فهرست مطالب

مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی - سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 61، زمستان 1400)

نشریه مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 61، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا یاوری * صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    کاهش و یا مهار جرایم و تخلف ها در سازمان ازطریق اقدام های خودحفاظتی، عاملی است پیشگیرانه که به عنوان موثرترین و کم هزینه ترین روش های پایش و مهار جرایم و تخلف ها، بسیار اثربخش خواهد بود. خودحفاظتی موجب تعالی کارکنان شده و ارتقای خودحفاظتی و نهادینه نمودن فرهنگ آن در سازمان، عاملی موثر و مطمین در پیشگیری از جرایم و تخلف ها محسوب می گردد. در سازمان های امنیتی به خصوص نیروی انتظامی با علم به ضعف سامانه های کنترلی بیرونی و سنتی در جلوگیری از انحراف اهداف، اعتقاد به تاثیرگذاری شدید کنترل درونی (خودحفاظتی) برای پیشگیری از شکست های امنیتی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. نیروی انتظامی باتوجه به حساسیت ماموریت های خود، بیش از سایر نهادها و سازمان ها نیازمند مراقبت و حفظ سازمان خود است؛ بنابراین ایجاد، تعمیق، نهادینه سازی و ارتقای فرهنگ خودپایی و خودحفاظتی در ناجا مهم ترین و اساسی ترین شیوه و روش حفظ و صیانت از منابع انسانی و سازمانی است؛ بنابراین هدف از تالیف این مقاله ارایه الگوی راهبردی در تبیین روش های تعمیق و نهادینه سازی فرهنگ خودحفاظتی در سازمان پلیس است.

    روش شناسی

    مقاله حاضر با روش کتابخانه ای و اسنادی و بهره جستن از اسناد بالادستی، نظرات خبرگان، منابع معتبر علمی و تجربی و بااستفاده از روش تحلیل محتوا به رشته تحریر درآمده است؛ بنابراین با توجه به کیفی بودن مقاله فاقد نمونه آماری است، ولی جامعه آماری از گروه نخبگان در سطح مدیران عالی انتظامی به تعداد 14 نفر برای مصاحبه عمیق در راستای کشف و تبیین جنبه های مختلف انتخاب شدند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    محقق در فرجام پژوهش های خود به تبیین روش های تعمیق و نهادینه سازی فرهنگ خودحفاظتی مبتنی بر مولفه های موثر در دو بعد اصلی آن یعنی بعد «اعتقادی» و بعد «نظری» دست پیدا کرده است که در نهایت به همراه پیشنهادات راهبردی و کاربردی متناسب با نتایج حاصل از پژوهش ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تدابیر پیشگیرانه، حفاظت اطلاعات، خودحفاظتی، خودصیانتی، فرهنگ خودحفاظتی
  • وحید یادگاری*، صمد سهراب صفحات 17-32
    زمینه و هدف

    در الگوواره (پارادایم) نوین مدیریت، عناوینی همچون یکپارچه سازی، تعامل، مشارکت، انسجام و اتحاد با بسامد بالایی تکرار و برجسته شده و در مباحث فقهی، دینی، قرآنی و حاکمیتی نظام اسلامی نیز مورد توجه است. این مقاله با هدف تبیین این موضوع از دیدگاه نظام اسلامی و با توجه به محتوای 4 گروه اتحاد و یکپارچگی در قرآن، اتحاد و یکپارچگی در روایات با محوریت نهج البلاغه، یکپارچگی از منظر امام(ره) و امام خامنه ای(مدظله العالی) و یکپارچگی از منظر فضای مجازی با رویکرد نظام اسلامی نوشته شده.

    روش شناسی

    روش این تحقیق کیفی است که از طریق روش تحلیل مضمون با محوریت آیات قرآن کریم، روایات و فرمایشات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) انجام شده و راهبردهای مبتنی بر فضای مجازی را ارایه داده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    حاصل پژوهش بیان می کند که اتحاد، وحدت، یکپارچگی و خنثی سازی خدعه و تحرکات سازی دشمن از مباحث اولویت دار دین مبین اسلام است که می باید متناسب با ابزار و ظرفیت های روز مثل استفاده مفید و پرقدرت از فضای مجازی به تقویت آن پرداخت.

