فهرست مطالب

پژوهشهای خاک (علوم خاک و آب) - سال سی و پنجم شماره 3 (پاییز 1400)

نشریه پژوهشهای خاک (علوم خاک و آب)
سال سی و پنجم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل آزادی*، جمال بنی نعمه، سید علیرضا سید جلالی صفحات 217-234
    پژوهش حاضر با هدف امکان سنجی و تعیین تناسب کیفی و کمی محصول گندم آبی در برخی اراضی شور جنوب استان خوزستان انجام گرفت. بر اساس مطالعات خاکشناسی نیمه تفصیلی منطقه، سیزده سری خاک شناسایی گردید. نیازهای فیزیولوژیک گیاه گندم با استفاده از منابع موجود تعیین و درجه بندی شدند. سپس ارزیابی کیفی و کمی تناسب اراضی به روش پارامتریک (ریشه دوم) انجام شد و در نهایت نقشه های مربوطه در محیط GIS تهیه گردید. نتایج نشان داد که متغیرهای اقلیمی در تولید گندم محدودیتی ایجاد نمی کند. همچنین، کلاس های تناسب اراضی کیفی ازکلاس نسبتامناسب (S2) تا نامناسب (N) قرار دارد و مهمترین عوامل محدود کننده محدودیت های شوری (115-7/4 دسی زیمنس بر متر) و قلیاییت (77-9/9 %)، خصوصیات فیزیکی آهک (60-40%) و ویژگی های حاصلخیزی (اسیدیته) و خیسی خاک می باشند. نتایج ارزیابی کمی اراضی نیزنشان می دهد که 16260 هکتار معادل 57 % از اراضی موجود در منطقه برای کشت گندم در کلاس S2 (نسبتا مناسب)و 1380 هکتار معادل 4 % در کلاس S3 (تناسب بحرانی) و 12680 هکتار معادل 37 % در کلاس N (اراضی نامناسب)قرار می گیرند. و نهایتا کلاس های کمی واحدهای اراضی در بیشتر واحدها برای کشت گندم با کلاس کیفی تناسب اراضی تطابق دارد و یا از تناسب بالاتری برخوردارند که ناشی از مدیریت بهترکشت این محصول در منطقه است. بنابراین با توجه به اینکه قسمت اعظم منطقه مورد مطالعه دارای محدودیت شوری و قلیاییت می باشد لذا برای افزایش تولید و ایجاد سامانه کشاورزی پایدار، عملیات بهسازی اراضی ضروری است.
    کلیدواژگان: تناسب اراضی کیفی، تناسب اراضی کمی، خصوصیات اراضی، عملکرد گندم
  • جلال قادری*، محمدحسین داوودی، کاظم خاوازی صفحات 235-251

    پایین بودن قابلیت دسترسی به عناصرغذایی، یکی از مهم ترین عوامل بروز کمبود آن ها در گیاهان کشت شده در خاک های آهکی می باشد. بنابر این هر گونه راهکاری برای حل این مشکل دارای اهمیت است. در این پژوهش چهار سطح کود گوگردی شامل (0)، (250 کیلوگرم گوگرد و 5 کیلوگرم تیوباسیلوس)، (500 کیلوگرم گوگرد و 10 کیلوگرم تیوباسیلوس)، (1000 کیلوگرم گوگرد و 20 کیلوگرم تیوباسیلوس)، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، در سه تکرار و در چهار مزرعه با گوگرد قابل جذب متفاوت در استان کرمانشاه در سال زراعی 98-1397 اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس این آزمایش نشان داد که اثر گوگرد، مکان مزرعه، و اثر برهم کنش آن ها برعملکرد دانه، درصد روغن، وزن هزار دانه و غلظت عناصرغذایی در دانه کلزا در مناطق چغانرگس و ماهیدشت، نجف آباد و قمشه در سطح احتمال یک درصد (P<0.01)، معنی دار بود. بیش ترین عملکرد دانه، درصد روغن، وزن هزاردانه و غلظت عناصرغذایی در دانه کلزا با کاربرد 1000 کیلوگرم گوگرد عنصری همراه با20 کیلوگرم باکتری تیوباسیلوس در هکتار بود. بهترین تیمار از لحاظ عملکرد دانه در چغانرگس، ماهیدشت، نجف آباد و قمشه در مقایسه با تیمار شاهد به ترتیب 647، 756، 474 و 406 کیلوگرم افزایش نشان داد. افزایش درصد روغن نسبت به تیمار شاهد در مناطق ذکرشده به ترتیب 1/2، 4/1، 2/1 و 5/0 درصد بود.

