فهرست مطالب

نشریه امنیت انتظامی دریایی
پیاپی 12 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد خواجه، لیلا انبارکی صفحات 1-14

    در قرن اخیر از سواد رسانه ای ، به عنوان سواد جدید یاد می شود.همچنین با افزایش دسترسی به رسانه های تعاملی، آسیب های اجتماعی جدیدی در جامعه بروز کرده است که میزان سواد رسانه ای کاربران، در آن نقش دارد.مهم ترین مسیله این است که میزان سواد رسانه ای دانش آموزان در چه سطحی است و ارتباط بین سواد رسانه ای و آسیب های اجتماعی نوپدید فضای مجازی و حفظ حریم خصوصی چگونه است؟ با توجه به زندگی در عصر اینترنت و استفاده روزافزون دانش آموزان از این رسانه تعاملی، و از سویی افزایش آسیب های اجتماعی نوپدید فضای مجازی، ارتقای سواد رسانه ای می تواند نقش موثری در کاهش این نوع آسیب ها و استفاده نقادانه و هوشمندانه از اینترنت داشته باشد. موثرترین راه برای کاهش آسیب های اجتماعی نوپدید ناشی از فضای مجازی و رسانه ها،علاوه بر تصویب قوانین،کسب آموزش های تخصصی و امنیتی استفاده از اینترنت و در مجموع،ارتقای سطح سواد رسانه ای است.

  • اسمعیل عبداللهی، مجتبی سهرابی صفحات 15-33
    مقدمه

    خودکشی و اقدام به خودکشی پدیده های پیچیده روانی هستند که تحت تاثیر متقابل عوامل فردی و محیطی قرار دارند. از میان عوامل محیط، شرایط آب و هوایی مرتبط با تغییر فصول می تواند بر روی این دو پدیده موثر واقع شود. از آنجایی که مطالعات به عمل آمده در این زمینه محدود به کشورهای غربی بوده است، هدف مطالعه حاضر بررسی الگوی فصلی خودکشی و اقدام به خودکشی در استان ایلام انتخاب گردیده است.

    مواد و روش ها

    داده های مطالعه حاضر مربوط به نظام جامع ثبت اطلاعات موارد خودکشی و اقدام به خودکشی در شهرستان بوشهر است که در فاصله سال های 1388 تا 1392 به مرحله اجرا در آمده است. در این نظام جامع ثبت اطلاعات، موارد خودکشی و اقدام به خودکشی در شهرستان با ذکر مشخصات دموگرافیک هر مورد با زمان رخداد حادثه ثبت گردیده است.

    یافته های پژوهش

    در فاصله سال های مورد بررسی، 296 مورد خودکشی در شهرستان بوشهر رخ داده است. بررسی توزیع فراوانی این موارد بر حسب فصل نشان می دهد که بیشترین موارد خودکشی 134 نفر (27/45) در فصل تابستان و در فصل بهار67 نفر (63/22) رخ داده است که این اختلافات از نظر آماری معنی دار بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

     در شهرستان بوشهر مانند بسیاری از کشورهای دیگر موارد خودکشی و اقدام به خودکشی بیشتر در فصول بهار و تابستان اتفاق می افتد. نتایج مطالعه حاضر مبین آن است که سازمان های بهداشتی و درمانی موجود در منطقه بایستی به خصوص قبل از شروع فصول بهار و تابستان برنامه مناسبی برای مقابله با این دو پدیده داشته باشند.

    کلیدواژگان: خودکشی، معضل اجتماعی، الگوی فصلی، شهرستان بوشهر
  • اسمعیل عبداللهی، فرانک حق جو صفحات 33-72

