فهرست مطالب

دانش انتظامی مازندران - سال نهم شماره 3 (پیاپی 34، پاییز 1397)

نشریه دانش انتظامی مازندران
سال نهم شماره 3 (پیاپی 34، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی اسماعیلی *، عبدالعلی رضایی صفحات 1-28

    در همه کشورهای مترقی و در حال توسعه رضایت مندی مردم که دلالت بر کرامت ذاتی و ارزش والای انسانی دارد، به عنوان یکی از دغدغه های اساسی جامعه محسوب شده و همواره نگرانی هایی را از جهت احتمال تعدی و تجاوز به حقوق آنان به خصوص در حوزه نظام عدالت کیفری و نهادهای مختلف از جمله پلیس در پی داشته است. مردم داری نه تنها در شرع مقدس اسلام، بلکه در اخلاقیات بین المللی و حقوق داخلی کشورها نیز توصیه شده است. این موضوع از منظر و نگاه نیروی انتظامی استان مازندران به عنوان یک پلیس مردمی و خدمتگزار، متفاوت از بسیاری کشورها بوده و حایز اهمیت بیشتری است. در این مقاله  که به روش کتابخانه ای و توصیفی تهیه شده است سعی برآن است تا با طرح مختصری از ابعاد تقنینی، اجتماعی، اقتصادی، ساختاری، تا حد ممکن نسبت به بازیابی و شناسایی چالش های پیش روی پلیس ایران و استان مازندران با ارایه پیشنهادها و رویکرد اصلاحی - مشارکتی به دور از هرگونه تعرض و تعارض با حقوق همه شهروندان مازندرانی و... اقدام و توجه لازم را به عمل آورد.

    کلیدواژگان: مردم مداری، حقوق شهروندی، ضابط، پلیس
  • علی باجان*، محمدکاظم محمودی صفحات 29-55

    هدف کلی و اساسی این پژوهش، شناخت و بررسی کارکردهای فرهنگی و اخلاقی در پیشگیری و کنترل جرم است. در ایران، هنوز فقدان سیاست گذاری جامع در این عرصه بیش از پیش احساس می شود. در نوشتار حاضر کوشش شده است تا با بهره گیری از روش مطالعه اسنادی و کتابخانه ای  نقاط ضعف و ابهام این تحقیقات حوزه پیشگیری از جرم مورد بررسی قرار گیرد. روش پژوهش در این پایان نامه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری، توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری آن مدیران سطح استان مازندران در سال 96-97  است. برای پایایی آزمون از روش آلفای کرونباخ  با استفاده از نرم افزار spss   و روش تصادفی در آمار استنباطی استفاده شد. مدیریت آسیب های اجتماعی در جامعه ایران به مراتب دشوارتر از جوامعی است که نظام ارزشی و هنجاری تفکیک شده ای دارند؛ زیرا، در جوامع غیر دینی لزوما قوانین موضوعه مبتنی بر ارزش های مذهبی نیستند و بنابراین ناکارآمدی هنجارهای اجتماعی- از جمله قوانین- و بازیگران نقش ها به ارزش های مذهبی ارتباطی پیدا نمی کند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در ایران، چون قوانین مبتنی بر ارزش های مذهبی هستند و این دو از هم تفکیک نشده اند، ناکارآمدی قوانین، یک مسئله ارزشی می شود. مهم ترین فرض در این پایان نامه بدین صورت است که بین کارکردهای فرهنگی و اخلاقی با پیشگیری ازجرم رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: راهبردها، برنامه های اجرایی، پیشگیری از جرم، سیاست گذاری، مدل بوم شناختی
  • سوده جعفری پارچی * صفحات 57-84

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر خودکشی در شهرهای استان مازندران و تاثیر آن بر احساس امنیت اجتماعی است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها در گروه پژوهش های توصیفی- پیمایشی قرار دارد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه جوانان بین 18 الی 30 سال شهر ساری بودند که تعداد 385 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. اطلاعات نیز با استفاده از پرسش نامه ای پژوهشگرساخته، جمع آوری و نتایج با استفاده از آزمون های هم بستگی و رگرسیونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان می دهد عوامل فرهنگی و اجتماعی تاثیر معناداری بر گرایش به خودکشی جوانان دارند و علاوه بر این، گرایش به خودکشی می تواند امنیت اجتماعی را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی و فرهنگی، خودکشی، امنیت اجتماعی
  • اسدالله دیوسالار * صفحات 85-101

