فهرست مطالب

مطالعات فقه اقتصادی - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 19، زمستان 1402)

نشریه مطالعات فقه اقتصادی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 19، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/13
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سهند نجادی ایجادکار، جواد کاشانی*، حمیدرضا علومی یزدی صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    مطالبه خسارت عدم ایفای تعهدات از موضوعات محل اختلاف در فقه است که از منظر حقوقی نیز محل بحث و بررسی است. هدف مقاله حاضر بررسی امکان و شرایط مطالبه خسارت عدم ایفای تعهدات است.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است. مواد و داده ها نیز کیفی است و از فیش برداری در گردآوری مطالب و داده ها استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متن، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته ها بر این امر دلالت دارد که در فقه چندان به بحث مطالبه خسارت عدم ایفای تعهدات پرداخته نشده و در کل می توان به وجود دو دیدگاه در این خصوص قایل بود. برخی قایل به جبران خسارت هستند اما مشهور فقها چنین دیدگاهی ندارند. در فقه تاکید اصلی بر الزام اجرای عین تعهد است. حقوق ایران، ضمن تاکید بر الزم اجرای عین تعهد، فسخ قرارداد و مطالبه خسارت نیز پذیرفته شده است، اما قانون گذار در مواجهه با مسیله خسارت به کلی گویی بسنده کرده است؛ قانون گذار ایران نه تنها انواع خسارت قابل جبران را به صراحت تعیین نکرده است، بلکه حتی در موارد تعیین شده نیز ضابطه ارزیابی خسارت را به دست نمی دهد؛ این درحالی است که انگار قانون گذار اصل وجود طریق جبرانی خسارت را در نقض تعهدات قراردادی نیز با قاطعیت در نظر نگرفته است.

    نتیجه

    لازم است در حقوق ایران، با توجه به اینکه در بسیاری مواقع الزام به اجرای عین تعهد وجود ندارد، مطالبه جبران خسارت، روش های جبران و ابزارهای ارزیابی خسارت به صورت دقیق تری مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مطالبه خسارت، عدم ایفای تعهد، اجرای عین تعهد، روش جبران
  • سیدرضا اسدی پور، مسعود راعی*، هرمز اسدی کوه باد صفحات 17-34
    زمینه و هدف

    بحث در خصوص حقوق اقتصادی شهروندان از منظر فقهی از موضوعات مهم و اساسی است که چندان مورد توجه قرار نگرفته است. هدف مقاله حاضر تبیین رویکرد فقه امامیه نسبت به حقوق شهروندان به ویژه دیدگاه جوادی آملی در این خصوص است.

    مواد و روش ها

    مقاله توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    در فقه امامیه و از جمله دیدگاه جوادی آملی حقوق اقتصادی شهروندان شامل حق اشتغال، حق توسعه و حق بهره مندی از رفاه، امنیت اقتصادی، عدالت اقتصادی، حق مالکیت کنترل تورم و عدم فساد و احتکار به رسمیت شناخته شده و مورد تاکید قرار گرفته است. در سیره حضرت علی(ع) نیز عناصر حقوق اقتصادی شهروندان به ویژه عدالت اقتصادی و عدم فساد اقتصادی مورد توجه زیادی بوده است. آنچه در این میان اهمیت زیادی دارد این است که تفاوتی میان حقوق اقتصادی زن و مرد وجود نداشته و صرفا در زمینه حق اشغال است که مصالح خانوادگی در نظر گرفته شده است.

    نتیجه

    با توجه به نقش مهم عوامل اقتصادی در توسعه و رشد و تعالی شهروندان و تاکید فقه امامیه بر رعایت و تحقق حقوق اقتصادی شهروندان، لازم است بسترهای تحقق این حق فراهم گردد.

    کلیدواژگان: حقوق اقتصادی، شهروند، حق اشغال، مالکیت، امنیت اقتصادی
  • مهدی کریمی شهرکی، محمدرضا پورعلی*، محمود صمدی لرگانی صفحات 35-54
    زمینه و هدف

    نقش و اهمیت کیفیت خدمات حسابرسی در زمینه گزارشگری مالی کیفیت منوط به دستیابی به کیفیت فرآیند حسابرسی است و توسعه اقتصادی در شرایط فعلی را مستلزم حسابرسی است و این مقوله در گرو کیفیت حسابرسی است. هدف این مطالعه بررسی اثر تعدیل کنندگی تجربه بر کیفیت حسابرسی در شرایط اقتصادی ایران است.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر بر اساس هدف کاربردی و توسعه ای می باشد. جامعه آماری کلیه حسابرسان شهر اصفهان بود که از 250 پرسشنامه توزیعی 209 پرسشنامه کامل گردید. روش آماری، استفاده از رگرسیون خطی چندگانه با کمک نرم افزار Smart PLS 3.0 در نظر گرفته شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    افزایش کیفیت حسابرسی سبب افزایش اعتماد سرمایه گذاران به گزارشگری مالی می شود و با توجه به شرایط اقتصادی ایران احتمال دستیابی شرکت به وجوه ضروری به عنوان اصلی ترین موتور حرکت شرکت، افزایش می یابد.

    یافته ها

    در شرایط فعلی اقتصاد ایران تجربه حسابرسان در رابطه با کیفیت حسابرسی نقش تعدیل کنندگی دارد.

