فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی مازندران
سال دهم شماره 2 (پیاپی 37، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داود دعاگویان صفحات 1-24
    زمینه و هدف

    تحقیق تاب آوری کلان شهر ساری در مقابل بحران ها و آسیب های اجتماعی با تاکید بر تاب آوری و آمادگی کارکنان کوپ شهر ساری با هدف شناخت ابعاد مختلف تاب آوری کارکنان در بحران های طبیعی و انسان ساخت صورت گرفته است.

    روش

    روش این تحقیق آمیخته ای از دو روش کیفی و کمی است. در بخش کیفی با استفاده از ابزار مصاحبه عمیق، ابعاد تاب آوری از نقطه نظر نخبگان (به تعداد 15 نفر) با روش نمونه گیری گلوله برفی شناسایی و جمع بندی گردید. سپس با روش توصیفی تحلیلی و استفاده از ابزار گرد آوری پرسشنامه که مبانی سوالات آن از نظر نخبگان بوده است(و قبل از اجرا اعتبار و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت) در جامعه آماری کارشناسان بخش های انتظامی، آموزشی استان و شهر ساری(به تعداد 188 نفر نمونه) به اجرا در آمد و در نهایت داده ها جمع آوری و با استفاده نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که میزان تاب آوری بعد فردی کارکنان کوپ درحد زیاد، تاب آوری بعد اجتماعی کارکنان درحد متوسط بالا، تاب آوری بعد اقتصادی کارکنان در حد متوسط، تاب آوری بعد نهادی کوپ درحد ضعیف و در نهایت تاب آوری بعد ساختاری کوپ های شهرساری در مقابل بحران ها و آسیب های اجتماعی درحد متوسط است .

    نتایج

    نتایج کلی این تحقیق موید این واقعیت است که کارکنان کوپ شهرستان ساری از نظر ابعاد فردی و اجتماعی دارای تاب آوری خوب و در حد زیاد بوده، لیکن در ابعاد تاب آوری اقتصادی، نهادی و ساختاری نقطه ضعف هایی مشاهده می گردد و نیازمند حمایت جدی هستند.

    کلیدواژگان: شهر ساری، تاب آوری، کارکنان کوپ، بحران شهری، آسیب های اجتماعی
  • سوده جعفری پارچی صفحات 43-70

    امنیت از مهم ترین،حیاتی ترین و شایع ترین موضوعاتی است که ازحساسیت و پیچیدگی خاصی برخوردار  بوده و معظم له به امنیت، نگاهی کلان نگر و عمیق دارد و آن را در ابعاد مختلف سیاسی، فرهنگی، اخلاقی و اقتصادی... بیان نموده است. رهبری، امنیت اجتماعی را یک نعمت بزرگ و یک نیاز اجتماعی می داند که مردم در سایه آن با آرامش و آسودگی خاطر به کسب کار و فعالیت های اجتماعی و انجام امور خصوصی خویش اهتمام می ورزند. معظم له رواج موادمخدر، اعتیاد، بیکاری، عدم اشتغال و همچنین سیاست بازی های جاه طلبانه و غیرمسیولانه را از عوامل ناامنی می دانند که مقابله با ناامنی وحفظ امنیت اجتماعی، حفظ حرمت جان و مال مردم، جزء جدی ترین مسایل هر جامعه است و مهم ترین شاخص های برقرای امنیت اجتماعی را در استقرار عدالت اجتماعی، امنیت شغلی، نظارت عمومی، مبارزه با مفاسد اجتماعی عنوان می کنند. در این مقاله سعی گردیده دیدگاه مقام رهبری در خصوص امنیت اجتماعی راکه غالبا شامل امنیت سیاسی، شغلی، اقتصادی، قضایی تبیین گردد. و سپس نقش ناجا در جهت برقراری امنیت به صورت اجمال مورد بحث و بررسی قرار گیرد، و با استناد به اقوال و بیانات رهبری مطالبی عنوان گردیده است

