فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 92 (پاییز 1400)

پژوهشنامه متین
پیاپی 92 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید رضا اسحاق نیا* صفحات 1-15
    اسماء حسنای الهی در عرفان نظری به ذاتی، صفاتی و افعالی تقسیم می شوند. قیصری در مقدمه شرح فصوص الحکم مناط این تقسیم را ظهور معنای هرکدام از ذات، صفات و افعال در لفظ اسم می داند. طبق این نظر چنانچه متفاهم از اطلاق اسمی معنای ذات باشد، آن اسم از اسماء ذات و اگر صفت یا فعل باشد، از اسماء صفات یا افعال خواهد بود. امام خمینی در تعلیقات خویش بر شرح فصوص، ملاک مزبور را به هیچ وجه مطابق با مذاق عرفانی ندانسته و خود به ارایه ملاک دیگری اقدام نموده اند که با مشرب عرفان سازگار باشد. در دیدگاه ایشان وجه تقسیم، مشاهدات سالک در مراتب و مقامات فنای وی در فعل، صفات و ذات حق تعالی است. بر این اساس آنچه را سالک در مرتبه فنای فعلی می بیند، از قبیل اسماء افعال بوده و آنچه در مرتبه فنای صفاتی و ذاتی مشهود او واقع می شود، اسماء صفات و ذات است. در این نوشتار ابتدا به نقد دیدگاه قیصری و سپس به توضیح نظریه امام می پردازیم و به این منظور بیان چهار مطلب: اقسام توحید در عرفان، فنای ذاتی هلاک و استهلاک، اسفار اربعه عرفانی و مراتب یقین ضروری است.
    کلیدواژگان: اسماء ذات، اسماء صفات، اسماء افعال، مراتب یقین، اسفار اربعه عرفانی، فنا
  • حسین حمدی، سید محمدهادی ساعی* صفحات 17-38

    ارایه معیاری مناسب برای شناخت ماهیت قرارداد موجب کاربرد سودمند این ابزار اعتباری برای اداره روابط حقوقی جامعه خواهد بود؛ زیرا عدم وجود معیار مناسب موجب اختلاف نظر در تعیین مصادیق قرارداد شده و نتیجه ای جز افزایش هزینه اداره روابط اجتماعی و عدم قطعیت و عدم پیش بینی پذیری نخواهد داشت. بر همین اساس باید پرسش اصلی پژوهش را این گونه مطرح نمود که ماهیت قرارداد چیست؟ برای پاسخ به این پرسش با روش توصیفی - تحلیلی به کاربرد معیار شناخت ماهیت موجودات طبیعی و نفس الامری در ماهیت شناسی قرارداد به عنوان مصداق بارز موجود اعتباری و فرضی اقدام شده است. پاسخ به دست آمده به عنوان دستاورد این پژوهش دلالت بر این دارد که ماهیت قرارداد مترداف با چیستی آن است که این چیستی نیز مترادف با مقتضای ذات غایی قرارداد است همان هدفی که قرارداد برای تامین آن در روابط اجتماعی به وجود آمده است و بدون این هدف وجود قرارداد بیهوده خواهد بود. در میان حقوقدانان دکتر محمدجعفر جعفری لنگرودی و در میان فقها امام خمینی را باید به عنوان نظریه پردازان برجسته در این زمینه قلمداد نمود که مقتضای ذات غایی قرارداد را به عنوان ماهیت آن موردبحث قرار داده اند. این نظریه در برابر نظریه اثر مستقیم قرارداد به عنوان مقتضای ذات آن، قرارگرفته که در فقه امامیه مطرح شده و در بند یک ماده 233 قانون مدنی پذیرفته شده است.