    نتیجه

    نتایج تحلیل نشان دهنده نقش تعدیل کنندگی تجربه حسابرسان در رابطه با کیفیت حسابرسی در اقتصاد ایران بود. همچنین تجربه حسابرس در رابطه بین استراتژی های مجادله، واگذاری، حل مسیله، بسط برنامه کاری و کیفیت حسابرسی، دارای نقش تعدیل گری می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، تعدیل، حسابرس، شرایط اقتصادی
  • سعید یزدان پناه، محمدباقر فیجان* صفحات 55-74
    زمینه و هدف

    توسعه اقتصادی یکی از اهداف کشورهای مختلف است که تلاش برای تحقق آن عموما با تخریب محیط زیست همراه بوده است. این امر، حق بر محیط زیست سالم را به عنوان یکی از حقوق زیست محیطی را با چالش اساسی مواجه کرده است.  هدف مقاله حاضر بررسی این موضوع مهم است که از منظر فقه و حقوق، توسعه اقتصادی تحت تاثیر به رسمیت شناخته شدن حق بر محیط زیست سالم به چه صورت است؟ به عبارتی، حق برخورداری از محیط زیست سالم چه تاثیری بر توسعه اقتصادی دارد؟

    مواد و روش ها

    روش مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است. مواد و داده ها نیز کیفی است و از فیش برداری در گردآوری مطالب و داده ها استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متن، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته ها بر این امر دلالت دارد که در فقه و حقوق، حق بر محیط زیست سالم پذیرفته شده است. حق بر محیط زیست سالم سبب شکل گیری مفهوم و به عبارت دقیق تر نظریه ای تحت عنوان توسعه پایدار شده است که مطابق آن، توسعه اقتصادی باید در کنار رعایت مسایل زیست محیطی و حفاظت از عناصر محیط زیست صورت گیرد.

    نتیجه

    در حقوق ایران نیز بر توسعه پایدار به عنوان نتیجه تاثیر حق محیط زیست سالم بر توسعه اقتصادی تاکید شده است؛ امری که در فقه نیز در سایه توجه هم زمان به بهره گیری از طبیعت و در عین حال حفاظت از آن مورد تاکید قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: حق، محیط زیست سالم، توسعه اقتصادی، توسعه پایدار
  • مهدی آبدار اصفهانی، احسان علی اکبری بابوکانی* صفحات 75-88
    زمینه و هدف

    تعارض اصل و ظاهر در فقه اسلامی بر حوزه های قضاوت، حقوق، اقتصاد، سیاست اثرگذار است. به همین دلیل هدف پژوهش حاضر، بررسی دلایل فقهی تعارض اصل و ظاهر در عرصه اقتصاد است.

    مواد و روش ها

    روش تحلیل مقاله حاضر تحلیلی و توصیفی و با استفاده از ابزار کتابخانه ای است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در نگارش مقاله حاضر، اصل ارجاع دهی دقیق و مستند مورد توجه بوده است.

    یافته ها

    تقدم ظاهر بر اصل در قواعد: حلیت، اشتغال، اباحه و صحت نمود یافته که نشانگر توجه به زندگی اقتصادی و تکیه بر شهادت، اخبار و عدم بطلان ظاهر است. اما تقدم اصل بر ظاهر، به معنای آن است که در فقه اسلامی، حرمت ربا، نفی ضرر و ضرار و مشروع نبودن روزی حرام پذیرفته شده و آن هم به معنای جلوگیری از ترویج شیوه های ناسالم اقتصادی است.

    نتیجه

    مقدم بودن اصل بر ظاهر در قواعد حرمت ربا و لاضرر به دلیل اثبات آثار منفی آنان در زندگی فردی و اجتماعی هستند. اما مقدم بودن ظاهر بر اصل، با ابتناء بر ادله شرعی و عقلی، به دلیل رعایت مصالح جامعه، کنار گذاشتن اصل بی اعتمادی (اصل صحت) و ترویج حسن نیت برای تعامل اقتصادی میان افراد است.

    کلیدواژگان: اصل، ظاهر، تعارض، اقتصاد، فقه اسلامی
  • شایان وفا، علی زارع*، حسین مهرپور محمدآبادی صفحات 89-106
    زمینه و هدف

    قایم مقام تجارتی یکی از موضوعات مهم در حقوق تجارت ایران است که چندان به آن پرداخته نشده است. در این مقاله تلاش شده به بررسی مسیولیت و تعهدات قایم مقام تجارتی در فقه و حقوق ایران و حقوق فرانسه پرداخته شود.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است. مواد و داده ها نیز کیفی است و از فیش برداری در گردآوری مطالب و داده ها استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متن، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    در فقه ایران قایم مقام تجارتی در قالب وکالت قابل تبیین است. هم در فقه و حقوق ایران و هم در حقوق فرانسه، قایم مقام تجارتی در انجام تکالیف و وظایف خود از قبیل عدم تفویض یا نایب گرفتن کسی برای کلیه کارهای تجارتخانه، عدم کسب منافع مخفی و عدم افشای امور تجارتخانه، رعایت مصلحت تجارتخانه و نداشتن تعارض در منافع با اصیل در متعهد و مسیول می باشد.

    نتیجه

    هم در حقوق ایران و هم در حقوق فرانسه نظام خاصی در خصوص مسیولیت مدنی قایم مقام تجارتی وجود ندارد و قواعد عام مسیولیت مدنی که عمدتا بر پایه تقصیر است بر مسیولیت مدنی قایم مقام تجارتی حکمفرماست.

    کلیدواژگان: قائم مقام تجارتی، مسئولیت مدنی، تقصیر، فعل زیانبار، ضرر، تسبیب
  • پریا کرم زاده، حسین جوادی* صفحات 107-122
    زمینه و هدف

    در دهه های اخیر عامل دانش و نوآوری نقشی کلیدی و تعیین کننده در توسعه و شکوفایی اقتصادی کشورها ایفا کرده و دانش نیز به عنوان یکی از عوامل تولید مهم مورد توجه است. هدف مقاله حاضر، بررسی فقهی حقوقی جایگاه دانش اقتصادی در اقتصاد مقاومتی است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است. مواد و داده ها نیز کیفی است و از فیش برداری در گردآوری مطالب و داده ها استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است. 

    یافته ها

    هم در فقه و هم در حقوق ایران، به دانش اقتصادی پرداخته شده و مورد حمایت قرار گرفته است. تولید و به کارگیری دانش و استفاده از نیروی متخصص از مهم ترین عناصر دانش اقتصادی است. دانش اقتصادی نقش مهم و تاثیرگذاری در تحقق اقتصاد مقاومتی دارد. در اقتصاد، دانش و یادگیری فناوری و قابلیت های محوری عوامل اصلی تولید و رفاه در جامعه هستند. اقتصاد دانش بنیان نقش مهمی در تحقق اقتصاد مقاومتی دارد زیرا  یکی از موضوعات مهم تاکید شده در سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، دانش اقتصادی است.

