فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت رفتار سازمانی در ورزش
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نغمه ساجدی، حسین سپاسی*، پریوش نوربخش صفحات 11-27
    هدف تحقیق حاضر را طراحی الگوی مسیولیت پذیری ورزشی بازیکنان لیگ برتر والیبال کشور تشکیل داد. روش تحقیق آمیخته (کیفی-کمی) با رویکرد اکتشافی بود. جامعه آماری در بخش کیفی خبرگان و در بخش کمی بازیکنان لیگ برتر والیبال بود. نمونه آماری در بخش کیفی 24 نفر از خبرگان به روش نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی با توجه به اینکه برای هر گویه بین 5 تا 10 نفر مورد نیاز بود، بنابراین 360 نفر به روش طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار تحقیق در بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختار یافته بود که نتایج برگرفته از این مصاحبه در قالب یک پرسشنامه با 3 عامل اصلی و 11 عامل فرعی طراحی شد. روایی سازه پرسشنامه از طریق تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مورد تایید قرار گرفت. کفایت حجم نمونه 0/87 = KMO گزارش شد و شاخص های آزمون نیکویی برازش تناسب مدل، مدل نهایی را 3 عامل مسیولیت پذیری فردی، گروهی و سازمانی مورد تایید قرار داد. مدیران ورزشی و مسیولین فدراسیون ها و ورزشکاران کشور می توانند از نتایج این تحقیق در بهبود، پیشرفت و افزایش مسیولیت پذیری ورزشکاران استفاده لازم را ببرند و برای توسعه ورزش، با افزایش مسیولیت پذیری و جلب بیشتر علاقمندان به ورزش و حمایت و تاثیرگذاری مثبت در جامعه گام ارزنده ای را ایفا کنند.
    کلیدواژگان: سازمانی، فردی، گروهی، مسئولیت پذیری ورزشی، مشارکت
  • جواد شهولی کوه شوری*، مینا مستحفظیان، الهام مشکل گشا، محمدحسن فردوسی صفحات 29-49

    در دنیای بی ثبات، غیر قطعی؛ پیچیده و مبهم امروزی و با وجود شگفتی سازهایی با احتمال وقوع کم و تاثیر بسیار زیاد که به تغییرات غیرقابل پیش بینی منجر می گردند، ورزش ایران نیازمند مدیرانی است که با استفاده از رفتارهای ذاتی و اکتسابی از پس تحلیل محیط پر از نوسان برآیند و در زمان مناسب، رفتار مناسب بروز دهند و استراتژی های درستی را اتخاذ نمایند. هدف این مقاله، تجزیه و تحلیل رفتار مدیران ارشد ورزش ایران و پرکردن شکاف در درک ما از شناخت انواع رفتار در بین مدیران ارشد در سازمان های منتخب ورزش تربیتی، همگانی، قهرمانی و حرفه ای، بصورت مجزا است . این امر توسط یک آزمایش رفتاری با تکنیک تحلیل بازیگران و بوسیله ابزار شبیه سازی برنامه ریزی استراتژیک به نام مک تور انجام گردید. داده ها از طریق مشاهده مشارکتی، جمع آوری شدند؛ با انتخاب هدفمند، 11 نفر از خبرگان مدیریت ورزشی و 24 نفر از افراد شاغل یا آشنا به 12 سازمان مورد بررسی در این پژوهش، در این آزمایش رفتاری مشارکت نموده و ماتریس های بازیگر-بازیگر و بازیگر-اهداف را تکمیل نمودند. همگرایی و واگرایی بازیگران و اهداف، با نرم افزار مک تور مورد بررسی دقیق قرار گرفت. نتایج نشان داد که رفتارهای سیاسی، مرشدانه و حمایتی، رفتارهای قالب مدیران ارشد ورزش ایران می باشند. به نظر می رسد مدیران سازمان های ورزشی می توانند بر اساس تجربیات گذشته، تغییرات مثبتی در رفتار آینده خود ایجاد نمایند ولی تغییرات پی در پی در این سازمان ها، باعث از دست دادن این فرصت می گردد.

