فهرست مطالب

مجله بیمه سلامت ایران
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم عرب، محمد فتحیان*، حسین علی احمدی جشفقانی صفحات 246-256
    مقدمه

    تامین دقیق منابع مالی به منظور مدیریت بهتر هزینه ها یکی از دغدغه های اصلی مدیران سازمان ها است. سازمان بیمه سلامت ایران با عنوان یکی از بزرگ ترین سازمان های بیمه گر پایه از این امر مستثنا نبوده و قطعا برای تامین منابع مالی و اخذ بودجه های لازم در حوزه درمان خود، نیازمند شناسایی و پیش بینی دقیق هزینه های درمان است. استفاده از روش های مبتنی بر یادگیری ماشین به منظور ایجاد مدل پیش بینی هزینه های درمان میتواند کمک بزرگی به تامین دقیق تر منابع مالی نماید.

    روش بررسی

    این پژوهش با استفاده از داده های هزینه ای موجود در سامانه اسنادپزشکی استان های سازمان طی سال های 1385 تا 1398 و با استفاده از روش های SARIMAX و LSTM، مدل و روشی را برای پیش بینی هزینه های سازمان ارایه داده است. این روش می تواند به پیش بینی دقیق تر هزینه های سازمان کمک نماید.

    یافته ها

    مشخص کردن روش با کارایی بهتر بر اساس شاخص MAPE به تنهایی جوابگوی ایجاد مدل مطلوب نبوده؛ لذا با ایجاد یک روش ترکیبی و استفاده از معیار درصد تحقق پیش بینی، مدل مطلوب برای پیش بینی هزینه ها ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به ضرورت داشتن روش علمی به منظور پیش بینی دقیقتر هزینه های سازمان، روش و مدل پیشنهاد شده توانست با حداقل خطا نسبت به خطاهای پذیرفته شده در فرآیندهای دستی، هزینه های سازمان را پیش بینی نماید.

    کلیدواژگان: سازمان بیمه سلامت ایران، هزینه های درمانی، پیش بینی، یادگیری ماشین، سری زمانی
  • منال اعتمادی*، سعید شهابی، ماهان محمدی صفحات 257-270
    مقدمه

    باتوجه به هزینه های بالای مراقبت های بلند مدت همگانی در سالمندی و چالش برانگیز بودن بحث تامین مالی آنها برای اکثر کشورها، این مقاله قصد دارد تا با بررسی کشورهای پیشرو در این زمینه راهکارهایی برای کشور ایران ارایه دهد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع تطبیقی با استفاده از مرور حیطه ای بوده و به بررسی شواهد مرتبط با تامین مال بیمه خدمات مراقبت بلندمدت در کشورهای منتخب و در شش بعد نوع بیمه، نوع عضویت، نرخ مشارکت/حق بیمه، معیارهای شمولیت برای پوشش، دامنه خدمات تحت پوشش، و نهایتا سهم فرانشیز بیمه شدگان از طریق بررسی مطالعات موجود در پایگاه داده های اطلاعاتی علمی پرداخت.

    یافته ها

    یافته ها در شش کشور مورد بررسی نشان داد که بیمه مراقبت های بلند مدت نیازمند حمایت بخش دولتی بصورت کامل یا بصورت ترکیبی با بخش خصوصی می باشد. همگامی این بیمه با پوشش بیمه پایه، اجباری بودن آن، ترکیب تامین مالی دولتی و فردی (کسر از حقوق مستقیم یا مالیات) و وجود سهم مشارکت محدود بیمار برای دریافت خدمات در تمامی این کشورها مشاهده شد. نوع پوشش یا به صورت همگانی یا تنها برای افراد سالمند تعریف شده است و نهایتا دامنه خدمات در این بیمه ها بر اساس میزان وابستگی، زمان مورد نیاز و مکان دریافت خدمت سطح بندی می شود.

