فهرست مطالب

مجله طب جنوب
سال بیست و پنجم شماره 1 (فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدیه احمدی، اکرم عیدی، حسن احمدوند*، مجتبی خاکساریان، فتاح ستوده نژاد نعمت الهی صفحات 1-12
    زمینه

    مالتیپل اسکروزیس از شایع ترین بیماری های مرتبط با سیستم عصبی می باشد که با التهاب سیستم عصبی مرکزی و استرس اکسیداتیو مشخص می شود. کارواکرول یک ترکیب فنلی مونوترپنی است که ویژگی های آنتی اکسیدانی مشخصی بر علیه رادیکال های آزاد دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر کارواکرول بر بیان ژن های Hmox-1، iNOS، Nrf2 و NF-ҚB در نخاع موش های صحرایی مدل انسفالومیلیت خود ایمن آزمایشگاهی یا (EAE)Experimental Autoimmune Encephalomyelitis ، به عنوان مدل حیوانی مالتیپل اسکلروزیس است.

    مواد و روش ها

     EAE در موش های صحرایی ماده لویس القاء شد. موش ها به سه گروه کنترل، مدل EAE و گروه EAE تحت تیمار با کارواکرول دسته بندی شدند. کارواکرول به صورت روزانه و داخل صفاقی به مدت 17 روز تزریق شد. نمونه برداری و استخراج RNA از کل بافت نخاع صورت گرفت و تغییرات بیان ژن های Hmox-1، iNOS، Nrf2 و NF-ҚB به وسیله real time-PCR بررسی شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که کاهش وزن شدیدی که در گروه مدل وجود داشت،در اثر تیمار با کارواکرول متوقف شده و میانگین وزنی روند افزایشی پیدا کرد. از سوی دیگر مشخص شد کارواکرول باعث کاهش بیان ژن های iNOS و NF-ҚB و افزایش سطح Hmox-1mRNA و Nrf2 mRNA می شود.

    نتیجه گیری

     با اثرگذاری کارواکرول بر تغییرات وزنی موش های تحت تیمار و همچنین افزایش بیان ژن HO-1 در نخاع حیوانات، که با افزایش Nrf2 mRNA، کاهش بیان iNOS و NF-ҚB همراه بود، زمینه کاهش التهاب، استرس اکسیداتیو و افزایش محافظت از نورون ها، ایجاد شده و محیط تهاجمی که برای برخی سلول ها همچون اولیگودندروسیت ها ایجاد می گردد، تعدیل می گردد.

    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، کارواکرول، مالتیپل اسکلروزیس، iNOS، Nrf2
  • صفیه مومنی* صفحات 13-29
    زمینه

    گالیک اسید (GA) یک ترکیب پلی فنولی است که دارای فعالیت آنتی اکسیدانی، ضدمیکروبی و گیرنده رادیکال های آزاد است و برای محافظت بدن در برابر سرطان و بیماری های قلبی- عروقی مورد استفاده قرار می گیرد. اندازه گیری کمی غلظت گالیک اسید در غذاها، گیاهان دارویی و نیز سیالات بدن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نانوصفحات دی اکسید منگنز با احیای پتاسیم پرمنگنات در حضور صمغ عربی ساخته شدند. از نانوصفحات MnO2 برای اکسیداسیون سریع دوپامین و تولید نانوذرات پلی دوپامین فلورسانس کننده استفاده شد. گالیک اسید این توانایی را دارد تا نانوصفحات MnO2را به یون های Mn2+ کاهش دهد و در نتیجه مقدار MnO2 مورد نیاز برای تشکیل نانوذرات پلی دوپامین کاهش می یابد و شدت سیگنال فلورسانس کاهش می یابد.

    یافته ها

     غلطت گالیک اسید متناسب با کاهش شدت سیگنال فلورسانس نانوذرات پلی دوپامین است. اثر پارامترهای مختلف از قبیل pH، زمان و طول موج برانگیختگی در حسگر طراحی شده ارزیابی شد. تحت شرایط بهینه، رابطه خطی خوبی بین مقادیر کاهش شدت سیگنال فلورسانس (F0-F) و غلظت گالیک اسید در محدوده 1 تا 100 میکرومولار مشاهده شد و مقدار حد تشخیص 5/0 میکرومولار به دست آمد. علاوه بر این، حسگر طراحی شده دارای انتخابگری خوب نسبت به گالیک اسید است.

