فهرست مطالب

رای - سال دهم شماره 4 (پیاپی 37، زمستان 1400)

نشریه رای : مطالعات آرای قضایی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 37، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ریما امیراقدم*، زهرا بختیاری صفحات 15-22
    خواسته هر دعوی حقوقی، اساسی ترین رکن آن محسوب می شود و به همین دلیل دقت در نحوه تعیین خواسته ضرورت دارد، زیرا تشخیص نوع خواسته از حیث مالی بودن یا غیرمالی بودن و بهای آن در دعاوی مالی، از حیث میزان هزینه های دادرسی، صلاحیت مراجع رسیدگی و قابلیت تجدید نظر یا فرجام حکم، از اهمیت بسیاری برخوردار است. در مواردی که دعاوی متعدد ضمن یک دادخواست مطرح می شود قاضی دعاوی مختلفی را که ضمن یک دادخواست طرح شده یا به جهاتی دیگر ضمن یک پرونده در دست رسیدگی است، از هم تفکیک نموده و به هرکدام جداگانه و درصورت داشتن صلاحیت رسیدگی می نماید. این سوال به ذهن متبادر می شود که تفکیک دعاوی در چه مواردی باید صورت گیرد و تفکیک دعاوی با منشا واحد چه آثاری را در پی خواهد داشت. در این مقاله یک رای مورد بررسی قرار می گیرد که در آن خواسته الزام به تنظیم سند رسمی از خواسته دیگر یعنی مطالبه خسارت تاخیر در انجام تعهد(وجه التزام قراردادی)، با این استدلال که خواسته دوم مربوط به ملک غیرمنقول نبوده و راجع به تخلف شخص ازانجام تعهد قراردادی است، از سایر خواسته ها تفکیک شده و با توجه به تقویم آن به کمتر از دویست میلیون ریال، قرار عدم صلاحیت صادر و رسیدگی به آن در صلاحیت شورای حل اختلاف دانسته شده است. تفکیک دعاوی در صورتی که هر دو خواسته دارای منشاء واحد قراردادی هستند، منتج به رسیدگی به پرونده در شعب متعدد و اطاله دادرسی خواهد شد که با مولفه های تحلیل اقتصادی نیز هماهنگی ندارد.
    کلیدواژگان: دعاوی متعدد، تعدد دعاوی، تفکیک دعاوی
  • علیرضا زارعی* صفحات 23-42
    امروزه تحصیل دلیل از طرق نامشروع به عنوان یکی از روش های غیر مجاز جهت محکومیت افراد اجتماع و به عنوان انگاره ای عادی و مبتنی بر مصالح و مفاسد مختلف که اغلب برچسب ضرورت و اضطرار بر آن زده می شود،توسط دادگاه های کیفری و ضابطین قضایی به رسمیت شناخته شده است از این رو مقامات قضایی در روند رسیدگی به پرونده های جزایی و یا در زمان صدور رای بر محکومیت متهم،با استناد به دلایلی که غالبا از منظر حقوقی واجد اشکال اساسی هستند اقدام به تاسیس احکامی می کنند که با پوششی از ظواهر مصلحت گرایانه همراه بوده که از این نظر مبین اقدامات توجیه گرایانه جهت رعایت مصالح و و مفاسد است در این راستا اصل استخدام وسیله نامشروع با مصادیقی چون ادعای کذب تحت لوای معامله صوری ضابطین یا گزارش خلاف واقع و پذیرش ایندسته از دلایل توسط مقامات قضایی،متهم به افراط گرایی قضایی و انتظامی می شود از این رو به کارگیری صحیح ابزار نامشروع در جای خود،امری است مهم که می بایست مورد توجه نهاد های حاکمیتی از جمله دستگاه قضایی و انتظامی قرار گیرد تا از این رهگذر،از تحقق نتایج غیر مقبول همچون عدول از موازین قانونی با بهانه های مصلحت انگارانه جلوگیری گردد بر همین اساس پذیرش مطلق تحصیل دلیل از طریق ابزار غیر قانونی توسط قضات یا ضابطین قضایی خالی از