فهرست مطالب

توسعه ی آموزش جندی شاپور - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1400)

فصلنامه توسعه ی آموزش جندی شاپور
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/21
  • تعداد عناوین: 18
|
  • حسین حافظی* صفحات 987-1000
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تدوین مدلی ساختاری برای مدیریت درگیری آموزشی دانشجویان انجام شد. شرکت کنندگان شامل 382 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور اندازه گیری متغیرهای پژوهش، از پرسشنامه های آستانه تحمل آموزشی، مدیریت درگیری تحصیلی و باورهای مثبت آموزشی استفاده شد. برای ارزیابی مدل پیشنهادی از نرم افزار آموس و روش تحلیل مسیر استفاده شد. یافته ها نشان داد که، با توجه به مقادیر شاخص های بدست آمده، داده ها با مدل تحقیق برازش دارد؛ متغیر آستانه تحمل آموزشی قادر است درگیری شناختی، درگیری رفتاری و درگیری عاطفی را به صورت مثبت و معنادار پیش بینی کند؛ همچنین یافته ها نشان داد که متغیر باورهای مثبت آموزشی به طور مثبت و غیر مستقیم رابطه بین آستانه تحمل آموزشی و مدیریت درگیری تحصیلی را میانجی گری می کند. بنابراین و با توجه به نتایج این مطالعه افزایش میزان آستانه تحمل آموزشی و باورهای مثبت تحصیلی در دانشجویان باعث ارتقای سطح درگیری رفتاری، درگیری شناختی و درگیری عاطفی آن ها می شود و زمینه را برای مدیریت بهینه و مطلوب درگیری تحصیلی فراهم می کند.
    کلیدواژگان: باورهای مثبت تحصیلی، تحلیل مسیر، دانشجو، مدل، مدیریت درگیری آموزشی
  • رضوان شادجو، افسانه قنبری پناه*، فریبرز درتاج، مسعود قاسمی صفحات 1001-1010
    بی صداقتی تحصیلی  یک رفتار غیراخلاقی شایع در محیط های آموزشی است که به افراد در دستیابی به نتایج  دلخواه اما غیرمنصفانه، غیرقانونی و نادرست کمک می کند. مطالعه حاضر از نوع همبستگی بود. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی بی صداقتی تحصیلی بر اساس هویت اخلاقی و خودآگاهی هیجانی و خود پنداره تحصیلی در دانشجویان علوم پزشکی انجام گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام دانشجویان دختر و پسر مقطع کارشناسی ارشد رشته های پیراپزشکی دانشگاه های دولتی شهر تهران که در سال تحصیلی 98-99 مشغول به تحصیل هستند بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی 300 نفر  انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل، پرسش نامه های بی صداقتی تحصیلی، هویت اخلاقی و خودآگاهی هیجانی و خود پنداره تحصیلی بود که روایی آن ها از طریق روایی صوری و محتوایی به تایید اساتید و خبرگان رسید و پایایی آن ها از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب 83/0، 74/0، 79/0 و 71/0 گزارش شد.  داده ها با استفاده از آمار توصیفی و روش تحلیل  همبستگی کانونی با استفاده از نسخه  24 نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که خودپنداره تحصیلی، خودآگاهی هیجانی و هویت اخلاقی پیش بینی کننده بی صداقتی تحصیلی دانشجویان هستند. نتایج پژوهش حاضر می تواند در بردارنده اشارات کاربردی مهم و تاثیرگذار در مورد شناسایی عوامل موثر بر  بی صداقتی تحصیلی و تلاش برای کاهش این معضل در دانشجویان باشد.
    کلیدواژگان: بی صداقتی تحصیلی، هویت اخلاقی، خودآگاهی هیجانی، خود پنداره تحصیلی
  • لیلا ساداتی، رعنا آب جار، صدیقه نصرتی ابرقویی، فاطمه عدالت، زهرا نوری* صفحات 1011-1023
    پاندمی کرونا، منجر به تغییر آموزش های حضوری دانشگاه ها به شیوه ی غیر حضوری و مجازی شده که ضمن برخورداری از مزایای متعدد، معایبی نیز دارد که در کنار مشکلات ناشی از بحران کوید-19 می تواند آثار زیان باری بر اثربخشی آموزش برجای بگذارد بنابراین درک تجارب و چالشهای دانشجویان هر دانشگاه می تواند به مسیولین آموزشی در ارایه راهکارهای مناسب برای حل بخشی از مشکلات کمک نماید. در همین راستا این پژوهش کیفی به روش تحلیل محتوا؛ از طریق مصاحبه ساختارمند از 24 دانشجو در رشته های مختلف کارشناسی پیوسته و ناپیوسته انجام شد. درنهایت متن مصاحبه ها به روش تحلیل محتوا و با کمک نرم افزار MaxQDA2  تحلیل شد. نتایج حاصل از داده ها در چهار طبقه اصلی؛ «موانع فردی در کارآمدی آموزش مجازی» با زیر طبقات: ویژگی های شخصیتی، تاثیرات محیط خانواده و امکانات و منابع، طبقه ی «آموزش ناکارآمد» با زیر طبقات: کمیت، کیفیت و نظم ارایه محتوا و ارزشیابی، طبقه ی «پیامدهای منفی» با زیر طبقات: هویت گم شده، تنش روانی، تعارض در استفاده از فضای مجازی و در نهایت طبقه ی «آورده ها» با زیر طبقات: محتوای در دسترس، کاهش هزینه ها، حذف معضلات حضور در کلاس، حضور در خانواده و تقویت معنوی دسته بندی شد. بر اساس نتایج؛ دانشجویان با چالشهای جدی در محیط خانواده و مراکز آموزشی مواجه هستند که ضروری است در هر دانشگاه به طور ویژه و متناسب با ساختار آن محیط، راهکارهای موثری در جهت تعدیل و حل مشکلات ارایه کند.
    کلیدواژگان: ویروس کرونا، آموزش مجازی، رویکرد کیفی، تحلیل محتوا، یادگیری الکترونیک، کوید-19
  • مهدی بیژن زاده*، حسین الماسی، فرخنده جمشیدی صفحات 1024-1033
    امروزه آموزش اخلاق پزشکی یکی از ضروری ترین بخش های آموزش پزشکی می باشد. اخلاق پزشکی علمی است که موضوع آن بررسی مجموعه آداب و رفتار پسندیده یا ناپسندیده ای می باشد که صاحبان مشاغل پزشکی باید رعایت نمایند. ضرورت ایجاب مینماید که کلیه کادر درمانی و افراد درگیر با بیمار از جمله دانشجویان دوره کارآموزی از منشور حقوق بیمار آگاهی کامل داشته و خود را ملزم به رعایت آن بدانند. مطالعه حاضر به روش اپیدمیولوژیک توصیفی و به صورت مقطعی در میان همه 220 دانشجوی پزشکی دوره کارآموزی بیمارستان گلستان شهر اهواز انجام گرفت. برای جمعآوری داده ها از پرسشنامهای 3 قسمتی استفاده شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار SPSS نسخه 23 استفاده شد. در مطالعه حاضر میزان آگاهی دانشجویان پزشکی به حقوق بیماران پس از گذراندن واحد درسی اخلاق پزشکی، صرف نظر از عدم وجود ارتباطی معنادار، بیشتر شده است. همچنین نتایج نشان داد که میان رعایت حقوق بیماران و آگاهی دانشجویان از حقوق، ارتباط معناداری وجود دارد، به نحوی که هر چه آگاهی دانشجویان به حقوق بیماران بیشتر بوده است، توانایی شناسایی موارد عدم رعایت حقوق بیماران توسط آنها بالاتر بوده است. آگاهی دانشجویان مورد مطالعه در اغلب حیطه های منشور حقوق بیمار کافی نبوده است و از آنجایی که آگاهی مبنای عملکرد قرار میگیرد، اختصاص واحد درسی یا حداقل سرفصلی به این موضوع در دروس دیگر، برگزاری کارگاه و همایش، تهیه بسته های آموزشی ارایه آن در ابتدای دوره ی کارآموزی میتواند با هدف ارتقای سطح آگاهی دانشجویان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: حقوق بیماران، منشور حقوق بیمار، کارآموزان، اخلاق پزشکی
  • محمود ایوبی*، عبدالحمید آکوچکیان صفحات 1034-1044

