فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال دهم شماره 11 (پیاپی 68، بهمن 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/22
  • تعداد عناوین: 25
|
  • ساناز عینی*، سید علی حسینی، متینه عبادی صفحات 1-14

    هدف پژوهش حاضر مقایسه پریشانی روانشناختی (استرس، افسردگی، اضطراب)، ذهن آگاهی و خودکارآمدی تحصیلی در بین دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی بود. طرح پژوهش توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه شهر اردبیل در سال تحصیلی 99-98 بودند. 200 دانش آموز (100 نفر دانش آموز تیزهوش- 100 نفر دانش آموز عادی) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های پریشانی روان شناختی لویندا (DASS-21)، پرسشنامه ذهن آگاهی بروان و ریان (MASS) و پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی جینکز و مورگان (ASEQ)، جمع آوری و از طریق آزمون تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA)  تحلیل شد. نتایج نشان داد بین دو گروه در متغیر های پریشانی روان شناختی، ذهن آگاهی و خودکارآمدی تحصیلی تفاوت معنا داری وجود دارد (01>P). ذهن آگاهی و خود کارآمدی تحصیلی دانش آموزان تیزهوش به طور معناداری از دانش آموزان عادی بیشتر بود و پریشانی روان شناختی دانش آموزان تیزهوش به طور معناداری از دانش آموزان عادی کمتر بود (01/0>P). بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان بیان کرد که متغیر هوش نقش مهمی را در ذهن آگاهی، خود کارآمدی تحصیلی و پریشانی روان شناختی دارد.

    کلیدواژگان: پریشانی روانشناختی، تیزهوش، ذهن آگاهی، خودکارآمدی تحصیلی
  • ملیحه مهدیخانی، رمضان حسن زاده*، حسینعلی قنادزادگان صفحات 15-24

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر حافظه، توجه انتخابی و توجه پایدار زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (ام اس)، بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زنان مبتلا به ام اس در بین سال های 98-1397 بود که در انجمن ام اس مازندران دارای پرونده پزشکی بودند. 30 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه (آزمایشی و در انتظار درمان) گمارش شدند. سپس آزمودنی های گروه آزمایش طی 8 جلسه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی را دریافت کردند. مقیاس کارکردهای اجرایی (نجاتی، 1392) به عنوان ابزار پژوهش در دو مرحله قبل و بعد از آموزش در هر دو گروه (آزمایش و در انتظار درمان) اجرا شد. در پایان یافته های به دست آمده از آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد رویکرد کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی موجب بهبود حافظه (006/55=F و 05/0>p)، توجه انتخابی (84/74=F و 05/0>p) و توجه پایدار (89/114=F و 05/0>p) در زنان مبتلا به ام اس شد. با توجه به یافته های پژوهش حاضر، در حوزه درمان و مشاوره بیماران مبتلا به ام اس، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی کارآمد و نویدبخش به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، حافظه، توجه انتخابی، توجه پایدار، مولتیپل اسکلروزیس، ام اس
  • صمد رحمتی، رضوان سیفی* صفحات 25-38

    در این مقاله با رویکردی تحولی به مزاحمت سایبری، میزان شیوع و عوامل خطرساز و حفاظت کننده آن، پرداخته شد. در مطالعه مروری روایتی حاضر که به روش متن پژوهی انجام شد، مقاله هایی که در زمینه مزاحمت سایبری از سال های 2010 تاکنون (2020) در پایگاه های اطلاعاتی Google Scholar ،ScienceDirect ، Elsevier،Scopus ،ProQuest ،Springer ،PubMed  منتشر شده بودند با جستجوی کلیدواژه های Cyberbullying، Cyber-aggression، cyber-victimization، Cyberbullies، Cybervictims، Cyberbully-victims، Cyber-harassment و Cyber violence استخراج شدند. از مجموع 812 مقاله گردآوری شده، 54 مقاله شامل مقاله های پژوهشی، مروری و فراتحلیل در حوزه میزان شیوع مزاحمت سایبری و عوامل موثر بر آن در سنین مختلف، انتخاب و به صورت کیفی و مبتنی بر استنتاج محقق از منابع و متون، تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد گرچه عوامل حفاظت کننده و خطرساز فردی-شخصیتی، اجتماعی، تحصیلی و خانوادگی زیادی وجود دارند که با مزاحمت سایبری، در طیف گسترده ای از سنین مرتبط اند؛ ولی، پژوهش ها برای سال های ابتدایی و بزرگسالی محدود هستند. همچنین، به عوامل حفاظت کننده کمتر از عوامل خطرساز توجه شده است. با توجه به وسعت و تنوع مزاحمت های سایبری در سنین مختلف، سیاست ها و برنامه ها باید با تفاوت های تحولی در ماهیت و شیوع مزاحمت سایبری و همچنین، عوامل خطرساز و حفاظت کننده که مربوط به گروه های سنی خاص هستند، هم خوانی داشته باشد.

    کلیدواژگان: مزاحمت سایبری، شیوع شناسی، عوامل خطرساز، عوامل حفاظت کننده
  • محمد احمدوند شاهوردی، رضا پورحسین*، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 39-50