    نتیجه

    با توجه به نقش تاثیرگذار دانش اقتصادی در تحقق اقتصاد مقاومتی و ثبات کشور، لازم است سیاست های اقتصادی در راستای تولید دانش اقتصادی تدوین و تعریف شود.

    کلیدواژگان: دانش اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، فناوری، تولید
  • سودابه طاهری، ناصرعلی افضل نژاد*، حسن اسدی صفحات 123-138
    زمینه و هدف

    باروری مصنوعی از جمله موضوعات چالش برانگیز حقوقی، پزشکی و اخلاقی در دوره معاصر بوده است. با در نظر داشتن مخالفان این شیوه از باروری، موافقان این شیوه از نظر فقهی و حقوقی نیز قایل به حقوق اقتصادی برای کودکان متولد شده از این روش هستند که در این پژوهش به آن پرداخته خواهد شد.

    مواد و روش ها

    روش مقاله حاضر تحلیلی و توصیفی و ابزار انجام تحقیق نیز کتابخانه ای است. 

    ملاحظات اخلاقی: 

    در نگارش مقاله حاضر، اصول اخلاقی ارجاع دهی و استناد به منابع مورد توجه نویسندگان است. 

    یافته ها

    حقوق کودکان متولد شده از باروری مصنوعی در فقه و حقوق اسلامی برای کسانی که از شیوه های علمی و مشخص بودن سرپرست و صاحب نطفه و یا با رعایت حقوق صاحب رحم در بحث رحم جایگزین است، محفوظ است. مهم ترین حقوق، بهره مندی از ارث، تامین نیازهای اقتصادی و برابری با سایر شهروندان است.

    نتیجه

    کودکان متولد شده از باروری مصنوعی در حالتی که صاحب اسپرم مشخص باشد، از وی ارث می برند. اما اگر اسپرم از سوی فرد بیگانه باشد، رابطه ارثی و تامین نیازهای اقتصادی وی از صاحب اسپرم قطع و کودک از مادر ارث می برد و تامین نیازهای اقتصادی وی بر عهده مادر است.

    کلیدواژگان: باروری مصنوعی، حقوق اقتصادی، ارث، فقه و حقوق اسلامی
  • هوشنگ مالکی مقدم، حسین علائی*، خدیجه کریمی صفحات 139-156
    زمینه و هدف

    اقتصاد محیط زیست امروزه به عنوان یک دانش جوان در دنیا شناخته می شود اما در سال های اخیر رشد شتابانی داشته است و توانسته بازارها و سیاست های اقتصادی کارآمدی را برای کنترل و مدیریت مشکلات محیط زیستی ابداع کرده و به کار گیرد. شاید یکی از دلایل این رشد شتابان نرخ بزرگ انتشار آلاینده ها و توجه بیشتر جوامع به مشکلات زیست محیطی باشد. هدف مقاله حاضر بررسی فقهی حقوقی تعامل حقوق مالیاتی با حقوق محیط زیست در ایران است.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    تعامل حقوق مالیاتی با حقوق محیط زیست به تدوین و شکل گیری مالیات سبز یا مالیات زیست محیطی منجر گشته است. در ایران در قوانین مختلفی مانند قانون برنامه چهارم به مسیله محیط زیست توجه شده است اما این به معنای تدوین و اجرای مالیات زیست محیطی نیست. در ایران، در حال حاضر آنچه ملاحظه می شود، حاکم بودن سیاست مدیریت آلاینده ها و حفاظت از محیط زیست بر اساس استاندارد و دریافت جریمه است که ناکارآمد است.

    نتیجه

    تدوین مالیات سبز در ایران ضروری است. با استناد به منابع فقهی نیز حفاظت از محیط زیست از اهمیت بالایی برخوردار بوده و بنابراین منابع فقهی نیز می تواند منبع تدوین مالیات سبز قرار گیرد. برای این امر لازم است ارزیابی های فنی از درصد و میزان آلایندگی عوامل و صنایع مختلف صورت گیرد، سپس به تناسب میزان آلایندگی عوامل آلوده کننده در بخش های مختلف اقتصادی، مالیات تعیین گردد.

    کلیدواژگان: مالیات، محیط زیست، جریمه، مالیات سبز
  • زهرا اکبری، محسن شکرچی زاده*، احمدرضا شکرچی زاده اصفهانی، فرامرز عطریان صفحات 159-174
    زمینه و هدف

    افزایش جرایم اقتصادی و شیوه های مختلف تطهیر درآمدهای نامشروع حاصل از این جرایم و بحث زنان در این مقوله، با توجه به نقش و جایگاه حساس زنان در خانواده و جامعه باید از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد. از طرف دیگر افزایش نقدینگی و فامیل بازی از عواملی هستند که بر وقوع و گسترش جرایم اقتصادی تاثیر عمده و بسزایی دارند.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد. برای گردآوری داده ها از شیوه کتابخانه ای و منابع اینترنتی و روش دلفی استفاده شده است و ابزار استفاده شده در این روش فیش نویسی و مصاحبه با خبرگان می باشد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    زنان در انجام جرم اقتصادی بیشتر نقش معاونت را دارند و کمتر خودشان مجرم اصلی هستند. در جایی که یک زن خودش مجرم اقتصادی باشد مطمینا از حمایت یک قدرت نفوذی و رابطه فامیل بازی برای انجام روند جرم اقتصادی استفاده کرده است.