    امروزه اینترنت به عنوان گسترده ترین و غنی ترین منبع اطلاعاتی در جهان، تاثیرات زیادی بر جنبه های مختلف زندگی بر جای می گذارد؛ بنابراین شاهد تحولات شگرف فن آوری و تاثیرات فرهنگی، اجتماعی و حرفه ای ناشی از آن هستیم. انقلاب الکترونیک، انفجار اطلاعاتی و هم چنین ظهور شهر الکترونیک از جمله دستاوردهای ناشی از قابلیت های گستردگی این پدیده می باشد. شهر الکترونیک در جهان پدیده ای نو و جدید است که تنها یک دهه از عمر آن می گذرد، اما به دلیل قابلیت ها و مزایای فراوانی که دارد مورد توجه بسیاری از کارشناسان و متخصصان IT و شهری شده است، اما با وجود تمام مزایا، این تحول عظیم فن آوری ارتباطی برای برخی جوامع پیامدهای وخیمی داشت و چالش ها و نگرانی هایی را به همراه آورده است که یکی از مهم ترین آن آسیب های اجتماعی ناشی از آن است؛ بنابراین در پژوهش حاضر قصد آن داریم ضمن معرفی شهر الکترونیک و کاربردهای اینترنت در آن، به تبیین آسیب های اجتماعی ناشی از آن بپردازیم. رویکرد حاکم بر این پژوهش توصیفی - تحلیلی است و از روش مطالعات کتابخانه ای و اسنادی، هم چنین مطالعات میدانی استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان می دهد علی رغم تمام مزایای ناشی از کاربرد اینترنت در شهر الکترونیک این پدیده (جهانی شدن و عدم رعایت حریم شخصی) می تواند آسیب های اجتماعی غیر قابل جبرانی را بر پیکر جامعه شهری وارد کند.

    کلیدواژگان: شهر الکترونیک، ارتباطات اجتماعی، اینترنت، آسیبهای اجتماعی
  • محمد رضوی * صفحات 103-128

    هدف از اجرای این پژوهش، تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر نگرش های ناکارآمد سارقان سیم برق شهرستان جویبار بوده است. طی بررسی از سامانه رخداد انتظامی و آمار بهره دهی، آیتم وقوع،کشف و دستگیری سارقان سیم برق، نسبت به دیگر شهرستان ها شاخص بالاتری داشته و می توان با درمان های روان شناختی در این زمینه روند کاهشی بر وقوع و تغییر باورهای ناکارآمد سارقان آن شهرستان را ایجاد کرد. جامعه آماری شامل کلیه سارقان سیم برق شهرستان جویبار بوده که با استفاده از شیوه نمونه گیری غیرتصادفی تعداد 20 نفر، (10 نفر گروه آزمایش و 10 نفر گروه گواه)، به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شده است. روش پژوهش شبه آزمایشی، با مدل پیش آزمون _ پس آزمون با گروه کنترل است. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه استاندارد پرخاشگری[1]  استفاده شده است که طی آن آزمودنی ها در مرحله پیش آزمون پرسش نامه پرخاشگری را تکمیل کردند. سپس درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی طی 8 جلسه 90 دقیقه ای، هر هفته یک جلسه به گروه آزمایش آموزش داده شده و در مرحله آخر نیز از افراد نمونه آماری پس آزمون به عمل آمد. برای تجزیه وتحلیل آماری داده ها از نرم افزار اس.پی.اس.اس[2] و آزمون تحلیل کواریانس استفاده شده است. نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون، در دو گروه آزمایش و کنترل، تفاوت معناداری وجود داشته است و به این ترتیب، تاثیر[3]  بر کاهش نگرش های ناکارآمد سارقان، به صورت محسوسی مشاهده شد. در بررسی اهداف پژوهش به دو هدف 1. اصلی (بررسی تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر نگرش های ناکارآمد سارقان سیم برق شهرستان جویبار و ارایه رهنمودها و پیشنهادهایی به سازمان ها و مسیولان مرتبط در سراسر کشور و 2. اهداف فرعی (تعیین میزان اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی برنگرش های ناکارآمد سارقان سیم برق) تاکید شده است. هم چنین بر سوالاتی که بر ذهن محقق که آیا شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر نگرش های ناکارآمد سارقان سیم برق تاثیر دارد یا خیر،  بررسی دقیق و منطقی خواهیم داشت. بر فرض مثال این که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر نگرش های ناکارآمد سارقان سیم برق نیز اثربخش بوده است یا نه نیز تحقیقاتی معمول شد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی ذهن آگاهی، نگرشهای ناکارآمد، سارقان
  • مطهره مهدوی *، محمدعلی محمودی ساداتی صفحات 129-147