    کلیدواژگان: اصالت وجود، انتزاع، چیستی، مقتضای ذات غایی، موجود اعتباری، موجود طبیعی
  • محمدرضا حمیدی*، زهره حاجیان فروشانی صفحات 39-66

    : «مفهوم مخالف» به معنای قضیه غیر مذکوری است که به واسطه حذف برخی قیود یا ساختارها از قضایای بیان شده قابل استنتاج باشد. بیشترین مباحث و نقض و ابرام ها در خصوص امکان مفهوم گیری از گزاره ها، پیرامون ساختارهای شرطی درگرفته است. اگرچه برخی اصولیان متقدم ایرادات فراوانی را بر امکان مفهوم گیری از گزاره های شرطی بیان داشته اند، اما متاخرین کوشیده اند با تاکید دوباره بر «اصل عدم لغویت» و «ظهور شرط در انحصار»، مبنایی برای مفهوم شرط بیابند. دیدگاه امام خمینی در مورد مفهوم شرط، همسو با دیدگاه متقدمین اما همراه با یک تکمله بسیار مهم و کمتر دیده شده است. در این نوشتار ضمن ارایه دسته بندی جدیدی از ساختارهای شرطی در قالب مباحث زبانی و تطبیق آن با یافته های منطقیون، این دیدگاه مورد تحکیم قرارگرفته است. برآیند تحقیق این است که ساختارهای شرطی در اصل خود دلالتی بر مفهوم ندارند؛ اما این ساختارها در فضای شرعی غالبا همراه با قرینه ای هستند که در کنار اصل حجیت عام در باقی مانده، مفهوم گیری از آن ها امکان پذیر خواهد بود.

    کلیدواژگان: حجیت عام تخصیص خورده، قیاس استثنایی، گزاره های شرطی، مفهوم شرط، مفهوم مخالف
  • حدیث رجبی* صفحات 67-89

    «دعا» به عنوان یک موجود مجرد و مصداقی از تسبیح قولی کاینات، از یک سو از سنخ معنا و علم شمرده می شود که قیام صدوری به نفس دارد و از سوی دیگر بر اساس مبانی دینی و آیات قرآن می تواند در ساختار وجودی و حدوث یا عدم حدوث پدیده ها نقش ایفا کند لکن فرآیند این تاثیر و تاثر وجودی دعا در ماورای آن، مسئله پژوهش حاضر است که برای دفع شبهات و واقع نمایی اثر دعا در هستی لازم است موردبررسی قرار گیرد. بر اساس مبانی حکمت متعالیه، اولا وجود با علم مساوقت دارد و ثانیا علم از شیون نفس است؛ بر این مبنا، تمام کاینات صاحب نفس مدرکه و تسبیح قولی خواهند بود. در این میان، نفس انسان با ارتقای وجود خود و اتصال به نفوس مفارق سماوی قادر است دیگر نفوس کاینات را از اثر وجود خود متاثر سازد و به واسطه تاثیر گذاری آن نفوس در مواد و ابدان مقارن خود، در ساختار وجودی اشیاء و حدوث یا عدم حدوث وقایع نقش انتولوژیک ایفا کند به گونه ای که در راستای منافع و خیر دعاکننده باشد. این همان فرآیند تاثیر دعا در ماورای خود است که شواهد درون و برون دینی به انضمام روایات متعدد، تحقق بالفعل این ویژگی آن را تایید می کنند. امام خمینی نیز به تبع حکمت متعالیه در مواضع مرتبط، کیفیت این تاثیر وجود شناختی دعا را شرح و تایید کرده اند.

    کلیدواژگان: امام خمینی، وجود، تجرد، نفس، دعا
  • محمدرضا رضوان طلب، مرضیه ملکی* صفحات 91-122

    در سال های اخیر شاهد پیشرفت های شگرف در فناوری های تلقیح مصنوعی ازجمله روش انتقال میتوکندری هستیم. با کشف این روش می توان از بروز بیماری های میتوکندریایی جلوگیری نمود. در این روش، هسته تخمک مادر که حامل جهش های ژنوم میتوکندریایی است، جداشده و به تخمک بدون ژنوم هسته زن دیگری انتقال داده می شود. کودکان حاصل از این روش با مشارکت سه والد پدید می آیند. به همین دلیل در اصطلاح بین المللی به کودکان سه والدی شهرت یافته اند. به دلیل نوظهور بودن این پدیده هنوز پژوهشی در تحقیقات فقهی صورت نگرفته است. لذا در این مقاله، درصدد پاسخگویی به این سوال هستیم که وضعیت فقهی کودکان سه والدی چیست؟ بدین منظور با روش توصیفی - تحلیلی در راستای پاسخ به این سوال با در نظر گرفتن آرای امام خمینی، جواز آن را در ضمن شرایط و مبانی به کارگیری چنین فرآیندی اثبات نموده و در ادامه جهت شناسایی والدین کودکان سه والدی به تعیین نسب پدری و مادری پرداخته ایم.

