فهرست مطالب

مجله موعود پژوهی
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/06
  • تعداد عناوین: 5
|
  • صدیقه لاکهانی، طاهره رحمانی دهنوی* صفحات 9-27

    ظلم و ستم و تعدی به حقوق الهی و مردمی نتیجه جهل، نادانی و دورافتادگی بشر از فرهنگ اصیل انسانی است. تربیت دینی، تکامل اخلاقی و شکوفایی عقل و خرد در جامعه بشری از ویژگی های عصر ظهور امام زمان (عج) است. مقاله حاضر با بهره گیری از منابع تفسیری، روایی و کلامی در پی آن است تا ضمن بررسی معنای عقل به تبیین ضرورت تکامل عقول، ابزار تکامل عقول، مفهوم و کیفیت تکامل عقول و خردمند بودن جامعه عصر ظهور بپردازد.

    کلیدواژگان: عقل، تکامل عقول، امام مهدی (عج)، عقلانیت در عصر ظهور
  • فاطمه احمدی، فاطمه حسینی نیا* صفحات 29-42

    در قرآن کریم آیات متعددی وجود دارد که غیر مستقیم به بحث مهدویت اشاره می کند. مسلمانان به ویژه شیعیان با ضمیمه کردن روایات متواتر در تفسیر و تاویل آن آیات، دلالت آنها بر مهدویت را اثبات می کنند. مقاله حاضر با استفاده از منابع روایی و تفسیری و تاکید بر دیدگاه علامه طباطبایی (ره) به روش توصیفی و تحلیلی با هدف ارایه مستندات و شواهد روایی به بررسی جامعه و اقوام عصر نام برده در آیه 54 سوره مایده می پردازد.

    کلیدواژگان: مهدویت، عصر ظهور، آیه 54 سوره مائده، ارتداد
  • احلام المصری، طاهره ماهرو زاده* صفحات 43-59
    قرآن کریم، معجزه جاوید پیامبر خاتم (ص)، برنامه هدایتش برای تمامی انسان ها در همه زمان ها و مکان ها جاری است و به زمان و مکان محدود نمی شود. قاعده جری چگونگی تطبیق آیات الهی را بر مصادیق هر عصری ضابطه مند می کند. مقاله حاضر به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است که با استفاده از منابع تفسیری و روایی، مبانی قاعده جری را تبیین نموده و با تطبیق آیاتی که بر اساس روایات تفسیری، حضرت مهدی (عج) را مصداق آن معرفی کرده است ، جمع آوری کرده و ادله تطبیق آیات بر امام مهدی (عج) را بیان نموده است. نتایج به دست آمده از این بررسی نشان می دهد که بسیاری از آیات الهی بر اساس قاعده جری و تطبیق، بر امام دوازدهم تطبیق می شود و این انطباق از مبانی متعددی مانند زمان شمولی و جهان شمولی قرآن، برخورداری از سطوح و لایه های متعدد معنایی آیه، مرجعیت علمی ایمه (ع)، اصل بودن عمومیت ارتباط مفهومی میان ظاهر آیه و جری و تطبیق آن به دست می آید.
    کلیدواژگان: جری و تطبیق، مهدویت، مصداق جری و تطبیق، امام مهدی (عج)
  • زهرا علوی، سیده فاطمه موسوی* صفحات 61-78
    نوشتار حاضر با هدف بررسی نقش حیا و عفت زن در منتظر پروری انجام شد و  کوششی است برای تبیین جایگاه مهم زنان در ترسیم آینده جامعه اسلامی. این مقاله جلوه های گوناگون حیا و عفت در سه حوزه خودسازی، دگرسازی و زمینه سازی برای ظهور را مورد بحث قرار داده تا جایگاه زنان را در این سه حوزه تحلیل کرده و یکی از راه های حرکت به سوی جامعه مهدوی را تبیین کند.  نیروی درونی عفت و حیا که با تقوای الهی قرین شده و نیز حجاب از نشانه های مهم حکومت آخرین ذخیره الهی است. لذا زنان در جامعه اسلامی با مزین شدن به این ملکات اخلاقی و تربیت نسل محجوب و تاثیرگذار در جامعه رسالت خطیر منتظرپروری را به خوبی ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: حیا، عفت، زنان منتظر، منتظرپروری
  • ایلیا فاطمه، مرضیه مکاری امیری* صفحات 79-93

    تشکیل حکومت عدالت محور مبتنی بر توحید، هدف مهم همه‏ انبیا و اولیای الهی در طول تاریخ بوده‏ است. طبق روایات تحقق چنین حکومتی وعده‏ الهی بوده و تخلف ناپذیر است؛ چرا که قرآن کریم وعده های الهی را صادق می داند؛ بنابراین تشکیل حکومت عادلانه در دنیا قطعیت دارد، اما تاکنون بشر به آن دست نیافته است. بر اساس روایات بی شمار فقط در حکومت امام مهدی (عج) این وعده قابلیت اجرا پیدا می کند. با توجه به آگاه نبودن مسلمانان از ویژگی های حکومت مهدوی و وجود خرافات در مورد حوادث بعد از ظهور، تحقیق در مورد مولفه های این حکومت ضروری است. این نوشتار با هدف آگاهی دادن شخصی و عمومی با استفاده از منابع روایی اصیل به بیان ویژگی‏های حکومت امام زمان (عج) می‏پردازد. نتیجه این جستجو سه ویژگی مهم رشد اخلاقی، پیشرفت علمی و رونق اقتصادی در حکومت مهدوی است.

    کلیدواژگان: امام مهدی (عج)، حکومت، عدالت، امنیت، اقتصاد