فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 48 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید فقیهی، شهرام صداقت حور* صفحات 1-17

    برای بررسی صفات رویشی و فیزیولوژیک گیاه برگ زینتی پتوس تحت تیمار بسترهای مختلف کشت، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور در سه تکرار انجام شد. در این آزمایش سه رقم پتوس (سبز، ابلق و مرمری) و پنج بستر کشت شامل خاک باغچه، «خاک باغچه + کمپوست آزولا»، «خاک باغچه + خاک برگ + سبوس برنج»، «خاک باغچه+ پرلیت»، «خاک باغچه + خاک برگ + سبوس برنج + پرلیت + کمپوست آزولا» مورد بررسی قرار گرفت. صفاتی مانند ارتفاع گیاه، تعداد برگ، سطح برگ، وزن تازه و خشک شاخساره، کلروفیل، کاروتنویید و آنتوسیانین و همچنین عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در برگ مورد ارزیابی واقع شد. نتایج نشان داد که بیش ترین میزان کلروفیل، کاروتنویید و آنتوسیانین مربوط به پتوس سبز، اما بیش ترین میزان نیتروژن و فسفر در برگ گیاه پتوس ابلق به دست آمد. نتایج داده های مربوط به اثر ساده بستر کشت بر صفات مورد آزمایش نشان داد که بیش ترین میزان رشد، ارتفاع، تعداد برگ و وزن تازه و خشک متعلق به بستر پنجم یعنی «خاک باغچه + خاک برگ + سبوس برنج + پرلیت + کمپوست آزولا» بود. نتایج داده های مربوط به برهم کنش «رقم × بستر کشت» نشان داد که بیش ترین تعداد برگ و وزن تازه شاخساره تحت تیمار «پتوس ابلق × بستر پنجم»، بیش ترین سطح برگ تحت تیمار «پتوس مرمری × خاک باغچه + خاک برگ + سبوس برنج»، بیش ترین میزان کلروفیل کل مربوط به تیمار «پتوس سبز × خاک باغچه + کمپوست آزولا» و بیش ترین میزان کلروفیل b هم مربوط به تیمار «پتوس مرمری × خاک باغچه + پرلیت» بود. نتایج این پژوهش نشان داد که افزودن بسترهای حاوی مواد آلی به خاک باغچه، اثر بیش تری بر ویژگی های مورفولوژیک و فیزیولوژیک پتوس داشته است.

    کلیدواژگان: آزوکمپوست، سبوس برنج، ارقام پتوس، برگ زینتی
  • میثم نجفی، حسین آرویی*، محمدحسین امینی فرد صفحات 19-36

    این پژوهش به منظور ارزیابی استفاده از کودهای آلی اسید فولویک و اسید آمینه (گلایسین و گلوتامیک اسید) در شرایط کم آبیاری برای افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش و عملکرد گیاه خیار در باغ تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. عامل اول کوددهی در چهار سطح (شاهد، اسید فولویک با غلظت 200 میلی گرم بر لیتر، اسید آمینه گلایسین و گلوتامیک اسید به میزان 6 لیتر در هکتار) و کاربرد توام اسید فولویک (200 میلی گرم بر لیتر) و اسید آمینه گلایسین و گلوتامیک اسید (6 لیتر در هکتار) و عامل دوم دور آبیاری (3، 5 و 7 روز) بود. نتایج نشان داد که افزایش دور آبیاری، وزن تازه و خشک گیاه، طول میانگره، طول ریشه و طول بوته، هدایت روزنه ای و محتوی کلروفیل در گیاه را به طور معنی داری کاهش داد. این در حالی است که کاربرد ترکیبی اسید فولویک و اسید آمینه در دور آبیاری هفت روز، طول ریشه، طول میانگره، سطح برگ، کلروفیل a و محتوی نسبی آب برگ را به ترتیب 159، 46/9، 84/7، 138، 36 درصد در مقایسه با تیمار عدم کاربرد ترکیبات آلی (شاهد) در همان دور آبیاری افزایش داد. علاوه بر این، در دور آبیاری پنج روز افزایش 70 درصدی وزن تازه گیاه و 84 درصدی وزن میوه در تیمار ترکیبی اسید آمینه و اسیدفولویک مشاهده شد. به طور کلی می توان بیان کرد که کاربرد ترکیبی اسید آمینه و اسید فولویک منجر به بهبود شاخص های مورفوفیزیولوژیک در شرایط کم آبیاری شد، این در حالی است که در بهبود عملکرد و تولید میوه در دور آبیاری هفت روز موثر واقع نشد؛ چرا که، اعمال دور آبیاری هفت روز در گیاه از تولید گل و میوه ممانعت کرد.

