فهرست مطالب

دو ماهنامه بررسی های بازرگانی
سال نوزدهم شماره 109 (مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید هادی سیادتی*، سید سپهر قاضی نوری، منوچهر منطقی صفحات 1-24

    ارزیابی توانمندی فناورانه، یکی از پیش نیازهای تدوین راهبردها و سیاست های توسعه فناوری است. به همین جهت، در این مقاله تلاش شده تا با استفاده از ابزار ممیزی توانمندی فناورانه (TCAT) توان فناورانه شرکت های داروساز زیستی در ایران ارزیابی شود. به این منظور، پرسش نامه توسعه یافته TCAT برای 18 شرکت ارسال شد. نتایج تحلیل پرسش نامه ها نشان می دهد که شرکت های داروساز زیستی ایران به طور متوسط در مرحله «استراتژیک» از چهار سطح توانمندی فناورانه قرار دارند. هم چنین نتایج نشان می دهد که از میان 9 بعد توانمندی، به لحاظ بعد «آگاهی» شرکت ها در وضعیت مناسبی قرار دارند و مهم ترین عامل مانع در حرکت بنگاه ها به سمت توانمندی خلاق، ضعف آن ها در شبکه سازی و استفاده از توان شرکت ها و موسسات بیرونی برای ارتقاء توان تولید و توسعه توانمندی فناورانه است. افزون بر این، ضعف بنگاه های داخلی در همکاری مشترک با یکدیگر ناشی از ضعف های فرهنگ همکاری، نبود نظام مالکیت فکری مناسب و نیز معضلات موجود در قانون تجارت کشور است که ادغام و اکتساب (M&A) بنگاه ها را دشوار کرده است.

    کلیدواژگان: توانمندی فناورانه، ارزیابی، داروهای زیستی، ایران
  • محمدمهدی دوالی، رسول معصوم زاده جوزدانی* صفحات 25-38

    بنادر به عنوان دروازه تجارت بین المللی کشور نقش مهمی در زنجیره حمل ونقل دریایی ایفا می کنند. چگونگی انتخاب بنادر توسط دیگر اعضای زنجیره حمل ونقل دریایی یکی از چالش های اعضای زنجیره حمل ونقل دریایی است. هدف این تحقیق، ارایه راه کارهایی به شرکت های حمل ونقل بین المللی جهت انتخاب بندر مناسب است. در این راستا با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، عملکرد سه بندر شهید رجایی، امام خمینی و چابهار، اندازه گیری شده و در نهایت به بررسی شیوه های بهینه حمل ونقل درون سرزمینی پرداخته شده است.یافته های تحقیق و نتایج به دست آمده از این قرار هستند: معیارهای نرخ حمل ونقل دریایی، فراوانی خطوط مواصلاتی، نرخ حمل ونقل زمینی، شهرت، امنیت و ایمنی خطوط مواصلاتی و فراوانی خطوط کشتیرانی به عنوان پنج معیار، بیشترین وزن را در انتخاب بندر دارند. نتیجه تحقیق حاضر حاکی از این است که عوامل درون سرزمینی در انتخاب بندر توسط شرکت های حمل ونقل بین المللی، بیشترین تاثیر را دارند که در برنامه ها و استراتژی های آینده بنادر باید بیشتر مورد توجه قرار گیرند تا به ارتقاء جایگاه بنادر در منطقه و بهبود ارایه خدمات به مشتری منجر شود.

    کلیدواژگان: اندازهگیری عملکرد بندر، فرایند تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، تصمیمگیری چند معیاره، شرکتهای حملونقل بینالمللی، انتخاب بندر
  • حسام الدین سلطانی نژاد*، مهدی امیر زاده صفحات 39-51

    شبکه های همکاری بین سازمانی، اتحادی استراتژیک برای کسب مزیت رقابتی در تجارت مدرن است. هدف این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر شکل گیری و تداوم شبکه های همکاری و بررسی ماهیت این شبکه بین شرکت های فعال صنایع فلزی استان کرمان است. میزان رضایت از شبکه های همکاری موجود نیز در این شرکت ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش کلیه شرکت های فعال در صنایع فلزی با 27 شرکت در کل استان کرمان است. روش تحقیق این پژوهش تحلیل شبکه های اجتماعی مبتنی بر نرم افزار ویزونه و اکسل است. با شناسایی 33 شرکت فعال در شبکه همکاری صنایع فلزی، مشخص شده که 71 درصد از اعضا از شبکه همکاری رضایت دارند و اعتبار سازمان های عضو شبکه همکاری، قیمت تمام شده محصولات در بین این سازمان ها، تعهد به قرارداده ها و ریسک پایین تحویل به موقع به عنوان مهم ترین عوامل تداوم وشکل گیری شبکه همکاری هستند.

