فهرست مطالب

مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی - پیاپی 44 (پاییز 1400)

فصلنامه مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی
پیاپی 44 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/17
  • تعداد عناوین: 13
|
  • امین پاشایی هولاسو*، ناصر پورصادق صفحات 7-30

    نظریه سازی و واکاوی فرآیند آن، از مسایل حوزه علم شناسی است. در پژوهش حاضر سعی شده است تا نوآوری چابک به عنوان یک نظریه میان رشته ای بحث و بررسی شود. در ارایه نظریه نوآوری چابک می توان آن را مجموعه ای از فرآیندها، ابزارها و روش ها در جهت بهبود توانایی واکنش سریع به نیازهای متغیر بازار و مشتریان، توام با کنترل هزینه ها و بهبود سطح کیفیت محصولات و خدمات است و اساس سازمان نوآور چابک را نیز می توان فرآیند هم سو کردن کارکنان و فرآیندهای کاری در یک نظام همگن، تعاملی و انعطاف پذیر به منظور هوشمندسازی و دستیابی به مزیت برتری دانست. هدف پژوهش حاضر «ارایه نظریه نوآوری چابک» می باشد که پژوهشی کابردی است. در مرحله اول با بررسی کتابخانه ای و مصاحبه با افراد صاحب نظر و استفاده از نظرات خبرگان، با بهره گیری از روش تحلیل مضمون، الگوی نوآوری چابک در 220 مضمون پایه، 36 مضمون سازمان دهنده و 6 مضمون فراگیر احصاء گردید. در مرحله دوم مدل ارایه شده در قالب یک پرسشنامه محقق ساخته در اختیار 20 تن از خبرگان موضوع مدیریت صنعتی قرار گرفت و پایایی آن بر 991/0 محاسبه و بر اساس آزمون تی تک نمونه ای مضامین تایید شدند. بر اساس مدل ارایه شده، نظریه نوآوری چابک شامل شایستگی بعد رویکرد (9 عامل)، بعد شایستگی (8 عامل)، بعد یکپارچگی (5 عامل)، بعد پاسخ گویی (5 عامل)، بعد همکاری (6 عامل) و بعد پیامدی (3 عامل) است.

    کلیدواژگان: نظریه، نوآوری، چابکی، نوآوری چابک، تحلیل مضمون
  • مهدی ابراهیمی، معصومه قاسمی شمس*، محسن اکبری صفحات 31-60
    طرح ارایه خدمات الکترونیک قضایی، از طرح های بزرگ و مهم دستگاه قضایی است که مورد توجه و تاکید مدیران عالی دستگاه قضایی است. اجرایی کردن این طرح، گامی مهم در توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در دستگاه قضایی و توسعه دولت الکترونیک در کشور ما به شمار می آید. از این رو پیاده سازی ضعیف برنامه های استراتژیک در بخش عمومی منجر به ارایه خدمات ضعیف خواهد شد. هدف از این پژوهش ارایه الگویی مفهومی است که بتواند در سازمان های بخش عمومی به کار گرفته شود تا شکاف بین تدوین و اجرای استراتژی پر شود. جامعه مورد نظر پژوهش کلیه مدیران، سرپستان و مجریان و کارمندان در گیر در طرح های اجرایی سازمان قوه قضاییه می باشد. بدین منظور با 24 نفر از مدیران ارشد، مدیران اجرایی و معاونین و افراد کلیدی اجرای طرح برون سپاری خدمات قضایی که در اجرای راهبرد مورد نظر پژوهش مشارکت داشته اند و اساتید دانشگاهی، مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت گرفت و با کمک نرم افزار تحلیل اکتشافی MAXQUDA و بر اساس راهبرد نظریه داده بنیاد و رهیافت ظاهر شونده گلاسر به کدگذاری باز و ثانویه پرداخته شد. بنابراین مطالعه پیش رو با استفاده از پژوهش کیفی و با اتکا بر پارادایم تفسیری ساخت گرای اجتماعی به دنبال استخراج چیستی و چرایی الگوی پیاده سازی راهبرد در بخش عمومی در نهاد قوه قضاییه است. در نهایت10مولفه موثر در قالب چهار مقوله اصلی شامل عوامل محتوایی، فرایندی، زمینه ای و انطباقی، مفهوم سازی و طبقه بندی شده است. سپس الگوی طراحی شده نهایی به تایید مشارکت کنندگان و ناظرین بیرونی رسید.
    کلیدواژگان: الگوی پیاده سازی استراتژی، برونسپاری، بخش عمومی
  • سعید بشیری*، بهرام بیات، شروین جمشیدی، رضا صالح زاده صفحات 61-95