اشکال نیست چه اینکه چنین اطلاقی موجبات نقض قانون صالح و از بین رفتن عدالت واقعی در زمینه پیشگیری از جرم و مجازات عادلانه مجرم را فراهم خواهد کرد در نتیجه می بایست با فهم صحیح از ضوابط و شرایط اصل استخدام وسیله نامشروع،رویکردی مبتنی بر پذیرش مشروط تحصیل ادله به طرق نامشروع را مورد ارزیابی قضایی و حقوقی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: دلیل نامشروع، معامله صوری، دام گستری، مصلحت سنجی قضایی و انتظامی، رویه قضایی
  • سجاد جلالی*، فاطمه افشاری، محسن آهنگر سماکوش صفحات 43-61
    ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا در اواخر سال 1398 همزمان با شیوع بیماری کرونا و با هدف اعلام شده مبنی بر ضرورت اتخاذ تدابیر هم افزا و همگرایی دستگاه ها برای کنترل بیماری و پیامدهای آن، به موجب مصوبه شورای عالی امنیت ملی تشکیل گردید و به ایفای صلاحیت هایی در حوزه ی بهداشتی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی پرداخت و تصمیم گیری هایی الزامی را مصوب و به اجرا گذارد؛ اما در مواردی از حیطه صلاحیتی خود خارج شده است. یکی از این موارد، مصوبه 33 این ستاد است که به دلایل متعدد مغایرت با قانون اساسی، قوانین عادی، مغایرت با شرع، خروج از حدود صلاحیت و تضییع حقوق شهروندان(بنا بر استدلال درخواست کننده ابطال)، ابطال آن در دیوان عدالت مورد درخواست قرار گرفت. اما در نهایت مستند به ماده 85 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، قرار رد دادخواست را صادر شد؛ بدین استدلال که مصوبات ستاد در حکم مصوبات شورای عالی امنیت ملی و حارج از حدود صلاحیت دیوان است. در این مقاله به بررسی مفاد این درخواست و نقد و تحلیل قرار صادره می پردازیم. کلیدواژگان: ستاد ملی مقابله و مدیریت بیماری کرونا، کرونا، شورای عالی امنیت ملی، ابطال مصوبه، دیوان عدالت اداری.
    کلیدواژگان: ستاد ملی مقابله و مدیریت بیماری کرونا، کرونا، شورای عالی امنیت ملی، ابطال مصوبه، دیوان عدالت اداری
  • علیرضا فجری*، حبیب صادقی، محمدجواد شفیعی صفحات 63-83
    شعبه 4 دادگاه کیفری یک استان لرستان طی دادنامه 140036390000625830 در مورد فردی که مورد هجوم اشخاصی قرار گرفته و در دفاع از خود، مرتکب قتل یکی از مهاجمین شده، حکم به قصاص داده است.اهمیت پرداختن به این دادنامه از چند جهت است: اول آنکه با سلب جان انسانی در ارتباط است و در صورت حکم نادرست، امکان جبران خسارات آن وجود ندارد. دوم آنکه مشابه چنین پرونده هایی در محاکم دادگستری بسیار است و نقد و بررسی آن می تواند در سایر پرونده های قضایی نیز تاثیرگذار باشد. سوم آنکه این دادنامه دارای اشکالات ماهوی قابل توجهی است که نشان می دهد این دادنامه فاقد پشتوانه قانونی و حتی فقهی است همچون آنکه اساسا قاتل در مقام دفاع از خود بوده و اگر تجاوز وی از مراتب دفاع اثبات شود، قتل شبه عمد ثابت خواهد شد نه قتل عمد. همچنین اشکالات شکلی متعددی نیز به آن وارد است از جمله عدم تشکیل پرونده شخصیت متهم، عدم وجود اوراق مربوط به بازسازی صحنه جرم، عدم تحقیق از شاهد و مطلعان و... که این حجم از اشکالات در پرونده های با اهمیت بسیار کمتر نیز قابل چشم پوشی نیست.