    ازدواج سفید یکی از شیوه های زندگی بدون ثبت رسمی است که در بین جوانان ایرانی مورد پذیرش قرار گرفته است. هدف از این مطالعه، واکاوی پدیدارشناسانه ازدواج سفید بود. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش، تمامی جوانان 18 تا 40ساله ای بودند که در خردادماه سال 1400 در یکی از مناطق 22گانه شهر تهران سکونت داشتند و حداقل 6 ماه از شروع ازدواج سفید آنها گذشته بود. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی استفاده شد. همزمان با اشباع اطلاعات، روند نمونه گیری متوقف شد و تعداد نمونه های پژوهش به ده نفر رسید. برای واکاوی تجارب آنها از مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق استفاده شد. تحلیل داده های تحقیق با روش پدیدارشناسانه تفسیری (IPA) انجام گرفت. در پایان، ده تم اصلی و چهار مقوله هسته از متن مصاحبه ها استخراج شد. تم های اصلی این پژوهش بدین شرح بود: رضایت مندی، کمرنگ شدن اعتقادات دینی، گشودگی به تجربه، استقلال فردی، جهانی شدن، اجتناب گری از ازدواج، مقدمه ای برای ازدواج، فردگرایی، نقش هم سالان و زندگی حداقلی. به نظر می رسد که ازدواج سفید رابطه ای آزادانه و در عین حال متعهدانه است که همراه با فرایند گذار به سمت مدرنیته، بیش از گذشته به عنوان یک سبک زندگی جایگزین ازدواج یا پیش از ازدواج در دسترس برخی جوانان شهر تهران قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ازدواج سفید، پدیدارشناسی، جهانی شدن، فردگرایی
  • نیلوفر میکائیلی*، شیوا رحیم زادگان، حسن طاهری صفحات 51-60

    هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی پرخاشگری دانشجویان بر اساس اضطراب کرونا، همدلی شناختی و همدلی عاطفی بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادی و از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان کارشناسی دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 1400-1399 با دامنه سنی 18 تا 22 سال بود. نمونه ی پژوهش شامل 287 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه پرخاشگری باس و پری BPAQ  (1992)، مقیاس اضطراب کرونا ویروس CDAS (1398)، مقیاس بهره همدلی بارون- کوهن BEQS (2004) بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات از طریق نرم افزار 23SPSS و از طریق روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه انجام پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد که اضطراب کرونا، پرخاشگری را به صورت مثبت معنی دار (57/0  Beta=، 01/0 P=) و همدلی شناختی (12/0  Beta=، 05/0 P=) و همدلی عاطفی (31/0  Beta=، 01/0 P=) پرخاشگری را به صورت منفی  معنی داری پیش بینی می کنند. در مجموع 59/0 از واریانس پرخاشگری توسط اضطراب کرونا، همدلی شناختی و همدلی عاطفی، تبیین می شودین پژوهش نشان دهنده ی اهمیت پیش بینی کنندگی  اضطراب کرونا در پرخاشگری و همدلی شناختی و عاطفی در بازداری پرخاشگری است.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، اضطراب کرونا، همدلی شناختی، همدلی عاطفی
  • نیلوفر فارسی جانی*، سمانه ابراهیم نژاد مقدم، الناز ملحی صفحات 61-74

    خودانتقادی به عنوان هسته اصلی آسیب شناسی بسیاری از اختلالات روانی و یکی از راهبردهای ناسازگارانه تنظیم هیجان معرفی شده است. مطالعات متعددی بر اهمیت خودانتقادی به عنوان سازه ای فراتشخیصی صحه گذاشته اند. درگذشته خودانتقادی با شرم و کمال گرایی یکسان در نظر گرفته می شد، اما خودانتقادی در مقایسه با کمال گرایی تعریف محدودتری دارد. همچنین، خودانتقادی با شرم درونی نیز مرتبط است. یکی از عوامل مرتبط برای بهبود خودانتقادی خودشفقت ورزی است که به عنوان پادزهر اصلی خودانتقادی منجر به کاهش آثار منفی آن بر سلامت روان می شود. این پژوهش به شکل توصیفی تحلیلی با هدف تبیین آسیب های خودانتقادی بر سلامت روان و راهبردهای مبتنی بر شفقت در بهبود خودانتقادی انجام شده است. امید است با توجه بیشتر به مفهوم خودشفقت ورزی زمینه پژوهش های بیشتر در حوزه درمان خودانتقادی فراهم آید

    کلیدواژگان: خودانتقادی، خودشفقت ورزی، درمان متمرکز بر شفقت
  • سمانه ابراهیم نژاد مقدم، محمدعلی بشارت*، زهرا نقش صفحات 75-86

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تعدیل کننده راهبردهای شناختی تنظیم هیجان در رابطه بین ابعاد کمال گرایی با شاخص های سلامت روانی  بود. تعداد 510 نفر (381 زن، 126مرد) در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد مقیاس سلامت روانی (ویت و ویر، 1983)، مقیاس کمال گرایی چندبعدی تهران-15 (بشارت، 1386) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی و کرایج، 2006) را تکمیل کنند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی  پیرسون و رگرسیون تعدیلی ساسله مراتبی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که تمام ابعاد کما ل گرایی (خودمحور، دیگرمحور، جامعه محور) با بهزیستی روانشناختی رابطه منفی معنادار و با درماندگی روانشناختی رابطه مثبت معنادار داشتند (01/0  <p). همچنین راهبردهای سازش یافته تنظیم هیجان با بهزیستی روانشناختی رابطه ای مثبت و با درماندگی روانشناختی رابطه ای منفی دارد که این نتایج برای راهبردهای سازش نایافته تنظیم هیجان برعکس است (01/0  <p). علاوه بر این، تنها راهبردهای سازش نا یافته تنظیم هیجان توان تعدیل رابطه بین ابعاد کمال گرایی با شاخص های سلامت روانی را داشتند (05/0  <p). بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که رابطه بین ابعاد کمال گرایی و شاخص های سلامت روانی یک رابطه خطی ساده نیست، بلکه متغیرهای دیگر مانند راهبردهای سازش نایافته تنظیم هیجان در این رابطه نقش تعدیل کننده دارند.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، تنظیم هیجان، سلامت روانی
  • عباس جواهری، اکرم اسماعیلی، مطهره وکیلی* صفحات 87-98

