فهرست مطالب

مطالعات فقه اقتصادی - سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1400)

نشریه مطالعات فقه اقتصادی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1400)

  • ویژه نامه جستار های نوین فقه وحقوق 1400
  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 23
|
  • زهره فرخی*، فرانک خاکسار، بهنام انصافی آذر صفحات 1-16
    زمینه و اهداف

    پذیرش معاهدات بین المللی مالکیت فکری همچون؛ پاریس، برن، واشنگتن، رم و تریپس توسط اکثریت کشورهای جهان از اسباب حمایت بین المللی مالکیت فکری می باشد. در این معاهدات به اصولی اشاره شده که به جهت نقش موثر شان در تفسیر قواعد مقرر در معاهدات و تعیین حدود حمایت بین المللی مالکیت فکری در مطالعات حقوق مالکیت فکری حایز اهمیت می باشند. اهم این اصول عبارتند از: اصل رفتار ملی، اصل کامله الوداد، اصل لزوم پیش بینی حداقل حقوق، اصل استقلال حقوق، اصل منع رقابت غیرمنصفانه و اصل منع سوءاستفاده از حق.

    مواد و روش ها

    مطالعه مباحث توصیفی_تحلیلی، برمبنای اطلاعات کتابخانه ای و سایت های معتبر می باشد.

    یافته ها

     دولتها جهت جلب حمایت حقوق مالکیت فکری اتباع اشان توسط سایر دولتها، ناچار به عضویت در معاهدات بین المللی مالکیت فکری و پذیرش اصول مقرر در آن می باشند که نتیجه این امر، حمایت حقوقی بین المللی برخی از مصادیق فکری است.

    ملاحظات اخلاقی

    مقاله حاضر با رعایت حقوق معنوی نویسندگانی می باشد که از تالیفات ایشان بهره برداری شده است.

    نتیجه گیری

    نظر به ماندگاری اصول تحت بررسی{اصل رفتار ملی، کامله الوداد، لزوم پیش بینی حداقل حقوق، استقلال حقوق، منع رقابت غیرمنصفانه و منع سوءاستفاده از حق} توسط دول متعاهد و وحدت ملاک از بخش ج بند 1 ماده 38 دیوان بین المللی دادگستری لاهه، این نظریه قابل طرح است که اصول مزبور را به جهت پذیرش آن توسط ملل متمدن که همان دول متعاهد می باشند، اصول کلی حقوق بین المللی مالکیت فکری بنامیم.

    کلیدواژگان: آثار فکری، مالکیت، اصول حقوقی، معاهدات بین المللی
  • زهرا حسنوند، محمد بهرامی خوشکار، علی بهرامی نژاد صفحات 17-34
    زمینه و هدف

    یکی از موضوعات مهم در عالم حقوق، جلوگیری از سوءاستفاده از حق می باشد. نهاد نکاح با توجه به این که دارای ماهیتی غیرمالی با آثار مالی فراوان می باشد؛ امکان سوءاستفاده از حق را در برخی موارد فراهم می کند. یکی از موارد مزبور ازدواج در شرایط ابتلای زوج به بیماری می باشد که در پژوهش حاضر به بررسی آن خواهیم پرداخت.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    در حقیقت بیماری ها را می توان به دو دسته تقسیم نمود. دسته اول بیماری هایی که در مدت کوتاه منجر به مرگ می شوند. مسلما این بیماری ها مشمول ماده 945 ق.م می باشد. دسته دوم بیماری هایی که پس از مدت طولانی سبب فوت می شوند. این بیماری ها هم خود به دو دسته تقسیم شده اند؛ بیماری هایی که شخص مدت طولانی از زمان نکاح تا فوت دچار آن می باشد. به نظر می رسد این بیماری ها مشمول ماده 945 ق.م. قرار نمی گیرند.

    نتیجه گیری

    در ماده 945 قانون مدنی قانون گذار برای جلوگیری از سوءاستفاده از حق، زوجه را با شروط مذکور از ارث محروم دانسته است. اما باید در نظر داشت علاوه بر ارث، نکاح آثار مالی دیگری همانند نفقه، مهریه، اجرت المثل و... دارد. از این رو پوشش دادن خلاءهای مذکور توسط قانون گذار، برای افزایش شفافیت لازم و ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ارث، نکاح، زوجیت، حقوق مالی
  • آمنه مظلوم زاده، عبدالرضا جمال زاده*، رقیه شهابی صفحات 35-56
    زمینه و هدف

    بحث کودکان و محیط دیجیتال از دغدغه های مهم ازجمله در حیطه فقه، اقتصاد و حقوق است؛ اینکه حقوق کودکان در محیط دیجیتال چیست و رویکرد فقه و حقوق در خصوص تبلیغات تجاری با استفاده از کودکان در فضای مجازی چگونه است از موضوعات مهم در این خصوص است که در این مقاله تلاش شده موردبررسی قرار گیرد.

    مواد و روش ها

    مقاله توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورداشاره پرداخته است

    .ملاحظات اخلاقی

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    طیف گسترده ای از حقوق کودکان شامل حریم خصوصی، دسترسی مناسب به محیط دیجیتال، حمایت در برابر سوءاستفاده جنسی و تبلیغات تجاری از مهم ترین اصول مرتبط با حقوق کودک در محیط دیجیتال است. در فقه به صورت مستقیم بحثی در این خصوص انجام نشده، اما از بررسی منابع فقهی ضرورت حمایت از حقوق کودک از جمله در تبلیغات تجاری در محیط دیجیتال قابل استنباط است. در حقوق موضوعه ایران اما قواعد محدودی به حقوق کودکان در محیط دیجتال پرداخته و قواعد حقوقی مشخص و منسجمی در زمینه استفاده از کودکان در تبلیغات تجاری در محیط دیجیتال در حقوق ایران وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    نظارت بر فعالیت کودکان در محیط دیجیتال، تدوین قوانین مناسب در این خصوص و افزایش سطح سواد و آگاهی کودکان در استفاده از محیط دیجیتال مهم ترین راهکارهای حفظ حقوق کودکان در این حیطه به ویژه در زمینه تبلیغات تجاری است.

    کلیدواژگان: کودک، حقوق کودک، محیط دیجیتال، حریم خصوصی، تبلیغات تجاری، محتوای مناسب
  • علی اثنی عشری، نادر مردانی*، احمد اسدیان صفحات 57-71
    زمینه و هدف

    داوری یکی از طرق حل و فصل اختلافات بین اشخاص است که امروزه بخصوص در امور تجاری و قراردادها مورد توجه بسیاری از تجار قرار گرفته و کاربرد بسیاری در فصل خصومت دارد. هدف ما در این مقاله ، شناسایی و اجرای آرای داوری تجاری در ایران و در کنوانسیون 1958 نیویورک بپردازیم.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی و ابزار تحقیق، فیش برداری از منابع کتابخانه ای می باشد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از این است که با عنایت به اینکه ضرورت اجرای آرای داوری و رسیدگی از طریق داوری در اول: بدلیل جنبه تخصصی بودن، دوم بدلیل حذف بسیاری از بروکراسی ها و تشریفات خاص دادرسی ، سوم با عنایت به کم هزینه بودن و چهارم بدلیل روند کوتاه رسیدگی با تکیه بر قانون داوری تجاری بین المللی و کنوانسیون نیویورک شناسایی و اجرای آرای داوری خارجی ، با حذف مراحل طولانی دادرسی در محاکم، کمک شایانی به تجار ، در حل اختلافات تجاری نموده است.

    نتیجه گیری

    غایت داوری اجرای آن است و بدون اجرا امری عبث و بیهوده است. کنوانسیون نیویورک مهمترین و رایج ترین سند بین المللی برای اجرای آرای داوری خارجی است. در حال حاضر به دلیل الحاق اکثر کشورها به کنوانسیون 1958 نیویورک در مورد شناسایی و اجرای داوری خارجی، داوری خارجی در کشورهای مشمول این کنوانسیون اجرا می شود. با عنایت به حذف مراحل مختلف(بدوی ، تجدید نظر و...) و سرعت در داوری، ضرورت اجرای آرای داوری خارجی در ایران احساس می گردد.

