فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های راهبردی سیاست
پیاپی 39 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد رادمرد*، عادل فاریابی، علی آذری مقدم صفحات 9-37
    انقلاب اسلامی ایران به مثابه یک انقلاب اجتماعی، رویدادی منحصربه فرد بود. طی این رخداد سلسله پهلوی پس از 53 سال حکومت بر ایران فروپاشید. دغدغه این پژوهش بررسی زمینه های فروپاشی این سلسله است. امری که می تواند از زوایای مختلف مورد بررسی قرار گیرد. با توجه به محدودیت های پژوهش، مقاله پیش رو قصد دارد این مسئله را از منظر مفهوم «ویژه پروری» مورد واکاوی قرار دهد. بدین ترتیب پرسش این است که ویژه پروری چه تاثیری در فروپاشی و زوال حکومت پهلوی داشت؟ از نظر نویسندگان این پژوهش، ویژه پروری  از جمله مهمترین عواملی است که سبب اعتراضات مردمی علیه حکومت شد و نظام پهلوی را به سوی فروپاشی  سوق داد. این مقاله از روش مکانیسم علی (ردیابی فرایند) بهره می برد و جمع آوری داده ها به شکل کتابخانه ای صورت می گیرد. از منظر محدویت زمانی و مکانی ایران دهه های 1340-1350 نقطه تمرکز این پژوهش است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، ویژه پروری، فساد، سلسله پهلوی، شعارهای مردمی، کمیسیون شاهنشاهی
  • افشین رستمی، علی امیری*، حامد عباسی صفحات 39-72
    تحولات و وقایع ژیوپولیتیکی همواره از عواملی هستند که زمینه ساز ایجاد فرصت ها و چالش های ژیوپولیتیکی برای بازیگران سیاسی می باشند و بازیگران سیاسی درصدد هستند تا بیشترین بهره را از فرصت های ژیوپولیتیکی برده و چالش ها را حذف یا کمرنگ نمایند. جنگ عراق علیه ایران از وقایعی بود که ضمن خلق چالش های ژیوپولیتیکی برای ایران، فرصت های ژیوپولیتیکی را نیز برای آن به خصوص در شرق مدیترانه فراهم آورد. از آنجا که امروزه منطقه شرق مدیترانه مهمترین حوزه نفوذ ایران شمرده می شود، این مقاله می کوشد بررسی نماید که جنگ تحمیلی عراق علیه ایران چگونه باعث معنادار شدن بنیان های ژیوپولیتیکی ایران در منطقه شد و چگونه از فرصت های ژیوپولیتیکی آن استفاده نمود.در این مقاله، اطلاعات به روش کتابخانه ای و اسنادی گردآوری شده و به شکل تحلیلی- استنباطی تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که دفاع مقدس باعث خلق فرصت های ژیوپولیتیکی برای ایران در شرق مدیترانه شد و ایران توانست بر پایه تعریف کد ژیوپولیتیکی محور مقاومت با استفاده از بنیان های ژیوپولیتیکی شرق مدیترانه در دوره دفاع مقدس، پایه های گسترش عمق استراتژیکی خود را در شرق مدیترانه تحکیم نماید و به مهمترین منطقه ژیواستراتژیک آن تا به امروز تبدیل شود.
    کلیدواژگان: ژئوپولیتیک، راهبرد شرق مدیترانه، دفاع مقدس، ایران، محور مقاومت
  • علیرضا سمیعی اصفهانی*، جعفر نوروزی نژاد، شهروز سلطان احمدی صفحات 73-108
    نوشتار پیش رو درپی پاسخ به این پرسش اصلی است که دولت حسن روحانی در دور «نخست» ریاست جمهوری (1396-1392) چه رویکرد امنیتی را در دستور کار خود قرار داده است؟ و به طور روشن تر؛ ابعاد، مولفه ها، مرجع، غایت و راهکارهای تامین امنیت در رویکرد امنیتی این دولت چه بود؟ فرضیه پژوهش این است که رویکرد امنیتی دولت حسن روحانی متاثر از الزامات میدان های اجتماعی، رویکرد مک نامارایی داشته؛ به نحوی که پیوند امنیت با توسعه و بویژه توسعه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در اولویت آن قرار داشته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که دولت یازدهم، قدرت ملی را برآیند تعریف موسع از امنیت دانسته و محدود نمودن این مفهوم به یک بعد، آن را اشتباه راهبردی تلقی کرده، از این رو درپی آن بوده است تا نگاهی چند وجهی، جامع و حداکثری نسبت به مقوله امنیت داشته باشد و کوشیده با اتکا به سیاستگذاری های توسعه در حوزه اقتصاد، اجتماع و سیاست وضعیت امنیت ملی را بهبود بخشد. روش پژوهش، کیفی از نوع تبیین علی و ابزار مفهومی و نظری برای تحلیل موضوع، بهره گیری از نظریه امنیتی بری بوزان و ویور از صاحب نظران برجسته مکتب کپنهاگ است. روش گردآوری داده ها نیز کتابخانه ای و همچنین استفاده از منابع علمی فضای مجازی است.
    کلیدواژگان: رویکرد امنیتی، حسن روحانی، امنیت ملی، مکتب کپنهاگ، امنیت جامعه ای
  • روح الله حسین پور*، احمد رشیدی صفحات 109-139