    باتوجه به ماهیت چندوجهی و پیچیدگی مفهوم تاب آوری، در اکثر مطالعات به ویژه مدیریت بحران حوزه آب، بدلیل عدم تمرکز بر معیارهای صحیح تاب آوری، نتایج قابل قبولی در یافته ها مشاهده نمی گردد. لذا این تحقیق با هدف تمرکز بر جامعیت مبانی در تعیین ابعاد و مولفه ها و در تلاش برای یافتن الگوی غنی در مدیریت بحران آب در جوامع شهری می باشد. در تحقیق پیش رو که به شیوه اکتشافی و توصیفی انجام شده، ضمن مرور منابع مختلف، تعداد 106 پیشینه منتخب هم در حوزه عمومی تاب آوری و هم در حوزه اختصاصی تاب آوری آب، با بهره گیری از شبکه مضامین، طبقه بندی شده و پس از تعیین ابعاد، مولفه ها، میزان ارتباط اجزا با مسئله اصلی به شیوه مدلسازی معادلات ساختاری آزمون شده و بر اساس خروجی مدل، نمودار استخوان ماهی برای اجزا ترسیم گردید. مطابق یافته ها، تعداد 5 بعد و 30 مولفه به عنوان اجزای جوامع تاب آور در مدیریت بحرانهای حوزه آب تعیین و پس از اعمال نظر خبرگان تا سطح شاخص بندی، تعداد 65 شاخص در شهر تهران در راستای هدف تحقیق معرفی شد و پس از بررسی میزان تبیین کنندگی هر بعد با مسئله اصلی و نیز مولفه ها با بعد مربوطه، الگوی مربوطه ترسیم گردید. تبیین ابعاد، مولفه ها و شاخص ها براساس نتایج این تحقیق، بدلیل غنی بودن و جامعیت در حوزه مبانی، الگوی مناسبی برای سنجش تاب آوری در مدیریت بحران آب در کلان شهرهایی همچون تهران می باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، بحران آب، شهر تهران، ابعاد، مولفه ها
  • محمود اقتصادی فرد*، ابوالقاسم ابراهیمی، زینب آرای صفحات 127-160

    عوامل درونی و بیرونی سازمان‏ها و در نتیجه چالش های کسب و کار در مواجهه با شرایط تحریم های اقتصادی به سرعت تغییر نموده و برنامه‏ های راهبردی را کم اثر می نمایند. تحلیل SWOT می‏تواند در زمان بروز اینگونه بحران‏ها، به سازمان‏ها در ارزیابی، بازنگری و ارتقاء برنامه‏های راهبردی کمک نماید. اما تحلیل SWOT قادر به ارزیابی جامع عوامل راهبردی نبوده و اولویت بندی دقیقی از راهبرد ها براساس اهمیت آن ها ارایه نمی دهد. هدف این مطالعه، بهنگام سازی و ارتقاء برنامه راهبردی سازمان در شرایط تحریم های اقتصادی با بکارگیری یکپارچه تحلیل SWOT و روش های تصمیم گیری چندمعیاره تحت عدم قطعیت فازی است. این هدف در قالب یک مدل ریاضی ترکیبی، برای ارتقای کیفیت تحلیل SWOT، صورت گرفته و در یک سازمان صنعتی فعال در تولید ترانسفورماتور بکارگیری و آزمون شده است. در این فرآیند، با استفاده از روش دلفی و تحلیل SWOT، عوامل محیطی استخراج و راهبرد های سازمانی بازنگری گردیده است. سپس فرآیند تحلیل شبکه جهت وزن‏دهی عوامل و روش های تاپسیس، ویکور و کاپراس تحت شرایط فازی جهت رتبه بندی راهبرد ها و اعتبارسنجی آنها استفاده شده است. همچنین سازگاری نتایج و همبستگی بین آنها بررسی شده است. نتایج حاصل از مطالعه موردی این تحقیق (براساس فرآیند اعتبارسنجی)، حاکی از کارایی و کاربردی بودن مدل اریه شده است. مدل پیشنهادی می تواند برای بهنگام سازی و ارتقاء راهبرد های سازمانی در شرایط تحریم در سایر شرکت های صنعتی کشور نیز بکارگرفته شود.

    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی، چالش های کسب و کار، تحریم اقتصادی، تصمیم گیری چندشاخصه فازی، تحلیل SWOT
  • کاوه ذاکری*، ریباز قربانی نژاد، حمیدرضا محمدی، ابراهیم رومینا صفحات 161-196