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای بهزیستی معنوی در ارتباط بین رشد پس از سانحه و معنای زندگی در بیماران بهبودیافته از کرونا انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نظر هدف، جزء مطالعات بنیادی بود. جامعه موردمطالعه پژوهش، شامل کلیه ی بیماران بهبودیافته از کرونا تا اردیبهشت سال 1400بود. تعداد 395 نفر (281زن، 114مرد) از بیماران بهبودیافته کرونایی از طریق نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. نمونه موردمطالعه پژوهش به پرسشنامه های رشد پس از سانحه تدسچی و کالهون (1996)، پرسشنامه معنا در زندگی (2006) و پرسشنامه بهزیستی معنوی (1992) پاسخ دادند. از بین این تعداد، 220 نفر (157زن، 63 مرد) این بیماری را تجربه ای استرس زا می دانستند و شرایط لازم برای ورود به پژوهش را داشتند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار   AMOSو LISREL انجام شد. یافته های حاصل از مدل یابی معادلات ساختاری، نشان دهنده اثرمستقیم رشدپس از سانحه بر بهزیستی معنوی و معنای زندگی می باشد. همچنین اثر غیرمستقیم رشد پس از سانحه بر معنای زندگی از طریق بهزیستی معنوی نیز تایید شد. بنابراین بهزیستی معنوی واسطه ای در ارتباط رشد پس از سانحه با معنای زندگی در بیماران بهبودیافته از کرونا بود.درواقع این افراد از طریق بهزیستی معنوی به بازآفرینی معنای زندگی خود می پردازند. بنابراین می توان انتظار داشت که معنای زندگی افراد بهبودیافته از کرونا به واسطه بهزیستی معنوی تقویت و یا تغییر یابد.

    کلیدواژگان: کرونا، معنادرمانی، تروما، معنویت، مدل ساختاری
  • سعید آریاپوران*، الهام راستگو، مهدی عبدالله زاده رافی صفحات 99-108

    مادران کودکان مبتلا به ناتوانی ذهنی شدید و عمیق در دوره کووید-19 از مشکلات روان شناختی در رنج هستند. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر خستگی و ملال در مادران کودکان دارای ناتوانی ذهنی عمیق و شدید در دوره کووید-19 بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را کل مادران مراقب کودکان مبتلا به ناتوانی ذهنی شدید و عمیق شهرستان رزن در سال 1399 تشکیل دادند. در این پژوهش از طریق روش نمونه گیری در دسترس 84 مادر ملاک ورود به پژوهش را داشتند. از میان آنان 22 مادر دارای شدت علایم خستگی و ملال بودند که در دو گروه آزمایش و گواه به صورت تصادفی جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس ارزیابی خستگی (AFS؛ دی وریس  و همکاران، 2003) و مقیاس چندبعدی حالت ملال (MBS؛ فاهلمنو همکاران، 2009) استفاده شد.  برای گروه آزمایش آموزش تنظیم هیجان در 8 جلسه آموزش داده شد و گروه گواه در حین جلسات، آموزشی را دریافت نکردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش تنظیم هیجان بر کاهش خستگی و ملال در مادران کودکان مبتلا به ناتوانی ذهنی شدید و عمیق اثربخش بوده است (05/0>p). با توجه به نتایج، آموزش تنظیم هیجان برای کاهش خستگی و ملال مادران کودکان مبتلا به ناتوانی ذهنی شدید و عمیق در دوره کووید-19 پیشنهاد می شود

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، خستگی، ملال، مادران، کووید-19، ناتوانی ذهنی
  • شیدا لطفی سعیداباد، سجاد بشرپور*، زهره رفیعی راد صفحات 109-120

    بیماری همه گیر ویروس کرونا (COVID 19) باعث ایجاد یک وضعیت اورژانسی بهداشت عمومی در سراسر جهان شده است و از آنجا که رعایت پروتکل های بهداشتی هم اکنون بهترین راه کار برای پیشگیری از سرایت بیماری گزارش شده است. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش استرس ادراک شده، صفات شخصیتی و خودکارآمدی در پیش بینی میزان رعایت پروتکل های بهداشتی در طول پاندمی کووید 19 انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه ساکنین در شهر اردبیل در زمستان 1399 تشکیل دادند که 200 نفر از آنان با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به صورت اینترنتی و از طریق شبکه های مجازی، انتخاب و در این مطالعه شرکت کردند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های استاندارد خودکارآمدی عمومی شرر و مادوکس (GSE) (1982) ، پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران (14PSS,) (1983)، صفات شخصیتی پنج عاملی کاستا و مکری (NEO)(1992) و پرسشنامه محقق ساخته رعایت پروتکل های بهداشتی بودند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار24 Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  نتایج پژوهش نشان داد رعایت پرتکل های بهداشتی با  خودکارآمدی، برونگرایی، انعطاف پذیری، دلپذیری و مسیولیت پذیری در سطح معنی دار (0.01> P) رابطه مثبت و با استرس ادراک شده و روان نژندی در سطح معنی دار (0.01> P) رابطه منفی وجود داشت. همچنین 6/73 درصد از کل واریانس رعایت پروتکل های بهداشتی بر اساس متغیرهای خودکارآمدی، استرس ادراک شده و صفات شخصیتی تبیین گردید. این نتایج نشان می دهد خودکارآمدی، استرس ادراک شده و صفات شخصیتی افراد، در نحوه رعایت پروتکل های بهداشتی نقش موثری ایفا می کنند و مراقبت های روانشناختی جهت توجه به اقدامات بهداشتی بیماران برای مقابله با بیماری و کاهش استرس و فشارهای روانی ضروری می باشند.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، صفات شخصیتی، خودکارآمدی، پروتکل بهداشتی، کووید19
  • معصومه گلشنی جورشری* صفحات 121-130

