فهرست مطالب

مدیریت بهره وری - پیاپی 60 (بهار 1401)

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 60 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • وحید اتحادی، حسن حسینی نسب*، محمدباقر فخرزاد، حسن خادمی زارع صفحات 23-50

    در این مقاله، تحلیل پوششی داده ها در ساختار شبکه ای ترکیبی ناهمگن، که خروجی های هر مرحله، می تواند به عنوان ورودی ها، وارد مرحله بعد در همان لایه یا لایه دیگر گردد و یا به عنوان محصولات نهایی از سیستم خارج شود، مورد بحث قرار گرفته است. در این مدل، هر مرحله می تواند، علاوه بر ورودی های میانی، ورودی های مستقل نیز داشته باشد. بدین منظور یک مدل ریاضی توسعه داده شده است که در آن ورودی های مستقل و خروجی های نهایی برای اجزای تشکیل دهنده واحدهای تصمیم گیری، مورد بررسی قرار می گیرد. برای نشان دادن کارایی مدل، داده های واقعی برای 20 واحد تصمیم گیری، مورد استفاده قرار گرفته و نتایج به دست آمده، با نتایج مدل های سنتی مقایسه شده است. نتایج به دست آمده از روش ارایه شده، نقص موجود در روش های سنتی برای تشخیص مناسب واحدهایی که روی مرز کارآ (دارای کارآیی یک) قرار می گیرد را بر طرف می نماید. روش توسعه داده شده می تواند فهم دقیق-تری از عملکرد اجزای واحدهای تصمیم گیری برای مدیران و تصمیم گیران فراهم آورد.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها شبکه ای، ترکیبی ناهمگن، کارآیی
  • مریم زرندی، حامد دهقانان*، سعید صحت، سید مجتبی محمودزاده صفحات 51-75

    هدف این تحقیق طراحی و تبیین الگوی زنجیره تامین منابع انسانی. برای صنعت هسته ای با استفاده از روش تحقیق ترکیبی همزمان (سه سونگری) است. برای رسیدن به این مهم ابتدا با بررسی ادبیات نظری در حوزه تامین منابع انسانی و برنامه ریزی منابع انسانی به 213 مضمون اولیه دست یافتیم. در مرحله بعد با دسته بندی کدها و طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی در نرم افزار مکس کیو دی ای، به این نتیجه رسیدیم که در الگوی زنجیره تامین منابع انسانی شش مضمون اصلی وجود دارد که شامل: نیازسنجی سازمانی، برنامه ریزی منابع انسانی، استخدام و گزینش منابع انسانی، بهسازی منابع انسانی، ارزیابی عملکرد و حفظ و نگهداری منابع انسانی است.سپس با استفاده از روش دلفی فازی و تشکیل پانل از 15 خبره در دو دور، مولفه های نهایی در دو گونه شغلی این صنعت شناسایی و نتیجه گرفته شد الگوی زنجیره تامین منابع انسانی برای صنعت هسته ای بین این دو گونه شغلی متفاوت است.

    کلیدواژگان: الگوی زنجیره تامین منابع انسانی، تامین منابع انسانی، برنامه ریزی منابع انسانی
  • بی بی عصمت سرفرازی، نورمحمد یعقوبی*، محمد محمدی، جلیل جراحی صفحات 77-107