    کلیدواژگان: تحلیل بازیگران، رفتار، مدیران ارشد، سازمان های ورزشی، مشاهده مشارکتی
  • یعقوب بدری آذرین، فاطمه عبدوی، فهیمه کلانتری* صفحات 51-64
    داوطلبی اهرمی کارآمد برای پیشبرد اهداف سازمان های ورزشی می باشد. پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل نگاشتی بازگشت سرمایه اجتماعی مبتنی بر نقش داوطلبین در سازمان های ورزشی و با استفاده از طرح نظام مند نظریه داده بنیاد و برمبنای رویکرد نگاشت شناختی فازی انجام شده است. جامعه مورد تحقیق کلیه صاحبنظران صنعت ورزش، مدیران و مسیولین ورزشی، اساتید دانشگاهی و خبرگان در حوزه ورزش داوطلبی بودند که نمونه های پژوهش با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب و حجم نمونه مورد نیاز براساس معیار اشباع نظری تعیین شد. مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با 13 نفر (رسیدن به اشباع نظری و کفایت) انجام و پس ازشناسایی شاخص اصلی و فرعی در بازگشت سرمایه اجتماعی بر مبنای نقش داوطلبی ورزشی برای دست یابی به اعتبار پژوهش ترکیبی از معیارهای درگیری پیوسته و طولانی مدت، مشاهده مداوم، بازبینی (کنترل) همکاران، ذهنیت پیش رونده، مشارکت شرکت کنندگان و استفاده از منابع اطلاعاتی چندگانه مورد توجه پژوهشگران قرار گرفت. به منظور بررسی پایایی پژوهش، از روش توافق دو کدگذار و کدگذاری پژوهشگر استفاده و بر اساس دانش خبرگان، روابط بین مفاهیم در قالب نقشه های شناخت فازی ترسیم شد. برای رسم نقشه های شناختی فازی و محاسبه شاخص های مربوط به آن از نرم افزارهای Excel، FCMapper و FCM EXPERT استفاده گردید. شاخص های مربوط به نقشه های شناختی بیانگر این بود که منابع انسانی، توسعه شخصی و مدیریت منابع مالی به ترتیب دارای بیشترین درجه مرکزیت می باشند؛ بدین معنی که بیشترین تاثیرگذاری را در بازگشت سرمایه اجتماعی مبتنی بر نقش داوطلبی ورزشی دارند.
    کلیدواژگان: داوطلبی ورزشی، بازگشت سرمایه اجتماعی، نگاشت شناختی فازی
  • طاهره باقری زاده، سید احسان امیر حسینی*، ولی نوذری صفحات 65-77

    هدف تحقیق، ارانه الگوی مدیریت پیش کنشی در وزارت ورزش و جوانان با رویکرد ساختاری تفسیری بود. این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی است و داده های تحقیق به صورت میدانی و به شیوه آمیخته (کیفی و کمی) جمع آوری شد. جامعه آماری در بخش کیفی 18 نفر از خبرگان و در بخش کمی، شامل شامل مدیران وزارت ورزش و جوانان و مدیران کل ورزش و جوانان استان ها، برابر با 65 نفر و بودند. به دلیل محدود بودن اعضا، جامعه آماری با نمونه برابر شد. ابزار تحقیق در بخش اول، پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی پرسشنامه توسط 10 نفر از اساتید مدیریت ورزشی دانشگاه و پایایی آن، با آزمون آلفای کرونباخ، تایید شد (92/0=α). ابزار تحقیق در بخش دوم، پرسشنامه خودتعاملی ساختاری بود و جهت مدل یابی از تکنیک مدلسازی ساختاری تفسیری و تجزیه و تحلیل میک مک استفاده شد. یافته ها نشان داد که در الگوی مدیریت پیش کنشی وزارت ورزش و جوانان 10 مولفه و 50 زیر مولفه وجود دارد و مولفه های نقشه راه و مدیریت مسیر پیشرفت و دانش، مهارت و توانایی در سطح زیربنایی و مولفه های توسعه رقابت پذیری و ایجاد آمادگی برای تغییر در راس مدل قرار گرفتند. استقرار مدیریت دانش و مهارت در وزارتخانه در چارچوب نقشه راه و برنامه مدون بر تقویت و یا ایجاد توسعه شغلی، خلاقیت و نوآوری و اجتماعی سازی کارکنان ایفای نقش نموده و توسعه رقابت پذیری و تغییر در این سازمان هموار خواهد شد.