    کلیدواژگان: شبکه های همکاری، تحلیل شبکه های اجتماعی، صنایع تولیدی، رقابت
  • محمود نعمتیان*، سهیل طیبی صفحات 53-68

    هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر جهت گیری استراتژی سه جانبه (تجارت، فناوری اطلاعات و بازاریابی) بر عملکرد شرکت با نقش میانجی هم ترازی استراتژیک سه گانه در شرکت های تولیدی استان خوزستان است. روش تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع توصیفی- علی است. جامعه آماری تحقیق کلیه واحد های تولیدی در استان خوزستان به تعداد 1100 واحد است. بر اساس جدول مورگان، 278 نفر از مدیران این واحد ها مورد پرسش قرار گرفته اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار های SPSS20 و LIZREL و مدل معادلات ساختاری و تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج نشان می دهد تراز استراتژیک سه جانبه یک رویکرد جایگزین معتبر برای تراز استراتژیک ارایه می دهد، شرکت هایی که برای دستیابی به عملکرد برتر، استراتژی خاص تجارت را دنبال می کنند، باید ترکیب مناسبی از فناوری اطلاعات و استراتژی های بازاریابی را پیاده سازی کنند، این شرکت ها باید با ارزیابی تغییرات چشمگیر در محیط کسب وکار و توسعه فناوری اطلاعات مناسب برای تامین نیازهای تجاری، بر حمایت از استراتژی تجارت تاکید کنند.

    کلیدواژگان: جهتگیری استراتژی تجارت، جهت گیری استراتژی فناوری اطلاعات و جهت گیری استراتژی بازاریابی، عملکرد شرکت و همترازی استراتژیک سه گانه
  • ابراهیم سالاری نهند*، حسین حکیم پور، تهمینه ناطق صفحات 69-82

    هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل فرایندی خریدهای ناگهانی در فروشگاه های زنجیره ای است. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان، اساتید، متخصصین علمی و اجرایی در حوزه بازاریابی و فروش می باشند. نمونه آماری به روش هدفمند قضاوتی به تعداد 15 نفر انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها شامل مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان است. تجزیه و تحلیل داده ها با رویکرد کیفی و با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیان انجام شده است. نتایج به دست آمده مبتنی بر مدل احصا شده نشان می دهد، شرایط علی (شامل عوامل اقتصادی و روانشناختی)، مقوله محوری (نگرش مثبت به خرید ناگهانی)، بسترسازها (شامل عوامل مربوط به محصول یا کالا، عوامل رفتاری، و شخصیتی)، شرایط زمینه ای (شامل عوامل محیطی، ترغیب کننده و جمعیت شناختی)، راهبردها (راهبردهای ارتقاء خرید ناگهانی)، و پیامدها (شامل پیامدهای مرتبط با مشتری و فروشندگان) مولفه های اساسی مدل فرایندی خریدهای ناگهانی است.

    کلیدواژگان: خرید ناگهانی، فروشگاه های زنجیرهای، نظریهپردازی دادهبنیان
  • رحیم دباغ*، علی عباسی، سیامک خاتمی صفحات 83-97

    هدف پژوهش، شناسایی، اولویت بندی و ارایه راه کارهای عملیاتی عوامل اثرگذار بر ماندگاری مشتریان بانک ها به طور نمونه در شعب بانک سامان شهر تبریز می باشد. در پرسش نامه اول از طریق مشتریان بانک (272 مشتری)، شاخص های مهم تعیین گردید و سپس با پرسش نامه مقایسات زوجی (40 خبره) داده های مربوطه جمع آوری شدند. پس از تجمیع داده ها، روابط میان شاخص ها به وسیله تکنیک دیمتل(DEMATEL) و میزان اثرگذاری آنها بر وفاداری مشتریان با روش فرایند تحلیل شبکه ای فازی (FANP) رتبه بندی شدند. بر این اساس مدیران بانک ها می توانند با تمرکز بر این شاخص ها جهت حفظ رضایت مشتریان همانا کسب وکارها، در جلب وفاداری و جذب مشتریان جدید موفق باشند. از میان تمامی شاخص ها، 20 شاخص اصلی شناسایی شد و پنج شاخص مهم اول به ترتیب درجه اهمیت بر اساس وزن نسبی آنها شامل نحوه تعامل کارکنان با مشتریان (0.096)، ارزش نماد بانک (0.094) و شاخص خدمات بانکی نوین (0.073)، محیط داخلی، طراحی و مبلمان اداری بانک (0.067)، رفتار به دور از تبعیض کارکنان (0.062) می باشند. بنابراین بانک ها برای حفظ وفاداری و جذب مشتریان و کسب وکارها بایستی عوامل با درجه اهمیت بالاتر را در مقایسه با رقبا، حفظ و تقویت نمایند.