    کلیدواژگان: غلظت عناصرغذایی، درصد روغن، وزن هزاردانه
  • شهریار بابازاده جعفری، محمد فیضیان*، ناصر دواتگر صفحات 253-268

    برنج (Oryza sativa L.) یکی از محصولات زراعی و راهبردی کشور است. یکی از عوامل موثر بر افزایش عملکرد برنج، شناخت وضعیت حاصلخیزی و کیفیت خاک های شالیزاری است. این مطالعه با هدف تعیین کیفیت حاصلخیزی خاک و شناسایی عوامل محدود کننده آن در اراضی شالیزاری بخش کوچصفهان انجام شد. بدین منظور، پیش از کشت برنج، تعداد 130 نمونه خاک مرکب سطحی با توزیع جغرافیایی یکنواخت برای اندازه گیری برخی از ویژگی های مهم فیزیکی و شیمیایی موثر بر کیفیت خاک تهیه شد و سپس عملکرد برنج در 70 موقعیت مکانی اندازه گیری شد. از تجزیه به مولفه اصلی و منطق فازی به ترتیب برای تهیه مجموعه حداقل داده های موثر و رتبه بندی کیفی ویژگی خاک استفاده شد. پس از تعیین شاخص کیفیت خاک با استفاده از الگوریتم تلفیقی ارتباط آن با عملکرد برنج به روش های آماری(رگرسیون) و آمار مکانی بررسی شد. ویژگی های نیتروژن کل، فسفر، پتاسیم و آهن قابل استفاده، درصد رس و سیلت و گنجایش تبادل کاتیونی به عنوان مجموعه حداقل داده های موثر، 72% از تغییرات خاک های مطالعه شده را توصیف نمودند. اراضی شالیزاری واقع در نیمه غربی کوچصفهان محدودیت بیشتری در نیتروژن کل و فسفر قابل استفاده خاک داشتند. این خاک ها همچنین کیفیت حاصلخیزی کمتری داشتند. بخشی از اراضی واقع در شمال و شمال شرقی ناحیه مطالعه شده با شاخص کیفیت خاک بیشتر از 95/0 در گروه خاک های خیلی حاصلخیز قرار داشتند. در این خاک ها عملکرد برنج نیز نسبت به دیگر مناطق بیشتر بود. کمترین میزان عملکرد برنج رقم هاشمی به مقدار3500 کیلوگرم در هکتار در نیمه جنوبی و بالاترین عملکرد 5272 کیلوگرم در هکتار در نیمه شرقی ناحیه مطالعه شده بدست آمد. با توجه به کمبود نیتروژن کل و فسفر قابل استفاده به ترتیب در 36% و 50% از اراضی مطالعه شده، لازم است توصیه کودی این عناصر غذایی به صورت ویژه مکان و متناسب با کیفیت حاصلخیزی خاک انجام شود.

