فهرست مطالب

تحقیقات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 52 (زمستان 1400)

فصلنامه تحقیقات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 52 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/22
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رضا تهرانی، عزت الله عباسیان، سید مجتبی میرلوحی، حسن بیاتی* صفحات 5-26

    بررسی تاثیرگذاری متغیرهای رفتاری از جمله احساسات سرمایه گذاران و رفتار معاملاتی ایشان در کنار متغیرهای بنیادی، در تحقیقات اخیر حوزه مالی و بازار سرمایه مورد توجه اکثر محققین مالی علی الخصوص مالی رفتاری قرار گرفته است. در تحقیق حاضر، به منظور بررسی اثر احساس و رفتار معاملاتی سرمایه گذاران بر بازده مازاد سهام، سه متغیر رفتاری شامل"شاخص احساس سرمایه گذار"، "شاخص رفتار معاملاتی سرمایه گذاران حقیقی" و " شاخص رفتار معاملاتی سرمایه گذاران حقوقی"، با استفاده از داده های 159 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی سالهای 1388 تا 1395، محاسبه شده و به مدل 5 عاملی فاما و فرنچ اضافه شده اند تا یک مدل 8 عاملی جدید با ترکیبی از متغیرهای بنیادی و رفتاری به دست آید. سپس با تحلیل رگرسیون چندگانه با داده های ترکیبی (پانل)، توان توضیح دهندگی و قدرت برازش مدل 8 عاملی جدید با مدل 5 عاملی فاماوفرنچ مقایسه شده و اثر هر یک از شاخص ها بر بازده مازاد سهام بررسی شده است. نتایج تحقیق، نشان می دهد که اضافه کردن سه متغیر رفتاری مذکور، باعث بهبود مدل 5 عاملی فاماوفرنچ شده و مدل 8 عاملی، برازش بهتری نسبت به مدل 5 عاملی، در تبیین «بازده مازاد هر سهم» دارد.ضمن اینکه اثر احساس سرمایه گذار، بیش از اثر رفتار معاملاتی سرمایه گذاران بوده است.

    کلیدواژگان: احساس سرمایه گذار، رفتار معاملاتی سرمایه گذار، سرمایه گذار حقیقی، سرمایه گذار حقوقی، بازده مازاد
  • غلامرضا کرمی*، مهناز مرشدزاده صفحات 27-46
    در این پژوهش به بررسی رابطه بین مالیات بر درآمد شرکت ها و تورم، در شرایطی که سود حسابداری بهای تاریخی، مبنای محاسبه مالیات بر درآمد شرکت ها است، می پردازیم. از آنجا که کسور مالیاتی، مبتنی بر بهای تاریخی است و بابت تورم تعدیل نمی شود، بنابراین، در دوره های تورمی، استهلاک و بهای تمام شده موجودی کالای فروش رفته کمتر از واقع و سود بیشتر از واقع خواهد بود و درنتیجه مقدار مالیات هم تحریف خواهد شد. اما درآمدهای مشمول مالیات معمولا به نرخ تورم افزایش می یابند، به این ترتیب، انتظار می رود در شرایط تورمی مالیات وضع شده بر شرکت ها بیش از مالیات واقعی (مالیات در صورت نبود تورم) باشد. از سوی دیگر، کل هزینه بهره اسمی، قابل کسر از درآمد می باشد، در حالی که در دوران تورمی، بخشی از هزینه بهره بابت جبران کاهش ارزش واقعی بدهی است. در نتیجه وجود هزینه بهره می تواند باعث کاهش سود و کاهش مالیات واقعی گردد. در پژوهش حاضر، به منظور بررسی میزان تاثیر تورم بر مالیات بر درآمد شرکتها، در نتیجه استفاده از حسابداری بهای تاریخی، اطلاعات 354 شرکت در سالهای 1394-1384 با استفاده از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد عدم تعدیل کسور مالیاتی بابت تورم، مالیات شرکت های دارای موجودی کالا و دارایی ثابت زیاد را افزایش داده، اما بخشی از این افزایش توسط قابلیت کسر هزینه بهره، جبران می شود.
    کلیدواژگان: تورم، مالیات بر درآمد، هزینه بهره، بهای تاریخی حسابداری
  • رافیک باغومیان*، ذبیح الله خانی، حسین رجب دری، نسیم شرفی صفحات 47-62
    هدف مطالعه حاضر، بررسی ناخوانایی گزارشگری مالی و هزینه های نمایندگی با نقش تعدیلگر کیفیت حسابرسی است. برای بررسی خوانایی گزارشگری مالی از شاخص فوگ و برای بررسی هزینه های نمایندگی از تعامل بین فرصت های رشد و جریان های نقدی آزاد استفاده شد. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی بوده و دوره زمانی آن شامل سال های 1392 تا 1396 و نمونه برگزیده متشکل از 160 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای آزمون فرضیه های پژوهش نیز از روش حداقل مربعات معمولی در نرم افزار Eviews استفاده شد. یافته های حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان می دهد که بین ناخوانایی گزارشگری مالی و هزینه های نمایندگی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، رابطه مثبت بین ناخوانایی گزارشگری مالی و هزینه های نمایندگی با حضور کیفیت حسابرسی به صورت منفی تعدیل می شود. با توجه به یافته های پژوهش در راستای کنترل هزینه های نمایندگی، توجه بیشتر به خوانایی گزارشگری صورت های مالی ضروری است.
    کلیدواژگان: ناخوانایی گزارشگری مالی، هزینه های نمایندگی، کیفیت حسابرسی
  • مریم دولو، مصطفی صدری نیا* صفحات 63-78

