فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 88 (پاییز 1400)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 88 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید صالح اکبر موسوی، بهزاد سلمانی*، جعفر حقیقت، حسین اصغرپور صفحات 9-43
    هدف اصلی مطالعه حاضر، برآورد احتمال وقوع بحران بانکی با استفاده از نسل دوم سیستم های هشدار زودهنگام (مدل های لاجیت)، برای 13 کشور منتخب با درآمد متوسط بالا طی دوره زمانی 2016-1980 است. در همین راستا، دو نوع مدل لاجیت دوجمله ای و چند جمله ای برآورد شد. نتایج تخمین مدل لاجیت دو جمله ای نشان داد که سه شاخص پیشرو بحران نسبت نقدینگی گسترده، شاخص قیمت سهام و تورم، از عوامل اصلی وقوع بحران در کشورهای مورد مطالعه است. این متغیرها در مجموع حدود 17 درصد از احتمال وقوع بحران بانکی را توضیح می دهند. در ادامه برای مقابله با تورش پس از بحران، مدل لاجیت چند جمله ای نیز تخمین زده شد. نتایج این مدل نیز، هشداردهنده بودن سه شاخص پیشرو فوق را تایید می کند. همچنین از بین سه متغیر فوق، تنها متغیر شاخص قیمت سهام با احتمال 12/6 درصد، باعث خروج اقتصاد از بحران بانکی و تغییر وضعیت آن از دوره بحران/بهبود به سمت دوره آرام می شود. مقایسه عملکرد درون نمونه ای مدل ها نیز حاکی از دقت پیش بینی بالای مدل لاجیت چندجمله ای است.
    کلیدواژگان: سیستم هشدار زودهنگام، بحران بانکی، تورش پس بحران، لاجیت چندجمله ای
  • احسان حبیب پور مقدم، سید مهدی برکچیان*، مسعود نیلی صفحات 45-87
    سرمایه گذاری در اقتصاد ایران از ابتدای دهه 90 با افت شدید و پایداری همراه بوده و سطح سرمایه گذاری حقیقی کل در انتهای سال 1397 تقریبا به سطح این متغیر در سال 1381 رسیده است. در این مقاله نشان می دهیم که تا ابتدای دهه 90 تغییرات سرمایه گذاری (در ماشین آلات) را میتوان توسط یک مدل رگرسیون (هم در قالب مدل VAR و هم در قالب یک رگرسیون OLS تک معادله ای)، مرکب از متغیرهای اقتصاد کلان و همچنین متغیرهای سنجش گر بی ثباتی در محیط اقتصاد کلان، توضیح داد. این مدل قادر نیست افت سرمایه گذاری در دهه 90 را پیش بینی کند و به نظر می رسد عوامل دیگری در کاهش شدید سرمایه گذاری در این دوره دارای اهمیت هستند. در ادامه، دو شاخص «تعارضات سیاسی» و «نااطمینانی سیاست گذاری اقتصادی» را، که با استفاده از روش تحلیل متن و با بررسی مطبوعات و رسانه های دیجیتال از سال 1381 تا 1397 ساخته ایم، معرفی می کنیم. روند تغییرات این دو شاخص حاکی از درجه بالایی از نااطمینانی در دهه اخیر است. سپس نشان می دهیم که شاخص «تعارضات سیاسی» می تواند افت سرمایه گذاری در دهه 90 را توضیح دهد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، نااطمینانی، تعارضات سیاسی
  • زهره رضاپور*، محسن رنانی، هادی امیری صفحات 89-127