    کلیدواژگان: مجموعه حداقل داده ها، نیتروژن کل خاک، فسفر قابل استفاده، نمایه کیفیت خاک
  • ابوالفضل آزادی*، سید علیرضا سید جلالی، رمضانعلی دهقان، میرناصر نویدی صفحات 269-286
    مطالعه حاضر جهت بررسی مراحل مختلف رشد نیشکر(پلنت، راتون 1، راتون 2، راتون 3 و راتون 4) بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و میزان ذخیره کربن آلی خاک در برخی اراضی نیشکر جنوب خوزستان انجام گرفت. بدین منظور تعدادی خاکرخ (پروفیل) در مزارع نیشکر حفر شد و تعداد 30 سایت انتخاب گردید و پژوهش در قالب طرح کامل تصادفی در پنج تیمار(مراحل رشد نیشکر) و شش تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که مدیریت کشت نیشکر و مراحل مختلف رشد در خاک های کشت و صنعت نیشکر سبب تغییر ویژگی های  فیزیکو شیمیایی و ذخیره کربن آلی خاک شد. بطوری که آبیاری فراوان و آبشویی و کشت دراز مدت نیشکر طی مراحل مختلف رشد منجر به کاهش قابلیت هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک، سدیم محلول خاک ، مقدار پتاسیم قابل جذب، و افزایش درصد شن و مقدار جرم مخصوص ظاهری خاک شد. از این رو، برای جلوگیری از پیامدهای منفی احتمالی و خالی شدن خاک از عناصر غذایی به ویژه پتاسیم، لازم است به طور دوره ای ویژگی های کامل خاک های مورد مطالعه بررسی شوند تا با ارزیابی این تغییرات بتوان روش های مدیریتی مناسبی برای حفظ کیفیت خاک انجام داد. نتایج حاصل از مقایسه میانگین مقادیر ذخیره کربن آلی خاک نشان داد که میزان ترسیب کربن خاک در تیمارهای موجود در سطح 1 درصد معنی دار بود، بطوری که بیشترین مقدار ترسیب کربن در تیمار راتون 3 به میزان 84/28 تن در هکتار و کمترین مقدار در تیمار راتون 4 به میزان 50/15 تن در هکتار بود. دلیل بیشتر بودن مقدار ذخیره کربن را می توان به پوشش گیاهی بیشتر و در نتیجه وجود بقایای گیاهی بیشتر نسبت داد زیرا بقایای گیاهی با کاهش تبخیر از سطح خاک و افزایش رطوبت برای رشد گیاهان، اثر مثبتی بر پوشش گیاهی به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک دارند. به طور کلی، مدیریت بهینه مزارع نیشکر نقش مهمی در بهبود ظرفیت ترسیب کربن اتمسفری ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: ویژگی های خاک، راتون نیشکر، ذخیره کربن آلی خاک
  • مجید بصیرت*، سید مجید موسوی، مجید عباسپور صفحات 287-301
    هدف هر گلخانه دار اتخاذ راهکارهایی است که گیاه بتواند در شرایط تنش دمایی عملکرد خود را حفظ نماید. این آزمایش با هدف بررسی تاثیر سطوح مختلف سالیسیلات پتاسیم (C7H5KO3) (0، 5/0 و 1 میلی مولار) و سیلیکات پتاسیم (0 و 4 در هزار) بر روی عملکرد و وضعیت تغذیه ای خیار گلخانه ای(Cucumis sativus) در شرایط تنش سرمایی (در محدوده دمایی 15 تا 17 درجه سانتی گراد به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در شرایط گلخانه ای در کرج اجرا گردید. نتایج نشان داد که سالیسیلات پتاسیم و سیلیکات پتاسیم در اکثر موارد