    توجه به رویکرد سلامت محور در ارایه دروس معارف اسلامی برای دانشجویان علوم پزشکی می تواند منشا پویایی و کارامدی این دروس گردد. هدف این مطالعه بررسی امکان پذیری ارایه دروس مبانی نظری اسلام  با رویکرد به مباحث حوزه سلامت و ارایه چارچوب کلی برای تدوین سرفصل های جدید این دروس است. این مطالعه با رویکرد کیفی و در سال تحصیلی 99-98 در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گرفت. نمونه گیری به شکل هدفمند و شامل 22 نفر از مدرسان دروس مبانی نظری اسلام در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، کارشناسان حوزه معارف اسلامی و متخصصان حوزه سلامت و آشنای به مباحث حوزه معارف اسلامی بودند. ابزار مطالعه پرسشنامه بازپاسخ محقق ساخته و اجماع نظرات با روش گروه اسمی و دلفی انجام شد. تمامی مشارکت کنندگان ارایه دروس مبانی نظری اسلام را با رویکرد سلامت محور از جهت اهداف این دروس و ارایه به حسب ابعاد سلامت (جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی) امکان پذیر دانستند. 60 درصد معتقد بودند امکان ارایه به حسب سرفصل های مصوب وجود دارد. 100 درصد این رویکرد را برای دانشجویان علوم پزشکی مفید و ضروری دانستند. سرفصل ها و موضوعات پیشنهادی با رویکرد سلامت محور، موردتوافق 72 درصدمشارکت کنندگان قرار گرفت. بر این اساس رویکرد سلامت محور در دروس مبانی نظری اسلام از جهت اهداف، سرفصل ها و ابعاد سلامت امری ممکن و ارایه آن برای دانشجویان پزشکی مفید و ضروری می باشد. امکان پذیری این رویکرد می تواند پایه و اساس ایجاد تحول، نوآوری و درنتیجه کارامدی بیش تر این دروس باشد. سرفصل ها و موضوعات پیشنهادی زمینه مناسبی را برای بازنگری این دروس فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، بازنگری، دروس مبانی نظری اسلام، رویکرد سلامت محور
  • مریم اکبری لاکه*، فاطمه گلزاری، مهدی کرمانیان، سلیمان احمدی، عزیزالله اربابی صفحات 1045-1056

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگیهای روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه حرفه ای گرایی پن استیت انجام شد، که اولین بار توسط بلاکال و همکاران در سال 2007 برای بررسی نگرش نسبت به پروفشنالیسم ساخته شده است. این مطالعه روانسنجی با نمونه گیری خوشه ای در 340n= نفر از دانشجویان پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی در ایران انجام شد. برای مشخص کردن ویژگی های روانسنجی ابزار، تطابق فرهنگی و ترجمه بر اساس گایدلاین های بین المللی انجام شد. روایی صوری، محتوایی، سازه و پایایی انجام شد.  از 340 نفر شرکت کننده در این پژوهش،  144 (2/42 %) مرد و197 (8/57%) زن؛ با میانگین سن بین 24 تا 30 سال (144=n)  و کمتر از 24 سال (161= n) بودند. میانگین روایی محتوایی 0.90 و شاخص روایی محتوایی 0.90 و پایایی پرسشنامه فارسی سازی شده بالای 85/0 بود. بالاترین میزان همبستگی بین متغیر پروفشنالیسم با بعد نوع دوستی 92/0 و پایین ترین میزان همبستگی بین متغیر پروفشنالیسم با بعد تعالی 89/0 بود. همبستگی درونی گویه های پرسشنامه 825/0 بود. تحلیل عاملی تاییدی بر روی 35 گویه پرسشنامه انجام شد که نشان داد گویه های پرسشنامه در 6 بعد  با ارزش ویژه بالا  بارگزاری شدند. ابزار پرسشنامه پن استیت در جامعه ما با روایی و پایایی قابل قبول می باشد. این پرسشنامه برای بررسی نگرش نسبت به پروفشنالیسم استفاده می شود و یک ابزار خود ارزیابی مفید برای دانشجویان پزشکی می باشد.

    کلیدواژگان: پروفشنالیسم، دانشجویان پزشکی، روانسنجی، هنجاریابی پرسشنامه
  • مهدی محمدی*، مریم شفیعی سروستانی، قاسم سلیمی، رضا ناصری جهرمی، فاطمه میرغفاری، مریم صیدی صفحات 1057-1073

    هدف پژوهش حاضر شناخت بایسته های عضو هییت علمی اخلاق مدار در دانشگاه علوم پزشکی بود. این پژوهش کیفی با استفاده از روش شش مرحله ای ساندلوسکی و باروسو) انجام شده است. تیم فراترکیب متشکل از اعضای هییت علمی متخصص در حوزه مدیریت آموزش عالی و آشنا به شیوه جستجو در پایگاه های اطلاعاتی، برنامه ریزی آموزشی، برنامه ریزی درسی و مسلط به روش پژوهش فراترکیب بود. 26 منبع پژوهشی مرتبط، مبنای تحلیل قرار گرفت که نتیجه آن استخراج 10 بایسته اصلی عضو هییت علمی اخلاق مدار در دانشگاه علوم پزشکی شامل: بایسته های اخلاق فردی، بایسته های اخلاق آموزشی، بایسته های اخلاق پژوهشی، بایسته های اعتقادی، بایسته های اخلاق مدیریتی درون دانشگاهی، بایسته های اخلاق مدیریتی برون دانشگاهی، بایسته های اخلاقی تعامل، بایسته های اخلاقی مسیولیت پذیرانه و بایسته های اخلاقی عدالت گستری است. اعتبار داده ها با استفاده از تکنیک های اعتبارپذیری و انتقال پذیری از طریق خودبازبینی پژوهشگران و هم سوسازی داده ها و اعتمادپذیری و هم سوسازی پژوهشگران استفاده شد. با توجه به تاثیر بالای دانشگاه ها در آینده دانشجویان اهمیت تشخیص و رعایت اخلاق حرفه ای در این محیط ها مورد توجه ویژه می باشد.

