فهرست مطالب

فقه و مبانی حقوق اسلامی - سال پنجاه و چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه فقه و مبانی حقوق اسلامی
سال پنجاه و چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عبدالله بهمن پوری*، نجمه زکی خانی، ظهراب روستا صفحات 247-266

    طلاق عاطفی از منظر روانشناسان به جدایی اعلام نشده، گفته می شود که در نتیجه آن با گسست روابط عاطفی زوجین، امکان تمتع جنسی از یکدیگر زایل می شود. این نوع از طلاق در فقه و حقوق رسمیت ندارد اما احکام فقهی و حقوقی می تواند بر آن مترتب شود. از نگاه فقهی در باب زنا با شرایطی به مرد زن دار، محصن و به زن شوهردار، محصنه گفته می شود که اشاره به امکان تمتع جنسی زوجین از یکدیگر در تحقق احصان دارد. ماده 227 قانون مجازات با مقرر نمودن این ملاک به مصادیقی در زوال احصان اشاره می کند که با وجود آن امکان تمتع میسر نیست. پژوهش حاضر درصدد تبیین نقش طلاق عاطفی در زوال احصان است. فرض این است که جدایی عاطفی از مصادیق سقوط احصان می باشد که می تواند در تعیین حکم، نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: احصان، امکان تمتع، زوال احصان، طلاق عاطفی
  • فرزاد پارسا* صفحات 267-286
    شرب خمر گناهی کبیره است که جمهور فقها مجازات آن را از حدود دانسته‎اند. در برخی مذاهب کیفر شرب خمر چهل ضربه شلاق اعلام شده و در باقی مذاهب هشتاد ضربه را کیفر آن می دانند. سوال این پژوهش، مجازات جرم شرب خمر در صورت تکرار آن، بعد از اثبات و اجرای این کیفر است. در پاسخ گروهی قایل به اعدام چنین شخصی شده و برخی دیگر مجازات سالب حیات را برای او در نظر نگرفته اند. از میان گروه اول، برخی اعدام را برای تکرار جرم در بار سوم و بعضی برای بار چهارم و عده ای برای بار پنجم تجویز کرده اند. برخی از قایلان به اعدام در بار چهارم این مجازات را حد دانسته و برخی دیگر آن را از باب تعزیر عنوان می کنند. نافیان اعدام هم دو دسته هستند؛ گروهی وجود چنین مجازاتی را از اساس نفی کرده اند، اما گروه دوم بر این باورند که چنین کیفری در ابتدا وجود داشته، اما بعدا با دلیلی دیگر که آن هم محل نزاعشان می باشد، منسوخ شده است. هر کدام از این اقوال مستند به ادله ای شده است. در نهایت، با نظر داشت توصیه ی اکید شرع به مراقبت و لزوم احتیاط در مساله ی جان و حیات مسلمین در آیات و روایات متعدد، و نیز با توجه به اصل کیفرزدایی به جای کیفرزایی و لزوم ارایه تفسیری مضیق در امور کیفری، ترجیح پژوهش عدم تجویز اعدام در جرم مورد بحث تحت هر عنوان و بابی است.
    کلیدواژگان: اعدام، شرب خمر، کیفر گذاری، مذاهب خمسه
  • امیرصادق تبریزی*، جلال جلالی زاده، مصطفی ذوالفقار طلب صفحات 287-298

    موضوع تحقیق در این نوشتار این است که آیا عقل می تواند مستقلا بدون استعانت از شرع، حسن و قبح اعمال را تشخیص دهد به این گونه که مناط تکلیف قرار گیرد؟ متقدمین اشاعره بر این باورند که عقل در شناخت احکام نیازمند تعالیم انبیا می باشد و مرجع حسن و قبح صرفا شرعی است. اما از نظر معتزله نخستین حجت در درک حسن و قبح، عقل است.از نظر امامیه حسن و قبح عقلی است. اما عقل، بی نیاز از شرع نمی باشد. نو معتزلیان در اوایل قرن بیستم در صدد برآمدند تا با اتکای به عقل و تفسیری نو از مفاهیم قرآنی، اسلام را هماهنگ با مولفه های مدرنیته نشان دهند. در این مقاله تلاش شده تا تبیین شود که عقل اولا: در تعیین حسن و قبح اعمال نمی تواند از شرع بی نیاز باشد. ثانیا: در صورت بروز تعارض، نص شارع مقدم می باشد.