    کارکنان دانشی مهم ترین دارایی شرکت های دانش بنیان هستند. برای ترغیب آنان جهت ماندن در این شرکت ها باید دست به اقداماتی زد که مسلما فعالیت های مدیریت استعداد، بخش مهمی از این اقدامات به شمار می آید. بر همین اساس، هدف این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر مدیریت استعداد در شرکت های دانش بنیان با تاکید بر ماندگاری کارکنان دانشی است. بدین منظور پس از تعریف موضوع و انجام مطالعات اکتشافی و کتابخانه ای اولیه، عوامل و مولفه های مربوط از طریق روش دلفی و توسط پرسشنامه ای محقق ساخته به نظر خبرگان رسید و پس از اخذ نظرات اصلاحی کیفی و کمی از سوی ایشان بر اساس روش های آماری مربوط تحلیل و درنهایت تناسب مدل، مولفه ها و ترکیب عوامل به اجماع آنان رسید. جامعه مورد مطالعه در این بخش شامل 33 نفر از خبرگان دانشگاهی و حرفه ای آشنا با موضوع است که به صورت غیراحتمالی و قضاوتی انتخاب شدند. سپس برای آزمون مدل پرسشنامه ای محقق ساخته در بین 295 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت های دانش بنیان مستقر در استان های جنوب شرق کشور که به روش خوشه ای تصادفی انتخاب شدند، توزیع گردید و تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده در این بخش نیز با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی توسط نرم افزار Smart PLS 3 انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که چهار دسته عوامل محیطی، سازمانی، فردی و شغلی بر مدیریت استعداد در شرکت های دانش بنیان جهت ماندگاری کارکنان دانشی موثر می باشند که از این میان، عوامل سازمانی با ضریب تاثیر 7/68، بیشترین اثرگذاری را بر مدیریت استعداد در شرکت های دانش بنیان جهت ماندگاری کارکنان دانشی دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، شرکت های دانش بنیان، ماندگاری، کارکنان دانشی
  • علی شریعت نژاد*، سیده نسیم موسوی، محمد جعفری صفحات 109-134

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر انحراف خلاق بر اینرسی نوآوری با نقش میانجی هوشمندی منابع انسانی است. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و در زمره پژوهش های توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش 1600 نفر از کارکنان سازمان های دانش بنیان استان لرستان هستند که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری طبقه ای تعداد اعضای نمونه آن 309 نفر برآورد شد. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه استاندارد است که روایی آن با استفاده از روش اعتبار محتوا و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ تایید شد. در این پژوهش برای بررسی و آزمون فرضیه ها، رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای Smart Pls2 و Spss 19 به کار رفت. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که انحراف خلاق بر اینرسی نوآوری و هوشمندی منابع انسانی تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین نتایج پژوهش مبین آن است که هوشمندی منابع انسانی نقش میانجی در تاثیر انحراف خلاق بر اینرسی نوآوری دارد. ازاین رو به عنوان یک نتیجه کلی می توان گفت که در سازمان های دانش بنیان منابع انسانی هوشمند با استفاده از انحراف خلاق و تخطی خلاقانه از مقررات بوروکراتیک و دست و پاگیر سازمان، موجب نوآوری شده، سازمان های دانش بنیان را از اینرسی نوآوری به دور نگه می دارند.

    کلیدواژگان: انحراف خلاق، اینرسی نوآوری، هوشمندی منابع انسانی
  • امید کاراوند، وحید چناری*، قنبر امیرنژاد صفحات 135-166