    کلیدواژگان: روایات، فضای مجازی، قرآن، نظام اسلامی، یکپارچه سازی
  • علیرضا تنهایی*، محسن زنگنه مقدم، علی اصغر احمدی شکوه صفحات 33-59
    زمینه و هدف

    آموزش های اطلاعاتی با ادغام مهارت ها و توانایی های کارکنان سازمان های امنیتی و تبدیل تخصص های مختلف کاربردی به دانش عمومی در سطح سازمان می تواند خلا بین دانایی و توانایی را تعدیل و با جمع کردن فاصله بین این دو، گام موثری در راستای توانمندسازی کارکنان سازمان های امنیتی در دنیای متحول و متغیر کنونی داشته باشد؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر شناسایی سازوکارهای حرفه ای شدن کارکنان سازمان های امنیتی از منظر آموزشی است.

    روش شناسی

     نوع پژوهش حاضر کاربردی و روش انجام آن ترکیبی- اکتشافی است. در بخش کیفی پژوهش، بعد از مطالعه ادبیات تحقیق، صاحب نظران و خبرگان حوزه پژوهش مورد مصاحبه قرار گرفتند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج تحلیل محتوا و کدگذاری ادبیات و مصاحبه های پژوهش 25 نشانگر را شناسایی کرد. نشانگرها در قالب 6 بعد ترویج «استمرار در آموزش»، «ارایه آموزش نظام مند»، «برقراری سازوکار انگیزشی فراگیری آموزشی»، «ساختار و روش های آموزشی»، «ایجاد سازمان یادگیرنده و یاددهنده» و «ترویج مدیریت دانش» طبقه بندی شدند. در بخش کمی بر اساس ابعاد و نشانگرهای شناسایی شده پرسش نامه سازوکارهای آموزشی حرفه ای شدن کارکنان سازمان های امنیتی طراحی و در بین 170 نفر از متخصصان و صاحب نظران حوزه تحقیق توزیع گردید. داده های این بخش با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی تحلیل شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان می دهد که سازوکارهای آموزشی حرفه ای شدن کارکنان سازمان های امنیتی برازش خوبی با داده ها دارد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، حرفه ای شدن، سازمان امنیتی، سازوکارهای آموزشی
  • باقر حسین آبادی، مهدی مظفری *، داود دعاگویان صفحات 61-81
    زمینه و هدف

    مفهوم سبک زندگی به تازگی مورد توجه اندیشمندان و کارشناسان قرار گرفته است. اسلام که به زوایای زندگی انسان توجه دارد، سبک زندگی اسلامی را پایه ریزی کرد. در این مقاله تلاش می گردد که بستری مناسب برای الگوی سبک زندگی مطلوب کارکنان سازمان های امنیتی بر گرفته از تعالیم اسلامی و ادبیات سازمانی این سازمان ها و الگوهای نظری سبک زندگی ارایه گردد.

    روش شناسی

     روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر نوع ترکیبی (کیفی- کمی) و از نظر روش شناسی پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق «کلیه کارکنان یکی از سازمان های امنیتی» بوده که از این تعداد 354 نفر، به عنوان حجم نمونه از طریق جدول مورگان محاسبه و به شیوه نمونه گیری احتمالی نظام مند اخذ شد. برای گردآوری داده ابتدا با روش مصاحبه با کارشناسان ابعاد موضوع در تحقیق استخراج و با استفاده از ابزار پرسش نامه محقق ساخته داده ها گردآوری گردید.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که در درجه اول هویت دینی و مذهبی بر نحوه زندگی و رفتار کارکنان و سبک زندگی آنها اثر می گذارد. در درجه دوم نوع تماس های گروهی در شبکه های اجتماعی مجازی بر سبک زندگی تاثیر گذاشته ولی کارکنان سازمان های امنیتی نظارت های لازم را در این بخش به کار می گیرند. در درجه سوم کارکنان سازمان های امنیتی به هویت فرهنگی و ملی توجه داشته و در این زمینه سعی می کنند که الگوهای سبک زندگی و شغلی خود را با ارزش های اجتماعی و ملی تطبیق دهند.

