فهرست مطالب

نشریه امنیت انتظامی دریایی
پیاپی 13 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جلال عالی نژاد صفحات 1-16

    در این مقاله پس از بیان مفهوم و مبانی نظری جرم جعل در فضای سایبر، با استفاده از روش پیمایشی بامطالعه خصوصیات و ویژگی افراد مورد مطالعه در دو گروه: گواه و افراد مرتکب این جرم، پدیده جعل در فضای سایبر در شهرستان بوشهر مورد بررسی قرار گیرد. گروه گواه شامل: مسیولین و متخصصین ادارات و سازمان های مربوط در این زمینه می باشد. گروه دوم هم افراد مرتکب این جرم هستند. حجم نمونه برای گروه گواه 220 نفر و افراد مرتکب این جرم طی سال های 1388 تا1392، 20نفر است. پس از جمع آوری اطلاعات و داده ها از دو گروه مورد مطالعه، با تجزیه وتحلیل آنها در سه سطح توصیفی، استنباطی و مقایسه ای ملاحظه شد که بین سن، جنس، وضعیت سکونت، وضعیت اقتصادی، وضعیت اشتغال، اختلافات خانوادگی، محیط زندگی، مشکلات عاطفی، نابرابری اجتماعی، مشکلات فرهنگی، ناآگاهی از عواقب و پیامدهای جرم جعل در فضای سایبر و ضعف نهادهای درگیر و مرتبط با موضوع، با جعل در فضای مزبور، رابطه معناداری دارد. همچنین نتایج به دست آمده حاکی از آن است که مهم ترین عوامل موثر بر جعل در فضای سایبر در شهرستان بوشهر مسایل: بیکاری، فقر و مشکلات اقتصادی و فقر، پیشرفت تکنولوژی، حس تنفر، عدم پایبندی به باورهای مذهبی، عدم استفاده از نیروهای متخصص، عدم رویارویی جاعل با قربانی، عدم آگاهی افراد از موضوع و عدم دقت افراد در محافظت از داده ها می باشد.

    کلیدواژگان: جرائم رایانه ای، جعل رایانه ای، جعل سنتی، فضای سایبر، جرم انگاری
  • فرزاد حسینی صفحات 17-32

    هدف از این تحقیق بررسی عوامل موثر بر همسر آزاری در بوشهر است. این تحقیق در شهر بوشهر مورد مطالعه قرارگرفته است. روش شناسی تحقیق: این تحقیق از نوع کاربردی و به روش پیمایشی و از طریق پرسشنامه و به صورت نمونه گیری سهمیه ای انجام شده و نمونه پنجاه (50) نفر از جمعیت مورد مطالعه زنان ساکن در بوشهر است همچنین اطلاعات به وسیله جداول یک بعدی و دو بعدی و نمودارها مورد تحلیل قرارگرفته و در آزمون فرضیات، با توجه به حجم نمونه و متغیرهای مورد نظر از آزمون کی دو استفاده شده است . یافته های تحقیق: نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از این است که بین تعداد فرزندان ، درآمد مرد اعتیاد به مواد مخدر و الکل، میزان رضایت زن در انتخاب همسر، دخالت خویشاوندان مرد ، مشاهده و تجربه خشونت بدبینی مرد نسبت به زن، میزان اعتقادات مذهبی مرد، با خشونت علیه زن رابطه معنی داری وجود دارد .

    کلیدواژگان: عوامل موثر، همسر آزاری، شهر بوشهر
  • محمدتقی امینی، علیرضا پیر علی، سعیده سیادت صفحات 33-53
    زمینه و هدف

