فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 116 (زمستان 1400)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 116 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اعظم بهرامی فرد، محمدحسن طرازکار، زینب شکوهی* صفحات 1-24
    قیمت نهاده‏ها از اصلی ترین مولفه های تعیین قیمت گوشت طیور بوده و شناسایی عوامل موثر بر آن از مسایل مهم پیش روی دولت هاست. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف شناسایی ارتباط بین قیمت نهاده های مورد استفاده در زیربخش طیور و نوسان‏های نرخ ارز در ایران انجام گرفت. بدین منظور، از رهیافت خودرگرسیو با وقفه های گسترده غیرخطی (NARDL) و داده های فصلی دوره بهار 1383 تا زمستان 1396 استفاده شد. با توجه به فصلی بودن داده های مورد مطالعه، از آزمون ایستایی هگی (HEGY) برای بررسی وجود ریشه واحد فصلی و غیرفصلی استفاده شد. نتایج آزمون کرانه رهیافت NARDL نشان داد که قیمت همه نهاده های زیربخش طیور به ‏جز پودر ماهی داخلی با تکانه نرخ ارز و تولید ناخالص داخلی رابطه همجمعی دارد؛ همچنین، از بین نهاده ‏های زیربخش طیور، قیمت ذرت داخلی، هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت، دارای رفتاری نامتقارن در برابر شوک های نرخ ارز است، در حالی که قیمت ذرت خارجی در کوتاه مدت و قیمت دان آماده مرغ تخمگذار در بلندمدت دارای رفتاری نامتقارن است؛ و در نهایت، واکنش قیمت نهاده ها به شوک های کاهشی نرخ ارز بیش از شوک های افزایشی آن است. از آنجا که نهاده ذرت بیش از نیمی از جیره غذایی مرغ را تشکیل می‏دهد، با توجه به رفتار نامتقارن قیمت این نهاده در برابر نوسان‏ های نرخ ارز، با اتخاذ سیاست های مناسب ارزی و ایجاد ثبات در روند این سیاست ها، می توان به ثبات بیشتر بازار طیور بسیار کمک کرد؛ همچنین، در نظر گرفتن قدر مطلق اثرات سیاست های کوتاه‏مدت و بلندمدت ارزی بر قیمت نهاده ها، با توجه به نامتقارن بودن آن، اریب بوده و نادرست است.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، قیمت نهاده ها، زیربخش طیور، آزمون هگی (HEGY)، رهیافت خودرگرسیو با وقفه ‏های گسترده غیرخطی (NARDL)
  • ملیحه بکشلو*، غلامرضا یاوری، ابوالفضل محمودی، افسانه نیکوکار، فاطمه علیجانی صفحات 25-52
    یکی از سیاست های مهم اقتصادی در اغلب کشورها حمایت از تولیدکننده یا مصرف کننده از طریق پرداخت یارانه بوده و یارانه سبز نیز ویژه کشاورزان و به‏ منظور رونق کسب‏ و کار و صنعت در بخش کشاورزی طراحی شده است. مطالعه حاضر، با هدف بررسی آثار الحاق ایران به سازمان تجارت جهانی (WTO) از طریق محاسبه اثرات اعمال یارانه سبز بر رفاه کشاورزان با استفاده از برآورد تابع عرضه در قالب یک مدل تعادل عمومی محاسبه ‏پذیر (CGE) انجام شد. بدین ترتیب، طراحی سیاست شبیه سازی ‏شده یارانه سبز در بخش کشاورزی در قالب سناریوهای بیست، پنجاه و صد درصد و همچنین، کالیبراسیون مدل با به‏ کارگیری ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1390 و سناریوی پایه (صفر درصد اعمال یارانه سبز) صورت پذیرفت. برای تحلیل اطلاعات تحقیق نیز از نرم افزار GAMS استفاده شد. نتایج نشان داد که در جریان الحاق ایران به سازمان تجارت جهانی و با اعمال سیاست شبیه سازی ‏شده یارانه سبز، تولید در بخش کشاورزی افزایش و قیمت ها کاهش می‏ یابد، اما تولید در بخش‏ های صنعت و خدمات کاهش و قیمت ها افزایش خواهد یافت. در کل، نتایج تغییرات مشاهده‏شده بیانگر افزایش رفاه تولید کننده در تمامی بخش ها بود، با این تفاوت که در بخش کشاورزی، تغییرات بسیار بیشتری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: یارانه سبز، رفاه، بخش کشاورزی، سازمان تجارت جهانی (WTO)، مدل تعادل عمومی محاسبه ‏پذیر (CGE
