فهرست مطالب

پژوهش های انسان شناسی ایران - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار و تابستان 1400)

نشریه پژوهش های انسان شناسی ایران
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید اسلامی راد*، امیلیا نرسیسیانس صفحات 9-40
    این مقاله تلاش دارد نحوه برساخت فرهنگی-اجتماعی جنسیت و تحقق ناپذیری امر جنسیتی را بواسطه نظریات ژک لکان و جودیت باتلر با تمرکز بر سوژه تراجنس بررسی کند. ابتدا از طریق برهم کنشی نظم های سه گانه لکان (تخیلی، نمادین و واقع) به چگونگی شکل گیری سوژه تراجنس بواسطه شکاف میان هویت تخیلی (من آرمانی) و هویت نمادین (آرمان من) پرداخته می شود. سپس به فرایند گذار جنسی از طریق عمل جراحی تطبیق جنسیت به منظور راهی برای به رسمیت شناسی میل سوژه توسط دیگری/دیگری بزرگ اشاره می شود. لکان تفاوت جنسی را ورای اندام های جنسی و مبتنی بر دال های زبانی بعنوان ایده آل های هنجارین و باتلر آن را به مثابه ساختارهای گفتمانی می داند که بطور زمان مند بدن ها را شکل داده و در قالب اجراگری بیان می شود. روش تحقیق این مقاله، کیفی است و داده ها بوسیله مصاحبه گردآوری و در قالب روایت پژوهی از طریق مفاهیم نظری تحلیل شده است. میدان تحقیق، شهر تهران و مشارکت کنندگان، هفت نفر از افراد تراجنس است که بصورت هدف مند با روش گلوله برفی انتخاب شده اند. یافته ها نشان می دهد ناممکن بودگی تحقق جنسیت به مثابه مدلول، جنسیت را تنها از طریق دال بدنی و در قالب اجراگری ارایه می دهد. تلاش سوژه در نظم نمادین (عمل جراحی تطبیق جنسیت) برای همسویی با جنسیت تخیلی (آنچه سوژه از خود جنسیتی در ذهن دارد) در برخورد با امر واقع، شکافی پرناشدنی است؛ که تمرکز تفاوت/هویت جنسیتی بر محوریت دال/بدن در نظم نمادین موجب می شود تا فقدان جنسیت از طریق اجراگری در قالب فانتزی همزمان سوژه را ساخت و تخریب کند. در نتیجه، جنسیت بیش از آنکه امری درون ماندگار باشد، امری زبان شناختی و اجراگرایانه است.
    کلیدواژگان: اجراگری. امر واقع. سوژه تراجنس. سوژه میل. هویت تخیلی، نمادین
  • علی جعفری* صفحات 41-67
    نظام آموزشی ایران برای تربیت انسان مطلوب خود رویکردی جنسیتی و عمدتا مبتنی بر گفتمان مسلط مردانه در پیش گرفته است. این رویکرد، تقابل های دوگانه را در نحوه بازنمایی جنسیتی کاملا طبیعی و بحق نشان داده است. نظام آموزشی از رهگذر برنامه درسی، به دنبال هژمونی هویتی به لحاظ اجتماعی برساخته از زنانگی بوده که از مهمترین ویژگی های آن، بدن زنانه است. نظر به اهمیت روزافزون تصویر در فرایند بازنمایی، معناسازی و هویت بخشی، توجه این مقاله به تصاویر کتاب های درسی معطوف شده است.با تکیه بر روش پژوهش و گفتمان فوکو، نظریه و مفهوم بازنمایی هال، نظریه گفتمان لاکلایو و موف، رویکرد و مطالعات جنسیت و نحوه روییت پذیری، در این مقاله سعی شده تا بازنمایی بدن زنانه را در کتاب های درسی بعد از انقلاب در ارتباط با گفتمان های مسلط این چهار دهه دنبال کنیم. کوشش این مقاله بر این بوده تا نظام های بازنمایی بدن زنانه در دوره های گفتمانی بعد از انقلاب را نقد و تفسیر کند. و به این پرسش پاسخ دهد که چه نظام روییت پذیری، بدن زنانه را در این دوره ها نمایندگی و بازنمایی می کرده تا از طریق آن نماینده و عامل مطلوب خود را تصویر و ارایه کرده باشد.بر اساس یافته های این مقاله، در منظومه بازنمایی صورت گرفته از بدن زنانه در تصاویر کتاب های درسی، با نظام «رویت پذیری» چندلایه تبعیض آمیزی روبرو هستیم؛ از جمله بخش عمده ای از زنان و دخترانی که از نظر پوشش، انتخابی متفاوت از پوشش مطلوب دارند، حذف شده اند. از سوی دیگر این نظام عمدتا تابع گفتمان مسلط جذابیت جنسی بوده، بدن هایی با پوست روشن، کشیده و لاغر، صورت های زیبا، بینی های کوچک و سربالا را نمایندگی می کند که با واقعیت جامعه فاصله دارد.
    کلیدواژگان: بازنمایی، بدن زنانه، تصویر، جنسیت، رویت پذیری، گفتمان سیاسی
  • یاسمین پزشکی*، مریم قرسو صفحات 69-94