    رشد بی توقف فناوریهای نوین ارتباطی و اطلاعاتی و شکلگیری جامعه شبکهای، تاثیرات عمدهای بر جهان زیست گذاشته که شکلگیری واقعیت مجازی از جمله آثار آنها میباشد. تحت تاثیر جامعه مجازی، وقوع اعتراضات و سپس آشوبهای دیماه 69 در تعدادی از شهرهای ایران بویژه شهرستانهای کوچک فضای سیاست رسمی ایران را با تکانه های شدیدی مواجه کرد و ضمن شکلدهی به جریان پادقدرت، تاثیرات فراوانی بر سیاستگذاری فضای مجازی داشت. پرسش اصلی مقاله این است که شبکه های اجتماعی مجازی چه تاثیری بر اعتراضات دیماه 69 داشتند؟ با کاربست تیوری جامعه شبکهای کاستلز و نیز روش توصیفی- تحلیلی و استفاده از داده های ثانویه، یافته های پژوهش نشان میدهد شبکه های اجتماعی در بستر نارضایتیهای موجود در جامعه و با افزایش کنشگری سیاسی تسریع و تقویت کننده اعتراضات و آشوبهای دیماه 69 بودند. اشغال فضای شهری، گسترش ویروسی تجمعات، رهبری افقی، خودجوش بودن ساخت پادقدرت از جمله عوامل تاثیربخش شبکه های اجتماعی مجازی در تشدید اعتراضات بودند.

    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی مجازی، جامعه شبکه‮ ای، پاد قدرت، فضای مجازی، نافرمانی مدنی
  • فرهاد قاسمی* صفحات 141-174