    کلیدواژگان: عضو هیات علمی، اخلاق، دانشگاه علوم پزشکی
  • سعید یوسف وند*، اکرم هاشمی پور، مصطفی امیدنژاد، الهه منیشداوی، مطهر ضیایی صفحات 1074-1084

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی کیفی مولفه های برون و درون سازمانی جهت جهانی شدن برنامه آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی ایران  با تاکید بر مدیریت توسعه منابع انسانی بود. روش تحقیق کیفی و راهبرد آن تحلیل محتوای است. جامعه ی آماری این پژوهش را اساتید و مدیران دانشگاه علوم پزشکی ایران تشکیل می دهد. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 39 نفر از اساتید انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار  به دست آمده و بر اساس محتوای مضمونی تحلیل شدند. تحلیل محتوای داده های به دست آمده وضعیت این دانشگاه را در  دو مقوله اصلی فرصت ها و نیز چالش های بین المللی شدن برنامه آموزشی در این دانشگاه نشان داد. چالش ها و عوامل محدود کننده در دو مقوله اصلی عوامل برون سازمانی و درون سازمانی جای گرفت. به طور کلی و بر اساس نتایج تحقیق حاضر باید گفت که توجه به عوامل درون و برون سازمانی در جهت توسعه کیفی دانشگاه علوم پزشکی در حرکت به سمت جهانی شدن بسیار مفید و موثر است به نحوی که می توان گفت یک دانشگاه با توجه این عوامل می تواند در سطح طراز جهانی عمل کند.

    کلیدواژگان: بین المللی شدن، برنامه آموزشی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، مولفه های برون و درون سازمانی
  • غلامحسین برکت*، مرید نیازی، لیلا بهمئی صفحات 1085-1094

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی شرایط مداخله گر بر ارتقای کیفیت آموزشی دانشگاه فرهنگیان استان خوزستان بر مبنای نظریه سازنده گرا و با استفاده از نظریه زمینه ای می باشد. نظریه سازنده گرایی در دو دهه اخیر، دانش و مهارت های مورد نیاز برای موفقیت در زندگی امروزی به دلیل تحولات در حوزه های اقتصادی، اجتماعی و فناوری تغییر یافته است. جامعه آماری پژوهش، از مدیران و مسیولین دانشگاه فرهنگیان، خبرگان، صاحب نظران و اساتید برجسته این دانشگاه، تشکیل یافته و در بخش کیفی پژوهش نمونه گیری به صورت هدفمند و در بخش کمی روش نمونه گیری به صورت طبقه ای- تصادفی انجام شد. جهت انجام این پژوهش، روش تحقیق آمیخته استفاده شده است و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از کدگذاری باز و محوری استفاده گردید. نتایج حاصل از این پژوهش، شرایط مداخله گر در ارتقای کیفیت آموزشی دانشگاه فرهنگیان استان خوزستان را رسانه آموزشی، عوامل اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی بیان می کند.

    کلیدواژگان: ارتقای کیفیت، دانشگاه فرهنگیان، گراندد تئوری، شرایط مداخله گر، نظریه زمینه ای
  • محسن حجت، زهره بادیه پیمای جهرمی* صفحات 1095-1098

    پاندمی کوید-19 سیستم های آموزشی در سراسر جهان را تحت تاثیر خود قرار داده و باعث تعطیلی موقت دانشگاه ها و موسسات آموزشی گردیده است. بر اساس گزارش یونسکو در سال 2020 بیش از 87% دانشجویان از این موضوع آسیب دیدند. این پاندمی شوک بزرگی به جامعه دانشگاهی وارد نمود و نه تنها دانشجویان، اساتید و خانواده آن ها را تحت تاثیر قرارداد بلکه اقتصاد، آموزش و رشد اجتماعی دانشجویان ناشی از حضور آنان در محیط های آموزشی را نیز به چالش کشید. پاندمی کوید-19 صنعت تحقیق و توسعه را متحول نمود و باعث شد که برای مدتی بیشتر تحقیقات متوقف گردد. به گزارش لنست بیش از 80% کارآزمایی های بالینی غیر کوید متوقف گردید، آزمایشگاه ها بسته و کنفرانس ها لغو شدند. این پاندمی نقطه عطفی در آموزش و پژوهش ایجاد کرد. به اعتقاد اغلب متخصصین نیز شرایط "عادی قدیمی" تمام شده و باید برای ایجاد شرایط "عادی جدید" برنامه ریزی نمود. ازآنجایی که توصیف چرایی و چگونگی این شرایط بحرانی و تغییرات استراتژیکی که در محیط های دانشگاهی رخ خواهد داد می تواند برای نسل آینده کمک کننده باشد، این مقاله به بررسی تاثیرات پاندمی کوید-19 بر آموزش و پژوهش می پردازد.

    کلیدواژگان: کوید19، آموزش، پژوهش، فرصت ها، تهدیدها
  • مینا محامی اسکویی، لیلا نعمتی انارکی، مژگان زارعی ونوول* صفحات 1099-1102

    با اینکه دغدغه اصلی کشورها و دولت ها برقراری عدالت آموزشی و گسترش فرصت های آموزشی برای همه دانشجویان و به تعبیری بهتر پاسخگو نمودن آموزش است، اما این آموزش ها نتوانسته است دانشجویان را برای دنیای واقعی آماده کند. اکوسیستم حاکم بر نظام آموزشی حاضر در حال تجربه سکانس هایی چالش برانگیز است. نظام های آموزشی باید بتوانند پاردایم جدیدی ایجاد کنند و بدون توجه به محدودیت ها و بحران ها، برای همگان خدمات ارایه کنند. نظام آموزشی باید با استقرار و پیاده سازی پارادایمی جدید موجب تقویت و توسعه آن بعنوان یک نظام سرمایه ‎ای از نیروهای انسانی ماهر شود و برای جامعه آموزشی خلق ارزش و ثروت نماید. باید پارادایم وضع موجود که در برابر تغییر مقاومت می کند را شکسته، به بازنگری جامع و انطباق محتوی آموزشی مقاطع مختلف با تحولات و پیشرفت های علمی دنیا و سازگاری آن با نیازهای مخاطبان بپردازد تا میزان تاب آوری در مقابل بحران ها را بالا برده؛ به سمت خلق آینده مطلوب، محتمل و باورپذیر حرکت کند.