    شبه جزیره بالکان یکی از بی ثبات ترین مناطق اروپا و جهان است که همواره مورد توجه قدرت های منطقه ای و جهانی می باشد. این منطقه دارای نیروهای واگرای قومی و مذهبی است، که دایما با یکدیگر در حال رقابت هستند. با فروپاشی یوگسلاوی سابق ژیوپلیتیک منطقه بالکان دچار تغییرات اساسی شد، که به جنگ های خونین قومی و مذهبی خصوصا جنگ بوسنی و هرزگوین و بحران کوزوو، منجر شد. در این منازعات بازیگران متعدد هر یک بدنبال تحقق اهداف و مطامع محلی، منطقه ای و جهانی خویش بودند. به جهت اهمیت موضوع و سرنوشت مسلمانان بالکان بر آن شدیم تا از منظر چالش های ژیوپلیتیکی مسلمانان، به بررسی و ریشه یابی سرچشمه های بحران و تاثیرآن بر وضعیت مسلمانان بالکان که یک تجربه تاریخی حایز اهمیت می باشد بپردازیم. از این رو پژوهش حاضر در پی آن است تا با استفاده از روش تاریخی، توصیفی و تحلیلی و متغیرهای تعیین شده بر اساس عوامل ثابت و متغیر ژیوپلیتیک، نقش عوامل متعدد در بوجود آمدن بحران های این منطقه و میزان تاثیر گذاری آنها بر امنیت مسلمانان، بویژه کشور بوسنی و هرزگوین و کوزوو را شناسایی و در جهت راه های رسیدن به امنیت و صلح پایدار، بر پیوستن کشورهای منطقه به پیمان های منطقه ای و بین المللی بعنوان موثرترین راه های همگرایی بین اقوام و کشورها تاکید می نماید.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، مسلمانان بالکان، بوسنی و هرزگوین، کوزوو، رقابت
  • امین هماینی دمیرچی، جواد پورکریمی*، عبدالرحیم نوه ابراهیم، میترا عزتی صفحات 197-232
    اعمال حکمرانی خوب نیازمند توجه و بررسی نهادهای مختلف در سطح کشور است. دانشگاه به عنوان یک نهاد آموزشی در سطح عالی، نیازمند شناسایی و ارزیابی ابعاد و مولفه های حکمرانی خوب دانشگاهی در جهت پیاده سازی آن به منظور ارتقای توسعه دانشگاه ها است. این پژوهش با هدف بررسی مطالعات انجام شده در جهت شناسایی ابعاد و مولفه های حکمرانی خوب دانشگاهی انجام شد. روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع فراترکیب بوده است. جامعه پژوهش شامل کلیه منابع مرتبط با حکمرانی خوب دانشگاهی طی سال های 2000 تا 2020 به تعداد 892 منبع بود که ابتدا تعداد 96 منبع بر اساس چکیده انتخاب شد. سپس 64 منبع بر اساس محتوا گزینش شد که درنهایت 42 منبع به عنوان منابع مرتبط، به روش تحلیل تم مورد بررسی قرار گرفت. به منظور بررسی کیفیت داده ها، اعتبار (باورپذیری) و اعتماد (اطمینان پذیری) یافته ها تامین شده است. براساس کدگذاری و ترکیب مقالات، حکمرانی خوب دانشگاهی در 7 بعد و 19 مولفه طبقه بندی شد که عبارتند از: بعد مدیریتی با مولفه های (مدیریت جامع، مشارکت ذینفعان، جهت گیری اجماع، نظارت و کنترل، استقلال و خودگردانی)؛ بعد اخلاقی با مولفه های (عدالت و انصاف، اخلاق و صداقت، پاسخگویی، مسیولیت پذیری)؛ بعد قانونی با مولفه های (شفافیت، حاکمیت قانون)؛ بعد عملکردی با مولفه های (اثربخشی و کارایی، تحرک و پویایی دانشگاهی، کیفیت)؛ بعد سازمانی با مولفه های (ماموریت و اهداف، ساختار)؛ بعد منابع با مولفه های (سرمایه انسانی، منابع مالی)؛ بعد فرهنگ با مولفه (فرهنگ سازمانی مناسب).
    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی خوب دانشگاهی، رویکرد فراترکییب
  • ناصر رحمدل* صفحات 233-262
    هر چند پژوهش در مورد مدیریت دانش در سازمان های کارآفرین مورد توجه بسیاری از دانشمندان بوده است، اما بیشتر این پژوهش ها به صورت مستقل انجام شده اند، نه نهادی، جغرافیایی یا صنعتی. هدف این پژوهش ترکیب نقش زمینه فعالیت شرکت ها وسازمان ها با تحقیقات مدیریت دانش و بررسی پیامدهای کارآفرینی است. این پژوهش به بررسی نظام مند مقالات مربوط به تیوری سرریز دانش کارآفرینی، نظریه نوآوری باز و دیدگاه نهادی مدیریت دانش در سازمان های کارآفرینی و ارزیابی بازده سرمایه گذاری در زمینه دانش و سرریز دانش در صنایع مختلف و سطوح گوناگون فعالیت اقتصادی (فرد، شرکت ،صنعت، دانشگاه، منطقه) می پردازد. برای دست یابی به این هدف، آخرین مقالات معتبر خارجی منتشر شده در این حوزه با روش فراتحلیل کیفی و با استفاده از نرم افزار تحلیل کیفی Maxqda2020 در شش گام بررسی و یافته های پژوهش در سه بخش، تحلیل روش شناسی پژوهش ها، تحلیل محتوای کیفی مقالات و یافته های پژوهش تبیین شده و در انتها نیز توصیه هایی برای پژوهش های آتی ارایه شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که مدیریت دانش متاثر از سرمایه گذاری داخلی و خارجی روی دانش است و هردوی این سرمایه گذاری ها به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر نوآوری در سازمان تاثیر می گذارند و از سوی دیگر نوآوری به خاطر ایجاد مزیت رقابتی در کسب و کار، اغلب پایه و اساس کارآفرینی است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، مدیریت دانش، سرریز دانش، همکاری دانشی، فراتحلیل
  • حسین حاجی بیگلو*، مهدی حقیقی کفاش، نادر مظلومی، وجه الله قربانی زاده صفحات 263-291