    کلیدواژگان: ناجا، امنیت، امنیت اخلاقی، امنیت اجتماعی
  • علی اصغر عباسی اسفجیر، علیرضا براری، فریبا نظیف صفحات 71-92

    خشونت در الگوهای خانوادگی موجب تسری آن به جامعه و تداوم الگوها و رفتارهای خشن در مناسبات اجتماعی است. خشونت علیه زنان می تواند جسمانی، روانی، عاطفی و حتی اقتصادی باشد. این نوع خشونت نقض حقوق انسانی آنان می باشد. از این رو با توجه به اهمیت نقش مردان در کاهش خشونت علیه زنان، مقاله حاضر به دنبال بررسی تاثیر عوامل اجتماعی بر خشونت علیه زنان است. داده های مربوط به عوامل اجتماعی که شامل رضایت شغلی، احساس مقبولیت اجتماعی، درآمد مناسب، نگرش منفی مرد نسبت به خشونت، سلامت روانی مرد و همچنین خشونت علیه زنان پس از جمع آوری پرسشنامه محقق ساخته در حجم نمونه 383 نفر از روانشناسان استان مازندران در سال 1397 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. بدین ترتیب، یافته های تحقیق که براساس روش آماری رگرسیون تک متغیره و تحلیل مسیر استفاده شده است، نشان می دهد که عوامل اجتماعی اثر منفی و معنی داری بر روی خشونت علیه زنان داشته است. در واقع، عوامل اجتماعی مذکور قادر به تبیین تغییرات خشونت علیه زنان می باشند. بدین معنی که افزایش هر یک از این عوامل احتمال کاهش خشونت علیه زنان را بالا می برد.

    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، خشونت علیه زنان، احساس مقبولیت اجتماعی، نگرش منفی مرد نسبت به خشونت
  • جلال صفرخانلو صفحات 93-120
    زمینه وهدف

    با توجه به پیشرفت روز افزون دانش وفناوری وجریان گسترده اطلاعات، سازمانها به کارکنانی نیازمندند که بتوانند با به کارگیری فناوری های نوین و دانش افزایی سازمانی و استفاده از خلاقیت های فردی مشکلات فرارو را شناسایی و در جهت حل آن تلاش نمایند. انجام این فرایند مهم زمانی محقق خواهد شد که غالب کارکنان با میل و علاقه، به شغل خود متعهد باشند. پژوهش حاضر به دنبال بررسی تاثیر توانمندسازی و فناوری اطلاعات بر خلاقیت کارکنان از طریق نقش میانجی درگیری شغلی می باشد.

    روش شناسی

     جامعه آماری این تحقیق کارکنان انتظامی استان مازندران می باشند که تعداد 116 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری اطلاعات چهار پرسشنامه محقق ساخته بوده که پس از تعیین ضریب پایایی و توزیع و جمع آوری، از طریق نرم افزار spss16مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. در این پژوهش از آزمون های آماری و ضریب همبستگی وتجزیه تحلیل رگرسیون استفاده گردید.

    یافته ها و نتیجه

    نتایج نشان می دهد درگیری شغلی تا حدی نقش میانجی بین توانمند سازی، فناوری اطلاعات وایجاد خلاقیت در کارکنان را ایفا می نماید. در پایان راهکارهای پیشنهادهای ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، توانمند سازی، درگیری شغلی، خلاقیت
  • محمد رضوی جویباری، سامع خورشاد، سیده رقیه هاشمی، عبدالله حسن زاده صفحات 121-166