  • فریبا عباسی، رضا مقدسی*، علی کیانی راد صفحات 53-87
    ایران از سال 1995 در تلاش است که رژیم تجاری خود ار آزاد کند تا عملکرد رشد و تجارت بالاتری داشته باشد. با وجود دوره طولانی آزادسازی، واردات هنوز هم سریع تر از صادرات رشد می کند و کسری تجارت را افزایش می دهد. از این‏رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات آزادسازی تجاری بر رشد و تجارت محصولات کشاورزی با استفاده از رویکرد الگوی مارکوف- سوییچینگ و داده های سری زمانی سالانه (از1979 تا 2018) انجام شد. نتایج نشان داد که آزادسازی، از طریق کاهش نرخ تعرفه واردات، در کوتاه‏مدت، صادرات را به میزان 1/56درصد افزایش می دهد؛ اما در بلندمدت، میزان واردات حدود 65/7 درصد کاهش می یابد. همچنین، نتایج تخمین الگوی رشد نشان داد که شاخص آزادسازی در هر دو رژیم اثر مثبت و معنی‏دار بر رشد کشاورزی دارد، بدین معنی که اعمال سیاست آزادسازی تجاری در دوره مورد مطالعه به میزان 1/981 درصد تاثیر مثبت بر رشد بخش کشاورزی داشته است. بنابراین، آزادسازی تجاری در کوتاه مدت منجر به رشد در صادرات می‏ شود و در بلندمدت نیز با افزایش تولید، به افزایش حجم صادرات و کاهش واردات و از این‏رو، به رشد اقتصادی می‏انجامد. با توجه به نتایج به دست آمده و به منظور افزایش توان تجارت در بخش کشاورزی، پیشنهاد می شود که تنظیم سیاست های تعرف ه ای در خصوص آزادسازی تجاری همگام و مطابق با اهداف برنامه های سند چشم انداز انجام شده و شرایط لازم برای حفظ قدرت چانه زنی در مذاکرات تجاری آتی نیز مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، تجارت کشاورزی، رشد اقتصادی، مارکوف سوییچینگ، ایران
  • پرنیان زند، سید حبیب الله موسوی* صفحات 89-117

    با توجه به محدودیت و کمیابی منابع، تعیین بخش هایی که سرمایه گذاری در آنها محرک اقتصاد و موجب رشد اقتصادی بیشتری باشد، همواره در کانون توجه بسیاری از برنامه‏ ریزان اقتصادی بوده است. از این‏رو، در پژوهش حاضر، به تعیین بخش های کلیدی در اقتصاد ایران از طریق محاسبه پیوندهای پیشین و پسین بر اساس ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1390 مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی پرداخته شد. نتایج حاکی از آن بود که از لحاظ پیوند پیشین بخش های صنایع (9/4161 هزار میلیارد ریال)، کشاورزی (8/1422 هزار میلیارد ریال)، بازرگانی (6/1396 هزار میلیارد ریال) و خدمات (8/1280 هزار میلیارد ریال) نسبت به سایر بخش ها اولویت دارند، حال آنکه از نظر پیوند پسین، بخش های صنایع (04/6053 هزار میلیارد ریال)، ساختمان (3/2103 هزار میلیارد ریال)، خدمات (2/1992 هزار میلیارد ریال) و کشاورزی (2/1486 هزار میلیارد ریال) در اولویت قرار می گیرند؛ افزون بر این، از نظر هر دو دسته پیوندهای پیشین و پسین، به‏ترتیب، بخش های صنایع، کشاورزی و خدمات در رتبه های بالاتر جای دارند. بنابراین، با توجه به تعیین بخش های کلیدی یادشده، انتظار می رود که با هدایت منابع و افزایش سرمایه گذاری در توسعه این بخش ها، بتوان به رشد اقتصادی کشور کمک کرد.