    هدف از این پژوهش پیش بینی استرس والدگری بر اساس فرا والدگری، شفقت خود و سرزندگی ذهنی در مادران دارای کودک مبتلا به نارسایی شنوایی بود. روش پژوهش کمی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه مادران دارای کودک مبتلا به نارسایی شنوایی شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که 150 نفر از آنها به شیوه نمونه گیری در دسترس وارد پژوهش شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه استرس والدگری (آبدین، 1995)، پرسشنامه فراوالدگری (هاوک و هولدن، 2006)، مقیاس شفقت خود (نف، 2003) و مقیاس سرزندگی ذهنی (رایان و فردریک، 1997) پاسخ دادند. داده‏های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین فراوالدگری، شفقت خود و سرزندگی ذهنی با استرس والدگری رابطه منفی و معنادار وجود دارد (01/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که 4/66 درصد واریانس استرس والدگری به وسیله فرا والدگری، شفقت خود و سرزندگی ذهنی تبیین می‏شود. یافته‏های این پژوهش نشان می دهد که می توان با ارتقاء فرا والدگری، شفقت خود و سرزندگی ذهنی، استرس والدگری مادران دارای کودک مبتلا به نارسایی شنوایی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: استرس والدگری، فرا والدگری، شفقت خود، سرزندگی ذهنی، نارسایی شنوای
  • لیلا الماسی، مهدی درخشانی*، سمانه سلطان آبادی، عاطفه مقراضی، پریسا شاهرخی صفحات 131-140

    بیماری همه گیر COVID -19 یک بحران گسترده بهداشت جهانی با پیامدهای مخرب برای سلامت روان و روابط اجتماعی است. در این شرایط شفقت می تواند یک عامل محافظتی و در مقابل ترس از شفقت باعث افزایش آسیب پذیری در برابر پریشانی روانی اجتماعی باشد. بنابراین بررسی عواملی که ممکن است درترس از شفقت به دیگران دخیل باشد ضروری به نظر می رسد. این مطالعه با هدف بررسی پیش بینی ترس از شفقت به دیگران براساس ذهن آگاهی و میزان افسردگی، اضطراب و استرس انجام شد. روش مطالعه ی حاضر، از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه پژوهش ساکنان شهر تهران در سال 1400 بودند که از میان آنان 510  نفر به روش نمونه گیری در دسترس و به صورت آنلاین از طریق شبکه های مجازی انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از مقیاس مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس (DASS-21) (آنتونی و همکاران، 1998)، مقیاس مقیاس ذهن آگاهی (MASS) (براون و رایان، 2003) و پرسشنامه ترس از شفقت به دیگران (FCS) (گیلبرت و همکاران، 2011)، استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد بین مولفه های استرس، افسردگی و اضطراب با ترس از شفقت به دیگران همبستگی مثبت وجود داشت درحالی که ذهن آگاهی همبستگی منفی با آن داشت.01/0 <p. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که فقط مولفه استرس (07/0) از مقیاس DASS  و ذهن آگاهی (04/0) توانستند ترس از شفقت به دیگران را پیش بینی کنند. بنابراین با توجه به شرایط فعلی انجام مداخلاتی برای کاهش استرس و بهبود ذهن آگاهی که در ترس از شفقت به دیگران دخیل هستند می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: ترس از شفقت به دیگران، ویروس کرونا، ذهن اگاهی
  • مجید عزیزی*، آزاده حیدری صفحات 141-148

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب کرونا براساس آمیختگی شناختی و حساسیت اضطرابی در زنان و مردان شهر بندرعباس بود. روش پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش تمام زنان و مردان ساکن در شهر بندرعباس بود در سال 1400 بود،که از بین آن به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 144 نفر انتخاب شدند و بعد از کسب رضایت آگاهانه از افراد خواسته شد تا پرسشنامه های حساسیت اضطرابی (ASI_R) (پیترسون و هیلبرونر،1987) ، اضطراب کرونا (CDAS) (علیپور و همکاران،1398) و آمیختگی شناختی (CFQ) (گیلاندرز و همکاران، 2014) را تکمیل کنند. برای تحلیل داده ها از روش همبستگی و تحلیل رگرسیون همزمان استفاده شد .یافته ها نشان داد بین آمیختگی شناختی و اضطراب کرونا رابطه مستقیم وجود دارد (05/0 > p ، 68/0 = r). بین حساسیت اضطرابی و اضطراب کرونا رابطه مثبت وجود دارد (05/0 > p ، 73/0 = r). همچنین نتایج نشان داد که ترکیب متغیرهای پژوهش به طور معنی داری با اضطراب کرونا رابطه دارند و 44/0 درصد از واریانس آن را تبیین می کنند(05/0 > p ، 44/0 = R2) .با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که آمیختگی شناختی و حساسیت اضطرابی بر اضطراب کرونا موثر هستند و می توانند به عنوان عواملی در جهت افزایش سطح اضطراب عمل کنند

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، حساسیت اضطرابی، آمیختگی شناختی
  • محسن رفیعی*، مژگان عباسی، معصومه راوند، علی کشمیری صفحات 149-158

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش تبعیض جنسیتی ادراک شده و سبک های هویتی در پیش بینی درماندگی آموخته شده در دختران با تجربه فرار از خانه بود. این پژوهش به لحاظ روش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش دختران مراجعه کننده به مراکز نگهداری و سرپناه شبانه منطقه 12 (محله شوش) شهر تهران در سه ماهه اول سال 1400بودند که از میان آن ها تعداد 120 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه درماندگی آموخته شده (LHS) (کویینلس و نلسون، 1988)، پرسش نامه رویدادهای تبعیض آمیز جنسیتی (SSE) (کلونوف و لندرین، 1995) و پرسشنامه سبک هویت (ISI) (برزونسکی، 1992) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی همزمان استفاده شد. یافته ها نشان داد تبعیض جنسیتی ادراک شده (رویدادهای تبعیض آمیز در یک سال گذشته و در طول عمر) و سبک هویت سردرگم/ اجتنابی با درماندگی آموخته شده رابطه مثبت و معنادار و سبک های هویت هنجاری، اطلاعاتی و تعهد هویت با درماندگی آموخته شده رابطه منفی و معنادار داشتند (05/0<p). همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که رویدادهای تبعیض آمیز در طول زندگی، رویداد تبعیض آمیز در طول یک سال گذشته، سبک هویتی اطلاعاتی، سبک هویتی هنجاری و سبک هویتی اجتنابی/سردرگم 52/0 درماندگی آموخته شده را پیش بینی می کنند. با توجه به تبعیض جنسیتی ادراک شده و سبک های هویتی در پیش بینی درماندگی آموخته شده در دختران با تجربه فرار از خانه، اجرای کارگاه های آموزشی بر مبنای این مفاهیم به خانواده ها ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تبعیض جنسیتی ادراک شده، سبک های هویتی، درماندگی آموخته شده، دختران، فرار از خانه
  • فاطمه نشوه، آزاده فرقدانی* صفحات 159-168