    کلیدواژگان: اشاعره، امامیه، حسن، قبح، معتزله
  • زهره حاجیان فروشانی* صفحات 299-314
    درصورتی که در معامله ای خریدار یا فروشنده با زیان غیرقابل تسامحی روبرو شده باشد، شخص مغبون می تواند با اعمال خیار غبن، معامله را فسخ کند و زیان خود را جبران نماید. در این حالت، بازگشت عوضین یا بدل آنها به طرفین معامله، حتی در صورت وقوع تصرفات، ضروری خواهد بود؛ و بسته به آنکه تصرفات ناقله یا غیرناقله، جایز یا لازم و... باشند، احکام متفاوتی بر آنها بار خواهد شد. یکی از مهم ترین فروعات این مسیله، تاثیر اعمال خیار غبن بر اجاره ای است که توسط غابن در دوره ی زمانی میان عقد و اعمال خیار رخ داده است. از طرفی غابن در زمانی که مالک عین بوده آن را اجاره داده و فسخ اجاره به تبع فسخ بیع با حقوق مستاجر ناسازگاری دارد و از سوی دیگر، بقای اجاره می تواند به زیان مغبون بینجامد. فقیهان امامیه کوشیده اند این مسئله را با استناد به اموری مانند اقتضای مالکیت متزلزل، تبعیت منافع از عین، قاعده ی ضمان ید، قاعده ی اقدام و... حل کنند. اختلاف نظر فراوان میان فقها و سکوت قانون در این مورد، ضرورت پژوهش پیرامون آن را روشن می سازد. در این نوشتار ضمن بیان و نقد نظرات موجود در این زمینه، با توجه به مبنای فقهی خیار غبن و اقتضای قواعد فقهی مربوطه نظریه ی" لزوم عقد اجاره و ضمان غابن نسبت به منافع بعد از زمان فسخ" مورد پذیرش و تقویت قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اجاره، اجرت المثل، انفساخ، ارش، غابن، غبن
  • علی حسینی فر* صفحات 315-335
    مقابله یا معارضه ی متناقض با مقصود، عنوانی است که در تعلیل و تایید برخی گزاره های شرعی، در فقه شیعه، مانند منع قاتل از بهره مندی از میراث مقتول، به کار رفته است. اهل سنت نیز، شتاب در تحقق امری، پیش از فرارسیدن زمان آن امر را، مستوجب معاقبه ی به حرمان دانسته اند. اگر چه، در قواعد فقه امامیه، سخن چندانی از این قاعده به میان نیامده و تنها برخی از ایشان، به تبع اهل سنت، درباره ی آن قلم زده اند؛ اما، گستره ی کارکردهای این قاعده ی فقهی و امکان بهره مندی از آن در مجازات های تعزیری، ضرورت واکاوی اصالت و صحت آن را روشن می کند. با تامل در ادله و کاربردهای این قاعده در متون فقهی، قوام و استواری آن در شریعت متصور است و چنین به نظر می رسد که این قاعده، با شروطی، که از تحلیل و پالایش کاربست های فقهی آن به دست می آید، قابلیت تعمیم دارد. در این پژوهش، با بهره گیری از منابع اسنادی و به روش توصیفی تحلیلی به اثبات اصالت و ساختارمندی این قاعده و تبیین مجرای آن در فقه شیعه پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مجازات تعزیری، معارضه ی متناقض، مقابله ی به نقیض، مقابله ی متناقض، نقیض مقصود
  • رضا دهقان نژاد، حمید مسجد سرائی*، حسن پورلطف الله صفحات 337-359

    صرفنظر از وجوب نفقه زوجه بر عهده زوج، معیار و ملاک تعیین نفقه زوجه، خاستگاه اختلاف نظر فقهی می باشد؛ به طوری که مشهور فقیهان، ملاک را به طور مطلق، شان امثال «زوجه» در محل زندگی او می دانند. دیدگاه دوم، ملا ک تعیین نفقه را شان و وضعیت «زوجین» و دیدگاه سوم، ملاک را شان و وضعیت «زوج» دانسته است. تحقیق حاضر ضمن تحلیل و بازخوانی مبانی اقوال موجود و نیز با بهره گیری از مستندات فقهی، در حکم فقهی مساله، قایل به تفصیل شده و با لحاظ شرایط اقتصادی زوجین، به نظری تلفیقی از دیدگاه سوم و مشهور قایل شده است؛ بدین شیوه که در فرض همسانی شان و موقعیت اجتماعی خانواده زوجین یا متمول بودن زوج، ملاک تعیین نفقه را شان و موقعیت اجتماعی زن دانسته اما در فرض عدم همسانی موقعیت اجتماعی و اقتصادی زوجین - به گونه ای که خانواده زوجه، متمول و زوج، فقیر و معسر باشد - ملاک تعیین نفقه زوجه، وضعیت اقتصادی زوج است. ره آورد این نظریه تفصیلی، به پیشنهاد اصلاح ماده 1107 قانون مدنی که به تبع قول مشهور فقیهان، به نحو اطلاق، شان زوجه را ملاک تعیین نفقه قرار داده است، منجر شده است.