    کلیدواژگان: شناسایی و اجرا، اجرای آراء، داوری تجاری، کنوانسیون نیویورک
  • مهدی عابدی، احمدرضا خزایی* صفحات 73-86
    زمینه و هدف

    تعهدات بخش مهمی از علم حقوق و حتی زندگی روزمره ما را تشکیل میدهند. به همین دلیل پرداختن به شرایط و احکام انتقال تعهد، معیارهای اخلاقی حاکم بر آنان و حتی شناخت قوانین و مقررات در این زمینه حایز اهمیت است. پژوهش حاضر این سوال را طرح میکند: معیارهای اخلاقی حاکم بر انتقال تعهد در حقوق داخلی دارای چه عناصری است؟

    یافته ها

    یافته‏ ها نشان میدهند که انتقال تعهد هرچند نیازمند قانون است، اما با ابتناء بر اصول اخلاقی و اخلاق حسنه پایدار است؛ موضوع جبران خسارت را در تعهد در نظر میگیرد؛ مبتنی بر رضایت است؛ مشارکت ذی نفع در انتقال تعهد را می پذیرد و در نهایت معاوضی بودن انتقال را در مواردی خاص مورد توجه قرار می دهد.

    نتیجه گیری

    نهادهای مشابه انتقال تعهد در حقوق داخلی ایران دیده میشوند، اما این پذیرش هرگز به معنای وجود نهاد انتقال تعهد در حقوق داخلی نیست و به عبارتی جای خالی چنین نهادی احساس میشود. زیرا در انتقال تعهد، تعهد با تمامی توابع آن انتقال مییابد و تضمینات آن نیز باقی میماند و مهم ترین تضمینات مطرح شده اصول و معیارهای اخلاقی نظیر تراضی طرفین، مشارکت در انتقال تعهد، توافقی بودن تعهد و پیروی از اخلاق حسنه می باشد. در این صورت است که انتقال تعهد می تواند در حقوق داخلی به عنوان یک نهاد پذیرفته شود.

    کلیدواژگان: معیارهای اخلاقی، انتقال تعهد، تعهد، حقوق ایران
  • محسن خاکی نهاد، علیرضا رجب زاده*، علیرضا مظلوم رهنی صفحات 87-104
    زمینه و هدف

    وصیت تملیکی و ماترک متوفی مدیون از موضوعات و مباحث مهمی فقهی حقوقی است که محل بحث و نظر است. در این مقاله تلاش شده به بررسی این مهم پرداخته شود که وضعیت وصیت تملیکی و ماترک متوفی مدیون به چه صورت بوده و رویکرد فقه و حقوق در خصوص خیارت ارث مدیون مستغرق چگونه است.

    مواد و روش ها

    مقاله توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورد اشاره پرداخته است.

    ملاحظات اخلاقی

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    تصرفات وارث در ترکه بایستی در راستای ادای دین متوفی باشد تا مشروع و معتبر قلمداد شوند. دیون متوفی به وراث تعلق ندارد، بلکه به ترکه تعلق دارد. برای اینکه ترکه آماده پیوستن به دارایی ورثه شود باید تصفیه گردد و دیون و واجبات مالی مورث مقدم بر تملک وارثان می باشد. همچنین خیار حق است و به صورت قهری قابل انتقال به ورثه می باشد.

    نتیجه گیری

    مستغرق بودن دین در ترکه سبب نمی شود که خیار به ورثه منتقل نگردد اگرچه مالی که در آن خیار مطرح است به دلیل وجود دین به ورثه منتقل نمی شود.

    کلیدواژگان: ارث، ترکه، وصیت تملیکی، خیار ارث، متوفی مدیون
  • نیما کیان ارثی، محسن شکرچی زاده*، مسعود زمانی صفحات 105-120
    زمینه و هدف

    معامله اتهام یکی از رویکردهای شناخته شده در عرصه حقوق کیفری است که ابتدا در امریکا مطرح شد و سپس جایگاه خاصی در نظام های حقوقی پیدا کرده است. هدف پژوهش حاضر نیز بررسی نقش معامله اتهام در حقوق کیفری ایران و امریکا و تاثیر آن بر قضازدایی است که از منظری فقهی نیز دنبال می شود.

    مواد و روش ها

    روش مطالعه حاضر توصیفی-تحلیلی و استناد به مقالات، کتب و اسناد مرتبط در حیطه حقوق کیفری و قضایی است.

    یافته ها

    موافقان معامله اتهام آن را راهی برای قضازدایی و کاهش جرایم دانسته و مخالفان بر پیامدهای آن از جمله اجبار در حضور، محکومیت بی گناهان و فقدان تضامین از سوی مجرمان توجه نشان می دهند.

     

    ملاحظات اخلاقی

     پژوهش حاضر با حفظ حقوق مولفین و رعایت اصول اخلاق نگارش به رشته تحریر درآمده است.

    نتیجه گیری

    عدم قوانین جامع در این حوزه در آمریکا موجب شده است تا چالش هایی چون محکومیت بی گناهان ایجاد شود. اما در نظام کیفری ایران، وجود ظرفیت های عدالت ترمیمی فرصت مناسبی برای به رسمیت شناختن معامله اتهام است. از این رو، پیش بینی این نهاد در نظام کیفری ایران علاوه بر آنکه از حجم پرونده ها و هزینه های دادرسی می کاهد، موجب شرمساری بازپذیرنده متهم می شود.

    کلیدواژگان: معامله اتهام، حقوق کیفری، ایران، ایالات متحده امریکا، قضازدایی
  • عظیم علی عرب، مهدی خاقانی اصفهانی*، سید محمود مجیدی صفحات 121-139
    زمینه و هدف

    تحلیل کاربست حداکثر ظرفیت موجود عناصر جامعه مدنی در مردم ایران برای تقویت سیاست جنایی مشارکتی، موضوع این پژوهش است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیف محتوای کیفی است و با جمع آوری اطلاعات از منابع حقوقی نگاشته شده است.

    یافته ها

    مشارکت جامعه مدنی، نظام دادرسی کیفری را از رسمی بودن محض خارج می سازد و از حجم قضا گرایی رسمی می کاهد تا بدین وسیله بتواند کارایی دستگاه عدالت کیفری را در حوزه هایی چون پیشگیری از جرم و مبارزه کارآمد با نرخ کلی جرایم ارتکابی ارتقا بخشد.

    ملاحظات اخلاقی

    در این مقاله سعی شده است ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شود.

    نتیجه گیری

    مشارکتی شدن سیاست جنایی به معنای فاصله گرفتن از سیاست کیفری سرکوبگرانه و دولتی محض و حضور جامعه مدنی در کلیه مراحل و فرایندهای حقوقی است که بتواند در کنار نهادهای رسمی، دادگستری، بزهکاران و بزه دیدگان در حل و فصل منازعات حقوقی و اجرای تدابیر و طرح های مختلف پیشگیری از جرم نقش و مداخله داشته باشد.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، دولت، جامه مدنی، مشارکتی سازی، سیاست جنایی مشارکتی، پیشگیری از جرم
  • محسن کیهان، سیروس حیدری*، مصطفی ماندگار صفحات 141-160
    زمینه و هدف

    اصل ثبات عناصر دعوا اقتضا دارد که حتی الامکان ارکان دعوا ثابت بمانند و تغییرات احتمالی نیز بایستی در چارچوب مقررات صورت پذیرد. در مقاله حاضر سعی بر این است تا انحاء مختلف دخل و تصرف در موضوع دعوای مدنی و ضوابط حاکم بر آن به بحث گذاشته شود.

    یافته ها

    شیوه های قانونی دخل و تصرف در موضوع دعوا مشتمل بر افزایش خواسته، کاهش خواسته و تغییر خواسته در ماده 98 قانون آیین دادرسی مدنی پیش بینی شده است. از آنجا که ارکان دعوا بایستی تا پایان اولین جلسه دادرسی تثبیت شوند، افزایش یا تغییر خواسته تا پایان جلسه اول دادرسی امکانپذیر است لیکن کاهش خواسته به لحاظ تاثیر ارفاقی نسبت به خوانده، با محدودیت زمانی پیش گفته مواجه نمی باشد.