    کلیدواژگان: پارادایم، نظام آموزش، ارزشیابی، تاب آوری، آینده مطلوب
  • اکبر بابائی حیدرآبادی*، آرش سلحشوری، عفت عباسی منتظری صفحات 1103-1113
    دانشجویان علوم پزشکی یکی از مراجع اطلاعاتی جامعه و نیز از نیروهای انسانی موثر در ارایه ی خدمات بهداشتی و درمانی به جامعه در زمینه کوید-19 محسوب می شوند که شایسته است ابتدا، آموزش های لازم و کافی را در این خوصوص دریافت نمایند و سپس به عموم جامعه ارایه خدمت کنند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین سرفصل های آموزشی کوید-19 برای رشته های وابسته به علوم پزشکی انجام شد. این پژوهش از نوع طرح های پژوهش در آموزش و روش انجام آن، نیازسنجی با رویکرد کیفی بود که در سال 1399 در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام شد. داده ها از طریق پرسشنامه الکترونیک بازپاسخ از 109 نفر از اعضای هییت علمی جمع آوری شدند. برای استخراج طبقات از تحلیل محتوای کیفی مرسوم یا قراردادی استفاده شد. پس از تجزیه و تحلیل داده ها، تعداد 12 سرفصل مشترک برای کلیه رشته ها و 170 سرفصل اختصاصی برای 51 رشته به عنوان نیازهای آموزشی کوید-19 تعیین شد. بنابراین تدوین سرفصل های عمومی و اختصاصی در زمینه کوید-19 و گنجاندن آن در برنامه درسی دانشجویان علوم پزشکی یک ضرورت و نیاز احساس شده توسط دانشجویان و متخصصین است.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، سرفصل های آموزشی، کووید-19، دانشجویان، علوم پزشکی
  • الهام زارعان، معصومه معزی، الهام سقایی، سعید مردانی، فریبا فتح اللهی دهکردی* صفحات 1114-1125

    پدیده اعتیاد معضلی جهانی است. پزشکان عمومی به عنوان خط اول ارایه خدمات سلامت بیشترین تماس را با افراد معتاد دارند. با این وجود نقایص موجود در برنامه درسی آموزشی نیاز یک پزشک عمومی در حیطه اعتیاد را برآورده نمی کند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین دانش، توانمندی و نیازسنجی پزشکان و دانشجویان در حیطه اعتیاد صورت گرفت. مطالعه حاضر از نوع توصیفی بود که در سال 1398 در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد انجام گرفت. گروه هدف کارورزان پزشکی و پزشکان شاغل در مراکز ارایه خدمات سلامت بودند که پرسشنامه خودارزیابی دانش، توانمندی و نیازسنجی آموزشی در حیطه اعتیاد را تکمیل نمودند. نتایج نشان داد اکثر شرکت کنندگان در مطالعه، آگاهی و توانمندی خود در حیطه اعتیاد را در حد متوسط و ضعیف می دانستند. نیازسنجی آموزشی نشان داد اکثر پزشکان عمومی، ضرورت آموزش مباحث حیطه اعتیاد در دوره پزشکی عمومی  را در حد زیاد می دانند.  بیش از 40 درصد پزشکان مواجهه بالایی با بیمار مبتلا به سوء مصرف مواد داشتند و نحوه  برخورد با این بیماران مهمترین نیاز آموزشی از دیدگاه آنها بود.  بیشترین روش کسب اطلاعات در حیطه اعتیاد استفاده از تجارب اساتید بیان شد. با توجه به نقش غیر قابل انکار پزشکان عمومی در عرصه مدیریت اعتیاد و با توجه به نتایج نیازسنجی ، اصلاح برنامه درسی آموزشی پزشکی عمومی متناسب با نیاز ذینفعان ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: نیازسنجی، دانش، توانمندی، کوریکولوم آموزش پزشکی، اعتیاد
  • الهام مراغی*، الهام جهانی فرد، محمدصالح حسن زاده کرمانشاهی، منا شریفی فرد، فاطمه رجایی صفحات 1126-1138

    آموزش الکترونیکی، به فرایندی اطلاق می شود که در آن برای طراحی، مدیریت، ارایه، هدایت، تبادل، پشتیبانی و توسعه یادگیری از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی استفاده می شود. هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل مرتبط با تمایل اعضای هییت علمی جهت استفاده از آموزش الکترونیک است. معیارها و زیرمعیارهای مرتبط با مشارکت اعضای هییت علمی در استفاده از آموزش الکترونیک از مطالعات منتشر شده استخراج شدند. جداول ماتریسی از معیارها و زیرمعیارها تهیه شده و توسط اعضای هییت علمی شاغل در دانشگاه، بر اساس مقیاس ساعتی تکمیل شد. وزن معیارها و زیرمعیارها با استفاده از نرم افزار  Expert Choice  11 تعیین گردید. مقایسه وزن عوامل در گروه های مستقل از هم با استفاده از آزمون من ویتنی انجام شد. میانگین سن شرکت کنندگان در مطالعه، 64/7 ± 37/44 سال بود. اغلب نمونه (درصد 4/60) را مردان تشکیل می دادند. معیارهای شخصیتی، پداگوژیکی و اداری/ حقوقی به ترتیب وزن های 395/0، 281/0 و 138/0 را به خود اختصاص دادند. زیرمعیارهای خودکارآمدی رایانه ای، مهارت در تولید محتوای الکترونیک، پایین بودن اطلاعات اساتید در بهره گیری از فناوری اطلاعات، عدم فرهنگ سازی و اطلاع رسانی جهت تدریس مجازی و عدم وجود سیاست، خط مشی و قوانین اجرایی به عنوان مهم ترین مولفه های موثر بر استفاده اعضای هییت علمی از آموزش مجازی معرفی شدند. آموزش مجازی فرصتی ویژه و استثنایی است که می توان با رفع موانع موجود و در نظر گرفتن عوامل تشویقی و حمایتی در جهت استفاده و کاربرد آن توسط اعضای هییت علمی و دانشگاه ها موفق بود.

    کلیدواژگان: رتبه بندی، آموزش الکترونیکی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، آموزش پزشکی، بحران کرونا
  • سید حسن تهرانی، وحید فلاح*، سیده زهرا حسینی درونکلایی صفحات 1139-1152
    هدف پژوهش حاضر تبیین مدل اعتماد آگاهانه در توسعه فکری مدیران دانشگاه های آزاد اسلامی بود. روش پژوهش آمیخته بود، در بخش کیفی از روش داده بنیاد و در بخش کمی از روش توصیفی از نوع پیمایشی بهره گرفته شد. جامعه آماری در بخش کیفی اساتید و خبرگان مدیریت، علوم تربیتی، جامعه شناسی، علوم اجتماعی بود که از طریق روش نمونه گیری هدفمند تعداد 11 نفر به عنوان مطلعین کلیدی انتخاب شدند، برآورد حجم نمونه مورد نظر بر مبنای اشباع نظری داده ها انجام شد. جامعه آماری در بخش کمی شامل تمامی اعضای هییت علمی در دانشگاه های آزاد اسلامی در استان مازندران بود. تعداد 308 نفر از اعضای هییت علمی با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته مستخرج از مصاحبه بود، تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی با استفاده از کدگذاری و در بخش کمی از مدل سازی ساختاری در نرم افزارPLS  انجام شد. نتایج نشان داد که عوامل زمینه ای، علی و محیطی بر اعتماد آگاهانه تاثیر مثبت و معناداری دارند. اعتماد آگاهانه بر توسعه فکری مدیران دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران تاثیر دارد؛ همچنین اعتماد آگاهانه بر راهبردهای  اعتماد آگاهانه و توسعه فکری تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین با توجه به مقدار R2  برای متغیرهای اعتماد آگاهانه، راهبردهای اعتماد آگاهانه و توسعه فکری پیش بینی قوی برآورد شده است. توسعه سرمایه های فکری در زمینه ی اجرای راهبردهای سازمانی می تواند منجر به عملکرد سازمانی مناسبی برای دانشگاه گردد.
    کلیدواژگان: اعتماد آگاهانه، توسعه فکری، مدیران، دانشگاه های آزاد اسلامی
  • محمدجواد بهزادنیا، مجتبی خواجه آزاد، زهرا دانیال* صفحات 1153-1163