    بند 16 از سند سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، بر تحول اساسی در ساختارها در جهت کاهش هزینه های عمومی کشور تاکید می کند.. تاب آوری و پایداری اقتصادی دو مولفه کلیدی در تعریف اقتصاد مقاومتی هستند. پژوهش های متعدد و تجربیات سالیان اخیر در تحریم های ظالمانه، بخوبی نشان داده است که بنگاه های بزرگ، با قدرت رقابتی بالا را می توان گرانیگاه تاب آوری و پایداری اقتصادی دانست. بصورت میانگین حدود 30% تولید ناخالص داخلی ایران در فاصله سال های95-1387 توسط هلدینگ های لیست یکصد شرکت برتر ایران تولید شده است.. مدیریت شکل گیری و توسعه نقش مادری، یکی از مهمترین مولفه های مدیریتی در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی است. در رابطه با چالش های مدیریتی این مسیر، مطالعات بسیار اندکی انجام شده است. این پژوهش، با ارایه چارچوبی، مراحل توسعه نقش مادری و در نهایت شکل گیری سازمان مادر محض را تفکیک کرده؛ مهمترین چالش ها و راهکارهای متناسب را معرفی کرده است. این پژوهش از نوع مطالعه موردی چندگانه(سه بنگاه) است. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته و بررسی متون مرتبط ، گردآوری و با استفاده از تحلیل تم، تحلیل شده است. در نهایت، سه مرحله بلوغ برای سازمان مادر شناسایی شده؛ چالش ها و راهکارهای مرتبط پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، سازمان مادر، تحلیل تم، مطالعه موردی چندگانه، چارچوب بلوغ
  • ابوالحسن کبیری*، علیرضا سعادت راد صفحات 293-313
    در جنگ شهری مواضع ثابتی وجود ندارد و جنگ در یک محیط کاملا پیچیده و چندبعدی هدایت می شود. در جنگ شهری با جلب اعتماد و حمایت مردم در قالب طرح های مردم یاری می توان زمینه اشراف اطلاعاتی علیه دشمن را فراهم آورده و از غافلگیری ها جلوگیری نمود. جنگ شهری به علت شاخصه ها و ویژگی های خاص خود نیاز به سلاح های ویژه دارد. هدف اصلی این مقاله تبیین ملاحظات و ویژگی های جنگ شهری است. ابزار گردآوری، پرسشنامه و اسناد و مدارک است که به روش زمینه ای موردی و با رویکرد کمی انجام شده و از نوع کاربردی است. جامعه نمونه 50 نفر و روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای، مصاحبه عمیق و پرسشنامه است. با توجه به چیستی و چرایی جنگ و همچنین با توجه به الگوهای حاکم بر هر جنگ می توان ادعا نمود که هر جنگی علاوه بر ملاحظات و ویژگی های عمومی دارای ملاحظات و ویژگی های خاص خود می باشد، بر اساس نتایج تحقیق ملاحظات خاص جنگ شهری عبارت اند از: استفاده صحیح از زمین، تامین، پشتیبانی متقابل، پدافند دورادور، پدافند در عمق، قابلیت انعطاف، حداکثر بهره برداری از عملیات آفندی، پراکندگی، استفاده از زمان موجود، تهیه و هماهنگ کردن طرح های پشتیبانی. تجارب جنگ شهری سوریه حکایت از این دارد که ویژگی های مهم جنگ شهری عبارت اند از: پیچیدگی، تنوع صحنه، تنوع طرح های جنگی، تنوع ادوات و تسلیحات، تلفات انسانی بالا، تبعات ژیوپلیتیکی، هزینه بر و زمان بر بودن، نقش مهم فضای مجازی و اینترنت، نقش گروهای معاند و مخالف.
    کلیدواژگان: جنگ شهری، دفاع غیرنظامی، دفاع شهری، سوریه
  • بهنام گلشاهی، ناهید درستکار احمدی*، امید اردلان صفحات 315-339

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر اعتماد و ریسک درک شده مشتریان از خدمات بیمه ای الکترونیک ساتا بر وفاداری الکترونیکی آنان با در نظر گرفتن نقش میانجی گری رضایت مندی صورت گرفته است. این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مشتریان دفاتر ساتا در شهر تهران می باشد که حداقل یک بار از خدمات بیمه ای الکترونیک آن سازمان استفاده نموده اند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران در جامعه نامحدود به تعداد 285 نفر محاسبه شده و نمونه گیری به روش در دسترس اتفاقی انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه 31 سوالی است که روایی آن به دو روش صوری و سازه و پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ (927/0) تایید گردیده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Amos 22 و به روش مدلسازی معادلات ساختاری انجام شده است. نتایج فرضیه های پژوهش نشان داد که اعتماد و ریسک درک شده مشتریان از خدمات بیمه ای الکترونیک ساتا بر رضایت مشتری و رضایت مندی بر وفاداری الکترونیکی آنان تاثیر مثبت و معناداری داشته است. سایر نتایج نشان دهنده نقش میانجی مثبت و معنادار متغیر رضایت مندی در رابطه بین اعتماد و ریسک درک شده مشتریان با وفاداری الکترونیکی آنان بوده است.

    کلیدواژگان: وفاداری الکترونیکی، رضایت مندی، اعتماد، ریسک درک شده، خدمات بیمه ای الکترونیک ساتا
  • عبدالله مرادی*، نصرالله کلانتری صفحات 341-366