    نتیجه گیری

    افزایش خواسته به معنای افزودن بر میزان خواسته و متضمن رشد کمی خواسته بوده و کاهش خواسته نقطه مقابل آنست. تغییر خواسته نیز به معنای جایگزینی خواسته جدید به جای خواسته مطروحه در دادخواست تلقی می گردد. چنانچه افزایش یا تغییر خواسته خارج از مهلت مطرح شده یا شرط وحدت منشا و ارتباط با خواسته اولیه را نداشته باشد، قابل ترتیب اثر از سوی دادگاه نخواهد بود. تصرفات سه گانه در خواسته دعوا بر محدوده رسیدگی دادگاه موثر واقع شده و بر قابلیت تجدیدنظر و فرجام رای نیز تاثیرگذار خواهند بود. به علاوه، افزایش یا تغییر خواسته لزوما یا برحسب مورد در تعیین میزان هزینه دادرسی نیز تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: موضوع دعوا، خواسته، اصل ثبات عناصر دعوا، افزایش خواسته، کاهش خواسته، تغییر خواسته
  • خدابخش آوره، احمد اسدیان*، نادر مردانی صفحات 161-179
    زمینه و هدف

    از نظر قانون تمام افراد جامعه در برابر قانون یکسان هستند و از دیدگاه انسانی هیچ امری موجب برتری نمی باشد. قانون مداری این انتظار را از حکومتها ایجاد می کند که بی دلیل حقوق شهروندان را محدود نکنند و به آنها احترام بگذارند. هدف ما در این مقاله تبیین تکالیف دولت نسبت به حقوق شهروندی در فقه و حقوق می باشد.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی و ابزار تحقیق، فیش برداری از منابع کتابخانه ای می باشد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از این است که در ایران قانون اساسی با شرع مقدس اسلام که به شرحی که خواهد آمد به نحو مبسوط به تصریح و تایید حقوق شهروندی پرداخته ،منطبق می باشد و بر حقوق بنیادی و قراردادی بشر تاکید شده است و در قوانین جانبی دیگر نیز حمایتهای قانونی و ضمانت اجراهای مناسب شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    از ابتدا تا انتهای مقاله اصول صداقت و امانتداری عایت گردیده است.

    نتیجه گیری

    حقوق شهروندی است که دولت موظف به تضمین آن است. مسیولیت متقابل شهروندان در قبال یکدیگر، قانون مداری و احترام به قوانین، منع تجاوز به مصالح عمومی و عدم تضییع حقوق دیگران از مهمترین ارکان است. که شهروندان موظف به رعایت آن ، در جامعه اسلامی می باشند. و در منشور حقوق شهروندی مصوب 1395 نیز پیش بینی شده است. بنابراین از یک سو حقوق افراد باید توسط حکومت اسلامی تامین و تضمین شود و از سوی دیگر شهروندان باید وظایف خود را در قبال دیگران رعایت نمایند.

    کلیدواژگان: شهروند، حقوق شهروندی، قانون اساسی، حقوق بشر
  • حمید سهرابی، اصغر عربیان*، نجاد علی الماسی صفحات 181-197
    زمینه و هدف

    از جمله شروطی که طرفین در هنگام تنظیم قرارداد بر آن توافق می کنند، تعیین شرط وجه التزام است. مقاله حاضر درصدد بررسی «تعدیل وجه التزام قراردادی در قانون مدنی فرانسه قبل و بعد از اصلاحیه سال 2016» است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق، تطبیقی و روش گردآوری اطلاعات، تحلیل اسنادی- حقوقی می باشد.

    ملاحظات اخلاقی

    نگارش مقاله حاضر بر پایه رعایت اصول اخلاقی نگارش مقالات از جمله امانتداری در ارجاع دهی است.

    یافته ها

    مقایسه قوانین قبلی و اصلاحیه قانون مدنی فرانسه (2016) عمدتا برگرفته از همنوایی و همگرایی با محیط بین المللی تحت تاثیر پدیده ی جهانی شدن می باشد تا بتواند ضمن حفظ شاکله ی اصلی قانون مدنی آن را نوسازی نماید.

    نتیجه گیری

    قانونگذار فرانسه درصدد همگام ساختن قراردادها و التزامات آن با قوانین اروپایی است. در گام بعدی بین منافع طرفین بدون توجه به مقتضیات بازار، برابری و رعایت آن را تضمین نماید. از این جهت قانونی پیشرو بوده که سایر نظام های حقوقی با در نظر گرفتن شرایط بومی می توانند از آن بهره ببرند.

    کلیدواژگان: تعدیل قرارداد، تعدیل وجه التزام، تعدیل وجه التزام قراردادی، حقوق فرانسه
  • حمید باقری، محمد نبی پور*، مهدی اسماعیلی، حسن حاجی تبار صفحات 199-220
    زمینه و هدف

    حفظ حریم خصوصی و لزوم حفظ آن در دنیای حقوقی امروزه به عنوان یک اصل مهم شناخته شده است. صیانت از این حق، شرایط لازم را برای رشد اندیشه و تعالی شخصیت افراد جامعه فراهم نموده است. بنابراین لازم است که حریم خصوصی افراد در تمام امور بخصوص در محاکم دادگستری و در تحصیل دلیل رعایت گردد. هدف ما در این تحقیق، شناسایی حریم خصوصی در مرحله تحصیل دلیل در محاکم دادگستری می باشد.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی و ابزار تحقیق، فیش برداری از منابع کتابخانه ای می باشد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از این است که حریم خصوصی، از موضوعات بنیادین حقوق بشری و یکی از مفاهیم نظامهای حقوقی توسعه یافته است که ارتباط بسیار نزدیک با کرامت انسانی دارد و احترام به حریم خصوصی اشخاص به مفهوم رعایت حرمت مسکن و محل کار افراد و محرمانه نگه داشتن مکالمات و مراسلات می باشد.

    ملاحظات اخلاقی

     از ابتدا تا انتهای مقاله اصول صداقت و امانتداری عایت گردیده است.

    نتیجه گیری

    با توسعه تکنولوژی و پیشرفت بشر تعرض به حریم خصوصی اشخاص افزایش یافته است. قانون مجازات اسلامی ،قانون آیین دادرسی کیفری ،قانون اساسی ،قوانین و مقررات مربوط به ارتباطات پستی، تلفن ، قانون مطبوعات و منشور حقوق شهروندی در زمره قوانین و مقرراتی هستند که گاه ضمنی و گاه صریحا از حریم خصوصی حمایت کرده اند..

    کلیدواژگان: حریم خصوصی، تحصیل دلیل، کرامت انسانی، حقوق ایران، اسناد بین المللی
  • خسرو خلیلی مهدیرجی، کیومرث کلانتری درونکلا*، حسین میری صفحات 221-238
    زمینه و هدف

    نهاد تعویق صدور حکم از جمله نهادهای موثر در جهت کاستن از رسیدگی های قضایی است. در پژوهش حاضر تلاش شده است به مبانی و آثار نهاد تعویق صدور حکم در ایران پرداخته شود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع کیفی و روش نگارش مقاله نیز به صورت توصیفی و تحلیلی است.

    یافته ها

    تورم زدایی کیفری، نظریات برچسب زنی و باز اصلاح پذیری از مهم ترین مبانی نهاد تعویق صدور حکم است. حفظ حقوق شهروندی و همبستگی اجتماعی از مهم ترین آثار و نتایج اجتماعی و تحقق امنیت قضایی و مسیوولیت پذیری دولت از نتایج عدالت محور تعویق صدور حکم می باشد.

    ملاحظات اخلاقی

    انجام پژوهش حاضر با مبنا قرار دادن اصول اخلاقی میسر شده است.

     

    نتیجه گیری

     تعویق صدور حکم به دلیل جدید بودن، نیازمند دقت است و نهادهای حقوقی و قضایی می بایست شرایط و معیارهای متعددی از جمله دارا بودن فرد مجرم از شرایط بهره مندی از این نهاد، امنیت قضایی، قضازدایی و عدالت محوری را مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: تعویق، حکم، حبس زدایی، بزه دیده محوری
  • افشین جعفری*، مهری توتونچیان صفحات 239-261
    زمینه و هدف

    بحث گذار از مقررات سخت از جنبه های مغفول حقوق بین الملل است که در این مقاله تلاش شده با تاکید بر کنوانسیون تغییرات اقلیمی پاریس تبیین و تحلیل شود.

    مواد و روش ها

    مقاله توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورداشاره پرداخته است.

    ملاحظات اخلاقی

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    در حقوق بین الملل شاهد گذار از حقوق سخت به حقوق نرم هستیم. این به ویژه در زمینه مسایل زیست محیطی مصداق دارد. حقوق نرم به دلیل انعطاف و انطباق با شرایط، ایجاد شرایط مشارکت گسترده دولت ها و کاهش مقاومت آن ها در قبال اجرای دستورالعمل ها بیش از پیش موردتوجه روزافزون قرارگرفته است. ویژگی های مورداشاره حقوق نرم سبب شده، دارای پتانسیل بالایی در توافقات و تصمیمات جمعی بین المللی به ویژه در زمینه مسایل زیست محیطی داشته باشد.

    نتیجه گیری

    کنوانسیون تغییرات اقلیمی پاریس تعهدات متعددی برای کشورهای پیشرفته، درحال توسعه و کوچک در راستای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای تعریف کرده است که در چارچوب حقوق نرم قابل تبیین است. فقدان ضمانت اجرای الزام آور آن گونه که در حقوق سخت مطرح است و تعهدات داوطلبانه اعضاء مبتنی بر همکاری و همزیستی دولت ها و تدوین مکانیسم حل و فصل اختلافات مبتنی بر سازش و همکاری مهمترین مصادیق و جنبه های گذار از حقوق سخت به حقوق نرم در کنوانسیون تغییرت اقلیمی پاریس است.