    کلیدواژگان: اعسار زوج، شان زوج، شان زوجه، تعیین نفقه
  • محمد اسدی، محمدعلی راغبی*، محمدجواد حیدری خراسانی صفحات 361-382

    حرمت ربا از دیدگاه فقیهان امامیه، امری مسلم است و عقل به قباحت آن معترف می باشد. قبح عقلی ربا اقتضا می کند که حکم به حرمت ربا در غیر از موارد مستثنا شده با دلیل قطعی، قابل تخصیص نباشد و ربا تحت هر شرایطی، قبیح و حرام باشد. با وجود حرمت شرعی و قبح عقلی و مفاسد اجتماعی ناظر بر امر ربا، عده ای از فقها راه هایی برای تخلص از ربا بیان کرده و به مشروعیت آن حکم داده اند. در این میان، امام خمینی (ره) از معدود فقیهانی است که با ورود به مساله و بازنگری در ادله، به حرمت آن در تمام مورادی که ماهیت ربا محفوظ بماند، فتوا داده اند و به هیچ یک از حیله ها و چاره جویی های فقها برای فرار از ربا اعتنا نکرده اند. ایشان با بررسی دلالت اخبار، روایات را ناظر بر ربای حکمی دانسته اند (نه ربای واقعی). بر این اساس، راه های تخلص از ربا نمی توانند به عنوان قاعده کلی برای تخصیص حرمت ربا به کار روند.

    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، تخلص از ربا، ربا، ربای معاوضی، ربای واقعی
  • سید محمد رضوی*، سید علی رضوی، ابراهیم جوانمرد فرخانی صفحات 383-402

    تزاحم به معنای تمانع و تنافی دو حکم در مقام امتثال امر، در اصول فقه سابقه طولانی ندارد. تا قبل از مرحوم وحید بهبهانی در اولین کتب فقهی و اصولی موجود تفکیک تعارض از تزاحم به چشم نمی خورد. از نظر سیر تاریخی نخستین دانشمند اصولی که این بحث را به صورت کامل مطرح کرده و منقح نمود مرحوم نایینی است. پس از ایشان در اصول فقه امامیه مواردی که دو حکم در مقام عمل تنافی پیدا می کرد تزاحم نامیده شد. با وجود این معیار در موارد متعدد، فقیهان در الحاق تمانع و تنافی به باب تعارض یا تزاحم اختلاف نظر دارند. در این مقاله که به شیوه توصیفی و اجتهادی و با تکیه بر منابع دست اول کتابخانه ای به نگارش درآمده بیان شده است اگر دلیلی که در مقام جعل می آید ناظر به مقام امتثال هم باشد بین دو دلیل تعارض است لکن اگر دلیلی که در مقام جعل می آید ناظر به مقام امتثال نباشد تعارض تحقق پیدا نخواهد کرد. در این راستا و با تبیین تاریخی دو اصطلاح فوق، نشان داده شده است که چگونه "شرطیت قدرت در تکلیف" و "امکان یا امتناع ترتب"، می تواند منشا این اختلاف باشد.