    نتیجه گیری

    بنابراین، حسگر فلورسانس طراحی شده بر اساس نانوذرات پلی دوپامین با حساسیت و انتخابگری مناسب برای اندازه گیری گالیک اسید در نمونه های حقیقی مورد استفاده قرار گرفت.

    کلیدواژگان: اکسید منگنز، گالیک اسید، فلورسانس، حسگر، صمغ عربی
  • زهرا حیدری*، زهرا شرفی صفحات 30-41
    زمینه

    رتینوپاتی دیابتی یک عارضه مزمن شایع دیابت و یکی از دلایل اصلی نابینایی اکتسابی در جهان است. اخیرا، علاوه بر عوامل خطر شناخته شده برخی از عوامل خطر دیگر نظیر کبد چرب غیرالکلی در پاتوفیزیولوژی رتینوپاتی مطرح شده است. این مطالعه در نظر دارد همراهی کبد چرب با رتینوپاتی را در یگ گروه از مبتلایان به دیابت نوع دو مورد بررسی قراردهد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه مقطعی بر روی 1294بیمار مبتلا به دیابت نوع دو که از بهمن 1396تا خرداد 1399 به کلینیک های غدد درون ریز در زاهدان، مراجعه کرده بودند، انجام شده است. همه افراد از نظر رتینوپاتی و بیماری کبد چرب غیرالکلی مورد بررسی قرار گرفتند. معاینه سیستمیک ، معاینه چشم، تست های بیوشیمیایی و سونوگرافی کبد برای همه شرکت کنندگان انجام شد. برای ارزیابی تفاوت متغیرهای کمی پیوسته از آزمون t مستقل و برای متغیرهای کیفی از آزمون مجذور کای استفاده شده است. برای برآورد نسبت شانس اجزای مختلف در ایجاد رتینوپاتی از تحلیل رگرسیون لجستیک چندگانه استفاده شد. همه تجزیه و تحلیل ها توسط نرم افزار STATA ویرایش 22 انجام شده است.

    یافته ها

     در مجموع 87/71 درصد از شرکت کنندگان مبتلا به کبد چرب و 56/39 درصد مبتلا به رتینوپاتی بودند. تجزیه و تحلیل رگرسیون لجستیک چند متغیره از عوامل خطر نشان داد که کبد چرب و جنس مرد به طور مستقل با حضور رتینوپاتی ارتباط دارند.

    نتیجه گیری

     کبد چرب در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بسیار شایع است و یک عامل خطر برای بروز رتینوپاتی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: دبابت نوع دو، کبد چرب غیرالکلی، رتینوپاتی دیابتی، مقاومت به انسولین
  • مهدی حقیقت افشار*، رضا فتح اعظم، طاهره فیروزیار صفحات 42-49
    زمینه

    اسکن پرفیوژن قلب به وسیله 99mTc-MIBI به عنوان یک روش بالینی مفید در ارزیابی بیماری عروق کرونری شناخته شده است. امروزه با پیشرفتی که در طراحی و ساخت انواع گاما کمراها حاصل شده است به نظر می رسد بتوان با تزریق دوز کمتری از رادیودارو تصاویر با کیفیتی بالا بدست آورد. هدف از این تحقیق، ارزیابی تاثیر میزان دوز تزریقی رادیوداروی فوق بر روی پارامترهای کمی اسکن پرفیوژن قلب می باشد.

    مواد و روش ها

     هشتاد و سه بیمار طی فاز استرس در سه زمان 15، 120 و 180 دقیقه پس از تزریق رادیودارو مورد تصویربرداری قرار گرفتند. با فرض عدم توزیع مجدد رادیوداروی 99mTc-MIBI، میزان اکتیویته تجمعی درون میوکارد تنها پارامتر متغیر در سه زمان مختلف می باشد که میزان اکتیویته میوکارد در سه زمان فوق برای هر بیمار بدست آمد. سپس داده های کمی (EDV) End Diastolic Volume،(ESV) End Systolic Volume و (EF) Ejection Fraction محاسبه و با یکدیگر مقایسه گردیدند.

