فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی مازندران
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 53، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا باقری جامخانه*، حسین شریف پور صفحات 1-28
    زمینه و هدف

    ناآرامی اجتماعی عملی غیرقانونی و خشونت آمیز است که توسط گروهی از مردم به وقوع پیوسته و ضمن ایجاد تخریب و صدمات مالی و جانی، سبب ایجاد ناامنی و هرج و مرج در جامعه می شود. هدف از این پژوهش پیش بینی اطلاعاتی در مهار ناآرامی های اجتماعی در استان مازندران است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با به کارگیری روش نظریه داده بنیاد انجام شد. جامعه آماری پژوهش را خبرگان فرماندهی انتظامی استان مازندران تشکیل داده که برای جمع آوری داده ها با 21 نفر از خبرگان به صورت فردی و تا حداشباع نظری مصاحبه شد. داده های مورد نیاز با به کارگیری مصاحبه های نیمه ساختاریافته، جمع آوری شد، روش جمع آوری داده ها میدانی و مراجعه حضوری به افراد صاحب نظر مرتبط با پژوهش و ابزار گردآوری داده ها مصاحبه، متون و اسناد کتابخانه ای بوده که با روش تحلیل تم تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها و نتایج

    در این پژوهش در مجموع تعداد 84 مفهوم و 14 مقوله فرعی استخراج شد؛ به نحوی که عوامل علی موثر در بروز ناآرامی های اجتماعی در استان مازندران در چهار عامل اقتصادی، اجتماعی، اعتقادی و سیاسی، عوامل زمینه ای بروز ناآرامی ها در دو عامل منطقه ای و فرامنطقه ای، عوامل مداخله گر در دو عامل عملیات روانی و شبکه های اجتماعی، عوامل راهبردی در سه عامل فردی، سازمانی و اجتماعی و عوامل پیامدی موثر در مهار ناآرامی های اجتماعی در استان مازندران در سه عامل فردی، سازمانی و اجتماعی هستند. براین اساس رده های اطلاعاتی برای مهار ناآرامی های اجتماعی باید با مطالعه جامعه شناختی در فضای حقیقی و مجازی علل و عوامل ایجاد کننده ناآرامی ها را شناسایی کرده و با تقویت مولفه های فردی، سازمانی و اجتماعی زمینه ارتقاء رضایت مندی، انسجام و امنیت اجتماعی را فراهم کنند تا جامعه در همه ابعاد به رشد و بالندگی برسد.

    کلیدواژگان: پیش بینی اطلاعاتی، ناآرامی های اجتماعی، رده های اطلاعاتی، استان مازندران
  • محمد جوان بخت*، حامد عابدی، کیومرث کلانتری درونکلا صفحات 29-46
    زمینه و هدف

    تروریسم دریایی به عنوان یک تهدید غیر قطعی برای اعتبار عملیات تجاری حمل و نقل دریایی شناسایی شده است. این مقاله اهداف بالقوه حملات تروریستی و تاکتیک ها و روش های مورد استفاده توسط سازمان های تروریستی را جهت امکان تدوین سه ابزار اساسی تجزیه و تحلیل می کند، که اجرای عملی آن قابلیت های پنج شکل اصلی شناسایی شده تروریسم دریایی را کاهش خواهد داد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی - تحلیلی و گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با ابزار فیش برداری تهیه شده است.

    یافته ها

    تازگی علمی نوشتار شامل توجیه نظری و عملی انتخاب روش های پژوهش است. حاصل این مطالعه نویسندگان را به این نتیجه می رساند که هر منطقه حمل و نقل دریایی ویژگی های تروریسم دریایی مختص به خود را دارد. در عین حال، مدل ها، روش ها و ابزارهای جهانی نسبتا مشابهی وجود دارند. براساس این نتیجه گیری، نویسندگان سه ابزار اساسی را برای افزایش اعتماد به سیستم های حمل و نقل دریایی و لجستیک به دست آوردند و مدل رتبه بندی خود را ساخته و شرح داده اند.