بطور معنی داری  غلظت نیترات و عناصر غذایی در گیاه و کیفیت و عملکرد خیار را تحت تاثیر قرار دادند. همچنین، محلول پاشی همزمان آنها به طور معنی داری بر عملکرد کل خیار و عملکرد بازارپسند تاثیر گذاشت و بیشترین افزایش عملکرد کل و عملکر بازارپسند نسبت به تیمار شاهد به ترتیب با 91/94% و 01/96% افزایش در تیمار 5/0 میلی مولار سالیسیلات پتاسیم بدست آمد. در نتیجه ی محلول پاشی سالیسیلات و سیلیکات پتاسیم، عناصری مانند نیتروژن، بور، و منگنز در برگ (05/0>P) در مقایسه با تیمار شاهد بطور معنی داری افزایش نشان دادند. علاوه بر این، تیمارهای محلولپاشی باعث کاهش معنی دار محتوای نیترات در ماده خشک برگ خیار شدند: از حدود 11% در تیمار 1 میلی مولار سالیسیلات+4 در هزار سیلیکات پتاسیم تا 78% در تیمار 5/0 میلی مولار سالیسیلات+4 در هزار سیلیکات پتاسیم. به طورکلی، یافته های این تحقیق نشان داد که استفاده از سالیسیلات و سیلیکات پتاسیم در شرایط تنش سرما می تواند موجب افزایش عملکرد و ارتقای کیفیت بازارپسندی محصول خیار گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت تغذیه ای خیار، تنش دمای پایین
  • حسین شیرانی، ناهید اصغری نژاد، سمیه صدر*، عیسی اسفندیارپور، حسین شکفته صفحات 303-319
    مقاومت کششی یکی از شاخص های مهم کیفیت فیزیکی خاک است که معادل بیشینه تنشی است که می توان بر روی یک خاکدانه به کار برد تا حدی که خاکدانه در آستانه یا در شرف تخریب قرار گیرد. هدف از این پژوهش بررسی کارایی روش های مدل سازی مختلف در تخمین مقاومت کششی خاک در باغ های پسته رفسنجان است. برای این منظور نمونه های خاک (80 نمونه خاک غالبا لوم شنی از عمق صفر تا 30 سانتی متری) تهیه و برخی از ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک تعیین شدند. هم چنین مقاومت کششی خاکدانه های در اندازه های مختلف اندازه گیری شد. نتایج اندازه گیری ها نشان داد که با توجه به قابلیت هدایت الکتریکی، واکنش خاک و نسبت جذب سطحی سدیم، خاک منطقه مطالعاتی شور و سدیمی می باشد. رگرسیون چندگانه بین مقاومت کششی با سایر ویژگی های خاک بررسی شد. هم چنین مدل سازی مقاومت کششی با استفاده از شبکه عصبی پرسپترون چند لایه و درخت تصمیم انجام شد. در این پژوهش از میانگین مربعات خطا و ضریب تبیین برای ارزیابی مدل های مختلف مدل سازی استفاده شد. نتایج ارزیابی مدل ها نشان داد که استفاده از درخت تصمیم برای پیش بینی مقاومت کششی به دلیل دارا بودن کمترین خطا (RRMSE =14% و با R2 = 0.88) نسبت به دو روش رگرسیون چندگانه و. شبکه عصبی پرسپترون چند لایه بهتر می باشد. هم چنین نتایج نشان داد که درصد رس، درصد رس قابل پراکنش، نسبت جذب سطحی سدیم، درصد کربنات کلسیم معادل و درصد ماده آلی تاثیرگذارترین متغیرها بر مقاومت کششی هستند. با توجه به نتایج حاصل، به نظر می رسد موثر ترین راهکار در بالابردن مقاومت کششی خاک و کاهش تراکم خاک در باغ های پسته افزایش درصد ماده آلی خاک خواهد بود.