    یافته ها

     بررسی داده های کمی اسکن بیانگر غیرمعنادار بودن تغییرات داده های EF و معنادار بودن تغییرات ESV و EDV با گذشت زمان می باشد.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه با فرض کاهش دوز تزریقی رادیودارو تا 50 درصد مقدار اولیه بر اساس میزان رادیوداروی تجمعی در میوکارد و زمان های تصویربرداری، از نظر آماری تغییرات معناداری در متغیر EF با گذشت زمان مشاهده نگردید، در صورتی که در متغیرهای ESV، EDV با گذشت زمان تغییر معنادار مشاهده گردید، البته به نظر نمی رسد این مقدار تغییر، اهمیت بالینی داشته باشد.

    کلیدواژگان: داده های کمی پرفیوژن قلب، اسکن پرفیوژن قلب، تکنسیوم، مقدار تزریق رادیودارو
  • معصومه جرجانی، سید حسن مقدم نیا، مجید اسدی، حسین قنبری، مجید فصیحی هرندی، ایرج نبی پور* صفحات 50-79
    زمینه

    رشد فزاینده و شتابان تکنولوژی در عصر هوش مصنوعی و تاثیر آن در بروز تغییرات بنیادین و تحولات شگرف علوم مختلف شامل علوم زیست پزشکی و سلامت، ضرورت آینده پژوهی و طراحی مدلی مناسب را برای ترسیم آینده علوم پزشکی در ایران مطرح می سازد. در این پژوهش تلاش شده است تا با استفاده از مدل های معتبر آینده پژوهی، مدل مطلوبی برای آینده حوزه پزشکی و سلامت به تصویر کشیده شود به نحوی که این مدل بتواند تمامی رویدادهای محتمل اما غیرقطعی آینده در حوزه علوم پزشکی را با تمام پیچیدگی های مربوطه پوشش دهد.

    مواد و روش ها

    برای طراحی مدل، از روش سناریونویسی جی اوگیلوی استفاده شد. در این روش، گام های هشتگانه سناریونویسی در قالب پنج فاز اصلی مطالعه گنجانیده شد که فاز اول تحت عنوان رهیافت شناسایی به منظور شناخت پارادایم های پزشکی، فاز دوم یا رهیافت برون یابی جهت شناخت ابرروندها و فناوری های کلیدی موثر بر گستره پزشکی و سلامت، فاز سوم با عنوان رهیافت همگرایانه به منظور شناسایی موارد کلیدی محتمل ولی غیرقطعی (موارد با عدم قطعیت بحرانی) و دستیابی به منطق سناریو، فاز چهارم تحت عنوان رهیافت خلاقانه به منظور نگاشت سناریوها و مسیر فناوری، و فاز پنجم یا سیاستگزاری به جهت تدوین راهبردها و راهکارها، تعریف گردید.

    یافته ها

    در فاز اول مشخص شد که حوزه پزشکی در حال یک دگرگونی عظیم و گذار از پزشکی کنونی به سوی پزشکی سیستمی می باشد که تبلور این دگرگونی را می توان در قالب پزشکی فرادقیق مشاهده کرد. در فاز دوم با شناسایی و تحلیل ابر روندهای حوزه سلامت، روشن شدهمگرایی علم، فناوری و جامعه (Techenology and Society، Convergence of Knowledge، CKTS) در کنار ظهور فناوری های مرتبط و همسو با این همگرایی، دانش پزشکی را عمق زیادی بخشیده و در واقع پزشکی امروز را به سمت "پزشکی ژرف" سوق می دهد. در فاز سوم آشکار گردید که همگرایی علم و فناوری و جامعه همراه با پزشکی ژرف (فنوتیپ سازی ژرف در بیمار با استفاده از فناوری های امیکس چند گانه)، مهم ترین نقاط کلیدی و محوری هستند که عدم بروز و تحقق آن ها در آینده پزشکی، می تواند فاصله ما را با دنیای پیشرفته و روز آمد پزشکی و سلامت، بسیار زیاد نماید و به نوعی در این حوزه دچار بحران شویم. در فاز چهارم، بر پایه این مدل علمی و منطقی، چهار سناریوی محتمل برای آینده پزشکی ایران ترسیم گردید که در ایده آل ترین این سناریوها، پزشکی ژرف و همگرایی علم و فناوری و جامعه نمایان می گردد. برای دستیابی به این سناریوی ایده آل، در فاز پنجم (رهیافت سیاستگزاری)، سه راهبرد به دست آمد که شامل 1) ایجاد مراکز و مناطق دانشی ویژه علم، فناوری و جامعه به واسطه دانشگاه ها؛ 2) جهت گیری به سوی سلامت دیجیتالی همراه با کاربرد هوش مصنوعی در گستره نظام سلامت؛ و 3) ایجاد پیش ران های پزشکی فرادقیق (Precision Medicine) می باشند.