    نتیجه گیری

    در همه کشورهای مطالعه شده، پوشش بیمه اجباری برای مراقبت های بلندمدت طراحی شده بود که امکان برقراری یارانه متقاطع را فراهم سازد. تجمیع و کاهش پراکندگی منابع و گسترش صندوق انباشت ریسک یکپارچه، پیش نیاز مهم برای طراحی بیمه مراقبت های بلندمدت در ایران است. اجرای دقیق قانون مبنی بر الزام بیمه های تکمیلی به صرفا پوشش خدمات خارج از بسته بیمه پایه و بازطراحی دو بسته بیمه پایه و تکمیلی، برای تعیین آنچه در قالب بسته بیمه مراقبت های بلندمدت قابل تعریف است یک ضرورت است.

    کلیدواژگان: بیمه سلامت، مراقبت های بلندمدت، سالمندان، ایران
  • محمدمهدی کیانی، خاطره خانجانخانی، هاجر حقیقی، اعظم رئوفی، عفت محمدی، علیرضا اولیایی منش*، امیرحسین تکیان صفحات 271-279
    مقدمه

    سلامت یکی از اصلی ترین ابعاد سیاست های اجتماعی است که دولت ها با هدف کاهش نابرابری های اجتماعی اتخاذ می کنند. ساختار اقتصادی سیاسی در ایران سبب شده تا رویکرد دولت نقش مهم تری در تعیین سیاست های سلامت ایفا نماید. پژوهش حاضر با هدف شناسایی اصلاحات، قوانین و سیاست های اخذ شده نظام سلامت ایران بعد از انقلاب اسلامی و تاثیر هرکدام بر کارکرد های نظام سلامت انجام شده است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه مروری است که به شناسایی سیاست های نظام سلامت ایران بین سال های 1357 تا 1399 می پردازد. گردآوری داده ها به صورت جستجوی دستی در سایت سازمان های مربوطه انجام گرفت. مستندات بر اساس ملاحظات چهارگانه Jupp انتخاب شدند و در نهایت 101 سند به پژوهش وارد شد. به منظور دسته بندی اسناد نیز از چارچوب کارکردها و زیر ساخت های سازمان جهانی سلامت استفاده شد.

    یافته ها

    تقسیم بندی یافته های این پژوهش بر اساس سیاست های تصویب شده در حوزه سلامت در دولت های سوم تا دوازدهم بعد از انقلاب اسلامی انجام گرفته است. از 26 سیاست تصویب شده طی سال های 1360 تا 1368 و 31 سیاست تصویب شده در سال های 1376-1369، بیشترین موارد مربوط به بعد ارایه خدمت بود. اما سیاست های مربوط به حاکمیت و رهبری بیشترین تعداد را در بین 29 سیاست تصویب شده در سال های 1384-1377 و 11 سیاست تصویب شده در سال های 1392-1385 داشتند.

    نتیجه گیری

    نگاه کلی به پنج دوره برنامه توسعه گذشته نشان می دهد، توجه سیاست گذاران عرصه سلامت از بعد ارایه خدمت به سمت بعد حاکمیت و رهبری منعطف شده است و سایر کارکردها به ویژه نظام اطلاعات سلامت طی سال های 1358 تا 1395 مغفول مانده است

    کلیدواژگان: قوانین، سیاست، اصلاحات، نظام سلامت، ایران
  • مرضیه سلیمی بانی، بهجت طاهری، محمد قاری، علی احمدی، محمدرضا رضایتمند، مجتبی بکتاشیان، سعید عباسی* صفحات 280-288
    مقدمه

    بخش مراقبت های بینابینی جهت بیمارانی است که نیاز به مراقبت شدید نداشته، اما در بخش های عادی هم نمی توانند بستری شوند. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی بیماران نیازمند به بخش مراقبت های بینابینی در مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) بود.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع کاربردی و به روش توصیفی انجام شد. بیماران بستری در برخی بخش های عادی و مراقبت های ویژه مرکز آموزشی درمانی الزهرا در نظر گرفته شد. جهت تعیین حجم نمونه بخش های عادی، تعداد 240 نمونه و بخش های ویژه 73 نمونه به دست آمد. به صورت تصادفی تعداد 14 چک لیست در هر بخش توزیع گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات، چک لیست محقق ساخته بود که پایایی چک لیست با استفاده از آزمون آلفا کرونباخ 8/0 به دست آمد. داده های جمع آوری شده پس از ویرایش توسط نرم افزار STST تحلیل شدند.