    کلیدواژگان: حقوق سخت، حقوق نرم، حقوق بین الملل، کنوانسیون تغییرات اقلیمی پاریس، ضمانت اجرا
  • امیرحسین مهدیان، اکبر فلاح *، علی فقیهی صفحات 263-281
    زمینه و هدف

    شرکت‌های سهامی از نظر حقوقی و اقتصادی یکی از شرکت‌های مهم تجارتی محسوب شده قالب و رابطه حقوقی که معرف حدود اختیارات و وظایف مدیران باشد، تحت عنوان ماهیت و جایگاه حقوقی مدیران از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مقاله تلاش شده، وکالتی بودن جایگاه مدیران در شرکت‌های سهامی خاص از منظر فقهی و در پرتو قانون تجارت بررسی شود.

    مواد و روش‌ها

     مقاله توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه‌ای به بررسی موضوع پرداخته شده است.

    ملاحظات اخلاقی

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت‌داری رعایت شده است.

    یافته‌ها

     از منظر فقهی نظریه‌ وکالت نمی‌تواند تبیین کننده جایگاه مدیران در شرکت‌های سهامی خاص در قانون تجارت باشد. شرکت‌های سهامی خاص داری شخصیت حقوقی خاص خود است که طی آن سهام‌داران دایما تغییر می‌کنند. در واقع به سادگی با تغییر حقوق و سهام خود، تغییر می‌کنند. از طرفی شخصیت حقوقی شرکت از شخصیت حقوقی شرکاء جدا بوده و با فوت و حجر سهام‌داران ارکان شرکت متزلزل نمی‌شود.

    نتیجه‌گیری

     در شرکت‌های سهامی خاص، مدیران یکی از ارکان شرکت و جزیی از بدنه شرکت تلقی می‌شوند. نظریه رکنیت حاوی دو جنبه است؛ یکی در رابطه شرکت با اشخاص ثالث که مبین اختیارات کامل برای مدیران است و دیگری در رابطه مدیران و شرکت که مدیران باید در چهارچوب اختیارات اعطایی عمل نمایند. نظریه رکنیت مدیران برای شرکت که مفید اختیارات کامل برای مدیران می‌باشد در حقوق تجارت ایران پذیرفته‌شده است.

    کلیدواژگان: وکالت، مدیران، شرکت های سهامی خاص، قانون تجارت، رکنیت
  • محمدرضا زنده دل برون، مصطفی تقی زاده انصاری*، منصور امینی، نجاد علی الماسی صفحات 283-304
    زمینه و هدف

     جبران خسارات زیست محیطی دریایی از موضوعات مهم ضمانت اجرای حمایت از محیط زیست دریاهاست. در این مقاله تلاش شده، جبران خسارات زیست محیطی دریایی و رویکرد سازمان بین المللی دریانوردی (آیمو) در این خصوص بررسی شود.

    مواد و روش ها

    مقاله توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    سازمان بین المللی دریانوردی با تاسیس صندوق بین المللی برای پرداخت غرامت برای خسارت آلودگی نفتی، ایجاد سازوکار مسیولیت و پرداخت غرامت برای خسارت مرتبط با حمل ونقل مواد خطرناک و سمی، پرداخت خسارت آلودگی ناشی از سوخت کشتی ها و تدوین الزامات مربوط به برداشت و شناورسازی کشتی های مغروقه، اقدامات متعددی در زمینه جبران خسارات زیست محیطی دریایی به عمل آورده است.

    نتیجه گیری

    سازمان بین المللی دریانوردی با شناسایی برخی تهدیدات محیط زیستی دریایی و زمینه سازی جهت تدوین و تصویب برخی از کنوانسیون ها و مقررات بین المللی به صورت موثری بر جبران خسارت زیست محیطی دریایی نقش مثبت ایفا کرده است اما واقعیت امر این است که اقدامات سازمان مذکور صرفا بخش های خاصی از دریانوردی را شامل می شود و از طرفی ماهیت آلودگی های زیست محیطی دریایی، بحث جبران را با چالش مواجه می کند زیرا گاها تعیین میزان دقیق خسارت به سادگی امکان پذیر نیست.

    کلیدواژگان: خسارت، آلودگی های زیست محیطی دریایی، سازمان بین المللی دریانوردی (آیمو)، آلودگی نفتی، مواد سمی و خطرناک
  • فخرالدین صمدی، مسعود راعی*، سید محمدمهدی غمامی صفحات 305-323
    زمینه و هدف

     آموزش موازین حقوق بشر از جمله سند 2030 یونسکو به عنوان یک سند آموزشی حقوق بشری یکی از موضوعات مهم مرتبط با حقوق بشر است که به ویژه در ایران محل بحث و نظر بوده است. در این مقاله تلاش شده به این مهم پرداخته شود که چالش های عدم آموزش موازین حقوق بشر مانند سند 2030 در ایران چیست.

    مواد و روش ها

    مقاله توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی مورد اشاره پرداخته است.

    ملاحظات اخلاقی

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    مهمترین چالش آموزش حقوق بشر در نظام حقوقی ایران، تعارض برخی قواعد حقوق بشری با موازین فقهی و حقوقی است. آموزش قواعد حقوق بشر از جمله در سند 2030 یونسکو در مواردی چون برابری و تساوی در ارث، قصاص، حق طلاق و شهادت دادن که با موازین فقهی و قواعد حقوقی مباینت دارد. تساوی در فقه و حقوق به تفاوت های طبیعی در خلقت زن و مرد اشاره دارد اما در سند 2030 بر یکسانی زن و مرد تاکید شده است.

    نتیجه گیری

    حق شرط به عنوان سازوکار رفع تعارض قواعد فقهی حقوقی با اسناد حقوق بشری مانند سند 2030 مطرح است اما در بسیاری موارد اسناد حقوق بشری مایل به حق شرط نبوده و لذا آموزش حقوق بشر به عنوان قواعد جهان شمول عملا به معنای نادیده انگاشتن موازین فقهی و قواعد حقوق داخلی است.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، آموزش حقوق بشر، سند 2030 یونسکو، حق شرط
  • حمیدرضا آقاباباییان، مریم مرادی*، سید باقر میرعباسی صفحات 325-343
    زمینه و هدف

    حملات سایبری از جمله نگرانی های پیچیده امنیتی در دوران معاصر هستند. با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر به دنبال بررسی وضعیت دولتهای کنشگر نسبت به حملات سایبری است.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر از نوع نظری، روش تحقیق، کیفی و از نوع توصیفی و تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی

     در پژوهش حاضر اصول اخلاقی نظیر ارجاع دهی علمی و مبتنی بر رعایت حقوق مولفین مدنظر قرار گرفته است.

    یافته ها

    حملات سایبری به عنوان یک عمل زیانبار، علیرغم تهدیدات گسترده و قدرت تخریبی بالایی دارند، مطابق اسناد بین المللی منع نشده اند. بنابراین عمل زیانبار ناشی از تهدیدات سایبری ممنوع نیستند و همین موضوع باعث تهدید تلقی شدن اینگونه حملات باشند.

    نتیجه گیری

    اثرات منفی ناشی از حمله سایبری می تواند گریبانگیر دولت های دیگری غیر از دولتی که حمله سایبری علیه او طراحی شده را در بر بگیرد. مبارزه با حملات سایبری و خسارات ناشی از آن می بایست در حقوق بین الملل و در راستای حقوق و منافع کشور خسارت دیده سامان داده شود. در نظر گرفتن حملات سایبری خسارت بار در زمره حملات جنگی، راهکار حقوقی بین المللی برای دفع تهدیدات ناشی از آن است.

    کلیدواژگان: دولت کنشگر، حملات سایبری، حقوق بین الملل، فضای سایبری
  • ابوالفضل قهاری، مهدی طالقان غفاری*، احسان نعمتی صفحات 345-361
    زمینه و هدف

    اساسا بروز اختلاف و طرح دعوی در محاکم، یکی از مسایل اجتناب ناپذیر جهان کنونی است که حق اختراع نیز به دلیل تنوع و پیچیدگی آن بیشتر با این مشکل مواجه است. قانون گذاران کشورهای مختلف با هدف توسعه اقتصادی و گسترش روابط بین المللی اقدام به حمایت از مخترعین می نمایند. در همین راستا کنوانسیون های متعددی با وضع قوانین در خصوص حقوق مالکیت فکری، گامی بلند برای تحقق نظام واحد در زمینه ی مالکیت فکری برداشته اند.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق آن به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ای است.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    نقض حق اختراع اگر موجب قرارداد یا در بستری غیرازقرارداد به وقوع بپیوندد موجب مسیول قلمداد نمودن شخص ناقض می گردد که شناسایی قانون حاکم بر این تنازع در صورت وجود عنصری خارجی بعضا با مصایب بسیار همراه است و مسیله تعارض قوانین مطرح می گردد.

