فهرست مطالب

نشریه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت
سال ششم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سلیمه لطیفی جلیسه، حسین صفری پلنگی* صفحات 276-291
    زمینه و هدف

    حاکمیت در سیستم سلامت صرفا یک دیدگاه، مدل برای عملیاتی کردن یا اجرای خدمات نیست، بلکه یک عنصر کلیدی در برنامه ریزی، اجرا و ارزیابی فعالیت ها برای سلامت و بهداشت بهتر است. هدف اصلی این پژوهش طراحی الگوی ارزیابی حاکمیت نظام سلامت جمهوری اسلامی ایران بود.

    روش پژوهش

    تحقیق حاضر از نظر هدف، توصیفی، از نظر نوع استفاده کاربردی، و از نظر نوع داده ها کیفی بود که به روش تحلیل مضمون و با رویکرد قیاسی- استقرایی انجام شد. 14 خبره نظام سلامت به روش غیر تصادفی- هدفمند انتخاب شدند. برای محاسبه پایایی از پایایی بازآزمون و پایایی کدگذار استفاده شد که مقدار آن ها به ترتیب 70 و 87 درصد به دست آمد. همچنین برای سنجش روایی محتوای شاخص های استخراجی از روش والتز و باسل استفاده شد و مقدار آن 85 درصد محاسبه شد.

    یافته ها

    پس از طی مراحل شش گانه تحلیل مضمون، 137 مضمون پایه، 15 مضمون سازمان دهنده و 5 مضمون فراگیر (پاسخگویی نظام سلامت، مشارکت نظام سلامت، تدوین سیاست نظام سلامت، ارایه خدمات نظام سلامت، کارایی و کیفیت نظام سلامت) احصاء و در نهایت الگوی ارزیابی حاکمیت نظام سلامت جمهوری اسلامی ایران طراحی شد. پاسخگویی سازمانی شامل 7 مضمون، پاسخگویی اخلاقی 9 مضمون، پاسخگویی قانونی6 مضمون، پاسخگویی مالی 8 مضمون پایه است. کارایی و کیفیت شامل 10 مضمون پایه است. اجرا شامل 8 مضمون، جامعیت 4 مضمون، ارایه گزارش 12 مضمون، و شفافیت شامل 6 مضمون پایه است. سیاست ساختاری شامل 23 مضمون، سیاست شمول اجتماعی و عدالت 6 مضمون، و سیاست مالی شامل 11مضمون پایه است. خدمات پزشکی شامل 4 مضمون، خدمات مالی 7 مضمون، خدمات انسانی و حقوق بشر 9 مضمون، و خدمات اطلاعاتی و فناوری شامل 7 مضمون پایه است. در این الگو، مشارکت و تدوین سیاست به عنوان ورودی و پاسخگویی، کارایی و کیفیت و ارایه خدمات به عنوان خروجی بودند.

    نتیجه گیری

    مبهم بودن تعریف همکاری بین بخشی مناسب، عدم شایسته سالاری، صنفی نگری، تضاد منافع، عدم استفاده از رویکرد سیاست گذاری مبتنی بر شواهد و خرد جمعی از معایب الگوی حاکمیت فعلی است. همچنین، هزینه درمان پرداختی توسط مردم زیاد است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، الگوی حاکمیت، موسسات نظام سلامت، تحلیل مضمون
  • میترا مرادی نیا، عاطفه واعظی* صفحات 292-307
    زمینه و هدف

    مرکز جامع تکامل کودکان جهت شناسایی و مداخله درمانی سریع مشکلات تکاملی کودکان در مرکز استان اصفهان در سال 1391 تاسیس گردید. این مطالعه با هدف ارزشیابی اجرای این برنامه انجام شد.

    روش پژوهش

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بود که با استفاده از چارچوب ارزشیابی مدیریت برنامه های سلامت عمومی مرکز کنترل و پیشگیری بیماری های آمریکا و در قالب ارزشیابی زیرساخت، فرآیند و پیامد اجرا شد. چک لیست زیرساخت شامل فضای فیزیکی، نیروی انسانی و تجهیزات با حضور پژوهشگر در مرکز تکمیل گردید. ارزشیابی فرایند و پیامد برای 127 کودک ثبت نام شده طی سال 1397 انجام شد. پرسشنامه رضایت سنجی برای والدین 144 کودک مراجعه کننده طی سال های 1397 و 1398 به صورت حضوری و غیرحضوری تکمیل گردید. تحلیل داده ها با کمک آمار توصیفی و آزمون های آماری t مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه با استفاده از نرم افزار SPSS16 انجام گردید.