    نتیجه گیری

    بسترسازی، ایجاد زیر ساخت و آمادگی برای حصول پزشکی فرادقیق و سلامت دیجیتالی از الزامات و راهبردهای اصلی برای دستیابی به آینده مطلوب در گستره علوم پزشکی ایران می باشند. این امور مهم بایستی بسرعت مورد توجه سیاستگزاران و برنامه ریزان حوزه سلامت قرار گرفته و به عنوان اولویت های ملی در نظر گرفته شوند.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، فناوری های همگرا، پزشکی فرا دقیق، سلامت دیجیتالی، سناریونویسی، پزشکی ژرف، پزشکی سیستمی
  • مسعود زارع، ایرج نبی پور* صفحات 80-92

    انکی/اآ «خدای خردمندی و ژرفا» در میان رودان (بین النهرین) در طلسم ها، اوراد و آیین های شفاطلبی، حضور چشمگیری داشته است. او آفریننده هفت حکیم (آپکالو) است که دانایی و قدرتش را در میان مردمان جاری می ساختند. حکیم اوآنس (آداپا) که یکی از این آپکالوها بود با سیمای هیبرید انسان- ماهی، از توان خردورزی و درمانگری انکی/اآ بهره مند بود. اوآنس (آداپا)  که دانش و دانایی در میان رودان ترویج می داد از توان درمانگری انکی/اآ نیز بهره جسته بود، به گونه ای که کاهنین سرزمین میان رودان همواره به تقلید از اوآنس (آداپا)، پوشینه هایی بسان ماهی بر سر می کردند که دارای باله های دمی و پشتی بوده و بر بالین بیماران حضور می یافتند و با توسل به این حکیم به انجام تشریفات مذهبی-درمانی برای شفاطلبی، مبادرت می کردند. گاهی نیز برای زدودن بدن از ناپاکی ها، از شیوه های تنقیه، استفراغ القایی و بخور دادن نیز استفاده می کردند. حضور نقش هیبرید انسان- ماهی مربوط به حکیم اوآنس (آداپا) در کنده کاری موجود در درگاه کاخ کورش در پاسارگاد، نشانگر تاثیر و نفوذ طب میان رودانی در دوره هخامنشیان می باشد.

    کلیدواژگان: اوآنس، آداپا، میان رودان، حکیم، هخامنشیان
|
  • Mahdeiah Ahmadi, Akram Eidi, Hassan Ahmadvand*, Mojtaba Khaksarian, Fattah Sotoodehnejad nematalahi Pages 1-12
    Background

    Multiple sclerosis (MS) is one of the most common diseases of the nervous system, characterized by inflammation of the central nervous system and oxidative stress. Carvacrol is a monoterpenoid phenol with antioxidant effects against free radical. The aim of this study was to evaluate the effect of carvacrol on the expression of Hmox-1, iNOS, Nrf2 and NF-ҚB genes in the spinal cord of Experimental Autoimmune Encephalomyelitis (EAE) rats as an animal model of MS.

    Materials and Methods

    EAE was induced in female Lewis rats and they were then divided into three groups: control, EAE model, and EAE treated with carvacrol. Carvacrol was daily injected intraperitoneally for 17 days after immunization. RNA was extracted from rat spinal cord tissue and changes in the expression of the Hmox-1, iNOS, Nrf2 and NF-ҚB genes were examined by Real-Time PCR.

    Results

    The results showed that carvacrol treatment stopped severe weight loss in the EAE model group and their mean weight increased. Furthermore, carvacrol was found to reduce the expression of iNOS and NF-ҚB genes and increase the levels of Hmox-1 mRNA and Nrf2 mRNA.