    هدف از اجرای این تحقیق، اثر بخشی واقعیت درمانی برمهارتهای ارتباطی و نگرش های ناکارآمد معتادین به مواد مخدر شهرستان ساری بوده است. در این پژوهش به منظور گردآوری اطلاعات از روش های اسنادی و میدانی استفاده گردید. در روش اسنادی از منابع مختلف مانند کتب، مقالات، نشریات و اینترنت استفاده شد و در روش میدانی نیز ازپرسشنامه استفاده گردید. پرسشنامه ها شامل سوالاتی است که متناسب با موضوع تحقیق در اختیار پاسخگوقرار داده شد. جامعه آماری شامل معتادان به مواد مخدر شهرستان ساری بوده که با استفاده از شیوه نمونه گیری غیرتصادفی تعداد 34 نفر، (17 نفر گروه آزمایش و 17 نفر گروه گواه)، به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شده است. روش پژوهش شبه آزمایشی، بامدل پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. در این پژوهش از دو پرسشنامه ی نگرش های ناکارآمد (ویزمن و بک ،1978) و پرسشنامه ی مهارت های ارتباطی اصلاح شده ی کویین دام (2004) به عنوان پیش آزمون و پس آزمون استفاده شده است. پس از مرحله ی پیش آزمون ،ساختار و محتوای واقعیت درمانی طی10 جلسه 90 دقیقه ای، هرهفته یک جلسه به گروه آزمایش آموزش داده شد. در مرحله آخر نیز از افراد نمونه آماری پس آزمون به عمل آمد. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل کواریانس استفاده شده است. نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون، در دو گروه آزمایش و کنترل، تفاوت معناداری وجود داشته است و به این ترتیب ، تاثیر واقعیت درمانی برمهارتهای ارتباطی و نگرش های ناگارآمد معتادین ، به صورت محسوسی مشاهده شد.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی مهارتهای ارتباطی، نگرش های ناگارآمد، مصرف مواد، معتادین
  • معصومه حدیدی صفحات 167-202

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین میزان استفاده از شبکه های مجازی با خیانت زناشویی، در بین مراجعه گنندگان به بخش مشاوره کلانتری تنکابن بود. پژوهش پیمایشی از نوع همبستگی و جامعه آماری آن شامل مراجعه کنندگان به بخش مشاوره کلانتری تنکابن می باشد، از این رو با توجه به روش نمونه گیری مورد نظر که در این تحقیق تصادفی و در دسترس است تعداد نمونه شامل 183 نفر انتخاب شدند. جهت رسیدن به اهداف تحقیق از پرسشنامه میزان استفاده از شبکه های مجازی سرمد و همکاران (1393) و پرسشنامه خیانت زناشویی حسینی (1391) استفاده شده است. متناسب با اهداف تحقیق استفاده شده است. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (جداول فراوانی، درصد فراوانی) و آمار استنباطی (تحلیل رگرسیون خطی و همبستگی پیرسون) استفاده شده است .تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS صورت پذیرفته است. نتایج تحقیق نشان داد که بین میزان استفاده از شبکه های مجازی و خیانت جنسی رابطه معنی داری وجود دارد و همچنین بین میزان استفاده از شبکه های مجازی و خیانت عاطفی رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: شبکه های مجازی، خیانت عاطفی، خیانت جنسی، مشاوره، کلانتری
  • مطهره مهدوی، سکینه مهدوی، الهام عبدالهی صفحات 203-229

    با توجه به اینکه بهبود روابط و حل تعارضات در بستر خانواده یکی از عوامل بهبودی بهزیستی اجتماعی افراد است هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین تعهد زناشویی و بهزیستی اجتماعی با سلامت روان بود. پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی با طرح همبستگی است.جامعه آماری پژوهش کلیه افراد مراجعه کننده به کلانتری های شهرستان ساری می باشد که از بین این افراد، 240 فرد متاهل مراجعه کننده به صورت نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بهزیستی اجتماعی کی یس، تعهدزناشویی آدامز و جونز و پرسشنامه سلامت عمومی بود. تحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه انجام گردید. نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که بین تعهد زناشویی و بهزیستی اجتماعی و خرده مقیاس های آن پذیرش اجتماعی و مشارکت اجتماعی با سلامت روان همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد (01/0>p) و بین بهزیستی اجتماعی و خرده مقیاس های همبستگی اجتماعی، انسجام اجتماعی و شکوفایی اجتماعی با سلامت روان،همبستگی منفی معناداری وجود دارد 01/0> p. همچنین تعهد زناشویی و بهزیستی اجتماعی و خرده مقیاس های همبستگی اجتماعی، مشارکت اجتماعی و انسجام اجتماعی، توانایی بالایی در سلامت روان زوجین دارند. به همین خاطر،یکی از راهکارهای اساسی تقویت تعهد زوجین و بهزیستی اجتماعی، آموزش مفاهیم واقعیت درمانی و فراهم کردن بسترهای لازم برای پیاده کردن این آموزش ها است تا تعهد زناشویی و بهزیستی اجتماعی زنان افزایش یابد

