فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 92 (تابستان 1400)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 92 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمانه منصوری، عادل پیغامی*، عاصمه قاسمی صفحات 7-32
    مشارکت و نقش آفرینی زنان در اجتماع امری بدیهی و ضروری است و بحث از حضور بدون تداخل و تزاحم با اصول، ارزش ها و سایر نقش ها و ابعاد جنسیتی آن ها دغدغه همیشگی متفکران و سیاست گذاران در جوامع مختلف بوده است. کارآفرینی نیز از این امر مستثنا نبوده و طی سالیان گذشته تلاش های گسترده ای برای حضور بیشتر و موفق تر زنان در عرصه کارآفرینی عملیاتی شده است، هرچند به اذعان همه کانون های تفکر، هنوز تا نقطه مطلوب فاصله زیادی وجود دارد. برخی از اندیشمندان حوزه زنان، یکی از علت های نداشتن ورود موفق زنان در عرصه کارآفرینی و سپس نقش آفرینی موثر در توسعه جوامع را نارسایی عرصه ی اندیشه و نظریه پردازی و نقیصه ها یا خطاهای موجود در مطالعات و ادبیات نظری تولیدشده در این زمینه می دانند و رویکردی انتقادی به ادبیات نظری ارایه شده در این زمینه دارند. بر این اساس پژوهش حاضر در نظر دارد به مطالعه ی چالش ها و نارسایی های کلیدی حوزه مطالعات کارآفرینی زنان بپردازد و با بررسی ادبیات نظری موجود و تحلیل تطبیقی و انتقادی آن ها دلالت های سیاستی برای سیاست گذاران، نظریه پردازان و تصمیم سازان حوزه کارآفرینی ارایه دهد. در راستای رسیدن به اهداف این پژوهش از روش تحلیل تطبیقی _ انتقادی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد، ادبیات موجود از نارسایی در شیوه های نظریه پردازی؛ مواجهه با مشکل تضاد نقش ها برای زنان؛ مسئله رفع نابرابری دسترسی به امکانات و فرصت ها و نقیصه بسترسازی اقتصادی و اجتماعی برای کارآفرینی زنان برخوردار است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی زنان، جنسیت، _ توسعه، گونه شناسی، دلالت های سیاستی
  • محمد گنجی، مرتضی واحدیان*، عباس زارعی، حسن پیری صفحات 33-58