    نتیجه

    اجمال و بی توجهی به زنان در قامت بزهکاران جرایم اقتصادی یکی از ویژگی های نظام حقوقی ایران است؛ در نتیجه، در مورد برخورد با جرایم اقتصادی زنان باید دقت بیشتری به عمل آورد و اینکه با توصیف واکنش ها و تدابیر موجود در مورد وضعیت جرایم زنان در جامعه و عدم اعتنا به راهکارهای ارایه شده و قرار گرفتن جامعه در شرایط خاص افزایش نقدینگی و فامیل بازی، پیش بینی می شود جرایم اقتصادی زنان در ایران در یک دهه آینده در پوشش های متنوع رو به افزایش خواهد بود.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، جرایم اقتصادی، نقدینگی، فامیل بازی
  • سارا رستمی* صفحات 175-192
    زمینه و هدف

    مدیریت توسعه پایدار از موضوعات مهم توسعه است که در سایه مفهوم توسعه پایدار، چندان مورد بحث و بررسی قرار نگرفته است. هدف مقاله حاضر بررسی مدیریت توسعه پایدار در کشورها از منظر حقوق بین الملل با تحلیلی بر فقه اقتصادی است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق، توصیفی تحلیلی است. مواد و داده ها نیز کیفی است و از فیش برداری در گردآوری مطالب و داده ها استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متن، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته ها حاکیست که در فقه اقتصادی، می توان به اصول و قواعد مهمی دست یافت که بر مدیریت توسعه پایدار دلالت دارد. اصل ضرر نرساندن در فرایند توسعه، رعایت اصل حفظ توازن و تعادل، اصل مسیولیت پذیری و عدم فساد در زمین و توجه به کرامت انسانی از مهمترین این قواعد و اصول است. در حقوق بین الملل نیز مدیریت توسعه پایدار در کنواسیون ها و اسناد مختلف بین الملل از جمله کنوانسیون ریو رعایت موازین حقوق بشر، حمایت از ارزش های اجتماعی و رعایت موازین زیست محیطی در فرایند توسعه، سه اصل اساسی است که بر مدیریت توسعه پایدار حاکم است. در اصل رعایت موازین زیست محیطی در فرایند توسعه، اصول مهمی نظیر اصل مسیولیت پذیری و جبران خسارت، اصل احتیاط و اصل همکاری و اطلاع رسانی در خطرات زیست محیطی نهفته است.

    نتیجه

    آنچه مهم است ضمانت اجرای قواعد و اصول حاکم بر مدیریت توسعه پایدار است. بدون ضمانت اجرا، قواعد حاکم بر مدیریت توسعه پایدار در حقوق بین الملل صرفا در حد توصیه نامه باقی خواهد ماند

    کلیدواژگان: مدیریت، توسعه پایدار، مسئولیت پذیری، ضرر نرساندن، ضمانت اجرا
  • مسعود قربانی کندسری، مهدی محمدیان امیری*، علی رضوانی صفحات 193-210
    زمینه و هدف

    قراردادهای هوشمند از قراردادهای نوین در حقوق قراردادهاست. در این مقاله، به تحلیل کارکرد قراردادهای هوشمند در ایجاد اسناد پرداخته می شود.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    قراردادهای هوشمند دارای کارکردهای مختلفی است. ازجمله این کارکردها می توان به انتقال دارایی ها، تایید هویت، ایجاد اسناد قانونی، و مدیریت تراکنش های مالی اشاره کرد. قراردادهای هوشمند یکی از نوآوری های حیاتی فناوری بلاک چین هستند که به ایجاد اسناد و معاملات بدون واسطه کمک می کنند. این تکنولوژی مبتنی بر قراردادهای هوشمند، امکان ایجاد و اجرای خودکار قراردادها را با کمک کدهای برنامه نویسی قابل اجرا بر روی بلاک چین فراهم می کند.

    نتیجه

    در یک اقتصاد پررونق و پویا، مالکیت یک مفهوم مهم به حساب می آید و بخش مهمی از فرایند اعتماد سازی در معاملات را به خود اختصاص می دهد. امروزه قراردادهای هوشمند مبتنی بر بلاک چین به عنوان تضمین کننده حقوق مالکیت اشخاص و سازمان ها مقبولیت قابل توجهی پیدا کرده اند. این ابزار شاید امیدوار کننده ترین راهکاری باشد که تا به امروز در برطرف کردن چالش های ثبت مالکیت دارایی ها ایجاد شده؛ چراکه فرآیند احراز هویت را ساده تر و ایمن تر، هم چنین اعتماد را از طریق شفافیت تقویت می کند.

    کلیدواژگان: قراردادهای هوشمند، بلاک چین، اسناد، معاملات بدون واسطه
  • سامان قاضی زاده، سید علیرضا هاشمی زاده کهنی*، سید پدرام خندانی صفحات 211-230
    زمینه و هدف

    اطاله صدور و اجرای احکام مدنی از مسایل و چالش ها و به عبارت دقیق تر موانع تحقق عدالت در نظام قضایی است که ابعاد اقتصادی آن چندان مورد توجه  قرار نگرفته است. هدف مقاله حاضر بررسی آثار اقتصادی اطاله صدور و اجرای احکام مدنی است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است. مواد و داده ها نیز کیفی است و از فیش برداری در گردآوری مطالب و داده ها استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متن، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

     اطاله صدور و اجرای احکام مدنی از دو جهت دارای آثار و به عبارتی زیان اقتصادی است. جهت اول اطاله صدور و اجرای حکم باعث ضرر اقتصادی به محکوم له می شود. در این خصوص در دعاوی با موضوع وجه نقد، خواهان حق تقاضای دریافت خسارت تاخیر تادیه تا تاریخ صدور حکم را دارد. در خصوص خسارت تاخیر تادیه بین فقها اختلاف نظر وجود دارد. اما بسیاری از فقها معتقد به امکان دریافت خسارت تاخیر تادیه هستند. در مورد تاخیر تادیه درمورد اطاله اجرای حکم نیز، دادگاه برحسب درخواست محکوم له، درحدود مقررات قابل رسیدگی پژوهشی و فرجامی است. جهت دوم اینکه، اطاله صدور و اجرای حکم باعث تحمیل هزینه های اقتصادی برسیستم قضایی و به تبع آن برطرفین دعوی می گردد.

    نتیجه

    لازم است خسارت تاخیر تادیه در غیر از موارد وجه نقد پذیرفته شود و از افزایش هزینه های دادرسی و اجرای احکام مدنی به منظور کاهش اطاله صدور و اجرای احکام جلوگیری شود زیرا حق دادرسی را زایل می سازد.