    هدف تحقیق حاضر بررسی نقش سرمایه اجتماعی در بهبود ساختار سازمانی اثربخش است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی - همبستگی و از نوع تحقیقات کمی است. جامعه آماری تحقیق شامل خبرگان (برای شناسایی عوامل سازنده متغیرها) و تمامی کارکنان شرکت های برق منطقه ای ایران (جهت پاسخگویی به پرسشنامه کمی) است. تعداد خبرگان 54 نفر و تعداد کارکنان 6584 نفر برآورد گردید. برای شناسایی عوامل اقدام به انجام مصاحبه ساختاریافته از طریق پرسشنامه باز شد که 36 پرسشنامه از میان پرسشنامه های ارسالی، بازگردانده شد و نتایج آنها با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل و عوامل سازنده ساختار سازمانی اثربخش و سرمایه اجتماعی تعیین و بر اساس آن پرسشنامه کمی طراحی شد. 363 نفر از کارکنان به روش تصادفی طبقه ای برای پاسخگویی به پرسشنامه مذکور، انتخاب شدند. پایایی و روایی پرسشنامه با استفاده از آزمون های مربوط تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های نرمال بودن و مدل معادلات ساختاری و نرم افزارهای اس پی اس اس و اسمارت پی ال اس استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که سرمایه اجتماعی و شش بعد آن یعنی بعد فرهنگی، ارتباطی، سیاسی، اقتصادی، شناختی و ساختاری بر ساختار سازمانی اثربخش تاثیر مثبت و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، ساختار سازمانی اثربخش، شرکت های برق منطقه ای ایران
  • یوسف وکیلی، حامد خامه چی* صفحات 167-189
    هدف این پژوهش شناسایی پیشایندهای بهره وری منابع انسانی با استفاده از رویکرد فراتحلیل است. تحقیق حاضر از نظر هدف، توصیفی و از نظر نوع استفاده، کاربردی و ازنظر نوع داده ها، تحقیقی کمی است. جامعه مورد بررسی پژوهش، شامل مقالات چاپ شده در مجلات علمی- پژوهشی در زمینه بهره وری منابع انسانی از سال 1390 تا پاییز سال 1398 بود که 48 مورد با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند به عنوان نمونه وارد فرآیند فراتحلیل شدند. پژوهش های منتخب با استفاده از نرم افزار CMA2 (نرم افزار جامع فراتحلیل) مورد تحلیل قرار گرفتند. پایایی تحقیق شامل پایایی شناسایی از طریق توافق داوران در انتخاب پژوهش ها و طبقه بندی آن ها، پایایی کدگذاری از طریق توافق داوران درباره استفاده از مفاهیم خاص برای کدگذاری متغیرها و پایایی سطح معنی داری و اندازه اثر از طریق توافق در محاسبات اندازه اثر بین دو فراتحلیل گر به دست آمد. یافته های پژوهش نشان داد که از بین پیشایندهای بهره وری منابع انسانی، به ترتیب متغیرهای هوش عاطفی (767/0)، کارآفرینی سازمانی (761/0)، مدیریت استعداد (728/0)، خودانضباطی (720/0)، انگیزش شغلی (705/0)، سلامت سازمانی (691/0)، پیشرفت در شغل (652/0)، رهبری اثربخش (635/0)، کیفیت زندگی کاری (632/0)، خودمختاری در شغل (623/0)، خلاقیت کارکنان (618/0)، چابکی سازمانی (618/0)، فناوری اطلاعات و ارتباطات (585/0)، اعتماد سازمانی (581/0)، مدیریت دانش (563/0)، مسوولیت پذیری اجتماعی (548/0) و سرمایه اجتماعی (523/0) دارای اندازه اثر زیاد (بالای 5/0) هستند.
    کلیدواژگان: بهره وری منابع انسانی، پیش آیندها، فراتحلیل
  • علی داودی، کرم الله دانش فرد*، عبدالخالق غلامی صفحات 191-226

    هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی برنامه ریزی منابع انسانی بخش عمومی با رویکرد اثربخشی و بهره وری سازمانی است. جامعه موردبررسی کارشناسان و مدیران وزارت ارشاد اسلامی در استان فارس است. در این پژوهش تعداد 100 نفر از مدیران ارشد و فرآیندی به عنوان نمونه در نظر گرفته شده اند که به دلیل محدود بودن تعداد افراد جامعه از روش تمام شماری استفاده شده است. به دلیل کمبود اطلاعات در زمینه مدیریت منابع انسانی و همچنین ماهیت مدیریتی این تحقیق، جامعه موردنظر باید از میان مدیران و کارشناسان خبره سازمان وزارت ارشاد اسلامی استان فارس انتخاب می شد که تعداد جامعه آماری این پژوهش را توجیه می کند. برای شناسایی عوامل موثر بر برنامه ریزی منابع انسانی از تکنیک کتابخانه ای و دلفی استفاده شد. 18 عامل شناسایی شده که به وسیله 59 گویه مورد ارزیابی قرار گرفتند. در تکنیک تحلیل عامل اکتشافی 18 عامل به سه دسته عوامل شغلی، عوامل سازمانی و عوامل فردی تقسیم بندی شدند. با استفاده از تکنیک تحلیل عامل تاییدی به بررسی گویه ها، عوامل فرعی و عوامل اصلی پرداخته شد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی منابع انسانی، بخش عمومی، اثربخشی، بهره وری منابع سازمانی
  • الهام ابراهیمی* صفحات 227-251
    مفهوم معاملات غیرمتعارف به عنوان ترتیبات شغلی که از منظر ماهیت، متفاوت از قراردادهای استخدامی معمول بوده، برای برآوردن نیازهای خاص کارکنان به صورت انفرادی و شخصی سازی شده منعقد می شوند، روند جدیدی در حوزه تعاملات کارکنان و کارفرمایان ایجاد کرده است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر معاملات غیرمتعارف در قالب معاملات انعطاف پذیر و معاملات توسعه ای، بر رابطه دوسویه غنی سازی کار و خانواده است. بنابراین تاثیر تعدیلگری خودکارآمدی کارکنان در این رابطه آزمون شد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی است. جامعه هدف پژوهش کارکنان سه شرکت فعال در حوزه فناوری اطلاعات بانکی مستقر در پارک فناوری پردیس بود و روش نمونه گیری، تصادفی انتخاب گردید. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های استاندارد صورت گرفت و روش تحلیل داده ها مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS بود. نتایج پژوهش نشان داد معاملات انعطاف پذیر و توسعه ای بر غنی سازی خانواده توسط کار اثر مثبت معناداری دارند و خودکارآمدی به عنوان متغیر تعدیلگر، این رابطه را تقویت می کند. هرچند، رابطه میان معاملات انعطاف پذیر و توسعه ای بر غنی سازی کار توسط خانواده معنادار نبود و تنها با افزودن متغیر تعدیلگر خودکارآمدی، رابطه مثبت معنادار میان این متغیرها برقرار شد.
    کلیدواژگان: معاملات غیر متعارف، معاملات انعطاف پذیر، معاملات توسعه ای، غنی سازی کار و خانواده، خودکارآمدی
  • فتاح ناظم*، ساناز مظاهری صفحات 253-278
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه مدیریت دانش با بهره وری و توانمندسازی در دانشگاه آزاد اسلامی انجام گرفته است. این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است و برمبنای هدف از نوع پژوهش های کاربردی است. جامعه آماری موردمطالعه در این پژوهش را کارکنان اداری واحدهای جامع، بسیار بزرگ و بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی کلیه مناطق چهارده گانه تشکیل می دهد که در واحدهای دانشگاهی متبوع به کار مشغول بودند. به منظور برآورد حداقل حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده و حداقل نمونه مورد نیاز 1906 نفر برآورد شده است. روش انتخاب نمونه مورد نیاز ابتدا  نمونه گیری خوشه ای و سپس طبقه ای تصادفی است. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های:1-مدیریت دانش سالیس و جونز (2011) 2- بهره وری کارکنان که بر اساس مدل ACHIEVE هرسی و گلداسمیت و 3-توانمندسازی توماس و ولتهوس (1990) استفاده شده است برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج نشان داد که مدیریت دانش بر توانمندسازی بهره وری دارای اثر مستقیم بوده و توانمندسازی بر بهره وری اثر غیرمستقیم دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، بهره وری، توانمندسازی
  • علی شاهین پور*، کرم کارابولوت صفحات 279-301
    بهره وری یعنی به حداکثر رساندن استفاده از منابع، نیروی انسانی، تسهیلات و غیره به طریق علمی، کاهش هزینه های تولید، گسترش بازارها، افزایش اشتغال و کوشش برای افزایش دستمزدهای واقعی و بهبود استانداردهای زندگی، همان گونه که به نفع کارگران، مدیریت و جامعه باشد. به دلیل محدودیت منابع و نامحدود بودن نیازهای بشر، در کنار افزایش جمعیت و رقابت شدید در اقتصاد جهانی، بهبود بهره وری نه یک انتخاب بلکه یک ضرورت اجتناب ناپذیر است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر متغیرهای اقتصادی با تاکید تسهیلات بانکی اسلامی بر شاخص کلی بهره وری در ایران طی دوره زمانی 1378 تا 1396، با استفاده از روش خود بازگشت با وقفه های توزیعی (ARDL) است. یافته های تحقیق حاکی از تاثیر مثبت و معنی دار مانده تسهیلات قرض الحسنه، مانده تسهیلات قراردادهای مبادله ای و مانده تسهیلات مشارکتی به عنوان مولفه های تسهیلات بانکی اسلامی، بر شاخص کلی بهره وری است. براین اساس، تسهیلات بانکی اسلامی هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت بر شاخص کلی بهره وری در ایران تاثیر مثبت دارد. در کوتاه مدت و بلندمدت تولید ناخالص داخلی واقعی (رشد اقتصادی) بر شاخص کلی بهره وری تاثیر مثبت داشته است. اثر تورم و نرخ ارز رسمی بر شاخص کلی بهره وری در کوتاه مدت بعد از یک سال و در بلندمدت منفی و ازنظر آماری معنی دار برآورد گردیده است.
    کلیدواژگان: بهره وری، خودبازگشت با وقفه های گسترده (ARDL)، تسهیلات بانکی اسلامی
|
  • Vahid Ettehadi, Hasan Hoseininasab *, Mohammadbagher Fakhrzad, Hasan Khademizare Pages 23-50