    کلیدواژگان: تروریسم دریایی، حمل و نقل آبی، تهدید، لجستیک
  • اکرم علیمردانی* صفحات 47-68

    هدف این پژوهش شناسایی عوامل تعادل کار وزندگی کارکنان فرماندهی انتظامی استان مازندران است، ازاین روی پژوهش حاضر از نظر نوع داده کمی با روش توصیفی پیمایشی و از حیث هدف در زمره پژوهش های کاربردی است. با استفاده از یافته های حاصل از ادبیات پژوهش پرسش نامه ای پژوهش گرساخته با 86 سنجه طراحی شد تا با استفاده ازنظر کارشناسان و مدیران و کارکنان عوامل تعادل کار و زندگی در جامعه آماری شناسایی شود.با توجه به جامعه آماری، استان مازندران به 4 منطقه جغرافیایی تقسیم شد و نسبت سهمی هر طبقه با توجه به درصد آن شهرستان به کل جامعه آماری به صورت نسبی تصادفی مشخص شد و در کل 98 نفر از کارکنان به عنوان نمونه انتخاب شدند. با استفاده از آزمون تحلیل عاملی سه عامل اصلی تعادل کار و زندگی مورد شناسایی قرار گرفت. برای شناسایی عوامل در نمونه مورد پژوهش سنجه ها موردبررسی قرار گرفت که سنجه 1 الی 52 مربوط به بعد سازمانی و از سنجه 52 الی 73 بعد فردی و سنجه 73 الی 86 بعد خانوادگی به شیوه تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش آزمایشی از نوع واریماکس و هم چنین با بار عاملی حداقل 4/0 مورد تحلیل عاملی قرار گرفت. نتایج آزمون کرونباخ برای بعد سازمانی عدد 636/0، بعد فردی عدد 699/0 و بعد خانوادگی عدد 832/0 را نشان داد. یافته ها نشان داد عوامل اصلی عبارتند از: عامل سازمانی، خانوادگی و فردی. نتایج حاکی از آن بود که عوامل سازمانی، به ترتیب شامل: «ویژگی های ماموریتی»، «مزایای سازمانی»، «استرس شغلی» و «انعطاف پذیری شغلی» می شود و در عامل فردی، مولفه ها به ترتیب بار عاملی کلی عبارتند از: «احساس پیشرفت»، «رضایت شغلی»، «کیفیت زندگی»، «احساس امنیت» و هم چنین در عامل خانوادگی نیز به ترتیب: «انتظارت خانواده»، «پایبندی خانواده به تعادل کار و زندگی «و «رضایت خانواده» قررا دارد.

    کلیدواژگان: تعادل کار و زندگی، استان مازندران، عوامل سازمانی، عوامل فردی، عوامل خانوادگی
  • سید مهدی احمدی بالادهی*، سید مهدی خاکزادیان صفحات 69-90

    هدف پژوهش حاضر، نقش سبک رهبری تحول گرا فرماندهان و مدیران فراجا بر بهبود ارتباطات سازمانی کارکنان است. این پژوهش از لحاظ هدف پژوهش از نوع کاربردی، از لحاظ نوع روش، توصیفی و هم بستگی است و از لحاظ روش گردآوری اطلاعات روش پژوهش مورد نظر میدانی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان ستاد فرماندهی انتظامی شهرهای ساحلی تنکابن و رامسر تشکیل می دهد که نمونه آماری برابر 186 نفر است. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسش نامه استاندارد رهبری تحول گرا بارنت و همکاران (2001) و پرسش نامه استاندارد ارتباطات سازمانی کارکنان هادیگل (1394) استفاده شده است. روایی پرسش نامه ها به وسیله متخصصین مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب برای پرسش نامه رهبری تحول گرا 82/0 و پرسش نامه ارتباطات سازمانی 93/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری هم بستگی، رگرسیون و آزمون فریدمن با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که اثر مثبت و معناداری سبک رهبری تحول گرا بر ارتباطات سازمانی وجود دارد. به عبارت دیگر، سبک رهبری تحول گرا می تواند ارتباطات سازمانی را توسعه دهد. هم چنین ابعاد رهبری تحول گرا بجز ملاحظات فردی و کاریزما بر ارتباطات سازمانی اثر مثبت و معناداری تحریک عقلانی، انگیزش الهامی و در نهایت کاریزما قرار داشته است. با توجه به آزمون فریدمن نیز به ترتیب بیش ترین میانگین اختصاص به ملاحظات فردی، تحریک عقلانی و انگیزش الهامی و در نهایت کاریزما قرار داشته است.