    کلیدواژگان: امتثال، ترتب، تزاحم، تعارض
  • باقر شاملو، مهدی نیکجو* صفحات 403-421
    یکی از مباحث پر اهمیت در ادله اثبات دعوا، مساله طریقیت و موضوعیت اقرار است که در این پژوهش از حیث کیفری مورد توجه قرار گرفته است. بدین جهت، در فرض موضوعیت، اقرار بنفسه واجد ارزش است و لذا به محض اقرار مقر، حکم در مورد او اجرا می شود. ولی در فرض طریقیت، در صورتی واجد ارزش است که موجب کشف واقع شود؛ لذا قاضی با عدم اقناع می تواند اقرار را کان لم یکن بداند. نظر فقها در مورد موضوع تحقیق در بررسی تعارض دو طریق و یا نحوه استنباط از متن روایت (دو اقرار به یک قتل) و یا تصریح به طریقیت و یا موضوعیت قابل کشف است. گفتنی است قوانین کیفری علیرغم ابتنا بر فقه، صراحت نداشته و بعضا متعارض جلوه می کنند. آنچنان که در این مقاله به اثبات رسیده است طریقیت اقرار با مبانی فقهی و اصول حقوقی کاملا سازگار است.
    کلیدواژگان: ادله، اقرار، تعارض، سبب مستقل، طریق الی الواقع، طریقیت، موضوعیت
  • عبدالصمد علی آبادی* صفحات 423-444
    حکم ازدواج با زن زناکار (زانیه) یکی از بحث برانگیزترین و پرچالش ترین مسایل فقهی شمرده می شود؛ لذا سوال تحقیق آن است که حکم ازدواج با زانیه از منظر فقهای امامیه کدام است؟ فقهای امامیه در مشروعیت یا عدم مشروعیت آن بایکدیگر اختلاف دارند؛ مشهور فقها قایل به جواز ازدواج با زانیه هستند و در مقابل، این کار از دیدگاه برخی دیگر حرام است. با این حال قایلان دیدگاه اخیر درباره اینکه حرمت شامل مطلق زانیه می شود، یا تنها زانیه مشهور و معلنه، اختلاف دارند. پژوهش حاضر که به روش توصیفی- تحلیلی است، نشان می دهد که دیدگاه مشهور فقها که با جمع بین ادله، ازدواج با زانیه را مکروه می دانند، با قواعد باب تعارض سازگاری ندارد. نتیجه آنکه شاید از ظاهر برخی از روایات فقط حرمت ازدواج با زانیه مشهوره به دست آید، اما بر اساس فقه النظریه و فقه النظام شهید صدر، ازدواج دایم با مطلق زانیه حرام است؛ زیرا ازدواج با زانیه هیچ یک از اهداف تعیین شده برای ازدواج و تشکیل خانواده را تامین نمی کند و در این صورت خانواده صالح و سالم شکل نمی گیرد و فساد در این خانواده نهادینه می شود.
    کلیدواژگان: ازدواج با زن زناکار، تزویج الزانیه، زانیه مشهوره، نکاح زانیه
  • تکتم قرایی*، علیرضا هدایی، محمد اسحاقی صفحات 445-467

    در عصر حاضر همزمان با توسعه گسترده فناوری اطلاعات، «اسناد الکترونیک» به طور روزافزون در حال تولید و ذخیره سازی هستند. ارزش اثباتی اسناد مزبور به عنوان یکی از ادله اثبات دعوی توسط قانون گذار در قانون تجارت الکترونیک ایران پذیرفته شده است؛ این در حالی است که تاکنون به مساله اعتبارسنجی ادله الکترونیک از منظر فقه به طور کاملا مستقل و منقح پرداخته نشده است. فقها حتی درباره اعتبار مخطوطات و اسناد دست نویس و استنادپذیری آن ها در محاکم قضایی با یکدیگر همداستان نبوده و در این زمینه اختلافاتی آشتی ناپذیر دارند و عمده دلیل آنان نیز وجود امکان تزویر و احتیال در این اسناد است که آنان را بی اعتبار می سازد.این نوشتار با روش تحلیلی پس از جمع آوری اقوال فقها دراین باره و نقد و بررسی آن ها، به این نتیجه دست می یابد که اسناد مکتوب خصوصیتی نداشته و از این حیث می توان آن را مشابه اسناد الکترونیک قلمداد کرد و اگر آنگونه که در قانون تجارت الکترونیک آمده است، نسبت به حفاظت از مندرجات اسناد یادشده اقدامات تامینی مناسبی صورت بگیرد، می توان اسناد الکترونیک را به عنوان یکی از ادله اثبات دعوی (چه به طور مستقل و چه به عنوان قرینه ای موثر در علم قاضی) به حساب آورد و برای اثبات ادعا در محاکم قضایی بدان تمسک جست؛ چه، استفاده از داده پیام مطمین و رمزنگاری شده، امکان جعل و تزویر را حتی نسبت به اسناد کتبی به میزان قابل توجهی کاهش خواهد داد.