    In this paper, data envelopment analysis (DEA) was discussed for non-homogenous mixed network structure where the outputs of each stage can enter the next stage in the same or another layer as inputs or come out from the system as final products. In this model, in addition to intermediate inputs, each stage can also have independent inputs. For this purpose, a mathematical model has been developed in which the independent inputs and final outputs for the components of the decision making units (DMUs) are examined. To show the efficiency of the model, real data for 20 DMUs were used and the results were compared with those of traditional models. The results obtained from the proposed method eliminate the shortcomings of traditional methods for proper detection of units that are on the efficient border (with an efficiency of one). The developed method can provide the managers and decision makers with a more accurate understanding of the performance of components of DMUs.

    Keywords: Network DEA, efficiency analysis, Non-Homogenous Mixed Network
  • Maryam Zarandi, Hamed Dehghanan *, Saeed Sehat, Seyed Mojtaba Mahmudzadeh Pages 51-75

    The purpose of the present study was to design a model of  human resource supply chain in  nuclear industry using simultaneous mixed method design (three-sided). To this end, initially, the researchers reviewed the pertinent theoretical literature in the field of human resource provision and human resource planning and identified 213 preliminary themes. In the next step, by categorizing the codes and through three stages of open, axial and selective coding using Max QDA software, it was revealed that there were six main themes in the human resource supply chain model, including: organizational needs analysis, human resource planning, hiring and selecting human resources, improving human resources, performance evalualuation and maintaining human resources. Then, using the Fuzzy Delphi method and forming a panel of 15 experts in two rounds, the final components in the two occupations of this industry were identified and it was concluded that the pattern of human resource supply chain in the nuclear industry is different between these two occupations.

    Keywords: human supply chain model, human resources supply, human resources planning
  • Bibi Esmat Sarfarazi, Noormohammad Yaghoubi *, Mohammad Mohammadi, Jalil Jarrahi Pages 77-107

    Knowledge workers are the most valuable assets of knowledge-based companies, which necessitates to take measures in order to encourage knowledge worker retention. Definitely, talent management activities constitute an important part of these measures. Accordingly, the current study set out to identify the factors affecting talent management in knowledge-based companies with a focus on the retention of knowledge workers. To this end, after defining the research topic and conducting preliminary exploratory and library studies, the researchers consulted a panel of experts about the factors and components which were identified through Delphi method and a researcher- made questionnaire. Having received qualitative and quantitative feedback from the experts, the related analyses were conducted and ultimately, the model, components and the combination of factors were agreed upon. The study population at this point included 33 academic experts and professionals, familiar with the subject who were recruited through non-probability judgmental sampling. Then, in order to test the researcher-made questionnaire, it was distributed among 295 managers and experts of knowledge-based companies, located in the southeastern provinces of the country who were selected through random cluster sampling. The collected data were analyzed conducting confirmative factor analyses using Smart PLS 3 software. The results revealed that four factors of environmental, organizational, personal and occupational are effective in talent management in knowledge-based companies contributing to the retention of knowledge workers. Among these factors, organizational factors with the effect size of 68.7 were found to have the highest impact on talent management in knowledge-based companies in order to encourage the retention of knowledge workers.