    پژوهش حاضر متمرکز بر درک جایگاه و کارکرد موسیقی در مجالس مذهبی زنانه شهر تهران است. همگام با تحلیل موسیقایی و ارایه دسته بندی این مجالس با محوریت موسیقی (آوازی یا آواز به همراه ساز) تلاش شده است تا نقش کلیدی موسیقی در این جلسات و شکل گیری آن ها بررسی شود. پس از بررسی مناطق گوناگون شهر تهران، محله سنگلج به علت داشتن بافت فرهنگی و طبقاتی متنوع و همچنین تحولات فرهنگی-اجتماعی منطقه در سال های اخیر به عنوان میدان پژوهش انتخاب شد. در این پژوهش از روش مردم نگاری از طریق مشاهده مشارکتی استفاده شد و با شرکت در جلسات و مصاحبه با افراد شرکت کننده، روش تحقیق کیفی به شکل مطالعه موردی به عنوان ابزاری برای فهم موضوع در بازه زمانی مشخص چهارده ماه به کار رفت. به این ترتیب که در تمامی مراسم های مبتنی بر تقویم شیعی (اعم از سور و سوگ) مشاهده مشارکتی انجام شده است. در بخش پیشینه تاریخی از روش مطالعه کتابخانه ای و بررسی اسناد، سفرنامه ها و روزنامه خاطرات استفاده کردیم. به منظور بررسی و تحلیل موسیقایی، قطعات خوانده شده در این مراسم، آوانگاری و دسته بندی شدند. همچنین برمبنای تحلیل داده ها، طبقه بندی هییت های زنانه با توجه به موسیقی صورت گرفت. به علت ملاحظات مذهبی و سنتی مبنی بر ممنوعیت خواندن زنان در جامعه ایران، مناسک و آیین های زنانه به دور از رسانه، دوربین و ضبط و پخش عمومی برگزار می شود. با وجود چند پژوهش انجام شده درمورد مجالس مذهبی زنانه، پژوهش حاضر با درنظرگرفتن موسیقی به عنوان بخش اصلی این مراسم، از زاویه ای جدید به این مجالس می پردازد.

    کلیدواژگان: آیین های زنانه، روضه خوانی، سفره های نذری، مجالس مذهبی، مداحی، موسیقی آیینی، مولودی
  • اعظم علیخانی، محمد همایون سپهر*، وحید رشیدوش صفحات 95-120

    مسئله اصلی این جستار شناخت پیامدهای دسترسی زنان به منابع آبی در رابطه با ساختار اجتماعی در بخشی از موقعیت اقلیمی خشک فلات مرکزی ایران است. هدف این پژوهش تمرکز بر مطالعه پایگاه جنسیتی زنان برای شناخت پیامدهای دسترسی این کنشگران به منابع آبی در ساختار است. پرسش اصلی پژوهش چنین است: پیامدهای دسترسی زنان به منابع آبی در میدان سامانه فرهنگی وقف در ارتباط با ساختار اجتماعی در دوره قاجار چیست؟ میدان و قلمرو این تحقیق، سامانه فرهنگی وقف در کرمان است که بنا به رویکرد تاریخی، گردآوری یافته ها مبتنی بر اسناد انجام شده است. داده های این مطالعه با نمونه گیری هدفمند از «دفتر ثبت موقوفات ایالت کرمان» در برش زمانی1250-1302ه.ش، با تمرکز بر پایگاه جنسیتی زنان و وجود رقبات آبی در وقف نامه ها و اسناد شبکه ای از مجموعه اسناد متولیان موقوفات جامعه هدف تا رسیدن به اشباع نظری صورت گرفته است. روش تحلیلی این پژوهش، کیفی، استقرایی و مبتنی بر تحلیل مضمون است. نتیجه این جستار، شناخت دلالت های دسترسی به منابع آبی در قلمرو مورد مطالعه است. تحلیل مضمون داده های این تحقیق، پیامدهای دسترسی-بهره مندی از حق دارایی- زنان به منابع آبی را در مضامینی نظیر «پیوند کنشگر و ساختار» و نیز «پاسخ فرهنگی به نیازهای فردی، فیمابینی و ساختار اجتماعی»، «کنش منطبق بر ضرورت های بنیادین ساختار اجتماعی» و نیز «عملکرد کنشگران گونه ای واگشتی از ساختار» نمایش می دهد.

    کلیدواژگان: دسترسی، زنان، فرهنگ، قاجار، کرمان، منابع آبی، وقف
  • زهره علیخانی، فرزاد غلامی* صفحات 121-150