    کلیدواژگان: ادله اثبات دعوی، ادله الکترونیک، اسناد کتبی، علم قاضی، قانون تجارت الکترونیک
  • رضا مقصودی، سید مصطفی محقق داماد*، سید مهدی علامه، علیرضا مظلوم رهنی، هرمز اسدی کوه باد صفحات 469-488

    قانون مدنی ایران در ماده 239 اثر تخلف از شرط فعل را حق فسخ و الزام به روش ترتب رتبی الزام بر حق فسخ دانسته است. اگر شرط را موجد حق و اثر وجودی آن را حمایت از منافع مشروط له بدانیم، احکام و مقررات شرط باید به نوعی تنظیم و تفسیر شود که در مقام عمل به فریاد مشروط له برسد. ترتیب مقرر در ماده 239 نه تنها این توقع را برآورده نمی سازد، بلکه گاهی خود، موجب عسرت و تحمیل ضرر ناروا بر مشروط له و نقض قاعده لزوم جبران کامل خسارت قراردادی و تزلزل اصل موازنه می شود. از طرفی حق فسخ نیز ترجیحی بر الزام ندارد تا موجب تقدیم باشد. پس تمهید هر دو حق، یعنی خیار فسخ و امکان الزام به نحو تخییر و در صورت امضاء معامله، مطالبه عوض شرط به عنوان خسارت بنا بر مصلحت و غبطه مشروط له در هر مورد، نظر برگزیده است که به شیوه توصیفی تحلیلی موضوع پژوهش حاضر قرار دارد.

    کلیدواژگان: الزام، حق فسخ، شرط فعل، ضمانت اجراء
  • مهدی موحدی محب*، فاطمه منظمی صفحات 489-509
    استوما دهانه ای برای دفع زواید از بدن بوده و برای بیمارانی استفاده می شود که به دلیل برخی بیماری ها، روده یا مقعدشان از چرخه دفع، خارج شده است. از مهم ترین مسایل فقهی در این مورد، طهارت یا نجاست مواد خارج شده از استوما (استومی، ایلیوستومی یا...) است؛ باعنایت به مستحدث و مبتلابه بودن این مساله در جامعه امروز و فقدان تحقیقی مستقل و اجتهادی در این مورد، ضرورت بحث از آن روشن می شود. نوشتارحاضر، با روش تحلیلی توصیفی، ضمن تبیین موضوع، باتحلیل مبانی فقهی، دوسوی مساله را به بحث نشسته و از رهگذر تبیین و تحلیل جوانب مختلف آن، نتیجه گیری کرده، با نقد اصولی استناد به آیات، روایات و دیگر ادله قول به نجاست، تطبیق موضوع با مساله تعارض اصل و ظاهر، بررسی اصول عملی در مسیله، ازجمله اصاله الطهاره و به اقتضای توقیفی دانستن مفهوم نجاست شرعی، وابسته بودن مفهوم عرفی غایط به خروج مواد از موضع معمول و معتاد و تحلیل داوری عرف، قول به طهارت، مدلل می شود؛ هم چنین به استناد قاعده نفی عسر وحرج، به عنوان مستند حکم ظاهری نیز احکام طهارت را بار می کنیم. اگرچه، ترجیح و لزوم رعایت نظافت و بهداشت نیز به حکم شرع و فطرت، روشن است.
    کلیدواژگان: استومی، تطهیر، اصاله الطهاره، نجاست، فقه پزشکی
|
  • Abdolllah Bahmanpouri *, Najmeh Zakikhani, Zohrab Roosta Pages 247-266

    Emotional divorce, according to psychologists, is an undeclared separation that results in vanishing the sexual pleasure from each other because of the rupture of the couple’s emotional relationship. This type of divorce is not officially recognized in jurisprudence and law, but jurisprudential and legal laws may give some insights about it. From the jurisprudential point of view on adultery, a married man (moḥṣin) is the man who is married and a married woman (moḥṣina) is the woman who is married, subject to sexual pleasure between them. Article 227 of the Penal Code, by prescribing this criterion, refers to some examples of marriage rupture that are not possible in the case of their existence. The present research is intended to investigate the role of emotional divorce in the decline of the state of being married (iḥṣān). It is assumed that emotional separation is an example of the fall of the state of being married that can play a role in determining the verdict.