    بسیاری از منابع طبیعی مشترک جهان در وضعیت بحرانی قرار دارند. راه حل این بحران، توسعه نهادهای مدیریتی موثر است، اما هیچ توافقی در مورد این نهادها وجود ندارد. برخی از اقتصاددانان بر این باورند که از طریق ایجاد نهاد مالکیت خصوصی می توان به حل مسایل مدیریتی این منابع کمک کرد؛ برخی دیگر از کنترل منابع توسط دولت مرکزی حمایت می کنند و برخی از نهادگرایان راهبرد مدیریت محلی را راه حل این بحران می دانند. در این پژوهش با استفاده از یک فراتحلیل تجربی به بررسی این موضوع پرداخته می شود که مطالعات داخلی در مورد مدیریت آب به عنوان یک منبع طبیعی مشترک از چه راه حلی حمایت بیشتری کرده اند و چه عواملی را برای بررسی موفقیت یا شکست آن در نظر گرفته اند. بدین منظور حدود 120 مقاله از پایگاه اطلاعات نشریات کشور، پایگاه مجلات تخصصی نور و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و پرتال جامع علوم انسانی با کلیدواژه مدیریت آب جمع آوری شد که 73 مورد از آن مرتبط با موضوع این مطالعه بود. نتایج پژوهش نشان می دهد که بیشتر مطالعات (حدود 70 درصد) از راه حل مدیریت مشارکتی محلی در پژوهش خود استفاده کرده اند و برای بررسی علل موفقیت و یا شکست آن، بیشتر برخی عوامل فیزیکی را مورد توجه قرار داده و کمتر قواعد و ترتیبات نهادی را بررسی کرده اند. 30 درصد دیگر نیز از راه حل بازار یا دولت حمایت کرده اند. در پایان این مطالعه پیشنهاد می کند در مطالعات آینده بیشتر از رویکردهای جامع، همچون رویکرد تحلیل و توسعه نهادی اوستروم برای بررسی مناسب ترین شیوه مدیریتی و چگونگی اثربخشی آن در تحلیل ها استفاده شود تا بتوان به شیوه موثرتری منابع مشترک همچون آب را مدیریت کرد.

    کلیدواژگان: کنش جمعی، منابع مشترک، مدیریت منابع آب، بازار، دولت، رویکرد حقوق مالکیت، رویکرد نهادی اوستروم
  • وحید تقی نژادعمران*، زهرا میلا علمی، فاطمه زهرا حسین پور صفحات 129-156
    بانک ها در سایه پشتیبانی وظیفه ی فرجامین وا م دهندگی بانک مرکزی توانایی بالایی در استفاده از اهرم مالی برای کسب سود و بازدهی بالا در مقایسه با بنگاه های غیربانکی دارند. در این میان توانایی بانک ها در به کارگیری از اهرم به ویژگی های درونی آن ها مانند اندازه، سودآوری و ریسک وابسته است که از خود چرخه فعالیت های اقتصادی تاثیر می پذیرند.  مطالعه حاضر به دنبال یافتن اثرات تعیین کننده های نسبت اهرم بانک ها در شرایط رونق و رکود اقتصادی است؛ در این راستا، از فیلتر هدریک-پرسکات برای شناسایی چرخه ها استفاده کرده و آزمون فرضیه های تحقیق را به کمک روش گشتاورهای تعمیم یافته بر پایه داده های 18 بانک ایران برای سال های 1397-1384انجام داده است. نتایج برآورد مدل نشان می دهد: بانک های بزرگتر تمایل بیشتری به اهرم سازی داشته و شرایط اقتصادی بر این میل اثر معنی داری ندارد.بانک های با ثبات مالی بهتر و ریسک کمتر در شرایط رونق اقتصادی اتکای پایین تری به اهرم مالی دارند. اثر سنجه سودآوری بر میل به اهرم کردن بانک ها به شرایط اقتصادی وابسته است؛ در زمان رونق اقتصادی بانک های با سودآوری بهتر انگیزه بالاتری به اهرم کردن دارند. همچنین چگونگی اثر تورم بر اهرم مالی بانک ها به شرایط اقتصادی وابسته است؛ در هنگام رونق اقتصادی تورم به اتکای بیشتر به اهرم در بانک ها دامن می زند.
    کلیدواژگان: اهرم مالی، GMM، چرخه اقتصادی، ریسک
  • آیدا واقف، زهرا عبدالمحمدی* صفحات 157-189