    پیشگیری از بزهکاری امروزه در کنار سرکوب گری یکی از موثرترین ابزارهای سیاست جنایی برای پاس خدهی به بزهکاری به شمار م یرود. یکی از شیو ه های پیشگیری از جرم، پیشگیری وضعی یا موقعیتی است که با ایجاد دشواری، کاهش منافع و افزایش خطرات دستگیری برای بزهکاران مانع ارتکاب جرم از سوی آنها می شود. همان گونه که در سایر پژوهش ها و آمارهای موجود از مراجع قضایی و انتظامی مشاهده می شود سیاست های اعمال شده در بخش قضایی و اجرایی توفیق چندانی در کنترل و مهار جرایم نداشته و افزایش جمعیت کیفری زندان ها نتیجه عدم انتخاب صحیح سیاست ها و راهکارها و ضعف مدیریتی می باشد. نوشتار حاضر تلاش م یکند با مطالعه موردی شهر شیراز و طرح پرسش نامه محقق ساخت به روش کتابخانه ای میدانی تاثیر اقدامات نهاد انتظامی نسبت به نهاد قضایی در پیشگیری وضعی از جرایم و هم چنین عل تیابی ریشه ای در عدم موفقیت طرح های پیشگیرانه را به چالش کشیده و به علت یابی ریشه ای در عدم موفقیت طر حهای پیشگیرانه وضعی بپردازد.

    کلیدواژگان: جرم، پیشگیری وضعی، نهادهای اجرایی، نهادهای قضایی
  • کرم جانی پور، عبد المهدی شریف نژاد صفحات 73-108

    این مقاله با هدف بررسی پدیده قتل های خانوادگی و ارایه راهکارهای علمی جهت پیشگیری، کنترل و درمان این پدیده و با استفاده از منابع کتابخانه ای و به روش توصیفی و تحلیل محتوا به نگارش درآمده است. افزایش قتل های خانوادگی در سال های اخیر در ایران به میزانی بوده است که می توان آن را ب هعنوان یک مسیله یا موضوع اجتماعی جدید بررسی کرد. آن چه افزایش قتل های خانوادگی را شگف تانگیز می سازد ماهیت و کارکرد خانواده و فلسفه وجودی آن است که به نظر می رسد با قتل که شدیدترین نوع خشونت و جرم محسوب می شود کاملا در تعارض است. خانواده ای که افراد به طور داوطلبانه اقدام به تشکیل آن م یکنند و در ابتدا نیز در ذهن همه آنها بنای جایگاهی امن برای حفظ اعضای آن و برآوردن نیازهای زیستی آنان است، وقتی به صحنه قتل و خشونت تبدیل می شود، ذهن را به این قضاوت م یکشاند که خانواده جدید در اجرای کارکردهای خود ضعیف شده است. به طوری که دیگر قادر نیست نیازهای حیاتی و زیستی اعضای خود را به نحو مطلوب تامین کند، لذا سرخوردگی و عدم ارضای نیازهای اعضای خانواده منجر به تنش و نهایتا قتل می شود. با توجه به این که انتظار می رود تا نسل امروزی قادر به تربیت و رشد نسل سالم و کارآمد بعد از خود باشد، اهمیت مقابله با خشونت، قتل های خانوادگی و مشکلات مرتبط به آن مورد بررسی و کاوش بیشتر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خشونت، قتلهای خانوادگی، پیشگیری، کنترل، درمان
  • سمیه حاجعلی، معصومه بهبودی، فریده دوکانه ای فرد صفحات 109-127

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی با گرایش به اعتیاد در دانشجویان غیرمعتاد و معتادان مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد در سال 93 - 92 بود. 200 نفر 100 نفر دانشجو مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری و 100 نفر معتاد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد(به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای در نمونه دانشجویی و در دسترس در نمونه معتادان انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسش نامه فرم کوتاه سیاهه پنج عاملی NEO-FFI را تکمیل کردند. براساس یافته های حاصل از تحلیل رگرسیون پرسش نامه  NEO-FFI  به جز مقیاس برون گرایی در سایر مقیاس ها تفاوت معنی داری با عدم گرایش به اعتیاد مشاهده شد به طوری که در مقیاس های نوروتیک، با وجدان بودن و دلپذیر بودن تفاوت معنی دار و مثبتی با عدم گرایش به اعتیاد وجود داشت و تنها در مقیاس باز بودن به تجربه تفاوت معنی دار و منفی با عدم گرایش به اعتیاد مشاهده شد. هم چنین در بررسی آزمون T مستقل میان دو گروه معتادان و غیرمعتادان تفاوت معنی داری در تمامی مقیاس های آزمون NEO-FFI  مشاهده شد. بدین صورت که افراد معتاد در مقیاس های نوروتیک و باز بودن به تجربه نمرات بیشتری از دانشجویان غیرمعتاد کسب کردند و در سایر مقیاس ها نمرات ایشان کمتر از نمونه غیرمعتاد بود. لذا وجود زمینه ها و استعداد ویژه در گرایش به اعتیاد ضروری است و بهتر است اقدامات پیشگیرانه از زمان کودکی و درون نظام خانواده و اجتماع آغاز شود.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، گرایش به اعتیاد، ترک اعتیاد
  • علی اصغر مهری، سید سعید ساعی صفحات 129-141