    نتیجه

    در انتخاب قانون حاکم، اصل آزادی اراده به موجب نظام های حقوقی مختلف مورد پذیرش واقع شده و در صورت عدم تحقق انتخاب قانون توسط طرفین تنازع، قانون کشور محل تقاضای حمایت در تعهدات قراردادی و همچنین در تعهدات غیر قراردادی می تواند به عنوان معیاری بین المللی در دعاوی حق اختراع مورد قبول قرار گیرد. همچنین قضات محاکم داخلی می توانند بر اساس قواعد کنوانسیون های بین المللی که کشور ایران به آنها پیوسته است، اقدام به صدور رای نمایند.

    کلیدواژگان: مالکیت فکری، مالکیت صنعتی، حاکمیت اراده، محل تقاضای حمایت
  • عباس قاسمی، رضا رنجبر*، حمید عیوضی صفحات 363-380
    زمینه و هدف

    یکی از مباحث مهم اصول فقه، اصول عملیه است و اصل استصحاب در میان این اصول از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در این مقاله تلاش شده به بررسی استصحاب و آثار آن در حقوق مدنی و قانون مجازات اسلامی با رویکردی به دیدگاه های امام خمینی پرداخته شود.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    اصل استصحاب به عنوان یکی از اصول عملیه پذیرفته شده در منابع فقهی و اصولی معتبر می باشد. استصحاب از ماده صحب به معنای مصاحبت و به همراهی طلبیدن کسی یا به همراه داشتن چیزی است. و در اصطلاح فقه عبارت است از حکم به بقا چیزی که در زمان سابق یقینی و محقق بوده و در زمان حاضر مورد تردید قرار گرفته است. از دیدگاه امام خمینی (ره)، استصحاب یک اصل شرعی است که به منظور حفظ واقع که یقین سابق طریق وکاشف از آن است، وضع شده است. مطابق با اصول قانون اساسی می توان در صورت فقدان حکم مسیله می توان به این اصل استناد نمود.

    نتیجه گیری

    در مباحث مربوط به حقوق مدنی ازجمله مباحث بیع، خیار و نکاح از اصل استصحاب استفاده شده است. در قانون مجازات ایران نیز استصحاب مبنای بسیاری از احکام قانونی قرار گرفته است که از آن جمله می توان به احکام مقرر در مورد استصحاب عدم مسلوب الاختیار بودن و عدم بلوغ و افاقه و عدم کفر و توبه اشاره کرد.

    کلیدواژگان: استصحاب، بیع، خیار، نکاح، توبه
  • عزیزه بهلولی، احمدرضا خزایی*، جمشید معصومی صفحات 381-399
    زمینه و هدف

     نهاد فرزندخواندگی و مقررات حاکم بر آن، یکی از موضوعات مهمی می باشد که مورد توجه سیاست گذاران و قانون گذاران قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر بررسی ماهیت نظام حقوقی حاکم بر فرزندخواندگی در ایران و آمریکا می باشد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که در نظام حقوقی ایالات متحده آمریکا، نهاد فرزند-خواندگی در چهار وضعیت مختلف مورد شناسایی قرار گرفته است. حال آن که در نظام حقوقی ایران، نهاد مزبور صرفا در یک وضعیت ثابت پیش بینی شده است.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت-داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    چندگانگی ماهیت نظام حقوقی فرزندخواندگی در ایالات متحده آمریکا حاکم می باشد اما در مقابل نظام حقوقی فرزندخواندگی از نظر ماهیتی ایران دارای یکپارچگی می باشد در نتیجه در موارد ابهام، در نظام حقوقی ایران ابهام مزبور باید در پرتو اصول و قواعد حاکم بر فضای حقوق عمومی حل و فصل شود و حال آن که در نظام حقوقی ایالات متحده آمریکا، موارد ابهام، بر حسب این که در چه مصداقی از نهاد فرزندخواندگی مورد بحث می باشد، ممکن است در پرتو اصول و مبانی حقوق عمومی و یا حقوق خصوصی حل و فصل شود.

    کلیدواژگان: فرزندخواندگی، سرپرستی، ایران، آمریکا، قیمومت
  • حسین ایزدی، اصغر عباسی*، مهدی اسماعیلی صفحات 401-417
    زمینه و هدف

     گردشگران می توانند قربانی جرایم متعددی مثل سرقت، قتل، تجاوز جنسی، گروگان گیری و نظایر آن ها قرار گیرند. در این مقاله تلاش شده رویکرد حقوق کیفری ایران در خصوص بزه دیدگی گردشگران خارجی بررسی شود.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    سیاست جنایی ایران تمایلی به شناسایی جرایم خاص گردشگران خارجی در قالب نظام افتراقی ندارد. قوانین عمومی حمایت از بزه دیده در نظام حقوقی ایران بر گردشگران بزه دیده خارجی حکم فرماست و دادگاه ها در صورت رویارویی با بزه دیدگی گردشگران خارجی، بر مبنای قوانین عمومی حکم می کنند. حمایت شدن مالی و معنوی، حق آگاهی یافتن، اقامه دعوی و حق تساوی در برابر دادگاه و حمایت از شهود و مطلعین ازجمله حقوق بزه دیده در حقوق کیفری ایران است که در خصوص گردشگران خارجی بزه دیده نیز اجرا می شود.

    نتیجه گیری

    قوانین کیفری موجود کفایت لازم را در حمایت از گردشگران خارجی بزه دیده ندارد. با توجه به اهمیت گردشگری خارجی، لازم است نوعی رویکرد افتراقی در حمایت از گردشگران بزه دیده خارجی صورت گیرد به نحوی که روند رسیدگی به دعاوی سریع تر و مجازات های بازدارنده تر تدوین شود. در بحث پیشگیری نیز خلاءهایی چون فقدان پلیس گردشگری، عدم رویگرد و نگرش پیشگیرانه عوامل مرتبط و ذی نفع با گردشگری خارجی وجود دارد.

    کلیدواژگان: بزه دیدگی، گردشگران خارجی، سیاست کیفری افتراقی، پیشگیری
  • جبرائیل فولادیان قراخانلو، رحیم وکیل زاده*، حمید عیوضی صفحات 419-437
    زمینه و هدف

    عدالت اقتضاء می کند که در راستای اعمال مجازات ها، تناسب و همانندی میان وضعیت قربانی و مجرم وجود داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر تحلیل مقاصدی مماثلت در قصاص در پرتو مذاهب اسلامی است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که رویکرد مقاصدی به صورت پیش فرض از سوی فقهای امامیه، حنفیه و حنابله در باب مماثلت قصاص مورد پذیرش قرار گرفته است؛ درحالی که در همین ارتباط، رویکرد سنتی مورد پذیرش فقهای مالکی و شافعی قرار گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت-داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    در پرتو رویکرد مقاصدی، فقهای امامیه، حنفیه و حنابله حکم به عدم جواز مماثلت در قصاص صادر نموده اند، اما در پرتو رویکرد سنتی، فقهای مالکی و شافعی، قایل به جواز مماثلت در قصاص می باشند.

    کلیدواژگان: قصاص، مماثلت، فقه امامیه، مذاهب اسلامی
|
  • Zohreh Farrokhi *, Frank Khaksar, Behnam Ensafi Azar Pages 1-16
    Background and Objectives

    Acceptance of international intellectual property treaties, such as; Paris, Bern, Washington, Rom and Trips by many countries can be considered as a means of international protection of intellectual property rights. The important of these principles are: national treatment, most-favored-nation, minimum wages, prohibition of unfair competition and prohibition of abuse of rights. Due to the effective role of these principles in interpreting the rules set forth in international treaties and determining the scope of international protection in intellectual property studies are important.

    Materials and Methods

    Method of studying is descriptive-analytical, based on the information of libraries and scientific sites.

    Findings

    Governments should join to the international treaties to protect their citizens' intellectual properties rights against other states. The result of these actions is the acceptance of the principles of the treaties, that leads to provide international support of the owners' rights of some intellectual properties.

    Ethical considerations

     

    This article respected of the intellectual property rights of the authors whose works have been exploited.

    Conclusion

    Considering the persistence, acceptance of the principles {National behavior, Most-favored-nation, Minimum wages, Prohibition of unfair competition and Prohibition of abuse of rights} by contracting states and the unity of the criterion of section 1 (1) of article 38 of the international court of justice in the Hague, the theory can be proposed to accept these principles by civilized nations such as the contracting states. The general principles of international intellectual property law are called.

