فهرست مطالب

نشریه تعالی حقوق
سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید رضا احسان پور*، محمد رستمی صفحات 2-27
    یکی از نهادهای حقوقی که در هر دو شاخه حقوق خصوصی و کیفری همواره زمینه ساز بحث های فراوانی بوده است، «حجر» می باشد. قسمت زیادی از این مباحث که ریشه در اندیشه های فقهای شیعه دارد امروزه موجب بروز اختلاف نظر میان حقوقدانان شده است. با توجه به آنکه رویکردهای موجود در زمان تدوین قوانین و اتخاذ تصمیم در مراجع قضایی در خصوص وضعیت محجوران حمایتی به عنوان گروه های آسیب پذیر جامعه، تاثیرگذار است، بررسی اسباب، معیارها و مبانی حجر با اهمیت محسوب می شود. به همین جهت، مقاله کنونی به بررسی تطبیقی اسباب، معیارها و مبانی حجر در حقوق خصوصی و کیفری پرداخته است. یافته های این پژوهش دلالت بر آن دارد در حقوق ایران از یک سو، حجر در حقوق خصوصی دارای قلمرو گسترده تری نسبت به حقوق کیفری می باشد و از دیگر سو، دو حوزه دارای تفاوت هایی در رابطه ی با اسباب، معیار و مبانی حجر هستند. در حالی که در حقوق خصوصی، مبانی حجر، شامل مواردی چون: عدم اراده، حمایت از محجور و حمایت از جامعه است، در حقوق کیفری، مبنای حجر، شامل: فقدان اراده و اجرای عدالت می شود. این موضوع نشان می دهد مقنن ایرانی، نگاه مضیق و محدودی در خصوص این نهاد در حوزه حقوق کیفری دارد.
    کلیدواژگان: سفه، جنون، صغر، ورشکستگی، افلاس
  • خیرالله پروین، محمد زرشگی* صفحات 28-53
    مساله حقوق اسیران جنگی در ادوار مختلف تاریخی و در میان ادیان و نظام های حقوقی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در روابط بین المللی در گذشته و حال مطرح بوده و از جهات مختلفی مورد دغدغه ملت ها، دولتها و حقوقدانان بشر دوست بوده است.مقررات حقوق بشردوستانه ریشه در تاریخ دارد، زیرا از ابتدای حیات جوامع بشری تاکنون همواره جنگ بین انسان ها وجود داشته و این جنگ ها، همیشه تابع نظاماتی بوده اند، که دولت ها طی قرن ها، آنها را رعایت یا نقض کرده اند.البته بین رویکرد دولتها در نظر و عمل در خصوص رعایت حقوق اسیران جنگی می بایست قایل به تفکیک شد.اگرچه نظام مندی حقوق بشردوستانه بین المللی(به صورت سلسله اصول و مقررات انسانی که در ایام جنگ مورد توجه دولت ها بوده و از لحاظ حقوقی، جنبه قانونی و عملی پیدا کرده است)سابقه چندان طولانی ندارد.اما در این عرصه نظام حقوقی اسلام بیش و پیش از سایر نظامات حقوقی به لزوم رعایت مقررات انسان دوستانه در جنگ ها تاکید کرده است. روش اجرای تحقیق حاضر توصیفی-تحلیلی است.
    کلیدواژگان: اسیر جنگی، جنگ، حقوق بشردوستانه، کنوانسیون سوم ژنو، اسلام
  • هاشم فرهادی، احمد شمس* صفحات 54-83