    یافته ها

    میزان تطابق کلی زیرساخت با استاندارد 75/24درصد بود که بیشترین تطابق در تجهیزات و کمترین تطابق در نیروی انسانی تخصصی بود. میزان انطباق فرایند جاری با فرایند استاندارد در گزاره های مختلف متغیر بود. 6/30 درصد از مراجعه کنندگان بهبودی داشته و 76/38 درصد ترک درمان داشتند. بیشترین علل ترک درمان، نداشتن نوبت (29/53 درصد) و مسافت زیاد (18/12 درصد) بود. نمره رضایت کلی 14/08±83/90بود. رضایت والدینی که پرسشنامه ها را حضوری تکمیل کردند از غیرحضوری بالاتر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد میزان بهبودی کامل پایین و میزان ترک درمان بالا است که بیشترین علل آن نداشتن نوبت جهت پذیرش کودکان دچار اختلال تکامل و دوری راه می باشد. پیشنهاد می شود وزارت بهداشت، جهت رفع مشکل، نسبت به تاسیس تعداد بیشتر مراکز و تامین نیروی انسانی مورد نیاز اقدام نماید.

    کلیدواژگان: مدیریت سلامت جمعیت، کیفیت مراقبت های بهداشتی، ارزشیابی، تحقیقات سیستم های بهداشت عمومی، برنامه مراقبت تکامل کودکان
  • محمدجواد کبیر، علیرضا حیدری*، سجاد معینی، زهرا خطیرنامنی، فاطمه کاویان تلوری، موسی ایمری صفحات 308-316
    زمینه و هدف

    سیاستگذاران و برنامه ریزان نظام مراقبت سلامت برای تعیین هزینه کل ناشی از یک پیامد، بیماری یا حادثه که به کشور تحمیل می شود از بار اقتصادی بیماری استفاده می کنند. هدف از این مطالعه محاسبه هزینه های مستقیم پزشکی و غیرمستقیم در بیماران کووید-19 با شرایط بدحال و وخیم بستری در بخش مراقبت های ویژه در استان گلستان بود.

    روش پژوهش

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی، نوعی ارزیابی اقتصادی جزیی بود که به صورت مقطعی انجام شد و شامل تمام بیماران بستری در شرایط حاد و وخیم در 6 ماهه اول سال 1399 در یک بیمارستان دولتی مرکز کووید-19 بود (158 بیمار). داده های مورد نیاز از پرونده های بیماران و توسط سیستم اطلاعات بیمارستان جمع آوری گردید. روش تحلیل داده ها و محاسبه هزینه های مستقیم پزشکی و غیرمستقیم بیماری در این مطالعه تحقیقاتی بر اساس رویکرد بروز و به روش پایین به بالا از دیدگاه جامعه بوده است.

    یافته ها

    متوسط هزینه مستقیم پزشکی در هر بیمار بستری کووید-19 در وضعیت وخیم و بدحال، 214,926,500 ریال محاسبه شد. خدمات بستری و دارویی بیشترین بخش هزینه ها را به خود اختصاص دادند. متوسط کل هزینه های غیرمستقیم برای هر بیمار با وضعیت وخیم بیماری 959,577,714 ریال برآورد شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاکی از بار اقتصادی بسیار سنگین بیماری کووید-19 بر جامعه و نظام سلامت کشور بود. شیوع بالای این بیماری، باعث ضربه های اقتصادی سنگینی بر جامعه و نظام سلامت کشور شده است.

    کلیدواژگان: کووید -19، هزینه بیماری، آی سی یو، گلستان
  • محسن رادپور، سبد حسن حاتمی نسب*، شهناز نایب زاده صفحات 317-328
    زمینه و هدف

    داشتن رویکرد فراگیر و تبیین نقش و شیوه مشارکت بازیگران در اکوسیستم خدمات سلامت عاملی حیاتی در حوزه بهداشت و درمان به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی فرایندی خلق مشترک ارزش در اکوسیستم خدمات سلامت تبیین گردیده است.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر گردآوری اطلاعات توصیفی- پیمایشی و با روش کیفی 2 مرحله ای انجام گردیده است. ابتدا با استفاده از روش مروری نظام مند، مبانی نظری 23 مقاله و گزارش علمی در مبانی نظری خلق مشترک ارزش در حوزه سلامت مرور شد و الگوی اولیه طراحی گردید و سپس برای تایید و تکمیل عوامل شناسایی شده در مرحله اول، با 10 نفر از خبرگان دانشگاهی و حرفه ای آشنا به مفهوم هم آفرینی ارزش در حوزه سلامت از طریق ترکیب نمونه گیری هدفمند قضاوتی و زنجیره ای انتخاب و با آن ها مصاحبه انجام گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از این مصاحبه ها نیز با روش تحلیل مضمون انجام گرفت.