    یافته ها

    از 31 بیمارفوت شده 5 بیمار (44/2درصد) دربخش عادی و 12بیمار (09/12درصد) دربخش مراقبت بینابینی و 14بیمار (23/19درصد) در بخش مراقبت های ویژه بستری بوده اند. یک ترند خطی کاهشی بین فوت بیماران بستری در بخش بینابینی وجود دارد، هر چند سطح سلامت کسانی که در بخش بینابینی بستری شدند بالاتر از بیماران بخش ویژه بود ولی احتمالا نشان می دهد ایجا بخش بینابینی موجب افزایش تعداد مرگ نمی شود. با توجه به اندازه اثر گاما (96/0)، تشکیل بخش مراقبت بینابینی در مرکز آموزشی درمانی الزهرا اثربخشی قویی دارد.

    نتیجه گیری

     در بررسی دموگرافیک بیماران نیازمند به انتقال به بخش IMCU و همچنین امکان سنجی ایجاد آن، یافته ها نشان دهنده وجود معیارهای بستری تعدادی از بیماران حاضر در بخش مراقبت بینابینی بوده و اثر بخشی ایجاد آن تایید می گردد، که در قبال ایجاد زیر ساخت های مورد نظر، امکان بهبود نتایج مراقبت و مرگ ومیر به همراه کاهش هزینه های بستری و در مجموع مراقبت از هر بیمار وجود خواهد داشت.

    کلیدواژگان: بیمه سلامت، مدیریت هزینه، بخش مراقبت های بینابینی، بیماران
  • عاطفه نجفی شاهکوهی، فائزه اسلامی پور، سعید صادقیان، مریم معینی* صفحات 289-297
    مقدمه

    پوشش خدمات دندانپزشکی توسط نظام سلامت با ارتقاء سلامت دهان و دندان کودکان و کاهش بار مالی بیماری های دهان و دندان خانوارها در ارتباط است. هدف پژوهش حاضر بررسی تمایل به پرداخت خانوارها برای پوشش بیمه ای خدمات دندانپزشکی کودکان، با استفاده از تکنیک سوال باز است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک پیمایش مقطعی است. نمونه پژوهش شامل 464 سرپرست خانوار دارای فرزند 12-6 سال یا همسر ایشان بودند که در سال 1399به کلینیک های دندانپزشکی شهر اصفهان مراجعه کرده بودند. داده های مورد نظر بر اساس پرسشنامه و به شکل حضوری یا آنلاین جمع آوری شد. از تکنیک سوال باز برای تخمین تمایل به پرداخت خانوارها استفاده شد. پردازش داده ها توسط نرم افزار Stata11 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین تمایل به پرداخت ماهانه به ازای هر فرزند برای پوشش های بیمه ای دارای سقف بازپرداخت،285782.2 ریال بود. حداکثر و حداقل تمایل به پرداخت ماهانه برای پوشش های بیمه ای، به طور متوسط و به ترتیب 443650.8 ریال و 195819.7 ریال محاسبه شد. میانگین تمایل به پرداخت ماهانه به ازای هر فرزند برای پوشش های بیمه ای بدون سقف بازپرداخت 246926.2ریال بود. حداکثر و حداقل تمایل به پرداخت ماهانه برای این پوشش های بیمه ای، به طور متوسط و به ترتیب 345319.2 ریال و 165625 ریال محاسبه شد.