    کلیدواژگان: الگو، تعالیم اسلامی، سبک زندگی، کارکنان سازمان های امنیتی
  • علی یکتا، محمد بارانی*، جواد منظمی تبار، علی افراسیابی صفحات 83-112
    زمینه و هدف

    استفاده از شهود و مخبران از جمله روش های کم هزینه و موثر در جرم یابی جرایم سازمان یافته است. برای ارتقای مشارکت در پیشبرد عدالت کیفری، شهود و مخبرین جرایم به حمایت های لازم نیاز دارند. این مقاله با هدف شناسایی حقوق و اقدام های حمایتی افشاگران جرایم سازمان یافته با تاکید بر شهود و مخبرین و تبیین جایگاه حفاظت و حمایت از آنان بر اساس موازین قانونی انجام شده است.

    روش شناسی

     مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. اطلاعات مورد نیاز با مطالعه منابع کتابخانه ای به ویژه اسناد جهانی و قوانین نظام های حقوقی مختلف و با ابزار فیش برداری جمع آوری و تحلیل شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    حمایت از شهود و مخبرین، در نظام های حقوقی و اسناد بین المللی مورد توجه قرار گرفته است. تمهیدهای حمایتی نه تنها در تغییر اقامتگاه و هویت و امثال آن مطرح است، بلکه اقدام هایی در زمان دادرسی نیز برای شناسایی نشدن آنها از سوی متهمان پیش بینی شده است. رویه قضایی در کشورهای مختلف اروپایی مبین این مطلب است که در بیشتر مواقع، مقامات پلیس می توانند نام مخبر را برای مقامات قضایی فاش نکنند. در قوانین ایران به برخی اقدام های حمایتی از افشاگران جرایم، از قبیل مواجهه نکردن حضوری بین شاهد و مطلع با شاکی یا متهم، خودداری از افشای اطلاعات مربوط به هویت، محل سکونت یا فعالیت شاهد یا مطلع، استماع اظهارات شاهد یا مطلع در خارج از دادسرا با وسایل ارتباط از راه دور، پرداخت هزینه ایاب و ذهاب، جبران ضرر و زیان و... توجه شده است.

    کلیدواژگان: جرائم سازمان یافته، جرم یابی، شهود، مخبرین
  • مهدی یکتایی *، مهدی باقری هشی، مهران کشتکار هرانکی صفحات 113-138
    زمینه و هدف

    تحقیق حاضر به بررسی ابعاد اشتراک دانش در یکی از سازمان های اطلاعاتی با تاکید بر رهنمودهای فرمانده معظم کل قوا(مدظله العالی) پرداخته و هدف آن بررسی اهمیت و جایگاه اشتراک دانش در سازمان های اطلاعاتی و سنجش میزان اجرایی شدن مولفه های موجود و اولویت بندی آن در سازمان است.

    روش شناسی

    این تحقیق بر مبنای روش تحقیق پیمایشی با رویکرد توصیفی انجام و به لحاظ گردآوری اطلاعات، از نوع تحقیق اسنادی، به لحاظ جمع آوری آمار و اطلاعات، از نوع تحقیقات میدانی است. جامعه آماری تحقیق را 100 نفر از خبرگان یکی از سازمان های اطلاعاتی تشکیل داده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استفاده شده که پیش تر روایی آن توسط خبرگان مورد تایید قرار گرفته است. پایایی و روایی تحقیق بر اساس آلفای کرونباخ 88 درصد تعیین و اولویت بندی آن از طریق آزمون فریدمن انجام شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهند که در بحث تاثیر گذاری شاخص ها برای اینکه سازمان های اطلاعاتی بتوانند از خدمات هم در زمینه دانشی استفاده کنند؛ لازم است داشته های خود را در یک بستر دانشی به اشتراک بگذارند. نتایج نشان می دهد؛ میزان اجرایی شدن شاخص ها و برازش مدل معادلات ساختاری حدود 73 درصد است و میزان اجرایی شدن گزاره های ایده پردازی و حمایت از طرح های نوآورانه و بسط آن در سازمان و ایجاد جو رقابت منصفانه در پژوهش های علمی کمتر از دیگر گزینه ها توجه شده است. در اولویت بندی شاخص ها، اجرای راهبردهای سند تحول، جوان گرایی، مدیریت و نگهداشت سرمایه انسانی متخصص و با تجربه و پیشگیری از فرسودگی شغلی کارکنان از اولویت های مد نظر پاسخ گویان بوده و لازم است توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: اشتراک دانش، توسعه دانش، علم و فناوری، فرهنگ و رفتار، مدیریت دانش
|
  • Alireza Yavari* Pages 1-15
    Background and purpose