    Keywords: intellectual works, Property, Legal Principles, International Treaties
  • Zahra Hasanvand, Mohammad Bahrami Khoshkar, Ali Bhraminejad Pages 17-34
    Background and Aim

    One of the most important issues in the world of law is to prevent the abuse of rights. The institution of marriage, given that it has a non-financial nature with many financial implications; Allows the abuse of rights in some cases. One of these cases is marriage in the case of a couple's disease, which we will examine in the present study.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    In fact, diseases can be divided into two categories. The first category of diseases that lead to death in a short time. Certainly, these diseases are subject to Article 945. The second category of diseases that cause death after a long time. These diseases themselves are divided into two categories; Diseases that a person suffers from for a long time from the time of marriage to death. These diseases do not appear to be covered by Article 945.

    Conclusion

    In Article 945 of the Civil Code, in order to prevent the abuse of rights, the legislator has deprived the wife of inheritance with the mentioned conditions. But it should be kept in mind that in addition to inheritance, marriage has other financial effects such as alimony, dowry, retribution, and so on. Therefore, covering these gaps by the legislator seems to be necessary to increase transparency.

    Keywords: inheritance, Marriage, Divorce, matrimony, financial rights
  • Ameneh Mazlumzadeh, Abdolreza Jamalzadeh *, Roghayeh Shahabi Pages 35-56
    Background and Aim

    The discussion of children and the digital environment is one of the important concerns, including in the field of jurisprudence, economics and law; What are the rights of children in the digital environment and what is the approach of jurisprudence and law regarding commercial advertising using children in cyberspace is one of the important issues in this regard, which is tried to be examined in this article.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical article using the library method to examine the question in question.

    Findings

    A wide range of children's rights including privacy, good access to digital environment, protection against sexual abuse and commercial advertising are the most important principles related to children's rights in the digital environment. There is no direct discussion of this in jurisprudence, but the need to protect the rights of the child, including in commercial advertising in the digital environment, can be deduced from a review of jurisprudential sources. In Iranian law, however, there are limited rules on children's rights in the digital environment, and there are no clear and coherent legal rules on the use of children in commercial advertising in the digital environment in Iranian law.

    Conclusion

    Monitoring children's activities in the digital environment, formulating appropriate laws in this regard and increasing the level of literacy and awareness of children in the use of digital environment are the most important strategies to protect children's rights in this area, especially in the field of commercial advertising.

    Keywords: Child, Child Rights, digital environment, Privacy, Commercial advertising, relevant content
  • Ali Asnaashari, Nader Mardani *, Ahmad Asadian Pages 57-71
    Background and Aim

    Arbitration is one of the ways to resolve disputes between individuals that is considered by many businessmen today, especially in business and contracts, and has many applications in the season of hostility. In this article, we aim to identify and enforce commercial arbitration awards in Iran and in the 1958 New York Convention.

    Findings

    The findings indicate that considering that this type of proceedings, firstly: due to the specialized aspect, secondly due to the elimination of many bureaucracies and special court procedures, thirdly due to the low cost and fifthly due to the short process of proceedings Based on the International Commercial Arbitration Law and the New York Convention, the recognition and enforcement of foreign arbitral awards in Iran is prescribed. Ethical considerations: In all stages of writing the article, the principles of honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    Recognition and enforcement of foreign arbitral awards is an integral part of the enforcement of foreign court rulings and many considerations and principles regarding the enforcement of foreign judgments in the executive court are taken into account when requesting the enforcement of foreign arbitral awards. The procedure for enforcing foreign arbitral awards under the International Commercial Arbitration Act and the New York Convention is different from the manner in which civil judgments are enforced.

    Keywords: Identification, enforcement, Commercial arbitration, New York Convention
  • Mehdi Abedi, Ahmad Reza Khazaei * Pages 73-86
    Background and Aim

    Commitments are an important part of law and even our daily lives. For this reason, it is important to address the terms and conditions of the transfer of commitment, the ethical standards that govern them, and even to know the laws and regulations in this field. The present study raises the question: What are the elements of the ethical criteria governing the transfer of obligation in domestic law?

    Findings

    The findings show that the transfer of commitment, although required by law, is sustainable based on moral principles and good morals; Considers the issue of compensation in the obligation; Is based on satisfaction; The beneficiary participates in the transfer of the obligation and finally considers the exchange of the transfer in certain cases.

    Conclusion

    Institutions similar to the transfer of commitment are seen in Iranian domestic law, but this acceptance never means the existence of the institution of transfer of commitment in domestic law, in other words, the vacancy of such an institution is felt. Because in the transfer of obligation, the obligation is transferred with all its functions and its guarantees remain, and the most important guarantees are ethical principles and criteria such as consensus of the parties, participation in the transfer of commitment, agreement of the obligation and following good morals. In this case, the transfer of commitment can be accepted in domestic law as an institution.

    Keywords: ethical criteria, Transfer of commitment, Obligation, Iranian Law
  • Mohsen Khakinahad, Alireza Rajabzadeh *, Alireza Mazloom Rahni Pages 87-104
    Background and Purpose

    The Possessory will of the deceased is indebted to one of the important issues in jurisprudence that is the subject of discussion. In this article, we have tried to examine the status of the testator's Possessory will and property and what is the jurisprudence and law approach regarding the debtor's inheritance option.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical article using the library method to investigate the question.

    Ethical considerations

     

    In this article, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    The heir's possessions in the estate must be in line with the deceased's religion in order to be considered legitimate and valid. The debts of the deceased do not belong to the heirs. In order for the estate to be ready to join the heirs' property, it must be liquidated, and the debts and financial obligations of the heir take precedence over the acquisition of the heirs.

    Conclusion

    The immersion of religion in the will does not prevent the cucumber from being transferred to the heir, although the money in which the cucumber is present is not transferred to the heir due to the existence of religion.Keywords: Inheritance, Will, Proprietary Will, Inheritance option clause, Debtor Dead

    Keywords: inheritance, will, Proprietary Will, Inheritance option clause, Debtor Dead
  • Nima Kianersi, Mohsen Shekarchizadeh *, Masoud Zamani Pages 105-120
    Background and Aim

    Accusation is one of the well-known approaches in the field of criminal law, which was first introduced in the United States and then has found a special place in the legal system. The purpose of the present study is to investigate the role of the charge transaction in the criminal law of Iran and the United States and its effect on adjudication, which is also pursued from a jurisprudential perspective.

    Materials and Methods

    The method of this study is descriptive-analytical and citing articles, books and related documents in the field of criminal and judicial law.

    Findings

    Proponents of the deal see the charge as a way to prosecute and reduce crime, while opponents see the consequences, including coercion, conviction of innocents, and lack of guarantees from offenders.

    Ethical considerations

     

    The present study has been written while preserving the rights of authors and observing the principles of writing ethics.

    Conclusion

    The lack of comprehensive laws in this area in the United States has led to challenges such as the conviction of innocents. But in the Iranian penal system, the existence of restorative justice capacities is a good opportunity to recognize the charge. Therefore, the prediction of this institution in the Iranian penal system, in addition to reducing the volume of cases and court costs, causes embarrassment to the defendant.

    Keywords: Charge Transaction, Criminal law, Iran, USA, Judiciary
  • Azim Aliarab, Mahdi Khaghani Esfahani *, Seyed Mahmoud Majidi Pages 121-139
    Background and Aim

    Analysis of the use of the maximum available capacity of civil society elements in the Iranian people to strengthen participatory criminal policy is the subject of this study.

    Materials and Methods

    The present research method is a description of qualitative content and has been written by collecting information from legal sources.

    Findings

    The participation of civil society removes the criminal justice system from its mere formality and reduces the volume of formal judiciary so that it can improve the efficiency of the criminal justice system in areas such as crime prevention and efficient fight against the overall crime rate.

    Ethical considerations

     

    In this article, we have tried to observe the originality of the texts, honesty and trustworthiness.

    Conclusion

    Participation of criminal policy means distancing oneself from repressive criminal government and pure government and the presence of civil society in all legal stages and processes that can work with official institutions, judiciary, criminals and victims in resolving legal disputes and implementing measures. And various crime prevention plans have a role and intervention.

    Keywords: Criminal policy, Government, civilian clothes, Participatory, Participatory criminal policy, Crime Prevention
  • Mohsen Keyhan, Sirous Heidari *, Mostafa Mandegar Pages 141-160
    Background and Aim

    The principle of stability of litigation elements (Immutability Principle) requires that the elements of the litigation remain as stable as possible, and probable changes must be made within the framework of the regulations. In the present article, an attempt has been made to discuss various modifications on the subject matter of civil litigation and the rules governing it.