    کلیدواژگان: بخش های کلیدی، پیوند پسین و پیشین، بخش کشاورزی، ماتریس حسابداری اجتماعی
  • علی کیانی راد*، حسین نوروزی صفحات 119-150
    یکی از بارزترین جنبه های فقر رابطه آشکار این پدیده با تخریب منابع طبیعی است، که به ناپایداری زیست‏ محیطی می‏انجامد. در مطالعه حاضر، رابطه فقر و تخریب منابع طبیعی در ایران در قالب الگوی تصحیح خطای برداری (VECM) در دوره زمانی 1396-1373 بررسی شد. نتایج مطالعه نشان داد که وقفه اول فقر بر تخریب منابع طبیعی اثر مثبت و معنی دار دارد و با افزایش یک درصدی شاخص فقر، مقدار تخریب منابع طبیعی 19/0 درصد افزایش می ‏یابد و اما، ارزش افزوده بخش کشاورزی اثر منفی بر تخریب منابع طبیعی دارد و با افزایش یک درصدی در ارزش افزوده، 20/0 درصد از منابع طبیعی کمتر استخراج خواهد شد؛ همچنین، آزادسازی قیمت حامل های انرژی و آزادسازی تجاری بر تخریب منابع طبیعی اثر منفی دارند؛ و البته، شاخص امنیت غذایی اثر مثبت و معنی دار بر تخریب منابع طبیعی دارد، به‏ گونه‏ای که به ازای هر یک درصد افزایش در شاخص امنیت غذایی، میزان تخریب منابع طبیعی 78/0 درصد افزایش خواهد یافت. افزون بر این، بر پایه نتایج پژوهش حاضر، بهره وری انرژی بر میزان تخریب منابع طبیعی با ضریب 21/0- اثر منفی دارد، اما این میزان معنی دار نیست. ضریب متغیر ECM برابر با 59/0- است که از نظر آماری، در سطح 95 درصد معنی دار و منطبق با نظریه بوده و نشان دهنده آن است که در هر دوره، 77/59 درصد از خطای عدم تعادل از بین خواهد رفت؛ و همچنین، تامین سوخت مورد نیاز روستاییان، اعطای یارانه و تسهیلات برای استفاده از فناوری های نوین به ‏منظور ارتقای بهره وری و نیز حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان به ‏صورت هدف دار در راستای کاهش تخریب منابع طبیعی و حفاظت از آن راهگشا خواهد بود.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، بهره وری انرژی، تخریب منابع طبیعی، فقر، تخلیه
  • امیر دادرس مقدم، سید مهدی حسینی، محمد نوروزیان، محمد مهدی* صفحات 151-179
    یکی از مهم‏ترین مشکلات بخش کشاورزی نبود یا کمبود فرآوری محصولات کشاورزی است؛ اما در فرآوری دو محصول چغندرقند و نیشکر، ایران با جایگاهی مناسب در جهان توانسته است با ایجاد زیرساخت ‏های لازم و جذب سرمایه گذاری های خصوصی و عمومی و از طریق بازار سرمایه، این فعالیت را گسترش دهد و زمینه خودکفایی نسبی در صنایع قندی را فراهم سازد. در پژوهش حاضر، با بررسی و شناسایی متغیرهای کلان اقتصادی موثر بر بازده سهام صنعت شکر و قند در بورس اوراق بهادار ایران در دوره زمانی 1389 تا 1398 با استفاده از الگوریتم تقریب تابع ژنتیک، تاثیر شوک های این متغیرها بر بازده این‏گونه سهام با بهره‏ یری از روش خودرگرسیون برداری پانل بررسی شد. نتایج نشان داد که از میان شش متغیر کلان اقتصادی، متغیرهای نرخ ارز دولتی، قیمت نفت اوپک و حجم نقدینگی اثر مثبت و معنی‏دار بر بازده سهام صنعت قند و شکر دارد، به‏گونه ای که با افزایش این متغیرها، انگیزه سرمایه گذاری در صنعت قند و شکر افزایش می‏یابد؛ اما، قیمت زمین بر بازده سهام صنعت قند و شکر اثر منفی و معنی‏دار دارد، زیرا با افزایش قیمت در بازار زمین، انگیزه برای سرمایه گذاری در این بازار افزایش و به تبع آن، سرمایه‏ گذاری برای خرید سهام صنعت قند و شکر کاهش می یابد. با توجه به توابع واکنش آنی، واکنش بازده سهام صنعت قند و شکر نسبت به نرخ ارز دولتی در ابتدا منفی بوده و سپس، از دوره دوم به بعد، صعودی شده است و واکنش بازده سهام صنعت قند و شکر نسبت به شوک قیمت نفت اوپک تا پنج دوره، موثر و صعودی بوده است و همچنین، واکنش بازده سهام صنعت قند و شکر نسبت به شوک متغیرهای حجم نقدینگی و قیمت زمین در ابتدای دوره، صعودی بوده و سپس، از دوره سوم تا پنجم، نزولی بوده است. با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهاد می شود که با افزایش نرخ ارز دولتی، قیمت نفت اوپک و حجم نقدینگی، مدیریت صنعت قند و شکر سعی در جذب منابع مالی بیشتر از بازار سرمایه داشته باشند تا با سرمایه گذاری بیشتر، زمینه توسعه این صنعت و خودکفایی فرآوری این محصول راهبردی را فراهم سازد. همچنین، به سیاست‏گذاران توصیه می شود که با مهار نوسان‏ های قیمت در بازارهای موازی، از خروج سرمایه از بازار سرمایه جلوگیری کنند.