    در دوره معاصر بخش مهمی از ساحت تعاملات و تبادلات فردی و همچنین تجربیات زیستی افراد در فضاهای مجازی شکل گرفته و قوام می یابد. هدف این پژوهش فهم پدیدارشناسانه استراتژی هایی است که کاربران برای برساخت هویت خویش استفاده می کنند. برای دستیابی به این هدف از روش پدیدارشناسی براون و کلارک استفاده شده است. حجم نمونه با تکیه بر منطق اشباع نظری در روش کیفی، 20 نفر از دختران دانشجوی ساکن شهر کاشان است و فرآیند گردآوری داده ها با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته، انجام شده است. یافته های پژوهش نشان داد کاربران فضای مجازی در مرحله نخستین ورود خود به این شبکه و در تجارب اولیه در دو وضعیت «نابلدی و ناآگاهی» و «تردید و اضطراب» به سر می برند و بیشتر نقش کنشگر منفعل، مشاهده گر، پذیرنده و پیرو را دارند؛ اما با گذر زمان نقش کنشگر فعال، بر سازنده و روایت گر را پیدا می کنند. از سوی دیگر نتایج حاکی است که کاربران از دو استراتژی عاطفی و عقلانی در برساخت هویت خویش استفاده می کنند. برمبنای استراتژی عاطفی، به شکلی آزادانه تر، رهاتر و سیال عمل نموده و روایت های بیشتری از جنبه های مختلف زندگی و جهان بینی و منش خود را تکثیر می کنند و بر مبنای استراتژی عقلانی، تنها برداشت ها و برش هایی گزیده شده، ویرایشی، محافظه کارانه و نمایشی، از زندگی خود را روایت می کنند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، هویت، برساخت هویت، اینستاگرام
  • پیمان پروری*، محمود محمدیان صفحات 59-83
    امروزه مصرف کردن دیگر تنها راهی برای برطرف کردن نیازهای ضروری نیست و شکل گیری نیازهای کاذب منجر به ایجاد شکل های تازه ای از مصرف شده است. تکبر مصرف کننده به معنی تمایل فرد برای نشان دادن برتری اجتماعی از طریق اکتساب، استفاده کردن و نشان دادن کالاهای مصرفی و برندها در طبقات مختلف به وفور مشاهده می شود. پژوهش حاضر به دنبال این است تا با یک رویکرد پدیدارشناسانه تجربه ی زیسته ی زنان از پدیده تکبر در مصرف و معنی و مفهوم این پدیده از منظر آن ها را دریابد. افراد موردنظر با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و با آن ها مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام گرفت و سپس با روش پدیدارشناسی داده های گردآوری شده تجزیه وتحلیل شدند. بر اساس یافته های پژوهش چهار مضمون اصلی «احساس شناخته شدن»،«ایجاد و حفظ جایگاه اجتماعی»،«ابراز برتری و شایستگی» و «احساس اشتیاق درونی» دربرگیرنده تجربه ی زیسته ی زنان از پدیده تکبر در مصرف است. به نظر می رسد مطالعه و مشاهده ی مصرف متکبرانه صرفا به عنوان یک رفتار مصرفی منجر به شناخت آن نمی شود و زمینه های متعدد بیرونی و درونی زمینه ساز آن هستند که نیاز به مطالعات بیشتر دارد.
    کلیدواژگان: تکبر مصرف کننده، خودشیفتگی مصرف کننده، مصرف نمایشی، مادی گرایی، پدیدارشناسی
  • مریم حسین یزدی*، ابراهیم فیاض صفحات 85-108
    زنان سالمند تجارب زیسته ی گوناگونی را متاثر از بسترهای متنوع فرهنگی در زندگی خویش رقم می زنند. این مقاله روابط زمانی و مکانی زنان سالمند در بستر فرهنگی و چگونگی پیر شدن آنان را در مکان نشان می دهد. پژوهش حاضر ضمن ارایه انواع کنش های فردی و جمعی زنان سالمند، ترجیحات آنان را در انتخاب نوع فعالیت، زمان فعالیت و مکان فعالیت مطالعه می کند. بر این اساس، مناطق 12 و 14 تهران انتخاب شده اند و با 57 نفر از زنان سالمند از طریق نمونه گیری هدفمند مصاحبه عمیق در شهر تهران انجام شده است. یافته ها نشان می دهند که ترجیح اصلی زنان سالمند فعالیت های اجتماعی و گروهی در سطح خانه و محله شان است. آنان به طرق گوناگون سعی در حفظ و ارتقاء کنش های جمعی و گسترش حلقه های ارتباطی خود دارند و اکثرا خانه های خویش را مرکز تعاملات انسانی خود قرار می دهند. در نهایت آنان از طریق گسترش دوستی با همسالان خود، به خودشان عزت نفس می دهند و از طریق همبستگی اجتماعی، سرمایه گذاری فرهنگی و اجتماعی می کنند. علاوه بر ارتباط با افراد ، کاربرد فراوان اشیاء در بستر مکان راهکار دیگر آنان برای گذر زمان است و تلاش می کنند تا گذر عمر برایشان دلپذیر باشد. لذا از طریق شیءگرایی، خلا فرزندان و اطرافیان را در خانه جبران می کنند.
    کلیدواژگان: زنان سالمند، پیر شدن در مکان، دلبستگی مکانی، همبستگی اجتماعی، کنش های فردی و اجتماعی
  • محمدتقی کرمی قهی، عطیه خاکسارفرد*، وحید شالچی، نهال نفیسی صفحات 109-131