    یکی از مولفه های رشد اقتصادی در هر کشوری میزان توسعه یافتگی بازار سرمایه است. اثرات ریزساختارهای بازار سرمایه شامل نقدشوندگی بر سرمایه گذاری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف تحقیق حاضر مطالعه رابطه نقدشوندگی و سرمایه گذاری شرکت ها است. در راستای این هدف، نمونه ای متشکل از 88  شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره 14 ساله 1381 تا 1395 بررسی گردید. جهت آزمون رابطه نقدشوندگی و سرمایه گذاری از روش رگرسیون داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج بدست آمده بیانگر رابطه مثبت و معنادار نقدشوندگی (حجم معاملات کل شرکت) با سرمایه گذاری (کل دارایی ها، دارایی های ثابت و موجودی ها) است. همچنین رابطه مثبت و معنادار نقدشوندگی (حجم معاملات تعدیل شده بوسیله صنعت) با رشد کل دارایی ها و رشد کل موجودی ها تایید گردیده و عدم وجود رابطه معنادار معیار نقدشوندگی (حجم معاملات تعدیل شده بوسیله صنعت) و رشد دارایی های ثابت محرز گردید.

    کلیدواژگان: نقدشوندگی، سرمایه گذاری شرکت، رشد دارایی ها
  • نوروز نورالله زاده*، بهرام پسندیده پارسا، رضا محمدی صفحات 79-96

    هدف این پژوهش تبیین رابطه ی بین نسبت های مالی به عنوان اطلاعات مربوط در گزارشگری مالی و ریسک سقوط مورد انتظار قیمت سهام می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده که به منظور دست یابی به هدف پژوهش، 81 شرکت برای دوره زمانی بین سال های 1387 تا 1396،  به عنوان نمونه انتخاب گردیده است. پژوهش انجام شده از نظر نوع هدف، جزء پژوهش های کاربردی است و روش پژوهش از نظر ماهیت و محتوایی همبستگی می باشد. انجام پژوهش درچارچوب استدلال های قیاسی- استقرایی صورت گرفته است و برای تجزیه و تحلیل فرضیه از تحلیل لجستیک استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ی پژوهش نشان دهنده رابطه ی معنادار و منفی بین نسبت های مالی نقدینگی و سودآوری با ریسک سقوط مورد انتظار قیمت سهام  و همچنین وجود رابطه ی معنادار و مثبت بین نسبت اهرم مالی با ریسک سقوط مورد انتظار قیمت سهام می باشد.