    یافته ها

    در این پژوهش 3 مقوله و 54 زیرمقوله در سطوح اکوسیستم سلامت استخراج گردید. براساس نتایج به دست آمده، الگوی نهایی در 3 مرحله آمادگی فرایندی، شبکه ارزش فرایندی و دستاوردهای فرایندی در 3 سطح خرد، متوسط و کلان طراحی شد و بر اساس آن، کارکردها و وظایف نقش آفرینان در اکوسیستم خدمات سلامت تبیین گردید.

    نتیجه گیری

    وضوح نقش بازیگران و کسب آمادگی لازم برای ایفای نقش، زمینه ساز ابتکارات ساختاری در هم آفرینی ارزش محسوب می گردد. همچنین وجود بسترهای تسهیل کننده مشارکت از بعد فنی و قانون گذاری، زمینه مشارکت بیشتر را فراهم می کند. الگوی ارایه شده در پژوهش می تواند به عنوان راهنمایی برای هم آفرینی ارزش در اکوسیستم خدمات سلامت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خلق مشترک ارزش، اکوسیستم خدمات سلامت، الگوی فرایندی، مدیریت مشارکتی
  • مهدی شهرکی* صفحات 329-341
    زمینه و هدف

    تعیین کشش های درآمدی مخارج سلامت خانوار به خصوص برای دهک های درآمدی منجر به اتخاذ سیاست های مناسب برای کنترل و مدیریت مخارج سلامت بین دهک های درآمدی می شود. لذا هدف اصلی این مطالعه برآورد کشش های درآمدی مخارج سلامت خانوار شهری به تفکیک پنجک های درآمدی و همچنین محاسبه میزان نابرابری توزیع مخارج سلامت خانوار شهری ایران بود.

    روش پژوهش

    مطالعه توصیفی- تحلیلی و کاربردی حاضر به صورت مقطعی با روش دومرحله ای هکمن در نرم افزار Stata 16 در سال 1400 انجام شد. حجم نمونه شامل 16,943 خانوار شهری مرکز آمار ایران بود و اطلاعات موردنیاز این مطالعه از داده های خام بخش های مختلف پرسش نامه هزینه و درآمد خانوارهای شهری استخراج شد. سنجش نابرابری مخارج سلامت با شاخص های ضریب جینی، رابین هود و هرفیندال هرشمن صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد کشش درآمدی مخارج سلامت برای کل حجم نمونه برابر با 0/31 و برای پنجک اول، دوم و پنجم به ترتیب برابر با 0/28، 0/66 و 0/36 بود. مقدار شاخص های ضریب جینی، رابین هود و هرفیندال هیرشمن به ترتیب برابر با 0/240، 0/272 و 0/231 بود. افزایش تحصیلات پدر و مادر، درآمد خانوار، داشتن کودک زیر 7 سال و داشتن خانه شخصی تاثیر مثبت و اشتغال مادر تاثیر منفی برافزایش مخارج سلامت خانوار داشت.

    نتیجه گیری

    سلامت یک کالای ضروری برای خانوارهای شهری ایران و همچنین برای پنجک های درآمدی بود لذا اتخاذ سیاست های باز توزیعی جهت حمایت از خانوارها به خصوص خانوارهای 2 پنجک پایین درآمدی پیشنهاد می گردد. نتایج شاخص های نابرابری بیانگر وجود نابرابری در توزیع مخارج سلامت بود. لذا ارتقای طرح های بیمه های درمانی به نفع دهک های پایین درآمدی، افزایش پوشش خدمات ضروری درمانی و دریافت حق بیمه بر اساس توانایی پرداخت پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مخارج سلامت، کشش، درآمد، تورش انتخاب نمونه
  • آیناز باقرزادی*، حسین حبیب زاده، علیرضا دیدارلو، حمیدرضا خلخالی صفحات 342-352
    زمینه و هدف