    در جهان بصری امروز، فیلم های مستند می توانند جنبه هایی از زیست انسان، تلقی اجتماع و نگرش تمدن بشری را درباره آن آشکار کنند. هر چارچوبی موضوعات زیست محیطی را به شیوه ای روایت و چارچوب بندی می کند. همچنین هر چارچوبی تاثیرهای متفاوتی بر رفتارهای مسیولانه در موضوع محیط زیست دارد و می تواند نشانه ای از نگرش اجتماعی یا رسانه ای به موضوع باشد. این پژوهش به کمک نظریه و روش تحلیل چارچوب، به تحلیل 22 فیلم مستند دهه های 1380 و 1390 می پردازد تا به این سوال پاسخ دهد که مستندهای بحران آب در ایران چگونه این موضوع را در چارچوب عدالت زیست محیطی قرار می دهند و این چارچوب را به چه نحو و با چه جزییاتی ارایه می کنند. این تحلیل نشان می دهد چارچوب عدالت زیست محیطی در این فیلم ها فراوانی چندانی ندارد. در آن دسته از فیلم هایی که موضوع را در چارچوب عدالت زیست محیطی ارایه می کنند، محور «نابرابری در علل اجتماعی شرایط زیست محیطی» مبتنی بر دلایل طبیعی و مقصردانستن محیط زیست به مثابه امری خودبنیاد، مستقل، قدرتمند و خارج از اختیار انسان بدون اشاره به دلایل انسان ساز خشکسالی است. این چارچوب در ضلع «نابرابری در تبعات شرایط زیست محیطی»، تقسیم نابرابر منافع توسعه یا تغییرات اقلیمی را با نشان دادن جزییات زیست مردم محلی و با مقایسه وضعیت پیش و پس از لحظه فاجعه در زندگی آنان نشان می دهند. در اینجا محیط زیست «منبع استفاده» مردم است که به نحو نابرابر نقصان یافته است و مردم آسیب دیده مردمی ناتوان و منفعل اند. محور «نابرابری در عواقب سیاست ها و مدیریت های زیست محیطی» غایب است و مشکلات و تنازع اجتماعی بر سر سیاست های جبرانی محیط زیستی در چارچوب ارایه مستندها جایی ندارد. چارچوب کلی مستندها در تعریف «ما و دیگری» اغلب براساس تقسیمی جغرافیایی در درون یک واحد ملی بنا شده است.

    کلیدواژگان: ارتباطات زیست محیطی، بحران آب، عدالت زیست محیطی، فیلم مستند
  • منصور منصوری مقدم*، ابراهیم فیاض، روح الله نصرتی، زهره انواری صفحات 151-179

    به طور معمول، جابه جایی اجباری و اسکان مجدد ناخواسته به دلایل متعددی انجام می گیرد. در این میان اجرای پروژه های توسعه ای از جمله سدسازی یکی از مهمترین این عوامل می باشد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تاثیرات اجتماعی جابه جایی اجباری و اسکان مجدد ناخواسته ناشی از پروژه سدکنگیر در استان ایلام با روش کیفی و بهره گیری رویکرد اتنوگرافیک انجام گرفته است. کار گردآوری داده ها با استفاده از مشاهده مشارکت آمیز و مصاحبه های قوم نگارانه انجام گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که که اشکال مختلف نقل مکان و جابه جایی شامل نقل مکان به جایی در محدود پروژه، نقل مکان شخصی و نقل مکان به سایت جدید اسکان مجدد بوده است. نوع اول نقل مکان، مناسب ترین گزینه است، چون این کار به مردم اجازه می دهد تا در محیطی آشنا باقی بمانند و در عین حال، کمترین میزان وقفه را نیز به همراه دارد. در نقل مکان شخصی بعضی از مردم ترجیح می دهند تا نقل مکان شان را خودشان مدیریت کنند. این کار به آن ها امکان می دهد تا به انتخاب خود در جایی ساکن شوند. جایی که فکر می کنند فرصت های درآمدی بهتری برای شان دارد. اما نوع سوم نقل مکان، یعنی نقل مکان به سایت جدید مععمولا واجد رحجان کمتری بوده و پیامدهای منفی زیادی در ابعاد مختلف برای نو-ساکنان به همراه داشته است و از آن می توان تحت عنوان اسکان مجدد نارضایت بخش یاد کرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی تاثیرات اجتماعی، اسکان مجدد، جابه جایی، روستای سرتنگ، سدسازی، سد کنگیر
  • مینو سلیمی*، احمد نادری صفحات 181-208

    زلزله به لحاظ گستره تاثیراتی که بر زندگی اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سلامت افراد دارد، متغیر مهمی در مطالعه انسان شناسی پزشکی جوامع محسوب می شود. طب سنتی از گذشته تاکنون جزیی از سیستم بهداشتی مردم بوده و توسط آنان به خوبی پذیرفته شده است؛ بخشی از فرهنگ مردم محسوب می شود و در حل بعضی از مسایل فرهنگی سلامت، نقش قابل توجهی دارد. با وجود افزایش استفاده مردم جهان از طب سنتی و مکمل، از مکتب طب سنتی ایرانی علی رغم غنی بودن و کارایی بسیار، به عنوان یک شیوه درمانی مکمل به صورت مستقیم در زمان فاجعه ها از آن بهره برده نمی شود. پژوهش حاضر درصدد مطالعه تاثیر استفاده از طب سنتی و مصرف داروهای گیاهی در زمان زلزله و بعد از زلزله است. هدف آن تشریح میزان بهره مندی جامعه فاجعه دیده از امکانات طب سنتی در کنار پزشکی مدرن است. این پژوهش به مطالعه تاثیر طب سنتی و میزان بهره گیری آن در مناطق مختلف شهر سرپل ذهاب از روز پنجم بعد از رخداد زلزله و در یک بازه زمانی سه ساله بواسطه مصاحبه های عمیق با عطاری ها و صاحبان آن، کارشناسان حوزه طب سنتی و میزان مراجعه مردم بعد از زلزله در فواصل زمانی مختلف می پردازد. یافته های تحقیق نشان می دهد که با وجود امکانات پزشکی مدرن، بهره گیری از طب سنتی و روش های بهره گرفته از آن برای نجات افراد آسیب دیده از همان روزهای اول و در گذار از ماه های سخت بعد از زلزله و زمان بازسازی های فیزیکی به ویژه در رابطه با پیشگیری و جلوگیری بیماری جسمی و روانی نقش مهمی در سلامت روانی و جسمی متاثر از آسیب های زلزله در میان مردم سرپل ذهاب را ایفا نموده است.