    کلیدواژگان: نسبت های مالی، ریسک سقوط مورد انتظار قیمت سهام، نسبت نقدینگی، نسبت سودآوری و اهرم مالی
  • اکبر میری، بهمن بنی مهد* صفحات 97-108
    ذهن آگاهی یکی از مهمترین ویژگی های شناختی افراد بوده و محرک تصمیم گیری ها و قضاوت های اخلاقی می باشد. از این رو، هدف از این پژوهش؛ مطالعه ارتباط میان  ذهن آگاهی با جهت گیری اخلاقی با  تاکید بر ایده آل گرایی و نسبی گرایی است. روش پژوهش از لحاظ هدف ، کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها ، توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش حسابرسان شاغل در حرفه حسابرسی است. از این جامعه آماری  ، نمونه ای به تعداد  210 نفر به صورت تصادفی انتخاب شده اند. ابزار مورد استفاده در پژوهش، پرسشنامه استاندارد می باشد. در پژوهش حاضر داده های جمع آوری شده با استفاده از روش همبستگی و با استفاده از رگرسیون چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفته است.  نتایج نشان می دهد که ذهن آگاهی با ایده ال گرایی رابطه ای معنی دار ندارد. اما ذهن آگاهی رابطه ای منفی و معنی دار با نسبی گرایی دارد.  به طور کلی شواهد این تحقیق بیانگر آن است که ذهن آگاهی به عنوان یک ویژگی روانشناختی موجب کاهش نسبی گرایی اخلاقی در حسابرسان می شود. به عبارت دیگر، اگر حسابرسان کار خود را با شناخت و توجه و شیوه ای بهتر انجام دهند ، در آن صورت می توانند رفتار اخلاقی مناسب تری داشته باشند.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، ایده آل گرایی، نسبی گرایی، حسابرسان
  • مختار کیوان فر، آزیتا جهانشاد* صفحات 109-130
    چنانچه استانداردهای حسابداری بخش عمومی تدوین شده توسط مراجع سیاست گذار در حسابداری از قابلیت درک و خوانایی لازم برخوردار نباشد، به کارگیری آن ها نیز توسط گروه های گوناگون استفاده کننده با مشکل و تناقض مواجه خواهد بود. در این بین، اندازه گیری خوانایی متون یکی از ابزارهایی است که به سنجش درجه پیچیدگی یا دشواری زبانی متن می پردازد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به شیوه تحلیل محتوا انجام می شود. روش های اصلی مورد استفاده، شاخص خوانایی فلش و شاخص کلوز هستند که به منظور دستیابی به پاسخ سوالات، به کار گرفته شده اند. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان، مدرسان حسابداری، حسابداران و حسابرسان فعال که نمونه مورد بررسی، با توجه به فرمول کوکران در سطح خطای پنج درصد، 384 نفر در نظر گرفته شده است. نتایج نشان داد، استاندارد حسابداری شماره هفت (دارایی های نامشهود) با سطح خوانایی 211/28 در دشوارترین سطح و استاندارد حسابداری شماره سیزده (آثار تغییر در نرخ تبدیل ارز) با سطح خوانایی 267/51 در پایین ترین سطح (قدری دشوار) قرار دارد. همچنین طبق روش فلش، تمامی استانداردهای حسابداری نتایج بررسی های صورت گرفته نشان دادند که حسابرسان و مدرسان دارای سطوح بالاتر درک خوانایی از متون استانداردها بوده اند و حسابداران و دانشجویان، درک پایین تری از خوانایی متون استانداردها داشته اند. همچنین، حسابرسان دارای درک مناسبی از متون استانداردها هستند و برای درک خوانایی استاندارد، برای آنان تفاوتی بین ساده ترین و دشوارترین استاندارد وجود ندارد.
    کلیدواژگان: استانداردهای حسابداری بخش عمومی، قابلیت فهم، اندازه گیری خوانایی، شاخص فلش، شاخص کلوز
  • بهنام سام دلیری، کاوه آذین فر*، سید علی نبوی چاشمی صفحات 131-146