    امنیت کیی از اصلی ترین نیازهای جوامع بشری است و انسان ها تنها در سایه نظم و امنیت می توانند به ساحل نجات برسند. در واقع امنیت پایه اصلی برای پیشرفت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در جامعه محسوب می شود. رسانه ها وسایلی برای جاب هجایی و انتقال اخبار می باشند، که در تمامی فعالیت های سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و... نقشی پررنگ دارند. رسانه های اجتماعی نقشی دوگانه در کی جامعه دارند. از یک طرف رسانه ها با اطلاع رسانی و آگاه سازی مردم و مدیریت صحیح می توانند سبب ایجاد آرامش وفاق در بین آحاد جامعه شوند و از طرف دیگر، با انتشار اخبار کذب و جهت گیری های سیاسی در راستای تامین اهداف کی دسته، گروه و یا سازمان باعث ایجاد بحران و اختلال در نظم و امنیت آن جامعه شوند. رسانه های جمعی نقش و کارکرد بسیار مهمی در ایجاد و حفظ امنیت در جامعه دارند. در واقع رسانه های اجتماعی از طریق آگاه سازی، تجزی هوتحلیل اخبار، فرهنگ سازی، بهر هگیری از الگوهای ایرانی- اسلامی، اعتماد گرایی، قانون گرایی... و در نهایت ب هدست آوردن اعتماد مردم نقش پررنگی در این زمینه دارند. بنابراین مراکز، دفاتر و سازمان های مربوط به نیروی انتظامی هر کی به نحوی نیازمند اطلاعات این رسانه ها می باشند تا از این رهیافت برای شناسایی، پی شبینی، پیشگیری، آیند هنگری، مقابله و بی اثر سازی بحران های امنیتی-اجتماعی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: رسانه، نظم، امنیت اجتماعی، نیروی انتظامی
|
  • Ahmad Khaje, Leila Anbaraki Pages 1-14

    In the recent century ,media literacy is called as a new literacy. with access to interactive media, new social damage has occurred in the media literacy of users, the most important question is that what is the level of media literacy of students and What is the relationship between media literacy and social damage emerging virtual space and privacy? Due to living in the age of the Internet and the increasing use of interactive media by the students, and increasing social damages, Promoting media literacy can be effective in reducing this type of damage and the clever and critical use of the Internet is very important. The most effective way to reduce the damage caused by the emerging social media and cyberspace, in addition to legislation, specialized training and use of the Internet in total safety, is promotion of media literacy.

    Keywords: Media Literacy, interactive media, Social Damages, Cyberspace, Internet
  • Esmail Abdolahi, Mojtaba Sohrabi Pages 15-33

    commit suicide is complex psychological phenomena that is influence of the individual and environmental factors. climate change can be associated with the chapters on these two phenomena. Since studies in this field is limited to Western countries, the present study examining the seasonal pattern of suicides and suicide attempts in the province of ilam In this study, data related to the system of comprehensive data recorder suicides and attempted suicides in Bushehr in 2009- 2013 to be implemented. In this comprehensive system recording, suicides and attempted suicides are recorded with demographic features of each case by the time of the incident. 296 suicides in Bushehr. Examining the distribution of these cases in terms of the highest suicides 134 people (27/45)in the summer season and 67 people (63/22)occurred in the spring is that these differences statistically. In Bushehr, like many other countries of suicides and suicide attempts in the spring and summer. the results of this study suggests that the existing health care in the region should be previded especially before the beginning of the two seasons, the spring and the summer