    وحدت ملی در گفتمان انقلاب اسلامی به شکلی پررنگ مطرح گردیده و بر مبانی هویت ایرانی-اسلامی استوار و همچنین در ساختار کارکردی حقوقی جمهوری اسلامی گنجانده شده است. بر این اساس با توجه به پویایی سیاسی و فرهنگی جامعه ایرانی تبیین الگوی نظری وحدت ملی در گفتمان انقلاب اسلامی بسیار ضروری به نظر می رسد. چه اینکه به نظر می رسد تبیین مولفه های وحدت ملی و الزامات سیاسی مرتبط با آن در سپهر عمومی و سیاسی جامعه نیز با دشواری های همراه بوده که عمدتا ناشی از تقلیل گرایی در مقوله وحدت ملی و ارایه تعاریف مضیق از این مفهوم علیرغم تکثر قومی، فرهنگی و مذهبی بوده است. بر همین اساس پرسش اصلی این مقاله آن است که؛ «چارچوب مفهومی وحدت ملی در گفتمان انقلاب اسلامی شامل چه مولفه هایی است و بر این اساس گفتمان های سیاسی دولت های پس از انقلاب چه رویکردی به مقوله وحدت ملی داشته اند؟» جهت پاسخ به پرسش از جمع آوری داده های کتابخانه ای و اتخاذ روش توصیفی-تبیینی برای تحلیل داده ها استفاده شده است. فرضیه اصلی پژوهش اینگونه صورت بندی می گردد که؛ «چارچوب مفهومی وحدت ملی در گفتمان انقلاب اسلامی در قالب؛ ریشه های هویتی (شبکه سه گانه هویت ایرانی، هنجارهای ملی و سرمایه اجتماعی)، منابع وحدت (آموزه های دینی، حکمرانی مطلوب دینی، قانون اساسی و حقوق شهروندی) و در تقابل با دگرهای معرفتی (باستان-گرایی و غرب گرایی) نهادینه و مبتنی بر سه مولفه؛ نفی الگوی یکسان سازی فرهنگی، اصل همگرایی فرهنگی عدالت محور و مفهوم محوری بازگشت به خویشتن صورت بندی شده است. ارتقاء وحدت ملی در دولتهای محتلف جمهوری اسلامی مبتنی بر گفتمان های سیاسی خاص هرکدام دنبال شده است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، وحدت، تکثر، انقلاب اسلامی، گفتمان سیاسی
  • محمدمهدی نراقیان*، محمود گلابچی، طهمورث حسنقلی پور صفحات 367-382

    سطح بندی و مصون سازی تاسیسات و زیرساخت های حیاتی و حساس و نیز شریان ها و تقاطع های عمده شهری، یکی از ماموریت های اصلی پدافند غیر عامل در حوزه شهری می باشد. برای سطح بندی پروژه ها، معیارهای متفاوتی ارایه شده است. پژوهش فعلی با هدف ارایه چارچوب مفهومی برای شناسایی عوامل ایجاد پیچیدگی در پروژه های زیرساخت شهری، جهت سطح بندی آن ها از منظر پدافند غیر عامل انجام شده است. برای نیل به این هدف، با استفاده از روش فراتحلیل فهرست عوامل ایجاد پیچیدگی در پروژه از مطالعات پیشین استخراج شده و پس از تطبیق، اصلاح و پالایش، در معرض محک گروهی از کارشناسان پروژه های شهری و مدیران آن قرار گرفت. این مهم با استفاده از روش های کیفی اتفاق نظر و به طور خاص، تکنیک دلفی به دست آمده. پنل دلفی با استفاده از 42 نفر از مدیران و کارشناسان پروژه های شهری تشکیل شده و پس از دو نوبت اجرای آن، 37 عامل است که در قالب یک چارچوب مفهومی بر مبنای نوع و منشا پیچیدگی سازمان یافته است. نتیجه بررسی ها نشان دهنده تاثیر قابل توجه عوامل زمینه ای و محیطی در ایجاد پیچیدگی در پروژه ها و همچنین، وزن بیشتر پیچیدگی های سازمانی و ساختار نسبت به پیچیدگی های فنی است.

    کلیدواژگان: تئوری پیچیدگی، پروژه های پیچیده، زیرساخت شهری، روش دلفی، پدافند غیر عامل
  • صفحات 383-407

    یکی از عناصر موثر بر قدرت ملی و کلید اصلی مدیریت راهبردی هر کشوری، فرهنگ و زیرساخت های فرهنگی آن کشور است. فرهنگ به مثابه «روح جامعه» شکل دهنده و اثرگذار بر ذهنیت و گرایش های افراد و جامعه و تعیین کننده ی رفتار عمومی است و از طرفی بالندگی و شکوفایی در همه ابعاد اجتماعی بدون زیرساخت فرهنگ مصلوب به هیچ وجه ممکن نیست؛ بنابراین به این جهت است که چندگانگی در شناخت مطلوبیت و عدم درک مشترک از الگوی مطلوب فرهنگی می تواند عوارض نامطلوبی را ایجاد نماید. هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی فرهنگ مطلوب جمهوری اسلامی ایران است. این پژوهش از نظر نوع، کمی و از حیث هدف کاربردی بوده و از لحاظ جمع آوری اطلاعات در زمره ی تحقیقات پیمایشی (میدانی) جای می گیرد. جامعه ی آماری این پژوهش عبارت اند از 30 نفر از مدیران حوزه فرهنگ و مدیریت فرهنگی، ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بوده و برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون T همبستگی و تک نمونه ای بهره گیری شده است. در پایان مقاله ضمن تدوین الگوی راهبردی فرهنگ مطلوب جمهوری اسلامی ایران، اولویت های تاثیرگذار بر این الگو به ترتیب اولویت ارایه شده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، الگو راهبردی، فرهنگ مطلوب، مولفه های الگوی فرهنگ مطلوب
|
  • Amin PASHAEI HOULASI *, Naser Poursadeq Pages 7-30