    کلیدواژگان: قتل، قصاص، دفاع مشروع، بند ب ماده 290 قانون مجازات اسلامی، دادگاه کیفری یک
  • عارف رشنودی*، علی دهقانی، یوسف احمدی صفحات 85-100
    رکن روانی مرتکب به عنوان یکی از پرچالش ترین اجزاء سازنده در باب تحقق جرایم، در حقوق کیفری ملی است. در سیستم حقوق کیفری ایران تا قبل از قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، موضوع علم مرتکب، هیچگاه به صورت مستقل مورد بحث قرار نگرفته بود، در قانون مجازات اسلامی در ذیل رکن روانی، به علم مرتکب برای تحقق جرایم و توجه مسیولیت کیفری نسبت به مرتکبین اشاره است. اما با وجود، پیش بینی این مقررات، به علت استفاده از عبارات مبهم در تعریف علم، همچنان این امر از حیث مفهوم شناسی با چالش مواجه می باشد. از این رو در این پژوهش به صورت توصیفی - تحلیلی این موضوع بررسی شده، و دستاورد های این پژوهش شامل مشخص نمودن؛ مفهوم علم در حقوق کیفری ملی می باشد.
    کلیدواژگان: مفهوم علم، رکن روانی، سطوح مختلف قصد، حقوق کیفری ملی
  • ناصر رضوانی جویباری* صفحات 101-110
    پس از جرم انگاری کلاهبرداری در قانون مجازات عمومی سابق مصوب 1304، و با توجه به وجود خلاهای قانونی در برخی از موارد، قانون گذار سعی نمود با وضع قوانین خاص و یا درحکم کلاهبرداری دانستن مواردی در سایر قوانین، نسبت به رفع این خلاها اقدام نماید. یکی از این قوانین، قانون مجازات اشخاصی که برای بردن مال غیر تبانی می نمایند مصوب 1307 می باشد. قانون گذار رفتار تبانی کنندگان برای بردن مال دیگری را کلاهبرداری محسوب نموده و مجازات آن را به ماده 238 قانون مجازات عمومی سابق احاله نمود. با توجه به نسخ بعدی قانون مجازات عمومی، تعیین مجازات و آثار و شرایط آن و نیز افراد مشمول قانون موضوع ماده 1 آن قانون، با وجود اصل حق اقامه دعوا برای همگان مطابق اصل 34 قانون اساسی، از نکات چالش برانگیز بوده که با وجود گذشت نزدیک به یک قرن، همچنان محل اختلاف نظر میان قضات و حقوقدانان بوده و حتی این امر منجر به تفاسیر متفاوت از قانون و صدور آرای متناقض گردید. لذا با توجه به این امر، در این مقاله با محوریت رای صادره از سوی مرجع قضایی، سعی گردید با نقد و بررسی آن، راهکارهایی جهت حل مشکل و پایان دادن به اختلاف نظرها ارایه گردد.
    کلیدواژگان: کلاهبرداری، تبانی برای بردن مال غیر، جرم انگاری، احاله مجازات
  • ابوالفضل عامری شهرابی* صفحات 111-133
    در سیاست جنایی تقنینی کشورمان قانونگذار امکان تغییر و تعدیل محدود درجه جرایم در فرایند دادرسی کیفری را که غالبا متاثر از جهات تخفیف یا تشدید مجازات می باشد، مجاز دانسته است. اما این تغییر و دگرگونی در درجه جرایم در حین رسیدگی که به دلایل گوناگونی ممکن است حادث شود سبب بروز چالش و اختلاف در رویه های قضایی محاکم و دادسراهای کشور شده است.زیرا تغییر درجه جرایم می تواند تغییر صلاحیت محاکم و مراجع رسیدگی کننده را درپی داشته باشد.نمونه بارز و غالب آن تعیین و تغییر صلاحیت محاکم کیفری یک و دو با بروز تغییر درجه جرایم می باشد. بنابراین تغییر ثانونیه درجه جرایم امری است که نیاز به بررسی و کنکاش دارد و تبعا نوع جدیدی از اختلاف در صلاحیت در بین محاکم کیفری یک و دو را رقم می زند و حل این اختلاف مستلزم تشخیص صلاحیت ذاتی یا نسبی بین دو محکه است.در این مقاله سعی شده است به روش توصیفی و تحلیلی عملکرد و واکنش رویه قضایی در هنگام بروز تغییرات در درجه جرایم انتسابی حین دادرسی و اثر آن بر صلاحیت محاکم را مورد بررسی قرار دهد.در حقیقت در این کاوش علمی ملاک صلاحیت، مجازات قانونی یعنی میزان مجازاتی که بر اساس قانون موضوعه مشخص شده، مدنظر و مورد اثبات قرار گرفته است و نه مجازات قضایی که بدلیل تخفیف یا تشدید تغییریافته است.