    کلیدواژگان: داروهای گیاهی، زلزله، سرپل ذهاب، طب سنتی، مردم شناختی
  • آذین محمدی، ابوعلی ودادهیر*، رسول صادقی صفحات 209-228

    جمعیت شناسی مردم شناختی به عنوان حوزه ای نو ظهور با هدف مطالعه ی عمیق تر پدیده های جمعیتی توسعه یافته است. پژوهشگران از دریچه ی آن در تلاش هستند تا با تلفیق داده های کمی و کیفی به آنچه که جان کالدول آن را "تجربه ی شفاف" می نامد، رهنمون شوند. هدف از این مطالعه، بررسی علل تغییرات جمعیتی و افزایش سالخوردگی جمعیت در شهر تاریخی نراق است. با توجه به رویکرد جمعیت شناسی مردم شناختی حاکم بر این مطالعه، روش های پژوهشی مورد استفاده، مجموعه ای از داده های چند شکلی و یافته های مردم شناسی اعم از مردم نگاری و مطالعات در زمانی است. نتایج حاصل از این مطالعه بیانگر سهم عوامل تاریخی همچون قحطی، شورش نایب خان کاشی در نراق، بلایای طبیعی از جمله زلزله، و اختلافات دینی فرقه ای از منظر جمعیت شناسی کلان و سهم عوامل دیگری نظیر فرهنگ و مضیقه های نهادی-اجتماعی نظیر جنسیت و اقتصاد حاکم بر این منطقه از منظر جمعیت شناسی خرد نگر است. در مجموع تمامی عوامل خرد و کلان فوق الذکر در طول زمان منجر به مهاجرت شمار چشمگیری از جمعیت این منطقه، رشد منفی جمعیت، تحول در ساختار سنی در جهت سالخورده شدن جمعیت در شهر نراق شده است.

    کلیدواژگان: تغییر ساختار سنی، جمعیت شناسی تاریخی، جمعیت شناسی مردم شناختی، سالخوردگی، شهر تاریخی نراق
  • سیاوش قلی پور*، روناک رستمپور، عفت ابراهیمی صفحات 229-250

    این مقاله به بررسی فرآیند اعیان سازی محله تاریخی فیض آباد در کلانشهر کرمانشاه می پردازد. رویکرد نظری مبتنی بر نظریه های اعیانی سازی و روش پژوهش قوم نگاری است. فنون گردآوری داده مشاهده و مصاحبه است. با سی نفر از ساکنان پیشین و کنونی محله به صورت نمونه گیری هدفمند مصاحبه صورت گرفت. یافته ها نشان می دهد که فیض آباد محله ای تاریخی با قدمت 250 ساله است که در دهه گذشته از طریق مداخلاتی مانند جاده سازی، مجتمع سازی و پیاده راه در معرض تغییرات جدیدی قرار گرفته است که عبارتند از: 1. رونق محله و تسریع روند اعیان سازی به دلیل احداث پیاده راه مدرس در سال 1401 خورشیدی؛ 2. تغییر اقتصادی در بازار مسکن و مستغلات؛ 3. جابجایی بخشی از جمعیت محلی مانند گروه های فرودست و سالمندان توسط کارمندان دولت؛ 4. تغییرات شکل و اندازه خانواده در بخش های زیادی از محله؛ 5. افزایش تعداد زنان شاغل؛ 6. رواج الگوی زندگی فردی. 7. همبستگی اجتماعی شدید که سبب جایگزینی دوباره بومیان در مجتمع های مسکونی تازه ساز شده است. این همبستگی آگاهانه و سازمان-یافته نیست و تاب مقاومت در برابر موج های پسین اعیان سازی را نخواهد داشت.تغییر اقتصادی در بازار مسکن و مستغلات؛ جابجایی بخشی از جمعیت محلی مانند گروه های فرودست و سالمندان توسط کارمندان دولت؛ تغییرات شکل و اندازه خانواده در بخش های زیادی از محله؛ افزایش تعداد زنان شاغل؛ و رواج الگوی زندگی فردی. سرانجام، در محله همبستگی بالایی بر مبنای تاریخ، هویت و رابطه-ی طولانی مدت ساکنین وجود دارد که سبب جایگزینی دوباره بومیان در مجتمع های مسکونی تازه ساز است. این همبستگی آگاهانه و سازمان یافته نیست و تاب مقاومت در برابر موج های بعدی اعیان سازی را نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: اعیانی سازی، پیاده راه، جابجایی جمعیت، کرمانشاه، محله
  • الهه پنجه باشی*، یاسمین رحیمی صفحات 251-280
    نگارگری مکتب بخارا در امتداد مکتب هرات و تاثیرات بهزاد، شکل گرفت. محمود مذهب که از شاگردان برجسته بهزاد بود و به دستور عبیدالله خان ازبک به همراه چند تن از هنرمندان دیگر از هرات به بخارا آمده بود، تاثیرات مکتب هرات و بهزاد را با خصوصیات نقاشی محلی بخارا ادغام کرد و نگارگری بخارا، را با ویژگی های مستقل پایه گذاری کرد. در مکتب بخارا بیشتر، موضوعات تغزلی و تاریخی به تصویر کشیده شده است. پرداختن به موضوع اصلی داستان و عدم پرداخت به حواشی از ویژگی های بارز نگارگری بخارا است. هدف از این پژوهش مطالعه بر روی چهره انسان ها در نگاره سلطان سنجر و پیرزن می باشد. این پژوهش به این پرسش پاسخ می دهد: چهره انسان در این نگاره سلطان سنجر و پیرزن به چه صورت کار شده است؟ روش تحقیق پژوهش حاضر، توصیفی تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات با شیوه، اسنادی (کتابخانه ای) بوده است. این پژوهش با رویکردی تاریخی به ساختار این نگاره پرداخته است. یافته های این پژوهش نشان دهنده این است که این نگاره با ویژگی های مستقل مکتب بخارا تصویر شده ولی همچنان تاثیرات اندکی از بهزاد در چهره پردازی و منظره سازی این نگاره قابل مشاهده است شده ولی همچنان تاثیرات اندکی از بهزاد در چهره پردازی و منظره سازی این نگاره قابل مشاهده است و با استفاده از نمادپردازی بر اختلاف طبقاتی حاکم بر سطح جامعه و ظلمی که سلطان سنجر بر مردمش روا می داشته تاکید شده است. نگارگر مذکور با مهارت این داستان را به تصویر کشیده و با استفاده از المان هایی که به کاربرده و بیان عواطف در چهره انسان ها، ارتباط افراد باهم و شرح واقعه را به خوبی نشان داده است.
    کلیدواژگان: انسان، سلطان سنجر و پیرزن، محمود مذهب، مکتب بخارا، نظامی
  • ساحل عرفان منش*، حجت امانی، حامد امانی صفحات 281-297