    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، بهزیستی اجتماعی زنان، آموزش واقعیت درمانی
|
  • davood doagooyan Pages 1-24
    Background and Aim

    Sari metropolitan resilience research against crises and social damages with emphasis on resiliency and preparedness of Sari Kop staff has been carried out with the aim of identifying different aspects of staff resilience in natural and man-made crises.

    Method

    The method of this research is a combination of both qualitative and quantitative methods. In the qualitative section using in-depth interview tools, resilience dimensions were identified and summarized using elite sampling (15 people). Then, using descriptive-analytical method and questionnaire collection tool, whose questions were elite (and approved before its validity and reliability) in the statistical community of experts of law enforcement, educational and provincial departments (Sari) 188 samples were collected and finally data were collected and analyzed by SPSS software.

    Results

    Findings show that the individual dimension of resilience of CUP employees is high, the social dimension of employees is medium to high, the economic dimension of employees is moderate, and the institutional dimension of CUP is weak and finally, the structural resilience of CUP. Municipalities are moderately vulnerable to crises and social damage.

    Results

    The overall results of this study confirm the fact that the staff of Sari Kop city have good resilience in terms of personal and social resilience, but in economic, institutional and structural resilience, weaknesses and needs are observed. Support is serious.

    Keywords: Sari City, Resiliency, Cope staff, Urban crisis, social damage
  • soodeh jafari parchi Pages 43-70

    Security is one of the most important, vital and most common issues of particular sensitivity and complexity, with a strong and profound look at security, expressing it in a variety of political, cultural, ethical, and economic dimensions. Leadership sees social security as a great blessing and a social need in which people strive to be comfortable with their business and social activities and to carry out their private affairs. Drug addicts, addiction, unemployment, unemployment, as well as ambitious and irresponsible policymaking consider insecurity to be one of the most serious issues in any society, and the most important indicators of electricity security are tackling insecurity and protecting people's lives and property. They describe the social in the establishment of social justice, job security, public oversight, the fight against social corruption. This article attempts to explain the leadership's views on social security, which often include political, occupational, economic, and judicial security. And then the role of Najah in establishing security is briefly discussed, citing leadership issues and statements.

    Keywords: Naja, Security, moral security, social security
  • Aliasghar abbasi asfajir, alireza barari, fariba nazif Pages 71-92

    Violence in the family patterns causes it's generalization in to the society and continuity of the violent patterns and behaviors in the social events. The violence against the women can be physical, psychological, emotional and oven economical. This kind of violence is their human rights violations. So, considering the importance of the men in reducing the violence against the women. The data relating to the social factors that including job satisfaction, feeling of social acceptability, suitable in come, the man's negative attitude towards violence, the mental health of the man and also the violence against the women, after collecting (gathering) questionnaire realized in the sample size of 383 people of the psychologists of Mazandaran in 1387, has been analyzed. Thus, the findings of this research that have been used on the basis of univariate regression statistical method, show that the social factors had negative and meaningful effect on the violence against the women. Infact, the mentioned social factors can explain about the changes in violence against the women. Meaning that, increasing each of these factors, raises the possibility of reducing the violence against the women.

    Keywords: Social Factors, violence against the woman, Mazandaran, feeling of social acceptability
  • Jalal safarkhanloo Pages 93-120
    Background and Aim

    Due to the ever-expanding knowledge and information technology flows, organizations need employees who are able to identify and try to solve the problems of the enterprise by employing new technologies and organizational knowledge and using personal creativity. This important process will come about when most employees are willingly committed to their jobs. The present study seeks to investigate the impact of empowerment and information technology on employee creativity through the mediating role of job involvement.