    مدل اعتقاد بهداشتی یکی از مدل های پیشگیری برای مشکلات سلامت از قبیل بیماری های قلبی می باشد. هدف این مطالعه تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بر اعتقادات بیماران با تشخیص اولیه سندرم عروق کرونری حاد نسبت به رفتارهای پیشگیری کننده از بستری مجدد بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی بود. نمونه ها به روش نمونه گیری در دسترس از بیماران با تشخیص اولیه سندرم حاد عروق کرونری قلب، در حال ترخیص از بیمارستان سیدالشهدای ارومیه انتخاب و در 2 گروه مداخله و کنترل (35 نفر) به صورت تصادفی تخصیص شدند. بلافاصله قبل از مداخله، 1 و 3 ماه پس از مداخله از پرسشنامه ای محقق ساخته تحت عنوان «پرسشنامه ی رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری قلبی و بستری مجدد» برای جمع آوری داده ها استفاده شد. برای تحلیل آماری از روش های آماری مقایسه های چندگانه بونفرونی، تی تست و کای دو و نرم افزارSPSS 17  استفاده گردید.

    یافته ها

    در تمامی حیطه ها قبل از مداخله، میانگین نمره در 2 گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری نداشت (0/05>p) که نشان دهنده ی همسان بودن نمرات در 2 گروه، قبل از مطالعه بود ولی در تفاضل میانگین نمرات رفتارهای پیشگیری کننده از بستری مجدد در زمان 1 ماه بعد از مداخله در حیطه ی آگاهی، شدت درک شده، موانع درک شده و خود کارآمدی و رفتارهای پیشگیری کننده از بستری مجدد و در زمان 3 ماه بعد، در حیطه ی آگاهی، موانع درک شده و راهنماهای عمل و رفتارهای پیشگیری کننده از بستری مجدد تفاوت معنی دار آماری وجود داشت(0/05<p) . مداخله روی حیطه ی حساسیت درک شده و منافع درک شده ی بیماران قلبی در زمان های 1 و 3 ماه پس از مداخله تاثیری نداشته است(0/05>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مثبت اجرای مدل اعتقاد بهداشتی بر عقاید بهداشتی و رفتارهای پیشگیری کننده از بستری مجدد، می توان با برگزاری منظم جلسات آموزشی و پیگیری وضعیت بیماران، رفتارهای بهداشتی را تعدیل کرد و از بستری مجدد بیماران و هزینه های بستری پیشگیری نموده و باعث افزایش کیفیت زندگی بیماران شد.

    کلیدواژگان: بستری مجدد، مدل اعتقاد بهداشتی، سندرم کرونری حاد، رفتار، پیشگیری
  • محمدحسین متولی، امیررضا دولتی بیرامی، علیرضا سلیمی، نازیلا یوسفی* صفحات 353-362
    زمینه و هدف

    حمایت از تولید داخل، با فرض تاثیر بر افزایش دسترسی، از 2 بعد فراهمی بهتر داروها در بازار و استطاعت پذیری از طریق کاهش قیمت ها به عنوان یکی از سیاست های اصلی دارویی تایید گردیده است. لذا، انتظار می رود صنعت تولید داخل، محصولات دارویی تولید نماید که علاوه بر کمک به افزایش دسترسی و فراهمی داروها و تامین پایدار آن ها، قیمت هایی رقابتی نسبت به رقبای وارداتی داشته باشند و هزینه های دارویی بیماران و نظام سلامت را کاهش دهند. در مطالعه حاضر قیمت داروهای تولید داخل با قیمت داروهای ژنریک مشابه در کشور هند مورد مقایسه قرار گرفته است.

    روش پژوهش

    در این مطالعه، ابتدا کشور هند با دلایلی از جمله قیمت پایین و کیفیت مناسب، و امکان پذیری تجارت در شرایط تحریم برای مقایسه انتخاب گردید. سپس از آمارنامه دارویی ایران داروهایی که صرفا تولید داخل و مصرف قابل توجهی از نظر فروش عددی و ریالی دارند، وارد مطالعه شدند. قیمت دارو ها از سایت های معتبر مورد تایید سازمان های نظارتی در ایران و هند استخراج شدند. در نهایت قیمت 110 قلم دارو مورد مقایسه قرار گرفتند تا میزان موفقیت صنعت تولید داخل در ارایه قیمت مناسب در عدم حضور رقبای خارجی مشخص شود.

    یافته ها

    با توجه به نتایج به دست آمده در 57 درصد داروهای مورد مطالعه، میانه ی قیمت مصرف کننده ی این داروها در هند پایین تر از قیمت مصرف کننده ی ایرانی بود؛ درصورتیکه این مقایسه با کمینه ی قیمت داروهای هندی انجام شود، این درصد به 88 افزایش خواهد یافت.