    Findings

    Various legal methods of modifying the subject matter of claim, including increasing the claim, reducing the claim and changing the claim, are provided in Article 98 of the Civil Procedure Code.

    Conclusion

    Increasing demand means increasing the amount of demand and entails a quantitative growth of the claim while decreasing demand is its opposite. Changing a demand means replacing a new demand instead of the damand inserted in the petition. If the increase or change of the demand is outside the prescribed deadline or does not meet the condition of unity of origin and connection with the original demand, will not be admissible by the court. Triple modifications on demand will affect the scope of the court proceedings and will also affect the ability to review or appeal. In addition, an increase in the claim will inevitably lead to an increase in the cost of the proceedings and a change in the claim may have such an effect according to the case.

    Keywords: Subject of Litigation, Demand for Relief, Principle of Litigation Stability, Increase of Demand, Decrease of Demand, Change of Demand
  • Khodabakhsh Avareh, Ahmad Asadian *, Nader Mardani Pages 161-179
    Background and Aim

    According to the law, all members of society are equal before the law, and from a human point of view, nothing is superior. When man accepted social life, he relinquished maximum use of his rights and accepted the rules of collective life. Of course, this conscious restriction creates the expectation from governments not to restrict and respect the rights of citizens for no reason.

    Findings

    The findings indicate that in Iran, the constitution is in accordance with the holy Sharia of Islam, which is described in detail in the following explanation and affirmation of citizenship rights, and emphasizes the fundamental and contractual human rights and in Other ancillary laws include legal protections and guarantees of proper performance.

    Ethical considerations

     

    From the beginning to the end of the article, the principles of honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    This is the citizenship rights that the Islamic State is obliged to guarantee. Citizens' mutual responsibility towards each other, rule of law and respect for laws, prohibition of encroachment on public interests and violation of the rights of others, enjoining what is good and forbidding what is evil, and performing financial duties are among the most important pillars. Which citizens are obliged to observe in the Islamic society. Therefore, the manifestation of citizenship rights in Islamic society is a two-way street. On the one hand, the rights of individuals must be guaranteed by the Islamic government, and on the other hand, citizens must fulfill their duties towards others.

    Keywords: citizen, citizenship rights, Constitution, Human rights
  • Hamid Sohrabi, Asghar Arabian*, Najad Ali Almasi Pages 181-197
    Background and Aim

    One of the conditions that the parties agree on when drafting the contract is determining the condition of the obligation. The present article seeks to examine the "adjustment of the contractual obligation in the 2016 French Civil Code."

    Materials and Methods

    The research method is comparative and the data collection method is documentary-legal analysis. Ethical considerations: The writing of the present article is based on the observance of ethical principles of writing articles, including fidelity in citation.

    Results

    Comparison of previous laws and the amendment of the French Civil Code (2016) is mainly based on compliance and convergence with the international environment is influenced by the phenomenon of globalization in order to be able to modernize it while maintaining the original structure of the civil law.

    Conclusion

    The French legislature seeks to bring contracts and their obligations into line with European law. In the next step, to ensure equality and observance between the interests of the parties, regardless of market requirements. In this sense, it is a progressive law that other legal systems can take advantage of, taking into account indigenous conditions.

    Keywords: Contract Modification, ObligationModification, Contractual Modification, French Law
  • Hamid Bagheri, Mohammad Nabipour *, Mehdi Esmaili, Hassan Haji Tabar Pages 199-220
    Background and Aim

    Privacy and the need to protect it in the legal world today is recognized as an important principle. The protection of this right has provided the necessary conditions for the growth of thought and the excellence of the personality of individuals in society. Therefore, it is necessary to respect the privacy of individuals in all matters, especially in the courts of justice and in the study of reason. Our goal in this study is to identify the privacy of the evidence in the courts.

    Materials and Methods

    The present article is a descriptive-analytical method and research tool, taking notes from library resources.

    Findings

    The findings indicate that; Privacy is one of the fundamental issues of human rights and one of the concepts of developed legal systems that is very closely related to human dignity and respect for the privacy of individuals in the sense of respect for the home and workplace of individuals and keeping conversations and correspondence confidential.

    Ethical considerations

     

    From the beginning to the end of the article, the principles of honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    With the development of technology and human progress, invasion of privacy has increased. The Islamic Penal Code, the Code of Criminal Procedure, the Constitution, laws and regulations related to postal communications, telephone, press law and the Charter of Civil Rights are among the laws and regulations that sometimes implicitly and sometimes explicitly protect privacy.

    Keywords: Privacy, Reasoning, Human dignity, Iranian Law, International Documents
  • Khosrow Khalili Mahdirji, Kiomars Kalantari Dronkola *, Hossein Miri Hossein Miri Pages 221-238
    Background and Aim

    The institution of postponing the issuance of verdicts is one of the effective institutions in order to reduce judicial proceedings. In the present study, an attempt has been made to address the principles and effects of the institution of postponement of sentencing in Iran.

    Materials and Methods

    The present study is qualitative and the method of writing the article is descriptive and analytical.

    Findings

    Criminal de-inflation, labeling and re-acceptance theories are the most important principles of sentencing. The protection of citizenship rights and social solidarity are among the most important social effects and consequences, and the realization of judicial security and the responsibility of the government are among the justice-oriented consequences of postponing the issuance of a sentence.

    Ethical considerations

     

    The present study is based on ethical principles.

    Conclusion

    Postponement of sentencing due to newness requires care and legal and judicial institutions should consider various conditions and criteria, including the offender having the conditions to benefit from this institution, judicial security, extrajudicial and justice-oriented Give.

    Keywords: Postponement, sentence, Detention, Axis victim
  • AFSHIN JAFARI *, مهری Toutounchian Pages 239-261
    Background and Aim

    The discussion of the moving from strict regulations is one of the neglected aspects of international law, which in this article tries to explain and analyze with emphasis on the Paris Convention on Climate Change.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical article using the library method to investigate the question.

    Ethical considerations

    In this article, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    In international law, we are witnessing a transition from hard law to soft law. This is especially true in the field of environmental issues. Soft rights have received increasing attention due to their flexibility and adaptability to conditions, the creation of conditions for broad government participation, and the reduction of their resistance to the implementation of directives. The mentioned features of soft law have caused it to have a high potential in international agreements and collective decisions, especially in the field of environmental issues.

    Conclusion

    The Paris Convention on Climate Change has created a number of commitments for developed, developing and small countries, the main focus of which is the rapid reduction of greenhouse gas emissions, which is in line with the goals of reaching the desired temperature. The binding nature of the Convention's rules, the mixing of environment and security, the voluntary commitments of members based on the cooperation and coexistence of governments, the development of dispute resolution mechanisms are the most important examples of the moving from hard law to soft law in the Climate Change Convention.

    Keywords: Hard Law, Soft Law, International Law, Paris climate change convention, Enforcement Guarantee
  • Amir Hossein Mehdian, Akbar Fallah*, Ali Faqihi Pages 263-281
    Background and Aim

    joint stock companies are considered as one of the most important commercial companies in terms of law and economics. In this article, an attempt has been made to examine the legal status of managers in Private limited companies from a jurisprudential perspective and in the light of commercial law.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical article using the library method to examine the question in question. Ethical considerations: In this article, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    From a jurisprudential point of view, the theory of advocacy can not explain the position of managers in Private limited companies in commercial law. Private limited companies have their own legal personality, during which the shareholders are constantly changing.

    Conclusion

    In Private limited companies, managers are considered as one of the pillars of the company and part of the body of the company. Being a pillar theory has two aspects; One is in the relationship between the company and third parties, which indicates full authority for managers, and the other is in the relationship between managers and the company, which managers must act within the framework of the granted authority. The theory of Being a pillar governance for the company, which is useful for full authority for managers, has been accepted in Iranian commercial law.

    Keywords: Advocacy, Managers, Private LimitedCompanies, Business Law, Being aPillar
  • MohammadReza Zande Del Boroon, Mostafa Taghizade Ansari *, Mansour Amini, Nejad Ali Almasi Pages 283-304
    Background and Aim

    Marine environmental indemnities is one of the important issues in guaranteeing the implementation of marine environmental protection. In this article, the compensation of marine environmental indemnities and the approach of the International Maritime Organization (IMO) in this field attempt has been to examine.

    Materials and Methods

    Thise article is Analytical descriptive and uses the library method.

    Ethical considerations

    In this article, Originality of texts, honesty and trusteeship Has been complied with.

    Findings

    The International Maritime Organization established the International Fund for Compensation for Indemnities to Oil Pollution, established a Liability and Compensation Mechanism for Compensation for the Transport of Dangerous and Toxic Substances, Compensation for Pollution from Ship Fuels, and P a number of measures to compensate for marine environmental indemnitiesick up and float sunken ships Has taken.