    کلیدواژگان: تنش محیطی، سطح برگ، خشکی، ترکیبات آلی، محتوی کلروفیل، میوه دهی
  • سید جلال طباطبایی*، سید سجاد فاطمی قیری صفحات 37-51

    هیدروژن پراکسید نقش مهمی در پاسخ گیاهان به تنش های محیطی دارد. این پژوهش به منظور بررسی اثر هیدروژن پراکسید در چهار سطح غلظت (0، 20، 40 و 80 میکرولیتر در لیتر) بر شاخص های کمی و کیفی دو رقم گوجه فرنگی نیوتون و چری سانتلا (Newton and Cherry Santella) در کشت هیدروپونیک انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که کاربرد هیدروژن پراکسید باعث افزایش شاخص های رویشی و ویژگی های فیزیولوژیک گیاه گوجه فرنگی از جمله تعداد برگ، وزن خشک برگ و ریشه، حجم ریشه، سفتی بافت میوه سری اول و pH آب میوه شد. هیدروژن پراکسید باعث افزایش 35 درصدی انبارداری میوه در رقم چری سانتلا نسبت به شاهد شد. حداکثر وزن میوه در رقم نیوتون و مربوط به تیمار 80 میکرولیتر بر لیتر هیدروژن پراکسید بود که نسبت به شاهد 58 درصد افزایش داشت. با توجه به اینکه بیش ترین تعداد برگ، وزن خشک برگ و حجم ریشه در غلظت 80 میکرولیتر بر لیتر هیدروژن پراکسید مشاهده شد، و همچنین بیش ترین سفتی بافت میوه سری اول و انبارداری میوه در غلظت 40 میکرولیتر بر لیتر هیدروژن پراکسید بود، استفاده از این دو غلظت برای بهبود شاخص های رویشی و فیزیولوژیک گوجه فرنگی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: انتقال پیام، انبارداری، گوجه فرنگی، هیدروژن پراکسید
  • سید سهیل معنوی امری، یوسف نیک نژاد*، هرمز فلاح آملی، داوود براری تاری صفحات 53-71