    احساس امنیت یک مقوله اجتماعی و روانی است که بیشتر افراد جامعه با توجه به نیازها و تمایلات خود در به وجود آمدن یا محو کردن آن نقش دارند. پلیس نیز به عنوان یکی از متولیان امنیت بخشی، از این قضیه مستثنی نیست. هدف اصلی پژوهش، بررسی احساس امنیت اجتماعی شهروندان شهرستان سوادکوه و ارتباط آن با اقتدار و نفوذ اجتماعی می باشد. روش اجرای پژوهش، پیمایشی و جامعه آماری این پژوهش تمامی افراد 50-15سال مردم شهر سوادکوه می باشد. روش نمونه گیری در این پژوهش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای است. بر اساس فرمول کوکران تعداد نمونه آماری 103 نفر مد نظر قرار گرفت. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسش نامه محقق ساخته، بعد از طراحی در افراد متخصص قرار داده شد و بعد از گردآوری نظرات آن ها اعتبار صوری ابزار پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین پایایی پرسش نامه از آلفای کرونباخ استفاده شد. ضریب آلفای مورد نظر از طریق نرم افزار spss  برای پرسش نامه محقق ساخته احساس امنیت 92/0 و برای پرسش نامه محقق ساخته نفوذ اجتماعی و اقتدار پلیس 84/0 محاسبه شد. طبق یافته های پژوهش، متغیر احساس امنیت تحت تاثیر متغیر اقتدار پلیس یا قدرت نرم است. در کل متغیر اقتدار پلیس 31 درصد از واریانس احساس امنیت اجتماعی را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: احساس امینت اجتماعی، نفوذ اجتماعی پلیس، قدرت نرم
|
  • morteza esmaili*, Abdolali Rezaei Pages 1-28

    In all progressive and developing countries, people's satisfaction, which implies the inherent dignity and supreme value of humanity, has been considered as one of the basic concerns of the community and concerns have always been raised about the possibility of violating their rights, especially in the criminal justice system and various institutions, including the police. Honoring the people has been advised not only in the Islamic holy shrine, but also in international ethics and domestic law. This issue is different from the point of view and attitude of the islamic republic of Iran’s police as a popular and serving policeman than many countries and is more important. In this paper, which is prepared by a library and descriptive method, it is attempting to provide a brief design of Legitimate, social, economic, and structural dimensions, as far as possible, regarding the recovery and identification of the challenges faced by Iran and specially Mazandaran provincial police by providing suggestions and the corrective-participatory approach is taking place away from any conflict with the rights of all citizens of Mazandaran province and etc.

    Keywords: Honoring the people, Citizens' Rights, Bailiffs, Police
  • Ali Bajan *, Mohammad Kazem Mahmoudi Pages 29-55

    The general purpose of this research is to identify and study the cultural and moral functions of prevention and control of crime. In Iran, the lack of comprehensive policy in this area is still felt. In the present paper, attempts have been made to use the documentary and library study method to analyze the weaknesses and ambiguities of this crime prevention investigation. The method of research in terms of purpose is applied and collecting method is descriptive of survey type and its statistical population is Mazandaran province managers in the year 96-97. The reliability of the test was used by Cronbach's alpha method using spss software and the random method was used in inferential statistics. Managing social harm in Iranian society is far more difficult than societies that have a differentiated value system and normative system. Because in non-religious societies the laws of the subject are not necessarily based on religious values and therefore the ineffectiveness of social norms-including laws-and actors of roles-is not linked to religious values. The results of the research indicate that the results of the research indicate that in Iran, since laws are based on religious values and these two are not separated, the ineffectiveness of laws is a valuable issue. The most important assumption in this thesis is that there is a meaningful relationship between the cultural and moral functions of preventing crime.

    Keywords: Strategies, Executive Programs, Crime Prevention, Policies, Ecological Model
  • Soodeh Jafari Parchi Pages 57-84

    The main goal of this study is to investigate socio-cultural factors affecting suicide in Mazandaran and its impact on social security. This is an applied study in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collecting method. The statistical population includes all 18 to 30 year old people in Sari, of which 385 were selected as the sample. Data were collected using Researcher made a questionnaire and the results were analyzed using correlation and regression tests. The results indicate that cultural and social factors significantly influence suicidal tendencies among young people. In addition, social security is affected by suicidal tendencies.

