فهرست مطالب

پژوهش های اقتصاد صنعتی - پیاپی 17 (پاییز 1400)

نشریه پژوهش های اقتصاد صنعتی
پیاپی 17 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسمعیل ابونوری*، حمیده سادات واعظی صفحات 11-28

    هدف این مطالعه برآورد هزینه اجتماعی انحصار و صرفه‏های مقیاس در صنعت فولاد ایران می‏باشد. در این مطالعه از شاخص هرفیندال- هیرشمن جهت شناخت ساختار صنعت فولاد و از شاخص‏های هاربرگر و پوزنر جهت محاسبه هزینه رفاهی استفاده شده است. بر اساس شاخص هرفیندال- هیرشمن، صنعت فولاد کشور ایران طی سال‏های 1370 تا 1396 همواره در وضعیت انحصاری قرار داشته است، هر چند که این قدرت انحصاری رو به کاهش بوده است، اما این صنعت با شرایط رقابتی فاصله زیادی دارد. نتایج مربوط به شاخص‏های هاربرگر و پوزنر نشان می‏دهد که در طی دوره مورد مطالعه، هزینه اجتماعی انحصار افزایش یافته است. برآورد تابع هزینه ترانسلوگ صنعت فولاد ار روش رگرسیون‏های به ظاهر نامرتبط نشان داد که امکان جانشینی بین نهاده‏ها وجود دارد. اساسی ترین راهکار پیش روی مدیران این صنعت، افزایش میران تولید به منظور نزدیک کردن سطح تولید، به سطح بهینه می‏باشد.

    کلیدواژگان: هزینه اجتماعی، صرفه های مقیاس، صنعت فولاد، رگرسیون های به ظاهر نامرتبط
  • علی ناظمی*، سید فرید قادری، سکینه تجار صفحات 29-44

    تحقیقات و تجارب گوناگون در زمینه بازارهای انرژی الکتریکی نشان می دهد، شرکت فعال سمت تقاضا در بازار برق، باعث رقابتی تر شدن و افزایش بازده این بازارها و در نهایت بهبود عملکرد آنها می شود. همچنین مشارکت در برنامه های پاسخگویی بار منجر به کاهش قیمت برق، رفع تراکم خطوط انتقال، افزایش امنیت شبکه و بهبود نقدینگی بازار می شود. بر این اساس و به منظور بهره گیری هر چه بیشتر از این برنامه ها، ابتدا می بایست مدلی اقتصادی از این برنامه ها ارایه داد سپس با استفاده از آن، برنامه ریزی های لازم برای بکارگیری هر چه بیشتر این برنامه ها انجام شود و انگیزه مشترکین برای مشارکت در آنها افزایش یابد. در تحقیق حاضر شبیه سازی یک مدل اقتصادی پاسخگویی بار بر اساس کشش قیمتی تقاضا و تابع مطلوبیت مشترکین انجام گرفته است. از آنجا که تقاضای مشترکین به علایم تصمیم گیری متفاوتی، از قبیل قیمت برق، سطح مشارکت مشترکین، ارزش مشوق ها و جریمه های تعیین شده در برنامه های پاسخگویی بار بستگی دارد تلاش شده است که در یک مدل پیشنهادی اقتصادی  این علایم شبیه سازی شود. مدل پیشنهادی با استفاده از داده های مربوط به شهر تهران مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج حاصل از شبیه سازی در سناریوهای مختلف ارایه گردیده است. نتایج نشان می دهد برنامه های زمان محور به کشش حساس نیستند و در هر حال تغییر کشش عامل تعیین کننده در انتخاب سیاست بهینه برای تصمیم گیرندگان بازار نیست و صرفا با تغییر کشش، می توان شاخص های فنی و اقتصادی را بهبود بخشید. ولی برنامه های تشویق محور و ترکیبی به کشش حساس هستند و تغییر کشش علاوه بر بهبود شاخص های فنی و اقتصادی، عامل تعیین کننده در انتخاب سیاست بهینه برای تصمیم گیرندگان بازار است.