    پزشکی متشکل از چهار مقطع علوم پایه؛ فیزیوپاتولوژی؛ کارآموزی و کارورزی می باشد. دوره 1 ساله  فیزیوپاتولوژی شامل مباحث داخلی، فارماکولوژی، سمیولوژی (علامت شناسی و مهارتهای معاینه بالینی)، پاتولوژی می باشد. امروزه کشورها برای آموزش پزشک نظامی به عنوان بخشی از پزشکان در سطوح عمومی و تخصصی، برنامه های درسی مشخصی را طراحی کرده اند. از مسایلی که باید پزشکان در طب نظامی به آن توجه داشته باشند، جنگ های نوین  و روش های پیشگیری و مقابله با آنها است. این پژوهش، با توجه به اهمیت منابع انسانی در طب نظامی و جهت بررسی آمادگی و حرفه ای سازی دانشجویان پزشکی، انجام شده است. هدف پژوهش، پاسخ مناسب در موقعیت های نظامی و بحرانی است. روش کار در پژوهش حاضر ترکیبی بود.  در بخش کیفی با استفاده از داده های به دست آمده از تحلیل محتوای مقالات و نظرات 15 نفر از اساتید دانشگاه ، پرسشنامه سنجش نیاز طراحی شد. در بخش کمی از روش دلفی و نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد. تکمیل پرسشنامه با استفاده از نمونه های دردسترس مشتمل بر 20 نفر از اساتید و 25 نفر از دانشجویان شرکت کننده در دوره بودند. شاخص های مورد ارزیابی پرسشنامه از سه بخش محتوا، مدرس و سازماندهی اخذ گردید. براساس نتایج، سه واحد آموزشی طب نظامی طی چهارهفته  به صورت  نظری-عملی به برنامه درسی فیزیوپاتولوژی پزشکی عمومی اضافه شده است. نتایج به دست آمده نشان  از اهمیت تدریس واحدهای آموزشی طب نظامی در دوره های فیزیوپاتولوژی و استفاده از منابع به روز طب رزمی دارد و می تواند در آموزش دانشجویان پزشکی عمومی جهت فضاهای نظامی و  بحرانی نقش بسیار مهمی داشته باشد.

    کلیدواژگان: طب نظامی، دوره فیزیوپاتولوژی، برنامه درسی
  • علیرضا دهقان طرزجانی، مهرزاد ابراهیمی*، هاشم زارع، عباس امینی فرد صفحات 1164-1173

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر نوآوری و مالکیت فکری بر اقتصاد دانش بنیان در صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات با استفاده از روش پانل دیتا صورت گرفت. روش تحقیق حاضر  علی بود. بدین منظور داده های فصلی طی بازه زمان 2009 تا 2018 مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه فروض تاثیر نوآوری و حقوق مالکیت معنوی بر توسعه صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات، یازده کشور امارات متحده عربی، اردن، بحرین، ترکیه، عربستان سعودی، عمان، قطر، کویت، لبنان، مصر از منطقه جغرافیایی خاورمیانه به جهت تشابه ساختاری بیشتر با ایران انتخاب شدند. نتایج حاصله تاثیرگذاری مثبت و معنادار نوآوری و مالکیت فکری بر اقتصاد دانش بنیان (رشد صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات) را تایید کرد. با توجه به نتایج تحقیق مشاهده می شود که نتایج منطبق بر فرضیه هایتحقیق بود. همچنین، نتایج پژوهش حاضر که بر پایه مدل رشد درونزا استخراج و تحلیل شده است، نشان می دهد که نوآوری و مالکیت معنوی نقش مثبت و تاثیرگذاری در شکل گیری و تحقق اقتصاد دانش بنیان دارند. پس به عنوان نتیجه سیاستی مقتضی است سیاست گذاران اقتصادی در تقویت بنیه خلاقانه و تشویق نیروی انسانی در جهت ترویج و توسعه اختراعات گام بردارند و همچنین با وضع قوانین و مقررات مربوطه از رشد حقوق مالکیت فکری در جهت بهره برداری و منتفع گشتن مخترعان که باعث رشد دوسویه دو عامل نوآوری و مالکیت فکری می باشد، حمایت کنند.

    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، نوآوری، مالکیت فکری، داده های تابلوئی، صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • ماهیا یاقوتی، نگین جباری*، کیومر ث نیاز آذری صفحات 1175-1184

    این مقاهه با عنوان ابعاد خود توسعهای از دیدگاه نخبگان که بیه صیورت میوردی بیه شیهرگرگان اختصاص دارد، به شناسای ابعاد خود توسعهای واهدین دانش موزان پرداخت. این تحقیق که به روش کیف ناهی شد ، ابعاد و گویه های خودتوسیعهای را از نگیاه نخبگیان بیرای کیاربرد PLS و با استفاده از نرر اف ار واهدی انجار شد. اهمیت مهارتهای خود توسیعهای واهیدین بیدهی ارتبیاو نهیا بیا موس یات موزشی و فرزندانشان اهمیت دارد، تا ودرت انلباق اعضای خانواده با کودک و بلعکس را اثربخش و کارا نماید. نخبگان در ارتباو با واهدین دانش موزان 9 بعد در بای خود توسعه ای معرف کردند که به ترتین اهویت عبارتند از: ارزشهای فردی، ارزشهای اجتماع ، سلمت خانواده، نقش مهارت خود توسعه در تربیت فرزنیدان، سیلمت شغ ، ارزش های فیردی شخصییت ادراک و اخلوی ، دانیش فیردی، مهارتهیا، نگیرش افیراد جامعیه بیه خودتوسعهای. دستیاب به ابعاد خود توسعهای محصو موزشهای رسم ، مشاوره و همصحبت با انجمین اوهیاا و مربیان، معلمان و مشاوران روان شناس و اجتماع و همینین محصوص تباد نظیر بیا همکیاران، دوستان و مخصوصا ملاهعه است. این افراد یعن افراد خودتوسعهای از نظر جامعیه افیرادی میورد اعتمیاد و ایترار و طرف همفکری ه تند.