    امروزه تراکم پرونده های قضایی در محاکم دادگستری به عنوان یکی از ابر چالش های موجود در نظام قضایی کشورما محسوب می گردد. این امر موجب اطاله دادرسی ، تاخیر در احقاق حق و عدم تحقق دادرسی عادلانه شده است . از سالها پیش نظام های قضایی کشور های دنیا با تاسی و استفاده از پیشینه تاریخی فرهنگی ، مذهبی، سنن و عرف جامعه خود در صدد مواجهه با این چالش و کاهش ورودی پرونده های قضایی به دادگستری برآمدند.در دنیای معاصر حقوق، قضا زدایی از اصول و سیاست های مهم نظام های حقوقی به حساب می آید و هر کشور نظر به سیستم حاکمیتی ، حقوقی، فرهنگ ، رسوم واعتقادات جامعه خود نهادهای خارج از دادگستری و روش های جایگزین حل فصل اختلافات را در این خصوص تاسیس نموده اند. این تشکیلات می توانند امور غیر ترافعی و دعاوی کم اهمیت و ساده اشخاص را حل فصل نموده و در نهایت موجب تسریع در احقاق حق بصورت آسان، ارازن و در نتیجه عادلانه تر شود و از همه مهمتر موجب کاهش بار سنگین دستگاه قضایی وکاهش تراکم ورودی پرونده ها به دادگستری گردد. قریب به دو دهه است در نظام حقوقی ایران ، شورای حل اختلاف به عنوان یک مرجع شبه قضایی درراستای قضا زدایی وکاهش ورودی پرونده به محاکم تاسیس شده و بطورنسبی مطابق آمار ، عملکرد مثبتی در دستگاه قضایی ایفاء نموده است. قوه قضاییه می تواند ضمن بهره گیری از شیوه های جایگزین (میانجیگری، داوری) درجهت حصول و ارتقای سازش با تقدیم لایحه اصلاح قانون شورا و درخواست تغییر صلاحیت از رسیدگی و صدور حکم به صلح و سازش و افزایش نصاب صلاحیت سازشی این نهاد، ضمن تمرکز زدایی از محاکم دادگستری موجبات تحقق قضا زدایی درنظام حقوقی ایران را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: قضازدایی، نهاد شبه قضایی، میانجیگیری، شورای حل اختلاف
  • مجتبی انصاریان* صفحات 84-107
    در بحث اولویت بخشی به امنیت یا حقوق بشر، وجود دو گروه با بینش متفاوت از هم، قابل شناسایی است. گروهی که به برقراری امنیت اصالت داده و تحقق آن را برتر و اولویت بر هر امری می دانند. گروهی دیگر که به تحقق حقوق بشر و حق آزادی ها که البته امنیت نیز جزیی از آن و نه همه آن است اصالت داده و از میان آزادی و امنیت به انتخاب مورد نخست مبادرت می ورزند.در این مقاله با این پرسش که کدام رویکرد از رهیافت های امنیت محور یا آزادی محور باعث تحقق حقوق شهروندی می شود به پژوهش اقدام گردید. رویکرد امنیت محوری، عنصر اساسی و اصلی امنیت را سخت افزاری می داند و رویکردی که آزادی محور است بر حقوق بشر و حقوق شهروندی تاکید دارد. همچنین قابل ذکر است زمینه و بستر فکری رویکرد امنیت محور که در آن دولت و تصمیم های قایل به ذاتش، مبنا است رهیافت فضیلت محور (افلاطونی) و ریشه نگرشی رویکرد حقوق بشر، رهیافت رفاه محور (کانتی) است. این پژوهش توصیفی و کاربردی است.امنیت پایه و ستون هر پیشرفت و خیر و نیکی است. با وجود امنیت می توان به حقوق شهروندی عمل و آن را محقق گرداند. نتیجه عمل به حقوق بشر به عنوان راهشگای عملی انسان در هر عصر و زمانی، صلح در هر دو معنی منفی (دوری از جنگ) و مثبت (همکاری) آن خواهد بود. جاری بودن اصول و ارزش های حقوق بشری در جامعه و تحقق کامل حقوق شهروندی بر طبق اصول و آموزه های حقوق بشری به عنوان یک الگو و چارچوب رفتاری مدنظر شهروندان و دولتمران منجر به ایجاد یک جامعه انسانی و زندگی شرافتمندانه انسان ها خواهد شد که در این صورت نظم و امنیت نیز تحقق خواهد یافت.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقوق شهروندی، دکترین (آموزه) امنیت انسانی، رویکرد امنیتی دولت محور، رویکرد امنیتی شهروند محور
  • علیرضا مشیراحمدی*، سید آریا حجازی صفحات 108-133

    رجوع بیمار به پزشک باهدف پیشگیری از بیماری احتمالی آینده یا درمان بیماری حادث شده صورت می گیرد. اگرچه در غالب موارد چنین هدفی محقق می شود، لیکن مواردی نیز قابل ذکر است که عدم تشخیص صحیح یا تاخیر در انجام آن، سبب از میان رفتن فرصت درمان موثر می شود. سلب چنین فرصتی دارای مراتبی است که از تاخیر در بهبودی آغاز گردیده و تا خاتمه حیات بیمار ممکن است در نوسان باشد. بدیهی است در صورت تجمیع شرایط وجود وظیفه درمان، حدوث ضرر و اثبات رابطه سببیت، سلب فرصت درمان نیز می بایست در زمره یکی از صور تحقق مسیولیت مدنظر قرار گیرد. مداقه در آرای مرتبط با دعاوی تقصیر و خطاهای صاحبان حرف پزشکی حاکی از آن است که تحقق مسیولیت صاحبان این حرف، منحصرا بر اساس ضرر حادث شده نهایی سنجیده می شود. این در حالی است که صرف محروم ماندن بیمار از فرصت درمان نیز می تواند با احراز شرایطی منتهی به تحقق مسیولیت گردد.