    متن های آستانه ای به مثابه صفحات بدرقه اند که مخاطب برای ورود به متن اصلی با آن ها مواجه می شود. در میان متن های مصور موجود در دوره های مختلف، شاهنامه نگاری از جایگاه ویژه ای برخوردار است. صفحات آستانه ی شاهنامه های مصور تا پیش از دوران شاه عباس اول به دو موضوع رزم و بزم پادشاهان، تمثال فردوسی و شعرای غزنه محدود شده اند؛ در حالی که در آستانه های بیشتر شاهنامه های مصور دوره شاه عباس اول مانند شاهنامه 490، تصاویری از به تخت نشستن سلیمان و بلقیس مشاهده می شود. بنابراین پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به تفاوت و جایگزینی این پیرامتن ها با دیگر متن های آستانه ای در شاهنامه های موجود است. از آنجا که هدف پژوهش، خوانش متن های آستانه ای در شاهنامه های دوره ی شاه عباس با تکیه بر شاهنامه 490 و تبیین نقش شرایط اجتماعی و فرهنگی در این تحول است، برای دستیابی به اهداف مورد نظر بر اساس نظریه تولید اجتماعی هنر می توان متن های موجود را تحلیل کرد. لذا شیوه گردآوری مطالب کتابخانه ای و به روش توصیفی- تحلیلی است. در تحلیل تصاویر بر اساس دیدگاه جانت ولف می توان به این نتیجه رسید که اغلب صفحات بدرقه تا پیش از دوران شاه عباس اول، آشکارا به سفارش دهنده اختصاص داشته است. درحالی که تغییر این پیرامتن از پادشاه دوران به سلیمان نبی، بیانگر آن است که در این دوران هدف بر آن بوده که به طور ضمنی شاه عباس را در قالب سلیمان معرفی کنند. به بیان دیگر نگارگران با جایگزینی شاهان در حال به تخت نشستن، با تصاویری به صورت پادشاه- پیامبر سعی بر این همانی با او و مشروعیت بخشی به حکومت مذکور را داشته اند.

    کلیدواژگان: تولید اجتماعی هنر، شاه عباس اول، شاهنامه490، شاهنامه های مصور، متن های آستانه ای
  • محمد افروغ* صفحات 299-325