    کلیدواژگان: وفاداری مشتری، مدیریت ارتباط با مشتری بانک، تکنیک دیمتل، تکنیک فرایند تحلیل شبکه فازی
  • محمدتقی تقوی فرد، رضا حبیبی*، حجت مهدی زاده صفحات 99-114

    در سال های اخیر حجم گسترده ای از تحقیقات برای اندازه گیری کارایی تکنیکی و اقتصادی بانک ها و موسسات مالی انجام شده است. در بسیاری از کشورها، کارایی معیار اساسی سنجش عملکرد بانک است. اکثر روش های سنجش عملکرد، کارایی بانک را به سطح شعبه نسبت می دهند در صورتی که سیستم تشویقی پرسنل و تصمیم های استراتژیک که توسط سطح سرپرستی تدوین شده، نادیده گرفته می شود. در این تحقیق کارایی درآمدی که هدف کلی بانک می باشد ناشی از ترکیب کارایی سطح شعب با کارایی سطح سرپرستی در نظر گرفته شده است که نوآوری این تحقیق است. لذا چالش اصلی تحقیق این است که چگونه می توان کارایی کلی بانک (کارایی درآمدی) را بر اساس کارایی سطوح سرپرستی و شعب تعیین نمود؟
    در این تحقیق کارایی 54 شعبه بانک سپه در استان تهران به تفکیک محیط های تجاری، مسکونی، پادگانی و جاده ای در سطوح سرپرستی و شعب در مقطع زمانی پایان سال 1396 با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها اندازه گیری شده است. کارایی درآمدی و کارایی فنی سطح شعب با فرض بازده متغیر به مقیاس اندازه گیری شده است. تحقیق حاضر جزء اولین تحقیقاتی است که کارایی را به صورت کمی در دو سطح، سنجش کرده و سهم کارایی درآمدی بانک را به صورت موردی محاسبه نموده است. نتایج حاصله نشان می دهد که به کارایی سطح سرپرستی می بایست توجه بیشتری نسبت به کارایی سطح شعب نمود، زیرا تصمیمات استراتژیک اتخاذ شده از سوی سطح سرپرستی کمتر مورد سنجش و ارزیابی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: سنجش کارایی، کارایی فنی، کارایی تخصیصی، کارایی درآمدی، تحلیل پوششی داده ها
  • علی اکبر فرحزادی*، مهدی ناصر صفحات 115-129

    هدف از پژوهش حاضر تحلیل یکی از حقوق بیان شده با عنوان «حق بر تبادل داده های خصوصی» است. سوال اصلی پژوهش بررسی چیستی شناسی این حق و چالش های اجرای آن است. فرضیه این پژوهش بر این امر استوار است که مطابق با مفاد ماده (20) آیین نامه عمومی حفاظت از اطلاعات اتحادیه اروپا مصوب 2016 حق بر تبادل داده های خصوصی به منزله انتقال حق نظارت و کنترل اطلاعات جمع آوری شده از سوی ابزار اینترنت اشیا از کنترل کننده اولیه به ثانویه است. اجرای این حق با چالش هایی از جمله محدوده اجرای مقررات حق مزبور، استثنایات حاکم بر اصول مقدماتی اجرای حق مزبور و سازوکار تبادل بدون بازگشت پردازش داده های خصوصی اشخاص از یک کنترل کننده به کنترل کننده دیگر استوار است. اجرای این حق در نظام حقوقی ایران منوط به اجرای برخی سیاست گذاری های تقنینی از جمله اصلاح قوانین موجود، پیاده سازی زیرساخت های به کارگیری ابزارهای اینترنت اشیا، آگاهی بخشی به مردم و نظارت مراجع صلاحیت دار می باشد.