    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، ارتباطات سازمانی، کارکنان، فرماندهان و مدیران، فرماندهی انتظامی شهرهای ساحلی تنکابن و رامسر
  • علی اصغر شاه سواری*، مطهره مهدوی صفحات 91-112
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط نقش گشت های خودرویی یگان امداد در پیش گیری از جرایم خشن نزاع و درگیری خیابانی انجام پذیرفته است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر گشت های انتظامی یگان امداد در پیش گیری از جرایم خشن نزاع و درگیری خیابانی در شهرستان ساری است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش مطالعه ای کاربردی و از نوع توصیفی هم بستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان پلیس پیشگیری و یگان امداد شهرستان ساری و تعدادی از متهمین دستگیر شده نزاع و درگیری خیابانی است که به طور تصادفی ساده 120 نفر انتخاب شدند. سپس برای محاسبه حجم نمونه از رابطه مورگان استفاده شد که 92 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده نمونه مناسب انتخاب شد. برای جمع آوری اطلاعات، از دو پرسش نامه پژوهش گرساخته استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های آماری از مدل سازی معادلات ساختاری، برازش مدل و بررسی فرضیه ها مدنظر قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مربوطه نشان داد که اثر معنادار متغیرهای مختلف مربوط به حضور گشت خودرویی یگان امداد و نقش پیشگیرانه پلیس در کاهش جرایم خشن نزاع و درگیری خیابانی در شهرستان ساری رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: نقش حضور گشت خودرویی، یگان امداد، نقش پیشگیرانه پلیس، نزاع و درگیری خیابانی
  • سید مهدی طبری* صفحات 113-140
    مقدمه

    نوبت کاری بر فرسودگی شغلی با خستگی هیجانی، مسخ شخصیت، کاهش عملکرد شخصی و حتی تعارض خانواده شناخته می شود. هدف این مطالعه بررسی تاثیر نوبت های کاری بر فرسودگی شغلی کارکنان انتظامی با توجه به نقش میانجی تعارض کار-خانواده است.

    روش پژوهش: 

    مطالعه حاضر توصیفی پیمایشی بوده و جامعه مورد مطالعه 420 نفر از کارکنان انتظامی استان مازندران هستند. تعداد 200 نفر نمونه به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شد. پس از جمع آوری اطلاعات، آنالیز داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 25 و لیزرل نسخه 80/8 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد نوبت کاری بر فرسودگی شغلی و تعارض کار-خانواده کارکنان انتظامی تاثیر مستقیم و معنی داری دارد، هم چنین تاثیر تعارض کار-خانواده بر فرسودگی شغلی کارکنان انتظامی اثبات شد. در نهایت مشخص شد تعارض کار-خانواده در رابطه بین نوبت کاری و فرسودگی شغلی نقش میانجی ایفاء می کند.

    نتیجه گیری

    اهمیت سلامت روان کارکنان انتظامی به دلایل متفاوت نسبت به سایر اقشار در معرض خطر است که از عمده ترین دلایل آن می توان به بار کاری، فشار کاری بالا، ماهیت استرسی حرفه، مواجهه شدن با وضعیت ها و شرایط غیرقابل پیش بینی، عوامل مرتبط با نوبت کاری و عوامل فردی و اجتماعی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: نوبت کاری، فرسودگی شغلی، تعارض کار- خانواده
|
  • Alireza Bagheri Jamkhane *, Hosen Sharif Por Pages 1-28
    Background and purpose

     Social disturbance is an illegal and violent act that is conducted by a group of individuals. Not only does it cause devastation, economic damage, and life injuries, but also it causes insecurity and chaos in society. The objective of this research is information forecasting to harness social disturbance in Mazandaran province.