    کلیدواژگان: تفویت فرصت درمان، مسئولیت پزشکی، اجتناب از ضرر، تحصیل منفعت، عدم النفع
  • محمدعلی خورسندیان، یاشار طاهری* صفحات 134-173

    یکی از مسایل پیرامون عملکرد اشخاص حقوق خصوصی، نقض تعهدات و الزامات زیست محیطی آنهاست که گاه ضررها وخسارات جبران ناپذیری به جا می گذارد. این مشکل، یکی از نگرانی های کشورهای درحال توسعه، به عنوان کشورهای سرمایه-پذیر بوده و هست. تخریب ها و تخلفات زیست محیطی پیوسته به وسیله این اشخاص، این پرسش را ایجاد می نماید که آیا اصولا این اشخاص الزامات حقوقی را برای پایبندی و متعهد بودن به استانداردهای زیست محیطی پذیرفته اند. در این مقاله که به روش تحلیلی و توصیفی و ابزار کتابخانه ای و با استفاده از مطالعات اسنادی و رویکرد تطبیقی انجام گردیده است، به مطالعه حقوقی الزامات وتعهدات اشخاص حقوق خصوصی با تکیه براصول مسلم حقوقی که عموما ازطریق روابط مسالمت آمیز بین-المللی و به وسیله رویه قضایی بین المللی وارد حقوق بین الملل محیط زیست شده اند، برای کارکرد سازگار با محیط زیست پرداخته شده است. به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که آیا اصول حقوقی در حقوق بین الملل محیط زیست، جنبه الزام آور دارند و اشخاص حقوق خصوصی ملزم به رعایت آنها هستند یا اینکه این اصول، غیرالزام آور و فاقد ضمانت اجرا هستند. در پایان، این پژوهش، بیان می نماید که اصول حقوقی حقوق بین الملل محیط زیست، غیرالزام آور بوده و ضمانت اجرای کافی برای مقابله با اشخاص حقوق خصوصی در صورت آلوده نمودن محیط زیست به دلایل گوناگونی همچون سودومنافع مالی پروژه های بزرگ در پهنه محیط زیست بین الملل وجود ندارد.

    کلیدواژگان: اشخاص حقوق خصوصی، حقوق تجارت بین الملل، حقوق بین الملل، محیط زیست، اصول حقوقی حقوق بین الملل محیط زیست
  • فرهاد ایرانپور، سید حسین اسعدی* صفحات 174-207

    انتخاب شیوه حل و فصل اختلاف و نحوه اجرای آن، یکی از چالش های پیش روی بازرگانان در زمان اجرای قراردادهای تجاری بین المللی است. چه، به طور معمول و در بادی امر، بین المللی بودن یک قرارداد، ایجاد صلاحیت موازی، وقوع پدیده تعارض دادگاه ها و در نهایت، صدور احکام متعارض و دشواری اجرای احکام خارجی را در پی دارد. موافقت نامه رجوع به داوری تا اندازه ای از این نگرانی ها کاسته است؛ هرچند این شیوه نیز ایرادات مختص به خود را دارد. یکی از راهکارهای بازرگانان برای پیش گیری از این وضعیت، افزودن شرط انتخاب دادگاه صالح به قرارداد است. منتها، آیا چنین شرطی در سطح بین المللی از جنبه حقوقی اعتبار دارد؟ چه، صلاحیت دادگاه منتخب و اجرای حکم آن وابسته به اعتبار چنین توافقی است. در صورت مثبت بودن پاسخ، مصداق عینی آن کدام منبع یا منابع بین المللی است؟ این منابع چه شرایطی را برای تحقق چنین توافقی در نظر می گیرند؟ واقعیت آن است که به دنبال رواج این شرط در قراردادهای تجاری بین المللی، جامعه حقوقی نیز بر آن شده است تا این عرف تجاری را در قالب عهدنامه های بین المللی مدون سازد. منتها، این منابع متعدد و پراکنده بوده و به همین جهت، گاه، ناشناخته مانده است. افزون بر این، تعدد منابع، به خودی خود، تعارض میان آنها را نیز در پی خواهد داشت. بر این اساس، در مقاله حاضر، پس از تبیین مبانی شرط انتخاب دادگاه صالح، به معرفی و ارزیابی دقیق منابع بین المللی ناظر بر آن و در نهایت، راهکارهای رفع تعارض میان این منابع اشاره شده است. نگارش این تحقیق بر مبنای منابع کتابخانه ای و به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام شده است.