    کلیدواژگان: پاسخگویی بار، کشش قیمتی، مدل اقتصادی، شبکه هوشمند
  • زانا مظفری*، سامان قادری صفحات 45-58

    از جمله عوامل موثر بر صنعتی شدن اقتصاد، سرمایه انسانی است. در بسیاری از پژوهش‏های پیشین، تحصیل به عنوان شاخص سنتی سرمایه انسانی استفاده شده است، اما سرمایه انسانی علاوه بر جنبه آموزش تحت تاثیر جنبه های دیگر مانند؛ مهارت و سلامت نیز قرار دارد. با عنایت به اینکه صنعتی شدن فرایندی پویاست، پژوهش حاضر با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم ‏یافته در بستر سری‏های زمانی و با بکارگیری شاخص‏های سنتی و جامع سرمایه انسانی، اثر سرمایه انسانی بر صنعتی شدن در اقتصاد ایران را طی دوره زمانی 1360- 1398 مورد ارزیابی قرار داده است. در این راستا، با استفاده از منطق فازی شاخص جامع سرمایه انسانی با در نظر گرفتن سه جنبه آموزش، مهارت و سلامت برآورد شده است که نتایج آن، رشد چشم‏گیر سرمایه انسانی ایران طی سال‏های مورد مطالعه را نشان می‏دهد. نتایج تخمین مدل با استفاده از شاخص سنتی متوسط سال‏های تحصیل، عدم معنی‏داری و ناسازگاری ضرایب را نشان داد و نتایج برآورد با بهره‏ گیری از شاخص جامع سرمایه انسانی نشان داد که ارتقاء سطح سرمایه انسانی موجب افزایش سهم ارزش افزوده بخش صنعت از تولید ناخالص داخلی کشور شده است. همچنین اثر متغیرهای صنعتی شدن دوره قبل، مشارکت نیروی کار، موجودی سرمایه و پیشرفت فنی مثبت و معنی داری ارزیابی گردیده است.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، صنعتی شدن، GMM در سری های زمانی، منطق فازی
  • محمدجواد گرجی پور، فریبا عثمانی، تقی ابراهیمی سالاری* صفحات 59-70

    یکی از رویداد های مهم سال 2020میلادی، بیماری مسری کرونا است که بر اقتصاد جهانی و بازرهای مالی تاثیر شگرفی گذاشته است. از آنجا که بازده بازار سهام نسبت به رویدادهای مهم واکنش نشان می دهد، این مطالعه به بررسی بازده سهام صنایع غذایی، کشاورزی و زراعت، دارویی، صنعت گردشگری و هتلداری در شرایط اپیدمی کرونا می پردازد. بدین منظور، با استفاده از روش داده پانل به بررسی تاثیر موارد مرگ و میر روزانه ناشی از ویروس کووید-19 بر بازده سهام منتخب طی دوره 03/12/1398 تا 09/05/1400 پرداخته ایم. در این مطالعه برای آنالیز بیشتر علاوه بر تعداد مرگ و میر ناشی از کووید-19، اثر تعداد مبتلایان به کووید-19 بر بازده سهام صنایع منتخب نیز مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که تعداد مرگ و میر ناشی از کووید-19 با بازده سهام صنایع منتخب رابطه ای معنادار و نامتقارنی دارد. سایر متغیرها از جمله نرخ ارز- دلار آمریکا و قیمت طلای 18عیار نیز مورد بررسی قرار گرفته اند و به ترتیب رابطه ای معنادار، مثبت و منفی با بازده سهام صنایع منتخب داشتند. آنالیز بیشتر، اثر نامتقارن مرگ و میر ناشی از کووید-19 بر بازده سهام صنایع مختلف را نشان می دهد. به طوری که بازده سهام صنایع گردشگری، هتلداری با مرگ و میر روزانه ناشی از کرونا رابطه ای منفی و قابل توجه داشته است. از طرف دیگر رابطه متغیر تعداد مرگ و میر روزانه بر اثر کووید-19 با بازده سهام صنایع غذایی و دارویی مثبت و از نظر آماری قابل توجه می باشد.