    Theorizing and analyzing its process is one of the issues in the field of science. In the present study, an attempt has been made to discuss agile innovation as an interdisciplinary theory. In presenting the theory of agile innovation, it can be a set of processes, tools and methods to improve the ability to respond quickly to the changing needs of the market and customers, along with cost control and improving the quality of products and services. Employing employees and work processes in a homogeneous, interactive and flexible system in order to be smart and achieve superiority. The purpose of this study is to "present the theory of agile innovation" which is an applied research. In the first stage, by reviewing the library and interviewing experts and using the opinions of experts, using the content analysis method, the agile innovation model was counted in 220 basic themes, 36 organizing themes and 6 comprehensive themes. In the second stage, the model presented in the form of a researcher-made questionnaire was provided to 20 experts in the field of industrial management and its reliability was calculated at 0.991 and the samples of the topics were confirmed based on the TITK test. Based on the proposed model, agile innovation theory includes competency dimension of approach (9 factors), competency dimension (8 factors), integration dimension (5 factors), accountability dimension (5 factors), cooperation dimension (6 factors) and consequence dimension (3 factors). Agent) is.

    Keywords: Theory, Innovation, agility, agile innovation, Theme Analysis
  • Mehdi Ebrahimi, Masoomeh Qasemi Shams *, Mohsen Akbari Pages 31-60
    The proposal to provide judicial electronic services is one of the major and important initiatives of the judiciary, which is emphasized by the top executives of the judiciary. The implementation of this plan is an important step in the development of information and communication technology in the judiciary and the development of e-government in our country.The study of discourse in indigenous areas and specific organizations is one of the research currents emphasized by the latest strategy research paradigm, namely, strategy as action. The present study uses qualitative research and relying on social constructive socialist philosophy to seek out what is and why the pattern of implementation of strategy in the public sector in the institution of the judiciary.The purpose of this research is to provide a conceptual model that can be used in public sector organizations to bridge the gap between strategy formulation and implementation. For this purpose, a total of 24 senior executives, executives, assistants and key people involved in the implementation of the outsourcing of judicial services that participated in the implementation of the research strategy in question, and academic professors, participated in a semi-structured interview, and with the help of the MAXQUDA exploratory analysis software and The basis of the Grounded theory strategy and Glaser's emerging approach were codified as open and secondary. Finally, ten effective components in four main categories are content, process, context and adaptive, conceptualizing and categorized. Then the final design model was approved by external contributors and observers.
    Keywords: pattern of Strategy Implementation, Outsourcing, Public Sector
  • Saeed Bashiri *, Bahram Bayat, Shervin Jamshidi, Reza Salehzadeh Pages 61-95

    According to the multifaceted nature and complexity of the concept of resilience, in most studies, especially water crisis management, due to the lack of focus on the correct resilience criteria, acceptable results are not observed in the findings. Therefore, this study aims to focus on the comprehensiveness of the basics in determining the dimensions and components and trying to find a rich model in water crisis management in urban communities. In the present research, which has been done in an exploratory and descriptive manner, while reviewing various sources, 106 selected records are classified both in the general field of resilience and in the specific field of water resilience, using the thematic network, and after Determining the dimensions and components, the degree of connection of the components with the main problem was tested by Structural Equation Modeling (SEM) and based on the model output, the fish bone diagram for the components was drawn. According to the findings, 5 dimensions and 30 components were determined as components of resilient communities in water crisis management and after applying the opinion of experts to the indexing level, 65 indicators were introduced in Tehran in line with the research goal and after examining the explanatory level of each dimension with the main problem and also the components with the corresponding dimension, the related pattern was drawn. Explaining the dimensions, components and indicators based on the results of this research, due to its richness and comprehensiveness in the field of foundations, is a appropriate model for measuring resilience in water crisis management in metropolitan cities such as Tehran.

    Keywords: resilience, Water Crisis, Tehran City, Dimensions, components
  • Mahmood Eghtesadifard *, Abolghasem Ebrahimi, Zeinab Aray Pages 127-160

    The internal and external factors of organizations and, as a result, their business challenges in facing economic sanctions have changed rapidly and rendered strategic plans ineffective. The SWOT analysis can help organizations in evaluating, reviewing and upgrading strategic plans when such economic crises occur. Nevertheless, SWOT analysis does not enable to evaluate strategic factors of an organization comprehensively and hence, does not provide exact priorities of strategies regarding their importance. The purpose of this study is to integrate SWOT analysis and multi-criteria decision-making methods under fuzzy conditions in bringing up to date and upgrade an organization's strategic plan in times of economic sanctions. This objective follows via a hybrid mathematical model to improve the quality of SWOT analysis and has applied and tested in a transformer manufacturer factory. In this process, the internal and external factors of organizations and revised strategies have extracted by the Delphi method and SWOT analysis. Then, the network analysis process has used to weight the factors, and TOPSIS, VIKOR, and COPRAS under fuzzy conditions have applied to rank the strategies and validate them. Besides, the consistency of the rating results and the correlation between them have examined and verified. This confirmation indicates the efficiency of the ratings and the applicability of the model. The proposed model can apply to improve and enhance the organizational strategies under sanctions conditions in other industrial companies in the country.