    کلیدواژگان: بازار سرمایه، صنعت قند و شکر، الگوریتم تقریب تابع ژنتیک، خودرگرسیون برداری پانل
  • لیلا نورانی، نعمت الله موسوی*، عبدالرسول شیروانیان صفحات 177-204

    در دو دهه اخیر، تشکیل بازار آب به‏ عنوان یک راهبرد مطلوب مدیریت تقاضا برای رفع کمبود آب مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به نقش آب در بخش کشاورزی، ارزیابی اثرات تشکیل بازار آب بر وضعیت معیشتی کشاورزان حایز اهمیت است. بر این اساس، در مطالعه حاضر، اثرات تشکیل بازار آب بر تغییرات الگوی کشت و بازده برنامه‎ ای کشاورزان استان فارس بررسی شد. گردآوری داده های مورد نیاز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای از صد بهره ‏بردار دارای حقابه در شبکه آبیاری دشت رامجرد صورت گرفت؛ سپس، الگوی برنامه‏ ریزی ریاضی مثبت (PMP) تهیه و سناریوی تشکیل بازار آب با لحاظ قیمت تعادلی پیاده سازی شد. نتایج نشان داد که با تشکیل بازار آب، سطح زیر کشت محصولات پربازده و با نیاز آبی بالا شامل برنج، گوجه فرنگی و چغندرقند، به‏ ترتیب، 67/40، 17/23 و 45/10 درصد و همچنین، بازده اقتصادی فعالیت ‏های زراعی در تمامی نقاط دشت رامجرد افزایش می‏یابد؛ و بر این اساس، بازده برنامه ‏ای کل اراضی دارای حقابه شبکه نیز از حدود 080/2013 به 200/2194 میلیارد ریال (معادل نه درصد) بهبود خواهد یافت. بنابراین، ایجاد بازار آب می تواند کارآیی اقتصادی منطقه را بهبود بخشد که البته، مستلزم اتخاذ مقررات و قوانین کارساز و نظارت دقیق بر این بازار است. تشکیل و تقویت نهادها و تشکل های محلی آب بران که از جایگاه حقوقی و قانونی برخوردار باشند، می تواند بستر لازم برای تشکیل بازار آب و نظارت بر این بازار را فراهم سازد.

    کلیدواژگان: بازار آب، مدیریت تقاضا، سود ناخالص (بازده برنامه ای)، الگوی کشت، الگوی برنامه ریزی ریاضی مثبت (PMP)
  • مصطفی گودرزی*، قاسم نوروزی، محمد خوش مو صفحات 205-245
    در جهان امروز، مدیریت عرضه و تقاضای آب نقش محوری در سامان‏دهی و برنامه ریزی تامین آب شرب ساکنان شهر ها و روستا ها و همچنین،تامین منابع آب کشاورزان و صنعت گران دارد، به ‏ویژه آنکه در وضعیت کنونی، تمام کشورهای جهان با تبعات تغییرات اقلیمی نیز مواجه ‏اند. در این راستا، در پژوهش حاضر، به پیش بینی تقاضای آب بخش کشاورزی استان های حاشیه دریای خزر به روش زنجیره مارکوف- سوییچینگ و مقایسه آن با مدل شبکه عصبی مصنوعی با بهره گیری از داده های فصلی دوره 1380:1 تا 1397:4 پرداخته شد. مقایسه کارآیی مدل های تقاضای آب برآوردشده به روش شبکه عصبی مصنوعی و چرخشی مارکوف با استفاده از معیارهای میانگین مربع خطا (MSE)، مجذور میانگین مربع خطا (RMSE)، میانگین قدرمطلق خطا (MAE)، و میانگین قدرمطلق درصد خطا (MAPE) نشان داد که رویکرد چرخشی مارکوف، نسبت به مدل های شبکه عصبی، برای پیش بینی تقاضای آب،کارآیی بیشتری دارد. همچنین، پیش بینی تقاضای آب کشاورزی برای دو دوره فصلی و سالانه، به ‏ترتیب،طی دوره‏های 1398:1 تا 1402:4 و 1398 تا 1402 صورت گرفت.