    کلیدواژگان: خسارت، اطاله، صدور حکم، اجرای حکم، تاخیر تادیه
  • تکتم سادات دولتی، داود اندرز*، منصور امیرزاده جیرکلی صفحات 231-248
    زمینه و هدف

    انتقال طلب یکی از موضوعات مهم حقوقی است که با توجه به مناسبات تجاری گسترده فرامرزی در عصر حاضر، در این مقاله تلاش شده از منظر فقه و حقوق موضوعه با رویکرد تطبیقی با اصول حقوق قراردادهای اروپا تبیین شود.

    مواد و روش ها

    روش مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از ابزار کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    انتقال طلب در فقه امامیه به صراحت مورد اشاره قرار نگرفته است. در قانون مدنی ایران نیز مواد مشخصی به انتقال طلب نپرداخته است. در فقه امامیه و حقوق مدنی ایران، انتقال طلب علی رغم برخی تفاوتها ماهیتی شبیه عقد حواله دارد. البته عقد حواله در شرایطی  انتقال طلب قلمداد می شود که حواله شونده،  بدهکار حواله کننده باشد. از مهمترین اثار انتقال طلب این است که در حقوق ایران و حقوق اصول قراردادهای اروپا، مدیون حق دارد در برابر انتقال گیرنده به عنوان طلبکار جدید از هر دفاع و ایرادی که در مقابل طلبکار اصلی داشته استفاده کرده و چنانچه طلب با قید و محدودیتی همراه باشد، با همان قید و محدودیت انتقال می یابد.

    نتیجه

    در انتقال طلب تضمینات پس از انتقال همچنان باقی می ماند. تجویز انتقال طلب به شخص ثالث در سیستم حقوق ایران بدون رضایت مدیون و انتقال آن با همه توابع می باشد موقوف به قبول انتقال طلب از جانب او می داند.

    کلیدواژگان: انتقال طلب، اصول حقوق قراردادهای اروپا، حاکمیت اراده، شخص ثالث، انتقل دهنده، انتقال گیرنده
  • فاطمه السادات قریشی محمدی*، رامین فغانی صفحات 249-266
    زمینه و هدف

    اهمیت توجه به اصول دادرسی و لزوم رعایت آن ها ایجاب می کند تا قوانین و مقررات داوری در عین تبیین این اصول، ضمانت اجرای عدم رعایت آن ها را نیز پیش بینی نماید. هدف مقاله حاضر بررسی ضمانت اجرای عدم رعایت اصول دادرسی در داوری در فقه و حقوق ایران و حقوق انگلیس است.

    مواد و روش ها

    روش مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است. مواد و داده ها نیز کیفی است و از فیش برداری در گردآوری مطالب و داده ها استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    در نظام داوری ایران به ویژه قانون داوری تجاری بین المللی به اصول دادرسی توجه شده است. با این حال به دلیل کلی گویی، خلاءها و ابهامی در خصوص جایگاه و ضمانت اجرای عدم رعایت اصول داوری وجود دارد. هرچند رویه قضایی محاکم ایران تلاش داشته تا این خلاء را مرتفع نماید دستاوردهای آن محدود بوده است. در مقابل نظام داوری انگلستان هم در تبیین جایگاه این اصول و در ضمانت اجرا چه نسبت به فرآیند داوری و چه رای داوری و شخص داور رویکردی دقیقی را اتخاذ کرده است و نظام داوری این کشور با توجه به جزیی ترین مسایل، عدم رعایت اصول دادرسی را با ضمانت اجرای موثر و کارآمدی مواجه ساخته است.

    نتیجه

    قانون داوری تجاری ایران اولین تجربه از یک قانون مدرن و هماهنگ با معیارهای پذیرفته شده بین المللی است. با تصویب قانون، آزادی و اختیار طرفین و داوران به نسبت قابل ملاحظه ای افزایش یافته و در مقابل مداخله قضایی کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: داوری، داوری تجاری بین المللی، قاعده نفی سبیل، قاعده اضطرار
|
  • Sahand Nejadi Ijadkar, Javad Kashani *, Hamidreza Oloumi Yazdi Pages 1-16
    Background and Aim

    Claiming damages for non-fulfillment of obligations is one of the disputed issues in jurisprudence, which is also a subject of discussion from a legal point of view. The purpose of this article is to examine the possibility and conditions of claiming damages for non-fulfillment of obligations.

    Materials and Methods

    This paper applies a descriptive-analytical design using the library method.

    Ethical considerations: 

    In this article, the texts’ originality of, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    The findings indicate that in jurisprudence, the issue of claiming damages for non-fulfillment of obligations has not been discussed much, and in general, Mihawan believed that there are two views in this regard. Iran's law, while emphasizing the need to perform the same obligation, contract termination and claim for damages are also accepted, but the legislator has been satisfied with generality when facing the issue of damages; Iran's legislature has not only not clearly determined the types of damages that can be compensated, but even in the determined cases, it does not provide the rules for assessing the damages; This is as if the legislator has not firmly considered the principle of the existence of a compensation method in the breach of contractual obligations.

    Conclusion

    It is necessary in Iranian law, considering that in many cases there is no obligation to perform the same obligation, the demand for compensation, compensation methods and damage assessment tools should be considered more precisely.

    Keywords: Damage claim, non-fulfillment of obligation, performance of the same obligation, method of compensation
  • Seyedreza Asadipour, Masoud Raei *, Hormoz Asadi Koohbad Pages 17-34
    Background and Aim

    The discussion about the economic rights of citizens is one of the important and fundamental issues from a jurisprudential point of view, which has not been given much attention. The purpose of this article is to explain the approach of Imami jurisprudence towards the rights of citizens, especially Javadi Amoli's point of view in this regard.

    Materials and Methods

    Thise article is Analytical descriptive and the library method uses.

    Ethical Considerations: 

    In this article, Originality of texts, honesty and trusteeship Has been complied with.