    Methodology

    The statistical population of this research is law enforcement personnel of Mazandaran province. 116 individuals were selected as the sample. The data collection tool was four researcher-made questionnaires that were analyzed by SPSS16 software after determining the reliability and distribution coefficients. Statistical tests, correlation coefficient and regression analysis were used in this study.

    Findings and Conclusion

    The results show that job involvement plays a part in mediating between empowerment, information technology and creativity in employees. At the end, suggestions for solutions are presented. Key word: Information technology, empowerment, job involvement, creativity.

    Keywords: Information Technology, Empowerment, job involvement, Creativity
  • mohammad razavi, same Khorshad, seyed roghayeh hashemi, abdolah hassanzadeh Pages 121-166

    The purpose of this study was to investigate the effects of reality therapy on communication skills and dysfunctional attitudes of substance abuse addicts in Sari, Iran. Both field and library research have been used to collect data for the purpose of this study. As for library research, different resources were used including scientific papers, books and internet based materials and for field research subjects were given two questionnaires. The subjects of this study were 34 patients with substance abuse who were randomly selected and divided into a control group and an experimental group. This was a quasi-experimental study with pre-test post-test and control group. The two questionnaires used in this study were Dysfunctional Attitudes Scale (Weissman and Beck,1978) and Queendom’s Communication Skills Test-Revised (2004). When subjects have filled in the questionnaires, the experimental group underwent ten 90 minute sessions of intervention (once a week) about the content of reality therapy. After the intervention the subjects were again given the questionnaires as post-test. SPSS software and Covariance analysis were used for the analysis of data. Results revealed that there was a significant difference between the mean scores of pre-test and post-tests of experimental and control group which means reality therapy can significantly improve the communication skills and dysfunctional attitudes in patients with substance abuse.

    Keywords: reality therapy, Communication Skills, dysfunctional attitudes, patients with substance abuse
  • masoome hadidi Pages 167-202

    The purpose of this study was to investigate the relationship between the use of virtual networks and marital infidelity among clients referring to the Tonekabon County Sheriff's Department. The correlational survey study and its statistical population consisted of referrals to the Tonekabon County Sheriff's Department. Therefore, a sample of 183 people was selected according to the random sampling method available in this study. To reach the goals of the research, the questionnaire of using Virtual Networks of Sarmad et al. (2014) and Hussein Marital Infidelity Questionnaire (2012) were used. It is used in accordance with the purpose of the research. Descriptive statistics (frequency tables, frequency percentage) and inferential statistics (linear regression analysis and Pearson correlation) were also used for data analysis. SPSS software was used for data analysis. The results showed that there is a significant relationship between the use of virtual networks and sexual infidelity and also a significant relationship between the use of virtual networks and emotional infidelity.

    Keywords: Virtual Networks, emotional betrayal, sexual betrayal, counseling, sheriff's office
  • motahareh mahdavi, Sakineh Mahdavi, Elham Abdollahi Pages 203-229

    The purpose of this quasi-experimental study was to evaluate the effectiveness of Reality Therapy approach on marital commitment and social well-being. In this study, Adolescents and Jones questionnaires and educational sessions based on reality therapy were used to assess variables. Keynesian questionnaires were used to measure social well-being. Data were analyzed using descriptive statistics, mean table and standard deviation and were analyzed by covariance analysis using SPSS software. The results showed that there was a significant difference between post-test and pre-test scores in comparison with the control group (P <0.001). The findings of this study indicate the effect of reality therapy on increasing marital commitment and social well-being of the subjects. The results showed that reality therapy has led to marital commitment and increased social well-being of women. Consequently, it is necessary to apply treatment focused on marital problems, especially to increase their well-being. Therefore, one of the essential strategies to enhance couples' commitment and social well-being is to educate them on the concepts of reality therapy and to provide the necessary background to implement these trainings to increase women's marital and social well-being.

    Keywords: Marital commitment, women's social well-being, reality therapy education