    Keywords: the state of being married, possibility of sexual pleasure, the decline of the state of being married, emotional divorce
  • Farzad Parsa * Pages 267-286
    Drinking wine or any alcohol-containing drinks (khamr) is one of the Great Sins, the punishment of which is considered among ḥudūd by the majority of Muslim scholars (jumhūr-al-Fuqahā). In some religious schools (madhāhib), the punishment for drinking wine (khamr) is 40 lashes and in others, it is 80. The present study seeks to answer what the penalty is for repeating this crime following the last time it is confirmed and punished. A group of jurists believe that they must be punished by death and others deny the death penalty. Among the group who believe in death penalty, some say that hanging must be administered after the third time they commit the crime; others state it as viable for the fourth and the fifth times. Some of the believers of death penalty prescribe death penalty for the fourth time; however, others assign ta‘zīr for this. On the other hand, the deniers of hanging (death penalty) are two groups: one group denies its credit from its very basic; however, the other group believes that such atonement has existed from the very early Islam, but it was outdated sometime and the reason for that is controversial. Any of these statements have been attributed to some reasons and causes. In sum, regarding the insistence of shari‘ah on protecting human life, especially the Muslims, in many Qur’anic verses or Hadiths, in addition to the principle of depenalization/penalization as well as the requirement of presenting a narrow interpretation, the present study repudiates death penalty for any form of the mentioned crime.
    Keywords: Penalization, Death Penalty, hanging, shurb-al-khamr (consuming alcoholic drinks), the five religious schools
  • AmirSadeq tabrizi *, Jalal Jalalizadeh, Mostafa Zolfaghar Talab Pages 287-298

    The subject of research in this article is whether the intellect can independently recognize the virtue and indecency of deeds without the help of the Sharī‘a, so that it can be assigned? The early Ash‘arites believe that the intellect needs the teachings of the prophets in knowing the rules, and that Sharī‘a is the only the source of virtue and indecency. But according to the Mu‘tazilites, the first argument in understanding virtue and indecency is the intellect. According to the Imamiyeh, virtue and indecency are intellectual but intellect is not needless of the Sharī‘a and the new Mu‘tazilites in the early twentieth century sought to portray Islam in harmony with the elements of modernity with a new interpretation of Qur’anic concepts. In this article, it is attempted to explain that firstly, the intellect does not need the Sharī‘a in determining the virtue and indecency of deeds. Secondly, in case of contradiction, the legislator’s designation is prior to intellect.

    Keywords: Ash‘arites, Imamiyeh, Virtue, indecency, Mu‘tazilites
  • Zohre Hajian Forushani * Pages 299-314
    If the buyer or seller has suffered an intolerable loss in the transaction, the deceived person can terminate the transaction and make up for his loss by exercising the option of deception. In this case, the return of the recompense or their substitute to the transaction parties, even in the face of financial appropriation, will be mandatory; depending on whether the transferred or non-transferred appropriation is permissible or necessary, etc., different rulings will be designated on them. One of the most important derivatives of this issue is the option of deception on the lease that has been made by the deceiver in the period between the contract and the deception. On the other hand, deceiver has rented it when he was the owner of the object, and the termination of the lease due to the termination of the sale is incompatible with the tenant’s rights, and on the other hand, the continuation of lease can lead to the loss of the deceived. Imāmī jurists have tried to resolve this issue by citing matters such as the necessity of unstable ownership, the compliance the benefits from the property, the principle of ḍamān al-yad (compensation for damage to property held under trust), the rule of action, and so on. The great differences among the jurists and the silence of the law in this regard elucidate the significance of this study. In this article, while expressing and criticizing the existing opinions in this field, according to the jurisprudential basis of the option of deception and the necessity of the relevant jurisprudential rules, the theory of “the need for a lease and guarantee of deceiver in relation to benefits after revocation” has been accepted and strengthened.
    Keywords: deception, deceiver, rent, revocation, fair equivalent remuneration, Indemnity
  • Ali Hoseinifar * Pages 315-335
    Interference or contrast of contradictory with purpose is a principle that has been used in the casual inference and confirmation of some religious propositions in Shi’ite jurisprudence, such as the murderer’s prohibition of benefiting from the victim’s heritage. Sunnis also consider haste in actualization of an issue before its due time as resulting in disappointment. Although, in the principles of Imāmī jurisprudence, there was not much spoken of this rule, and only some of them, in following the Sunnis, have written about it, the expanse of the functions of this jurisprudential principle and the possibility of enjoying it in punishments clearly illustrates the necessity of verifying its authenticity and soundness. By contemplation on the evidences and applications of this rule in jurisprudential texts, its consistency and solidity is apparent in Shari'a, and it seems that this rule can be generalized to the conditions that are obtained from the analysis and refining of their jurisprudential applications. In this research, using documentary resources and analytical method has been addressed to prove the originality and structure of this rule and to explain its channel in Shi’ite jurisprudence.
    Keywords: discretionary punishment, contradictory interference, contradictory coping, purpose contradictory
  • Reza Dehghannehjad, Hasan Pourlotfolah Pages 337-359