    کلیدواژگان: خودتوسعه ای، نخبگان، والدین، فراگیر
|
  • Hossein Hafezi * Pages 987-1000
    The aim of this study was to design and develop a structural model for managing students' educational engagement. Participants included 382 students of Hamadan University of Medical Sciences in the academic year 1399-1400 who were selected by simple random sampling. In order to measure the research variables, educational tolerance threshold, educational conflict management and positive educational beliefs questionnaires were used. Amos software and path analysis method were used to evaluate the proposed model. The results showed that, according to the values ​​of the obtained indicators, the data fit the research model; The educational tolerance threshold variable is able to predict cognitive conflict, behavioral conflict and emotional conflict in a positive and meaningful way; The findings also showed that the variable of positive educational beliefs positively and indirectly mediates the relationship between educational tolerance threshold and academic conflict management. Therefore, according to the results of this study, increasing the educational tolerance threshold and positive academic beliefs in students promotes their level of behavioral, cognitive and emotional involvement and provides the basis for optimal management of academic conflict.
    Keywords: Positive Beliefs, path analysis, Student, model, Educational Conflict Management
  • Rezvan Shadjoi, Afsaneh Ghanbaripanah *, Fariborz Dortaj, Masoud Ghasemi Pages 1001-1010
    Academic dishonesty is a common immoral behavior in educational settings that helps people achieve the desired but unfair, illegal and indecent results. This was a correlational study aimed at predicting academic dishonesty based on moral identity, emotional self-awareness, and academic self-concept in medical students. The statistical population of the present study included all male and female undergraduate students of allied medical sciences studying at public universities in Tehran in the academic year 2019-2020. Of these students, 300 were selected using random sampling method. Data collection tools included questionnaires of academic dishonesty, moral identity, and emotional self-awareness, and academic self-concept. The face and content validity of all questionnaires were approved by the management professors, and their reliability was reported through Cronbach's alphas of 0.83, 0.74, 0.79 and 0.71, respectively. Data were analyzed using descriptive statistics and focal correlation analysis using SPSS version 24. The results of the present study showed that academic self-concept, emotional self-awareness, and moral identity are predictors of students' academic dishonesty. The results of the present study have important and effective implications for identifying the factors affecting academic dishonesty and reducing this problem in students.
    Keywords: academic dishonesty, moral identity, Emotional Self Awareness, academic self-concept
  • Leila Sadati, Rana Abjar, Sedigheh Nosrati Abarghoee, Fatemeh Edalat, Zahra Nouri * Pages 1011-1023
    The COVID-19 pandemic crisis has led to the shift from in-person education to e-learning in universities. In addition to its many benefits, e-learning also has its own disadvantages that can have detrimental effects on the effectiveness of education during the pandemic in addition to the problems caused by the COVID-19 crisis itself. Therefore, understanding the experiences and challenges of the students of universities can help education authorities in providing appropriate solutions to alleviate some of these problems. To this aim, this qualitative research was conducted using content analysis method. Structured interviews were conducted with 24 students in various undergraduate and graduate programs. Finally, the text of the interviews was analyzed by content analysis using MaxQDA2 software. Four main categories emeraged after data analysus: "Individual barriers to the effectiveness of e-learning" (sub-categories: personality traits, effects of family environment and facilities and resources); "Inefficient education" (sub-categories: quantity, quality, and order of content presentation and evaluation); "Negative consequences"(subcategories: lost identity, psychological stress, conflict in the use of cyberspace; and "Gains" (subcategories: available content, reduced costs, eliminaton of the problems of class attendance, family attendance and spiritual empowerment). Based on the results, students face serious challenges in the family environment and educational centers, and it is necessary to provide effective solutions to solve problems in universities, specifically and in accordance with the structure of their environment.
    Keywords: COVID-19, Virtual Education, qualitative approach, content analysis
  • Mahdi Bijanzadeh *, Hossein Almasi, Farkhondeh Jamshidi Pages 1024-1033
    The COVID-19 pandemic crisis has led to the shift from in-person education to e-learning in universities. In addition to its many benefits, e-learning also has its own disadvantages that can have detrimental effects on the effectiveness of education during the pandemic in addition to the problems caused by the COVID-19 crisis itself. Therefore, understanding the experiences and challenges of the students of universities can help education authorities in providing appropriate solutions to alleviate some of these problems. To this aim, this qualitative research was conducted using content analysis method. Structured interviews were conducted with 24 students in various undergraduate and graduate programs. Finally, the text of the interviews was analyzed by content analysis using MaxQDA2 software. Four main categories emeraged after data analysus: "Individual barriers to the effectiveness of e-learning" (sub-categories: personality traits, effects of family environment and facilities and resources); "Inefficient education" (sub-categories: quantity, quality, and order of content presentation and evaluation); "Negative consequences"(subcategories: lost identity, psychological stress, conflict in the use of cyberspace; and "Gains" (subcategories: available content, reduced costs, eliminaton of the problems of class attendance, family attendance and spiritual empowerment). Based on the results, students face serious challenges in the family environment and educational centers, and it is necessary to provide effective solutions to solve problems in universities, specifically and in accordance with the structure of their environment.
    Keywords: COVID-19, Virtual Education, qualitative approach, content analysis
  • Mahmood Ayubi *, AbdulHamid Akouchkian Pages 1034-1044

    Adopting a health-oriented approach in teaching Islamic Thought courses for medical students can be a source of dynamism and efficiency of these courses. The purpose of this study is to investigate the feasibility of offering these courses with an approach to health issues and to provide a general framework for developing new topics in these courses. This study was conducted using a qualitative approach in Isfahan University of Medical Sciences in the academic year of 2019-2020. Purposeful sampling included 22 instructors of the courses on theoretical foundations of Islam in Isfahan University of Medical Sciences, along with experts in the field of Islamic education and specialists in the field of health who had familiarity with Islamic thought. Data collection tool was a researcher-made questionnaire prepared by the consensus and Delphi group methods. All participants considered it possible to present the theoretical foundations of Islam with a health-oriented approach in terms of the objectives of these courses and in terms of health dimensions (physical, mental, social, and spiritual). Also, 60% believed that it is possible to offer these courses according to the approved topics. All of the participants considered this approach useful and necessary for medical students. The proposed topics with a health-oriented approach were agreed upon by 72% of the participants. Accordingly, adopting a health-oriented approach in the theoretical foundations of Islam in terms of objectives, topics and dimensions of health is possible and its implementation is useful and necessary for medical students. The feasibility of this approach can be the basis for transformation, innovation and, consequently, greater efficiency of these courses. The suggested topics provide a good basis for revisiting these courses.