    کلیدواژگان: صلاحیت، تغییر درجه جرایم، کیفیات مخففه و مشدده، تعدد جرم و تکرار جرم
|
  • Rima Amir Aghdam *, Zahra Bakhtiari Pages 15-22
    The claim of any legal claim is the most basic element of it and therefore it is necessary to be careful in determining the claim, because it is necessary to determine the type of claim in terms of financial or non-financial and its price in financial claims, in terms of court costs, jurisdiction The review authorities and the ability to appeal or appeal the sentence are very important. In cases where multiple claims are brought in one legal petition, the judge will separate the different claims that are filed in one legal petition or in other ways in one case and will consider each one separately and if it has jurisdiction. The question arises as to when the separation of claims should take place and what the consequences of the separation of claims of a single origin will be. This article examines an opinion in which the claim for the obligation to prepare an official document from another claim, claiming damages for delay in fulfillment of the obligation (contractual obligation), arguing that the second claim is not related to immovable property and about the violation The person is a contractual obligation, separated from other demands, and according to its calendar to less than two hundred million rials, the decision of disqualification has been issued and it is considered within the competence of the Dispute Resolution Council. Separation of claims, if both claims have a contractual origin, will be processed in several branches and the proceedings will be delayed, which is not in line with the components of economic analysis.
    Keywords: Multiple Claims, Separation of claims
  • Alireza Zarei * Pages 23-42
    Nowadays, the examination of evidence in illegal ways by criminal courts and judicial officers is recognized as an unauthorized way of convicting members of society and as a common idea based on different interests and corruptions, which are often labeled as necessity and urgency.It can be seen that the judiciary, when prosecuting criminal cases or convicting convicted defendants, issues verdicts that have legal forms and show expediency.In this regard, the principle of employing an illegitimate means to achieve a healthy goal with examples such as false claims under the banner of Apparent transactionsof officers or their labeling and acceptance by judicial officials, is accused of judicial and disciplinary extremism.Therefore, the correct use of illegal tools in their place is an important issue that should be considered by government institutions, including the judiciary and law enforcement, in order to achieve appropriate results and prevent the formation of unacceptable results, such as deviations from legal norms.Therefore, the absolute acceptance of the study of evidence illegally by judges or judicial officers is not without problems, because such an action violates the competent law and destroys true justice, and overshadows the just punishment of the offender and the prevention of the crime and the manner of punishment. puts.Therefore, with a proper understanding of the rules and conditions of the principle of using illegal means, we must evaluate the approach based on the conditional acceptance of obtaining evidence through illegitimate methods.
    Keywords: Illegal reason, Fictitious transaction, Animal husbandry, judicial, disciplinary expediency, Judicial procedure
  • Sajad Jalali *, Mohsen Ahangar Samakoosh Pages 43-61
    AbstractAt the end of 2009, at the same time with the outbreak of coronary heart disease and with the announced goal of synergistic measures and convergence of devices to control the disease and its consequences, the National Headquarters for Corona Disease was established by the Supreme National Security Council. In the field of health, culture, society and economy, pay and approve and implement the necessary decisions; But in some cases it is out of its competence. One of these cases is Resolution 33 of this headquarters, which for various reasons contradicts the Constitution, ordinary laws, contradicts the Sharia, goes beyond the limits of jurisdiction and violates the rights of citizens (according to the reason for requesting annulment), its annulment in the requested Court of Justice. it placed. However, in the end, based on Article 85 of the Law on the Organization and Procedure of the Court of Administrative Justice, the petition was rejected; Arguing that the approvals of the headquarters are the approvals of the Supreme National Security Council and are beyond the jurisdiction of the Court. In this article, we will review the provisions of this request and review the issued appointment.