    کلیدواژگان: شرط صلاحیت قضایی، صلاحیت انحصاری، عهدنامه لاهه، حقوق حمل و نقل، اصل حاکمیت اراده، قواعد آمره، تعارض اسناد
|
  • Sayyed Reza Ehsanpour *, Mohammad Rostami Pages 2-27
    One of the legal institutions that has always been the subject of much debate in both private and criminal law is “Non-capacity”. Many of these issues, which are rooted in the thoughts of Shia Clergies, have caused controversy among jurists today. Considering that the existing approaches at the time of drafting laws and decision-making in the judiciary regarding the status of protection detainees as vulnerable groups in society are effective, it is important to examine the causes, criteria and principles of the Non-capacity. Therefore, the present article, which comparatively examines the causes, criteria and principles of non-capacity in private and criminal law, seeks to answer the question, what is the difference between the causes, criteria and principles of non-capacity in private and criminal law? The findings of this study indicate that in Iran law, although the legislator has a similar view on the criteria of stone in private law and criminal law, but the causes and principles of non-capacity in private law have a wider scope than criminal law. This shows that the Iranian legislature has a narrow and limited view of this institution in the field of criminal law.
    Keywords: Daffy, Insanity, minor, Bankruptcy, insolvency
  • Kheirollah Parvin, Mohammad Zereshgi * Pages 28-53
    The legislature law of war prisoners in different periods of history and among religions and legal systems behaves as the most important problems, and always has been more prominent. It has been the focal problem of different nations’ concerns, governments and philanthropic lawyers. The Humanitarian Law regulations is deeply rooted in History, because “war” has been the focus and central problem of all the modern and primitive Human societies and they all obeyed and maintain of some distinct regulations, in which along the centuries the governments have subordinated or violated them. Of course, there must be a clear distinction between the governmental attitudes in theory and pragmatically. We should discriminate respect for the rights of prisoners of war.However, the systematization of philanthropic international Human rights (in form of series of Humanitarian principles and regulations in war times was of special concerns of many different governments, and by lawful and legislative points of view has obtained the practical and legislative aspects) does not have a long and extended history behind itself. But in this arena, the Islamic legislature system more and precedent to any other lawful systems ascertained on the observation of Humanitarian regulations in wars and conflicting occasions.
    Keywords: prisoner of war, war, Humanitarian Law, Third Geneva Convention, Islam
  • Hashem Farhadi, Ahmad Shams * Pages 54-83

    Today, the concentration of judicial cases in the courts of justice is considered as one of the main challenges in our country's judicial system. This has led to delays in the trial, delays in the realization of the right and the failure of a fair trial. For many years, the judicial systems of the countries of the world, by establishing and using the historical, cultural, religious, traditions and customs of their society, have faced the challenge of facing this challenge and reducing the entry of judicial cases. In the contemporary world of law, judicialization of principles And it is considered the important policies of legal systems, and each country, depending on the system of governance, law, culture, customs and beliefs of its society, have established institutions outside the judiciary and alternative methods of resolving disputes in this regard. These organizations can resolve non-profit affairs and trivial and simple lawsuits of individuals and ultimately accelerate the realization of rights easily, cheaply and therefore more fairly, and most importantly reduce the burden on the judiciary and reduce the density of incoming cases. To be brought to justice. For almost two decades, in the Iranian legal system, the Dispute Resolution Council has been established as a quasi-judicial authority in order to judicialize and reduce the number of cases before the courts, and according to statistics, has played a positive role in the judiciary.The judiciary can take advantage of alternative methods (mediation, arbitration) to achieve and promote compromise by submitting a bill to amend the law of the council and change its jurisdiction to consider and issue a ruling on peace and compromise and increase the quorum of compromise jurisdiction of this institution, while focusing.The removal of the courts of justice will lead to the realization of judicial elimination in the Iranian legal system.