    هدف از این پژوهش، پیش بینی اضطراب دندانپزشکی بر اساس نشانگان شناختی- توجهی، درد ذهنی و هوشیاری درون بدنی بود. پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش را کلیه بزرگسالان مراجعه کننده به مطب های خصوصی منطقه 4 شهر تهران در سال 1399 تشکیل می دهند. نمونه پژوهش شامل 213 مراجع بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های نشانگان شناختی - توجهی CAS-1 (ولز ، 2009)، درد ذهنی MPS (اورباخ و میکولینسر، 2003)، هوشیاری درون بدنی IAQ (ملینگ، 2012) و اضطراب دندانپزشکیDAQ  (کورا، 1996) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شده است. تحلیل داده ها نشان داد، 33 درصد اضطراب دندانپزشکی مراجعان توسط نشانگان شناختی - توجهی (14/0=r)، درد ذهنی (40/0=r) و هوشیاری درون بدنی (21/0-=r)  قابل پیش بینی است (01/0=p). یافته های پژوهش حاضر بر نقش نشانگان شناختی-توجهی و درد ذهنی در افزایش و هوشیاری درون بدنی در کاهش اضطراب دندانپزشکی صحه گذاشته اند و می توانند در طراحی مداخلات درمانی و یا پیشگیرانه در خصوص اضطراب دندانپزشکی، مدنظر قرار بگیرند

    کلیدواژگان: اضطراب دندان پزشکی، نشانگان شناختی-توجهی، درد ذهنی، هوشیاری درون بدنی
  • زهرا دهقانی، محمدحسن آسایش*، سمیه شاهمرادی صفحات 169-182

    خشونت جنسی زناشویی به عنوان یکی از مصادیق ناشناخته خشونت علیه زنان تلقی می شود که از آن با تعابیر مختلفی از جمله تجاوز زناشویی، خشونت جنسی خانگی، خشونت جنسی نسبت به زوجه و خشونت جنسی در زندگی مشترک یاد می شود. برای بررسی عمیق این نوع خشونت از دیدگاه زنان قربانی، در این پژوهش از رویکرد پژوهش کیفی و روش پدیدار شناسی توصیفی استفاده شد و با توجه به ماهیت پژوهش، نمونه گیری به صورت هدفمند انجام شد و تا حد اشباع  نظری ادامه یافت. نمونه مورد مطالعه شامل 11 نفر از زنان شهر تهران در سال 1400-1399 بودند که تجربه خشونت جنسی زناشویی داشتند. ابزار گرداوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته بود و تجزیه و تحلیل داده ها به روش کلایزی صورت گرفت. یافته های پژوهش در برگیرنده 1 مضمون اصلی، مفاهیم و مصادیق خشونت جنسی زناشویی 11 مضمون فرعی شامل عدم رضایت در برقراری رابطه جنسی، خودمحوری جنسی، بی توجهی به نیازهای جنسی همسر، بی سوادی جنسی، تحقیر جنسی، رابطه جنسی با خشونت، تحمیل نوع خاصی از رابطه جنسی، رابطه جنسی پر خطر، ناهماهنگی در میزان رابطه جنسی، نابهنجاری جنسی و سوء استفاده جنسی و 30 سازه مفهومی شد. نتایج پژوهش حاکی از گستردگی ابعاد خشونت جنسی زناشویی است و لذا نیازمند آگاهی بخشی و توجه عمیق تر به این قسم از خشونت علیه زنان از طرف ارگان ها و سازمان های مربوطه می باشد

    کلیدواژگان: خشونت جنسی زناشویی، تهران، زنان، مطالعه کیفی
  • رحیم پرویزی اقدم، مهین اعتمادی نیا*، فرناز فرشباف مانی صفت صفحات 183-198

    هدف اصلی این پژوهش، طراحی الگوی شادمانی سازمانی کارکنان شرکت رجاء با رویکرد نظریه داده بنیاد بود. پژوهش از لحاظ هدف، از نوع تحقیقات بنیادی بود که با استفاده روش های تحقیق کیفی به انجام رسید. در این پژوهش به منظور جمع آوری اطلاعات 20 نفر از متخصصان حوزه رفتار سازمانی در شرکت رجاء در سال 1399 به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. در پژوهش حاضر برای تحلیل داده ها از نرم افزار MAX QDA به روش گرند تیوری (داده بنیاد) با کدگذاری مقوله ها و تکنیک دلفی استفاده شد. تحلیل محتوایی مصاحبه های تخصصی انجام گردید و 19 شاخص شناسایی شد برای فازی سازی دیدگاه متخصصان از اعداد فازی مثلثی استفاده گردید. در غربالگری تکنیک دلفی فازی  امتیازی کمتر از 7/0 کسب نگردید و در نتیجه هیچ کد محوری حذف نشد. در این پژوهش مقوله "نگرش شغلی" به عنوان مقوله محوری انتخاب شده است. به بیان بهتر سایر مقوله ها حول نگرش شغلی جمع شده‏اند. مصاحبه شوندگان در نقل قول های مختلف به مفاهیمی همچون «رفتار شهروندی»، «تعهد شغلی»، «رضایت شغلی»، «تعهد سازمانی»، «درگیری شغلی»، «توانمندی روان شناختی» و «حمایت مدیریتی» اشاره داشتند. براساس نتایج این مطالعه مقوله های شناسایی شده به عنوان متغیرهای مرتبط با شادمانی سازمانی کارکنان شرکت رجاء مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: شادمانی سازمانی، اعتبارسنجی، شرکت رجاء، نظریه داده بنیاد
  • زهرا بابایی، امیرعلی مازندرانی* صفحات 199-208