    Keywords: talent management, Knowledge-Based Companies, retention, Knowledge worker
  • Ali Shariatnejad *, Seydeh Nasim Mousavi⃰, Mohammad Jafari Pages 109-134

    The purpose of this study was to investigate the effect of creative deviance on the innovation inertia considering the mediating role of human resource intelligence. This applied research employed a descriptive survey design. The statistical population of the study included 1600 employees of knowledge-based organizations of Lorestan province. Using Cochran formula and stratified sampling method, the researchers estimated the sample size to be 309 people. The instrument used to gather the data was a standard questionnaire whose content validity was established and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha coefficient. In this study, structural equation modeling and Smart Pls2 and SPSS 19 software were used to test the hypotheses. The results emerging from the data analyses revealed that creative deviance has a positive significant effect on innovation and human resources intelligence. Additionally, the results indicated that human intelligence has a mediating role in the effect of creative deviance on innovation inertia. Therefore, overall, it can be concluded that in knowledge-based organizations, the foundation of intelligent human resources, creative deviance and creative violation of the bureaucratic and restrictive regulations of the organization, lead to innovation and keep the knowledge-based organizations away from innovation inertia.

    Keywords: creative deviation, innovation inertia, human resources intelligence, Mediating Role, knowledge-based organization
  • Omid Karavand, Vahid Chenari *, Ghanbar Amir Nejad Pages 135-166

    The purpose of the present study was to investigate the role of social capital in improving effective organizational structure. This quantitative applied research employed a descriptive -correlational design.The statistical population of this study consisted of two groups of experts and all employees, including 36 experts and 6584 employees of regional electricity companies in Iran. To answer the research questionnaire, all 36 experts were selected by census method and 363 employees were recruited through stratified random sampling. The data were collected using a questionnaire whose reliability was estimated through Cronbach's alpha. Normality tests and Structural Equation Modeling were conducted via SPSS and PLS softwares to analyze the data. The findings emerging from the study revealed that social capital and its six dimensions, namely cultural, communication, political, economic, cognitive and structural, have a positive significant effect on organizational structure.

    Keywords: Social capital, Effective Organizational Structure, Regional Electric Companies of Iran
  • Yousef Vakili, Hamed Khamehchi * Pages 167-189
    The present study set out to identify the human resource productivity antecedents conducting a meta- analysis.  This applied study employed a quantitative descriptive research design. The study corpus consisted of articles published in scientific journals in the field of human resource productivity within the period from 2011 to 2019, among which 48 articles were recruited through a non- random purposive sampling procedure and underwent the meta-analysis. The selected studies were analyzed using CMA2 (Comprehensive Meta-Analysis Software) software. The reliability of the selection procedure and categorization of the studies as well as the reliability of using specific concepts for coding the variables were both confirmed by the examiners. Moreover, the reliability of the significance level and effect size were obtained through the agreement in measuring the effect size by two analysts. The findings revealed that among the antecedents of human resource productivity, emotional intelligence (0.767), organizational entrepreneurship (0.761), talent management (0.728), self-discipline (0.720), job motivation (0.705), organizational health (0.691), career advancement (0.652), effective leadership (0.635), quality of work life (0.632), job autonomy (0.623), employee creativity (0.618), organizational agility (0.618), information and communication technology (0.585), organizational trust (0.581), knowledge management (0.563), social responsibility (0.548), and social capital (0.523) had high effect sizes (above 0.5), respectively.
    Keywords: human resource productivity, antecedents, meta-analysis
  • Ali Davodi, Karamollah Daneshfard *, Abdolkhalegh Gholami Pages 191-226

    The current study was an attempt to present a model of human resource planning in the public sector with a focus on the efficiency and organizational productivity. The research population included the experts and managers of the Ministry of Culture and Islamic Guidance in Fars province. In this research, all 100 senior managers in the population were considered as the sample of the study since the whole population had a limited number of members, and thus, total population sampling was employed. Due to the lack of information on human resource management as well as the nature of management research, the target population had to be recruited from among the managers and experts of the Ministry of Culture and Islamic Guidance of Fars province, which justifies the statistical number of the population in this study. In order to identify the factors influencing human resource planning, library and Delphi techniques were utilized. The18 identified factors were evaluated considering 59 items. In the exploratory factor analysis, these 18 factors were classified into three groups of occupational factors, organizational factors, and individual factors. Moreover, conducting confirmatory factor analysis, the researchers examined the items, and the sub- and main factors.