    قالیچه ها، یکی از مهم ترین مولفه های هویتی و فرهنگی قوم بلوچ و از برجسته ترین ساحت های مستعد مطالعه و واجد بررسی و تحلیل در منظومه انسان شناسی و رویکرد انسان شناسی هنر می باشد. در این میان، معرفی قالیچه های محرابی(جانمازی، سجاده ای) ایشان به عنوان هویت هنری و مصداق های تصویری از نظام بافندگی و هم چنین شناخت و رسیدن به فهم و درک معنای فرهنگی طرح ها و نقش های قالیچه ها از منظر و دیدگاه آفریننده این نقوش و ارتباط آن ها با مولفه هایی چون فرهنگ، اساطیر، عقاید و باورها، آداب و رسوم که مقصد و منظور انسان شناسی هنر است، هدف این پژوهش است. چه این که محتوای قالیچه های بلوچ در سایه و با تکیه بر درک، اندیشه و باور بافندگان آن ها معنا و مفهوم می یابد. بر این مبنا پرسش اصلی این است که قالیچه های محرابی بلوچ از دیدگاه انسان شناسی هنر، دارای چه ویژگی ها و شاخص هایی هستند و چگونه می توان از گذار این دیدگاه و زمینه-های فرهنگی به فهم معنایی و زیبایی نقوش این قالیچه ها پی برد؟ برخی از یافته های پژوهش چنین است. این قالیچه ها در ساحت کارکردشناختی دارای ظرفیت کاربردی، نمادین و تزیینی است. در بعد معناشناختی، بازنمایی نقوش با شیوه غیر شمایلی(البته بر مبنای ارجاع به گذشته و مصداق بیرونی) صورت گرفته و مفاهیم و نقوشی هم چون محراب(دروازه و درگاه بهشت)، درخت زندگی[مقدس](نماد جاودانگی و معاد) و طاووس، بر کیفیت هرچه بیش تر این بعد، افزوده است. در وجه زیباشناختی نیز، بافنده با بهره گیری از سبک هندسی(انتزاعی و تجریدی) و آفرینش نقوش انتزاعی و تجریدی با رنگ های گرم، تند و تیره، تشخص و هویتی خاص به فضای قالیچه ها بخشیده است. این پژوهش از نوع کیفی و بنیادین و روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است.

    کلیدواژگان: انسان شناسی، بلوچ، قالیچه، محراب، هنر، هویت
|
  • Saeid Eslamirad *, Emilia Nercissians Pages 9-40
    This article attempts to examine the cultural-social construction of the gender subject and the impossibility of gender by theories Jacques Lacan and Judith Butler on the Transsexual subject. The interplay of Lacan's orders (Imaginary, Symbolic, and Real) indicates how the Transsexual subject forms through the gap between imaginary identity (Ego ideal) and symbolic identity (Ideal ego). Lacan argues sexual difference is beyond the sexual organs and is based on linguistic signifier as normative ideals, and Butler presents it as discourse structures that shape bodies and are expressed by performativity. The research is qualitative, data are collected through interviews and analyzed in terms of narrative research via theoretical concepts. The research field in Tehran, and research participants are seven Transsexual people who have been selected by the snowball method. Findings depict that the impossibility of realizing gender as signified represented through physical signifier by performativity. The subject's attempt in the symbolic to align with the imaginary gender dealing with the real is an insurmountable gap. The focus of gender difference/identity on the axis’ the signifier/body in the symbolic causes the loss of gender that constructs and destroys the subject by performativity as fantasy. Gender is linguistic and performative not immanent.
    Keywords: desire's subject, imaginary, symbolic identity, Performativity, the real, transsexual subject
  • Ali Jafari * Pages 41-67
    The education system in Iran has taken a male-patterned and gender-based approach to up bring its desired and ideal man. Based on dominant masculine discourse, the education system aims to hegemonize this discourse of womanhood through the school curriculum and one of the main specifications of it is women’s body. We have based our discussion on Foacault's research methodology, the concept of Representation of Stuart Hall, and the Discourse Theory of Laclau and Mouffe and various feminist theories to discuss the relations between the political discourses and representation of women's body in school textbooks after the revolution. We seek to uncover the ideological-political representation of womanhood and women's body in the images of school textbooks that we think is masculine.According to the findings of this article, the representation of women’s body uses a different discriminating ‘visibility’ system in images in school textbooks. This discrimination shows itself in different levels and layers, including representing the only acceptable type of sexual system in the society, mainly heterosexuals, and ignoring or excluding ‘other uncommon’ types of sexual tendencies from the images as well as the uncommon types of attire that one may choose to use differently from the acceptable and official one.
    Keywords: Image, Political discourse, Representation, Visibility, women's body
  • Yasmin Pezeshki *, Maryam Gharasou Pages 69-94

    This paper focuses on understanding the function of music in religious gatherings of women in Tehran. In addition to analyzing and classifying these gatherings with a focus on music, the key role of music in shaping these ceremonies is also explored. While observing different neighborhoods of Tehran, Sangelaj district was chosen as the research field due to its diverse cultural context. The qualitative research method in the form of a case study was chosen as a tool to understand the subject in a specific period of fourteen months. In this way, participant observation was conducted on all ceremonies based on the Shiite calendar. In the historical background section, all documents, travelogues and diaries were studied. In order to study and analyze the music, the texts of the eulogy were transcribed and categorized. Based on the analysis of the data, the female majales (religious gatherings) were categorized according to the music. Due to religious and traditional considerations and restrictions for women in Iran to sing in public, women’s ceremonies take place away from the media, cameras, and public recording and broadcasting. Although some research has been conducted on women’s religious gatherings, the present study takes a new approach by considering music as the main component of these ceremonies

    Keywords: Maddāhī, Mū'lū'dī, religious Majales, Religious Sofreh, ritual music, Rū'zekhānī, women’s rituals
  • Azam Alikhani, Mohammad Homayoun Sepehr *, Vahid Rashidvash Pages 95-120

    The main issue of the present study is the recognition of the consequences of women’s access to water resources in thesocial structure in part of the Central Plateau of Iran’s arid climate . This article aims to study women’s gender status in order to understand the issue of access of these social-cultural actors to water resources in the structure. Using purposeful sampling, the required data were collected based on “Kerman State Endowment Registry” in the period of 1871-1923 with a focus on the women’s gender status and the existence of water endowment properties and some documents from the collection of the endowment trustees of the target population until reaching theoretical saturation. Data analysis follows a qualitative, inductive approach based on content analysis. The results indicate the access of Kerman’s women to water resources during the Qajar era. The findings reveal the implications of women’s access to water resources in such contexts as the “link of actor and structure” giving women the opportunity to act and respond to the triple needs in certain frameworks.