    این پژوهش در صدد ارایه تعریفی جامع از تعارضات و همسویی هایی است که در پی انگیزه های متفاوت حضور زنان در مجالس مذهبی زنانه رخ می دهد. در این راستا تلاش شد با بهره گیری از رویکرد پدیدارشناختی، تضادها و همسویی های شکل گرفته در مجالس مذهبی زنانه شهر تهران نشان داده شود. حجم نمونه در پژوهش حاضر 30 نفر از زنان تهرانی واجد شرایط لازم برای مشارکت در پژوهش بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. گردآوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و استخراج و تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از روش تحلیل تماتیک انجام شد. در نهایت بر اساس یافته های پژوهش دو مقوله ی اصلی هویت یابی جنسیتی و مقام یابی و تخصیص هویت اجتماعی استخراج شد. نتایج نشان داد که عنصر هویت یابی جنسیتی با تعارض بیشتر و همسویی کمتر و تخصیص هویت اجتماعی و منزلت اجتماعی با همسویی بیشتر و تعارض کمتر از طریق ایجاد نقاط اتفاق در سه ساحت جنسیت، حوزه عمومی و امر مذهبی در ساخت مجلس مذهبی زنانه به ایفای نقش می پردازند.

    کلیدواژگان: مجلس مذهبی، جنسیت، مقام یابی، هویت اجتماعی، زنان
  • جمال خسروی، عمر خضرنژاد*، حمیرا دارنی صفحات 133-151

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تجربه ی زیسته ی دختران از تجرد و واکاوی نگرش ها، احساسات و واکنش های آن ها به تجرد و درک معانی ذهنی آنها انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع کیفی است. در این پژوهش 16 نفر از دختران مجرد بالای 30 سال شهر بوکان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و داده ها به روش تحلیل محتوا مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش بر اساس کدها و طبقات به دست آمده از تجربه ی زیسته ی دختران مجرد پاسخگو نشان داد که آنها مواردی نظیر احساس عدم پیشرفت، احساس پوچی و سردرگمی در زندگی، احساس سربار بودن در خانواده و افسردگی، تنهایی مزمن، قضاوت و پیش داوری ناصواب، پافشاری خانواده بر تسریع ازدواج، قربانی شدن و فداکاری به خاطر شرایط نامساعد خانواده و ناامنی مالی و اقتصادی را تجربه می کنند. همچنین مفاهیم به دست آمده نشان داد که تلاش جهت توانمندسازی و کسب مهارت، حفظ سلامت و جوانی و کسب استقلال از مهم ترین استراتژی هایی است که دختران مجرد برای بهبود زندگی خود در پیش می گیرند.

    کلیدواژگان: تناقض در احساسات، تجربه تجرد، دختران مجرد، شهر بوکان، تحلیل محتوای کیفی
  • منوچهر علی نژاد*، سیده زینب موسوی صفحات 153-172