    همگام با تحول در سیستم بین الملل، سیستم بازدارندگی نیز تکامل یافته و شکل های نوینی تجربه کرده است. رویارویی با چالش های غیرقابل پیش بینی آینده همراه با تهدیدات نامتقارن در یک سازوکار غیرخطی، طراحی دستگاه تحلیلی جدیدی از بازدارندگی و بازسازی مفهومی و نظری آن را ضروری نموده و هدف این پژوهش را شکل می دهد. پرسش این است که چگونه می توان در این الگو از سیستم بین الملل، بازدارندگی را از نظر مفهومی و نظری بازسازی کرد؟ این نوشتار با بهره گیری از روش استنتاج قیاسی و تمرکز بر نظریه های پیچیدگی و آشوب بویژه اصول بنیادین آن مانند شبکه ای و غیرخطی بودن سیستم، وابستگی حساس و شکست آبشاری به بازسازی مفهومی و نظری آن اقدام می کند. این پژوهش ضمن تمرکز بر دینامیک قدرت و سازوکارهای تبدیل آن به تهدید، از راه منطق و سازوکارهای غیرخطی و اصول مورد تاکید نظریه پیچیدگی و آشوب به بازسازی مفهومی و نظری بازدارندگی اقدام کرده و بازدارندگی شبکه ای غیرخطی را بعنوان مفهومی نوآورانه و نوین به حوزه مطالعات راهبردی ارایه می نماید. این الگو سرآغازی برای موج ششم بازدارندگی در روابط بین الملل می باشد. از سوی دیگر می تواند الگوی نوینی برای طراحی بازدارندگی ایران ارایه کند.

    کلیدواژگان: بازدارندگی، بازدارندگی شبکه ای غیرخطی، بازدارندگی چند لایه شبکه ای، سیستم بین المللی پیچده و آشوبی، پیچیدگی
  • داود غرایاق زندی* صفحات 175-208
    مجموعه رشته علوم سیاسی عمدتا مسایل گذشته و حال را مورد تحلیل قرار می دهد. از آنجا که علم سیاست یکی از رشته های مورد نیاز دستگاه سیاستگذاری است، با کاربردی تر شدن و ارتقای آن به منظور پیش بینی مسایل سیاسی قادر خواهد بود بیش از پیش در عرصه‏های متنوع حکمرانی مورد استفاده قرار بگیرد. آینده پژوهی یکی از عرصه‏هایی است که می تواند در این زمینه به علم سیاست بویژه سیاستگذاری عمومی کمک کند. برای این منظور مقاله با این پرسش آغاز شده است که چگونه می توان از آینده پژوهی برای پیش بینی تحولات آینده در عرصه سیاستگذاری بهره گرفت؟ هدف مقاله ارایه درک مناسب از مفاهیم کلیدی آینده پژوهی و شناخت روش های هفت گانه اصلی آن برای پیش‏بینی تحولات آینده به منظور حذف عامل غافلگیری است. همچنین در این مقاله تلاش شده روش های مختلف، همراه با بررسی نمونه های سیاسی ارایه گردد تا قابلیت و اهمیت آینده پژوهی در سیاستگذاری مشخص شود. این کار نه تنها به بازاندیشی مطلوب‏تر علم سیاست کمک می کند بلکه جایگاه آن را در دستگاه سیاستگذاری ارتقا می‏دهد.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سیاستگذاری عمومی، آینده ممکن، آینده محتمل، آینده مرجح
  • اکبر ذوالفقاری*، طاها عشایری، اعظم رجبی نسب صفحات 209-237

    این پژوهش می کوشد تا زبان بدن کاندیداهای نامزد دوازدهمین دوره ریاست جمهوری ایران در حالت های مختلف حین مناظره مورد کنکاش قرار دهد. روش مورد بررسی از نوع تحلیل محتوای کیفی است. مطابق نتایج پژوهش، عمده ترین مفاهیم مرکزی زبان بدن؛ در لحن صدا (ایجاد آرامش و حفظ خونسردی- تفهیم مطالب و اعتبار سنجی- نقد وضع موجود و بی اعتبارسازی صحبت های دیگران- تسلط بر صحنه و مدیریت آن - تعادل داشتن در صحبت کردن- صدای محکم و بلند تاکید بر کلمات مخاطب قرار دادن رقبا- ایجاد وضع برتر نبست به رقیبان)؛ در نوع نگاه (تسلط بر اوضاع و آرامش- تعجب و تردید در بازنمایی واقعیت - مخاطب قرار دادن آحاد جامعه- عدم هیجان و نداشتن اضطراب - در حالت نگاه بعضی از کاندیداها بی اثرسازی نقدها)؛ حالت دست ها (تصدیق ادعاها - در صورت عدم استفاده از دست ها یقین دادن به مردم درباره آمادگی روانی نسبت به نقد و بیشتر اتکا بر زبان گفتاری) بوده است و کانون اشتراک آن ها در استفاده از زبان بدن بیشتر به سمت تسلط بر اوضاع و حفظ آرامش و خونسردی و مخاطب قرار دادن آحاد مردم بوده است.