    کلیدواژگان: کودکان سه والدی، روش انتقال میتوکندری، بیماری های میتوکندریایی، تخمک، امام خمینی
  • عباس سماواتی*، سید مصطفی موسوی بجنوردی صفحات 123-152

    گذار از فقه به قانون (تقنین فقه) بدون تبیین «روش» تحویل یکی به دیگری، به انجام نمی رسد؛ اما پیش از آن، باید «امکان» تبدیل فقه به قانون و یا به تعبیری، تاسیس نهاد قانون گذاری عرفی، در نظام شرعی به اثبات برسد. اهمیت این امر هنگامی است که بدانیم در نظام سیاسی جمهوری اسلامی، مجلس وظیفه تقنین را بر عهده دارد و باید از لحاظ فقهی، قانون گذاری توسط مجلس تجویز شده باشد. سوال اصلی امکان سنجی نهاد قانون گذاری عرفی در منظومه فقاهتی شیعه است و مهم ترین مانع نظری در این عرصه نظریه «جامعیت فقه» است؛ اما اگر انگاره منظور، با نگاه اجتهادی تفسیر گردد، می یابیم که نه تنها منافاتی با قانون گذاری عرفی ندارد، بلکه آن را تایید و تاکید می نماید و جامعیت فقه، مانع تبدیل فقه به قانون و تاسیس نهاد قانون گذاری نیست. در مقاله حاضر تلاش شده تا با روش تحلیل و مطالعه کتابخانه ای، این موضوع با رویکردی بر اندیشه امام خمینی بررسی شود و نتیجه آن گشودن راه برای جایگیری مفهوم مدرن قانون در منظومه فقهی شیعه از منظر مصالح نوعیه و رعایت حقوق ملت است با عنایت به اینکه تشخیص مصالح نوعیه امری فرا فقهی است که در حوزه  افتاء و حکم حکومتی قرار نمی گیرد.

    کلیدواژگان: قانون گذاری عرفی، نهاد قانون گذاری، فقه شیعه، حقوق ملت، مصلحت، امام خمینی
  • منصوره فصیح رامندی* صفحات 153-167

    بر اساس کرامت ذاتی انسانی و به اقتضای استقلال فردی وی، آزادی بیان ارزشی ذاتی است. اگرچه حق بر آزادی بیان به عنوان یکی از حقوق مدنی و سیاسی در نظام حقوق بشر و مباحث مقرون به دموکراسی شناخته شده است، اما با مداقه بر مفهوم وسیع آن مشتمل بر فرآورده های مکتوب، کلامی و هنری، به عنوان یکی از مولفه های موثر در حقوق فرهنگی، مطرح خواهد بود. بسیاری از حق ها و آزادی های انسانی یا در مجموعه حق های فرهنگی قرار دارند یا برای تحقق صحیح آن ها به حقوق فرهنگی نیاز است. مسئله اصلی این نوشتار واکاوی نسبت میان آزادی بیان و حقوق فرهنگی است. دستیابی به مبنای حق آزادی بیان در ساختار حقوق فرهنگی نیازمند به مداقه بر جایگاه این حق در نظام حقوقی اسلام، ایران و گذری بر اسناد بین المللی است. با توجه به تاثیر دیدگاه های امام در تثبیت حقوق اساسی ملت، بررسی رویکرد ایشان در خصوص آزادی بیان و مبنا و ملاک فرهنگ در اندیشه ایشان، در ترسیم این ساختار راه گشا خواهد بود.