    کابوس ها ممکن است موجب پریشانی و اختلال در خواب افراد جامعه شوند و بر آسایش ذهنی آنها تاثیر منفی بگذارند. شناخت عوامل پیش بین و سبب ساز کابوس های مکرر و پریشان ساز نظیر عوامل شخصیتی و جمعیت شناختی می تواند به درک و درمان این اختلال کمک کند. جامعه پژوهش حاضر، دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی بودند که 300 نفر از آنها به شیوه در دسترس وارد پژوهش شدند. شرکت کنندگان به دو گویه از پرسشنامه رویای منهایم (شریدل و همکاران، 2014) در مورد فراوانی و پریشان سازی کابوس ها، پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسشنامه پنج عاملی نیو (کاستا و مک کری، 1992) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون مربع کای و ضریب همبستگی رتبه ای کندال استفاده شد. یافته ها نشان داد که فراوانی کابوس ها با روان رنجوری رابطه مثبت معنادار و با گشودگی به تجربه رابطه منفی معنادار دارد. دانشجویان مقطع کارشناسی نسبت به دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد کابوس های بیشتری را گزارش کردند. سن و جنسیت ارتباطی با فراوانی و پریشان سازی کابوس ها نداشتند. یافته های این پژوهش را در پرتو نظریه شبیه سازی تهدید و الگوی عصبی شناختی نیلسن و لوین تبیین کردیم. پیشنهاد می شود پژوهشگران آینده با استفاده از مصاحبه بالینی، ویژگی های مشترک در تاریخچه زندگی افراد دارای تشخیص اختلال کابوس را عمیق تر بررسی کنند.

    کلیدواژگان: کابوس، اختلال خواب، سبب شناسی، شخصیت، ویژگی های جمعیت شناختی
  • آیلار کلاهدوزی پور*، مریم توفیقی محمدی صفحات 209-218

    هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش حضورذهن و اضطراب کرونا در پیش بینی کیفیت زندگی حرفه ای زنان شاغل بود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی  است. جامعه پژوهش را تمامی زنان شاغل مراجعه کننده به مراکز بهداشت و سلامت شهرستان ابهر در سه ماهه پایانی سال 1399 تشکیل دادند که از بین آنها به صورت در دسترس 156 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه کیفیت زندگی حرفه ای (ProQOL)(استام، 2010)، مقیاس ذهن آگاهی (FFMQ) (بایر و همکاران، 2006)، و پرسشنامه اضطراب کرونا ویروس (CDAS) (علی پور و همکاران، 1398) بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان بوسیله نرم افزار 25-SPSS تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد بین حضور ذهن با کیفیت زندگی حرفه ای رابطه مثبت معنادار و بین اضطراب کرونا با کیفیت زندگی حرفه ای رابطه منفی معناداری وجود دارد (01/0P<). همچنین یافته های به دست آمده نشان داد  40 درصد واریانس کیفیت زندگی حرفه ای براساس حضورذهن و اضطراب کرونا قابل پیش بینی است؛ و هر دو متغیر حضورذهن و اضطراب کرونا، کیفیت زندگی حرفه ای زنان شاغل را پیش بینی می کند. با توجه به یافته های پژوهش می توان دریافت یکی از اولویت های اصلی مدیران سازمان ها بویژه سازمان بهزیستی مداخلات در بحران و اتخاذ راهکارهای مناسب چون آموزش مهارتهای حضور ذهن، به منظور کاهش اضطراب در محیط کار و ارتقا کیفیت زندگی حرفه ای کارکنان باشد تا شرایط لازم جهت بهبود کیفیت ارایه خدمات فراهم گردد

    کلیدواژگان: حضورذهن، اضطراب کرونا، کیفیت زندگی حرفه ای، زنان شاغل
  • سمیرا رحمانی*، رضا ایل بیگی صفحات 219-228

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش ابعاد شخصیتی هگزاکو و نگرش‌های مذهبی و هوش اخلاقی در پیش‌بینی آسیب‌های فضای مجازی در دانش‌آموزان دختر دوره دوم مقطع متوسطه شهر مشهد بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش‌آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر مشهد در سال تحصیلی 1399-1400 تشکیل داد. حجم نمونه‌ با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای 228 نفر انتخاب شد. در این پژوهش از پرسشنامه شخصیت هگزاکو (اشتون و لی، 2000)، سنجش نگرش مذهبی (خدایاری فرد و همکاران، 1397)، هوش اخلاقی (لنیک و کیل، 2005) و آسیب‌های فضای مجازی (زندوانیان و همکاران، 1392) استفاده شد. یافته‌ها به روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره گام به گام، تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که هیچ یک از مولفه های هوش اخلاقی و نگرش های مذهبی با آسیب های فضای مجازی ارتباط معناداری نداشتند و از بین مولفه های ابعاد شخصیتی هگزاکو فقط عامل توافق و سازگاری(192/0- =r)  با آسیب های فضای مجازی رابطه مثبت معنادار دارند(05/0P˂). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه که توافق و سازگاری می تواند به صورت معناداری تغییرات مربوط به احساس تنهایی را دانشجویان تبیین کنند(05/0P˂). همچنین این نتایج نشان داد که 12 درصد از واریانس آسیب های فضای مجازی دانش آموزان، توسط بعاد شخصیتی هگزاکو و نگرش‌های مذهبی و هوش اخلاقی تبیین می شود. نتایج پژوهش حاضر، پیشنهاد می کند که بعد شخصیتی توافق و سازگاری در پیش بینی آسیب های فضای مجازی در نوجوانان لحاظ شود.