    نتیجه گیری

     نتایج مطالعه نشان داد که ارزشگذاری خانوارها برای پوشش بیمه دندانپزشکی کودکان با توجه به مولفه های پوشش بیمه، متفاوت است. بنابراین، لازم است سیاستگذاران و بیمه گران درمان به ترجیحات خانوارها برای پوشش بیمه دندانپزشکی کودکان توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: ارزشگذاری مشروط، تمایل به پرداخت، بیمه دندانپزشکی، کودکان
  • سیدکمال صادقی، الناز قناتی*، سعید رستم پور، مجید مزیدآبادی فراهانی صفحات 298-305
    مقدمه

    بخش سلامت ازجمله بخش های کلیدی هر کشور بوده و ارزش افزوده ایجاد شده در آن، ازمعیارهای رشد و توسعه اقتصادی کشورهاست؛ لذا هدف نهایی همه نظام های سلامت در دنیا، دستیابی به پوشش همگانی سلامت به عنوان یکی از زیربناییترین بخشهای اقتصادی هر جامعهای، می باشد. از آنجایی که دستیابی به پوشش همگانی سلامت در گرو تامین مالی مناسب است، لذا در این مطالعه سعی گردیده تا تاثیر بین شاخص توسعه انسانی ایران و الگوی تامین مالی نظام سلامت (دولت، بیمه های سلامت، مردم و بخش خصوصی) بررسی گردد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر مطالعه گذشته نگر و ازنوع تحلیلی می باشد. برای تشریح روابط بلندمدت بین متغیرهای تحت بررسی از اطلاعات فصلی سری زمانی سال های 1380 تا 1397 و از تکنیک هم جمعی با استفاده از روش های انگل-گرنجر و جوهانسن- جوسیلیوس استفاده شده است.

    یافته ها

     نتایج حاصل از برآورد مدل براساس روش انگل-گرنجر تاییدکننده وجود رابطه بلندمدت بین متغیرها است. همچنین نتایج حاصل ازروش جوهانسن-جوسیلیوس نیز نشان از وجود دو بردار هم جمعی میدهد که درمجموع موید تاثیر مثبت تغییرات سهم دولت، سهم بیمه های سلامت، سهم بخش خصوصی از تولید ناخالص داخلی و رابطه معکوس تغییرات سهم مردم از تولید ناخالص داخلی بر تغییرات شاخص توسعه انسانی ایران می باشد.

    نتیجه گیری

    سیاست های اخیر بخش سلامت اعم از اجرای برنامه تحول سلامت کشور، سیاست های پوشش بیمه همگانی و نیزاصلاح تعرفه های سلامت، نتیجه بخش و موثر بوده و برای رشد بیش از پیش و همیشگی شاخص توسعه انسانس ایران و افزایش جایگاه توسعه یافتگی کشور در سطح منطقه و بین المللی، بایستی توجه ویژه به بخش بیمه سلامت کشور و پررنگ نمودن جایگاه آن در الگوی تامین مالی نظام سلامت از طریق بازبینی بسته های بیمه پایه سلامت و ارتقای کمی و کیفی بیمه های سلامت پایه و تکمیلی نمود.

    کلیدواژگان: تامین مالی، نظام سلامت، توسعه انسانی، توسعه اقتصادی
  • محترم احمدی فرد، عبدالرضا شاه محمدی*، ناز محمد اونق صفحات 306-309
|
  • Maryam Arab, Mohammad Fathian*, Hosein Aliahmadi Jeshfaghani Pages 246-256
    Introduction

    Accurate funding in order to better manage costs is one of the main concerns of managers. The Health Insurance Organization of Iran, as one of the largest basic insurance organizations, is no exception to this and certainly needs to identify and accurately predict the costs of treatment in order to provide financial resources and obtain the necessary funds in its field of treatment. Using machine learning methods to create a model for predicting treatment costs can be a great help in accurately financing.

    Methods

    This study has provided a model and method for predicting the costs of the organization by using the cost data available in the medical documentation systems of the provinces of the organization during the years 2007 to 2020 and using the SARIMAX and LSTM methods. This method can help to more accurately predict the costs of the organization.

    Results

    Determining the method with better performance based on the MAPE index alone did not meet the desired model; therefore, by creating a combined method and using the criterion of percentage of realization of the forecast, the optimal model for cost forecasting is presented.

    Conclusion

    Due to the need for a scientific method to more accurately predict the costs of the organization, the proposed method and model was able to predict the costs of the organization with minimal errors compared to the errors accepted in manual processes.