    به عقیده بسیاری از صاحب نظران میزان احساس امنیت در یک جامعه به اندازه وجود خود امنیت اهمیت دارد. زیرا واکنش هایی که افراد در افراد در قبال عدم احساس امنیت انجام می دهند مبتنی برمیزان دریافت و ادراک آنها از امنیت است. بدین ترتیب می توان چنین اذعان داشت که آگاهی از میزان احساس آسایش، آرامش و امنیت از سوی شهروندان یک جامعه و ایجاد بسترهای مناسب جهت حفظ و بسط احساس امنیت در آنها، عنصری کلیدی در سیاست گذاری و برنامه ریزی های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی آن جامعه خواهد بود. یکی از مولفه های تاثیرگذار بر احساس امنیت اجتماعی افراد در جامعه، سرمایه اجتماعی است که به اعتقاد بسیاری از صاحب نظران نقشی غیرقابل انکار در توسعه اجتماعی و فرهنگی جوامع داشته و از بازوان اصلی توسعه همه جانبه آن جامعه است. هدف از تحقیق حاضر بررسی و تبیین نقش سرمایه های اجتماعی بر ارتقاء احساس امنیت اجتماعی ساکنان استآن های مرزی کشور با تمرکز بر شهر بوشهر می باشد.

    روش تحقیق

     پژوهش حاضر از منظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از حیث روش، توصیفی و از شاخه پیمایشی است. گردآوری اطلاعات در این پژوهش با استفاده از ابزار پرسشنامه و تجزیه وتحلیل اطلاعات با بهره گیری از نرم افزار SPSS صورت گرفته است. جامعه آماری این تحقیق را ساکنان بالای 18 سال شهرستان بوشهر در سال 1393 تشکیل می دهند که با توجه به گستردگی جامعه آماری، حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 734 نفر تعیین گردید.

    یافته ها و نتایج

    بر اساس یافته های تحقیق متغیرهای مستقل آگاهی اجتماعی، اعتماد اجتماعی و مشارکت اجتماعی دارای رابطه معنادار و اثر مثبت بر متغیر وابسته احساس امنیت اجتماعی هستند درحالی که متغیر مستقل هنجار عمل متقابل دارای اثرگذاری منفی بر احساس امنیت اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: سرمایه های اجتماعی، احساس امنیت، شهر بوشهر
  • حسن شیاسی صفحات 54-74

    پیشرفت علم و رشد شتابان فن آوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) بخصوص اینترنت چالش های جدیدی در زندگی بشر ایجاد نموده است. اینترنت سبب ایجاد فضای مجازی در زندگی افراد شده است لذا در کنار تمام مزیت ها و محاسنی که ایجاد نموده، خطراتی نیز به دنبال داشته است که از آن جمله می توان به وقوع انواع جرایم در سطح وسیعی و گسترده ای در جامعه اشاره نمود. وقوع جرایم علیه اموال، اشخاص و امنیت و آسایش عمومی همچنان که در دنیای واقعی رخ می دهد در دنیای مجازی نیز به شکل وسیع تر و پیچیده تری قابل تحقق است. لذا تدوین قانون جرایم رایانه ای توسط مسیولین و متولیان امر پاسخی برای نیاز به وجود آمده در این زمینه بود. علی ایحال وجود خلاء و ابهام در قانون جرایم رایانه ای، عدم تناسب مجازات های تعیین شده در قانون با ارتکاب جرم در فضای سایبر، سبب ناامن شدن فضای مجازی و متضرر شدن تعدادی از افراد شده است. لذا شناسایی و برطرف نمودن خلاء های قانونی گام موثری در کارآمدی فضای به وجود آمده در بستر اینترنت و تحقق عدالت کیفری خواهد بود.

    کلیدواژگان: خلاءها و ابهامات قانونی، جرائم رایانه ای، فضای مجازی، فن آوری اطلاعات و ارتباطات
  • اسمعیل عبدالهی، فرانک حق جو صفحات 75-102