    Research method

     This research is in the qualitative framework using the database theory approach. The statistical population is conducted by Mazandaran police command experts. For data collection, 21 individuals were interviewed separately up to theoretical saturation. The demanded data are accumulated by using semi-structured interviews. The method for data collection is a field approach and face-to-face respect to the specialists. The data collection tools were interviews, contexts, and library documents that were analyzed by the thematic analysis.

    Findings and results

     In this research, 84 concepts and 14 subcategories were extracted comprehensively; In such a way that the effective causal factors in the occurrence of social disturbance in Mazandaran province are four economic, social, religious, and political factors. The fundamental factors in the occurrence of disturbance in two logical and extra-logical factors; Intervening factors in two psychological operations and social networks; and Strategic factors in three individual, organizational, and social aspects; The effective consequence factors in harnessing social disturbance in Mazandaran province are in three individual, organizational and social factors. Therefore, information systems to control social disturbance should identify the factors that cause disturbance through sociological study in real and virtual space. By strengthening individual, organizational, and social components, the field of satisfaction should provide social security so that society could develop in all aspects.

    Keywords: information forecasting, social disturbance, information categories, Mazandaran province
  • Mohammad Javanbakht *, Hamed Abeddifiroozjaee, Kiomars Kalantari Darunkola Pages 29-46
    Background and Objective

     Marine terrorism has been considered a non-deterministic threat to the credibility of commercial transportation. This article investigates the potential objectives of terrorist attacks and the tactics employed by terrorism for the probability of three fundamental tools. So, its practical execution decreases the capability of identifying the five major forms of marine terrorism. 

    Research method

     This work is practical in terms of purpose, descriptive-analytical in terms of method, and the data collection is done in a library manner via the token tool.

    Findings

     The novelty of the content includes theoretical and practical justifications for research methods options. The outcomes conclude authors that each marine transportation area has its characteristics. Meanwhile, there are similar global models, methods, and tools. Based on this conclusion, the authors obtained three basic tools to increase trust in marine transportation and logistics systems and have built and described their rating model.

    Keywords: marine terrorism, water transportation, Threat, logistics
  • Akram Alimardani * Pages 47-68

    The objective of this work is to identify the factors of work-life balance among the staff in Mazandaran Police Command. So this study is practical in terms of survey type, it is quantitative in terms of data type, and it is a descriptive survey. Operating the findings of the research literature, a researcher-made questionnaire is conducted with 86 measures to identify the work-life balance factors in the statistical population using experts, managers, and employees' viewpoints. According to the statistical population, Mazandaran province is divided into four geographical areas. According to the percentage of a city the share ratio of each category is randomly identified. So, 98 staff is selected as a sample. Via the Factor analysis, three main factors of work, life, and balance are determined. To identify the factors in the sample, the scales were examined. Scales 1-52 are linked to the organizational dimension, scales 52-73 are linked to the individual dimension, and scales 73-86 are linked to the family dimension through component analysis using Varimax experimental rotation with a factor load of at least 0.4 is subjected to factor investigation. The results of the Cronbach test for the organizational dimension indicated a value of 0.636, an individual dimension of 0.699, and a family dimension of 0.832. The findings revealed that the main factors are: organizational, family, and individual factors. The outcomes demonstrated that the organizational factors include: "mission characteristics", "organizational benefits", "occupational stress" and "occupational flexibility". Moreover, in the individual factor, the components are: "feeling of progress", "job satisfaction", "life quality", and "feeling of security". In addition, the family factor contains: "family expectation", "family adherence to work-life balance" and "family satisfaction".