     هدف از این جستار واکاوی رفتارهای اقتصادی موفقیت آمیز زنان کارآفرین در شهر یزد است. تحقیق حاضر کیفی و جامعه مورد مطالعه را زنان کارآفرین در شهر یزد تشکیل می دهند. در نمونه تحقیق با 13 زن که از نظر سن، تحصیلات، نوع حرفه و وضعیت تاهل متفاوت بودند به روش نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب شدند. داده های پژوهش با کمک روش نظریه زمینه ای انجام گرفت که شامل کدگذاری باز، محوری و گزینشی بود. مقوله ای هستهی تحقیق، «تعامل سازنده با محدودیت» انتخاب گردید. مقوله های زمینه ای که بسترهای شکل گیری «تعامل سازنده با محدودیت» را فراهم می کنند شامل ساختارهای تحمیلی، حصارهای ذهنی و سرمایه های حمایتی هستند. در این تحقیق آفرینشگری موقعیت عامل علی موثر بر کارآفرینی زنان یزدی یوده و راهبرد اساسی زنان در کارآفرینی شامل همسوی جامعه محور، ارتقاء بخشی به خویشتن، فهم زنانه از کارآفرینی و هارمونی نقش مقوله بندی شد. عامل مداخله گر این تحقیق اثباتگری بازتابی و در نهایت پیامد حاصل از تعامل سازنده با محدودیت خود توانمند سازی تشخص داده شد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، زنان، خود باوری، خود اشتغالی، شهر یزد
|
  • Samaneh Mansouri, Adel Paighami *, Aseme Ghasemi Pages 7-32
    Women's participation and role-playing in society is obvious and necessary, and the discussion of how this presence without interfering with the principles, values, and other gender roles and dimensions is the concern of thinkers and policymakers and one of the reasons for the lack of successful entry of women in entrepreneurship. And effective mapping of the field of thought and theorizing and errors in theoretical studies have been produced, so a critical approach to its theoretical accumulation should be taken., the main issue of the present study is what are the key challenges and shortcomings in the field of women's entrepreneurship studies And by examining the existing theoretical literature, and their comparative and critical analysis, can policy indications be provided to policymakers, theorists, and decision-makers in the field of entrepreneurship to address indigenous considerations and prevent existing problems in women's role in development? the method of comparative-critical analysis was used and identified. Existing literature on deficiencies in theorizing methods; Facing the problem of role conflict for women; Problem solving inequality of access to facilities and opportunities; And the lack of economic and social context for women entrepreneurship has suffered and Therefore, in the efforts of theorizing and decision-making, it is necessary to be realistic, interdisciplinary, historical, avoid formalism and abstract literature independent of the requirements of time and place, and emphasize empiricism and case studies and development studies. Consider the fundamentals and values for redefining women's entrepreneurship, and the production of metrics and indicators in future research and decision-making.
    Keywords: Women Entrepreneurship, Gender, Development, Typology, Policy Indications
  • Mohammad Ganji, Morteza Vahedian *, Abbas Zaree, Hasan Piri Pages 33-58

    In the contemporary period, an important part of the field of individual interactions and exchanges, as well as the biological experiences of individuals in cyberspace is formed and consolidated. The purpose of this study is to phenomenologically understand the strategies that users use to construct their identity. To achieve this goal, Brown and Clark's phenomenological method has been used. The sample size is based on the theory of theoretical saturation in the qualitative method, 20 female students living in Kashan and the data collection process has been done using a semi-structured interview method. Findings showed that cyberspace users in the first stage of entering the network and in the initial experiences are in two states of "ignorance and ignorance" and "doubt and anxiety" and mostly play the role of passive actor, observer, acceptor and follower; But over time, they find the role of active actor, builder and narrator. On the other hand, the results show that users use both emotional and intellectual strategies in constructing their identity. Based on emotional strategy, they act more freely, freely and fluidly, and reproduce more narratives from different aspects of their life, worldview, and character. Narrate.

    Keywords: virtual social networks, identity, Identity Building, Instagram
  • Peyman Parvari *, Mahmood Mohammadian Pages 59-83
    Consumption is no longer the only way to meet essential needs, and the formation of false needs has led to the creation of new forms of consumption. Consumer arrogance means a person's desire to show social superiority through the acquisition, use and display of consumer goods and brands is observed in different classes. The present study seeks to find a phenomenological approach to women's lived experience of the phenomenon of arrogance in consumption and the meaning and concept of this phenomenon from their perspective. The subjects selected by purposive sampling and semi-structured interviews conducted with them and then the collected data analyzed by phenomenological method. Based on the research findings, four main themes of ‘feeling to be known’, ‘creating and maintaining social status’, ‘expressing excellence and competence’ and ‘feeling of inner enthusiasm’ extracted, which include women's lived experience of the phenomenon of arrogance in consumption. It seems that the study and observation of arrogant consumption does not lead to its recognition merely as a consumption behavior, and there are several external and internal contexts that require further study.
    Keywords: Consumer arrogance, Consumer narcissism, Conspicuous consumption, materialism, Phenomenology
  • Maryam Hosseinyazdi *, Ebrahim Fayyaz Pages 85-108
    Older women experience a variety of situations in their lives, influenced by diverse cultural contexts. This study has studied the temporal and spatial relationships of older women in the cultural context and their aging process and in order to achieve this goal while providing a variety of individual and collective actions of older women, their preferences in choosing the type of activity, time and place Has also been analyzed. In this study, in-depth sampling was conducted with 57 elderly women living in 12th and 14th districts of Tehran using purposive sampling. Findings showed that the main preference of older women is social and group activities at home and in their neighborhood. In various ways, they try to maintain and promote collective action and expand their circles of communication, often focusing their homes on interactions. By expanding friendships with their peers, older women seek to increase their self-confidence in the context of place and objectivism is another solution that older women use to pass the time and fill the void of their children and those around them at home. It can also be said that group interaction and behavior are the main and positive characteristics of older women in the aging process in place.Excessive use of objects in the context of place and objectivism is another solution that older women use to pass the time and fill the void of their children and those around them at home.and cultural and social investment through social solidarity. Excessive use of objects
    Keywords: Older women, aging in place, Spatial attachment, Social Solidarity, individual, social actions
  • MohammadTaghi Karami, Atiyeh Khaksarfard *, Vahid Shalchi, Nahal Nafisi Pages 109-131