    Keywords: suicide, social problem, City of Bushehr
  • Esmail Abdolahi, Faranak Hagh Joo Pages 33-72

    Delinquency Prevention is one of the most repressive criminal policy tools to respond the crime. One way of preventing crime, prevention by creating a difficult situation or a situational prevention, reduced benefits and increased risks of arrest for crimes committed by offenders to prevent them. As in other studies and statistics of the judiciary and applied policies in judicial and administrative affairs, there is no remarkable success in controlling crimes and increasing the population of Criminal Prisons is the result of selecting the wrong criminal policies and weakness of the Management. This article tries to make a case study in Shiraz and show impact of situational crime prevention ,and also determined the root of the failure of preventive plans and challenge the root causes of failure of situational preventive plans.

    Keywords: Crime Prevention, Situational Prevention, administrative organs, judicial organs
  • Karam Janipour, abdolmahdi sharifnezhad Pages 73-108

    This thesis aims to investigate phenomena and provide scientific solutions to prevent domestic violence and murder, Control and treatment of this phenomenon, using library resources and descriptive content analysis have been written. Every man for a better life and achievement of peace requires that the home is the best place. Family members, brings security and peace and religious particularities and cultural passed to future generations. Violence , actions and behaviors that can be done on hostility and intentional harm to humans and objects.. What a wonderful family murders will increase the nature and function Family and philosophy that seems to be the most severe forms of violence and murder is a crime that is completely at odds.family the voluntary action of its formation, and the first in the minds of all those Building a safe place to keep members and their biological needs, when violence becomes a murder scene, head to the judgment in the performance of its functions leads to a new family is poor. So that it is no longer able to effectively meet the critical needs of the life of its members, so frustrated and unsatisfied needs of family members, leading to tension and ultimately murder. Given that today’s generation is expected to be able to train and develop the next generation of safe and efficient, the importance of dealing with violence, murders of family problems Related to investigate and explore further.

    Keywords: Violence, Murder, family, prevention, Control, and treatment
  • Somayeh Hajali, Masumeh Behbudi, Farideh Dokanehee Fard Pages 109-127

    This paper aimed to investigate relation between personality traits with inclination to addiction among addicted students and addicts referring to addiction treatment centers in 2013-2014. Through a multiple step random sampling method 200 samples (100 post graduate students and PH.D and 100 addicted referring to addiction treatment centers) were selected. Participants completed short form five- scaled record (NEO-FFI) Based on results from analysis of NEO-FFI, except for being subjected to experience, other scale had significant and positive difference with reluctant to addiction. It was also revealed that between addicted and non-addicted has significant difference in all scales of NEOFFI test when investigating independent T- test. Addicted people received higher scores than non- addicted students within neurotic and being subjected to experience and in other scales they received lower scores that non- addicted, findings of the research show that personality traits are among determinant factors of inclination to drug abuse

    Keywords: Personal Characteristics, Addicted, addiction treatment centers, students
  • AliAsghar Mehri, S. Saeed Saee Pages 129-141

    Security is one of the most basic needs of human beings with the help of security and order, people can be saved to the beach. In fact, security is the main base for social, economic and cultural development of society.Media is a tool to transfer news and information, in all political, cultural, economic activities has an important role. Social media has a dual role in a society. On one side of the media by informing people , public awareness and proper management can induce relaxation consensus among members of the community ,On the other hand, the publication of false news and political orientation towards the goals of a class, group or organization to cause chaos and disruption of order and security of society. The mass media play an important role and function in creating and maintaining security in society.In fact, social media, through awareness, analysis of news, making culture, use of Iranian-Islamic patterns, self-driven, legalism ... and finally gaining public confidence can have an important role in creating security in our society. Therefore , centers, offices and agencies of the police force need the information of these media to use this approach for identifying, predicting, preventing, futurism, and deactivation of security crisis

    Keywords: mass media, Social Order, social security, Culture, Economy