    Conclusion

    The effect of carvacrol on weight changes in treated rats, along with the increased HO-1 gene expression in their spinal cord, associated with increased Nrf2 mRNA and decreased expression of iNOS and NF-ҚB, led to a reduction in inflammation and oxidative stress, and an increase in the neuroprotection. Furthermore, the invasive environment created for some cells, such as oligodendrocytes, was modulated.

    Keywords: Carvacrol, iNOS, Multiple sclerosis, Nrf2, Oxidative stress
  • Safeiah Momeni* Pages 13-29
    Background

    Gallic acid (GA) is one of the polyphenolic compounds with antioxidant, antimicrobial and radical scavenging activities, which plays a main role in human health against cancer and cardiovascular diseases. GA concentration can be quantitatively measured in food, medicinal plants and body fluids.

    Materials and Methods

    In this study, MnO2 nanosheets were prepared by reducing potassium permanganate in the presence of Gum Arabic. MnO2 nanosheets rapidly oxidized dopamine substrate and produced fluorescent polydopamine nanoparticles. GA could reduce MnO2 nanosheets to Mn2+, thus, the amount of MnO2 nanoparticles for the formation of polydopamine nanoparticles decreased and the
    fluorescent intensity of the mixture decreased.

    Results

    GA concentration depended on the reduction of fluorescence intensity of the prepared polydopamine nanoparticles. The effects of different experimental parameters such as pH, time and excitation wavelength on the designed sensor were also examined. Under optimized conditions, a good linear relationship was observed between the fluorescence intensity of the system and the concentration of GA in the range of 1.0–100 μmol L−1 with a detection limit of 0.5 μmol L−1. In addition, the developed sensor has a good selectivity on the GA detection.

    Conclusion

    Furthermore, as a sensitive and selective fluorescent probe, the polydopamine nanoparticles sensor was successfully employed for the detection of GA in real samples.

    Keywords: Manganese oxide nanosheets, Gallic acid, Fluorescence, Sensor, Gum Arabic
  • Zahra Heidari*, Zahra Sharafi Pages 30-41
    Background

    Diabetic retinopathy is a common chronic complication of diabetes and one of the leading causes of acquired blindness in the world. There is growing evidence that traditional risk factors do not fully justify the onset and progression of diabetic retinopathy. Therefore, some other risk factors such as non-alcoholic fatty liver disease may be involved in the pathophysiology of diabetic retinopathy. This study aims to investigate the association of non-alcoholic fatty liver disease with diabetic retinopathy in a group of patients with type 2 diabetes mellitus.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study enrolled 1294 patients with type 2 diabetes mellitus. All participants were evaluated for retinopathy and non-alcoholic fatty liver disease. Systemic examination, eye examination, biochemical tests, and liver ultrasound were performed for all participants. Independent t-test was used to evaluate the differences between continuous variables and chi-square test was used for qualitative variables. Multiple logistic regression analysis was used to estimate the odds ratio of different components in the development of diabetic retinopathy. All analyses were performed in STATA software version 22.

    Results

    Of the participants, 71.87% had non-alcoholic fatty liver disease, and 39.56% had retinopathy. Multivariate logistic regression analysis of risk factors showed that non-alcoholic fatty liver disease and male sex were independently associated with diabetic retinopathy.

    Conclusion

    This study showed that non-alcoholic fatty liver disease is very common in patients with type 2 diabetes. In these patients, non-alcoholic fatty liver disease is a risk factor for diabetic retinopathy.

    Keywords: Diabetes Mellitus, Type 2, Non-alcoholic Fatty Liver Disease, Diabetic Retinopathy, Insulin Resistance
  • Mehdi Haghighatafshar*, Reza Fatheazam, Tahereh Firuzyar Pages 42-49
    Background

    99mTc-MIBI cardiac perfusion scanning is recognized as a clinically useful method in evaluating coronary artery disease. By the implementation of new imaging techniques and systems, it seems possible to obtain high-quality images with a lower dose of radiopharmaceuticals. The purpose of this study was to evaluate the effect of injection dose of 99mTc-MIBI on quantitative parameters of cardiac perfusion scan.