    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار، بازدهی، کووید-19، صنعت
  • مریم جوزدانی، فرزاد کریمی*، مجتبی آقاجانی صفحات 71-86
    امروزه صادرات و تنوع بخشی به آن از مهمترین عوامل رشد اقتصادی محسوب می گردد. این امر برای کشور ایران که در دهه اخیر شاهد اعمال تحریم های بین الملی و از دست دادن بخش اعظم درآمدهای نفتی بوده است که از اهمیتی دو چندان بر خوردار می باشد . بدین جهت شناسایی فرصت ها و محصولات صادراتی در جهت توسعه صادرات و تنوع بخشی به آن از اهمیت ویژه ای بر خوردار است. در این تحقیق، با استفاده از مدل پشتیبان تصمیم ، فرصت های صادراتی برای محصولات صنعتی دارای مزیت نسبی آشکار شده ایران شناسایی می گردد. فرصت صادراتی به ترکیب محصول صادراتی-بازار هدف صادراتی اطلاق می گردد. نتایج بررسی از میان 158 بازار هدف بالقوه صادراتی و 38 محصول با مزیت نسبی آشکار شده نشان می دهد، 107 فرصت صادراتی به عنوان فرصت های قوی برای توسعه صادراتی ایران محسوب می شوند که مهم ترین فرصت های صادراتی القوه ایران در کشورهای آلمان، ایتالیا، اسپانیا، ترکیه، مالزی، هلند، بلغارستان، فرانسه، اندونزی، بلژیک، چین، رومانی، کنیا، کویت و گرجستان وجود دارند. قسمت اعظم محصولات با پتانسیل صادرات قوی مربوط به محصولات نفتی، پایه پتروشیمی، معدنی و فلزات می باشد.
    کلیدواژگان: تنوع صادراتی، مدل پشتیبان تصمیم، صادرات محصولات صنعتی، ایران
  • لیلا آرغا*، یوسف محنت فر، میثم رادپور، حمید کاکایی صفحات 87-100
    در این مطالعه تاثیر سهولت دسترسی به منابع مالی بر گذر نرخ ارز در رژیم های قیمت گذاری واردات با استفاده از رویکرد چرخشی مارکوف طی دوره ی زمانی 1397-1352 بررسی شده است. نتایج نشان داد که بنگاه های واردکننده در ایران از سه رژیم قیمت گذاری پایین، متوسط و بالا پیروی می کنند. در هر سه رژیم نیز درجه ی گذر نرخ ارز بزرگتر از واحد است و با انتقال به رژیم قیمت گذاری بالا، درجه ی گذر نرخ ارز بزرگتر می شود. ضمن آنکه در رژیم قیمت گذاری بالا و متوسط، سهولت دسترسی به منابع مالی باعث تقویت درجه ی گذر نرخ ارز می شود اما در رژیم قیمت گذاری پایین گذر نرخ ارز تغییر معناداری نمی کند. علاوه بر این، سهولت دسترسی به منابع مالی به طور مستقیم منجر به کاهش قیمت واردات می شود و این کاهش از نظر آماری در رژیم قیمت گذاری بالا و متوسط معنادار و بزرگتر از واحد است. این کاهش در رژیم قیمت گذاری بالا بزرگتر از رژیم قیمت گذاری متوسط است. همچنین نتایج نشان داد که، اقتصاد 40 درصد مواقع تمایل دارد در رژیم قیمت گذاری پایین، 40 درصد در رژیم قیمت گذاری متوسط و 20 درصد مواقع در رژیم قیمت گذاری بالا قرار گیرد و  متوسط دوام رژیم ها به ترتیب 00/2، 29/1 و 29/1 سال است
    کلیدواژگان: قیمت واردات، گذر نرخ ارز، تسهیلات بانکی، رگرسیون چرخشی مارکوف
|
  • Esmaiel Abounoori *, Hamideh Sadat Vaezi Pages 11-28

    purpose of this study is to estimate the social cost of monopoly and economies of scale in the Iranian steel industry. In this study the Herfindahl-Hirschman index is used to understand the structure of the steel industry. Harberger and Posner indices are used to calculate the welfare cost. According to the Herfindahl-Hirschman index, Iran's steel industry has always been in a monopoly position from 1991 to 2017, although this monopoly power has been declining, this industry is far from beeing competitive. The results of the Harberger and Posner indices show that the social cost of monopoly has increased during the study period. Estimation of the cost function of the steel industry by seemingly unrelated regression methods showed that there is a possibility of inputs substitution. The most basic solution for the managers of this industry is to increase the production level in order to bring the production level closer to the optimal level.

    Keywords: Social cost, Economies of scale, The steel industry, Seemingly Unrelated Regression
  • Ali Nazemi *, Seyed farid Ghaderi, Sakineh Tojar Pages 29-44

    Various studies in electrical energy markets show that the active participation of the demand side in the electricity market, under the title of participation in demand response programs, leads to lower electricity prices, elimination of transmission line density, increasing of network security and improving the liquidity of the market. Accordingly, and in order to get the most out of these programs, it is first necessary to provide an economic model and use it to increase the willing of clients to participate. In this study, a simulation of a economic model of demand response has been performed based on price elasticity of demand and utility function. Since the demand of electricity depends on various elements of decision, such as the price of electricity, level of participation, the value of incentives and penalties specified in the demand response plans, it has been attempted to simulate them in an economical proposal. The proposed model has been evaluated using data related to the city of Tehran. And the results of the simulation have been presented in different scenarios. The results show that time-based rate programs are not sensitive to elasticity, and in any case, changing elasticity is not a determining factor in choosing the optimal policy for market decision makers, and only by changing elasticity, technical and economic indicators can be improved. But incentive-based programs and combined programs are sensitive to elasticity, and changing elasticity, in addition to improving technical and economic indicators, is a determining factor in choosing the optimal policy for market decision makers.