    Reducing or curbing the crimes and violations in the organization through self-protection measures is a preventive factor that will be among the most effective and the least costly methods of monitoring and controlling crimes and violations. Self-protection leads to the excellence of employees and the promotion of self-protection and institutionalization of its culture in the organization is considered to be an effective and reliable factor in preventing crimes and violations. In security organizations, specifically in the law enforcement, knowing the weakness of external and traditional control systems in preventing the deviation of goals, the belief in the strong effectiveness of internal control (or self-protection) to prevent security failures has received much attention. Due to the sensitivity of its mission, the law enforcement needs to take care of and maintain its organization more than any other institutions and organizations. Therefore, creating, deepening, institutionalizing and promoting the culture of self-control and self-protection in NAJA (the police force of Islamic republic of Iran) is the most significant and the most principal method of preserving and protecting human and organizational resources. Thus the purpose of compiling this paper is to present a strategic pattern in explaining the methods of deepening and institutionalizing the culture of self-protection in the police organization.

    Methodology

    the present paper has been written using the library and documentary method and using upstream documents, elites' statements, valid scientific and experimental sources and using the content analysis method. Therefore, thanks to the paper being qualitative, the paper is void of any statistical samples, but the statistical population of the elite group at the level of senior law enforcement officials includes 14 people have been selected for in-depth interview in order to discover and explain various aspects.

    Findings and conclusion

    at the end of his research, the researcher has explained the methods of deepening and institutionalizing the culture of self-protection based on effective components in its two main dimensions, namely the belief dimension and the theoretical dimension.

    Keywords: preventive measures, security of intelligence, selfprotection, self-preservation, self-protection culture
  • Vahid Yadegari*, Samad Sohrab Pages 17-32
    Background and Purpose

     in the new management paradigm, topics such as integration, interaction, participation, cohesion and unity are repeated and highlighted with high frequency and are also paid attention to in jurisprudential, religious, Qur'anic and governance issues of the Islamic systems. This paper aims to explain this issue from the perspective of the Islamic system and considering the contents of the 4 groups of unity and integration in the Qur'an, unity and integration in the narrations with the focus on Nahj-al-Balaghe, unity from the perspective of Imam Khomeini and Imam Khamenei and the integration from the perspective of cyberspace with an Islamic system approach has been written.

    Methodology

    the method of this research is qualitative, which has been done through the method of content analysis with the focus on the verses of the lHoly Quran, narrations and statements of the supreme leader (Imam Khamenei), and has presented strategies based on cyberspace.

    Findings and conclusion

    the result of the research states that the unity, solidarity, integration and neutralization of deception and mobilization of the enemy are among the priority issues of the religion of Islam, which should be strengthened in accordance with the tools and capacities of the day, such as useful and powerful use of cyberspace.

    Keywords: narrations, cyberspace, Quran, Islamicsystem, integration
  • Alireza Tanhaei*, Mohsen ZangenehMoghadam, Aliasghar AhmadiShokooh Pages 33-59
    Background and Purpose

    intelligence training can integrate the gap between knowledge and ability by integrating the skills and abilities of the employees of security organizations and turning various applied specialties into general knowledge at the organization level by closing the gap between the two, it is an effective step towards empowering the employees of the organization have security in today's changing and changing world.

    Methodology

    the type of research is applied and the method of doing it is combined- exploratory. In the qualitative part of the research, after studying the research literature, experts in the field of research were interviewed.

    Findings and conclusion

     the results of content analysis and coding of the literature and research interviews identified25markers.the indicators were classified into 6 dimensions: promoting continuity in education, providing systematic education, establishing motivational learning mechanism, educational structure and methods, creating a learning and teaching organization, and promoting knowledge management. In a quantitative part, based on the identified dimensions and indicators, a questionnaire on the training mechanisms of professionalization of security personnel was designed and distributed among 170 specialists and experts in the field of research. The data of this section were analyzed using confirmatory factor analysis show that the training mechanism for professionalization of employees of security organizations have a good fit with the data.