    در کشورهای نفت خیز بررسی جایگاه بخش نفت وگاز در سطح ملی و منطقه ای از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در ادبیات مربوط به الگوهای داده-ستانده برای بررسی جایگاه بخش های اقتصادی دو روش سنتی و حذف فرضی مورد استفاده قرارمی گیرد که به دلیل مبنا قراردادن ستانده، دچار احتساب مضاعف پیوندها و ناتوانی در تبیین وضعیت رفاهی هستند. مقاله حاضر برای رفع این مسئله و ارایه تصویر واقع بینانه ای از جایگاه بخش نفت و گاز در اقتصاد ملی و منطقه ای، مقایسه‎ای تطبیقی بین دو کشور ایران و کانادا و دو استان نفت خیز آنها (خوزستان و آلبرتا) با استفاده از رویکرد تولیدبه تولید در قالب الگوی نظری سرافا-پاسینتی-لیونتیف برمبنای سنجش اثرات القایی ارزش افزوده بخش ها ارایه داده است. نتایج حاکی از آن است که بخش نفت و گاز در ایران و خوزستان به ترتیب 0/0435 و 0/0372 و در کانادا و آلبرتا 0/3173 و 0/4382 واحد، ارزش افزوده القایی به صورت مستقیم و غیرمستقیم برای سایر بخش ها ایجاد کرده است. این ارقام نشان دهنده درهم تنیدگی بیشتر این بخش با سایر بخش ها در سطح ملی و منطقه ای در کانادا به عنوان یک کشور توسعه یافته نسبت به کشور درحال توسعه ای مانند ایران بوده است. بخش خدمات و صنعت در تجزیه شاخص اثرات القایی ارزش افزوده بخش نفت وگاز بر سایر بخش ها، در کشورها و استان های مورد بررسی، رتبه اول و دوم را در جذب ارزش افزوده القایی این بخش داشته اند. براین اساس توصیه می شود سیاست های توسعه ملی و منطقه ای در راستای محدودکردن خام فروشی در این بخش و ایجاد ساختارهای مناسب در سایر بخش ها در جهت جذب حداکثری ارزش افزوده القایی از بخش نفت وگاز جهت دهی شوند.

    کلیدواژگان: شاخص اثرات القایی ارزش افزوده، رویکرد تولید به تولید، یکپارچگی عمودی، بخش نفت و گاز، جداول داده-ستانده منطقه ای، خوزستان
  • حمیدرضا ارباب*، حمید آماده، امین امینی صفحات 191-221
    در این مطالعه عوامل ایجاد کننده بی ثباتی اقتصادی که منجر به تغییر بازدهی شرکت های پتروشیمی در وضعیت های متفاوت بازار با توجه به سطوح مختلف سرمایه آن ها می شود، مورد بررسی قرار گرفت. در این خصوص از داده های فصلی مخارج جاری دولت، درآمدهای عمومی دولت، حجم نقدینگی، تولید ناخالص داخلی و نرخ ارز به عنوان متغیرهای سیاستی برای سال های 1397-1384 استفاده شده است. نظر به نوع سری زمانی در دسترس و قابلیت های مدنظر، مدل ARIMA-GARCH به منظور ایجاد یک شاخص جهت نمایش نااطمینانی سیاست های اقتصادی مورد استفاده قرار گرفت. نتیجه حاصل در تخمین مدل رگرسیون کوانتایل، به همراه سایر عوامل تاثیر گذار بر بازدهی شرکت ها، شامل قیمت سبد نفت اوپک و نرخ بازده حقیقی و نرخ بازاری ارز مورد استفاده قرار گرفت. براساس نتایج، هرگونه نااطمینانی سیاست های اقتصادی در بازار نزولی، اثر منفی بیشتری را بر بازدهی شرکت های پتروشیمی با سرمایه کمتر می گذارد. شدت این اثر با صعودی شدن بازار سرمایه کاهش می یابد. همچنین شرکت هایی که سرمایه بیشتری دارند کمترین تاثیر را از نااطمینانی سیاست های اقتصادی خواهند داشت.
    کلیدواژگان: نااطمینانی سیاست های اقتصادی، بازدهی شرکت های پتروشیمی، سرمایه شرکت های پتروشیمی
  • مصطفی دین محمدی*، ساجده بخشی بالانی صفحات 223-254

    هدف این مطالعه شناخت الگوی تغییرات کمی لوایح بودجه در مجلس است. تغییرات بودجه در مجلس در سطح ارقام کلان بودجه (مصارف بودجه عمومی) در دوره 1399- 1376 و در سطح تغییرات ردیف های هزینه ای تمام دستگاه های دولتی از سال 1399-1388 احصاء و مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد  حدود 30 درصد از افزایش های عمومی بودجه در مجلس رخ داده است. مجلس در نقش تثبیت کننده هزینه های عمومی و نیز سیاست گذار مالی عمل کرده است. همچنین رویکرد مجلس در تغییرات ردیف های هزینه ای لایحه بودجه، افزایش اعتبار آن ها بدون کاهش هیچ کدام از ردیف های پایدار بوده است. به طور متوسط هر ساله 29 ردیف هزینه ای جدید در مجلس ایجاد شده است. همچنین به طور متوسط 25 درصد اعتبارات ردیف های موجود لایحه بودجه در مجلس هر ساله، تغییر یافته که نشان دهنده حجم بسیار بالای تغییر و ورود به اجزای بودجه دستگاه ها از سمت مجلس است. دوره های همسویی سیاسی بین دولت و مجلس تفاوت معنی داری بر تغییر بودجه در مجلس نگذاشته است. در سال های تغییر زمانی سیاسی (سال آخر دولت و سال اول مجلس) مجموع رشد مصارف بودجه عمومی لایحه به صورت معنی داری بیشتر از سایر سال ها بوده است. سازمان های فرادولتی، قدرت چانه زنی و رانت جویی بیشتری نسبت به سازمان های زیرمجموعه دولت در مجلس دارند و بیشترین بهره مندی از افزایش بودجه در مجلس با سهم 76 درصدی را به خود اختصاص داده اند و مجلس از اختیارات خود بیشتر به نفع فرادولت اجرایی  استفاده می کند.