    کلیدواژگان: پیش بینی تقاضای آب، بخش کشاورزی، مارکوف- سوئیچینگ، شبکه عصبی
  • کوهسار خالدی*، مریم اردستانی صفحات 251-284
    در طول چهار دهه گذشته، اقتصاد ایران از تحریم های اقتصادی با شدت و ضعف متفاوت تاثیر پذیرفته است. با وجود عدم تحریم مستقیم بخش کشاورزی، انتظار بر این است که متغیرهای کلان این بخش از جمله رشد اقتصادی از آثار ثانویه و غیرمستقیم تحریم ها بی‏ نصیب نبوده باشند. مطالعه حاضر، با هدف بررسی آثار تحریم های اقتصادی بر رشد اقتصادی کشاورزی ایران، از طریق برآورد مدل ARDL خطی و با استفاده از آمار سال های 98-1371 انجام شد. نتایج مطالعه، از یک سو، حاکی از تاثیر مثبت و معنی دار موجودی سرمایه خالص کشاورزی، نیروی کار کشاورزی و بهره وری موجودی سرمایه خالص کشاورزی و از سوی دیگر، بیانگر عدم تاثیر معنی دار تحریم های اقتصادی بر ارزش افزوده کشاورزی ایران در کوتاه مدت و بلندمدت است. از این‏رو، در راستای حفظ رشد اقتصادی بخش کشاورزی در شرایط تحریمی کشور، پیشنهاد می‏شود که افزایش سرمایه گذاری در بخش کشاورزی، کاهش استهلاک سرمایه های کشاورزی، افزایش به‏ کارگیری دانش آموختگان کشاورزی و اتخاذ سیاست های حمایت از تولید کشاورزی مورد تاکید سیاست‏گذاران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تحریم های اقتصادی، رشد اقتصادی، بخش کشاورزی، ایران
  • مهدی حسین پور نادری*، فاطمه علیجانی، افسانه نیکوکار صفحات 285-314
    کشاورزی از بخش‏ های اقتصادی مهم ایران است و رشد آن برای امنیت غذایی اهمیت دارد. بنابراین، شناسایی عوامل تعیین کننده یخش کشاورزی ضروری است. یکی از این عوامل، تسهیلات بانکی است که فرصت سرمایه گذاری را برای کارآفرینان فراهم می کند. برخی از اقتصاددانان بر این باورند که نوع مالکیت بانک (دولتی یا خصوصی) در رابطه بین متغیرهای تسهیلات بانکی و رشد اقتصادی تاثیر دارد. گروهی از آنها طرفدار دخالت بیشتر دولت و گروه دیگر مخالف دخالت دولت در پرداخت تسهیلات بانکی هستند. با این حال، در مطالعات داخلی پیشین، به‏ ندرت به نقش مالکیت بانک ها توجه شده است. از این‏رو، هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر تسهیلات بانکی بر رشد بخش کشاورزی با تاکید بر نقش مالکیت بانک ها بود. بدین منظور، از روش ARDL و Fuzzy-ARDL و همچنین، از داده های فصلی زمستان 1388 تا بهار 1397 استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که در ایران، سرمایه گذاری موجب ارتقای رشد بخش کشاورزی می شود، اما افزایش نیروی کار تاثیر منفی بر آن دارد. افزون بر این، نتایج نشان دادکه تسهیلات اعطایی بانک های دولتی تیش از تسهیلات بانک های خصوصی بر رشد بخش کشاورزی تاثیرگذار است؛ این یافته با دیدگاه طرفداران دخالت دولت در اعطای تسهیلات بانکی همخوانی دارد. بنابراین، پیشنهاد می شود که سهم بانک های دولتی در اعطای تسهیلات بانکی به بخش کشاورزی نسبت به بانک های خصوصی بیشتر باشد.
