استفاده از لنج که اصلی ترین وسیله حمل کالا در این مسیر آبی است ، خرید و بارگیری و انتقال کالا از کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس و ورود آن به نام ته لنجی هم اکنون از مرسوم ترین روش برای ورود کالاست . در این روش کالا به نام ته لنجی بدون اظهار واقعی و کنترل های لازم و بدون ارزیابی دقیق و پرداخت عوارض گمرکی و سود بازرگانی از مسیری امن و در مرعی و منظر مامورین دولتی وارد کشور می گردد . این شیوه قانونی نبوده و علی رغم قانونی نبودن و مخالفت برخی از دستگاه های متولی امر مبارزه با قاچاق به استفاده از آن همچنان به عنوان اصلی ترین راه برای ورود کالا رواج داشته و تلاشهای صورت گرفته جهت مقابله و اعمال محدودیت هم تا کنون به نتایج مثمر ثمر و قابل قبولی نرسیده و راهی آسان و شگردی کم هزینه و بی خطر برای ارتکاب پدیده ای محرمانه به عنوان ورود کالا بدون پرداخت عوارض به کشور می باشد .

    کلیدواژگان: لنج، ته لنجی، قاچاق کالا، شبه قاچاق، جرم
  • اسماعیل عبدالهی *، سکینه مرادی صفحات 40-59

    یکی از مسایل جدید که به موازات تحول فناوری در زمینه اطلاعات و رایانه به وجود آمده است، دنیای مجازی جدید به نام فضای سایبر است. از مهم ترین مسایلی که باید در این حوزه مورد توجه قرارداد، تعیین تکلیف راجع به چگونگی تعیین مرجع قضایی صالح جهت رسیدگی به جرایم ارتکابی در فضای مذکور یعنی صلاحیت کیفری مراجع قضایی است. علی رغم وجود اختلافات در خصوص محل وقوع جرم و ضابطه تشخیص آن جهت تعیین دادگاه یا دادسرای صالح مسیله مهمی که در این زمینه به ویژه در دهه های اخیر به وجود آمده است، تشخیص محل وقوع جرم در فضای سایبر است. چون فضای الکترونیکی و اینترنت با فضای فیزیکی و جغرافیایی ملموس که حقوق سنتی ناظر به آن است متفاوت است به طوری که این فضا کاملا غیر ملموس و مجازی است و مرز جغرافیایی نمی شناسد. این تفاوت صلاحیت مراجع قضایی مختلف در رابطه با آن جرایم در حقوق کیفری را برانگیخته است.این پژوهش با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی به انجام می رسد، ابتدا عناصر متشکله جرم سایبری مورد بررسی قرار می گیرد، آنگاه با توجه به ماهیت جرم مذکور و شرایط ارتکاب جرم (بالاخص مکان ارتکاب جرم) به تحلیل صلاحیت در خصوص رسیدگی به جرایم ارتکاب یافته می شود.در این تحقیق، روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است. بدین نحو که اسناد شامل قوانین موضوعه، مقررات جزایی و رویه های موجود جمع آوری گردیده و مورد بررسی قرار می گیرد. آثار صاحب نظران شامل کتب و مقالات علمی در تحلیل قوانین مذکور، مورد توجه نگارنده است. یافته های پژوهش نشان می دهد. که در حقوق ایران به جز موارد مصرح در قانون جرایم رایانه ای که به ترسیم قلمرو حاکمیتی ایران در جرایم سایبر پرداخته به نظر می رسد در سایر موارد بتوان از عمومات قانون آیین دادرسی کیفری مانند صلاحیت ذاتی، محلی، شخصی و احاله در مورد جرایم سایبر و نیز در تعارض صلاحیت ها اعم از مثبت و منفی در حوزه داخلی بهره برد.

    کلیدواژگان: صلاحیت کیفری، اینترنت، فضای سایبری، قلمرو سرزمینی
  • مصطفی زارعی *، عبدالمحمد افروغ، علی اکبر قاسمی صفحات 60-75