    Keywords: Iran Health Insurance Organization, Medical Expenditure, Forecast, Machine Learning, Time Series
  • Manal Etemadi*, Saeed Shahabi, Mahan Mohammadi Pages 257-270
    Introduction

    Given the high expenditure of universal long-term care for elderly and the challenge of financing it for most countries, this article intends to examine leading countries to provide solutions for Iran.

    Methods

    The present study is a comparative study using domain review and examines the evidence related to the insurance for long-term care in the selected countries in six dimensions: type of insurance, type of membership, contribution rate / premium, inclusion criteria for coverage, the scope of services covered, and ultimately cost sharing through studies reviewed in the electronic databases.

    Results

    The results in the six countries showed that long-term care insurance requires public sector support in full or partly in combination with the private sector. This insurance’ being consistent with basic insurance coverage, its mandatory nature, the combination of government and individual financing (deduction from salaries or taxes) and the existence of a limited user fee to receive services, have saw in all these countries. The type of coverage is defined either universally or only for the elderly, and finally the scope of services in these insurances is graded based on the degree of dependence, the time required and the place of receiving the service.

    Conclusion

    In all studied countries, compulsory insurance coverage for long-term care was designed to allow for cross-subsidization. Consolidation and reduction of fragmentation of resources and expansion of integrated risk sharing is an important prerequisite for designing long-term care insurance in Iran. It is necessary to implement of the law requiring supplementary insurance to only cover services outside the basic insurance package and redesign both the basic and complementary insurance packages to determine what can be defined in the form of long-term care insurance package.

    Keywords: Health Insurance, Long Term Care, Elderly, Iran
  • MohammadMehdi Kiani, Khatereh Khanjankhani, Hajar Haghighi, Azam Raoofi, Effat Mohammadi, Alireza Olyaeemanesh*, Amirhossein Takian Pages 271-279
    Introduction

    Health is one of the main dimensions of social policies that governments adopt with the aim of reducing social inequalities. The economic and political structure in Iran has made the importance government's approach play a more important role in determining health policies. The present study aimed to identify the reforms, laws and policies adopted by the Iranian health system after the Islamic Revolution and the impact of each on the functions of the health system. 

    Methods

    This is a review study that identified the policies of the Iran health system between 1357 and 1399. Data collection was done by manual search on the websites of the relevant organizations. The documents were selected based on Jupp's four dimensions, and 101 documents were finally included. To classify the documents, the six-building block framework of World Health Organization was used.

    Results

    The findings of this study are categorized according to the approved policies in the field of health in the 3rd to 12th governments after the Islamic Revolution. Of the 26 policies approved during the years 1360 to 1368 and 31 policies approved from 1369 to 1376, the most cases were related to the service delivery dimension. However, the policies related to governance and leadership had the highest number among the 29 policies approved during the years 1377 to 1384 and 11 policies approved during the years 1385 to 1392.

    Conclusion

     An overview of the five periods of the development program shows that the attention of health policymakers has shifted from service delivery to governance and leadership; Meanwhile, other functions, especially the health information system, have been neglected during the years 1385 to 1395.

    Keywords: Laws, Politics, Reforms, Health System, Iran
  • Marzieh Salimi Bani, Behjat Taheri, Mohammad Ghari, Ali Ahmadi, Mohammadreza Rezayatmand, Mojtaba Baktashian, Saeed Abbasi* Pages 280-288
    Introduction

    Intermediate Care Unit is for patients who do not need intensive care but cannot be admitted to normal wards. The aim of this study was to evaluate the frequency of patients in need of intermediate care in Al-Zahra Hospital, Isfahan, Iran in 2020.

    Methods

    This research was applied and descriptive. Patients admitted to some normal wards and intensive care units of Al-Zahra Hospital were considered as the study population. To determine the sample size, 240 samples were obtained, which were randomly distributed in 14 checklists in each section. The data collection tool was a researcher-made checklist that the reliability of the checklist was 0.8 using Cronbach's alpha test. The collected data were analyzed by STST software.