    کلیدواژگان: ابزارهای اینترنت اشیا، حق بر تبادل داده، آیین نامه عمومی حفاظت از اطلاعات اتحادیه اروپا مصوب 2016، چالش ها و راه کارها
|
  • Seyed Hadi Siyadati *, Seyes Sepehr Ghazinori, Manochehr Manteghi Pages 1-24

    Assessing technological capability is one of the prerequisites for designing technology development strategies and policies. Therefore, this article aims to evaluate the technological capability of biopharmaceutical companies in Iran using the Technological Capability Audit Tool (TCAT). For this purpose, the TCAT questionnaire is used and sent to 18 companies. The results of the analysis of the questionnaires showe that Iranian biopharmaceutical companies are in the "strategic" stage of 4 levels of technological capability. The results also showe that among the 9 dimensions of capability, companies are in a good position in terms of "awareness" dimension, and the most important obstacle in moving towards creative capability is their weakness in networking and using the capacity of other companies and external institutions to improve production capacity and develop technological capability. In addition, the weakness of domestic firms in cooperating with each other is due to the weaknesses of the culture of cooperation, the lack of a proper intellectual property system and also the problems in the country's trade law that make it difficult for firms to merge and acquire (M&A).

    Keywords: Technological Capabilities, Audit, Biopharmaceuticals, Iran
  • Mohammad Mehdi Davali, Rasoul Masoumzadeh Jouzdani * Pages 25-38

    Ports, as the country's gateway to international trade, play an important role in the maritime transport chain. Port choice is one of the challenges for members of the maritime transport chain. The purpose of the research is to find the needs of our country's international transportation companies in the form of factors affecting their port choice. These factors are used to measure the performance of the three ports of Shahid Rajaee, Imam Khomeini and Chabahar by the AHP method, and finally examined the optimal modes of inland transport. The research method is that two questionnaires are used to determine the measurement criteria and obtain the results of pairwise comparisons. The first questionnaire is completed by fifteen experts in the transportation industry, and the second questionnaire is completed by eleven CEOs of international transport companies that worked with all three evaluated ports. The study is conducted from May to January of 2019. The findings of the study are that the criteria for maritime transport rate, frequency of transport lines, inland transport rate, reputation, security and safety of transport lines and frequency of shipping lines are identified as the five most important criteria in port choice.

    Keywords: Port Performance Measurement, AHP Method, Shippers, Port Choice, Multiple Attribute Decision Making (MADM)
  • Hesam Aldin Soltaninezhad *, Mehdi Amirzadeh Pages 39-51

    Inter-organizational collaboration networks are a strategic alliance for gaining a competitive advantage in modern business. The purpose of this study is to identify the factors affecting the formation and continuity of cooperation networks and to investigate the nature of this network between active companies in the metal industry of Kerman province. Satisfaction with the existing cooperation networks in these companies is also analyzed. The statistical population of this study is all companies active in the metal industry, of which there were 27 companies in Kerman province. The research method of this research is social network analysis and Vizone and Excel software are used for this purpose. By identifying 33 companies active in the Metal Industry Cooperation Network, it is found that 71% of the members are satisfied with the cooperation network and the credibility of the member organizations of the cooperation network, the cost of products among these organizations, commitment to contracts and low risk Timely delivery is identified as the most important factor in the continuation and formation of the cooperation network.

    Keywords: Collaborative Networks, Social Network Analysis, Manufacturing Industries, Competition
  • Mahmoud Nematian *, Soheil Tayebi Pages 53-68

    This study aims to investigate the effect of business strategy orientation,information technology and marketing strategy on company performance with the mediating role of triple strategic alignment in manufacturing companies in Khuzestan province. The statistical population of the present study is all senior managers, middle managers and operational managers of production units in Khuzestan province with 1100 company, which according to Morgan table of the estimated sample size, 278 managers were evaluated and examined. Data collection tools include the standard questionnaire of Alsaremi et al. (2019) with 34 questions, which are validated for analysis based on formal validity and reliability through Cronbach's alpha coefficient (above 70%). Data analysis was performed using SPSS20 and LIZREL software. The findings of this study indicate the confirmation of research hypotheses through the model of structural equations and path analysis, which finally proves the appropriate fit of the conceptual model. The results showe that the triple strategic alignment offers a valid alternative approach to the strategic alignment. Companies that pursue a particular business strategy to achieve superior performance must implement the right combination of information technology and marketing strategies. These companies need to emphasize significant changes in the business environment and develop appropriate information technology to meet business needs, emphasizing support for business strategy

    Keywords: Trade Strategy Orientation, Information Technology Strategy Rientation, Marketing Strategy Orientation, Company Performance, Triple Strategic Alignment
  • Ebrahim Salarinahand *, Hosein Hakimpor, Tahmineh Nategh Pages 69-82