    سیلیکات آثار بالقوه ای بر محصولات زراعی تحت تنش زنده و غیرزنده دارد؛ به طوری که می تواند بر فرایندهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیک و همچنین کاهش آثار مخرب خشکی اثرگذار باشد. هدف از این پژوهش بررسی آثار سیلیس کاربردی بر صفات مورفولوژیک و بیوشیمیایی در دو رقم طارم محلی و شیرودی برنج تحت تنش خشکی بود. در این آزمایش تیمارها شامل تیمار اول کاربرد کود سیلیس به صورت محلول پاشی دو نوع سیلیس، سیلیکات پتاسیم، سیلیکات کلسیم، و ترکیب دو سیلیکات، و تیمار دوم شامل تیمارهای تنش خشکی در چهار سطح شاهد، تنش در پایان پنجه دهی، تنش در زمان ظهور خوشه و تنش در زمان انتقال مجدد و کمبود آب (پتانسیل ماتریک خاک 0/05- مگاپاسکال) بود که بر دو رقم برنج (Oryza sativa L) (شیرودی و طارم محلی) اعمال شد. نتایج نشان داد، تحت شرایط کمبود آب، میزان سیلیس ساقه و دانه، سلولز ساقه، و همچنین لیگنین ساقه افزایش یافت. همچنین، پس از تیمار سیلیس در برنج، برخی صفات مورفولوژیک مانند ارتفاع گیاه، شاخص برداشت و عملکرد دانه افزایش یافت. پس از کاربرد سیلیس، بیماری بلاست برگ به میزان 34  درصد نسبت به شاهد کاهش یافت. شرایط خشکی آثار نامطلوبی بر تعداد دانه در خوشه، پنجه بارور، تعداد پنجه در بوته، و تعداد خوشه چه نشان داد. بین دو رقم از نظر صفات مورفولوژیک (ارتفاع بوته، طول خوشه، تعداد پنجه های موثر در کپه، تعداد خوشه در گیاه، کلروفیل برگ پرچم و شاخص برداشت)، برخی صفات بیوشیمیایی مانند مقدار نیاسین، لیگنین و آمیلوز، و غلظت عناصر موجود در گیاه برنج مانند مس، منگنز و نیتروژن تفاوت معنی داری وجود داشت. اثر ترکیبی تنش خشکی بر دو رقم مورد مطالعه تفاوت معنی داری را نشان نداد؛ بنابراین نتایج نشان داد که هر دو رقم می توانند در مناطق با تنش کم آبی مورد استفاده قرار گیرند. نتایج نشان دهنده اثر بالقوه تیمار سیلیس به مقدار تقریبی 42 درصد در بهبود شرایط جلوگیری از تنش خشکی بود. از نتایج پژوهش حاضر می توان در جهت استفاده از تیمار سیلیس برای افزایش تحمل تنش خشکی در گیاه برنج بهره برد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، سیلیکات، گیاه برنج، عملکرد
  • جعفر نباتی*، مرتضی گلدانی، محمد محمدی، سیده محبوبه میرمیران، علی اسدی صفحات 73-91

    در این پژوهش تحمل به شوری 24 ژنوتیپ عدس در کشت هیدروپونیک به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. تنش شوری (0/5، 12 و dS m-1و16) در کرت های اصلی و ژنوتیپ های عدس در کرت های فرعی قرار گرفتند. اعمال تنش شوری 12 و dS m-1و16 سبب کاهش درصد بقا در تمامی ژنوتیپ ها در مقایسه با شاهد شد. ژنوتیپ های MLC57،وMLC73،وMLC94،وMLC104 و MLC108 قادر به تحمل شوری dS m-1و16 نبودند. اعمال سطوح تنش شوری سبب کاهش ویژگی های مورفولوژیک گیاه مانند ارتفاع بوته، تعداد شاخه در بوته، وزن خشک و درصد بقای برگ در بیش تر ژنوتیپ ها شد. کم ترین درصد کاهش ارتفاع بوته، تعداد شاخه در بوته، وزن خشک و درصد بقای برگ در سطح شوری dS m-1و16 نسبت به شاهد، به ترتیب در ژنوتیپ های MLC13،وMLC120،وMLC4 و MLC12 مشاهده شد. کم ترین افزایش میزان سدیم (5/52 برابر) در نتیجه اعمال شوری dS m-1و16 نسبت به شاهد در ژنوتیپ MLC108 و بیش ترین میزان کلسیم (4 برابر) در ژنوتیپ MLC78 مشاهده شد. به عبارتی این ژنوتیپ ها توانستند آثار منفی افزایش یون های سدیم در نتیجه اعمال تنش شوری را کاهش دهند. تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) نشان دهنده برتری نسبی تمام ژنوتیپ های متعلق به گروه اول (MLC120،وMLC178،وMLC12،وMLC26،وMLC117 و MLC6) در بیش تر صفات نسبت به میانگین کل بود. به طور کلی با توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت این ژنوتیپ ها از درصد بقا و ویژگی های رشدی مناسب تری در مواجه با تنش شوری برخوردارند که از این ویژگی ها می توان در انتخاب بهتر ژنوتیپ های متحمل به شوری در پژوهش های آینده استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بقای برگ، تجزیه به مولفه های اصلی، درصد بقا، سدیم، شاخص پایداری غشاء
  • مهسا خسروی فرد، مهدی قیصری*، محمد شایان نژاد صفحات 93-107