    Keywords: Work, Life Balance, Mazandaran province, Organizational Factors, Individual Factors, Family factors
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi *, Seyyed Mehdi Khakzadian Pages 69-90

    The purpose of the current research is the role of transformational leadership style of commanders and managers on the improvement of employees' organizational communication. This research is applied in terms of the purpose of the research, descriptive and correlational in terms of the method, and in terms of the data collection method, it is a field research method. The statistical population of the research is made up of all employees of the police headquarters of the coastal cities of Tunkabon and Ramsar, which is a statistical sample of 186 people. To collect research data, Barnett et al.'s standard transformational leadership questionnaire (2001) and Hadigal's standard employee organizational communication questionnaire (2014) were used. The validity of the questionnaires was confirmed by experts, and its reliability was obtained using the Cronbach's alpha formula for the transformational leadership questionnaire of 0.82 and the organizational communication questionnaire of 0.93, respectively. To analyze the data, statistical tests of correlation, regression and Friedman's test were used using SPSS software. The findings show that there is a positive and significant effect of transformational leadership style on organizational communication. In other words, transformational leadership style can develop organizational communication. Also, the dimensions of transformational leadership, apart from individual considerations and charisma, have a positive and meaningful effect on organizational communication, such as intellectual stimulation, inspirational motivation, and finally charisma. According to Friedman's test, the highest averages were assigned to individual considerations, intellectual stimulation and inspirational motivation, and finally charisma.

    Keywords: Transformational Leadership, Organizational communication, employees, commanders, managers, police command of coastal cities of Tunkabon, Ramsar
  • AliAsghar Shahsawari *, Motahareh Mahdavi Pages 91-112

    The purpose of the current research is the role of transformational leadership style of commanders and managers on the improvement of employees' organizational communication. This research is applied in terms of the purpose of the research, descriptive and correlational in terms of the method, and in terms of the data collection method, it is a field research method. The statistical population of the research is made up of all employees of the police headquarters of the coastal cities of Tunkabon and Ramsar, which is a statistical sample of 186 people. To collect research data, Barnett et al.'s standard transformational leadership questionnaire (2001) and Hadigal's standard employee organizational communication questionnaire (2014) were used. The validity of the questionnaires was confirmed by experts, and its reliability was obtained using the Cronbach's alpha formula for the transformational leadership questionnaire of 0.82 and the organizational communication questionnaire of 0.93, respectively. To analyze the data, statistical tests of correlation, regression and Friedman's test were used using SPSS software. The findings show that there is a positive and significant effect of transformational leadership style on organizational communication. In other words, transformational leadership style can develop organizational communication. Also, the dimensions of transformational leadership, apart from individual considerations and charisma, have a positive and meaningful effect on organizational communication, such as intellectual stimulation, inspirational motivation, and finally charisma. According to Friedman's test, the highest averages were assigned to individual considerations, intellectual stimulation and inspirational motivation, and finally charisma.

    Keywords: role of aid squad's patrol, aid squad, preventive role of police, street conflict
  • Seied Mehdi Tabari * Pages 113-140
    Background and purpose

    shift work is known to affect job burnout with emotional exhaustion, depersonalization, decreased personal performance, and even family conflict. The objective of this research is to investigate the effect of work shifts on job burnout of police officers, considering the mediating role of work-family conflict.

    Research method

    The work is a descriptive survey. The population under study is 420 police officers from Mazandaran province. A sample of 200 individuals was chosen by stratified random sampling. After data collection, data analysis was done with SPSS 25 and Lisrel 8/80 softwares.

    Findings

    The results indicate that shift work has a significant impact on job burnout and work-family conflict among police officers. Correspondingly, this issue will be demonstrated. Eventually, it was discovered that work-family conflicts play a mediating function in the association between shift work and job burnout.

    Conclusion

    The importance of mental health of police officers is at risk for various causes compared to other organizations. Also, the main reasons of which are the workload, work pressure, stressful professions, unpredictable conditions, factors related to shift work, and individual and social factors.

    Keywords: Shift work, burnout, Work-family conflict