    Keywords: Feasibility study, review, Courses of Theoretical Foundations of Islam, Health-Based Approach
  • Maryam Akbarilakeh *, Fatemeh Golzari, Mehdi Kermanian, Soleiman Ahmady, Azizollah Arbabisarjou Pages 1045-1056

    This study aimed to investigate the psychometric properties of the Persian version of Penn State Professionalism Questionnaire (first developed by Blackall et al 2007) to assess attitudes toward professionalism. This psychometric study was conducted through cluster random sampling on N=340 of medical students of medical universities in Iran. To determine the psychometric properties of the questionnaire, the Persian version of PSQP was developed for cultural adaptation based on international guidelines. Face, content, and construct validity and reliability were assessed. Out of the 340 participants in this study, 144 (42.2%) were male and 197 (57.8%) were female. The average age was between 24 and 30 years (89.4%). The mean ratio and index of content validity were calculated to be 0.9. The reliability of questionnaire was above 0.85. The highest correlation was between the variable of professionalism and the altruism subscale (0.92) while the lowest correlation was with excellence subscale (0.87). The correlation between subscales of PSQP was 0.825, which is at a high level. Confirmatory factor analysis was performed using Varimax rotation on the 35 components, which showed that there are six subscales with high eigenvalue in which scale questions are loaded. It was found that the PSQP has acceptable validity and reliability in the Iranian society. The PSQP can be used to assess the attitudes toward professionalism. It is a suitable self-assessment tool to assess attitudes toward professionalism in medical students.

    Keywords: Professionalism, Medical students, Psychometric
  • Mehdi Mohammadi *, Maryam Shafiei Servestani, Ghasem Salimi, Reza Naseri Jahromi, Fatemeh Mirghafari, Maryam Seidi Pages 1057-1073

    The aim of this study was to identify the requirements of ethics-oriented faculty members in universities of medical sciences. This qualitative study was conducted following the six-step method of Sandlowski and Barroso (2007). The meta-synthesis team consisted of faculty members specialized in the field of higher education management, familiar with the method of searching databases, educational planning, curriculum planning, and having a good command of meta-synthesis research method. Twenty-six relevant research sources were used as the basis for the analysis, which resulted in extracting 10 main requirements for ethics-oriented faculty members in universities of medical sciences. These included personal ethics, educational ethics, research ethics, faith, intra-university management ethics, inter-university management ethics, interaction ethics, responsibility ethics, and justice ethics. Data validation was done using validation and transferability techniques through researchers’ self-review and data alignment as well as researchers' reliability and alignment. Due to the pivotal role of universities in the future of students, the importance of recognizing and observing professional ethics in these environments is of special interest.

    Keywords: Faculty Member, ethics, Universities of medical sciences
  • Saeed Yousefvand *, Akram Hashemipour, Mostafa Omidnezhad, Elahe Manishdavi, Motahar Ziaei Pages 1074-1084

    The main purpose of this study is to qualitatively study the external and internal components for the globalization of the educational program in Iran University of Medical Sciences With emphasis on human resource development management. The method of qualitative research and its strategy is thematic content analysis. The statistical population of this study consists of professors and managers of Iran University of Medical Sciences. Using purposeful snowball sampling method, 22 professors were selected. Data were analyzed using semi-structured interviews and data analysis based on thematic content analysis. The content analysis of the obtained data showed the situation of this university in two main categories of opportunities as well as the challenges of internationalization of the educational program in this university. Challenges and limiting factors were placed in two main categories of external factors (underlying factors and pressure factors) and internal (educational, administrative and executive process and services and support). Opportunities for the internationalization of the curriculum also included "courses from the rich Iranian civilization and culture", "joint courses", "supplementary courses" and "virtual and electronic courses". In general, and based on the results of the present study, it should be said that paying attention to internal and external organizational factors in order to develop the quality of the University of Medical Sciences in moving towards globalization is very useful and effective. ‌ Able to operate globally.

    Keywords: : Internationalization, Educational program, Iran University of Medical Sciences, external, internal components
  • GholamHossen Barakt *, Morid Niyazi, Leila Bahmaee Pages 1085-1094

    The purpose of this study is to investigate the intervening conditions in improving the e-learning quality of Farhangian University of Khuzestan Province based on constructivist and grounded theories. In the last two decades, constructivist theory has transformed the knowledge and skills needed for a successful life due to developments in the economic, social and technological fields. The statistical population of the study consisted of managers and officials of Farhangian University, as well as experts, thinkers and prominent professors of this university. In the qualitative phase of the research, purposeful sampling was used to select the participants while in the quantitative phase, stratified-random sampling method was used for this purpose. This study adopted a mixed-method approach in which open and axial coding were used to analyze the data. The results of this study introduced the "intervening conditions" in improving the educational quality of Farhangian University in Khuzestan province through educational media, social, cultural, and moral factors.

    Keywords: quality improvement, Farhangian University, Grounded theory, Intervention Conditions
  • Mohsen Hojat, Zohreh Badiyepeymaiejahrom * Pages 1095-1098
  • Mina Mahami-Oskouei, Leila Nemati-Anaraki, Mojgan Zareivenovel * Pages 1099-1102

    Although the main concern of countries and governments is to establish educational justice and expand educational opportunities for all students, and in a better sense, to respond to education, but this education has not been able to prepare students for the real world. The current education ecosystem is experiencing challenging. Education systems must be able to create a new paradigm and provide services to all, regardless of constraints or crises. The educational system should establish and implement a new paradigm to strengthen and develop it as a system of skilled man and create value and wealth for the educational community. It must break the existing paradigm which resists versus change, review comprehensively and adapt the educational content of different sections based on scientific developments in the world and the needs of the audience to be able to increase resilience to crises; Move towards creating a desirable, probable and believable future.

    Keywords: Paradigm, education system, evaluation, Resilience, desirable future
  • Akbar Babaei Heydarabadi *, Arash Salahshouri, Effat Abbasi Montazeri Pages 1103-1113
    Medical students are one of the information resources in society and an effective human resource in providing health services to the community during the Covid-19 pandemic. Therefore, it is necessary for them to receive sufficient education on this disease and so that they can provide services to the public. This study was conducted to determine the educational topics of Covid-19 for medical sciences. This study is a type of research in education based on needs assessment using a qualitative approach. It was conducted in Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2020. Data were collected from 109 faculty members through an electronic questionnaire. Conventional content analysis was used to analyze the data. Twelve common topics for all fields of medical sciences and 170 specific topics for 51 fields of medical sciences were extracted as the educational needs with respect to Covid-19. According to our results, compiling general and specific syllabi on Covid-19 and including them in the curricula of medical students is a necessity felt by students and professionals.
    Keywords: needs assessment, educational syllabus, COVID-19, Students, Medical Sciences
  • Elham Zarean, Masoumeh Moezzi, Elham Saghaei, Saeed Mardani, Fariba Fathollahi Dehkordi * Pages 1114-1125

    Addiction is global problem, and general practitioners, as the first line of providing health services, have the most contact with addicted people. However, the needs of a general practitioner in relation to addiction are not met due to deficiencies in the educational curriculum. Therefore, the present study was conducted to determine the knowledge, ability and needs assessment of physicians and students with respect to addiction. This was a descriptive study conducted in Shahrekord University of Medical Sciences in 2019. The study population included medical interns and physicians working in health service centers who completed a self-assessment questionnaire of knowledge, ability and educational needs assessment with respect to addiction. The results showed that most of the participants in the study considered their knowledge and ability in the field of addiction to be moderate and poor. Educational needs assessment showed that most general practitioners admitted the strong urge to teach addiction topics in general medicine courses. More than 40 percent of the practitioners had a high exposure to patients with substance abuse, and the most important educational need from their point of view was how to deal with these patients. The most common way to obtain information in the field of addiction was to use the experiences of professors. Due to the undeniable role of general practitioners in addiction management and according to the results of needs assessment, it is necessary to modify the general medical education curriculum in accordance with the needs of the stakeholders.