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت و اخلاق حرفه ای حسابرس بر مبنای مدل بوهاویا، گاگاس و زاکی بر کیفیت حسابرسی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی و گردآوری داده هابه صورت میدانی و از پرسشنامه معتبر بوهاویا و همکاران [1] (2015) و صالحی (1395) و آرچی کارول [2] (1979)  استفاده گردید. جامعه آماری شامل حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی وروش نمونه گیری تصادفی ساده به تعداد 242 نفر انتخاب شدند. سپس برای آزمون فرضیه های تحقیق از مدل رگرسیونی و مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های حاصل از تحقیق حاکی از آنست که ابعاد مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت وابعاد اخلاق حرفه ای حسابرس بر کیفیت حسابرسی تاثیرگذار است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که کیفیت حسابرسی در شرکت بر اساس تغییرات  مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت و اخلاق حرفه ای حسابرس تبیین پذیر است.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، اخلاق حرفه ای حسابرس، کیفیت حسابرسی
  • مائده جعفریان، مهدی صفری گرایلی*، حسن ولیان صفحات 147-166

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر رهبری تحول گرای صاحبکار بر بی طرفی حسابرس و مطالعه اثر تعدیل کنندگی هویت حرفه ای حسابرس بر این رابطه می باشد. نمونه آماری این پژوهش شامل 390 نفر از حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی بخش خصوصی در سال 1398 است که با روش نمونه گیری تصادفی اتخاب شدند. روش پژوهش حاضر، توصیفی- پیمایشی بوده و ابزار مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه استاندارد می باشد. برای تحلیل داده ها نیز، از نرم افزار PLS و از روش حداقل مربعات جزیی استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که رهبری تحول گرای صاحبکار بر بی طرفی حسابرس تاثیر منفی معناداری دارد. علاوه براین، هویت حرفه ای حسابرس تاثیر  منفی رهبری تحول گرا صاحبکار بر بی طرفی حسابرس را تضعیف می کند.

    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، بی طرفی حسابرس، هویت حرفه ای حسابرس
  • علیرضا مهدوی تیله نوئی، علی ذبیحی*، مهدی علی نژاد ساروکلایی صفحات 167-184

    توسعه حسابداری فرآیندی بسیار پویا و چندبعدی است. لذا این پژوهش با هدف تبیین و ارایه مدل اقتضایی کارا برای توسعه حسابداری در ایران صورت گرفته است. بدین منظور از داده های مربوط به 183 شرکت در بازه زمانی سال های 1388 تا 1396 مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و همچنین سایر داده های ملی مربوط به متغیرهای تحقیق استفاده گردید و به مدل سازی توسعه حسابداری با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری که از نوع رگرسیون چند متغیره می باشد پرداخته شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که تمامی متغیرهای مکنون پژوهش حاضر اعم از توسعه اقتصادی، توسعه بازار سرمایه، خصوصی سازی و کیفیت حسابرسی بر توسعه حسابداری تاثیر مستقیم داشتند ولی متغیر توسعه بازار سرمایه از طریق متغیر میانجی توسعه اقتصادی، بر توسعه حسابداری تاثیر منفی داشته است. در تشریح نتایج حاصل از فرضیه های پژوهش می توان بیان نمود که شرایط محیط اقتضایی کشور در سطح کلان در سال های اخیر، زمینه را برای رشد و توسعه حرفه حسابداری فراهم نموده است و این روند رو به رشد نیز با برنامه ریزی درست و معرفی جایگاه واقعی حسابداری و حسابرسی در کشور توسط نهادهای حرفه ای و صاحب نظران می تواند ادامه یابد.

    کلیدواژگان: توسعه حسابداری، توسعه اقتصادی، توسعه بازار سرمایه، خصوصی سازی، کیفیت حسابرسی
  • قدرت الله حیدی نژاد، بابک جمشیدی نوید*، مهرداد قنبری صفحات 185-206