    کلیدواژگان: درخت تصمیم، شبکه عصبی پرسپترون چند لایه، تخمینگرهای خطا، ماده آلی خاک
  • مهدی کریمی* صفحات 321-337
    تولید و مصرف بیوچار حاصل از ضایعات کشاورزی یکی از گزینه های افزایش کیفیت خاک و کاهش آلودگی محیط زیست معرفی شده است. در این پژوهش اثر چهار سطح دمای آتشکافت (350، 400، 450 و 500 درجه سلسیوس)  بر برخی از ویژگی های فیزیکی و شیمیایی بیوچار تولید شده از ضایعات هرس درختان بارور پسته بررسی شد. نتایج این پژوهش نشان داد که قابلیت هدایت الکتریکی، pH، غلظت عناصر غذایی پتاسیم، سدیم، و فسفر تا بیشترین دمای آتشکافت نسبت به کمترین دمای آتشکافت به ترتیب به میزان 32%، 27%، 27%، 25% و 29% افزایش یافت. روند افزایشی غلظت عناصر غذایی کلسیم، منیزیم و روی نیز با افزایش دمای آتشکافت تا 450 درجه سلسیوس مشاهده شد اما با افزایش بیشتر دمای آتشکافت به 500 درجه سلسیوس غلظت این عناصر تغییر معنی داری نداشت. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که افزایش دمای آتشکافت تا دمای 500 درجه سلسیوس موجب افزایش سطح ویژه و تخلخل بیوچار شد. بنابراین می توان چنین نتیجه گیری کرد که بیوچار حاصل از هرس سرشاخه های پسته یک منبع از عناصر غذایی مورد نیاز گیاه بوده و می تواند برای اصلاح خاک و افزایش عملکرد در واحد سطح محصولات کشارزی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اسیدیته بیوچار، عناصر غذایی بیوچار، سطح ویژه بیوچار، هدایت الکتریکی بیوچار
|
  • Abolfazl Azadi *, Jamal Baninemeh, Seyed Alireza Seyed Jalali Pages 217-234
    The present study was conducted with the aim of studying the feasibility and determining the qualitative and quantitative suitability of irrigated wheat crop in some saline lands in the south of Khuzestan Province. Based on semi-detailed soil studies in the region, 13 series of soils were identified. The physiological needs of the wheat plant were determined and graded using available resources. Then, qualitative and quantitative assessment of land suitability was performed by parametric method (Square root) and, finally, the relevant maps were prepared in GIS environment. The results showed that climatic variables did not limit wheat production. Also, there were qualitative land suitability classes from relatively suitable class (S2) to unsuitable (N), and the most important limiting factors were salinity limits (4.7-115 dS), alkalinity (9.9-77%), calcium carbonate (40-60%), fertility characteristics (acidity) and soil wetness. The results of quantitative land evaluation also showed that 16260 hectares equivalent to 57% of the land available in the region for wheat cultivation was in class S2 (relatively suitable), 1380 hectares (4%) in class S3 (critical suitability), and 12680 hectares (37%) in class N (unsuitable lands). According to the results, in most units, the quantitative classes of land units for wheat cultivation corresponded to the qualitative class of land suitability, or had a higher suitability due to better management of this crop in the region. Therefore, due to the fact that most of the study area had salinity and alkalinity limitations, to increase production and create a sustainable agricultural system, land improvement operations are necessary.
    Keywords: Qualitative land suitability, Quantitative land suitability, Land characteristics, Wheat Yield
  • Jalal Ghaderi *, Mohammad Hossein Davoodi, Kazem Khvazi Pages 235-251

    Low availability of some nutrients is one of the major factors for the widespread occurrence of plant nutrient deficiency in calcareous soils. Therefore, any strategy for solution of this problem is important. For this purpose, an experiment was carried out in four sites (Chogha Narges, Mahidasht, Najaf Abad and Ghomsheh in Kermanshah Province), with different contents of available sulfate, using complete randomized blocks design with three replications, in 2018-19. The amounts of sulfur paired with Thiobacillius bacterium inoculants included no sulfur (S0), 250 kg sulfur/ha along with 5 kg/ha Thiobacillus bacterium inoculant (S1), 500 kg sulfur/ha with 10 kg Thiobacillus/ha (S2), and 1000 kg sulfur/ha with 20 kg Thiobacillus/ha (S3). The combined analysis results showed that the effect of sulfur, location, and their interaction on grain yield, 1000- grain weight, oil percent, and nutrients concentration in rapeseed grain in Chogha Narges, Mahidasht, Najaf Abad, and Ghomsheh were significant at 1% (p<1%). The highest grain yield, 1000- weight, oil percent and nutrients concentration was obtained in S3 treatment, which increased wheat yield by 647, 756, 474, and 406 kg.ha-1 in Chogha Narges, Mahidasht, Najaf Abad, and Ghomsheh, respectively, compared to the control treatment. Oil percent increment at the mentioned regions were 2.1%, 1.4%, 1.2%, and 0.5%, respectively.