    Conclusion

    The International Maritime Organization in compensating for marine environmental indemnities by identifying some marine environmental threats and paving the way for the development and ratification of some international conventions and regulations, a positive role has played.but the fact is that On the other hand, the nature of marine environmental pollution challenges the issue of compensation to determine the exact amount of indemnities because sometimes it is not easy.

    Keywords: Indemnities, Marine Environmental Pollution, International Maritime Organization (IMO), Oil Pollution, Toxic, Dangerous Substances
  • Fakhradin Samdi, Masoud Raei *, Seyed MohammadMehdi Ghamami Pages 305-323
    Background and Aim

    Education of human rights standards, including the UNESCO 2030 document as a human rights education document, is one of the most important issues related to human rights, which especially in Iran has been the subject of discussion. This article the challenges of not teaching human rights standards such as the 2030 document in Iran examines.

    Materials and Methods

    Thise article is Analytical descriptive and uses the library method.

    Ethical considerations

    In this article, Originality of texts, honesty and trusteeship Has been complied with.

    Findings

    the conflict between some human rights rules and jurisprudential standards is The most important challenge of human rights education in the Iranian legal. in matters such as equality and equality in inheritance, retribution, The teaching of human rights rules, including the 2030 UNESCO document, the right to divorce and testimony, is in conflict with jurisprudential standards and legal rules. Equality in jurisprudence and law refers to the natural differences in the creation of men and women, but the 2030 document equality between men and women emphasizes.

    Conclusion

    The right to bet as a mechanism to resolve the conflict of legal jurisprudential rules with human rights documents such as the 2030 document, but in many cases human rights documents do not want the right to bet and therefore teaching human rights as a universal rule practically means ignoring jurisprudential standards and rules of law It is internal.

    Keywords: Human rights, human rights education, UNESCO 2030 Document, betting right
  • Hamidreza Aghababaeian, Maryam Moradi *, Seyyed bagher Mirabbasi Pages 325-343
    Background and Aim

    Cyber-attacks are one of the most complex security concerns in modern times. Given the importance of this issue, the present study seeks to examine the situation of active governments in relation to cyber-attacks.

    Materials and Methods

    The present article is theoretical, research method, qualitative and descriptive and analytical.

    Ethical considerations

    In the present study, ethical principles such as scientific referral and based on respect for authors' rights have been considered.

    Findings

    Cyber-attacks as a harmful act, despite their widespread threats and high destructive power, are not prohibited according to international documents. Therefore, harmful actions caused by cyber threats are not prohibited, and this issue can be considered as a threat of such attacks.

    Conclusion

    The negative effects of a cyber-attack can affect other governments than the government against which the cyber-attack is designed. The fight against cyber-attacks and the damage caused by them must be organized in international law in line with the rights and interests of the affected country. Considering harmful cyber-attacks as war attacks is an international legal solution to eliminate the resulting threats.

    Keywords: Active government, Cyber Attacks, International Law, Cyberspace
  • Abolfazl Ghahari, Mehdi Taleghan Ghaffari *, Ehsan Nemati Pages 345-361
    Background and Aim

    Basically, the occurrence of disputes and lawsuits in the courts is one of the inevitable issues in the current world, and patents are more faced with this problem due to its diversity and complexity. Legislators from different countries support inventors with the aim of economic development and expanding international relations. In this regard, several conventions have taken a big step towards the realization of a unified system in the field of intellectual property by enacting laws on intellectual property rights.

    Materials and Methods

    This research is theoretical and its research method is descriptive-analytical and the data collection method is library.

    Ethical considerations

    In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    Patent infringement, if it occurs under a contract or in a context other than the contract, causes the violator to be held liable.

    Conclusion

    In choosing the ruling law, the principle of free will is accepted by different legal systems and if the choice of law is not fulfilled by the parties to the dispute, the law of the country requesting protection in contractual obligations as well as in non-contractual obligations can be used as an international standard. To be accepted in patent claims. Judges of domestic courts can also rule in accordance with the rules of international conventions to which Iran has acceded.

    Keywords: Intellectual Property, Industrial Property, Sovereignty of the will, Place of request for support
  • Abbas Ghasemi, Reza Ranjbar *, Hamid Eivazi Pages 363-380
    Background and Aim

    One of the important issues of the principles of jurisprudence is the principles of theology and the principle of acceptance has a special place among these principles. In this article, Istehhab and its effects on civil law and the Islamic Penal Code with an approach to Imam Khomeini's views studes.

    Materials and Methods

    Thise article is Analytical descriptive and the library method uses.

    Ethical considerations

    In this article, Originality of texts, honesty and trusteeship Has been complied with.

    Findings

    The principle of istishab is valid as one of the accepted religious principles in jurisprudential sources and principles. Adoption of the word sahib means to accompany and accompany someone or to have something with you. And in the term of jurisprudence, it is the ruling on the survival of something that was certain and realized in the past and has been questioned in the present. From Imam Khomeini's point of view, istishab is a religious principle that has been established in order to preserve the fact that the former certainty is the way and the discoverer of it. According to the principles of the constitution, this principle can be invoked in the absence of a ruling.

    Conclusion

    In the issues related to civil law, including the issues of sale, cucumber and marriage, the principle of istishab has been used. In the Iranian Penal Code, istishab is the basis of many legal rulings, including the rulings on istishab of non-deprivation of liberty, immaturity, piety, infidelity and repentance.

    Keywords: Isteshhab, sale, Authority, matrimony, repentance
  • Azizeh Bohloli, Ahmad Reza Khazaei *, Jamshid Masoumi Pages 381-399
    Background and Aim

    The institution of adoption and its governing regulations is one of the important issues that have been considered by policy makers and legislators. The purpose of this study is to investigate the nature of the legal system governing adoption in Iran and the United States.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    The findings of the present study show that in the US legal system, the institution of adoption has been identified in four different situations. However, in the Iranian legal system, this institution is only predicted in a fixed state.

    Ethical Considerations

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    The multiplicity of the nature of the adoption legal system prevails in the United States, but in contrast to the adoption system, the nature of Iran is uniform in nature. As a result, in cases of ambiguity, in the Iranian legal system, this ambiguity must be resolved in the light of the principles and rules governing the public law environment. And in the United States legal system, ambiguities, depending on what instance of the institution of adoption is being discussed, may be resolved in the light of the principles of public or private law.

    Keywords: Adoption, Foster care, Iran, USA, guardian
  • Hossein Izadi, Asghar Abbasi *, Mehdi Esmaili Pages 401-417
    Background and Aim

    Tourists are victims of various crimes such as robbery, murder, rape, hostage taking and the like. This article the Iranian criminal law approach to the victimization of foreign tourists examines.

    Materials and Methods

    Thise article is Analytical descriptive and the library method uses.

    Ethical considerations

     In this article, Originality of texts, honesty and trusteeship Has been complied with.

    Results

    Iran's criminal policy to identify specific crimes of foreign tourists in the form of a differential system does not want. General Laws for the Protection of Victims In the Iranian legal system, foreign victims are governed by the courts, and the courts the basis of public laws in the event of a victimization of foreign tourists rule on. Financial and moral support, the right to be informed, the right to sue and the right to a court of law, and the protection of witnesses and informants are among the rights of victims in Iranian criminal law, foreign tourists also applies to injured.

    Conclusion

    The existing criminal laws are not sufficient to protect foreign tourists who are victims. Given the importance of foreign tourism, it is necessary to take a differential approach to protecting affected foreign tourists so that the process of processing cases is more expeditious and more deterrent punishments are developed. In the discussion of prevention, there are gaps such as the lack of tourism police, lack of reversal and preventive attitude of factors related to and stakeholders in foreign tourism

    Keywords: Victimization, Foreign Tourists, Differential Criminal Policy, Prevention
  • Jebrail Fooladian Gharakhanlou, Rahim Vakilzadeh *, Hamid Eivazi Pages 419-437
    Background and Aim

    Justice requires that there be proportionality between the victim and the offender in order to apply the punishment. The purpose of this study is to analyze the purposes of similarity in retaliation in the light of Islamic sects.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    The findings of the present study show that the intentional approach has been accepted by default by Imami, Hanafi and Hanbali jurists regarding the similarity of retribution; While in this regard, the traditional approach has been accepted by Maliki and Shafi'i jurists.

    Ethical Considerations

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    In the light of the intentional approach, Imami, Hanafi and Hanbali jurists have ruled that there is no permission for similarity in retribution, but in the light of the traditional approach, Maliki and Shafi'i jurists believe in the permission of similarity in retribution.

    Keywords: retribution, similarity, Fiqh of Imamiyya, Islamic sects