    پژوهش های کیفی شاخص های متعددی از اثربخشی کمیته حسابرسی را شناسایی نموده است که در حال حاضر در مقررات  و الزامات جاری مرتبط با کمیته حسابرسی وضع نشده اند. پژوهش حاضر در گام اول در راستای دستیابی به شاخص های کلیدی اثربخشی کمیته حسابرسی به بررسی دیدگاه حسابرسان مستقل پرداخته است. در گام دوم پژوهش به بررسی ارتباط بین اثربخشی کمیته حسابرسی مبتنی بر لیست حسابرسان مستقل (منتج از گام اول پژوهش) واثربخشی کمیته حسابرسی مبتنی بر الزامات قانونی با ریسک حسابرسی از دیدگاه شرکا و مدیران موسسات حسابرسی پرداخته شده است.روش انجام پژوهش همبستگی و با استفاده از رگرسیون لجستیک می باشد.براساس نتایج، بین ویژگی های کمیته حسابرسی مبتنی بر الزامات قانونی و ریسک حسابرسی رابطه منفی معنادار وجود دارد.همچنین بین ویژگی های کمیته حسابرسی مبتنی بر لیست منتخب حسابرسان و ریسک حسابرسی رابطه منفی معناداری وجود دارد. .بااین تفاوت  که در شرکت های با ریسک پاییین نسبت ویژگی های اثربخشی کمیته حسابرسی مبتنی بر لیست منتخب حسابرسان تقریبا نزدیک به دو برابر این نسبت در شرکت های با ریسک بالا بود.براین اساس می توان اظهار نمود که حسابرسان مستقل در ارزیابی ریسک حسابرسی مشتریان اهمیت بیشتری به ویژگی های کمیته حسابرسی اثربخش مبتنی بر لیست منتخب حسابرسان در مقایسه با لیست مبتنی بر الزامات قانونی می دهند.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، کمیته حسابرسی، ریسک حسابرسی
|
  • Reza Tehrani, Ezzatollah Abbasian, Seyyed Mojtaba Mirlohi, Hasan Bayati * Pages 5-26

    In recent researches in the field of financial markets and stock exchanges, determinig the effect of  behavioral variables such as investor sentiment and trading behavior along with fundamental variables, has attracted the attention of most financial researchers, especially those of  behavioral finance. In this study, in order to investigate the effect of investor sentiment and trading behavior on stock excess return, using data of 159 companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE) during the period from 1388 to 1395, three behavioral variables including the "Investor sentiment index", "Individual investors trading behavior index " and " Institutional investors trading behavior index " were calculated and added to Fama and French 5 factor model,to achieve a new 8 factor model with a combination of fundamental and behavioral variables. Then, by analyzing multiple regression with panel data, the explanatory capability and goodnes of fit index of the new 8 factor model is compared with the FF 5 factor model and the effect of each index on stock excess return, has been investigated. The results show that, adding these three behavioral variables improves the FF 5 factor model, and the 8 factor model, fits better than FF 5 factor model in explaining the " stock excess return". Meanwhile, the effect of investor sentiment is more than the effect of investors trading behavior.

    Keywords: Investor Sentiment, Investor Trading Behavior, Indivisual Investor, Institutional Investor, Surplus Return
  • Gholamreza Karami *, Mahnaz Morshedzadeh Pages 27-46
    In this research, we study the relationship between corporate income tax and inflation, when accounting historical cost income is the basis for calculating corporate taxes. Because tax deductions are based on historical cost and are not inflation-indexed, therefore in inflationary periods, depreciation and cost of goods sold will be less than actual and income will be higher, and hence the amount of tax will be distorted. But taxable income increase with inflation rate, as a result it is expected that corporate tax would be higher than actual tax (tax in the absence of inflation). On the other hand, the full amount of nominal interest expense is usually deductible from income, while part of the interest expense is to compensate for the devaluation of the real debt. As a result, it reduces profits and reduces the real tax. In the present research, in order to investigate the effect of inflation on corporate income tax, as a result using historical cost accounting, information of 354 companies during the years 1384-1394 was investigated using ordinary least squares regression method. The result showed that failure to adjust historical-cost-based tax deductions for inflation increases the real tax for capital- and inventory-intensive firms, but deductibility of nominal interest offset part of the consequences of using historical cost tax methods.
    Keywords: Inflation, Income Tax, Interest Cost, Accounting Historical Cost
  • Rafik Baghoumian *, Zabihallah Khani, Hossein Rajabdoori, Nasim Sharafi Pages 47-62
    The purpose of the present study was to investigate the relationship between unreadability of financial reporting and agency cost with the moderate role of auditing quality. To examine the unreadability of financial reporting, the Fog Index was used and to examine the agency cost the interaction between growth opportunities and free cash flows was used. This research is in terms of its purpose and its time period is from 2013 to 2017 and the selected sample consists of 160 companies accepted in Tehran Stock Exchange (TSE). To test the hypothesis of the research, the ordinary least squares method was used in Eviews software. The findings of the research hypothesis test show that there is a positive and significant relationship between financial reporting unreadability and agency costs. Also, the positive relationship between financial reporting unreadability and agency cost moderating with the presence of audit quality is negatively corrected. Considering the findings of the research in order to control the agency cost, paying more attention to the readability of financial reporting is necessary.
    Keywords: Financial Reporting Readability, Agency costs, Audit Quality
  • Maryam Davallou, Mostafa Sadrynia * Pages 63-78

