فهرست مطالب

دانش انتظامی مازندران - سال نهم شماره 1 (پیاپی 32، بهار 1397)

نشریه دانش انتظامی مازندران
سال نهم شماره 1 (پیاپی 32، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سوده جعفری پارچی صفحات 1-30

    در خانواده تحولات چشم گیری در شیوه برخورد با پدیده جرم و مجازات به عمل آمده که نتیجه آن را نه تنها در دیدگاه های متخصصان از جمله حقوق دانان، جرم شناسان، جامعه شناسان و روان شناسان می توان ملاحظه کرد، بلکه در مقررات بین المللی و قانون گذاری های داخلی کشورهای جهان نیز می توان پیدا کرد. با توجه به اهمیت این متغیر در بروز رفتار افراد، در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر خانواده در خانه گریز شدن افراد و امنیت عمومی پرداخته شده است. برای این منظور، ابتدا به بررسی از هم گسیختگی خانواده بر خانه گریز شدن و امنیت عمومی پرداخته شد و سپس فقدان منابع سرمایه ای بر این دو متغیر سنجیده شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه افراد بالای 18 سال در شهر ساری می باشند که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 384 نفر به عنوان نمونه آماری برگزیده شدند. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها در گروه پژوهش های توصیفی-پیمایشی قرار دارد. ضمن این که، ابزار پژوهش حاضر پرسش نامه و نرم افزار استفاده شده Spss23 می باشد. نتایج حاصل از بررسی داده ها نشان می دهد از هم گسیختگی و فقدان منابع سرمایه ای در خانواده بر خانه گریز شدن افراد تاثیر مثبت و معناداری می گذارد. هم چنین، از هم گسیختگی و فقدان منابع سرمایه ای در خانواده می تواند موجب کاهش امنیت عمومی شود.

    کلیدواژگان: خانواده، خانه گریز شدن، امنیت عمومی
  • سیده زهرا حسینی درونکلایی صفحات 31-42

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی در ایجاد هنجارهای نامتعارف دانش آموزان (دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهرستان کلاردشت، استان مازندران) است. روش تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی بوده، به این منظور از بین 320 نفر از دانش آموزان بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 168 دانش آموز مقطع متوسطه اول شهرستان کلاردشت در استان مازندران با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و دو پرسش نامه شبکه های اجتماعی از آریایی (1393) و پرسش نامه هنجارهای نامتعارف احمدپور (1390) استفاده شد که روایی آن با استفاده از روایی محتوا و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ تایید شد.  پس از اجرای پرسش نامه ها، داده ها با استفاده از نرم افزار spss تحلیل شد و از آزمون کولموگروف برای سنجش نرمالیته و سپس از رگرسیون جهت سنجش فرضیه ها استفاده شده است. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که استفاده از شبکه های اجتماعی بر هنجارهای نامتعارف تاثیر معنی داری دارد، به گونه ای که هر چه استفاده از شبکه های اجتماعی بیشتر باشد، هنجارهای نامتعارف در دانش آموزان مقطع متوسطه اول افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، هنجارهای نامتعارف، دانش آموزان، مازندران
  • محمدعلی آدیش صفحات 43-57

    منابع انسانی به عنوان یکی از عوامل اصلی و کلیدی در سازمان نقش تعیین کننده ای در بازدهی و بهره وری سازمان ایفاء می کند؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین آموزش منابع انسانی و بهره وری سازمان انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان نیروی انتظامی شهرستان های غرب استان مازندران می باشند. نمونه آماری با استفاده از جدول مورگان به روش نمونه گیری تصادفی به تعداد 265 نفر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده های پرسش نامه محقق ساخته است که روایی آن توسط اساتید تایید شده و برای سنجش پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. با استفاده از داده های استفاده شده و با کمک نرم افزار آمار SPSS 22  میزان ضریب اعتماد با روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که این میزان 81/0 به دست آمد. برای آزمون فرضیه ها از آزمون هم بستگی پیرسون استفاده شد. در این پژوهش سه فرضیه رابطه بین آموزش منابع انسانی با بهره وری، کارایی و اثربخشی مورد بررسی قرار گرفت که نتایج به دست آمده بیانگر تایید فرضیات در سطح معنی داری 05/0 و ارتباط مستقیم و مثبت بین آموزش منابع انسانی با کارایی، اثربخشی و بهره وری می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، منابع انسانی، بهرهوری، کارایی، اثربخشی
  • علی اصغر عباسی اسفجیر *، حدیثه رمضانی فر صفحات 59-84