    کلیدواژگان: پیش کنشی، رقابت پذیری، وزارت ورزش و جوانان
  • محمدعلی صاحبکاران*، جعفر خوشبختی، مهدی صاحبکاران صفحات 79-90

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر مسیولیت اجتماعی بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی تعهد سازمانی از دیدگاه کارکنان ادارات ورزش و جوانان خراسان جنوبی می باشد. روش این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی بوده و جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان خراسان جنوبی می باشد. به دلیل محدودبودن جامعه آماری، نمونه آماری برابر با جامعه آماری (کل شمار) در نظر گرفته شد (186=N). به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و روابط بین متغیرها نیز نرم افزار اسمارت پی ال اس سه مورد استفاده قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل نشان داد که مسیولیت اجتماعی بر تعهد سازمانی 882/0= rو عملکرد سازمانی ادارات ورزش و جوانان خراسان جنوبی تاثیر معناداری دارد 316/0=r. علاوه برای این تعهد سازمانی بر عملکرد سازمانی تاثیر معناداری دارد 591/0= r. همچنین نتایج نشان داد مسیولیت اجتماعی بر عملکرد سازمانی کارکنان ادارات ورزش و جوانان خراسان جنوبی از طریق نقش میانجی تعهد سازمانی تاثیر معناداری دارد 522/0= r از این رو به تمام مدیران ادارات ورزش و جوانان استان خراسان جنوبی پیشنهاد می شود برای داشتن سازمانی پویاتر از طریق افزایش مسیولیت پذیری اجتماعی و نیز تعهد سازمانی در بین کارکنان سازمان های خود، عملکرد کلی سازمان خود را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، تعهد سازمانی، عملکرد سازمانی، ادارات ورزش و جوانان، معادلات ساختاری
  • فرشته کتبی*، محسن فلاح، محمد میررکنی، مجید نامور صفحات 91-102

    هدف از این پژوهش، طراحی مدل نقش میانجی گری رفتار شهروندی سازمانی در رابطه علی مدیریت جهادی و فضیلت سازمانی با رفتار سیاسی کارکنان وزارت ورزش و جوانان بود. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و به لحاظ هدف کاربردی بود. جامعه آماری این پژوهش کارکنان معاونت توسعه مدیریت و منابع پشتیبانی وزارت ورزش و جوانان بوده است و تعداد آن 290 نفر می باشد. با توجه به فرمول کوکران تعداد نمونه 127 نفر تعیین شد. ابزار گردآوری داده های این پژوهش پرسشنامه مدیریت جهادی حجازی فر (1394)، فضیلت سازمانی کامرون و همکاران (2004)، رفتار شهروندی سازمانی شاکر اردکانی (1394) و رفتار سیاسی امیر شیبانی (1380) بود. جهت بررسی مدل پژوهش و صحت سنجی فرضیات از روش مدل سازی معادلات ساختاری تحت نرم افزار Smart PLS3 استفاده گردید. نتایج نشان داد متغیر مدیریت جهادی بر فضیلت سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین تاثیر مثبت و معنادار متغیر فضیلت سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی بر رفتار سیاسی کارکنان مورد تایید قرار گرفت. اما تاثیر متغیر مدیریت جهادی بر رفتار شهروندی تایید نشد. در مورد روابط میانجیگری نیز مشخص گردید فضیلت سازمانی تاثیر مدیریت جهادی بر رفتار شهروندی سازمانی را میانجیگری می کند و همچنین در رابطه علی بین متغیرهای فضیلت سازمانی و رفتار سیاسی کارکنان نیز رفتار شهروندی نقش میانجیگری ایفا می کند. البته تاثیر میانجیگری متغیر رفتار شهروندی سازمانی در رابطه علی بین مدیریت جهادی با رفتار سیاسی کارکنان مورد تایید قرار نگرفت.