    Keywords: National Headquarters for Corona Disease Management, Management, CORONA, Supreme National Security Council, Cancellation of the resolution, Court of Administrative Justice
  • Alireza Fajri *, Habib Sadeghi, Mohammad Javad Shafiei Pages 63-83
    Branch four of the Criminal Court Lorestan, Iran, in the lawsuit no. 140036390000625830, has ordered qisas for a person who was attacked by individuals and committed the murder of one of the attackers in his defense. There are several reasons to address this lawsuit: First, it is related to the loss of human life, and in case of an incorrect verdict, it is not possible to compensate the damages. Second, there are many similar cases in the courts of justice in Iran, and their review and investigation can be effective in other cases as well. Third, this lawsuit has significant underlying problems, which show that this lawsuit lacks legal and even jurisprudential support, since the murderer was basically in a position of self-defense, and if his transgression in the defense situation is proven, the quasi-premeditated murder will be proven, not the premeditated murder. It also has several formal problems, including the lack of a case file for the accused, the lack of documents related to the reconstruction of the crime scene, the lack of investigation by witnesses and informants, and so on. This number of problems even in much less important files cannot be ignored.
    Keywords: Murder, Qisas, Legitimate defense, Paragraph B of Article 290 of the Islamic Penal Code, Class Criminal Court
  • Naser Rezvani Jouibari * Pages 101-110
    After criminalizing fraud in the former General Penal Code adopted in 1925, the legislator tried to eliminate these gaps by enacting special laws or declaring cases in other laws as fraud due to legal gaps in some cases. Among these laws is one that punishes those who demonstrate conspiracy to take another’s property. The lawmakers classified the conspirators’ actions as fraud and linked the offense to Article 238 of the previous General Penal Code. Despite the principle of the right to sue for all following Article 34 of the constitution, determining the punishment, its effects, and conditions, as well as the persons subject to the law subject to Article 1 of that law, has been a difficult task, according to the next version of the General Penal Code. For over a century, there has been contention amongst judges and jurists, which has resulted in varying interpretations of the law and divergent perspectives. Thereby, considering this matter, and with a particular emphasis on the judicial authority’s verdict, it was attempted in this article to provide solutions to resolve the issue and put an end to the disagreement by criticizing and reviewing it.
    Keywords: fraud, Conspiracy, criminalization, Reference of punishment
  • Abolfazl Ameri Shahrabi * Pages 111-133
    In our country's legislative criminal policy, the legislature has permitted the possibility of a limited change and adjustment of the degree of crimes in the criminal proceedings, which are often influenced by the directions of commutation or aggravation of the punishment. However, this change in the degree of crimes during the proceedings, which may occur for a variety of reasons, has caused challenges and disagreements in the judicial procedures of the courts and prosecutors of the country. Because changing the degree of crimes can bring to mind the change in the jurisdiction of the courts, the most obvious example of that is the question of determining and changing the jurisdiction of criminal courts one and two with the occurrence of changing the degree of crimes. Therefore, changing the degree of crimes is a matter that requires investigation and investigation, and consequently marks a new type of discrepancy in jurisdiction among criminal courts one and two. In this paper, we have tried to investigate the performance and reaction of judicial procedures when changes in the degree of attribution crimes occur during the proceedings and its effect on the jurisdiction of the courts. In fact, in this scientific exploration, the criteria for jurisdiction, the legal punishment, i.e., the amount of punishment specified under the law, have been considered and proved, and not the judicial punishment that has been changed due to commutation or intensification.
    Keywords: Jurisdiction, change of degree of crimes, reduced, aggravated qualities, multiple crimes, recidivism