    کلیدواژگان: اعتبارات بانکی، توسعه مالی، رشد بخش کشاورزی، مالکیت بانک ها، Fuzzy-ARDL
|
  • A Bahrami Fard, M.H. Tarazkar, Z. Shokoohi * Pages 1-24
    Input prices are one of the main components in determining the price of poultry meat and identifying the factors affecting the input prices is one of the major issues faced by governments. Thus, this study aimed at identifying the relationship between the input prices used in poultry sub-sector and exchange rate volatility in Iran. For this purpose, the Nonlinear Autoregressive Distributed Lag (NARDL) approach and seasonal data were used for the period of spring 2004 to winter 2018. Regarding the seasonality of the data, the HEGY stationary test was used to investigate the presence of seasonal and non-seasonal unit roots. The results showed that the prices of all inputs except for domestic fish powder were cointegrated with GDP and exchange rate volatility; also among the inputs of poultry sub-sector, the domestic corn price had an asymmetric behavior against exchange rate shocks in the either short-term or long-term, while the prices of foreign corn in the short run and compounded feed of laying hens in the long run had asymmetric behavior. According to the asymmetric behavior of corn input price in the face of exchange rate volatility, and given that this corn input accounts for more than half of the poultry feed, using appropriate exchange rate policies and stabilizing the process of these policies can help further stabilize the poultry market; in addition, it would be incorrect and biased to consider the absolute value of the effects of foreign exchange policies on input prices in both short and long terms due to its asymmetry.
    Keywords: Exchange rate, Inputs Price, Poultry Subsector, HEGY Test, NARDL
  • Maliheh Bakeshloo *, Gh. Yavari, A. Mahmoudi, A. Nikoukar, F. Alijani Pages 25-52
    One of the most important economic policies in most countries is to support producers or consumers through subsidies; and green subsidies are designed for farmers to achieve the prosperity of business and industry in the agricultural sector. The present study was conducted to investigate the effects of Iran's accession to the World Trade Organization (WTO) by calculating the effects of green subsidy application on farmers' welfare using supply function estimation within a Computable General Equilibrium (CGE) model. Thus, the simulated green subsidy policy in the agricultural sector was designed through 20%, 50% and 100% scenarios and also the model calibration was done using the social accounting matrix of 2011 and the baseline scenario (zero percent of green subsidy applications). In addition, GAMS software was used to analyze the research information. The results showed that during Iran's accession to the World Trade Organization, followed by the implementation of the simulated green subsidy policy, production in the agricultural sector would increase and the prices would decrease while production in industry and services would decrease and the prices would increase. In general, the results of the observed changes indicated an increase in producer welfare in all sectors, with the difference that in the agricultural sector, these changes would be much greater.
    Keywords: Green Subsidy, welfare, agriculture, WTO, Computable General Equilibrium (CGE) Model
  • F. Abbasi, R. Moghaddasi *, A. Kianirad Pages 53-87
    Since 1995, Iran has been striving to liberalize its trade regime in order to increase its growth and trade performance. Despite a long period of liberalization, imports are still growing faster than exports, widening the trade deficit. Therefore, this study aimed mainly at investigating the effects of trade liberalization on the growth and trade of agricultural products using the Markov-switching model approach and annual time series data (from 1986 to 2018). The results showed that liberalization, by reducing the import tariff rate, increased exports by 1.56 percent in the short run, but reduced imports by about 7.65 percent in the long run. In addition, the results of growth pattern estimation showed that the liberalization index in both regimes had a significantly positive effect on agricultural growth, meaning that the implementation of trade liberalization policy in the studied period had a positive effect on agricultural growth by 1.98 percent. Thus, trade liberalization in the short run leads to growth in exports and in the long run, by increasing production, increases the volume of exports and decreases imports, and hence, leads to economic growth. According to the obtained results, in order to increase the trade potential of the agricultural sector, it is suggested that tariff policies on trade liberalization be developed in line with the objectives of the Perspective Document Programs of the country.
    Keywords: Trade Liberalization, Agricultural Trade, Economic Growth, Markov-Switching, Iran
  • P. Zand, H. Mosavi * Pages 89-117

    Due to the limited and scarcity of resources, determining the sectors in which investment stimulates the economy and causes more economic growth, has always been focused by many economic planners. Therefore, in the present study, the key sectors in the Iranian economy were determined by calculating the backward and forward linkages based on the 2011 social accounting matrix of the Islamic Parliament Research Center (IPRC). The results showed that in terms of backward linkage in the sectors of industry (4161.9 trillion rials), agriculture (1422.8 trillion rials), trade (1396.6 trillion rials) and services (1280.8 trillion rials) had priority over other sectors while in terms of forward linkage, the sectors of industry (6053.04 trillion rials), construction (2103.3 trillion rials), services (1992.2 trillion rials) and agriculture (1486.2 trillion rials) were respectively prioritized; in addition, the industrial, agricultural, and services sectors ranked higher in both the backward and forward linkages, respectively. Therefore, considering the determination of the mentioned key sectors, it is expected that directing resources and increasing investment in the development of these sectors can contribute to the economic growth of the country.