    کلیدواژگان: لایحه بودجه، قانون بودجه، رانت جویی، مجلس شورای اسلامی
|
  • Seyed Saleh Akbar Mousavi, Behzad Salmani *, Jafar Haghighat, Hossein Asgharpour Pages 9-43
    The main purpose of this study is to estimate the probability of banking crisis using the second generation of early warning systems (logit models), for 13 selected high-middle income countries over the period of 1980-2016. In this regard, two types of logit models; binomial and multinomial, are estimated. The results of estimated binomial logit model show that three leading indicators of the crisis are broad liquidity ratio, stock price index and inflation, which are the main causes of crisis in the studied countries. These variables account for about 17 percent of the probability of a banking crisis. Then, to avoid post-crisis bias, the multinomial logit model is estimated. The empirical results confirm that above three leading indicators are warning. Also, among the above three variables, only stock price index variable with a probability of 12.68%, causes the economy to exit the banking crisis and change its situation from the crisis/recovery period to the tranquil period. The multinomial logit model exhibit significantly better in-sample predictive abilities than the binomial logit model.
    Keywords: Early Warning System, Banking Crisis, Post-crisis Bias, Multinomial Logit
  • Ehsan Habibpour Moghaddam, Seyed Mahdi Barakchian *, Masoud Nili Pages 45-87
    Since the beginning of the 2010s, the investment in Iran has experienced a continuous and severe fall and the level of the total real investment at the end of 2018 has approximately reached its 2002 level. In this paper, we show that the fluctuation of the investment (in machinery) up to the beginning of 2010s can be explained by the use of a regression model which includes macroeconomic variables as well as measures of instability in macro environment. However, this model is not able to predict the investment drop during the 2010s and it seems that other factors play a crucial role in the severe fall of the investment in this decade. We will introduce “Political Conflicts” and “Economic Policy Uncertainty” as two indices which are constructed by applying the text analysis method to the press and digital media from 2002 to 2019. The trend of these two indices show a high degree of uncertainty during the recent decade. We will show that the “Political Conflicts” index can explain the investment drop in the 2010s.
    Keywords: investment, Uncertainty, Political Conflicts
  • Zohreh Rezapour *, Mohsen Renani, Hadi Amiri Pages 89-127

    Many of the common natural resources of the world are in critical conditions. The solution to this crisis is the development of effective management institutions. However, there is no consensus on these institutions. Some economists believe that creating a privately owned entity can solve the management problems of these resources. Others support the control of resources by the central government. Some institutionalists consider the local management strategy as the solution to this crisis. In this study, an empirical meta-analysis was performed to examine what solution the Iranian studies on the management of water (as a common natural resource) have favored more and what factors they have considered for its success or failure. For this purpose, about 120 articles were collected from the Database of National Publications (Magiran), Noor Specialized Magazines Website (Noormags), Scientific Information Database (SID) of ACECR, and Comprehensive Portal of Humanities using ‘water management’ as the keyword. Seventy-three of these articles were related to the subject of the current study. The results of this research showed that most of these studies (about 70%) used a local participatory management solution and in order to investigate the reasons for its success or failure, they paid more attention to physical factors than institutional rules and arrangements. Thirty percent of the studies supported the market or government solution. In conclusion, this study suggests that more comprehensive approaches such as Ostrom’s analysis be used in future studies to find the most appropriate management method and its effectiveness in analyses so that common resources such as water can be managed more efficiently.