    پیشگیری از جرم و بزهکاری عمری به درازای حیات انسان دارد و به انواع مختلفی تقسیم شده است. یکی از شیوه های پیشگیری از جرم، پیشگیری وضعی یا موقعیتی است که با ایجاد دشواری، کاهش منافع و افزایش خطرات دستگیری برای بزهکاران مانع ارتکاب جرم از سوی آنها می شود. در این تحقیق سعی گردیده است با بررسی این نوع پیشگیری، از وقوع جرایم علیه اموال (سرقت ، تخریب، کیف زنی و جیب بری) در شهر شیراز که بر اساس برنامه احصاییه دادگستری کل استان فارس روند رو به افزایشی دارند، جلوگیری کند. ازاین رو با توجه به یافته های به دست آمده از طریق گردآوری اطلاعات و طرح پرسش نامه به نتایج ملموسی که در صورت عدم رعایت تدابیر پیشگیرانه وضعی می تواند اتفاق بی افتد، اشاره می کنیم و با رویکردی به پیشگیری وضعی از این دسته از جرایم علیه اموال از طریق طراحی پرسش نامه محقق ساخت برای دو گروه متخصصین در امر پیشگیری و مرتکبین جرایم علیه اموال به این سوال می پردازیم که عناصر تشکیل دهنده جرم تا چه میزان بر عملکرد پیشگیری وضعی در این جرایم تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: جرائم علیه اموال، پیشگیری وضعی، زمان و مکان، آماج، بزهکار
  • کرامت الله راسخ، هاشم غضنفری صفحات 103-128

    انضباط اجتماعی با رعایت هنجارهای اجتماعی ارتباط نزدیک دارد. کارکرد هنجارهای اجتماعی تحکیم انسجام در جامعه و تولید نظم عمومی است که در چهارچوب آن همزیستی انسان ها و افزایش کیفیت زندگی ممکن می شود. رفتار مناسب و مشارکت شهروندان از این دیدگاه حیاتی است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر هنجارهای عام ترافیک بر انضباط اجتماعی در بین رانندگان شهر بوشهر در سال 1393 است. روش تحقیق پیمایش است و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق کلیه افراد سنین 18 تا 60 ساله دارای گواهینامه راهنمایی و رانندگی شهر بوشهر بودند که تعداد تقریبی آن 100000 نفر است. نمونه آماری محاسبه شده بر اساس جدول مورگان 384 نفر است که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. یافته های تحقیق نشان داد که بین متغیرهای مستقل درونی کردن هنجارهای عمومی، وضعیت ترافیکی، جامعه پذیری رانندگان، مهندسی ترافیکی، پایگاه اجتماعی رانندگان و میزان رعایت هنجارهای عام ترافیکی ارتباط وجود دارد، درحالی که بین دو متغیر سن و جنسیت باانضباط اجتماعی رابطه معناداری مشاهده نشد که علت آن احتمالا ساختار یکپارچه رانندگان بوشهری و شمار اندک رانندگان زن در این شهر است. نتیجه کلی پژوهش نشان داد که رابطه قطعی میان رفتار شهروندی رانندگان و کارکرد مناسب نظم عمومی وجود دارد.

    کلیدواژگان: هنجارهای عام، نظم اجتماعی، رانندگان، ترافیک، بوشهر
|
  • Jalal Alinezhadian Pages 1-16

    In this paper after the concept of the crime of counterfeiting and theoretical foundations in cyberspace, using survey method to study the characteristics of the people and studied in two groups: the proof and the people of this phenomenon, in cyberspace in Boushehr province. proof of the group, including officials and experts concerned agencies and organizations in this field. the second group had committed the crime. For example, the volume of proof 220 people and the people of this crime committed during the years of 1388 1392, 20 people. After collecting information and data from two groups, the study by analysis them in three descriptive inference, and that a comparison between the age, sex, " the situation, the economic situation, employment status, family disputes, the environment, emotional, social inequality, cultural, ignorance of the consequences of fraud in cyberspace and the weakness of the bodies concerned and related to the issue, with forgery in the atmosphere, is significant correlation . The results obtained suggests that the most important factors affecting the cyberspace forgery in the city of Boushehr issues: unemployment, poverty and economic problems and poverty, technological progress, the sense of resentment, lack of adherence to the use of religious beliefs, specialists, convicted of confrontation with the victim, a lack of awareness of the people and the lack of precision in protecting data.

    Keywords: Cybercrime, forgery, counterfeiting, a computer, traditional cyberspace, computers, criminalization Bushehr
  • farzad hosseini Pages 17-32

    The present paper entitled to study the factors affecting the wife of abuse in Boushehrat the Boushehr studied and to survey questionnaire and quota sampling and example (50)of the population studied women living in Boushahr, as well as by a Statistics tables and the next two And Charts analysised and test the hypotheses, according to the volume of the sample and the variables of the test when two. the results of this study indicated that the number of children, men and alcohol and drug addiction, the consent of the women in the selection of his wife, the involvement of male relatives, and violence, lack of experience than men to women, religious beliefs, with violence against women, there is a relationship.