    Keywords: Key Sections, backward, forward linkages, agricultural sector, Social Accounting Matrix
  • A. Kianirad *, H. Noroozi Pages 119-150
    One of the most obvious aspects of poverty is the apparent link between this phenomenon and the degradation of natural resources, which leads to environmental instability. In the present study, the relationship between poverty and natural resource degradation in Iran was investigated within the VECM model in the period 1994-2018. The study results showed that the first break of poverty had a positive and significant effect on the degradation of natural resources and a one percent increase in the poverty index would increase the amount of natural resources degradation by 0.19 percent, but the value added of agriculture had a negative effect on natural resources degradation and with a one percent increase in value added, the natural resources would be less extracted by 0.20 percent; also, energy price liberalization and trade liberalization had negative effects on the natural resources degradation while the food security index had a positive and significant effect on the natural resources degradation, so that for every one percent increase in the food security index, the rate of natural resources degradation would increase by 0.78 percent. In addition, according to the study results, energy efficiency has a negative effect on the rate of natural resources degradation with a coefficient of -0.21, but this rate is not significant. The coefficient of the ECM variable is equal to -0.59, which is statistically significant at the level of 95 percent and is in accordance with the theory and indicates that in each period, 59.77 percent of the imbalance error will disappear; also, providing the fuel needed by the rural people, providing subsidies and facilities for the use of new technologies to improve productivity as well as supporting producers and consumers in a targeted way to reduce the degradation of natural resources and protect the environment will be helpful.
    Keywords: Food security, energy efficiency, Natural resources degradation, Poverty, Depletion
  • A. Dadrasmoghaddam, S. M Hosseini, M. Norouzian, M. Mehdi * Pages 151-179
    One of the most important problems in the agricultural sector is the lack or deficiency of processing of agricultural products; however, in processing two products including sugar beet and sugarcane, Iran has a suitable position in the world, being able to expand this activity by creating the necessary infrastructure and attracting private and public investments through the capital market, and provide the ground for relative self-sufficiency in sugar industry. In the present study, by examining and identifying macroeconomic variables affecting the stock returns of the sugar industry in the Iranian Stock Exchange in the period 2010 to 2019 using the genetic function approximation algorithm, the effect of shocks of these variables on the returns of such stocks was examined using panel vector auto-regression method. The study results showed that among the six macroeconomic variables, the variables of government exchange rate, OPEC oil prices and liquidity volume had significantly positive effects on the stock returns of the sugar industry, so that with the increase of these variables, the incentive to invest would increase in the sugar industry; however, land prices had a significantly negative effect on the stock returns of the sugar industry, because with the increase in prices in the land market, the incentive to invest in this market would increase and, consequently, investment to buy shares in the sugar industry would decrease. According to the impulse reaction functions, the reaction of the sugar industry stock returns to the government exchange rate was initially negative and then, from the second period onwards, increased, and the sugar industry stock return reaction to the OPEC oil price shock have been effective and upward up to five periods; and also, the reaction of the sugar industry stocks to the shock of the variables of liquidity volume and land prices at the beginning of the period was upward and then, from the third to the fifth period, was downward. According to the study results, it is suggested that with the increase of government exchange rate, OPEC oil prices and liquidity, the management of the sugar industry should try to attract more financial resources from the capital market so that with more investment, it could pave the ground for the development of this industry and self-sufficiency in processing of this strategic product. Policymakers are also advised to prevent capital outflows by controlling price fluctuations in parallel markets.
    Keywords: Capital Market, Sugar Industry, Genetic Function Approximation, Panel Vector Auto-Regression
  • L. Nourani, N. Mousavi *, A. Shirvanian Pages 177-204

    Over the last two decades, water markets have been considered as a desirable demand management strategy to address water scarcity. Accordingly, it is important to assess the impacts of water market formation on the livelihood of farmers in order to plan for the implementation of this policy in the agricultural sector. In the present study, the effects of water market formation on the changes in crop pattern and farmers' gross margin were investigated. The required data were collected in a multi-stage random sampling method from 100 farm-operators with water quota in Ramjerd Plain Irrigation Network; then, the positive mathematical planning (PMP) model was prepared and the water market formation scenario was implemented, considering an equilibrium price. The results showed that the formation of the water market would increase the area under cultivation of high-yielding crops with high water requirements including rice, tomatoes and sugar beets by 40.67, 23.17 and 10.45 percent, respectively. Also, with the formation of the water market, the gross margins of agricultural activities in all parts of the Ramjerd Plain would increase; accordingly, the gross margins of the total plans of lands with water network quota would improve from about 2194.200 to 2013.080 billion rials (equivalent to nine percent). Therefore, creating a water market can improve the economic efficiency of the region, which obviously requires the adoption of effective rules and regulations and close monitoring of this market. Establishing and strengthening local agricultural water institutions and organizations with legal positions can pave the ground for establishing and monitoring the water market.