    با توجه به کمبود منابع آب در کشور، مدیریت تاریخ کاشت و آبیاری برای تولید گندم با بهره وری آب زیاد ضروری است. هدف این پژوهش بررسی اثر دو تاریخ کاشت آبان ماه (PD1) و بهمن ماه (PD2) و دو رژیم آبیاری سنتی (T) و تکمیلی (W) بر عملکرد و بهره وری آب گندم (رقم پیشتاز) در شرق اصفهان (سوسارت) بود. آزمایش های مزرعه ای در دو فصل متوالی پاییز و زمستان در سال زراعی 1396-1395 در یک خاک لوم رسی در شرق اصفهان انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد تاریخ کاشت نه تنها بر عملکرد گندم در هر دو مدیریت سنتی و تکمیلی بلکه بر بهره وری آب آبیاری تاثیر معنی داری (0/01 > P) داشت. عملکرد در PD1 به میزان 11/5 درصد بیش تر از PD2 بود، در حالی که بهره وری آب آبیاری در PD1 به میزان 9 درصد کم تر از PD2 بود. آبیاری تکمیلی در دوره خوشه دهی تاثیر معنی داری بر عمکرد دانه گندم داشت. انجام یک آبیاری تکمیلی در هر دو تاریخ کاشت موجب افزایش عملکرد شد اما بهره وری آب کاهش یافت. به طوری که اگر هدف افزایش عملکرد باشد انجام آبیاری تکمیلی توصیه می شود اما اگر هدف افزایش بهره وری آب باشد، آبیاری تکمیلی توصیه نمی شود. مقایسه تبخیر و تعرق (ETc) محاسبه شده به روش فایو-پنمن-مانتیث نشان داد که مقدار آب آبیاری در تیمارهای TPD1 و TPD2 به ترتیب 66/7 و 24/9 درصد بیش تر از نیاز آبی گیاه بود. بنابراین تبدیل آبیاری از نوع عرضه محور به تقاضامحور و در کنار آن انجام یک آبیاری تکمیلی نه تنها جلو این تلفات را خواهد گرفت بلکه بهره وری آب را به طور قابل توجهی افزایش خواهد داد.

    کلیدواژگان: کارایی مصرف آب آبیاری، تاریخ کاشت بهینه، گندم رقم پیشتاز، آبیاری سطحی
  • محمدحسین نوشاد، الهام چاوشی*، محمدرضا مصدقی، وجیهه درستکار، فاطمه حسینی صفحات 109-126

    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر تلقیح دو گونه قارچی میکوریز آربوسکولار (AMF) بر آب قابل استفاده خاک و غلظت گلومالین در شرایط خشکی و شوری به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل دو گونه گیاهی (تاغ سیاه (Haloxylon ammodendron) و آتریپلکس کانسس (Atriplex canescens))، با تلقیح دو گونه قارچی (گلوموس موسه آ، گلوموس جسپورم)، دو سطح شوری (7 و 14 میلی موس بر سانتی متر) و دو سطح خشکی شامل 50 و 80 درصد بیشینه تخلیه مجاز (MAD) بود. پس از گذشت یک سال از اعمال تیمارها، مقادیر آب قابل استفاده گیاه (PAW)، آب قابل استفاده با حداقل محدودیت (LLWR)، گنجایش آب انتگرالی (IWC) و غلظت گلومالین کل و آزاد و کربن آلی خاک اندازه گیری شد. نتایج نشان دهنده افزایش معنی دار درصد کربن آلی خاک، غلظت گلومالین کل و آزاد، PAW،وLLWR و IWC با افزایش تنش شوری، در تیمارهای تلقیح شده با قارچ های گلوموس جسپورم و گلوموس موسه آ بود. بیش ترین درصد افزایش PAW (147 درصد)، LLWR (140 درصد) و IWC (85 درصد) در مقایسه با تیمار شاهد، در تیمار ترکیبی شوری 14 میلی موس بر سانتی متر و خشکی کم (MAD برابر 50 درصد)، در تیمار تلقیح قارچ گلوموس جسپوروم با آتریپلکس مشاهده شد. بیش ترین غلظت گلومالین کل و آزاد نیز در تیمار ترکیبی شوری 14 میلی موس بر سانتی متر و خشکی شدید (MAD برابر 80 درصد) در تیمارهای تلقیح شده با قارچ های گلوموس جسپورم و گلوموس موسه آ در هر دو گیاه مشاهده شد. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان دهنده کاهش پیامدهای منفی تنش خشکی و شوری در خاک تحت کشت تاغ سیاه و آتریپلکس، با کاربرد قارچ میکوریز بود.