    Keywords: Factors, the wife of the Bushehr abuse
  • Mohammadtaghi Amini, Alireza pirali, Saeideh seyadat Pages 33-53
    Field and purpose

    In the opinion of many thinkers, the amount of security feeling in a society has importance as much as security itself because the reactions that reflected from the lack of security feeling are based on received amount and their perceptions regarding to security. So it can be claimed that the caution from welfare feeling and security from society’s citizenships and making proper conditions in order to keeping and developing of security feeling among them are the key elements in the politicize and social, economical and cultural planning at that society. One of the effective factors on the security feeling of citizens is social investment that in the opinion of many thinkers has undeniable role on the social and cultural developing and are one of the arms of widespread development at that society. The purpose of current research is studying the social investment role on the promoting of security feeling of border provinces inhabitance with focus on Busher city.

    Research method

    The present study from the perspective of the goal of the kind of research and application of the way, and descriptive survey branch. in the tools of using a questionnaire and analysis of information using SPSS software. statistical community, the residents of 18 years the Bushehr province in the years of 1393 with regard to the extent of the statistical community, the volume of the sample using kokaran 734 people.

    Findings and results

    The results shows that the independent variables of social caution, social trust and social communion has significant relationship and positive effect on independent variable of social security while independent variable of polar action norm has negative effect on social security feeling.

    Keywords: social investment, Social security feeling, Border provinces
  • Hasan Shiyasi Pages 54-74

    Progress of science and the rapid growth of information technology and communications (ICT), especially the Internet, has created the new challenges in life. Internet creates a virtual space in people's lives. Therefore, in addition to all the advantages and benefits that create risks have been followed Including the occurrence of crime in a community wide level cited Crime against property, and personal safety and general welfare as they occur in the real world to the virtual world is larger and more complex shapes can be realized. However, there is a legal vacuum in Computer Crime, punishment disproportionate to the crime defined in the law of cyber space, cyberspace has become unsafe due to the loss of some a number of people have been hurt. So effectively identify and address the legal gaps in the current state of the Internet and creating an effective step would be criminal justice.

    Keywords: Computer crimes, cyber spaces, information technology, communications, regulatory gaps, ambiguities
  • Esmail Abdolahi, Faranak Hagh Joo Pages 75-102

    Crime prevention and criminal life is the length of human life is divided into several types. One way of preventing crime, to prevent a situation or a situation that creates difficulties, reduced benefits and increased risks of arrest for offenders to prevent them from committing crimes. The study tried to investigate this type of prevention of crimes against property (theft, destruction, picking) in the city of Shiraz, Fars province, according to Justice Department statistics show an increasing trend, and prevent. The group of experts in prevention and perpetrators of crimes against property, where the question of how the performance component of crime prevention in these crimes affect the situation.

    Keywords: crimes against property, the prevention situation, time, place, target
  • Karamatollah Rasekh, Hashem Ghazanfari Pages 103-128

    Social order have close link with social norms, which have the function to ensure the continuity of society and the production of discipline to allow coexistence of man and to increase the quality of life. The contributions of citizens in terms of social behavior play an important role in this context. This study aims to investigate the impact of the behavior of road users on the social order in Bushehrcity in year of 2014. The method of research is survey and the data were collected by the researcher-made questionnaire. The population of the research are all people aged 18 to 60 with driving license who lived in 2014 in Bushehr. They are about 100,000 people. The statistical sample consists of 384 individuals who were selected by cluster sampling. The results of the study show there is a significant relationship between independent variables such as internalization of the general norms, the presence of transport facilities, the socialization of people, the management of traffic and the socio-economic status of the driver and the social Order. We could find no probably relationship between age and gender of road users because of homogeneity of the sample. The general results of the research show there is a decisive relationship between the civilized behavior of the driver and the function of the public order

    Keywords: General norms, Social Order, drivers, traffic, Bushehr city