    پیش گیری را می توان یکی از راهبردهای اساسی در حوزه کنترل اجتماعی برشمرد که دربردارنده مجموعه راه کارهای مستقیم و غیر مستقیم با هدف ایجاد امکانات و موقعیت های بازدارنده از وقوع جرم و کج روی طراحی و تدوین می شود. هدف این پژوهش بررسی  نگرش مردم در مورد پیش گیری از جرم  می باشد. روش پژوهش پیمایشی (توصیفی هم بستگی) و جامعه آماری آن افراد بالای 16 سال ساکن شهرستان تنکابن است که 166132 نفر بوده و بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه برابر با 365 نفر برآورد شده که به شیوه تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته با توجه به مولفه های پژوهش استفاده شده است. با توجه به نتایج به دست آمده (بین مبارزه با جرایم خرد در جامعه، گشت های هدایت شده، مشارکت با مردم، مشارکت با سایر نهادها و سازمان ها، توجه به موقعیت اجتماعی و اقتصادی محله، تمرکز بر نقاط جرم خیز،  کاهش فرصت های وقوع جرم، کاهش بازارهای خرید و فروش اموال)  با پیش گیری از جرم در سطح معنی داری کمتر از 05/0 و با 95 درصد اطمینان رابطه معنی داری وجود دارد؛ بنابراین می توان بیان داشت که ماموران نیروی انتظامی برای پیش گیری از جرم باید از مردم و سازمان های مردم نهاد استفاده کنند و به جای گشت زنی های پراکنده در محل، بر نقاط مختلف جرم خیز تمرکز کرده و سعی کنند بازارهای خرید و فروش اموال سرقتی را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: نگرش، پلیس، پیش گیری، جرم، شهرستان تنکابن
  • هادی رازقی صفحات 85-123

    هدف اساسی در پژوهش حاضر پاسخ گویی به این مهم است که میزان احساس امنیت در شهروندان 18 ساله و بالاتر مراکز شهرستان های استان مازندران چه اندازه است. هم چنین در این پژوهش سعی می شود تا تاثیر سرمایه فرهنگی و ابعاد آن بر احساس امنیت مورد مطالعه قرار گیرد. این پژوهش با روش پیمایش اجرا شده است. جامعه آماری آن تمامی شهروندان 18 سال و بالاتر استان مازندران می باشد. حجم نمونه پژوهش شامل 1100 نفر می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری متناسب با حجم انتخاب شده اند. یافته های حاصل از رگرسیون خطی چندمتغیره به روش گام به گام نشان داده است که متغیر سرمایه فرهنگی عینیت یافته (332/0) و متغیر سرمایه فرهنگی تجسم یافته (139/0) به ترتیب، بیشترین و کمترین تاثیر را بر متغیر احساس امنیت دارند. باید اضافه کرد که از بین سه متغیر وارد شده به معادله رگرسیونی (سرمایه فرهنگی عینیت یافته، سرمایه فرهنگی نهادینه شده، سرمایه فرهنگی تجسم یافته)، هر سه متغیر در معادله باقی مانده است. لازم به ذکر است که تاثیر تمام متغیر هایی که در معادله باقی مانده اند (سرمایه فرهنگی عینیت یافته، سرمایه فرهنگی نهادینه شده، سرمایه فرهنگی تجسم یافته)، بر متغیر وابسته احساس امنیت مثبت است.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، امنیت فرهنگی، امنیت سیاسی، امنیت اقتصادی، سرمایه فرهنگی
  • علی بزرگ پور صفحات 125-160

    با وجود پیشرفت های گسترده و چشم گیر در شبکه های اینترنتی و متعاقبا افزایش کاربران این شبکه ها طبیعی است که جرایم مربوط به سایبر گستردگی بیشتری پیدا کنند که از این منظر اهمیت پیش گیری و قانون گذاری برای منع چنین تخلفاتی در فضای مجازی همانند فضای واقعی الزامی است؛ بنابراین با توجه به تاثیری که این شبکه های اینترنتی بر افزایش جرم و جنایت در جامعه دارند باید هرچه بیشتر به بررسی قانونی این جرایم پرداخته و به نواقص و موانع موجود برای مقابله با آثار این ناهنجاری ها بپردازیم و راه کاری برای حل آن ارایه کنیم. در این پژوهش نیز با استفاده از منابع متعدد و استفاده از آمارهای موجود در فتا که به صورت کتابخانه ای گردآوری شده است، سعی در پاسخ گویی به سوالات مطرح شده داریم. با توجه به بررسی های صورت گرفته به نظر می رسد نواقص موجود در کشور ایران به مراتب بیشتر از سایر کشورها باشد؛ زیرا مدت زمان مقابله ایران به عنوان کشوری در حال توسعه، با جرایم اینترنتی محدود بوده و سابقه طولانی ندارد. برای بهبود وضعیت و مقابله با چالش های موجود در این حوزه راه کارهایی چون تقویت منابع قانونی، تربیت تخصصی نیروهای پلیس، آموزش علمی این حوزه و درونی سازی مقابله با چنین جرایمی در افراد از خردسالی مهم به نظر می رسد که به تفصیل در  مقاله به آن پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: جرایم اینترنتی، نیروی انتظامی، کشورهای در حال توسعه
  • فرشته رضایی صفحات 161-176