    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، فضیلت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، رفتار سیاسی، وزارت ورزش وجوانان
|
  • Naghmeh Sajedi, Hossein Sepasi *, Parivash Nourbakhsh Pages 11-27
    The purpose of this study was to present a model of sport responsibility in Iranian volleyball super league players. The research method was mixed (qualitative-quantitative) with exploratory approach. The statistical population was in the qualitative part of the experts and in the quantitative part of the players of the volleyball super league. Statistical sample in the qualitative section of 24 experts by purposive sampling method and in the quantitative section, considering that between 5 to 10 people were needed for each item, so 360 people were selected by stratified random sampling method. The research tool was in the qualitative part of semi-structured interviews. The results of this interview were designed in the form of a questionnaire with 3 main factors and 11 sub-factors. The construct validity of questionnaire was confirmed by exploratory and confirmatory factor analysis. Adequacy of sample size was reported KMO= 0.87 and the indicators of goodness of fit of the model fit the final model to 3 factors of individual, group and organizational responsibility. Sports managers and officials of federations and athletes of the country can use the results of this research to improve, develop and increase the responsibility of athletes and to develop sports, by increasing responsibility and attracting more sports enthusiasts and supporting and positively influencing society is a valuable step to play.
    Keywords: Individual, group, organizational, Participation, sport responsibility
  • Javad Shahvali Kohshouri *, Mina Mostahfezian, Elham Moshkelgosha, MohammadHASSAN Ferdosi Pages 29-49

    In today's world of instability, uncertainty, complexity and ambiguity, and despite the low-probability and high-impact surprises that lead to unpredictable changes, Iran’s sport needs managers who can analyze the environment of full of fluctuations by using intrinsic and acquired behaviors, and show the appropriate behavior at the right time and adopt the correct strategies.The purpose of this article is analyzing of the behavior of Iran’s senior sports managers and to fill the gap in our understanding of recognizing the types of behavior among senior managers in selected educational, public, championship and professional sports organizations separately. This was done by a behavioral experiment with actor analysis technique and by a strategic planning simulation tool called MACTOR. Data were collected through the participatory observation; By a purposeful selection, 11 sports management experts and 24 people employed or familiar with the 12 organizations studied in this study participated in this behavioral experiment and completed the actor-actor and actor-objective matrices. Convergence and divergence of actors and objectives were carefully examined with software. It was found that political, guiding and MACTOR supportive behaviors are the predominant behaviors of senior sports managers in Iran. It seems that the managers of sports organizations can make positive changes in their future behavior based on past experiences, but successive changes in these organizations will cause missing this opportunity.

    Keywords: Actor analysis, Behavior, Senior Managers, sports organizations, participatory observation
  • Yaghob Badriazarin, Fatemeh Abdavi, Fahimeh Kalantari * Pages 51-64
    Volunteering is an effective lever to advance the goals of sports organizations. The present study aimed to provide a mapping model of social capital return based on the role of volunteers in sports organizations and using a systematic design of data theory and based on fuzzy cognitive mapping approach. The study population consisted of all sports industry experts, sports managers and officials, university professors and experts in the field of sports. The research samples were selected by snowball sampling method and the required sample size was determined based on theoretical saturation criteria. In-depth and semi-structured interviews with 13 people (achieving theoretical saturation and adequacy) and after identifying the main and sub-indicators in the return of social capital based on the role of sports volunteering to achieve research validity of a combination of continuous and long-term involvement criteria, continuous monitoring Researchers' attention (control) of colleagues, progressive mentality, participation of participants and use of multiple information sources were considered. In order to evaluate the reliability of the research, the agreement method of two coders and the researcher coding were used and based on the knowledge of experts, the relationships between the concepts were drawn in the form of fuzzy cognition maps. Excel, FCMapper and FCM EXPERT software were used to draw fuzzy cognitive maps and calculate the related indicators. Cognitive mapping indicators indicated that human resources, personal development, and financial resource management were the most centralized, respectively; This means that they have the greatest impact on the return on social capital based on the role of sports volunteering.
    Keywords: Sports volunteers, Return on Social Capital, Fuzzy Cognitive Mapping
  • Tahereh Bagherizadeh, Seyed Ehsan Amir Hosseini *, Vali Nowzari Pages 65-77