    امروزه وجود رسانه های جدید ارتباطی به تحول ارتباطات افراد در فضای واقعی منجر شده است. یکی از این رسانه ها، شبکه های اجتماعی مجازی هستند که مخاطبان فراوانی را به خود جذب کرده اند. شبکه های اجتماعی مجازی گونه ای از رسانه های اجتماعی هستند که بیش ترین شباهت را به جامعه انسانی دارند.ظهور و گسترش ارتباطات مجازی و به تبع آن کاربرد شبکه های اجتماعی،تعامل های اجتماعی را دچار تحول شگرفی نموده است،فلذا نمی توان نقش شبکه های اجتماعی را در شکل دهی به افکار عمومی و تاثیر ان را در مشارکت های سیاسی دنیای کنونی نادیده گرفت.در ایران و به تبع آن در استان بوشهر نیز،استفاده از فضای مجازی و خصوصا شبکه های اجتماعی،به طور چشمگیر و فزاینده توسط مردم،احزاب و گروه های مختلف افزایش یافته استو به نظر می رسد که استفاده از شبکه های اجتماعی تبدیل به معیار جدیدی برای تاثیر گذاری فضای سیاسی و اجتماعی استان بوشهر شده است که انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری در اسفند ماه سال1394 و همچنین کلیه مناسبت های ملی و مذهبی گواه موضوع می باشد.هدف ما در این تحقیق،بررسی تاثیرات شبکه های اجتماعی مجازی بر مشارکت سیاسی و اجتماعی مردم استان بوشهر می باشد.یافته ها نشان از آن دارد که امروزه در بخش های سیاسی،اجتماعی،فرهنگی و اقتصادی متاثر از فضای مجازی است و بسیاری از تحولات در بخش های مذکور را رقم می زند و نتایج پژوهش نشان می دهد که میان میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی ،با میزان مشارکت سیاسی و اجتماعی مردم استان رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، مشارکت سیاسی و اجتماعی، مردم استان بوشهر، امنیت اجتماعی
  • اکبر شیخی*، نادر میرزاده صفحات 76-98

    امروزه اکثر مردم روزانه با اسناد مختلفی سر و کار دارند که از مهمترین این اسناد، نوع هویتی می باشد. به دنبال اهمیت این نوع اسناد یکی از جرایمی که این روزها بیش از پیش شاهد وقوع آن هستیم و بخش عمده ای از امکانات، توان و توجه مراجع قضایی، انتظامی و سازمان های مربوطه از قبیل سازمان ثبت اسناد و املاک و سازمان ثبت احوال و غیره را به خود مشغول داشته و موجب ورود خسارت های جبران ناپذیری به مردم گردیده جرم جعل اسناد هویتی (اعم از شناسنامه، کارت پایان خدمت و...) می باشد. هدف از این تحقیق ابتدا تجزیه و تحلیل و بررسی انواع جرایم اسناد هویتی در استان بوشهر است و هدف دیگر آن ارایه راهکارها و پیشنهادهایی کاربردی بر اساس یافته های تحقیق جهت جلوگیری از جرم جعل اسناد هویتی می باشد. روش تحقیق حاضر از نظر نوع و هدف کاربردی و از نظر ماهیت روش توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری انتخاب شده شامل افراد متخصص در زمینه جعل اسناد که شامل کارشناسان رسمی دادگستری استان بوشهر در رشته تشخیص اصالت خط، امضا و اثر انگشت و کارشناسان بررسی اسناد آزمایشگاه های تحقیقات جنایی مرکز تشخیص هویت ناجا است.بخش از جامعه آماری این تحقیق شامل 60 پرونده جرم جعل اسناد هویتی در استان بوشهر در سال های اخیر می باشد. روش آماری مورد استفاده جهت ارزیابی پاسخ کارشناسان، آزمون دوجمله ای می باشد. روش گردآوری اطلاعات در این تحقیق روش کتابخانه ای و میدانی است و ابزارهای گردآوری آن را مصاحبه و پرسش نامه محقق ساخته تشکیل می دهد. بر اساس نتایج آزمون دوجمله ای جعل چهار سند هویتی در وقوع جرایم مربوطه حایز اهمیت بوده و از نظر کارشناسان مهم می باشد و همچنین پنج روش ایجاد استحکام در اسناد هویتی مانند :چاپ عکس به صورت اسکن بر روی سند، استفاده از مهر برجسته و... از نظر اهل خبره و کارشناسان ، روش های مهم و با اهمیت تشخیص داده شده اند و برای ایجاد استحکام در اسناد هویتی و مقابله با جرم جعل اسناد مهم می باشند.