    کلیدواژگان: گلوموس موسه آ، گلوموس جسپوروم، تنش، آب قابل استفاده خاک، گلومالین
|
  • M. Faghihi, Sh. Sedaghathoor* Pages 1-17

    The study was conducted in a factorial experiment based on a randomized complete block design with two factors and three replications. In this experiment, pothos cultivar at three levels of ‘Golden’, ‘Manjula’, and ‘Marble’ and the substrate at five levels of garden soil, garden soil + Azolla compost, garden soil + leaf mold + rice bran, garden soil + perlite, garden soil + leaf mold + rice bran + perlite + Azolla compost were evaluated. Traits including plant height, leaf number, leaf area, shoot fresh and dry weights, content of chlorophyll, carotenoid, anthocyanin, leaf nitrogen (N), potassium (K), and phosphorus (P) were measured. It was found that the Golden pothos plants had the highest chlorophyll, carotenoid, and anthocyanin contents, but the highest leaf N and P contents were observed in the Manjula pothos. The results as to the simple effect of the substrate on the recorded traits revealed that the plants grown in ‘garden soil + leaf mold + rice bran + perlite + Azolla compost’ had the highest growth rate, plant height, leaf number and fresh and dry weights. Concerning the interaction effect of cultivar × substrate, the highest leaf number and shoot fresh weight were obtained from Manjula pothos × ‘garden soil + leaf mold + rice bran + perlite + Azolla compost’, the highest leaf area from marble pothos × ‘garden soil + leaf mold + rice bran’, the highest total chlorophyll from Golden pothos × ‘garden soil + Azolla compost’, and the highest chlorophyll b content from Marble pothos × ‘garden soil + perlite’.

    Keywords: Azocompost, Rice bran, Pothos cultivar, Foliage plant
  • M. Najafi, H. Arouiee*, M.H. Aminifard Pages 19-36

    The present study was aimed to evaluate the effect of organic fertilizers of folic acid and amino acids (glycine and glutamic acid) on the plant resistance to stress and yield of cucumber under deficit irrigation conditions. The study was carried out as a factorial in randomized complete blocks with 3 replications. The first factor was fertilization at four levels as control, 200 mg/l folic acid, amino acid glycine and glutamic acid (6 liters per ha), and folic acid + amino acids (glycine and glutamic acid). The second factor was irrigation interval (3, 5 and 7 days). The results showed that an increase in irrigation interval caused a significant reduction in plant dry and fresh weights, internode length, root and shoot lengths, stomatal conductance and chlorophyll contents. Furthermore, combined use of folic acid and amino acid and 7 day irrigation interval increased root length, internode length, leaf area, chlorophyll a and relative leaf water content by 159, 46.9, 84.7, 138 and 36%, respectively, when compared with the control at the same irrigation interval. In addition, a 70% increase in plant fresh weight and 84% increase in fruit weight were observed in irrigation interval of five days and combined treatment of amino acid and folic acid. In general, it can be concluded that the combined application of amino acids and folic acid improved the morphophysiological characteristics of cucumber under deficit irrigation conditions, while it was not effective in improving yield and fruit production with the seven-day irrigation interval.