    Keywords: Strategic Management, Business challenges, economic sanctions, Multi-criteria decision-making, SWOT analysis
  • Kaveh Zakeri *, Rebaz Ghorbaninejad, Hamidreza Mohammadi, Ebrahim Roumina Pages 161-196

    The Balkan peninsula is one of the most instable regions in Europe and the world which has always considerable for regional and world powers. There are divergent ethnic and religious forces in this region which are constantly in competition with each other. The Balkan geopoletics came to a basic changes after the collapse of former Yugoslavia that concluded to the bloody ethnic and religious conflicts particularly Bosnia and Herzegovina war and the Kosovo crisis. Numerous actors were pursuing to accomplish their local, regional and universal goals in this war. In relation to find the role of the regional and universal actors, many analysis have been presented. Regarding the importance of the issue and the destination of the Balkan Moslems, we are intent to study it from the approach of the Moslems Geopletical challenges: Finding the roots of the crisis and it's effect on Balkan Moslems status which is an important historical experience. Accordingly, the present study seek to find out the role of numerous factors in the creation of crisis in this region and their effects on security of Moslems, particularly in Bosnia and Herzegovina and the Kosovo. It also emphasize on (the) ways to accomplish permanent security and peace by putting stress on regional states to join regional and international treaties as the most effective ways for convergence among different tribes and countries. To this end comparative historical and analytical methods will be employed with the determined variables being used pending the stable and changing geopolitical factors.

    Keywords: Geopoletics, Balkan Moslems, Bosnia, Herzegovina, Kosovo, Rivalry
  • Javad Pourkarimi *, Abulrahim Naveebrahim, Mitra Ezati Pages 197-232
    Practicing good governance requires the attention and survey of various institutions across the country. University as an educational institution at high level, requires to identify and evaluate the dimensions and components of university good governance in order to implement it in order to promote the development of universities. The purpose of this study was to investigate the studies to identify the dimensions and components of university good governance. The method of this study was qualitative and the type of meta-synthesis. The research population consisted of all sources related to university good governance from 2000 to 2020, with 892 sources being selected at first 96 based on abstracts. Subsequently, 64 sources were selected based on the content, and finally, the 42 sources as related resources were analyzed by theme analysis method. To verify data quality, reliability and reliability of the findings have been provided. Based on coding and composition of articles, university good governance was classified into 7 dimensions and 19 components, which are: managerial dimension with Components (comprehensive management, stakeholder participation, consensus orientation, monitoring and control, independence and autonomous); moral dimension with components (justice and fairness, ethics and honesty, responsiveness, accountability); legal dimension with components (transparency, rule of law); operational dimension with components (effectiveness and efficiency, university mobility and dynamism, quality); organizational dimension with components (mission and goals, structure); resources dimension with components (human capital, financial resources); culture dimension with component (Appropriate organizational culture).
    Keywords: Governance, university good governance, meta-synthesis approach
  • Naser Rahmdel * Pages 233-262
    AbstractAlthough research on knowledge management in entrepreneurial organizations has attracted the attention of many scholars, most of these studies have been conducted independently rather than institutionally, geographically, or industrially. The purpose of this study is to combine the role of the field of activity with knowledge management research and examine the subsequent consequences of entrepreneurship. This article examines the theory of entrepreneurial knowledge spillover, open innovation theory and institutional perspective of knowledge management in entrepreneurial organizations and evaluates the return on investment in knowledge and knowledge spillover in different industries and different levels of economic activity (individual, company, industry, university, region). To achieve this goal, the latest authoritative foreign articles published in this field by qualitative meta-analysis method and using Maxqda 2020 qualitative analysis software in six steps and research findings in three sections, research methodology analysis, Qualitative content analysis of research articles and findings are explained and at the end, recommendations for future research are provided. Findings of this study show that knowledge management is affected by internal and external investment in knowledge and both of these investments directly or indirectly affect innovation in the organization. On the other hand, innovation is often the basis of entrepreneurship because of its competitive advantage in business.
    Keywords: Entrepreneurship, Knowledge management, Knowledge spillover, Knowledge collaboration, meta-analysis
  • Hossein Hajibeigloo *, Mahdi Haghighi Kafash, Nader Mazloomi, Vajhollah Ghorbanizadeh Pages 263-291

    Article 16 of the Resistive Economics General Policy Document emphasizes a fundamental change in the structures to reduce countries general costs. Economic resilience and stability are two key components in defining a resistive economy. Numerous studies and experiences of recent years in outrageous sanctions have shown that large firms with high competitive power can be regarded as the center of gravity of economic resilience and economic sustainability.Around 30% of IRAN GDP (2008-2016) is produced by companies which are listed as holding in IMI100.Managing the organizing process of parent company to achievement to resistive economy- is one of the most important firm manager’s duties. Although a lot of researches were done about multi business companies, but little can find about challenges in the Metamorphosis process. In this research we introduce a framework for parent company maturity path challenges and solutions. In this multi case study, all data gathered by interview and reviewing related literature from three Iranian multi business companies. Thematic analysis is used for analysing the data. Three parent company maturity stages and related challenges and solutions are introduced in final framework.