    کلیدواژگان: جرم، جعل اسناد، بوشهر، اسناد هویتی، آزمون دوجمله ای
  • کیاست سپهری، احمد خواجه ای، داوود منصوری، لاله هژبریان * صفحات 99-119
    زمینه و هدف

    جرایم فضای مجازی در ایران نیز به موازات سایر کشورها در حال شکل گیری، رشد و گسترش بوده و روز به روز بر کثرت و پیچیدگی آن ها افزوده می شود که آمار اعلام شده توسط پلیس آگاهی ناجا نشان دهنده آن است. فضای مجازی با برخورداری از ویژگی های منحصر به فردی چون بدون مرز بودن، امکان هنجارشکنی را به تمامی نقاط دنیا گسترش داده است. همچنین با گمنام سازی کاربرهای سایبری، امکان شناسایی هویت هنجارشکنان، تعقیب و پیگرد آن ها را با مشکلات جدی مواجه کرده است. لذا ما در این تحقیق بنا داریم با شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر در وقوع جرایم فضای مجازی در استان بوشهر راه های کشف و مقابله آن ها را شناسایی نموده، تا بدین وسیله گامی در رابطه کاهش سطح تهدیدات و آسیب پذیری های جوانان استان در فضای مجاری بر داشته باشیم.

    مواد و روش ها 

    روش تحقیق توصیفی کمی و پیمایشی«پرسشنامه و مصاحبه» با گردآوری اطلاعات با استفاده از اسناد و مدارک موجود، و توزیع پرسشنامه در میان کاربران فضای مجازی می باشد. نمونه های مورد بررسی به صورت تصادفی انتخاب گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که گمنامی در فضای مجازی و جرایم فضای مجازی رابطه وجود دارد. کاربران در فضای مجازی از خاصیت گمنامی برای بیان و شرح بخش های جستجو نشده و محقق نشده خودهایشان و ساخت خودی که جعلی است، استفاده می کنند. همچنین بین پایین بودن سطح دینداری و جرایم فضای مجازی رابطه وجود دارد. نتایج نیز نشان داد بین تجهیزات سازمانی نوین و هم چنین تخصص و مهارت کارکنان با کشف جرایم فضای مجازی رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، کشف جرائم، گمنامی در فضای مجازی، اینترنت
|
  • Yousef Dehghani*, Alireza Razmi, Jamshid Boustani Pages 1-15

    The issue of crime and its instances is one of the important social phenomena which have cast a horrible shadow in all crises existing around the world. The aim of this study is to examine and identify the factors effective on violent crime in Dashtestan County and to offer prevention solutions. The research method is in the field form and of correlation type. The statistical population of present study includes all residents in Dashtestan County. 1000 persons were selected as the sample by objective and random sampling method. In this research, researcher-made questionnaire and in-depth interview were used for collecting the information and Pearson Correlation test and Independent T test and Variance Analysis were used for data analysis. The results showed that mental, economic-social, cultural and disciplinary factors as well as the weakness of judicial system are effective on violent crimes among the studied persons. The results also indicated that there is a significant difference between rates of violent crimes among studied persons in regard to their age

    Keywords: violent crimes, dashtestan, Pathology
  • Asadollah foroutan* Pages 16-39

    smuggling goods phenomena that in the past i've been as a problem with the different dimensions of the economic life of social and even political and security and cultural impose country and always mind respectable authorities some pdas ceo and important characteristics gaining things economic and security and police to focus. Gaining these phenomena face Hong Kong for their goals and practices of various select voicemail. One of the important paths, marine route is the use of the boats that most main via transport goods in this route blue is the purchase and download and transfer goods the Arab countries of the Persian Gulf and to the bottom of boats now from the most common method for entry The product is . In this method of goods to the bottom boat without expressed real and control the necessary and without precise assessment and customs dues and profit from the business route and secure in the project and viewpoint firemen government into the country. This legal means and despite the lack of legal and some pdas warden with against smuggling to use it as a most main way for the entry of goods have spread and efforts made to meet and restrictions has yet to the new results and an acceptable resulted and easy way and low cost and danger for Confidential phenomenon as goods without paying duties to the country

    Keywords: boat, bottom boat, smuggling, trafficking branch, Crime
  • Esmaeil Abdollahi*, Sakineh Moradi Pages 40-59