    نتیجه گیری

    با توجه به بررسی فوق به نظر می رسد کاهش قیمت ها و هزینه های دارویی در تمام موارد تولید داخل رخ نمی دهد و این امر به تنهایی نمی تواند توجیه مناسبی برای حمایت از تولید داخلی داروها به صورت مطلق باشد؛ اما باید توجه داشت که کاهش هزینه ها تنها دلیل حمایت از تولید داخل این محصولات نبوده و سیاستگذار ممکن است با توجه به عوامل دیگری در راستای سیاست های حمایتی اقدام نماید؛ لیکن در هر مورد این دلایل بایستی برای نظام سلامت معین باشد.

    کلیدواژگان: محصول نهایی دارویی، قیمت، تولید داخلی، داروهای ژنریک
  • نادعلی الفت پور، مرتضی موسی خانی*، کرم الله دانش فرد، مهدی ایران نژاد پاریزی صفحات 363-378
    زمینه و هدف

    در کشورهای توسعه یافته، یکی از هدف های مهم سیاستگذاران اقتصادی ارتقای کیفیت، استاندارد و سطح رفاه زندگی در جامعه است. هدف این پژوهش ارایه الگویی است که منجر به ارتقای کیفی رفاه عمومی در نظام حکمرانی کشور گردد.

    روش پژوهش

    مطالعه حاضر پژوهشی ترکیبی (کیفی-کمی) است که در سال 1399 انجام گرفت. برای جمع آوری داده‎ها در بخش کیفی، از مصاحبه های اکتشافی بر مبنای تحلیل تم و در بخش کمی از پرسشنامه استفاده شد. تجزیه و تحلیل بخش کیفی با استفاده از نرم افزار MAXQDA 18 و در بخش کمی از نرم افزارهای SPSS 22 و Smart PLS 2 انجام گردید. جامعه در روش کیفی شامل خبرگان و صاحب نظران حوزه سیاستگذاری و رفاه اجتماعی بود و از نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی استفاده شد که جمعا 18 مصاحبه انجام شد. جامعه آماری در روش کمی 150 نفر از مدیران وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی بودند که براساس فرمول کوکران (108) نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.

    یافته ها

    در بخش کیفی بعد از ثبت داده های ناشی از مصاحبه ها، 99 شاخص اولیه شناسایی شد. پس از کدگذاری به روش تحلیل تم، 69 شاخص، 8 بعد (سرمایه اجتماعی؛ سیاست ها و خط مشی گذاری عمومی؛ محیط داخلی و بین المللی؛ مشارکت و مدیریت عمومی؛ شفاف‎ ‎سازی در اداره امور؛ امنیت اجتماعی؛ سلامت اجتماعی؛ کیفیت حکمرانی رفاه عمومی) و 5 مولفه (عوامل علی، مداخله ای، زمینه ای، راهبردها و پیامدها) تایید گردید و به ایجاد مدل حکمرانی رفاه عمومی بر مبنای تحلیل تم منجر شد. نتایج بخش کمی نشان داد، ابعاد سیاست ها وخط مشی گذاری عمومی و سرمایه اجتماعی بر ابعاد محیط داخلی و بین المللی، مشارکت و مدیریت عمومی و همچنین بعد شفاف سازی در اداره امور تاثیر دارند. همچنین بر ابعاد امنیت اجتماعی و سلامت اجتماعی تاثیر گذارند و ابعاد امنیت اجتماعی و سلامت اجتماعی نیز بر کیفیت حکمرانی رفاه عمومی تاثیر می گذارند.

    نتیجه گیری

    از الزامات استقرار و بهبود شرایط حکمرانی رفاه عمومی در ایران توجه به 8 بعد و 69 شاخص استخراج شده در این مدل خواهد بود.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: خط مشی گذاری عمومی، رفاه عمومی، حکمرانی رفاه عمومی
|
  • Salimeh Latifi Jaliseh, Hossein Safari Palangi* Pages 276-291
    Background

    Governance in the health system is not just a vision, or a model for delivering services, but a key element in planning, implementing and evaluating activities to improve health. The main purpose of this study was to design a pattern for assessing Iran's Health System Governance.