    Keywords: Human resource planning, Public sector, Efficiency, organizational resource productivity
  • Elham Ebrahimi * Pages 227-251
    The concept of idiosyncratic deals (i-deals) as personalized work arrangements that are different in nature from the usual employment contracts, negotiated to meet the specific needs of employees individually, has created a new trend in the area of employer-employee relationships. The current study was an attempt to investigate the impact of idiosyncratic deals, as flexibility and development deals, on the mutual relationship of work-family enrichment. Additionally, the moderating effect of employees' self-efficacy in this relationship was examined. The present applied study employed a descriptive survey design. The statistical population of the study included the employees of three companies engaged in information technology in banking sector, located in Pardis Technology Park, who were randomly recruited. Standard questionnaires were used for the data collection and the data analyses were done by structural equation modeling using Smart PLS software. The results indicated that flexibility and development i-deals have a significant positive effect on the work to family enrichment and that self-efficacy, as a moderating variable, enhances this relationship. However, the impact of flexibility and development i-deals on the family to work enrichment was not significant, and only through adding the self-efficacy moderator variable, a significant positive relationship was established between these variables.
    Keywords: idiosyncratic deals, flexibility i-deals, development i-deals, work-family enrichment, Self-efficacy
  • Fattah Nazem *, Sanaz Mazaheri Pages 253-278
    This study aimed to investigate the relationship among knowledge management, productivity and empowerment at Islamic Azad University. This applied research had a descriptive- correlational design. The statistical population of this study consisted of the administrative staff of the comprehensive, very large, and large branches of Islamic Azad University in all 14 regions who were employed in the affiliated academic branches of this university.The Cochran formula was used to estimate the required minimum sample size which came out to be 1906. Cluster sampling followed by stratified random sampling were used to select the required sample. The sampling stages were as follows:  initially, the comprehensive, very large, and large branches were selected from among various university branches. After that, in proportion to the number of staff in each branch, a certain proportion of the staff were selected and were provided with the questionnaires. In order to collect the data, Sallis and Jones’ Knowledge Management Questionnaire, Employee Productivity Questionnaire based on Hershey and Goldsmith’s ACHIEVE model, and Thomas and Velthouse’s Empowerment Questionnaire (1990) were used. To analyze the data, the researchers used Structural Equation Modeling. The results showed that knowledge management has a direct effect on empowerment and productivity and that empowerment has an indirect impact on productivity.
    Keywords: Knowledge management, Productivity, empowerment
  • Ali SHAHINPOUR *, Kerem Karabulut Pages 279-301
    Productivity means maximizing scientifically the use of resources, manpower, facilities, and the like, reducing production costs, expanding markets, increasing employment and striving to increase real wages and living standards as they benefit workers, management, and society. Due to limited resources and unlimited needs, improving productivity, along with population growth and fierce competition in the global economy, is not a choice but an inevitable necessity. The present study set out to investigate the effect of economic variables on the total productivity index in Iran over the period of 1999 to 2017, employing the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) method. The findings indicated the significant positive effect of Qarz al-Hasna facility balance, exchange contract facility balance and partnership contracts facility balance as the components of Islamic banking facilities on the Total Productivity Index. Accordingly, it can be concluded that Islamic banking facilities have a positive effect on the Total Productivity Index in Iran, both in the short and long term. In the short and long term, real GDP (economic growth) was found to have a positive effect on the Total Productivity Index. The effect of inflation and the official exchange rate on the total Productivity Index was negative and statistically significant in the short run, after one year, and in the long run.
    Keywords: Auto Regressive Distributed Lag (ARDL), Islamic banking facilities, Productivity