    One of the new incoming issues in the field parallel to the changes of information and computer technology, is a new virtual world called cyberspace. The most important issue that should be considered in this area, is to decide on how to determine the judicial authority competent to deal with crimes committed in the area of jurisdiction of the criminal courts. This study, first examined the elements of cybercrime by using cross - sectional, then analysis jurisdiction over crimes committed according to nature of the crime and the circumstances of the crime (particularly crime location). In this study, data collection method is the library form. In this way that the documents, including laws,criminal regulations and existing procedures collected and examined.Expert works including books and scientific articles considered by author in analyzing the rules. Due to the nature of the current library study, the basic tool is a plug investigation. Research topics related to the Plan is divided in multiple seasons, then according to the subject of each chapter, research jacks are provided. Analysis of information is in two ways: first, to review existing laws and elements of the crime in cyberspace (inductive) and then compared with the general principles of the Criminal Procedure Code of Criminal Procedure and Iran’s criminal law and the general principles governing them, we focus on analyzing Jurisdiction in cyberspace. The results are as followed, except for cases stipulated in Iran’s law of computer crime law that delineates the sovereign territory of Iran addressed cybercrime seems to be on all Code of Criminal Procedure in other cases like competence inherent local, personal and referred to cybercrime, and use conflicts of competence in the domestic sphere as well, whether positive or negative

    Keywords: Criminal jurisdiction, Internet, cyberspace, territory
  • Mostafa zarei *, abdolmohamad afrogh, Ali Akbar Ghasemi Pages 60-75

    Today, there are new media communication in real space has led to the evolution of communication. One of these media, social networks, which have attracted enormous audiences. Virtual social networks are a form of social media that are most similar to the human community. The emergence and spread of virtual communication and consequently the use of social networking, social interaction has dramatically changed, It is not the role of social media in shaping public opinion and its impact on political participation today be ignored. Consequently in Bushehr in Iran and also to use cyberspace and social networks in particular, significantly and increasingly by people, parties and groups increased And it seems that the use of social networks become the new benchmark for the effectiveness of the province's political and social space The parliamentary elections in March 1394, led by a experts and also control all national and religious occasions theme. The aim of this study was to investigate the effects of social networks on political and social participation of people in Bushehr The findings show that today, in political, social, cultural and economic influence of cyberspace and many changes in the said marks The analysis showed that the usage of social networks, with the political and social participation of people in Mty There is a direct relationship

    Keywords: Social networks virtual, Political, social participation, citizenry Bushehr Province, social security
  • Akbar sheikhi*, Nader mirzadeh Pages 76-98

    Today, most people who deal daily with the various documents of the most important documents, the type of identity crimes.there for the importance of this type of document one of these days more than ever, we are witnessing a major part of the features, power and Regarding the judiciary, police and other relevant organizations such as the Organization for Registration of Deeds and Property Registration Organization etc. engaged and cause irreparable Login Damages sent to the crime of forgery of identity (such as a birth certificate, end card service, etc.) are. The aim of this study was to analyze and check the identity documents of crimes in the province, and another target to develop solutions and recommendations based on the findings of the investigation is to prevent the crime of forging identity documents. The type and purpose of the present study used a descriptive nature - analytical. Forgery of identity crime cases in the province in recent years. The statistical method used to evaluate response experts, Binomial Test. The data in this study is library and collection tools to interview and questionnaire form. Based on the test results Binomial Test forging four identity document (license, birth certificate, the service or exemption and trade identification documents) related crime is important in terms of subject matter experts, as well as five strength in identity documents such as printing photos for scanning the document, Relief and the use of experts and specialists, methods of diagnosis and are important factors for stability in identity documents and deal with the crime of forgery are important

    Keywords: Crime, Forgery, Identity documents, City of Bushehr, Binomial Test
  • Kyaset Sepehri, Ahmad Khajei, Davoud Mansouri, Laleh Hojabrian* Pages 99-119
    Background

    Cybercrime in Iran, along with other emerging countries, the development and daily updates on the multiplicity and complexity is added by the polices' the statistics indicate. With unique features such as virtual space without borders, the possibility of oppositional extended to all parts of the world. The anonymity of cyber users with the ability to identify oppositional identity, prosecution has serious problems with them.

    Materials and Methods

    A descriptive quantitative survey "questionnaire" by gathering data from existing documents, and distributing questionnaires among users is cyberspace. Samples were randomly selected.

    Results

    The results show that there is anonymity in cyberspace and cyber crimes. Anonymity in cyberspace users of property for explanation of unexplored and unrealized egos and making his own fake, as well. Also, the low level of religiosity and cyber crimes are related. Results also showed that between new organizational equipment as well as skilled staff discovered there Cybercrime

    Keywords: Cyberspace, discovered the crime, anonymity in cyberspace, Internet