    کلیدواژگان: زبان بدن، گافمن، نامزدهای انتخاباتی، تحلیل محتوا، انتخاباتحالات چهره شهروندان
|
  • Mohamad Radmard *, Adel Faryabi, Ali Azarimoghadam Pages 9-37
    The Islamic revolution of Iran as a social revolution was a unique event. During this event, the Pahlavi dynasty collapsed after 53 years of ruling Iran. This study was conducted to investigate the reasons for the decline and collapse of this dynasty through different aspects. According to the limitations, the researchers examined this issue from the viewpoint of the concept of patronage. Thus, the question in this study was that what effect the corruption had on the collapse and decline of the Pahlavi government. In this study, the researchers mentioned that patronage is one of the most important factors that led to popular protests against the government   and led the Pahlavi regime to collapse. This paper uses the causal mechanism method (process tracking). The data was collected by the library research method. The focus of this research was on time and space constraints of Iran in the 1340s and 1350s.
    Keywords: Corruption, Imperial Commission, Islamic revolution, Pahlavi Dynasty, Patronage, Popular Slogans
  • Afshin Rostami, Ali Amiri *, Hamed Abaci Pages 39-72
    Geopolitical developments and events are always among the factors that create geopolitical opportunities and challenges for political actors, and political actors seek to make the most of geopolitical opportunities and eliminate or reduce challenges. The iraq war against iran was one of those events that, while creating geopolitical challenges for iran, also provided geopolitical opportunities for it, especially in the eastern mediterranean. As the eastern mediterranean region is considered to be iran's most important sphere of influence today, this article seeks to examine how iraq's imposed war on iran made iran's geopolitical foundations in the region meaningful and how geopolitical opportunities used it.In this article, information has been collected by library and documentary methods and analyzed descriptively-analytically. The results show that the holy defense created geopolitical opportunities for iran in the eastern mediterranean and iran was able to strengthen the foundations of expanding its strategic depth in the eastern mediterranean based on the definition of the geopolitical code of the axis of resistance by using the geopolitical foundations of the eastern mediterranean in the period of the holy defense and become its most important geostrategic region to date.
    Keywords: geopolitics, strategy of Eastern Mediterranean, sacred Defense, Iran, Axis of Resistance
  • Alireza Samiee *, Jaafar Noruzinejad, Shahrooz Soltan Ahmadi Pages 73-108
    The following article seeks to answer the main question: What security approach has the moderate government of Hassan Rouhani put in its agenda during the first term of its presidency (2013-2016)? And more clearly; what are the dimensions, components, and reference, purpose and security strategies in this security approach? The research hypothesis is that the security approach of Hassan Rouhani's government, influenced by the requirements of social fields, had a McNamara approach; In a way, the link between security and development, and especially economic, social and political development, has been a priority. The findings show that the Eleventh Government considers national power to be the result of a broader definition of security and considers it a strategic mistake to limit this concept to military power and the use of harsh tools. It has maximized the issue of security and has tried to improve the national security situation by relying on development policies in the fields of economy, society and politics. Qualitative research method of causal explanation and conceptual and theoretical tools for subject analysis, using the security theory of Barry Buzan and Weaver is one of the leading experts of the Copenhagen school. The method of data collection is also library and also the use of scientific resources of cyberspace.
    Keywords: Security Approach, Rouhani’s Government, National Security, Copenhagen School, Societal Security
  • Rohallah Hosseinpoor *, Ahmad Rashidi Pages 109-139