    Keywords: Demand Response, Price Elasticity, Economical Modeling.Smart Grid
  • Zana Mozaffari *, Saman Ghaderi Pages 45-58

    One of the factors affecting the industrialization of the economy is human capital. In many previous studies, education has been used as a traditional index of human capital, but in addition to education, human capital is also affected by other aspects such as skills and health. Given that industrialization is a dynamic process, the present study has investigated the effect of human capital on industrialization in Iran during 1981-2019 by using the Generalized Moment Method in the context of time series and also applying traditional and comprehensive indicators of human capital. In this regard, using fuzzy logic, the comprehensive index of human capital has been estimated by considering three aspects of education, skills and health. The results show the significant growth of human capital during the study period. The results of estimating the model using the traditional index of average years of education showed the insignificant and inconsistency of coefficients and the estimation results using the comprehensive index of human capital showed that the promotion of human capital level leads to increasing value added of industry as a percentage of GDP. Also, the effect of the first lag of industrialization, labor force participation, capital stock and technical progress has been evaluated positively and significantly.

    Keywords: Human Capital, Industrialization, GMM in time series, Fuzzy logic
  • MohammadJavad Gorjipour, Fariba Osmani, Taghi Ebrahimi Salari * Pages 59-70

    One of the major events of 2020 is the corona epidemic disease, which has a profound impact on the global economy and financial markets. Because stock market returns react to important events, this study examines the stock returns of food, agriculture, pharmaceutical, tourism, and hotel industries in the context of the corona epidemic. For this purpose, using the data panel method, we have investigated the effect of daily deaths due to the Covid-19 virus from 22/02/2020 to 31/07/2021. The results indicate that the death numbers due to Covid-19 have a significant and asymmetric relationship with the stock returns of selected industries. Other variables, including the exchange rate-US dollar and the price of 18-carat gold, were also examined and had a significant, positive, and negative relationship with the stock returns of selected industries. Further analysis shows the asymmetric effect of Covid-19 mortality on stock returns of various industries. So that the return on stocks of the tourism industry, hotel management has a negative and significant relationship with daily mortality due to Corona. The variable of the daily death numbers due to Covid-19 with the stock returns of food and pharmaceutical industries is positive and statistically significant.

    Keywords: Securities Exchange, Returns, COVID-19, industry
  • Maryam Jouzdani, Farzad Karimi *, Mojtaba Aghajani Pages 71-86
    Today, exports and diversification are among the most important factors of economic growth. This is doubly important for Iran, which has seen international sanctions in the last decade and the loss of much of its oil revenues. Therefore, identifying export opportunities and products in order to develop exports and diversify it is of particular importance. In this study, using the decision support model, export opportunities for industrial products with a pronounced comparative advantage of Iran are identified. Export opportunity refers to the combination of export product-export target market. The results of the survey show that out of 158 potential export target markets and 38 products with obvious comparative advantage, 107 export opportunities are considered as strong opportunities for Iran's export development, which are the most important potential export opportunities for Iran in There are Germany, Italy, Spain, Turkey, Malaysia, the Netherlands, Bulgaria, France, Indonesia, Belgium, China, Romania, Kenya, Kuwait and Georgia. Most of the products with strong export potential are related to petroleum products, petrochemicals, minerals and metals.
    Keywords: Export diversity, decision support model, export of industrial products, Iran
  • Leila Argha *, Uosef Mehnatfar, Meysam Radpor, Hamid Kakaei Pages 87-100
    In this study, the effect of ease of access to financial resources on exchange rate transition in import pricing regimes has been investigated using Markov's rotational approach during the period 1973-2018. The results showed that importing firms in Iran follow three pricing regimes: low, medium and high. In all three regimes, the exchange rate transition rate is greater than one, and with the transition to a high pricing regime, the exchange rate transition rate increases. While in the high and medium pricing regime, the ease of access to financial resources strengthens the degree of exchange rate transition, but in the low pricing regime, the exchange rate does not change significantly. In addition, ease of access to financial resources directly leads to lower import prices, which is statistically significant and larger than one in the high and medium pricing regime. This reduction in the high pricing regime is larger than the medium pricing regime. The results also showed that the economy tends to be 40% in the low pricing regime, 40% in the medium pricing regime and 20% in the high pricing regime, and the average durability of the regimes is 2.00, respectively, 1.29 and 1.29 years.
    Keywords: Import Price, Exchange Rate Pass-through, Markov Switching Regression, Banking Loans