    Results

    In Imami jurisprudence, including Javadi Amoli's point of view, the economic rights of citizens, including the right to employment, the right to development and the right to benefit from welfare, economic security, economic justice, the right to own property, inflation control, and the absence of corruption and hoarding, have been recognized and emphasized. In the biography of Hazrat Ali (AS), the elements of economic rights of citizens, especially economic justice and lack of economic corruption, have been of great interest. What is very important in this regard is that there is no difference between the economic rights of men and women and it is only in the field of occupation that family interests are considered.

    Conclusion

    Considering the important role of economic factors in the development and growth and excellence of citizens and the emphasis of Imami jurisprudence on observing and realizing the economic rights of citizens, it is necessary to provide the foundations for the realization of this right.

    Keywords: Economic Rights, citizen, right of occupation, ownership, Economic security
  • Mahdi Karimi Shahraki, Mohammadreza Pourali *, Mahmoud Samadi Largani Pages 35-54
    Background and Aim

    The role and importance of the quality of audit services in the field of financial reporting, the quality depends on achieving the quality of the audit process, and economic development in the current conditions requires an audit, and this category depends on the quality of the audit. This study aims to examine the moderating effect of experiences on audit quality under Iran's economic conditions.

    materials and methods

    The current research was based on the purpose of applied and developmental research. The statistical population of this study included all auditors of the city of Isfahan, at least 200 samples were considered in the current study, and 209 questionnaires were completed. The statistical method was using multiple linear regression using Smart PLS 3.0 software.

    Results

    In the current conditions of Iran's economy, auditors' experience has a moderating role in relation to audit quality. Ethical Considerations: Increasing audit quality increases investors' trust in financial reporting, and according to Iran's economic conditions, the probability of the company obtaining necessary funds as the main engine of the company's movement increases.

    Conclusion

    The analysis results showed the moderating role of auditors' experience with audit quality in the Iranian economy. It was also pointed out that auditors' experience plays a moderating role in the relationship between conflict strategies, delegation, problem-solving, work program development, and audit quality.

    Keywords: Audit Quality, mediating effect, auditor, economic conditions
  • Saeed Yazdanpanah, Mohammadbagher Fijan * Pages 55-74
    Background and Aim

    Economic development is one of the goals of various countries, the efforts to achieve it have generally been associated with environmental destruction. This has faced a fundamental challenge to the right to a healthy environment as one of the environmental rights. The purpose of this article is to examine this important issue, from the point of view of jurisprudence and law, how is economic development affected by the recognition of the right to a healthy environment? In other words, what effect does the right to a healthy environment have on economic development?

    Materials and methods

    This article is descriptive and analytical. The materials and data are also qualitative and data collection has been used.

    Ethical considerations: 

    In the present paper, the originality of the text, honesty and trustworthiness are respected.

    Results

    The findings indicate that the right to a healthy environment is accepted in jurisprudence and law. The right to a healthy environment has led to the formation of the concept and, more precisely, a theory called sustainable development, according to which, economic development must be carried out along with environmental issues and protection of environmental elements.

    Conclusion

    In Iranian law, sustainable development has been emphasized as a result of the impact of the right to a healthy environment on economic development; A matter that has been emphasized in jurisprudence in the shadow of simultaneous attention to the use of nature and at the same time its protection.

    Keywords: Right, Healthy environment, Economic Development, sustainable development
  • Mehdi Abdaresfahani, Ehsan Aliakbari Babukani * Pages 75-88
    Background and Aim

    The conflict between principle and appearance in Islamic jurisprudence affects the fields of judgment, law, economy, and politics. For this reason, the aim of the current research is to examine the jurisprudential reasons for the conflict of principle and appearance in the field of economics.

    Materials and methods

    The analysis method of this article is analytical and descriptive using library tools. 

    Ethical considerations:

    In writing this article, the principle of accurate and documented referencing has been considered.

    Results

    Precedence of appearance over principle in the rules: Halit, employment, obfuscation, and correctness was found, which indicates attention to economic life and reliance on testimony, news, and non-invalidation of appearance. But the primacy of principle over appearance means that in Islamic jurisprudence, the sanctity of usury, the negation of harm, and the illegitimacy of a haram diet are accepted, and that means preventing the promotion of unhealthy economic practices.

    Conclusion

    The primacy of the principle over the appearance in the rules of the sanctity of usury and harm is due to the proof of their negative effects in individual and social life. However, the priority of appearance over the principle, with an emphasis on religious and rational evidence, is due to the observance of the interests of society, abandoning the principle of mistrust (principle of integrity) and promoting goodwill for economic interaction between people.

    Keywords: principle, appearance, conflict, Economy, Islamic Jurisprudence
  • Shayan Vafa, Ali Zare *, Hossein Mehrpour Mohammadabadi Pages 89-106
    Background and Aim

    Deputy commercial authority is one of the important topics in Iran's commercial law, which has not been discussed much. In this article, an attempt has been made to examine the responsibilities and obligations of the deputy commercial official in Iranian jurisprudence and law and French law.

    Materials and methods

    This article is descriptive and analytical. The materials and data are also qualitative and data collection has been used.

    Ethical considerations: 

    In the present paper, the originality of the text, honesty and trustworthiness are respected.

    Results

    The findings showed that in Iranian jurisprudence, a commercial representative can be explained in the form of a lawyer. Both in Iranian law and in French law, the deputy commercial official in performing his tasks and duties, such as not delegating or appointing someone as a deputy for all the work of the commercial house, not obtaining secret interests and not disclosing the affairs of the commercial house, respecting the expediency of the commercial house and not having conflicts of interest. With genuineness, he is committed and responsible.

    Conclusion

    There is no special system regarding the civil liability of a commercial representative in the laws of Iran and in French law, and the general rules of civil liability, which are mainly based on fault, govern the civil liability of a commercial representative.

    Keywords: Commercial deputy, Civil Liability, Fault, harmful action, loss, Glorification
  • Pariya Karamzadeh, Hossein Javadi * Pages 107-122
    Background and Aim

    In recent decades, the factor of knowledge and innovation has played a key and decisive role in the economic development and prosperity of countries, and knowledge is considered as one of the important factors of production. The purpose of this article is to investigate the legal jurisprudence of the place of economic knowledge in the resistance economy.