    The growth of new communication and information technologies and the formation of a networked society have had major effects on the world life, including the formation of virtual reality. Influenced by the cyber community, the occurrence of protests and riots in November 2017 in a number of cities in Iran, especially small cities, the Iranian official policy space was faced with severe shocks and the formation of the anti-power current had many effects on cyberspace policy. The main question of the article is what effect did virtual social networks have on the November 2017 protests? Applying Castells’s network community theory as well as descriptive-analytical method and using secondary data, the research findings show that social networks in the context of existing dissatisfaction in society and with increasing political activism accelerated and strengthened the protests and riots of November 2017. Overcoming the currents of power, viral spread of rallies, horizontal leadership, spontaneity, were among the influential factors of virtual social networks in intensifying the protests.

    Keywords: Social Network, Anti-power, virtual social network, Networking Society, cyberspace
  • Farhad Ghasemi * Pages 141-174

    The deterrence system has developed with the evolution of the international system and has experienced new forms. Facing the unstable and unpredictable challenges of the future, along with asymmetric threats in a nonlinear mechanism, is required to design a new analytical apparatus of deterrence and its conceptual and theoretical reconstruction. It forms the main purpose of the present article. In this regard, the fundamental question arises as to how in this model of the emerging international system, deterrence can be reconstructed conceptually and theoretically? The author intends to reconstruct it by using the method of deductive inference and focusing on theories of complexity and chaos, especially its basic principles such as the networked structure of the system, nonlinearity, sensitive dependence, and cascading failure. This study focuses on the dynamics of power and the mechanisms that turn it into a threat through nonlinear logic and its mechanisms and the principles emphasized by the theory of complexity and chaos. The author introduces nonlinear network deterrence to the field of strategic studies as an innovative and new concept. This pattern is a start point of the sixth wave of deterrence in International Relations. It will provide a new model for designing Iran's deterrence.

    Keywords: Deterrence, Nonlinear Network Deterrence, Multilayer Network Deterrence, Complexity, Chaos, Complex, Chaotic International System
  • Davoud Gharayagh-Zandi * Pages 175-208
    Actually political Science takes a look at the past and current political issues. As a course that could be required to be used in the policy process, it needs to be more practical and being feasible in order to policy process to getting ready to face with the issues in advance. Futures studies would be of help for the political science especially the public policy to predict the issues in future. In doing so to know how it could be useful to be enjoyed the futures studies in political science, it deams that it needs to provide a better understanding on the key concepts and the seven methods that use in the futures studies. By introducing how it could be applicatable to public policy, not only does it make a chance to rethinking on the political science but also does it envolve the course status in the actual policy process indeed.
    Keywords: Futures Studies, Public Policy, Possible Future, Probable Future, Preferred Future
  • Akbar Zolfaghari *, Taha Ashayeri, Azam Rajabi Nasab Pages 209-237

    This study seeks to explore the body language of the candidates for the twelfth term of the Iranian presidency in different situations during the debate. The studied method is qualitative content analysis. According to the research results, the main central concepts of body language; In the tone of voice (creating calm and maintaining composure - understanding the content and validation - criticizing the current situation and discrediting the speeches of others - mastering the stage and managing it - balance in speaking - strong and loud voice emphasizing the words of the audience - creating Not superior to competitors); In the type of view (mastery of the situation and calmness - surprise and doubt in the representation of reality - addressing members of society - lack of excitement and lack of anxiety - in the view of some candidates, ineffective criticism); The state of the hands (acknowledging the claims - if not using the hands - has been reassuring people about their psychological readiness to criticize and rely more on spoken language) and their common denominator in using body language is more towards mastering the situation and maintaining calm and It has been coolness and addressing the people.

    Keywords: Body Language, Goffman, Candidates, Content Analysis, ElectionFacial Expressions Citizens