    کلیدواژگان: ابعاد شخصیتی هگزاکو، نگرش های مذهبی، هوش اخلاقی، آسیب های فضای مجازی
  • نسرین علیزاده، بهرام میرزائیان*، قدرت الله عباسی صفحات 229-240

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و روان درمانی پویشی کوتاه مدت بر سرمایه روانشناختی در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش-آزمون پس-آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری مطالعه، شامل تمامی زنان مبتلا به سرطان پستان  بود که از خرداد ماه تا آبان ماه 1398به بیمارستان امام خمینی شهر تهران مراجعه کرده بودند و دارای پرونده پزشکی بودند. از بین آن ها 45 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در یک گروه در انتظار درمان و دو گروه آزمایش  (هر گروه 15 نفر)  به صورت تصادفی جایگزین شدند. آزمودنی های گروه آزمایش اول و دوم هر یک به ترتیب طرحواره درمانی (طی 11 جلسه) و روان درمانی پویشی کوتاه مدت (طی 11 جلسه) دریافت کردند و گروه در انتظار درمان آموزشی دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سرمایه روانشناختی  PCQ (لوتانز، 2007) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام شد. نتایج نشان داد رویکرد طرحواره درمانی نسبت به رویکرد روان درمانی پویشی کوتاه مدت بر متغیر سرمایه روانشناختی اثربخشی بیشتری دارد (05/0< P). همچنین در طول زمان پیگیری شش ماهه، هر دو درمان اثرخود را بر متغیر سرمایه روانشناختی حفظ کرده بودند. . با توجه به نتایج پژوهش حاضر، می توان از طرحواره درمانی جهت افزایش سرمایه روانشناختی به صورت موثرتری نسبت به روان درمانی پویشی کوتاه مدت در زنان مبتلا به سرطان پستان  استفاده کرد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، روان درمانی پویشی کوتاه مدت، سرمایه روانشناختی، سرطان سینه
  • فرزانه وطن خواه امجد، سارا شمس*، فریبا رشتیانی، سماء محمدی صفحات 241-256

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای انعطاف پذیری شناختی بین سیستم های مغزی رفتاری و دشواری در تنظیم هیجان با علایم افسردگی در افراد مبتلا به دیابت نوع دو صورت گرفت. مطالعه حاضر توصیفی- همبستگی از نوع مدلیابی معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به کلینیک تخصصی ارمغان شهر کرج در سال 1399بودند که 250 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با سیاهه تجدیدنظر شده افسردگی(BDI-II) بک (1961)، مقیاس سیستم‏های مغزی- رفتاری (BIS/BAS) کارور و وایت (1994)، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان (DERS) گراتز و رومر (2004) و سیاهه انعطاف پذیری روانشناختی (CFI) دنیس و واندر (2010) جمع آوری شد. داده های به دست آمده از طریق آزمون همبستگی و مدلیابی معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار  SPSS-24 و AMOS-26 مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین سیستم فعال ساز رفتاری و انعطاف پذیری شناختی با افسردگی رابطه منفی و معناداری وجود دارد (01/0>P). بین سیستم  بازداری رفتاری و دشواری در تنظیم هیجان با افسردگی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (01/0>P). همچنین  مدل اصلاح شده از برازش مطلوبی برخوردار بود. یعنی مدل پژوهش، قادر به تبیین و توضیح رابطه ی بین متغیرها است. همچنین نتایج حاکی از تایید نقش میانجی انعطاف پذیری شناختی در ارتباط بین سیستم های مغزی-رفتاری و دشواری در تنظیم هیجان با علایم افسردگی بود .با اعمال برنامه ها و مداخلاتی برای افزایش انعطاف پذیری شناختی و توانایی تنظیم هیجان می توان از افسردگی بیماران دیابتی کاست.

    کلیدواژگان: افسردگی، سیستم های مغزی رفتاری، تنظیم هیجان، انعطاف پذیری شناختی، دیابت نوع دو
  • سجاد قبادزاده، رضا پاشا*، سعید بختیارپور، رضوان همائی صفحات 257-268

    این پژوهش به منظور تعیین اثربخشی آموزش خودتنظیمی رفتاری بر بهبود علایم تکانشوری، توجه و تمرکز دانش آموزان مبتلا به  بیش فعالی- تکانشگری صورت گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه-بیش فعالی در دامنه سنی 9- 12ساله مراجعه کننده به مراکز درمانی و دانش آموزان مدارس استثنایی شهر اردبیل در نیمه دوم سال 1398 بودند. تعداد نمونه مورد پژوهش شامل 30 نفر از کودکان بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و در انتظار درمان (15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایشی 9 جلسه 45-60 دقیقه ای آموزش خودتنظیمی رفتاری دریافت کردند. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس خودبازداری (SRS) (وینبرگر و شوارتز، 1990)، آزمون مربع های دنباله دار تولز- پیرون (TPT) (1986) و آزمون توجه (TAD2) (1970) استفاده شد.  تجزیه تحلیل داده ها با آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره (MANCOVA) با نرم افزارآماری SPSS22 صورت گرفت. یافته ها نشان داد آموزش خودتنظیمی رفتاری تاثیر معناداری بر کاهش علایم تکانشوری (862/157=f ؛ 0.01<p) و بهبود توجه (57/38=f ؛ 0.01<p) و تمرکز (123/20=f ؛ 0.01<p) داشت. نتایج به دست آمده نشانگر قابلیت علمی مناسب مداخله آموزشی خودتنظیمی بر بهبود علایم تکانشوری، توجه و تمرکز دانش آموزان مبتلا به بیش فعالی- تکانشگری بود.