    Methods

    The present study was descriptive in terms of purpose, qualitative in terms of application, and qualitative in terms of data type, which was conducted based on thematic analysis and deductive-inductive approach. 14 health system experts were selected through non-random-purposive sampling. To calculate reliability, test-retest reliability and coder reliability were used, which were 70 and 87 %, respectively. Also, Waltz and Basel method was used to assess the content validity of the extracted indices which was 85 %.

    Results

    After 6 stages of thematic analysis, 137 basic themes, 15 organizing themes and 5 comprehensive themes (health system accountability, health system participation, health system policy formulation, health system service provision, health system efficiency and quality) were obtained, and finally, a model for assessing the governance of the health system in the Islamic Republic of Iran was designed. Organizational accountability included 7 themes, ethical accountability, 9, and legal accountability included 6 .Financial accountability included 8 basic themes, and efficiency and quality, 10 basic themes. Implementation included 8 themes, comprehensiveness, 4, reporting, 12, and transparency, 6. Structural policy included 23 themes, social inclusion and justice policy, 6, and fiscal policy included 11 basic themes. Medical services included 4 themes, financial services, 7, human services and human rights, 9, and information and technology services included 7 basic themes. In this pattern, participation and policy formulation were considered input, and accountability, efficiency and quality and service delivery were considered output.

    Conclusion

    Lack of a clear definition for an appropriate interdepartmental cooperation, Lack of meritocracy, having a guild oriented attitude, conflict of interests, not using a policymaking approach based on a collective evidence and wisdom are among the shortcomings of the current health system governance. In addition, healthcare costs imposed on people are too high.

    Keywords: Assessment, Government pattern, Health system agencies, Thematic analysis
  • Mitra Moradinia, Atefeh Vaezi* Pages 292-307
    Background

    The Comprehensive Child Development Center was established in 2012 in the center of Isfahan province to rapidly identify and intervene in the developmental problems of children. The aim of this study was to evaluate the implementation of this program.

    Methods

    This was a descriptive-analytical study conducted based on the framework for evaluating public health programs established by the Center for Disease Control and Prevention of United States of America with regard to evaluation of infrastructure, process and outcome. The infrastructure’s checklist included an area of land, equipment, workforce and equipment completed with presence of researcher at the center. Process and outcome evaluation was performed for 127 registered children during 2019. A satisfaction questionnaire was completed in person or remotely by parents of 144 children referred to the center in 2019 and 2020. Data were analyzed using descriptive statistics and independent t-test, and one-way ANOVA was carried out through SPSS 16 software.

    Results

    The overall compliance of infrastructure with standards was 75.42%, with the highest compliance related to the equipment and the lowest related to the specialized workforce. The degree of compliance of the process compared with the standard one varied in different dimensions. 6.30 % of the children were cured and 76.38 % quit treatment. The most common reasons for treatment discontinuation were lack of appointment (29.53 %) and long distance (18.12 %). The overall satisfaction score was 83.90 ± 14.08. The satisfaction of the parents who completed the questionnaire in person was higher than those who completed the questionnaire remotely.

    Conclusion

    The results of this study revealed that the rate of complete cure is low and the rate of treatment discontinuation is high, whose main reasons were the lack of appointment to admit children with developmental disorders and long distance. It is suggested that, in order to solve the problem, the Ministry of Health establish more centers and provide the required workforce.

    Keywords: Population health management, Health care quality, Evaluation, health systems researches, Childhood development, care program
  • Mohammad Javad Kabir, Alireza Heidari*, Sajjad Moeini, Zahra Khatirnamani, Fatemeh Kavian Telouri, Mousa Eimery Pages 308-316
    Background

    Healthcare policymakers and planners use the economic burden of the disease to determine the total cost of an outcome, illness, or accident imposed on the country. The aim of this study was to calculate the direct and indirect medical costs in Covid-19 patients with critical conditions hospitalized in the intensive care unit in Golestan province.

    Methods

    This descriptive-analytical study was a partial economic evaluation performed cross-sectionally, and included all hospitalized patients with critical conditions in the first 6 months of 2020 in a public hospital in the Covid-19 center (158 patients).The required data were collected from patients' records by the hospital information system. Data analysis and calculation of direct medical and indirect costs of the disease in this research study was carried out based on the incidence approach and bottom-up method from the perspective of the society.

    Results

    The average direct medical cost per hospitalized patient in a critical condition was 214,926,500 rials. Hospitalization and pharmaceutical services accounted for the largest share of the costs. The average indirect cost for each patient in a critical condition was estimated at 959,577,714 rials.