    Keywords: socio-cultural factors, suicide, social security
  • Asadollah divsalar* Pages 85-101

    Today, the internet as the most extensive and richest source of information in the world has a great impact on different aspects of life. Thus, we are considering the dramatic changes in technology and the cultural, social and professional impacts of it. The electronic revolution, the explosion of information as well as the echo of the e-mail is one of the gains from the wide-ranging capabilities of this phenomenon. The electronic city in the world is a new phenomenon that lasts only a decade but due to its much ability and advantages, it has attracted many experts and IT specialists but despite all the benefits, this massive transformation of communication technology has had serious consequences for some communities. It raises challenges and concerns, one of the most important of which is the social harm caused by it. So, in the present study, we intend to introduce the city of electronics and internet applications to explain the social damage caused by it. The governing approach of this research is descriptive-analytic, using library and documentary studies as well as field studies. The results of this study show that despite all the benefits of using the internet in the electronic city, this phenomenon (globalization and lack of privacy) can cause irreparable social damage on the body of the urban community.

    Keywords: Electronic City, Social Relations, Internet, Social Harm
  • Mohammad Razavi* Pages 103-128

    Investigation of the effect of mindfulness-based cognitive therapy on Ineffective attitudes of electrical wire robbers in Juibar city is the purpose of this study.  During the investigation of the law enforcement system and the exploitation statistics, the item of occurrence, detection and defeat of electrical wiring robbers was higher than other cities and psychological treatments in this area could reduce the incidence and change of inefficient vendors' beliefs in that city. The statistical society consisted of all electrical wire robbers in Juibar city using a non-random sampling method of 20 people (10 people in test group and 10 people in evidence group) as a statistic sample. The research method is pseudo-trial with a pretest-posttest model with control group. To collect data, an aggressive questionnaire (AGO) is used in which the subjects completed the aggressive questionnaire in the pretest step. Then, mindfulness-based cognitive therapies are taught to the experimental group in 8 sessions of 90 minutes in each week. In the final step, post test are done in statistical sample. Statistical analysis of data are done using SPSS software and covariance analysis. The results are shown that there was a significant difference between the mean average of pretest and posttest scores in both the experimental and control groups. Thus, the (MBCT) effect on the reduction of robber’s ineffective attitudes noticeably is seen. In reviewing the goals of the research, two main objectives were to: 1. Main: Assess the effect of cognitive therapy on mind-awareness on the inefficient attitudes of the electrical wiring robots in Joybar city and provide guidance and suggestions to relevant organizations and authorities throughout the country; and 2. Sub-goals (determining the effectiveness of cognition Awareness-based therapy of inefficient electrical wiring robbers is emphasized. Also, we will have a thorough and logical review of the questions of the researcher's mind whether knowledge-based cognitive therapy affects the inefficient attitudes of electric wiring robbers. On the assumption, for example, cognitive-based cognitive therapy has been effective in understanding the dysfunctional attitudes of electrical wiring robbers or not.

    Keywords: Mindfulness-Based Cognitive Therapy, Ineffective Attitudes, robbers
  • Motahareh mahdavi*, Mohammad Ali Mahmoodi Sadati Pages 129-147

    Feeling safe is a social and psychological issue that most people in the community take on their needs and desires to create or eliminate it.  Police are also excluded from this as a security guard. The main purpose of the research is to investigate the social safety of citizens of the city of Savadkooh and its relation with authority and social influence. The research method, the survey and the statistical population of this research are all people aged 15-50 years old in the city of Savadkooh.  The sampling method in this research is multistage cluster sampling. According to the Cochran formula, the sample size was 103.
     For data collection, a researcher-made questionnaire was put into experts after designing. After collecting their opinions, the validity of the research instrument was evaluated.  To determine the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha was used. The alpha coefficient was calculated using SPSS software for the researcher-made questionnaire. The sense of security was 0.92 and for the researcher-made questionnaire, the social influence and police authority were 0.84. According to the findings, the sense of security was influenced by the variable of police authority or soft power. In total, the police authority variables account for 31% of the variance of social security.

    Keywords: Social security feeling, social penetration of the police, soft power