    One component of economic growth in any country is the development of the capital market. The development of this market will have positive effects on savings and investments. Also, The effects of microstructures capital markets, including liquidity, the investment is of particular importance. The main goal of the present study is testing relationship between liquidity and firm investment. Accordingly, a sample consisting of 88 companies -accepted in Tehran Stock Market during 1381-1395- went under investigating. In order to test this investigated phenomenon, regression model of panel data was applied. The results revealed a positive and significant relationship among  liquidity (trading volume of companies) and investment (total assets, fixed assets and inventories). Also, positive and significant relationship among liquidity (trading volume adjusted by industry) the growth of total assets and the growth total inventories approved. And the lack of meaningful measure of liquidity (trading volume adjusted by industry) and the growth of fixed assets were demonstrated. In the following suggestions are presented for auditors.

    Keywords: liquidity, Firm Investment, Growth of Assets
  • Norouz Noorolahzade *, Bahram Pasandideh Parsa, Reza Mohammadi Pages 79-96

    The purpose of this study is to explain the relationship between financial ratios as information relevant to financial reporting and the risk of expected stock price crash. The statistical population of this research includes all companies admitted to Tehran Stock Exchange. In order to achieve the research goal, 81 companies were selected for the period between 2009 and 2018Selected as a sample. The research carried out in terms of the type of purpose is a part of applied research and the research method is in terms of the nature and content of the correlation. The research has been done in the framework of deductive-deductive reasoning and for analysis of the research hypothesis, statistical analysis of the logistics has been assisted. The results of the research hypothesis test showed a significant and negative relationship between Liquidity Ratios and Profitability Ratios and a significant and positive relationship between Financial Leverage and the expected fall in stock prices.

    Keywords: Financial Ratios, Risk of Expected Fall in Stock Prices, Liquidity Ratios, profitability ratios, Financial Leverage
  • AKBAR MIRI, Bahman Banimahd * Pages 97-108
    Mindfulness is one of the most important cognitive characteristics of individuals and is a stimulus for moral decisions and judgments. Hence, the purpose of this study; The study of the relationship between mindfulness and moral orientation with an emphasis on idealism and relativism. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of data collection. The statistical population of this study is auditors working in the auditing profession. From this statistical population, a sample of 210 people were randomly selected. The instrument used in the research is a standard questionnaire. In the present study, the collected data were analyzed using correlation method and multivariate regression. The results show that mindfulness has no significant relationship with idealism. But mindfulness has a negative and significant relationship with relativism. In general, the evidence of this research indicates that mindfulness as a psychological trait reduces ethical relativism in auditors. In other words, if auditors do their job with better knowledge and attention, then they can behave more ethically.
    Keywords: Mindfulness, Idealism, relativism, Auditors
  • Mokhtar Keivanfar, Azita Jahanshad * Pages 109-130
    If the public sector accounting standards established by policy makers in accounting do not have the necessary intelligibility and readability, their application by various user groups will be difficult and inconsistent. In the meantime, measuring readability of texts is one of the tools used to measure the degree of complexity or difficulty of a text. The study is applied type in terms of goal and the research type is content analysis. Main method used, Flesch readabilitity index and close index that were used to obtain answers to the questions. The statistical population consists of all active students, accounting instructors, accountants and auditors; according to Cochran’s formula at 5% error level, the sample size is set at 384.The result showed that accounting standard No, 7 (intangible assets) with readability level  of 28/211 is the most difficult level and accounting standard No, 13 (effects of changes in exchange rates) with readability level of 51/267 is a little difficult. Also according to the Flesch method of all accounting standards, the results of studies showed that auditors and instructors have higher levels of readabilitity comprehension of standards texts and accountants and students have lower levels of readabilitity comprehension of standards texts. Understanding the readabilitity of a standard for them. There is on difference between the simplest and the most difficult standard.
    Keywords: Public Sector Accounting Standards, intelligibility, Readability measurement, Flesch Index, Close index
  • Behnam Sam Deliri, Kaveh Azinfar *, Seyed Ali Nabavi Chashmi Pages 131-146