    Conclusion

    The results of the study showed a huge economic burden of Covid-19 on society and the health system. The high prevalence of this disease has imposed huge economic damages on society and the country's health system.

    Keywords: COVID-19, Cost of illness, Intensive Care Unit (ICU), Golestan
  • Mohsen Radpour, S.Hassan Hataminasab*, Shahnaz Nayebzadeh Pages 317-328
    Background

    Having an inclusive approach and explaining involvement practices and the roles played by the actors in healthcare ecosystems is a critical factor in healthcare industry. The aim of this study was to design the process pattern of value co-creation in the healthcare ecosystem.

    Methods

    This study was practical in terms of the goal, and descriptive-survey with a two-staged qualitative method in terms of data collection. At first, 23 articles and scientific reports regarding theoretical foundations of value co-creation in healthcare were reviewed using the systematic review, and the basic pattern was designed. Then, in order to confirm and complete the identified factors in the first stage, 10 academic and professional experts familiar with value co-creation and health care ecosystem in the country were interviewed ,selected by combining targeted judgmental and chain sampling. The data gathered from these interviews were analyzed using thematic analysis.

    Result

    In this study, 3 categories and 54 subcategories concerning health ecosystem were extracted. According to the results, the final pattern was designed in 3 stages of process readiness, value network and process achievements in 3 micro, meso and macro levels. Accordingly, the roles and tasks of the actors in the health service ecosystem were explained.

    Conclusion

    Clarity of the role of the actors and making necessary preparations to implement them, paves the way for structural innovations of value co-creation process. In addition, establishing technical and legislative grounds to facilitate participation, leads to more participation. The suggested pattern can be used as a guide for value co-creation in the health service ecosystem.

    Keywords: Value co-creation, Healthcare ecosystem, Process pattern, Participatory management
  • Mahdi Shahraki* Pages 329-341
    Background

    Determining the income elasticities of the household health expenditures, especially for income deciles, leads to adoption of appropriate policies to control and manage health expenditures among income deciles. Therefore, the main purpose of this study was to estimate the income elasticities of urban household health expenditures by income quintiles, and also calculate inequality in distribution of urban household health expenditures in Iran.

    Methods

    This was a descriptive-analytical and applied study performed cross-sectionally with the Hackman two-stage method in Stata 16 software in 2021. The sample included 16,943 urban households in Statistics Center of Iran, and the data was extracted from the raw data of different sections of the cost and income questionnaire regarding urban households. Health expenditure inequality was measured by Gini coefficient, Robin Hood and Herfindal-Hershman indices.

    Results

    The results showed that the income elasticity of health expenditures was 0.31 for the entire sample and 0.28, 0.66 and 0.36 for the first, second and fifth quintiles, respectively. The Gini, Robin Hood and Herfindal Hirschman indices were 0.240, 0.272 and 0.231, respectively. The increase in parents' educational level and household income, and having a child under seven and a private home had a positive effect and maternal employment had a negative effect on the increase of household health expenditures.

    Conclusion

    Health is an important asset for urban households and the income quintiles; therefore, the adoption of redistributive policies is recommended to support households, especially the ones in the 2 lowest quintiles. The results of inequality indicators demonstrate the existence of inequality in the distribution of health expenditures; so, it is recommended to upgrade health insurance programs for low-income deciles, expand the coverage of essential medical services and receive premiums based on their ability to pay.

    Keywords: Health expenditures, Elasticity, Income, Sampling bias
  • Aynaz Bagherzadi*, Hosein Habibzadeh, Alireza Didarloo, Hamidreza Khalkhali Pages 342-352
    Background

    Health belief model is a preventive model for health problems such as heart diseases. The aim of this study was defining the effect of educational intervention according to the health belief model on the beliefs of patients with a primary diagnosis of acute coronary syndrome regarding preventive behaviors of readmission.

    Methods

    This was a quasi-experimental study. Convenience sampling was done on patients with the primary diagnosis of acute coronary syndrome, discharging from Seyed-al-Shohada Hospital of Urmia, who were randomly selected and put into 2 groups of intervention and control (35 subjects). A researcher- made questionnaire titled “preventive behaviors of cardiac disease and readmission” was used just before, 1, and 3 months after the intervention. For statistical analysis, multiple comparisons of Bonferroni, t-test, chi-square and SPSS 17 software were used.