    Materials and Methods

    The research method in this article is descriptive and analytical. The materials and data are also qualitative and data collection has been used.

    Ethical considerations:

     In this article, Originality of texts, honesty and trusteeship Has been complied with.

    Results

    Both in Iranian jurisprudence and law, economic knowledge has been discussed and supported. The production and application of knowledge and the use of expert personnel are the most important elements of economic knowledge. In economics, knowledge and learning of technology and core capabilities are the main factors of production and prosperity in society. Knowledge-based economy plays an important role in the realization of resistance economy because one of the important issues emphasized in the general policies of resistance economy is economic knowledge.

    Conclusion

    The goal of resistance economy is to realize endogenous and outward-looking economy by relying on knowledge-based economy and reducing income dependence on crude oil export.In order to realize a resistance economy, it is necessary to formulate and define economic policies in line with the production of economic knowledge.

    Keywords: Economic knowledge, resistance economy, technology, production
  • Soudabeh Taheri, Naserali Afzalnezhad *, Hassan Asadi Pages 123-138
    Background and Aim

    artificial insemination has been among the challenging legal, medical and ethical issues in the contemporary period. Keeping in mind the opponents of this method of fertility, the supporters of this method from the point of view of jurisprudence and law also consider economic rights for children born from this method, which will be discussed in this research. 

    Materials and methods

    The method of this article is analytical and descriptive and the research tool is library.

    Ethical considerations:

     In writing this article, the ethical principles of referencing and quoting sources are of concern to the authors. 

    Results

    The rights of children born from artificial insemination are reserved in jurisprudence and Islamic law for those who follow the scientific methods and the specificity of the guardian and the owner of the fetus or by respecting the rights of the owner of the womb in the matter of surrogate womb. The most important rights are benefiting from inheritance, meeting economic needs and equality with other citizens. 

    Conclusion

    Children born from artificial insemination will inherit from him if the owner of the sperm is known. However, if the sperm is from a stranger, the inheritance relationship and the provision of his economic needs are cut off from the owner of the sperm, and the child inherits from the mother, and the provision of his economic needs is the responsibility of the mother.

    Keywords: Artificial Fertility, Economic Rights, inheritance, jurisprudence, Islamic law
  • Hooshang Maleki Moghadam, Hossein Alaee *, Khadijeh Karimi Pages 139-156
    Background and Aim

    Today, environmental economics is known as a young science in the world, but in recent years, it has grown rapidly and has been able to invent and apply markets and efficient economic policies to control and manage environmental problems. Perhaps one of the reasons for this rapid growth is the large rate of emission of pollutants and the greater attention of societies to environmental problems. The purpose of this article is to examine the legal jurisprudence of the interaction between tax law and environmental law in Iran.

    Materials and methods

    This paper is descriptive and analytical and library method is used.

    Ethical considerations: 

    In this paper, the originality of the texts, honesty and trustworthiness are observed.

    Results

    The interaction of tax rights with environmental rights has led to the development and formation of green tax or environmental tax. In Iran, various laws, such as the fourth program law, have paid attention to the environmental issue, but this does not mean the formulation and implementation of an environmental tax. In Iran, at the moment, what is observed is the rule of the policy of managing pollutants and protecting the environment based on standards and receiving fines, which is ineffective.

    Conclusion

    The result is that it is necessary to develop a green tax in Iran. Based on jurisprudential sources, environmental protection is of great importance, and therefore jurisprudential sources can also be a source of green tax formulation. For this, it is necessary to carry out technical evaluations of the percentage and amount of pollution of different factors and industries, then taxes should be determined according to the amount of pollution of polluting factors in different economic sectors.

    Keywords: This paper is descriptive, analytical, library method is used
  • Zahra Akbari, Mohsen Shekarchizadeh *, Ahmadreza Shekarchizadeh Esfahani, Faramarz Atrian Pages 159-174
    Background and Aim

    The increase of economic crimes and different ways of purifying illegal incomes from these crimes, and more importantly, the discussion of women in this category should be of special importance due to the role and sensitive position of women in the family and society. On the other hand, increasing liquidity and nepotism are factors that have a major and significant impact on the occurrence and spread of economic crimes.

    Materials and Methods

    This research is applied in terms of its purpose and descriptive-analytical in terms of its implementation. To collect data, library and internet resources and Delphi method were used, the tools used in this method are fashion writing and interview with experts.

    Results

    Women play the role of assistants in committing economic crimes and are less likely to be the main perpetrators themselves. Where a woman herself is an economic criminal, she has certainly used the support of an influential power and family relationship to carry out the process of economic crime.Ethical Considerations: In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Absence and neglect of women as perpetrators of economic crimes is one of the characteristics of Iran's legal system; as a result, more care should be taken in dealing with women's economic crimes and that by describing the existing reactions and measures regarding the situation of women's crimes in the society and the lack of attention to the solutions provided and the society's exposure to special conditions, the increase Liquidity and nepotism, it is predicted that the economic crimes of women in Iran will increase in the next decade in various guises.

    Keywords: Future Studies, ECONOMIC CRIMES, liquidity, Nepotism
  • Sara Rostami * Pages 175-192
    Background and Aim

    Management of sustainable development is one of the important issues of development, which has not been discussed much in the shadow of the concept of sustainable development. The purpose of this article is to examine sustainable development management in countries from the perspective of international law with an analysis of economic jurisprudence.

    Materials and methods

    This article is descriptive and analytical. The materials and data are also qualitative and data collection has been used.

    Ethical considerations: 

    In the present paper, the originality of the text, honesty and trustworthiness are respected.

    Results

    The findings indicate that in economic jurisprudence, it is possible to achieve important principles and rules that indicate the management of sustainable development. The principle of not causing harm in the development process, observing the principle of maintaining balance and balance, the principle of responsibility and non-corruption in the land, and paying attention to human dignity are among the most important of these rules and principles. In international law, sustainable development management has been emphasized in various international conventions and documents, including the Rio Convention. In international development law, compliance with human rights standards, protection of social values and compliance with environmental standards in the development process are the three basic principles that govern sustainable development management. In the principle of compliance with environmental standards in the development process, there are important principles such as the principle of responsibility and compensation, the principle of caution and the principle of cooperation and information in environmental risks.