    The present research aimes at designing a process model for impulse buying in chain stores of Tehran based on the grounded theory approach. The statistic population include the connoisseurs, professors, scientific and executive experts in the field of marketing and sales. 15 members are selected as the statistic sample by purposeful judgment method. The data collection tools include the library studies and semi- structured interview with experts. The validity of interview questions and their reliability respectively have been confirmed by the content analysis and retest method (0.921). The data analysis is done with a qualitative approach by the grounded theory method and the coding process was done in three stages of open, axial and selective coding. Accordingly, every component of coding paradigm was interpreted and the process model of impulse buying in chain stores was designed. Finally, the theory is designed based on 9 theorems. Based on the enumerated model, the causal condition (including the economic and psychological factors), category- centered (positive attitude toward impulse buying), bedding (including the factors related to the good or product, personality and behavioral factors), contextual factors (including the environmental, persuasive and demographical factors), strategies (strategies of impulse buying development), and outcomes (including the outcomes related to the customer and sellers) aer specified in the paradigm model and ultimately, the relations between them were drawn in the selected model.

    Keywords: Impulse buying, Chain Stores, Grounded Theory
  • RAHIM DABAGH *, Ali Abasi, Syamak Khatami Pages 83-97

    The purpose of this study is to identify the indicators affecting the customers' self confidence in Saman Bank Branch of Tabriz, which is first determined by consulting with bank experts, and then the information for each indicator was collected through 272 questionnaires. After collecting data, the relationships between the indicators are determined by the DEMATEL technique. Finally, the indexes affecting customer confidence are ranked by using the fuzzy network analysis process considering their order which gives the ability of maintaining customers’ satisfaction and attracting new customers to banks. Considering the experts’ opinion, 20 main indicators have been selected from all existing indicators. Research results indicates that the quality of relationship between employees and customers with the relative weight of 0.096, bank and branding index with the relative weight of 0.094 and the index of Bank’s modern services with the relative weight of 0.073 are the first three important indexes respectively. Therefore, in order to maintain customer loyalty, the bank must maintain and strengthen these three factors in a higher degree than other competitors.

    Keywords: Customer Loyalty, DEMATEL Technique, Fuzzy ANP, Ranking, Bank Customer Relation Management
  • Mohammah Taghi Taghavifard, Reza Habibi *, Hojat Mahdizadeh Pages 99-114

    In recent years, a vast amount of research works has been conducted to measure the technical and economic performance of banks and financial institutions. In many countries, efficiency is being considered as the basic criterion for assessing the performance of banks. In the competitive market, banks should make all their efforts to reduce costs, increase efficiency, offer new products and services, and develop new methods of doing services. In this paper, the performance of 54 branches of Bank Sepah in Tehran which are classified to the commercial, residential, barracks and the road is measured using data envelopment analysis at the end of 2017. First, the revenue efficiency by assuming variable returns to scale is measured and out of the bank branches total of 9 branches is specified efficient. Also, the average revenue efficiency of the studied population is 45 percent. Then, the variable returns to scale efficiency of branch level is measured and the performance of the branches came up to an average of 85 percent. According to this, the average allocate efficiency levels led to 54 percent. The results indicate that the proposed method for determining the performance of the branches under supervision division is quite viable and valid.

    Keywords: Efficiency Measurement, Technical Efficiency, Allocative Efficiency, Revenue Efficiency, Data Envelopment Analysis (DEA)
  • Aliakbar Farahzadi *, Mahdi Naser Pages 115-129

    IoT is the technology of connecting electronic devices to each other or to the human agent. These tools perform tasks in various sectors of industry and commerce in accordance with the protocols given to their processor. But the mechanism of action of these tools sometimes faces challenges related to private information of individuals. Accordingly, laws enacted in developed legal systems, including the European Union, provide for rights for information holders. The purpose of this study is to analyze one of the rights expressed as "the right to exchange private data". The main question of the present study is to answer the nature of this right and the challenges of its implementation. The hypothesis of this study is that in accordance with the provisions of Article 20 of the EU General Data Protection Regulation adopted in 2016, the right to exchange private data constitutes the transfer of the right to monitor and control information collected by IoT tools from the primary controller. Is secondary. The exercise of this right is fraught with challenges, including the scope of the provisions of the right, the exceptions to the basic principles of the exercise of the right, and the mechanism of non-return processing of private data from one controller to another. The implementation of this right in the Iranian legal system is subject to the implementation of some legislative policies, including the reform of existing laws, the implementation of the infrastructure for the use of IoT tools, public awareness and supervision of competent authorities.

    Keywords: IOT Tools, Right to Data Portability, EU General Data Protection Regulation 2016, Challenges, Solutions