    Results

    Before the intervention, the mean scores of all the studied areas were not significantly different in the 2 groups of intervention and control (p > 0.05), indicating that the scores of the 2 groups were similar before the study.But, after calculating the difference between the mean scores of preventive behaviors regarding readmission, in the areas of knowledge, perceived severity, perceived barriers, self-efficacy and preventive behaviors regarding readmission 1 month after the intervention, and in the areas of knowledge, perceived barriers, and guidelines for preventive behaviors and actions regarding readmission 3 months after the intervention, there was a statistically significant difference (p < 0.05). The intervention, 1 and 3 months after the implementation, had no effect on the perceived sensitivity and benefits of heart patients (p > 0.05).

    Conclusion

    Considering the positive effect of implementing the health belief model on health beliefs and preventive behaviors regarding Readmission, it is possible to improve health behaviors by holding regular training sessions and following up on patients’ status, and prevent from patients’ Readmission and hospitalization costs, which also increases the quality of their life.

    Keywords: Readmission, Health belief model, Acute coronary syndrome, Behavior, Prevention
  • Mohammad Hosein Motevalli, Amirreza Dowlati Beirami, Alireza Salimi, Nazila Yousefi* Pages 353-362
    Background

    Supporting domestic production, by assuming its effect on the increase of accessibility, has been acknowledged as one of the main pharmaceutical policies from two dimensions of better provision of the drugs in the market and the increase of affordability by reducing prices. Therefore, it is expected from the domestic industries to produce pharmaceutical products that, in addition to increasing access and a sustainable supply of drugs, have competitive prices compared to the rival imported products, and reduce the medical costs imposed on patients and the health system. In this study the price of domestically produced drugs were compared with the price of the similar generic ones in India.

    Methods

    In this study, first, India was selected for comparison due to reasons such as low price, good quality, and the possibility of commerce despite sanctions. Then, from the Iranian pharmaceutical statistics, drugs which were only produced in Iran and were highly consumed with respect to the number of sales were included in the study. Prices of Iranian and Indian medicines were extracted from related valid websites. Finally, the price of 110 drugs were compared to determine the success rate of the domestic production industry in offering a reasonable price in the absence of foreign competitors.

    Results

     According to the findings from 57 % of the drugs under study, the median consumer price of these drugs in India was lower than the Iranian consumer price. If this comparison was made with the minimum price of the Indian medicine, this percentage would reach 88.

    Conclusion

    According to the findings mentioned above, it can be concluded that reducing the drugs prices and costs does not occur in all cases of domestic production, and this alone cannot be a good justification for a complete support of the domestic production of drugs; however, it should be noted that reducing costs is not the only reason to support domestic production of these products, and policy makers may act with regard to other factors in line with supportive policies; thus,  the reasons regarding each case should be clearly defined for the health system.

    Keywords: Pharmaceutical finished product, price, Domestic production, Drugs, Generic
  • Nadali Olfatpor, Morteza Mousakhani*, Karamolah Daneshfard, Mehdi Irannejad Parizi Pages 363-378
    Background

    One important goal of policymakers regarding economy in developed countries is to improve quality, standard and level of well-being in society. The purpose of this study was to provide a model that leads to improving the quality of public welfare in the country's governance system.

    Methods

    This was a combined (qualitative-quantitative) research conducted in 2020. To collect data in the qualitative section, exploratory interviews based on theme analysis, and in the quantitative part, a questionnaire, were used. Analysis of the qualitative section was done through MaxQDA 18 software, and in the quantitative section, it was done by SPSS 22 and SmartPLS 2 software. The statistical population in the qualitative method included experts in the field of policymaking and social welfare. Purposive and snowball sampling were used, which resulted in 18 interviews. The statistical population in the quantitative method included 150 managers from the Ministry of Cooperatives, Labor, and Social Welfare selected based on Cochran's formula 108.

    Results

    In the qualitative part, after recording the data from the interviews, 99 initial indicators were identified. After coding based on theme analysis method, 69 indicators, 8 dimensions (social capital; public policies and policymaking; domestic and international environment; public participation and management; transparency in affairs; social security; social health; quality of governance and public welfare), and 5 components (causal, intervention, and contextual causes, strategies and consequences) were approved, and led to the creation of a public welfare governance model based on theme analysis. The results of the quantitative part indicated that the dimensions of public policies and policymaking and social capital affect domestic and international environment, public participation and management, as well as the dimension of transparency in affairs. They also affect social security and health, which in turn, affect the quality of public welfare governance.

    Conclusion

    One of the requirements for establishing and improving the governance of public welfare in Iran is addressing the 8 components and 69 indicators extracted in this model.

    Keywords: Public policy-making, Public welfare, Public welfare governance