    The purpose of the present study is to investigate the impact of corporate social responsibility and professional ethics of auditors based on Bohavia, Gagas and Zaki model on audit quality in listed companies in Tehran Stock Exchange. The research method was descriptive-survey and field data were collected using validated questionnaire by Bohavia et al. (2015) and Salehi (1395) and Archie Carroll (1979). The statistical population consisted of auditors working in audit firms and simple random sampling method with 242 persons. Then, regression model and structural equation model were used to test the research hypotheses. The findings of the study indicate that the dimensions of corporate social responsibility and the professional ethics of the auditor affect the quality of audit. Therefore, it can be concluded that the quality of auditing in a company can be explained by changes in corporate social responsibility and professional ethics of the auditor.

    Keywords: social responsibility, Auditor Professional Ethics, Audit Quality
  • Maedeh Jafarian, Mehdi Safari Gerayli *, Hasan Valiyan Pages 147-166

    The present study aims at investigating the moderating effect of auditors’ professional identification on the association between clients’ transformational client leadership and auditor objectivity. In doing so, a sample of 390 auditors affiliated with state and private audit companies randomly selected. The research adopts a descriptive-survey method with a standard questionnaire. PLS software is also employed to analyze the collected data. The results indicate that transformational client leadership is negatively correlated with auditor objectivity. Moreover, auditors’ professional identification moderates the negative relationship between clients’ transformational leadership and auditor objectivity.

    Keywords: Transformational Leadership, Auditor Objectivity, Auditors’ Professional Identification
  • AliReza Mahdavi Tilenoe, Ali Zabihi *, Mehdi Alinejad Sarokolaie Pages 167-184

    Development of accounting is a very dynamic and multidimensional process. Thus, The purpose of this research is Explanation and presentation a efficient contingency model of accounting development in Iran. For this purpose, data from 183 companies in the period between 1388 -1396 related to Tehran Stock Exchange companies and other national data related to the research variables were used and used for modeling development of accounting from structural equation modeling technique that is of  type of multivariable regression. The results of this study indicate that all the variables of this  research, including economic development, capital market development, privatization and audit quality, have a direct effect on accounting development, but the variable of capital market development has negatively influenced on development of accounting by mediator variable of economic development. In describing the results of the research hypotheses, it can be stated that the conditions of the country's environment at the macro level in recent years have provided the ground for growth of accounting profession, and this growing process also can be continued in country by corrrect planning and represent the actual  position of accounting and auditing by professional institutions and experts.

    Keywords: Accounting Development, Economic Development, Capital Market Development, Privatization Development, Audit Quality
  • Ghodratollah Haidari Nezhad, Babak Jamshidinavid *, Mehrdad Ghanbari Pages 185-206

    Qualitative research has identified numerous indicators of audit committee effectiveness having not already enacted in current regulations and requirements related to the audit committee. In the first step, this study investigates the viewpoints of independent auditors to achieve key indicators of audit committee effectiveness. In the second step of the study, it deals with the relationship between the effectiveness of the audit committee based on the list of independent auditors (resulting from the first step of the research) and the effectiveness of the audit committee based on legal requirements with audit risk from the perspective of partners and managers of audit firms. Logistic regression is used. Based on the results, there is a significant negative relationship between audit committee characteristics based on statutory requirements and audit risk. There is also a negative significant relationship between audit committee characteristics based on the list of auditors and audit risk. However, in low-risk companies, the ratio of effectiveness of audit committee-based features to a selected list of auditors was about twice that of high-risk firms. It can be stated that independent auditors get more attention to the characteristics of an effective audit committee based on the list of auditors selected than to the list of statutory requirements in assessing customer audit risk.

    Keywords: Corporate Governance, Audit Committee, audit risk