    Materials and Methods

    Eighty-three patients with the known probability of coronary artery disease were imaged three times (15, 120, and 180 min) after one injection during the stress phase. Assuming that 99mTc-MIBI has not any significant redistribution at this time, the only parameter which has been changed is the amount of accumulated radioactivity within the myocardium. In this way, we have three different images with different deposited doses in the myocardium from each patient. Then quantitative data of End Systolic Volume (ESV), End Diastolic Volume (EDV), and Ejection Fraction (EF) were calculated and compared.

    Results

    Examination of quantitative scanning data indicates that the changes in EF data were non-significant and that the changes in ESV and EDV were significant over time.

    Conclusion

    In this study, assuming a dose reduction of radioactivity up to 50% of the initial dose based on cumulative dose in myocardial and imaging time, no clinically significant changes in quantitative cardiac perfusion scan variables such as ESV, EDV and EF occurred.

    Keywords: Quantitative Myocardial Analysis, Myocardial Perfusion Imaging (MPI), Tc-99m-MIBI, Injected dose
  • Masomeh Jorjani, Seyed Hassan Moghaddamnia, Majid Assadi, Hossien Ghanbari, Majid Fasihi Harandi, Iraj Nabipour* Pages 50-79
    Background

    The rapid and increasing growth of technology in the artificial intelligence era and its impact on fundamentals changes in the development of science including biomedicine and health presents a need for the future studies in medical sciences. This project is striving to provide a desirable model based on authentic forecasting models in order to clarify the probable and uncertain futures of medicine and health in Iran, with their complexities. 

    Methods

    The Jay Ogilvy’s eight steps scenario planning and strategic forecasting was engaged in a five phases model including the identification approach (phase 1) for detection of paradigms in medicine; the extrapolation approach (phase 2) for detection of megatrends and key technologies in medicine and healthcare; the convergence approach (phase 3) for discovering of critical uncertainties and achieving to the logic of scenario; the creative approach (phase 4) for composition of the scenario and technology roadmap; the policy making approach (phase 5) for planning of strategies and tactics.

    Results

    In the first phase, it was revealed that the realm of medicine is under a huge disruption and the current medicine is going to systems medicine with precision medicine in its scope. In the second phase, it was clarified that the convergence of knowledge, technology and society (CKTS) is a megatrend that drives medical sciences to “deep medicine”. In the third phase, it was unfolded that CKTS and “deep medicine” including deep phenotyping of the patient using multiple omics technologies are cardinal key points that not realization of their goals in Iran would lead to a deep and critical gap in advanced and updated medicine and healthcare between Iran and the developed countries. In the fourth phase, four possible scenarios for the future of medicine and healthcare in Iran were described in which the ideal scenario would be flourishing of deep medicine along CKTS. In the fifth phase, three strategies were developed in order to realize the ideal scenario including 1/ the establishment of knowledge regions, mediated by universities; 2/ moving toward digital health and artificial intelligence; 3/ driving forces for precision medicine

    Conclusion

    The establishment of infrastructures and preparedness for realizing precision medicine and moving toward digital health and artificial intelligence are crucial strategies to achieve the ideal future of medicine in Iran. These important issues should be considered as national priorities by policy makers and programmers in the realm of medical sciences.

    Keywords: forecasting, converging technologies, precision medicine, digital health, scenario planning, deep medicine, systems medicine
  • Masoud Zare, Iraj Nabipour* Pages 80-92

    Enki/Ea, the God of wisdom and deep had a prominent role in incantations and healing rituals. He was the creature of apkallus (the seven sages). These seven sages were distributing the wisdom and power of Enki/Ea among people. Oannes (Adapa) was one of the apkallus who was a hybrid of gish-man with the Enki/Ea ‘s power in healing and wisdom. Hence, the Mesopotamian priests who imitated Oannes and resorted to him, dressed in the bodies of fish hanging from their back, complete with caudal and dorsal fines, presented over the patients’ beds for healing rituals. Sometimes, induction of emesis, enema, and fumigation were also used by them. The presence of the fish-man hybrid of Oannes (Adapa), as one of the seven sages in the carving of Kourosh’s palace in Pasargad indicates a powerful influence of the Mesopotamian medicine on
    Achaemenid Empire.

    Keywords: Oannes, Adapa, mesoptomia, sages, Achaemenid Empire