    Keywords: Access, Endowment, Kerman, Qajar. Water resources, Women
  • Zohreh Alikhani, Farzad Gholami * Pages 121-150

    In today’s visualized world, documentaries can reveal some aspects of human life, society’s perception and human civilization’s attitude towards it. Each frame narrates and frames environmental issues in its own way and influences responsible behavior towards the environment in different ways, which can be indicative of a social or media attitude towards the issue. This study aims to answer the question of how documentaries about the water crisis in Iran have placed the issue within the framework of environmental justice and has examined in detail how these documentaries use this framework. To achieve this goal, 22 documentaries from the 2000s and 2010s were studied using the theory of frame analysis. It indicates that the environmental justice frame does not appear very often in these films. In the films that show the issue in the context of environmental justice, the axis of “inequality in social causes of environmental conditions” is based on natural causes and blaming the environment as something self-sufficient, independent, powerful, and beyond human control, without mentioning the human causes of drought. In the context of “inequality in the consequences of environmental conditions,” this framework shows the unequal distribution of development benefits or climate change by showing the details of people’s lives on the ground and comparing the situation before and after the moment of disaster in their lives. Here, the environment is the “source of use” of people, which is exploited in an unequal way, and the affected people are powerless and passive. The “axis of inequality” is absent in the consequences of “environmental policy and management” and the social problems and conflicts around environmental degradation policies have no place in the framework of the documentaries. The general frame of these documentaries, according to the definition of “us and them,” is often based on the geographical division within a national unit.

    Keywords: Documentary, Environmental Communication, Environmental Justice, Water Crisis
  • Mansour Mansouri Moghadam *, Ebrahim Fayaz, Rouhollah Nosrati, Zohreh Anvari Pages 151-179

    Forced displacement and involuntary resettlement are typically due to a variety of reasons. Among these, the implementation of development projects, including the construction of dams, is one of the most important factors. This study was conducted with the aim of assessing the social impacts of forced displacement and involuntary resettlement resulting from the Kangir Dam Project in Ilam Province using a qualitative method and ethnographic approach. Data collection was done through participant observation and ethnographic interviews. The research results show that there were different types of resettlement, including resettlement within the project area, personal resettlement, and resettlement to the new site. The first type of resettlement is the most appropriate option because it allows people to remain in a familiar environment while causing the least disruption. In personal relocation, some people prefer to organize the move themselves. This allows them to live in a place of their choice where there are better income opportunities for them. However, the third type of resettlement, relocation to a new location, is usually less preferred and has negative consequences for the new residents in many ways that can be called unsatisfactory resettlement..

    Keywords: Dam construction, resettlement, social impact assessment, Kangir Dam, Sartang village
  • Minoo Salimi *, Ahmad Naderi Pages 181-208

    Traditional medicine has long been part of and accepted by the public health system. Traditional medicine is a part of people’s culture and has a significant impact on solving cultural health problems. Despite the increasing use of traditional and complementary medicine by people around the world, Iranian traditional medicine is not directly used as a complementary treatment method during disasters.  The present study aims to investigate the effects of using traditional medicine and herbal medicines during and after the earthquake. It aims to explain the extent to which the disaster-affected society utilizes the potential of traditional medicine alongside modern medicine. This study investigates the impact of traditional medicine and its use in different areas of Sarpol-e Zahab city from the fifth day after the earthquake and over a period of three years through in-depth interviews with pharmacologists and associated shopkeepers, experts in the field of traditional medicine, and consumers. The results show that traditional medicine played an important role in preventing physical and mental diseases during the earthquake among the people of Sarpol-e Zahab..

    Keywords: Anthropology, earthquake, herbal medicine, Sarpolzahab, Traditional Medicine
  • Azin Mohammadi, AbouAli Vedadhir *, Rasoul Sadeghi Pages 209-228

    Anthropological demography has emerged as a new field aimed at a deeper study of demographic phenomena. Researchers seek to achieve what John Caldwell called the “illuminating experience” by integrating qualitative and quantitative data. The purpose of this paper is to examine the demographic changes and increasing aging in the historical city of Naragh. In terms of anthropological demographic approach, this paper used several data such as ethnography and historical studies as research method. The results of this study show that historical reasons such as famine, Hossein-Kashi rebellion in Naragh, earthquake and religious conflicts are related to macro-demographic approach and other factors such as culture and disadvantages of a social institution such as gender and economy prevailing in this region are related to micro-demography. In summary, all the above reasons have led to the emigration of many people (mainly men), negative population growth rate, age structural transition (AST) and increasing aging in Naragh over time.