    Keywords: collective action, Common Resources, water resources management, Market, Government, Property Rights Approach, Ostram’s Institutional Approach
  • Vahid Taghinezhadomran *, Zahra Mila Elmi, Fatemeh Zahra Husseinpor Pages 129-156
    Banks have a considerable ability to use financial leverage compared to non-bank firms to earn high profits and returns with support of the central bank as a last resort lender. The ability of banks to use leverage depends on internal characteristics such as size, profitability and risk, as well as environmental variables such as inflation, which affect the Business cycle. This study aims to find the effects of these variables on the dependency of banks on financial leverage in recession and booms periods. To this end, Hodrick-Prescott filter was used to extract business cycles. The Generalized Method of Moments (GMM) based on the data from 18 Iranian banks during 2005-2018 was used in order to test the research hypotheses. The results show that larger banks are more inclined to leverage and economic conditions have no significant effect on this desire. Banks with better financial stability and less risk rely on lower financial leverage in times of economic prosperity. The effect of profitability criteria on the leverage of banks depends on economic conditions. In times of economic prosperity, banks with better profitability have a higher incentive to leverage. Also, how the inflation affects the financial leverage of banks depends on the economic conditions. During an economic boom, inflation encourages more reliance on leverage in banks.
    Keywords: Financial Leverage, GMM, Economic Cycle, Risk
  • Aida Vaghef, Zahra Abdolmohammadi * Pages 157-189

    In oil-exporting countries, it is important to have a clear evaluation of the oil sector at the national and regional levels. In input-output literature, the traditional and extraction methods are often used to analyze the status of economic sectors. These methods have two major shortcomings: double-counting of linkages and having a flaw to show the changes in income of the labor. In this paper, to overcome these shortcomings and to provide a more realistic picture of the status of the oil sector at national and regional levels, a comparative comparison has been used between Iran and Canada focusing on their two major oil-exporting provinces, Khuzestan and Alberta. For this purpose, the production-to-production approach based on the Sraffa-Pasinetti-Leontief theoretical model which its main concept is the induced effect of value-added will be used. The results show that the oil sector creates 0.0435 and 0.0372 units of induced value-added in Iran and Khuzestan. In Canada and Alberta the corresponding figures are 0.3173 and 0.4382. Therefore, this sector has more interdependency with the other sectors in both national and regional levels in Canada (as a well-developed country) than Iran (as a developing country). However, services and industry sectors absorbed more decomposed induced value-added of the oil sector in comparison to other sectors. Therefore, national and regional policies should be implemented to have diversified products and prepare the requirement of having the most of interdependency prerequisites between the sectors.

    Keywords: Induced Effect of Value Added, Production to Production Approach, Vertical integration, Oil, Gas Sector, Regional Input-Output Tables, Khuzestan
  • Hamid Reza Arbab *, Hamid Amadeh, Amin Amini Pages 191-221
    This study investigated the factors that leads to economic uncertainty which may influence the petrochemical companies returns in various market conditions regarding their various levels of capital. To meet this object, we used quarterly data on government’s current expenditures, general government revenues, liquidity, GDP, and exchange rate, as the political variables for the years 1384-1397. Considering the type of available time series, we exercised the ARIMA-GARCH model to create an indicator to show the uncertainty of economic policies. We used the result to estimate the quantile regression model, along with other factors affecting corporate returns, including the price of the OPEC oil basket and the real rate of returns and market exchange rate. The results of this study indicated that in the bearish market, the greatest negative effect of each economic policy uncertainty is on the companies with lesser capital. Moreover, the intensity of this effect decreases as the market tends to change from bearish to bullish, and finally the economic policy uncertainty will have the least impact on companies with bigger capital.
    Keywords: Financial Development, Financial Structure, Bank, Stock Market, Economic Growth
  • Mostafa Dinmohammadi *, Sajedeh Bakhshi Balani Pages 223-254

    The purpose of this study is to identify the pattern of quantitative changes in budget bills in the Iranian parliament. Analyzing the Iranian parliament's role in budgeting shows that 30 percent of the general budget increases have occurred in the parliament in the 24 past years. The parliament has played a stabilizing role and increasing public expenditures. Political alignment periods have not made a significant difference in budget changes in parliament. In the political change years (the last year of the government and the first year of the parliament), the total growth of the general budget expenditures of the bill has been significantly higher than the other years. Organizations outside the executive branch have more bargaining and rent-seeking power. They have the largest budget increases in the parliament by a share of 76 percent. The study shows that the parliament in Iran has unlimited powers in amending the budget bills. This conclusion is without considering the qualitative changes in the notes of the single article of the budget؛ if these qualitative changes are also considered, the role of the parliament will increase in the budget changes.

    Keywords: Budget Bill, Budget Law, Rent-Seeking, IslamicConsultative Assembly