    امروزه جامعه بشری با پیشرفت فناوری و دست یابی به فناوری های جدید  هر روز شاهد حضور بیشتر این فناوری ها  در زندگی خود هستند. رسانه ها نقش به سزایی در شکل گیری شخصیت انسان و در درازمدت در فرهنگ سازی جامعه دارند که یکی از این رسانه ها که تاثیر عمیقی در جامعه و جوانان می گذارد رسانه های صوتی - تصویری به خصوص ماهواره ای است که به عنوان یکی از ارکان اجتماعی تاثیرات عمیقی در شخصیت آدمی دارند. در کشور ما به دلیل برخورداری از جمعیت جوان و گرایش بیشتر آنان به نسبت به استفاده از برنامه های ماهواره ای نگرانی هایی در خصوص امکان بروز مشکلات روحی و روانی ایجاد شده است. بروز شکاف میان آرمان ها، ارزش ها و واقعیات یکی از مهم ترین پیامدهای منفی وسایل ارتباطی مانند گرایش جوانان و نوجوانان به انواع انحرافات اجتماعی است. هدف اصلی این نوشتار، بررسی آثار سوء و پیامدهای فرهنگی و اجتماعی شبکه های ماهواره ای و رابطه آن با ناهنجاری ها و انحرافات اجتماعی در حوزه امنیت است. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع زمینه یابی است. هم چنین ازروش کتابخانه ای اسنادی و ابزار پرسش نامه به روش تصادفی ساده جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که بین تماشای برنامه های ماهواره ای  با سن افراد و هم چنین جرم در محل سکونت افراد رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: شبکه های ماهواره ای، انحرافات اجتماعی، پیامدهای فرهنگی، نوجوانان و جوانان
|
  • Soodeh Jafari Parchi* Pages 1-30

    The family has undergone dramatic changes in the way crime and punishment have been dealt with, which can be seen not only in the views of experts, including lawyers, criminologists, sociologists, and psychologists, but also in international law and law Domestic sales of the countries of the world can also be found. Anyway, all the social and moral advances of a person depend on his family life. Family conditions affect the lives of everyone. Considering the importance of this variable in the behavior of individuals, in the present study, the effect of family at home and public safety has been addressed. To this end, firstly, the study of family breakdown on home escape and public security was dealt with, and then the lack of capital resources was measured on these two variables. The statistical population of this study is all people over 18 years old in Sari city. Using Cochran sampling formula and simple random sampling method, 384 subjects were selected as the statistical sample. The present research is applied in terms of purpose and in terms of collecting data in the descriptive-survey group. Meanwhile, the research tool is the SPSS23 questionnaire and software used. The results of data analysis show that the fracture and lack of capital resources in the family has a positive and significant effect on the home of the escape of the people. Also, the fragmentation and lack of capital resources in the family can reduce public safety.

    Keywords: family, Home Escape, Public Security
  • Syeda Zahra Hosseini Drvnklayy* Pages 31-42

    The purpose of this study was to investigate the effect of social networks on the development of unusual norms among students (first grade high school students in Kelardasht, Mazandaran), the research method was descriptive survey. to achieve this goal, from among 380 students, 168 high school students from Kelardasht city were selected by random sampling method. Two questionnaires social network from Ariyae (2013) and unusual norms questionnaire from Ahmadpour (2011) were used. After the implementation of the questionnaires, the data were analyzed using SPSS software, and Kolmogorov was used to assess the normality and then the regression was used to measure the hypotheses. The results of regression analysis showed that the use of social networks has a significant effect on unusual norms. As the use of social networks is higher, unconventional norms drop in first-grade students increase.