    Keywords: age structural transition, anthropological demography, historical city of Naragh, macrodemography, microdemography
  • Siavash Gholipoor *, Rronak Rostampour, Efat Ebrahimi Pages 229-250

    This article deals with the process of gentrification of the historical neighborhood in Kermanshah metropolis. The theoretical approach is based on some opinions about gentrification and the research method is ethnography. The data collection techniques are observation and interview. 30 former and current residents were selected and interviewed through purposive sampling. The results show that Feiz-Abad, a 300-year-old neighborhood, has been transformed in the last decade by some interventions such as road construction, mass construction, and sidewalks. Economic changes in the housing market, displacement of a number of residents, especially underprivileged groups and the elderly, changes in family shape and size, and the prevalence of individual living patterns. Finally, there is a high correlation based on the history, identity, and long-term relationship between residents that has resulted in the displacement of local residents in newly built housing complexes. This interrelationship is not conscious and organized, so it cannot withstand gentrification.

    Keywords: gentrification, Kermanshah, Neighborhood, population displacement, sidewalk
  • Elahe Panjehpashi *, Yasamin Rahimi Pages 251-280
    The school of Bukhara painting emerged along with Herat painting and Behzad’s influences. Mahmud Muzahib, who was one of Behzad’s prominent students and came to Bukhara from Herat on the orders of Obeidolah Khan Usbek, together with some other artists combined the influences of Herat and Behzad with the features of local Bukhara painting and founded Bukhara painting with independent features. In Bukhara painting, more lyrical and historical themes were depicted. Concentrating on the main theme of history and ignoring the edges are the outstanding features of Bukhara painting. The aim of this research is to find out the course of changes of human face in the illustration of Sultan Sanjar and the old woman and to understand the similarities and differences. This investigation answers the question that how the human face is depicted in the illustrations from this period. What visual change has the human face undergone in the illustration of Makhzan al-Asrar by Mahmud Muzahib that is significant? The research method of the present study was descriptive-analytical and the data collection method was documentary (library). The analysis of the work is based on the visual principles and rules used in this illustration. The results show that this illustration is depicted with independent characteristics of Bukhara painting. Nevertheless, slight influences of Behzad can be seen in the drawn faces and landscape of this illustration. The artist has skillfully depicted this story and through the use of the elements used and the expression of emotions in the human faces, he has well rendered the relationship between the people and the description of the event.
    Keywords: Human, Mahmud Muzahib, nezami, Sultan Sanjar, old woman, The school of Bukhara
  • Sahel Erfanmanesh *, Hojat Amani, Hamed Amani Pages 281-297

    Threshold texts resemble the pages that the audience encounters to enter the main text. Among the illustrated texts, the Shahnameh occupies a special place. The paratext pages of the illustrated Shahnamehs before Shah 'Abbas I are limited to two themes: “razm va bazm,” Ferdowsi, and the poets of Ghazni; the paratexts of the most illustrated Shahnamehs of this period, such as Shahnameh 490, feature images of the ascension of the Prophet Suleiman and Belqis. This study attempts to explain the differences and substitution of these paratexts for others in the extant Shahnamehs. Since the aim is to read the paratexts in the Shahnamehs of Shah 'Abbas period by relying on the Shahnameh 490 and explaining the role of social and cultural conditions, the existing texts can be analyzed based on the theory of social production of art. The library information was collected using a descriptive-analytical method. Analyzing the images from Wolff’s point of view,it was found that most of the threshold texts before the time of Shah 'Abbas were openly dedicated to the one who commissioned them. The change in these paratexts from the king of the time to the prophet Suleiman indicates that the goal was to implicitly introduce Shah 'Abbas as Suleiman. The miniaturists showed that the king was identical to the prophet, giving legitimacy by replacing the kings on the throne with his images as the royal prophet.
    .

    Keywords: Threshold Texts, Shahnameh No 490, Shah Abbas (I), Social Production of Art, Illustrated Shahnamehs
  • Mohammad Afrough * Pages 299-325

    One of the most important identity and cultural assets of the Baluch people, and one of the most well-known areas susceptible to study and analysis in anthropology and the anthropological approach to art, is carpets. Accordingly, presenting their altar rugs as artistic identities and visual examples of the weaving system, as well as recognizing and understanding the cultural significance of rug designs and motifs from the perspective of the creator of these designs and their connection with objects such as culture, myths, beliefs, customs that the anthropology of art refers to, is the purpose of this research. At the same time, the content of the rugs finds meaning and significance based on the understanding, thought and belief of their weavers. Therefore, the main question is: what are the characteristics of Baluch altar rugs from the perspective of the anthropology of art, and how can we understand the meaning and beauty of the designs of these rugs through this perspective and cultural context? Some research findings are as follows: These carpets have a functional, symbolic and decorative capacity in cognitive functional hours. In the semantic dimension, the representations of the motifs are in a non-iconic way (of course, based on references to the past and external examples) and concepts and motifs such as the altar (gate and gate of heaven), the tree of life (symbol of immortality and resurrection) and the peacock, It has added the quality of this dimension as much as possible. In the aesthetic part, the weaver has given a special personality to the space of the rugs, using the geometric (abstract) style and creating abstract patterns with warm and dark colors. This research is of qualitative and basic type and the descriptive-analytical research method and the data collection method is the library.

    Keywords: Altar, Anthropology, Art, Baloch, carpet, Identity