    Keywords: judiciary, quasi-judicial body, Mediation, Dispute Resolution Council
  • Mojtaba Ansarian * Pages 84-107
    There are two groups in the discussion of prioritizing security or human rights. A group that gives originality to establishing security and considers its realization superior and priority over everything. Another group that authenticates the realization of human rights and freedoms, of which, of course, security is a part and not all, and in choosing between freedom and security, they make the first choice, unlike the first group. In this article, research was conducted with the question of which approach of security-based or freedom-based approaches leads to the realization of citizenship rights. Explaining that the security-oriented approach considers hardware as the basic element of security, and the freedom-oriented approach emphasizes human rights and its three generations. It is also worth mentioning the intellectual context of the security-oriented approach in which the government and its inherent decisions are based on the virtue-based (Platonic) approach and the root of the human rights approach is the welfare-centered (Kantian) approach discussed in this article.This research is descriptive and applied and has used data collection tools from quantitative methods, using available statistical data and from qualitative methods, tools for studying documents and texts. As an expression of achievement, it should be noted that the result of acting on human rights as a practical guide for human beings in every age and time, peace in both its negative (avoidance of war) and positive (cooperation) meanings.The current principles and values of human rights in society and the full realization of civil rights in accordance with the principles and teachings of human rights as a model and behavioral framework for citizens and statesmen will lead to the creation of a humane society and honorable human life, in which case order and security will be achieved.
    Keywords: human rights, Civil rights, Human Security Doctrine, state-centered security approach, citizen-centered security approach
  • Alireza Moshirahmadi *, Sayyed Aria Hejazi Pages 108-133

    The patient's referral to a physician is intended to prevent possible future illness or to treat an accident. Although such a goal is often achieved, it is also worth noting that failure to properly diagnose or delay it can lead to a loss of effective treatment. Deprivation of such an opportunity has a degree that begins with a delay in recovery and may fluctuate until the end of the patient's life. It is obvious that in case of consolidation of the conditions of the existence of the treatment duty, the occurrence of the loss and the proof of the causal relationship, the deprivation of the treatment opportunity must also be considered as one of the forms of fulfilling the responsibility. An examination of the claims relating to the claims of the faults and errors of the medical practitioners suggests that the fulfillment of the responsibilities of the proprietors of this letter is measured solely on the basis of the eventual loss. However, simply depriving the patient of the opportunity for treatment can also lead to fulfillment of conditions leading to fulfillment of responsibilities.

    Keywords: Loss of treatment opportunity, Medical responsibility, Avoidance of damage, To make a profit, Non-profit
  • Mohammad Ali Khorsandian, Yashar Taheri * Pages 134-173

    One of the challenges surrounding the operation of private legal entities, such as multinationals or transnational corporations, is the breach of their obligations and environmental obligations that sometimes these are cause of hurt and irreparable damages. This has been one of the concerns of developing countries as capitalist countries. Consistent environmental violations by these entities raise the question of whether these entities have in principle complied with the legal requirements for adherence and promotion of environmental standards. International environmental law appears to be a requirement, though in the form of soft law, for these individuals. The standards and norms that are hoped to be enforced and institutionalized in international law can at least justify the harmful effects of private legal entities on the environmental impacts. This article deals with the requirements and obligations of non-governmental legal entities, relying on substantive legal principles that have generally entered international environmental law by peaceful international relations and through international judicial practice.

    Keywords: Private Legal Entities, International Business Law, International Law, The Environmet, Principles of International Environmental Law
  • Farhad Iranpour, Sayyed Hossein Asadi * Pages 174-207

    Choosing a method of resolving disputes and how to implement it is one of the challenges for Businesses in advancing international Commercial Contracts. Because, usually, the international nature of a contract creates parallel proceeding, the occurrence of the phenomenon of conflict of jurisdictions, and ultimately, the issuance of conflicting judgments and the difficulty of enforcing foreign judgments. The arbitration agreement has alleviated some of these concerns; that method also has, however, its drawbacks. One of the solutions for traders to prevent this situation is to specify the choice of court clause in the contract. However, is such a term legally valid at the global level? If so, in which international source or sources are the objective examples given? What conditions do these sources consider for such an agreement to be reached? As The competence of the chosen court and the enforcement of its judgment depend on the validity of such an agreement. The fact is that following the prevalence of this clause in International Commercial Contracts, the legal society has also decided to codify this custom in the form of international conventions. However, these sources are numerous and scattered and therefore, sometimes, remain unknown. Also, the multiplicity of resources, in itself, will lead to conflict among them. Accordingly, in the present article, after explaining the basics of the jurisdiction agreement, the accurate introduction and evaluation of the international sources overseeing it, and, finally, the solutions to resolve the conflict among these sources are mentioned. This research is based on library sources and the descriptive-analytical method.

    Keywords: jurisdiction clause, Exclusive Jurisdiction, Hague Convention, Transport Law, party autonomy, Overriding Rules, Conflict of Instruments