    Keywords: Chlorophyll content, Fruiting, Organic compounds, Drought, Leaf area, Stress
  • S.S. Fatemi Ghiri*, S.J. Tabatabaei Pages 37-51

    Hydrogen peroxide plays an important role in the response of plants to environmental signals. This experiment aimed to find the effect of hydrogen peroxide at four levels (0, 20, 40, and 80 μL L-1) on the quantitative and qualitative characteristics of two tomato cultivars including "Newton" and "Cherry Santella” grown in the hydroponics. The experiment was conducted as a factorial based on randomized complete block design with eight treatments and three replications. The results showed that the application of hydrogen peroxide significantly increased the vegetative characteristics and qualitative characteristics of tomato such as number of leaves, dry weight of leaves, fresh and dry weights of root, root volume, firmness and fruit juice pH. Maximum fresh weight of fruits was achieved at 80 μL L-1 concentration with a 58% higher than that of the control. Furthermore, hydrogen peroxide increased fruit shelf life by 35% in "Cherry Santella" cultivar compared to control. The highest number of leaves, fresh and dry weights and root volume were observed at 80 μL L-1.  Fruit firmness and shelf life were increased at 40 μL L-1 concentration. These findings suggest that the concentrations of 40 μL L-1 can be used for tomato production in hydroponics.

    Keywords: Hydrogen peroxide, Tomato, shelf life, signaling
  • S. S. Manavi Amri, Y. Niknejad*, H. Fallah Amoli, D. Barrari Tari Pages 53-71

    Silicate (Si) has potential effects on crops under different stresses. It can affect biochemical and physiological parameters and reduce drought stress destructive effects. This study aimed to investigate the effects of Si on morphological and biochemical traits under drought stress in two rice cultivars of Local Tarom and Shiroodi. The experiment was organized in completely randomized blocks in a factorial design. Silica treatments included potassium silicate, calcium silicate and a combination of the two at the rates of 0 and 350 kg/ha. Drought stress at the time of cluster emergence and stress during redistribution and water scarcity (soil matric potential of -0.05 MPa) with three replications. Under the conditions of water shortage, stem and seed silica, stem cellulose, and lignin were increased. After silicon treatment, some morphological characteristics such as plant height, harvest index, and grain yield. After the application of silica, leaf blast disease decreased (34%) compared to control. Water stress conditions showed adverse effects on fertile tillers, number of tillers per plant, number of panicles and number of seeds per panicle. The two rice cultivars significantly differed in plant height, panicle length, number of effective tillers, number of panicles per plant, flag leaf chlorophyll, harvest index, the Uptake of copper, manganese, nitrogen, and biochemical traits. The combined effect of water stress on the two cultivars studied did not significantly differ, and therefore, both could be suggested for cultivation under water stress conditions. The results showed the potential effect of silica in alleviating water stress impact, and thus silica treatment may be recommended to increase drought stress tolerance in rice plants.

    Keywords: Drought stress, Silicate, Rice, Yield
  • J. Nabati*, M. Goldani, M. Mohammadi, S.M. Mirmiran, A. Asadi Pages 73-91

    Salinity tolerant of 24 lentil genotypes was investigated in a split-plot based on a randomized complete blocks design with three replications. Salinity levels (0.5, 12, and 16 dS m-1) were arranged as the main plot and lentil genotypes as the subplot. Results indicated that salinity levels of 12 and 16 dS m-1 reduced the survival percentage of all genotypes compared to control. MLC57, MLC73, MLC94, MLC104, and MLC108 genotypes were not able to tolerate the 16 dS m-1 salinity level. Morphological traits were affected by salinity stress as plant height, number of branches per plant, dry weight, and leaf survival percentage in most genotypes were decreased. Compared to control, the lowest reductions of plant height, number of branches per plant, plant dry weight, and leaf survival percentage were observed at salinity level of 16 dS m-1 in MLC13, MLC120, MLC4, and MLC12 genotypes, respectively. Also the lowest increase in Na+ (5.5 times) and the highest increase in Ca2+ (4 times) were observed at salinity level of 16 dS m-1, in MLC108 and MLC78, respectively. In other words, these genotypes were able to reduce the adverse effects of increased NaCl in higher salinity levels. Principal component analysis (PCA) showed that all genotypes of the first group (MLC6, MLC12, MLC26, MLC117, MLC120, and MLC178) were superior for most traits as compared to the total mean. Generally, it could be concluded that this group of genotypes has a better survival percentage and growth characteristics in salinity conditions, which may be used to select salinity tolerant lentil genotypes in subsequent studies.