    کلیدواژگان: آزادی بیان، آزادی عقیده، فرهنگ، حقوق فرهنگی، حقوق بشر
|
  • Seyed Reza Eshaqnia * Pages 1-15
    In theoretical mysticism, the Glorious Names of God fall into immanent names, attributes and actions. In his commentary to Fusus al-Hikam (The Seals of Wisdom), Qaysari argues that this categorization of names helps manifestation of God’s inherent nature, attributes, and actions in each name. According to this viewpoint, if the attribution of a name means inherent nature, that name shall be considered immanent and if it denotes quality and action it must be considered among attributes or actions of God. In his notes on commentaries about Fusus al-Hikam, Imam Khomeini says such classification is in no way according to the principles of mysticism. He then offers another criterion that goes well with the tenets of mysticism. In his view, the manner of classification, observations of the wayfarer in stages of spiritual journey and the quality of annihilation in God take place in actions, attributes and inherent nature of God. On this basis, whatever the wayfarer observes at the stage of annihilation in action, shall be considered an instance of action and whatever taking place as annihilation in attributes and inherent nature of God shall be considered among attributes and immanent names. In this research work, we have first developed a critical approach toward Qaysari’s viewpoints and then continued with clarification of Imam Khomeini’s theory. To that end, further explanation of the four entries namely types of monotheism in mysticism, inherent annihilation, four mystical journeys, and ranks of intuitive faith is necessary.
    Keywords: immanent names, attributes, Actions, ranks of intuitive faith, four mystical journeys
  • Hossein Hamdi, Seyed Mohammad Hadi Saei * Pages 17-38

    Presentation of an appropriate criterion for understanding the nature of contract will result in useful application of this credit-based instrument in administration of the legal relations in a society. This is because lack of an appropriate criterion will cause discord and disagreement on determining articles of the contract and will eventually result in increasing cost of administering social relations, lack of certainty and lack of predictability. On this basis, the principal question of this research paper is about the nature of contract. To find an appropriate answer to the principal question of “What is the nature of a contract?” we have applied a descriptive-analytical methodology to find a criterion for understanding the nature of natural creatures per se in understanding the nature of contract as a clear example of a credit-based and hypothetical thing. Findings of this paper indicate that the nature of contract is synonymous with its quiddity and this quiddity is itself synonymous with the need for the existence of ultimate nature for a contract, i.e. the same goal for realization of which in social relations the contract has been created. Without such a goal, the existence of contract will be all in vain. Among experts at law, Dr. Mohammad Jafar Langroudi and among jurists, Imam Khomeini must be considered as outstanding theoreticians in the field who have both argued the need for ultimate essence of a contract as its nature. This theory stands counter to the theory of direct effects and is considered as a prerequisite for its nature as argued in Imamiya jurisprudence, whilst it has been accepted in Iran’s law in Clause 1 of Article 233 of Civil Code.

    Keywords: priority of being, Abstraction, quiddity, prerequisite to ultimate goal, credit-based natural thing
  • Mohammad Reza Hamidi *, Zohre Hajian Forooshani Pages 39-66

    The “opposite concept” refers to the non-mentioned premise that can be deducted from articulated premises by removing some provisions or structures. The bulk of arguments, refutations and confirmations on the possibility of perceiving the statements have taken place with centrality of conditional structures. Although some former principlists have found faults with the possibility of perceiving the conditional statements, later scholars have attempted to find a basis for the concept of condition by re-emphasizing “the principle of non-canceling” and “the emergence of exclusive condition”. Imam Khomeini’s viewpoints regarding the concept of condition is consistent with the former scholars, but with an important and less observed statement. In this study, in addition to presenting a new classification of conditional structures in the form of linguistic arguments and comparing it with the findings of the logicians, this viewpoint is consolidated. The results of paper show that the conditional structures do not have an indication of concept in principle, but these concepts, in religious terms, are associated with parallels and along with public validity there is the possibility of perceiving them

    Keywords: the appropriated public validity, exceptional analogy, conditional statements, concept of condition, Concept of Contradiction
  • Hadis Rajabi * Pages 67-89

    Prayers, as an abstract and occasional thing from the verbal heavenly glorifications, is on one hand, attributed to meaning and science that is established based on emanation per se, and on the other hand, based on religious fundamentals and verses of the Quran it can play a role in the existential structure and contingency or non-contingency of the phenomena. This paper intends to go beyond this existential effect and influence of prayers to remove ambiguities and to show in practice the effect of prayers in existence. Based on the fundamentals of transcendental wisdom, first, existence is concomitant with science; secondly, science is an act of soul. On this basis, all creatures shall possess percipient soul and verbal heavenly glorifications. In the meantime, human soul is able to exert influence on other creatures through promotion of its being and establishing links with immaterial beings. This way, it will be able to play an ontological role in the existential structure of the things and contingency or non-contingency of the incidents to be in line with the interests and goodness of the one praying. This is in fact, the effect of prayers in an atmosphere beyond its being whose practical realization is approved by internal and external evidences as well as various traditions. Resorting to transcendental wisdom, Imam Khomeini on occasion has clarified and endorsed ontological effects of prayers.