    Keywords: Nutrients concentration, Oil Percent, 1000-Weight
  • Shahariar Babazadeh Jafari, Mohammad Feizian *, N. Davatgar Pages 253-268

    Rice (Oryza sativa L.) is one of the strategic agricultural products of Iran. Recognizing the fertility status and quality of paddy soils is the effective factors on increasing rice yield. The aim of this study was to determine the quality of soil fertility and identify its limiting factors in paddy fields of Kuchesfahan District, Iran. For this purpose, before rice cultivation, a total of 130 composite soil samples with uniform geographical distribution were collected and prepared to measure some important physical and chemical properties affecting soil quality. Then, rice yield was measured in 70 locations. Principal component analysis and fuzzy logic were used to prepare the minimum effective data set and qualitative ranking of soil properties, respectively. After determining the soil quality index using the integrated algorithm, its relationship with rice yield was determined by statistical methods and spatial statistics using regression method. As the minimum effective data set, the total N, available P, K, Fe, percentages of clay and silt, and cation exchange capacity described 72% of the studied soil changes. Paddy fields in the western half of Kuchesfahan had more deficiency in total N and available P. These soils were also of lower fertility quality. Some of the lands located in the north and northeast of the study area had a soil quality index of more than 0.95 and were in the very fertile group. In these soils, the yield of rice was higher than other areas. The lowest yield of Hashemi cultivar was 3500 kg/ha in the southern half, and the highest yield was 5272 kg/ha in the eastern half of the study area. Due to deficiency of total N and available P in 36% and 50% of the studied lands, respectively, it is necessary that fertilizer application for these nutrients be site-specific and in proportion to their soil fertility status.

    Keywords: Oryza sativa L, Minimum Data Set, Soil quality index, total nitrogen, Available phosphorus
  • Abolfazl Azadi *, Seyed Alireza Seyed Jalali, Ramazanali Dehghan, Mirnaser Navidi Pages 269-286
    The present study was conducted to investigate changes in soil physical and chemical properties and organic carbon storage at different stages of sugarcane growth (Plant, Ratoon 1, Ratoon 2, Ratoon 3, and Ratoon 4) in some sugarcane plantations in southern parts of Khuzestan Province, Iran. For this purpose, a number of soil profiles were dug in the sugarcane fields and 30 sites were selected and studied in a completely randomized design with five treatments (i.e. sugarcane growth stages) and six replications. The results of this study showed that long-term cultivation of sugarcane and different stages of growth in soils of Sugarcane Cultivation and Industry Company caused changes in physicochemical properties and soil carbon storage. Indeed, abundant irrigation and leaching and cultivation management of sugarcane reduced the salinity and sodium in soil solution. Also, different growth stages changed the physical and chemical properties of the soil. Different stages of sugarcane growth reduced electrical conductivity (EC), dissolved sodium in the soil, the available potassium (K), and increased the amount of bulk density (Bd) in the soil. There was no significant difference in the amount of organic matter (OM) and soil acidity (pH) of sugarcane fields at different stages of growth. Finally, in order to prevent possible negative consequences and depletion of soil nutrients, especially potassium, it is necessary to periodically study the complete properties of the soils and evaluate these changes, appropriate management methods can be performed to maintain soil quality. The results showed that difference in soil carbon sequestration was significant (p<5%) in the treatments, such that the highest carbon sequestration was in Raton 3 (28.84 tons/ha) and the lowest in Raton 4 (15.50 tons/ha). The reason for the higher amount of carbon storage can be attributed to more vegetation and, therefore, more plant debris, which reduce evaporation from the soil surface, a positive effect on vegetation, especially in arid and semi-arid regions. In general, optimal management of sugarcane fields plays an important role in improving atmospheric carbon sequestration capacity.