    Keywords: needs assessment, Knowledge, Empowerment, Medical education curriculum, Addiction
  • Elham Maraghi *, Elham Jahanifard, Mohamad Saleh Hassanzadeh Kermanshahi, Mona Sharififard, Fatemeh Rajaiee Pages 1126-1138

    E-learning is a process in which information and communication technologies are used to design, manage, present, guide, exchange, support and develop learning. The purpose of this study is to identify factors affecting the willingness of faculty members to use e-learning. The criteria and sub-criteria based on which faculty members use e-learning were extracted from previous studies. Matrix tables of these criteria and sub-criteria were prepared and completed by faculty members working in the university on an hourly basis and the weight of the criteria and sub-criteria was determined using Expert Choice 11. Comparison of factor weights in independent subgroups was performed using Mann-Whitney test. The mean age of participants was 44.37± 7.64 years, and the majority of them (60.4 %) were men. The weights of personal, pedagogical and administrative / legal criteria were 0.395, 0.281, and 0.138, respectively. The following sub-criteria were the most important factors affecting the willingness of faculty members to use e-learning: Computer self-efficacy, skill in producing electronic content, poor information of professors in using information technology, lack of culture and publicizing for virtual teaching, and lack of policies, plans, and executive rules in this respect. E-learning is a special and exceptional opportunity that can be successful by removing the existing barriers and considering incentives and supportive factors for its use and application by faculty members and universities.

    Keywords: Ranking, E-learning, Analytic Hierarchy Process, medical education, Covid-19 crisis
  • Seyed Hassan Tehrani, Vahid Fallah *, Seyedeh Zahra Hosseini Dronkalaei Pages 1139-1152
    The purpose of this study is to specify the model of conscious trust in intellectual development of managers in Islamic Azad Universities. The study used a mixed-method (qualitative-quantitative) approach. In the qualitative phase of the study, grounded theory was used while the quantitative phase involved a descriptive survey method. Participants in the qualitative phase were professors and experts in management, educational sciences, sociology, and social sciences. Through purposive sampling method, 11 individuals were selected as key informants. The sample size was based on theoretical data saturation. The statistical population in the quantitative phase included all faculty members in Islamic Azad universities in Mazandaran province of whom 308 were selected using single-stage cluster sampling method. Research data collection tool in the qualitative phase was semi-structured interview whereas in the quantitative section, a researcher-made questionnaire extracted from the interviews was used. Data in the qualitative phase were analyzed using coding method, and in the quantitative phase Structural Equation Modeling in PLS software was performed to analyze the data. The results showed that underlying, causal and environmental factors have positive and significant effect on conscious trust. Conscious trust has an effect on the intellectual development of managers of Islamic Azad Universities of Mazandaran Province. It also has a positive and significant effect on strategies of conscious trust and intellectual development. Considering the value of R2 for conscious trust variables, conscious trust strategies and intellectual development are estimated as strong predictors. The development of intellectual capital to implement organizational strategies can lead to good organizational performance for the university.
    Keywords: Conscious trust, Intellectual development, managers, Islamic Azad Universities
  • MohammadJavad Behzadnia, Mojtaba Khajeazad, Zahra Danial * Pages 1153-1163

    The general medicine program in Iran includes four curricular phases: basic sciences, physiopathology, externship, and internship. The 1-year phase of physiopathology involves internal medicine, pharmacology, semiology (symptom and clinical examination skills), and pathology. Today, countries have designed specific curricula to train military physicians as part of general and specialized physicians. One of the issues that physicians in military medicine should pay attention to is new wars and methods of preventing and defending them. This research was done to examine the importance of human resources in military medicine and to study the readiness and professionalization of medical students. The aim of this study is to respond appropriately in military and critical situations. This research used a mixed-method approach. In the qualitative phase, a needs assessment questionnaire was designed, and the data were obtained from the analysis of the content of articles and opinions of 15 experts and university professors. In the quantitative phase, the Delphi method and snowball sampling were used. The questionnaire was completed by available samples who were 20 teachers and 25 students participating in the course. The evaluated indicators of the questionnaire were obtained from three categories: content, teacher, and system. Based on results, a three-credit course of military medicine training was added to the general medicine physiopathology phase and offered in four weeks in a theoretical-practical manner. The results also showed the importance of teaching military medicine training in physiopathology courses and using up-to-date resources of military medicine. This course can play a very important role in preparing general medical students for military contexts and critical situations.

    Keywords: Military Medicine, Physiopathology course, Curriculum
  • Alireza Dehghan Tarzjani, Mehrzad Ebrahimi *, Hashem Zare, Abbas Aminifard Pages 1164-1173

    The aim of this study was to investigate the impact of innovation and intellectual property on knowledge-based economy in the information and communication technology industry using data panel method. This was a causal study involving quarterly data from 2009 to 2018. In this study, the impact of innovation and intellectual property rights on the development of ICT industry in eleven countries from the Middle East that are structurally similar to Iran was examined. These included the UAE, Jordan, Bahrain, Turkey, Saudi Arabia, Oman, Qatar, Kuwait, Lebanon, and Egypt. The results confirmed the positive and significant impact of innovation and intellectual property on the knowledge-based economy (growth of information and communication technology industry). These results are in accordance with the research hypotheses. Also, the results of this research that were extracted and analyzed based on endogenous growth model show that innovation and intellectual property have a positive and effective role in the formation and realization of knowledge-based economy. Therefore, economic policymakers should take steps to strengthen creativity and encourage human resources to promote and develop inventions, and by enacting relevant laws and regulations to increase intellectual property rights for the benefit of inventors. This will lead to mutual growth of two factors: Innovation and intellectual property.

    Keywords: Knowledge-Based Economics, Innovation, Intellectual Property, panel data, Information, Communication Technology Industry
  • Mahia Yaghouti Pages 1175-1184

    This article identified the dimensions of self-development from the perspective of elites, which is occasionally assigned to the city of Gorgan, to identify the dimensions of self-development of students' parents. This research, which was analyzed qualitatively using PLS software, performed self-developed dimensions and items from the perspective of elites for parental use. The importance of parents' self-development skills is important because of their relationship with educational institutions and their children, in order to make the ability of family members to adapt to the child and vice versa effective and efficient. In relation to the parents of students, the elites introduced 9 dimensions of self-development, which in order of priority are: individual values, social values, family health, and the role of self-development skills in raising children, job health, individual values, perceptual and moral personality. Individual knowledge, skills, attitudes of people in the community towards self-development. Achieving self-development dimensions is the product of formal education, counseling and conversation with the Association of Parents and Educators, teachers and psychological and social counselors, as well as exchanges with colleagues, friends and especially reading. These people are self-developed people who are trusted and respected by the society and like-minded people.

    Keywords: self-development, Elites, Parents, Students