    Results

    Of the 31 patients who died, 5 patients (2.44%) were admitted to the intensive care unit, 12 patients (12.09%) were admitted to the intensive care unit, and 14 patients (19.23%) were admitted to the intensive care unit. Due to the size of the gamma effect (0.96), the formation of the intermediate care unit in Al-Zahra Medical Center has a strong effectiveness (gamma between 0.8 to 1.19 indicates strong effectiveness).

    Conclusion

    Examining the demographics of patients in need of transfer to the IMCU ward and also the feasibility of its establishment, the findings indicate the existence of hospitalization criteria for a number of patients in the interstitial care ward and confirm the effectiveness of its establishment. The desired infrastructure will be able to improve care and mortality outcomes while reducing hospitalization costs and overall patient care.

    Keywords: Health Insurance, Cost Management, Intermediate Care Unit, Patients
  • Atefeh Najafi Shahkoohi, Faezeh Eslamipour, Saeid Sadeghian, Maryam Moeeni* Pages 289-297
    Introduction

    Dental insurance package provided with health system is related to promotion of dental health, and reduction of burden of dental diseases. The purpose of this study is to investigate the willingness to pay of households for children's dental insurance coverage with using the open-ended question technique.

    Methods

    The present study is a cross-sectional survey. Sample size included 496 head of household or their spouses who had at least one 6-12 years old child and visited to selected dental clinics in Isfahan city in the year of 2020. An online /paper & pencil self-completion questionnaire was filled in by each respondent.The open-ended question technique was used to estimate the willingness to pay of respondents. Stata11 software was used to process the data.

    Results

    The mean of monthly WTP per each child in the scenarios with ceiling reimbursement was 285782.2 Rial. The highest and lowest WTP for those scenarios averaged 44365.8 Rial and 195819.7 Rial, respectively. The mean of monthly WTP per each child in the scenarios without ceiling reimbursement was 246926.2 Rial. The highest and lowest WTP for these scenarios averaged 345319.2 Rial and 165629 Rial, respectively.

    Conclusion

    The findings indicated that households value pediatric dental insurance packages differently considering the attributes of each dental package. Thus, policy-makers and health insurers need to pay special attention to households’ valuation for pediatric dental insurance coverage.

    Keywords: Contingent valuation, Willingness to pay, Dental insurance, Children, O pen-ended question
  • Seyed Kamal Sadeghi, Elnaz Ghanati*, Saeed Rostampour, Majid Mazidabadi Farahani Pages 298-305
    Introduction

    The health sector is one of the key sectors of any countries and the value added created in it is one of the criteria for economic growth and development of countries. Therefore, the ultimate goal of all health systems in the world is to achieve public health coverage as one of the most basic economic sectors of any society. Since achieving universal health coverage depends on appropriate financing, aim of this study is to investigate the effect between Iran's human development index and Health system financing model (government, health insurance, people and the private sector).

    Methods

    This study is a retrospective and analytical study. To describe the long-term relationships between the variables under study, seasonal data from the time series of 2001 to 2018 and the aggregation technique using the Engle-Granger and Johansen -Joselius methods have been used.

    Results

    The results of model estimation based on the Engle-Granger method confirm that there is a long-term relationship between variables. Also, results of the Johansen -Joselius method show the existence of two cumulative vectors, which overall confirm the positive effect of changes in government share, health insurance share, private sector share of Gross domestic product (GDP) and the inverse relationship of changes in the share of people in GDP to changes in Iran's human development index.

    Conclusion

    Recent health sector policies, including the implementation of the country's health transformation program, public insurance coverage policies and health tariffs, have been resultful and effective. Therefore, for the further and permanent growth of Iran's human development index and increase the country's development in the region and internationally, special attention should be paid to the country's health insurance sector and its importance in the health system financing model by reviewing basic health insurance packages and improved the quantity and quality of basic and supplementary health insurance.

    Keywords: Financing, Health System, Human Development, Economic Development
  • Mohtaram Ahmadifard, Abdolreza Shahmohamadi*, Nazmohamad Onagh Pages 306-309