    Keywords: Imam Khomeini, existence, Immateriality, soul, prayers
  • Mohamad Reza Rezvan Talab, Marziye Maleki * Pages 91-122

    In recent years we have witnessed tremendous progress in artificial insemination, including the mitochondrial transfer method. The discovery of this method can prevent the emergence of the mitochondrial illness. In this method, the mother nucleus, which carries the mutations of the mitochondrial genome, is removed and transferred to the ovule without the nucleus of another woman. The results of this method are presented with the participation of three parents. For this reason, the so - called "International Children" has been known to have become a parent of three parents. In the present study, this phenomenon has not yet been studied in jurisprudence research.therefore, in this paper, we are trying to answer the question of what is the juridical status of children of three parents? For this purpose, by using analytical descriptive method in order to answer this question, according to the opinion of Khomeini, it has been licensed to prove it in terms of the conditions and bases of applying such a process. In the end, parents have been able to identify the parents of three parents in order to determine maternal and maternal ancestry.

    Keywords: “Children of three parents”, “mitochondrial transfer method”, “Mitochondrial illness”, “gamete”, “Imam Khomeini”
  • Abbas Samavati *, Seyed Mostafa Moosavi Bojnourdi Pages 123-152

    Transition from jurisprudence to law is impossible without clarification of the “manner” of shift from one to the other. However, before such transition, the “possibility” of turning jurisprudence into law, or in other words, establishment of a conventional legislation institution, must be first approved in the Sharia law. It is significant, knowing that in the political system of the Islamic Republic of Iran, Majlis or Iranian Parliament is responsible for legislation but in view of jurisprudence, legislation by the Majlis should receive jurisprudential endorsement. The principal question of this paper is about the possibility of conventional legislation institution in Shia jurisprudential literature. The most important theoretical obstacle to legislation is the theory of “comprehensiveness of jurisprudence”. However, if the hypothesis is interpreted through the eyes of ijtihad, we will find out that not only jurisprudence has no inconsistency with conventional legislation, but also it emphatically endorses such legislation. Thus, comprehensiveness of jurisprudence is no obstacle to translation of jurisprudence into law and establishment of a legislation institution. In this paper, we have tried to review this issue with an analytical method and library studies with an emphasis on Imam Khomeini’s views to open a window toward placement of the concept of modern law in Shia jurisprudential literature in terms of specific interests and meeting the rights of the nation. Since, discernment of specific interests is an ultra-jurisprudential issue, it falls beyond the power of religious decrees and state orders.

    Keywords: conventional legislation, legislation institution, Shia Jurisprudence, Rights of Nation, expediency, Imam Khomeini
  • Manssore Fasihramandi * Pages 153-167

    Freedom of speech, based on inherent human dignity and according to his individual independence, is an immanent value. Although the right of freedom of speech has been recognized as a civil and political right in civil rights system and in pro-democracy debates, a second glance at its extensive concept, including written, oral and artistic creations, places it among effective factors of cultural rights. The majority of human rights and freedoms are either included under cultural rights or there is a need for cultural rights to realize them accurately and effectively. The principal question of this study concerns analysis of the relationship between freedom of speech and cultural rights. Any access to the fundamentals of freedom of speech in the structure of cultural rights primarily requires contemplation on the status of these rights in legal system of Islam, Iran and a review of international documents. With respect to the effects of Imam Khomeini’s views on consolidation of the essential rights of the nation, reviewing his approach toward freedom of speech and the basis and criteria of culture in his system of thought will be very helpful in picturing this structure

    Keywords: Rights, freedom of speech, Freedom of opinion, culture, Cultural Rights, Human rights