    Irrespective of the husband’s legal obligation to provide alimony for the wife, the standard and criteria for determining the alimony of the wife, is the origin of jurisprudential disagreement; so that the renowned majority of the jurists consider the criterion to be absolutely the dignity of the likes of the "wife" in her place of residence. The second view considers the criterion for determining alimony as the dignity and status of the "couple" and the third view considers the criterion as the dignity and status of the "husband". The present research, while analyzing and re-reappraising the principles of the existing sayings and also using jurisprudential documents, has considered the issue in detail in the jurisprudential ruling and, considering the economic conditions of the couple, has considered a combined theory from the third point of view and the renowned majority of the jurists. In this way, assuming the homogeneity and social status of the couple's family or the husband being wealthy, the criterion for determining alimony is the dignity and social status of the woman, but assuming that the couple's social and economic status is not homogeneous - so that the wife's family is wealthy and the husband is poor and helpless - the criterion for determining the alimony of the wife is the economic situation of the husband. The result of this detailed theory has led to the proposal to amend article 1107 of the Civil Code, which, following the statement of the renowned majority of the jurists, made the dignity of the wife the criterion for determining alimony.

    Keywords: wife’s dignity, husband’s dignity, alimony determination, husband's hardship
  • Mohammad Asadi, Mohammadali Raghebi *, Mohammadjavad Heydari Khorasani Pages 361-382

    Prohibition of usury is well-established according to Imamiyah jurists and it is considered to be disapproved by reason. Disapproval by reason of usury requires that the rule on the prohibition of usury except for those case excluded by definitive reason be non-specifiable and usury be disapproved and forbidden under any circumstances. In spite of religious prohibition and by rational disapproval and social depravities of usury, some jurists have introduced certain ways for escaping from usury and have ruled for its legitimacy. In this regard, Imam Khomeini is among few jurists who through considering and reviewing the question, have ruled for its prohibition in all cases in which the nature of usury is secured and has neglected all ways and excuses for escaping from usury. By examining the implication of the narrations, he has considered them to be for peremptory usury (and not for real usury). Accordingly, the ways for escaping from usury cannot be applied as a general rule for specifying the prohibition of usury.

    Keywords: Imam Khomeini, escaping from usury, Usury, exchanging usury, real usury
  • Sayyed Mohammad Razavi *, Sayyed Ali Razavi, Ibrahim Javanmard Pages 383-402

    Tazāḥum in the meaning of "competition of two propositions in practice" does not have a long history in jurisprudence. It does not occur to separate tazāḥum from ta‘āruḍ or conflict resolution, prior to the late jurisprudent Bihbahānī. From a historical perspective the first jurisprudent who has raised this issue was the late Nā’īnī. After him, in the principles of Imāmī jurisprudence, it has been called tazāḥum when two legislations are conflicted in practice and independently discussed. In spite of this separation, it is difficult to diagnose some cases and in many cases the disagreement between jurisprudents is still evident. In this article, which is written in a descriptive and discretionary method, it is expressed that if the statement that comes in the legislature also refers to the authority, it is a conduit of ta‘āruḍ, but if the proposition that comes in the legislative stage does not refer to the practice stage, ta‘āruḍ will not take place. In this regard by historical explanation of the above two terms, ta‘āruḍ and tazāḥum, it has been shown how the "condition of power in duty" and the "possibility or impossibility and acceptance or non-acceptance of tarattub can be the source of these differences.

    Keywords: ta‘āruḍ (contradiction), tazāḥum (disturbance), obligation, tarattub (successive order)
  • Bagher Shamloo, Mehdi Nikjoo * Pages 403-421
    One of the most important topics in the evidence of litigation, whether it is fundamental or not, is confession, which has been considered in criminal terms in this research. Therefore, based on being fundamental, confession itself is important and with confession, the verdict is approved. But if the confession is unfounded, it matters if it clarifies an issue, and if the judge is not convinced, the confession does not matter. The opinion of the jurists on the research topic can be discovered by examining two methods or the way they interpret the narration (two confessions to a murder) or specifying whether the confession is fundamental or not. It should be noted that the position of criminal law, despite its reliance on jurisprudence, is not clear and is sometimes contradictory. As it has been proved in this article, the method of confession is more in line with jurisprudential and legal principles.
    Keywords: Confession, Intermediation, subjectivity, independent cause, way to reality, conflict of arguments
  • Abdolsamad Aliabadi * Pages 423-444
    The ruling on marriage to an adulterous woman (zāniya) is considered as one of the most controversial and challenging jurisprudential issues. The research question is what is the ruling on marrying an adulteress from the perspective of Imamiyah jurists? Imamiyah jurists have different viewpoints on its legitimacy or illegitimacy. Most jurists consider it permissible to marry an adulteress, and on the contrary, this is ḥarām (forbidden) from the point of view of other jurists. However, those who hold the latter view have different perspectives on whether ḥurmat (being ḥarām) includes only the adulteress, or the known and public adulteress (an adulteress who is known by everyone or commits adultery in public). The present study, which is based on a descriptive-analytical method, indicates that most of views of the jurists who consider marriage to an adulteress to be makrūh (detestable) by combining arguments do not agree with the rules of conflict. The conclusion is that perhaps from the appearance of some narrations, only marrying a famous adulteress can be considered as ḥarām but according to Shahid Sadr's Fiqh al-Naẓariyah and Fiqh al-Niẓām, permanent marriage to an adulteress is ḥarām. Because marriage to an adulteress does not fulfill any of the goals set for marriage and family formation, and in this case, a healthy and righteous family is not formed and corruption is institutionalized in this family.
    Keywords: Adultery, famous adulteress, marriage to an adulterous woman, tazwīj al-Zāniya, Nikāḥ Zāniya
  • Toktam Gharaei *, Alireza Hodaei, Mohammad Eshaghi Pages 445-467