    The aim of the research was to promote a proactive management model in the Ministry of Sports and Youth with an interpretive structural approach. This research is applied in terms of purpose and research data were collected in the field and in a mixed way (qualitative and quantitative). The statistical population was 18 experts in the qualitative section and 65 in the quantitative section, including the directors of the Ministry of Sports and Youth and the general directors of sports and youth of the provinces. Due to the limited number of members, the statistical population was equal to the sample. The research tool in the first part was a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by 10 professors of sports management at the university and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha test (α = 0.92). Interpretive structural modeling and Mick Mac analysis techniques were used for modeling. The findings showed that there are 10 components and 50 sub-components in the proactive management model of the Ministry of Sports and Youth, and the components of the roadmap and management of progress and knowledge, skills and abilities at the infrastructure level and the components of competitiveness development and preparation for Changes were placed at the top of the model. Establishment of knowledge and skills management in the ministry within the framework of the roadmap and written program will play a role in strengthening or creating job development, creativity and innovation and socialization of employees, and the development of competitiveness and change in this organization will be smooth.

    Keywords: Pre-Action, Competitiveness, Ministry of Sports, Youth
  • MOHAMMADALI Sahebkaran *, Jafar Khoshbakhti, Mehdi Soleymani Pages 79-90

    The purpose of this study is to investigate the impact of social responsibility on organizational performance with the mediating role of organizational commitment from the perspective of employees of sports and youth offices in South Khorasan. The method of this research is descriptive-survey and the statistical population of the present study is all employees of sports and youth offices of South Khorasan province. Due to the limited statistical population, the statistical sample was considered equal to the statistical population (total number) (N = 186). In order to analyze the data and the relationships between the variables, Smart PLS3 software was used. According to the data analysis, the results showed that social responsibility has a significant effect on organizational commitment (r= 0.882) and organizational performance of sports and youth offices in South Khorasan (r= 0.316). In addition, for this organizational commitment has a significant effect on organizational performance (r= 0.592). The results also showed that social responsibility has a significant effect on the organizational performance of employees of sports and youth offices of South Khorasan through the mediating role of organizational commitment (r= 0.522). Therefore, all managers of sports and youth offices of South Khorasan province are recommended to increase the overall performance of their organization in order to have a more dynamic organization by increasing social responsibility and organizational commitment among the employees of their organizations.

    Keywords: Social responsibility, Organizational Commitment, Organizational Performance, Sports, Youth Offices, Structural Equation
  • Fereshteh Kotobi *, Mohsen Fallah, Mohammad Mirrokni, Majid Namvar Pages 91-102

    The purpose of this study was to design a model for mediating the role of organizational citizenship behavior in relation to causal jihadi management and organizational virtue with the political behavior of employees of the Ministry of Sports and Youth. The research method is descriptive-correlational and applied in terms of purpose. The statistical population of this study was the employees of the Deputy for Management Development and Support Resources of the Ministry of Sports and Youth and its number is 290 people. According to Cochran's formula, the number of samples was 127. The data collection tools of this study were Hejazifar Jihadi Management Questionnaire (2015), Organizational Virtue of Cameron et al. (2004), Shaker Ardakani Organizational Citizenship Behavior (2015) and Amir Sheibani (2001) Political Behavior. Structural equation modeling method under Smart PLS3 software was used to investigate the research model and validate the hypotheses. The results showed, it was found that the variable of jihadi management has a positive and significant effect on organizational virtue. Also, the positive and significant effect of organizational virtue on organizational citizenship behavior and organizational citizenship behavior on employees' political behavior was confirmed. But the effect of jihadi management variable on citizenship behavior was not confirmed. Regarding mediation relations, it was found that organizational virtue mediates the effect of jihadi management on organizational citizenship behavior. Citizenship behavior also plays a mediating role in the relationship between organizational virtue variables and employees' political behavior. However, the effect of mediating the variable of organizational citizenship behavior in the relationship between jihadi management and political behavior of employees was not confirmed.

    Keywords: Jihadi Management, organizational virtue, Organizational Citizenship Behavior, Political Behavior, ministry of sport, youth