    Keywords: Leaf survival, Membrane stability index, Principal component analysis, Sodium, Survival percentage
  • M. Khosravi Fard, M. Gheysari*, M. Shayannejad Pages 93-107

    Regarding the scarcity of water resources in Iran, management of planting dates and irrigation is necessary for wheat production. The goal of this study was to determine the effect of two planting dates of November (PD1) and February (PD2) and two irrigation regimes: traditional (T) and supplementary (W) on wheat yield and irrigation water productivity in the east of Isfahan. Field experiments were carried out during two consecutive seasons’ autumn and winter in the crop year of 2016-2017 in a clay loam soil. The results showed that planting date significantly affected wheat yield and water productivity (P < 0.01). Yield in PD1 was 11.5% higher than PD2, while water productivity in PD1 was 9.0% lower than PD2. Supplementary irrigation in clustering period had a significant effect on wheat grain yield. Comparison of crop evapotranspiration (ETc) calculated by FAO-Penman-Monteith method with that of applied irrigation water showed that the later in TPD1 and TPD2 treatments were, respectively, 40.0 and 19.9% more than the ETc. In traditional irrigation management (T), lack of coordinations between the supplied water and the timely water requirement based on ETc led to high water losses due to deep percolation and runoff. Supplementary irrigation regime on both planting dates significantly increased yield, with no positive effect on water productivity. We concluded that due to supply-oriented water management in the east of Isfahan, farmers use irrigation water more than what is needed for wheat yield production leading to less yield and much low water productivity than the potentials realizable in the region.

    Keywords: Irrigation water use efficiency, Optimal planting date, Pishtaz wheat cultivar, Surface irrigation
  • M.H. Noshad, E. Chavoshi*, M.R. Mosaddeghi, V. Dorostkar, F. Hosseini Pages 109-126

    This research was performed to determine the effect of inoculation of two species of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) on soil available water (SAW) and glomalin concentration under drought and salinity stresses according to a factorial based on completely randomized design with three replications. Treatments included two plant species Atriplex canescens and Haloxylon ammodendron with inoculation of two fungal species Glomus geosporum and Glomus mosseae plus two levels of salinity stress at 7 and 14 dS m-1, and two levels of drought stress including maximum allowable depletion (MAD) of 50 and 80%. After one year of treatments, plant available water (PAW), least limiting water range (LLWR), integral water capacity (IWC), total and easily extractable glomalin concentration and soil organic carbon (SOC) content were measured. Results indicated a significant increase in SOC, glomalin concentration, PAW, LLWR, and IWC by increasing the salinity level in treatments inoculated with G. mosseae and G. geosporum. The highest percentages of increase in PAW (147%), LLWR (140%) and IWC (85%) as compared with control were observed under combined salinity and low drought treatment (14 dS cm-1 + MAD of 50%) in A. canescens inoculated by G. geosporum. The highest concentrations of total glomalin and easily extractable glomalin were observed in both plant species under salinity of 14 dS m-1 and severe drought treatment (MAD of 80%) with the inoculation by G. geosporum and G. mosseae. Overall the results of this research indicated a reduction in negative consequences of drought and salinity stresses in the soil under cultivation of A. canescens and H. ammodendron, with application of mycorrhizal fungi.

    Keywords: Glomus geosporum, Glomus mosseae, Stress, Soil available water, Glomalin