    Conclusion

    . The results showed What is important is to guarantee the implementation of the rules and principles governing sustainable development management. Without a guarantee of implementation, the rules governing the management of sustainable development in international law will remain only as recommendations.

    Keywords: Management, sustainable development, Responsibility, do not harm, implementation guarantee
  • Masoud Ghorbani Kandseri, Mehdi Mohammadiyan Amiri *, Ali Rezvani Pages 193-210
    Background and Aim

    Smart contracts are one of the new contracts in contract law.In this article, the function of smart contracts in creating documents is analyzed.

    Materials and methods

    This article is descriptive and analytical and library method is used.

    Ethical considerations: 

    In this article, the originality of the texts, honesty and trustworthiness are observed.

    Results

    Smart contracts have different functions. These functions include transferring assets, verifying identity, creating legal documents, and managing financial transactions. Smart contracts are one of the vital innovations of blockchain technology that help create documents and transactions without intermediaries. This technology based on smart contracts allows the creation and automatic execution of contracts with the help of executable programming codes on the blockchain.

    Conclusion

    In a prosperous and dynamic economy, ownership is an important concept and occupies an important part of the process of building trust in transactions. Today, blockchain-based smart contracts have gained considerable acceptance as a guarantee of the property rights of individuals and organizations. This tool is perhaps the most promising solution that has been created so far in solving the challenges of registering the ownership of assets; Because it makes the authentication process simpler and safer, it also strengthens trust through transparency.

    Keywords: Smart Contracts, Blockchain, creation of documents, transactions without intermediaries
  • Saman Ghazizadeh, Seyed Alireza Hashemizadeh Kohani *, Seyed Pedram Khandani Pages 211-230
    Background and Aim

    Procrastinating the issuance and enforcement of civil judgments is one of the issues and challenges, and more precisely, the obstacles to the realization of justice in the judicial system, whose economic aspects have not been given much attention. The purpose of this article is to investigate the economic effects of delaying the issuance and enforcement of civil judgmen

    Materials and Methods

    Thise article is Analytical descriptive and the library method uses.

    Ethical considerations:

     In this article, Originality of texts, honesty and trusteeship Has been complied with.

    Results

    Procrastinating the issuance and enforcement of civil judgments has effects in two ways, in other words, economic losses. First, delaying the issuance and execution of the sentence causes economic loss to the convict. In this regard, in lawsuits related to cash, the claimant has the right to request compensation for late payment until the date of the judgment. There is a difference of opinion among jurists regarding the compensation for late payment. But many jurists believe that it is possible to receive compensation for recent damages. Regarding the delay in payment regarding the postponement of the execution of the sentence, the court is within the scope of the provisions of research and appeals. The second reason is that delaying the issuance and execution of the judgment imposes economic costs on the judicial system and, as a result, lawsuits are dismissed.

    Conclusion

    It is necessary to accept compensation for late payment except in cases of cash and to prevent the increase of litigation costs in order to reduce the delay in the issuance and execution of judgments because it nullifies the right to litigation.

    Keywords: Damage, Postponement, Issuance of Judgment, execution of judgment, delay in payment
  • Taktom Sadat Dolati, Davood Andarz *, Mansour Amirzadeh Jirkoli Pages 231-248
    Background and Aim

    cession of claim(s) is one of the important legal issues that, considering the extensive cross-border commercial relations in the present era. In this paper, an attempt has been made to explain the subject from the point of view of jurisprudence and law with a comparative approach to the principles of European contract law.

    Materials and methods

    This paper is descriptive and analytical and library method is used. 

    Ethical considerations: 

    In this paper, the originality of the texts, honesty and trustworthiness are respected.

    Results

    cession of claim(s) has not been explicitly mentioned in Imami jurisprudence. In the civil law of Iran, there are no specific articles for the cession of claim(s). In Imamiyyah jurisprudence and Iranian civil law, the cession of claim(s) has a nature similar to the hawala contract, despite some differences. Of course, the hawala (remittance) contract is considered to be the cession of claim(s) where the transferee is the debtor of the transferor. One of the most important effects of the cession of claim(s) is that in Iranian law and the principles of European contracts, the debtor has the right to use any defenses and objections he had against the original creditor against the transferee as a new creditor, and if the claim is accompanied by restrictions, it is transferred with the same condition and limitation.

    Conclusion

    In the cession of claim(s), the guarantee still remains after the transfer. In Iran's law system, prescribing the cession of claim(s) to a third party without the consent of the debtor and its transfer with all functions is subject to the acceptance of the cession of claim(s) on his behalf.

    Keywords: Cession of claim(s), Principles of European contract law, sovereignty of will, Third Party, Transferor, Transferee
  • Fatemeh Al-Sadat Ghoreishi Mohammadi *, Ramin Faghani Pages 249-266
    Background and Aim

    referring to non-Muslim arbitration faces limitations from a jurisprudential point of view. Based on this, the purpose of this article is to examine Iran's international commercial arbitration law from the point of view of jurisprudence.

    Materials and Methods

    This article is descriptive and analytical and library Tool is used.

    Ethical Considerations: 

    In this article, the originality of the texts, honesty and trustworthiness are respected.

    Results

    The existence of some rules in jurisprudence, such as the rule of negation of mustaches and hadiths that forbid the referral of arbitration to non-Muslims, creates the impression that it is not permissible to refer to international arbitration, which the law of international commercial arbitration was created in line with.. However, by resorting to other jurisprudential rules such as the harmless rule, the emergency rule, and the distinction between important and important, referring to international arbitration in order to defend the rights of Muslims is permissible and desirable.

    Conclusion

    All relations with non-Muslims, including referrals to arbitration in non-Muslim arbitration authorities, should not be considered as subject to the rule of negation of mustache or prohibition of interference with al-Taghut and should be completely cut off from them, but should be limited only to those relations that lead to The supremacy and domination of the infidels over the Muslims.

    Keywords: Arbitration, International commercial arbitration, the rule of negation of the mustache, the rule of emergency