    Keywords: Empowerment, professionalization, security organization, educational mechanisms
  • bagher hoseinabadi, mahdi mozafari *, davoud doagooyan Pages 61-81
    Background and Purpose

     the concept of lifestyle has recently been considered by thinkers and experts. Islam, which pays attention to all aspects of human life, established the Islamic way of life. Islamic teachings and organizational literature of these organizations and theoretical models of lifestyle should be presented.

    Methodology

    the method of present research is applied in terms of purpose, in terms of combination type (qualitative, quantitative) and in terms of survey psychology. The statistical population of this research is all employees of one of the security organization, of which 354 as a sample size through the table Morgan was calculated and obtained by systematic probabilistic sampling. To collect data, first the dimensions of the subject in the research were extracted by interviewing experts and the data were collected using a researcher- made questionnaire.

    Findings and conclusion

    the results showed that in the first place religious and religious identity affects the way of life and behavior of employees and their life style. Secondly, the type of group calls in the virtual social network has an impact on lifestyle, but the staff of the security organizations use the necessary supervision in this area. In the third place, the employees of security organizations pay attention to cultural and national identities and in this regard, try to adapt the life style and work patterns to social and national values.

    Keywords: pattern, Islamic teachings, Lifestyle, the staff of security organizations
  • ali yekta, Mohammad Barani *, javad monazami tabar, Ali Afrasiabi Pages 83-112
    Background and Purpose

     Using witnesses and informants is among the cheapest and most effective ways of criminology of organized crimes. To increase the participation in criminal justice, witnesses and informants need to be supported. This paper has been written with the purpose of identification of the rights and the support measures for revealers of organized crimes with a focus on witnesses and informants and explaining the position of security of intelligence and supporting them (the informants) in accordance with the legal standards.

    Methodology

    the present paper is applied in terms of the purpose and has been done in a descriptive – analytic way. Necessary data has been gathered and analyzed by studying the library sources specifically global documents and rules of different legal systems using taking notes.

    Findings and conclusion

    supporting witnesses and informants has been paid attention to in legal systems and international documents. Supporting measures are important not only in changing the residence and identity and so on but also measures during the prosecution in order not to be identified by the accused should be predicted. Prosecution in different European countries shows that in most cases, police is allowed not to reveal the name of the informants to the legal officials. In Iranian laws, some supporting measures about informants of crimes such as not confronting the witness or the knower with the accuseed or the palintiff, abstaining from revealing the information related to identity, residence or the activities of the witness or the knower, hearing the statements of the witness or the knower outside the court with remote equipment, paying the commuting the expenditures, compensation and so forth have been considred.

    Keywords: Organized Crimes, criminology, witnesses, informants
  • mehdi yektaie *, mehdi bagheri, mehran keshtkar Pages 113-138
    Background and Purpose

     the present research death with reviewing the aspects of knowledge sharing in an intelligence organization with a focus on statements and orders of supreme leader and its purpose is to review the significance and position of the knowledge sharing in intelligence organizations and to access the level of orders being operationalized in this trend and its prioritizing in organization.

    Methodology

    this research is based on survey method with a descriptive approach and in terms of data collection, it is a documentary based research and in terms of statistics collection, it is a field research. The population of the study include 100 elite personnel of one of the intelligence organizations of Iran. Questionnaires whose reliability have been previously verified by elites were used to collect data. Reliability and validity of the research have been specified by Cronbakhs alpha and the perioritization has been specified by Friedman test.

    Findings and conclusion

    findings indicate that in terms of effectiveness of indexes for intelligence organizations to be able to use one another's services in knowledge domains, it is necessary to share what they own in a knowledge platform. Results show that the level of operationalization of indexes and fitting the structural equation about 73% and the level of operationalization of propositions of ideation and supporting the inventive plans and its expansions in organization and creating fair competitive atmosphere in scientific research have been less paid attention to in comparison to other options.in prioritizing the indexes, implementing the strategies of reform document, using the youth, managing and maintaining the expert and experienced human capital and prevention from occupational burnout of personnel have been among the priorities of respondents and need to receive more attention

    Keywords: knowledge sharing, Knowledge Development, information, technology, culture, behavior knowledge management