    Keywords: Social Networks, Unusual Norms, Student, Mazandaran
  • mohamadali adish* Pages 43-57

    Human resources as a key factor in the organization play a decisive role in the efficiency and productivity of the organization. Therefore, the present study aimed to investigate the relationship between human resource education and organizational productivity. The statistical population consisted of all police officers in western cities of Mazandaran province. A sample of 265 people was selected using random sampling method using Morgan table. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by the professors and its reliability was measured using Cronbach's alpha coefficient. Data were analyzed using SPSS 22 software. The confidence coefficient was calculated using Cronbach's alphabet, which was 0.81. To test the hypothesis, Pearson correlation test was used. In this research, three hypotheses of the relation between human resource education and productivity, efficiency and effectiveness were investigated. The results showed confirmation of hypotheses at a significant level of 0.05, and a direct and positive relationship between human resource education and efficiency, effectiveness, and benefit It's a breeze.

    Keywords: Training, Human resource, Productivity, efficiency, effectiveness
  • hadiseh ramzanifar, Ali Asghar Abasi Asasjir* Pages 59-84

    Prevention can be considered as one of the key strategies in the field of social control, which includes a set of direct and indirect strategies aimed at creating offensive and deterrent situations. The purpose of this study is to investigate people's attitudes towards crime prevention. The survey method (descriptive correlations) and the statistical population of the study were those over 16 years of age living in Tonekabon city who were estimated to be 166132 persons who according to the Cochran formula have a sample size of 365 people who have been selected by simple random method. A researcher-made questionnaire was used to collect data using the research components. According to the results (between the fight against micro-crime in society, guided patrols, participation with the people, participation with other institutions and organizations, attention to the social and economic situation of the neighborhood, focusing on crime points, reducing crime opportunities, Reducing the markets for buying and selling property) with crime prevention at a significant level of less than 0.05 and with 95% confidence, there is a meaningful relationship. Therefore, it can be stated that law enforcement officers should use public and human rights organizations to prevent crime, and to focus on scattered locations in different crime areas and to try to reduce the cost of buying and selling stolen property.

    Keywords: Attitude, Police, prevention, Crime, Tonekabon, County
  • Hadi Razeghi Maleh Pages 85-123

    The main purpose of this study is to answer the question of how much security is felt in citizens aged 18 years or older in the cities of Mazandaran province. In this research, we try to study the impact of cultural capital and its dimensions on the sense of security. This research has been implemented by scrolling method. The statistical population of this research is all citizens aged 18 years and over in Mazandaran province. The sample size of the research includes 1100 people selected by proportional sampling method. The results of multivariate linear regression in step-by-step method have shown that the variable of capitalized cultural capital (0.332) and the variable of capitalized cultural capital (0.139) have the most and least effect on the variable of safety. It should be added that among the three variables introduced into the regression equation (the Objective Cultural Capital, the institutionalized cultural capital, the capitalized cultural capital), all three variables remain in the equation. It should be noted that the effect of all the variables that remain in the equation (the objectively endowed cultural capital, the institutionalized capital culture, the embodied cultural capital) on the dependent variable is a positive sense of security.

    Keywords: social security, Cultural Security, Political Security, Economic Security, Cultural Capital
  • ali bozorgpour Pages 125-160

    With the extensive improvements and increasing in users of these networks is ordinary to see more offenses related to cyber as a result of development of the Internet network. So in this respect, the importance of prevention and legislation to prevent such violations in cyberspace like real space is required because this networks had an important role on increasing crime at community. In this research, we are trying to answer the above questions using several sources which has been gathered in the library. The shortcomings in Iran seem to be far more than the other countries, because Iran, as a developing country, has been seriously addressing cybercrime for several years. In order to improve the situation and to cope with the challenges in this area, solutions such as strengthening legal resources, training specialized police forces, academic education in this field, and internalizing the fight against such crimes is necessary.

    Keywords: Cyber Crime, Cyber police, Developing Countries
  • fereshte rezayei Pages 161-176

    Today, human society with development and achievement to novel technologies is witnessing the ever-increasing presence of these technologies in their lives. The media play an important role in shaping the human personality and in long-term in the culture of society, audio-visual media, especially satellites are one of which has a profound impact on society and young people, which are one of the social pillars have significant effects on human personality. In our country, due to the young population and their growing tendency to use satellite pro-grams, concerns have raised about the possibility of mental health and psychological prob-lems. The emergence of a gap between ideals, values and facts is one of the most important negative consequences of communication tools, such as the tendency of young people and adolescents to diverse social deviations. The main goal of this paper is to study the negative effects and social and cultural consequences of satellite channels and its relation with social anomalies and social deviations in the field of security. The research method of this study is a descriptive survey. Documentary library method and questionnaire tool are used for collecting information using simple random sampling method. The results of the research are shown that there is a significant relationship between watching satellite programs with the age of the individuals and also crime in the place of residence.

    Keywords: Satellite Channels, Social Deviations, Cultural Consequences, Young People, Adolescents