    This study seeks to provide a comprehensive definition of women's religious assemblies based on the conflicts and alignments that occur in these assemblies and based on the motives of women's presence.For this reason, it seeks to draw on the views of Erving Goffman and Giddens, on the one hand, and Schutz's phenomenological reflections, as well as thematic analysis, show the contradictions and alignments formed in these religious assemblies. The statistical sample provided is 30 women who met the selection criteria for a semi-structured interview; That is, they are over 18 years old, regularly and in attendance as a familiar experience in meetings, and not unfamiliar with interactions in meetings. First, 56 open codes were identified and finally two main themes were identified: gender identification and finally positioning and social identity assignment. The results show that both elements of gender identity with more conflict and less alignment, and the allocation of social identity and social status with more alignment and less conflict, on the other hand, by creating points of occurrence in three areas of gender, The public sphere and the religious sphere play a role in building the women's religious assembly.

    Keywords: Religious Assembly, Gender, Positioning, Social Identity, Women
  • Jamal Khosravi, Omar Khezrnezhad *, Homayra Darni Pages 133-151

    The aim of this study is to examine the lived experience of girls from celibacy and to examine the views, attitudes, feelings, reactions of single girls to celibacy by understanding the mental meanings of the girls involved in this process. This research was conducted with a qualitative approach and content analysis method among 16 single girls in Bokan, which were different in terms of benefiting from social, economic and cultural sources. Targeted snowball sampling method was used to select the samples and semi-structured interview was used to have maximum diversity. The results of the research indicate that in the opinion of girls, influential factors such as family role, bitter experiences of the past and destiny, lack of communication skills and mastery of patriarchal norms play a role in girls' celibacy. According to the present study, the experience of celibacy for girls causes a paradox of feelings about celibacy, exacerbation of emotional, psychological and physical problems, economic turmoil, vague future and a sense of freeloader.

    Keywords: celibacy, lived experience, Bokan city, Qualitative Content Analysis
  • Manuchehr Alinejad *, Seyedeh Zeinab Mosavi Pages 153-172

    This Research aims to investigate the women entrepreneurs’ successful economic behaviors of Yazd city. The present study is qualitative and the Research community is women entrepreneurs. By using the purposeful and theoretical sampling method the number of 13 woman who were different in some variables like age, education type of profession and marital status, were selected. The research data were collected by using, Strauss and Corbin's underlying theory method including open, axial and selective coding. The core of research is the constructive interaction with limitations. The underlying category that provides the formation of constructive interaction with limitations is the context that provides the formation of constructive interaction with limitations, imposed structures, subjective barriers and Supportive Capital. The causal factor of the working authority is the position creator. Women’s response and management were categorized as favorable community oriented, self-promotion, feminine understanding of entrepreneurship, commercial rationality and role harmony. And finally, the consequence of constructive interaction with the limitations were identified as self-empowerment, civic competence, and grunting.

    Keywords: Entrepreneurship, Women, self-confidence, Self-Employment, Yazd city