    Nowadays, with the widespread development, “electronic documents” are increasingly produced and stored. In the Iranian Electronic Commerce Law, the probative value of documents as evidence in substantiation of claims has been accepted by the legislator; the issue of accreditation of electronic evidence from the perspective of jurisprudence has not been addressed.Their main reason for this is the possibility of forgery and fraud in documents, which makes them invalid. After collecting the remarks of the jurists in this regard and reviewing and examining them through an analytical method, we have concluded that the written documents do not have any superiority over electronic ones and thus, both of them should be treated and if appropriate safety measures are taken in order to protect the contents of the documents, electronic documents can be considered as the evidence in substantiation of claims (either independently or as a conjecture which will have impact on the judge’s decision), and then this kind of documents can be relied on to prove the claim in the courts

    Keywords: Written documents, Electronic evidence, evidence in substantiation of claims, decision of the judge, electronic commerce law
  • Reza Maghsoudi, Seyed Mostafa Mohaghegh Damad *, Seyed Mehdi Allame, Alireza Mazloom Rahni, Hormoz Asadi Koohbad Pages 469-488

    In Article 239 of the Civil Code of Iran, the effect of violating the condition of the act is the right of termination and obligation in the order of obligation on the right of termination. If we consider the condition as the creator of the right and its existential effect to protect the interests of mashrūṭun lah (person in whose favor a condition is made), the terms and regulations of the condition must be formulated and interpreted in such a way that it practically comes to the help of  the mashrūṭun lah. The order provided in article 239 not only does not meet this expectation, but sometimes itself causes inconvenience and imposes unjust damages on the mashrūṭun lah and violates the rule of the need for full compensation for the contractual damages and causes instability in balance principle. On the other hand, the right of termination does not take precedence over the obligation to cause the submission. Therefore, the provision of both rights, i.e. the option of termination and the possibility of binding optionally, and in case of signing the transaction, claiming a condition as damages based on expediency and envy in each case, has been considered as the chosen view, which is the subject of the present research carried out in a descriptive-analytical method.

    Keywords: obligation, right to annul, execution guarantee
  • Mahdi Movahedi Moheb *, Fatemeh Monazzami Pages 489-509
    Stoma is an opening and outlet for the elimination of waste products from the body and is usually used for patients whose intestines or anus have been removed from the waste disposal cycle due to certain diseases. One of the most important jurisprudential issues in this case is the purity or impurity of the materials removed from the stoma (ostomy, ileostomy or ...). Considering the fact that this issue is new and present in today's society and the lack of independent, juridical opinion and comprehensive research in this regard, the necessity of discussing it becomes clear. The present article, with a descriptive analytical method, while explaining the subject, by analyzing the jurisprudential principles, discusses both sides of the issue and concludes by explaining and analyzing its various aspects. Criticizing principles, quoting verses, narrations and other evidences of the promise of impurity, matching the subject with the issue of conflict between principles and appearances, examining the practical principles that can be applied to the issue, including the originality of purity and considering the concept of legal impurity and the analysis of customary judgment, as well as the rule of negation of hardship and embarrassment, as a document of the apparent ruling of the issue, the promise of purity, is justified; However, the preference and necessity of observing cleanliness and hygiene is also accepted by the rule of shari’a and innate disposition (fiṭra).
    Keywords: Stoma, purification, the principle of purity, Impurity, medical jurisprudence