    Keywords: Water Market, Demand management, Gross Margin, Crop Pattern, positive mathematical programing
  • M. Goodarzi *, G. Norouzi, M. Khoshmo Pages 205-245
    In today's world, water supply and demand management plays a pivotal role in organizing and planning the drinking water supply of urban and rural residents as well as the water supply of farmers and industrialists, especially in the current situation which all countries are facing the consequences of climate change. Therefore, in this study, the water demand of the agricultural sector of the Caspian littoral provinces was predicted by Markov-Switching method and compared with the Artificial Neural Network model using seasonal data for the period 2001: 1 to 2018: 4. Comparing the efficiency of water demand models estimated by Markov-Switching and ANN methods using Mean Square Error (MSE), Root Mean Square Error (RMSE), Mean Absolute Error (MAE), and Mean Absolute Percentage Error (MAPE) Showed that Markov-Switching approach was more efficient than water ANN models for predicting water demand. In addition, the forecast of agricultural water demand for both seasonal and annual periods was made for the periods of 2019: 1 to 2023: 4 and 2019 to 2023, respectively.
    Keywords: Water Demand Prediction, Agriculture Sector, Markov-Switching, ANN
  • K. Khaledi *, M. Ardestani Pages 251-284
    Iran's economy has been hit hard by economic sanctions over the past four decades with varying degrees of intensity. Despite the lack of direct sanctions on the agricultural sector, it is expected that the macro variables of this sector, including its economic growth, will not be immune to the secondary and indirect effects of sanctions. Therefore, this study aimed at investigating the effects of economic sanctions on the economic growth of Iran's agriculture by estimating the linear ARDL model using the statistics of 1992-2019. The study results indicated, on the one hand, the positive and significant impact of net agricultural capital inventory, agricultural labor and productivity of net agricultural capital inventory and on the other hand, no significant impact of economic sanctions on Iran's agricultural value added in the short and long run. In order to maintain the economic growth of the agricultural sector in the face of sanctions, it is suggested that increasing investment in the agricultural sector, reducing agricultural depreciation, increasing the employment of agricultural graduates and adopting policies to support agricultural production might be emphasized by the policy-makers.
    Keywords: Economic Sanctions, Economic Growth, Agriculture Sector, Iran
  • M. Hosseinpoor Naderi *, F. Alijani, A. Nikoukar Pages 285-314
    Agriculture is one of the most important economic sectors in Iran and its growth is important for food security. Therefore, it is necessary to identify the determinants of agricultural sector. One of these factors is bank credits that provide investment opportunities for entrepreneurs. Some economists believe that the type of bank ownership (public or private) affects the relationship between the variables of bank credit and economic growth. Some of them are in favor of more government intervention and others are against government intervention in the payment of banking facilities. However, in previous domestic studies, the role of bank ownership has rarely been considered. Thus this study aimed at investigating the effect of bank credits on the growth of the agricultural sector with emphasis on the role of bank ownership. For this purpose, ARDL and Fuzzy-ARDL methods as well as quarterly data from winter 2009 to spring 2018 were used. The study findings showed that in Iran, investment enhanced the growth of the agricultural sector, but the increase in labor had a negative effect on it. In addition, the results showed that the facilities granted by state-owned banks were more effective than the facilities of private banks on the growth of the agricultural sector; this finding is in line with the views of the proponents of government intervention in the provision of banking facilities. Therefore, it is suggested that the share of state-owned banks in granting banking facilities to the agricultural sector be higher than that of private banks.For this purpose, the ARDL and Fuzzy-ARDL method is used. The used quarterly data cover winter 2009 to spring 2018. The results show the credit of state banks have more effect on agricultural growth in comparison to the credit of private banks.
    Keywords: Bank Credits, Financial Development, Agricultural Sector Growth, Bank Ownership, Fuzzy-ARDL