    Keywords: Ratoon management, Sugarcane ratoon, Soil carbon storage
  • Majid Basirat *, Seyed Majid Mousavi, Majid Abbaspour Pages 287-301
    The goal of any greenhouse owner is to adopt strategies that can maintain the plant's yield under temperature stress conditions. The aim of this study was to investigate the effect of different levels of potassium salicylate C7H5KO3 (0, 0.5, and 1 mM) and potassium silicate (0 and 4 parts per thousand (ppt)) on the yield and nutritional status of greenhouse cucumber (Cucumis sativus) under cold stress conditions (in the temperature range of 15-17 ͦC). This experiment was conducted as factorial arrangement based on a completely randomized design with 3 replications under greenhouse condition in Karaj, Iran. The results showed that the treatments significantly affected the concentration of nitrate and nutrients in the plant tissue, quality, and yield of cucumber. Also, simultaneous foliar application of potassium salicylate and silicate significantly affected the total yield and marketable yield of cucumber. The highest increase in total yield and marketable yield compared to the control (94.91% and 96.01%, respectively) were measured in 0.5 mM potassium salicylate treatment. Also, concentrations of N, B, and Mn in leaf significantly increased compared to the control (P<0.05). Furthermore, compared to the control treatment, the spray treatments significantly reduced nitrate content of leaf dry matter: 11% in 1 mM potassium salicylate+4 ppt potassium silicate and 78% in 0.5 mM potassium salicylate+4 ppt potassium silicate. Generally, the findings of this study showed that application of potassium salicylate and potassium silicate can increase the yield and promote the marketable yield of greenhouse cucumber under cold stress conditions.
    Keywords: Cucumber nutritional management, Low temperature stress
  • Hossain Shirani, Nahid Asgharineghad, Somayeh Sadr *, Isa Esfandiarpoor, Hossain Shekofteh Pages 303-319
    Tensile strength is one of the most important indicators for soil physical quality, which is equivalent to the maximum stress applied to an aggregate without any disruption. The purpose of this study was to investigate the performance of different modeling methods for estimating soil tensile strength of some Rafsanjan pistachio orchards. For this purpose, soil samples (80 samples from 0- 30 cm depth mostly sandy loam) were taken and some soil physical and chemical properties were determined. Aggregate tensile strength was also measured in different sizes. The average EC, pH, and SAR indicated that soils of the study area were saline and sodic. Multiple regression between tensile strength and other soil properties were investigated. Tensile strength modeling was also performed using multilayer perceptron neural network and decision tree. The mean squares of error and coefficient of determination were used to evaluate different modeling models. The results of model evaluation showed that the use of regression decision tree for predicting tensile strength was better than the other modeling methods because of the lowest error (R2=0.88 and RRMSE = 14%) compared to the two methods of multiple regression and the multilayer perceptron neural network. Also, the results of different tensile strength modeling showed that the percentage of clay, percentage of dispersible clay, adsorption ratio of sodium, percentage of calcium carbonate equivalent, and the percentage of organic matter are the most influential variables on tensile strength. According to the results, it seems that the most effective way to increase soil tensile strength and reduce soil bulk density in pistachio orchards is to increase the percentage of soil organic matter.
    Keywords: Decision Tree, Multilayer perceptron neural network, Error estimators, Soil organic matter
  • Mehdi Karimi * Pages 321-337
    Production and soil application of biochars derived from crop residue is known as an environmental friendly strategy for increasing soil health and quality. Therefore, the present study aimed to elucidate the effect of 4 pyrolysis temperatures (350, 400, 450, and 500 °C) on the physicochemical properties of biochar derived from pistachio pruning. The results showed that increasing pyrolysis temperature up to 500 °C increased electrical conductivity, pH, K, Na and P by 32%, 27%, 27%, 25%, and 29% compared to the pyrolysis temperature of 350 °C, respectively. While the increasing trend in Ca, Mg and Zn content was significant up to 450 °C, there were no significant difference in   Ca, Mg and Zn content at pyrolysis temperatures of 450 and 500 °C. The results also, confirmed the positive effect of pyrolysis temperature on specific surface area as well as porosity. Overall, it was concluded that the biochar derived from pistachio pruning woods is rich in plant nutrients and can be used as a source of nutrient supply for plants. It can also act as a soil amendment and improve plant performance.
    Keywords: Biochar acidity, Biochar Electrical Conductivity, Biochar plant nutrients, Biochar specific surface area