    Keywords: Resistive Economy, parent company, Thematic Analysis, multi case study, maturity framwork
  • Abol Hasan Kabiri *, Alireza Saadat Raad Pages 293-313
    There are no fixed positions in urban warfare, and war is waged in a completely complex and multidimensional environment. In urban warfare, by gaining the trust and support of the people in the form of demographic projects, it is possible to provide the ground for intelligence aristocracy against the enemy and prevent surprises. Due to its special characteristics and features, urban warfare requires special weapons. The main purpose of this article is to explain the considerations and features of urban warfare. Collection tools are questionnaires and documents that are done in a case-by-case manner with a quantitative approach and are of a practical nature. The sample population is 50 people and the method of data collection is library, in-depth interview and questionnaire. Given the nature of the war, as well as the patterns of each war, it can be argued that each war, in addition to the general considerations and features, has its own considerations and characteristics, based on the results of research on the specifics of urban warfare: From land, supply, mutual support, remote defense, deep defense, flexibility, maximum use of offensive operations, dispersion, use of available time, preparation and coordination of support projects. The experiences of the Syrian urban warfare show that the important features of the urban warfare are: complexity, variety of scenes, variety of war plans, variety of tools and weapons, high human casualties, geopolitical consequences, cost and time consuming, important role of cyberspace and the Internet, role Opposing and inimical groups.
    Keywords: Urban Warfare, Civil Defense, Urban Defense, Syria
  • Behnam Golshahi, Nahid Dorostkar Ahmadi *, Omid Ardalan Pages 315-339

    The present study aims to investigate the impact trust and perceived risk of customers of SATA electronic insurance services on electronic loyalty considering the mediator role of satisfaction. Descriptive-survey method has been applied in the present study. Sample of the study includes all the SATA customers in Tehran who have used the e-insurance services in order to perform online services at least for once. The sample size calculated using the Cochran formula in the infinite number of 285 and cluster sampling method was used for the calculations. Data collection tool was a 31-question questionnaire; validity and reliability of the questionnaire has been approved using Cronbach's Alpha. Data analysis was done using Amos 22 and structural equation modeling was applied. The results showed that there is a positive meaningful effect of perceived risk and trust of the customers of e-insurance services on customer satisfaction and the satisfaction on e-loyalty. The results also indicated that satisfaction plays a positive mediator role in the relationship between the perceived risk and trust of the costumers and their e-loyalty.

    Keywords: E-loyalty, Satisfaction, Trust, Perceived risk, SATA E-insurance services
  • Abdolah Moradi *, Nasrolah Kalantari Pages 341-366

    National unity has been highlighted in the discourse of the Islamic Revolution, as well as the functional and legal structure of the Islamic Republic. However, considering the political and cultural dynamics of the Iranian society, it seems very necessary to explain the theoretical model of national unity in the discourse of the Islamic Revolution. On the other hand, it seems that explaining the components of national unity and related political requirements in general and political sphere of society has been associated with difficulties, mainly due to reductionism in the category of national unity and providing narrow definitions of this concept despite ethnic pluralism. , Has been cultural and religious. Accordingly, the main question of this article is that; What are the theoretical components of national unity in the discourse of the Islamic Revolution, and based on this, what is the approach of the political discourses of the governments to the issue of national unity? To answer the question, library data collection and descriptive-explanatory methods have been used to analyze the data. The main research hypothesis is presented as follows; "The roots of identity national unity in the discourse of the Islamic Revolution are based on the three networks of Iranian identity and patriotic norms, which are institutionalized within the framework of the principles of good Islamic governance and constitutional and civil rights. This theoretical model has three components; "Denial of the pattern of cultural unification is the principle of justice-oriented cultural convergence and the central concept of returning to oneself."

    Keywords: National Identity, unity, pluralism, Islamic Revolution, political discourse
  • MohammadMahdi Naraghian *, Mahmood Golabchi, Tahmours Hasangholi Pouryasouri Pages 367-382

    Leveling and securing vital and sensitive facilities and infrastructure as well as major arteries and intersections of the city is one of the main missions of the non-operational defense in the urban area. Different criteria are presented for leveling projects. The current research is aimed at providing a conceptual framework for identifying the factors causing complexity in urban infrastructure projects to scale them from the perspective of non-operating defense. To achieve this goal, using a meta-analysis method, the list of factors of complexity in the project was extracted from previous studies and was subjected to a test of a group of urban project experts and managers after the implementation, refinement and refinement. This is important through the use of consensus-specific methods and, in particular, the Delphi technique. The Delphi panel is composed of 42 executives and experts in urban projects, and after two implementation runs, there are 37 factors organized in the form of a conceptual framework based on the type and origin of complexity. The results of the studies show the significant impact of underlying and environmental factors on the complexity of the projects, as well as the greater weight of the organizational and structural complexity of the technical complexity.

    Keywords: Complexity theory, Complex projects, Urban projects, Delphi Method, non-operational defense
  • Pages 383-407

    Culture as a "community of spirit" shapes and influences the mentality and tendencies of individuals and society and determines public behaviors as well as success and progress in all aspects based on culture.  That is why multiplicity in recognizing the desirability and the lack of common understanding of its optimal pattern can create unpleasant consequences.the goal of present research is quantitative for the Strategic Model of the Ideal Culture of the Islamic Republic of Iran and practical in terms of its objective, and finally a field study regarding gathering information.The statistical population of this study includes 30 cultural managers and management, a researcher-made questionnaire had been used as a data gathering tool, and S-test and one sample were used to analyze the data. It is concluded that The production of science and the organization of scientific institutions is a top priority in the formulation of optimal culture pattern of Islamic Republic of Iran.

    Keywords: culture, pattern, pattern of optimal culture, component of optimal culture pattern