    کلیدواژگان: آموزش خودتنظیمی رفتاری، تکانشوری، توجه، تمرکز، بیش فعالی- تکانشگر
  • حمیده اداوی، عزت الله قدم پور*، محمد عباسی صفحات 269-278

    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش روش فنوگرافیکس بر آگاهی واج شناختی و نگرش به خواندن در دانش آ موزان دارای مشکلات خواندن بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری شامل کلیه  دانش آموزان (دختر و پسر) پایه های چهارم و پنجم دوره ابتدایی دارای مشکلات خواندن شهر الیگودرز بود که در سال تحصیلی 99-1398 مشغول به تحصیل بودند که از میان آن ها به روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه) به عنوان حجم نمونه و به طریق تصادفی انتخاب گردید. ابزار مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه های آگاهی واج شناختی دستجردی و سلیمانی (PAT) (1389) و نگرش به خواندن مک کنا و کی یر (ATQ)(1990) بود. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره) تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش روش فنوگرافیکس باعث افزایش آگاهی واج شناختی و بهبود نگرش به خواندن در دانش آموزان دارای مشکلات خواندن شد (001/0>P). بنابراین می توان گفت از آنجایی که خواندن یکی از مهارت های اصلی است، شناسایی دانش آموزان پایه های پایین تر دوره ابتدایی که دارای مشکلات خواندن هستند، برای حل مشکل آنها بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: فنوگرافیکس، آگاهی واج شناختی، نگرش به خواندن، مشکلات خواندن
  • طاهر علیزاده، شکوفه کریم زاده، حبیب عرب محمدی* صفحات 279-290

    مصدومیت های ورزشی ازجمله بحران های شایعی است که بر کیفیت زندگی ورزشکاران تاثیر مهمی دارد. ورزشکاران واکنش روانی یکسانی به آسیب دیدگی های ورزشی نشان نمی دهند و این واکنش ها تحت تاثیر عوامل متعددی است. این پژوهش با هدف شناسایی عوامل تسهیلگر روانی-اجتماعی در بازتوانی ورزشکاران مصدوم انجام گرفت. جامعه پژوهش را تمام ورزشکاران مصدوم ناشی از فعالیت های ورزشی در شهر تهران را در سال 1399 تشکیل می داد. 17 مشارکت کننده با استفاده از نمونه گیری هدفمند با حداکثر تنوع انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و با استفاده از روش تحلیل محتوای قراردادی تحلیل شدند. پس از پیاده سازی مصاحبه ها 200 کد اولیه استخراج شد، پس از مطالعه متن با مقایسه کدها طبقات شناسایی شدند. یافته های این پژوهش نشان داد که عوامل تسهیلگر روانی-اجتماعی در بازگشت به بازی شامل دو طبقه دریافت حمایت های روانی-اجتماعی ورگه های شخصیتی بودند. طبقه حمایت روانی- اجتماعی مناسب دارای سه زیر طبقه بود که شامل حمایت خانواده، حمایت تیم و ارتباط با روانشناس بود. طبقه بعدی از عوامل تسهیلگر روانی-اجتماعی در بازگشت به بازی، رگه های شخصیتی بود که شامل پنج طبقه خودکارامدی، پایداری، شفقت خود، پذیرش، مثبت نگری بود. نتایج این پژوهش نشان داد که ترکیبی از عوامل شخصیتی، محیطی و اجتماعی مرتبط با روان می تواند بر فرایند بازگشت به بازی اثر تسهیلی داشته باشد. شناخت این عوامل که متناسب با زمینه اجتماعی و تجربه واقعی ورزشکاران به دست آمده است، می تواند به مربیان، روانشناسان ورزشی و طراحی بسته های بازتوانی روانی-اجتماعی برای افراد مذکور کاربرد مهمی داشته باشد، یعنی از طریق تقویت عوامل تسهیلگر به فرایند بازتوانی و بهبودی کمک کرد.

    کلیدواژگان: عوامل تسهیلگر، روانی- اجتماعی، بازتوانی، ورزشکاران مصدوم، تحلیل محتوای قراردادی
|
  • Sanaz Eyni*, Seyed Ali Hosseini, Matineh Ebadi Pages 1-14

    The aim of this study was to compare psychological distress (stress, depression, anxiety), mindfulness, and academic self-efficacy among gifted and normal students. The research design was descriptive and causal-comparative. The statistical population of the study included all first-year high school students in Ardabil in the academic year of 2019-2020. 200 students (100 gifted students - 100 normal students) were selected by multi-stage cluster random sampling. Data were collected using Levinda Psychological Distress Questionnaire (DASS-21), Brown and Ryan Mindfulness Questionnaire (MASS), and the Jenkins and Morgan Academic Self-Efficacy Questionnaire (ASEQ) and analyzed by multivariate analysis of variance (MANOVA). The results showed that there was a significant difference between the two groups in the variables of psychological distress, mindfulness, and academic self-efficacy (P<0.01). Mindfulness and academic self-efficacy of gifted students were significantly higher than normal students and psychological distress of gifted students was significantly lower than normal students (P <0.01). Based on the findings of the present study, it can be stated that the variable of intelligence has an important role in mindfulness, academic self-efficacy, and psychological distress.

    Keywords: Psychological Distress, Giftedness, Mindfulness, Academic Self-efficacy
  • Maliheh Mehdikhani, Ramazan Hassanzadeh*, Hosseinali Ghanadzadegan Pages 15-24

    The purpose of this study was to evaluate the  effectiveness of mindfulness-based stress reduction on Memory, Selective Attention and Sustained Attention in females with Multiple Sclerosis )M.S(. This is a quasi- experimental study with pre-test and post-test design with control group. The statistical population included all females with MS who referred to MS association of Mazandaran and had a medical record between 2019 and 2020 years. 30 subjects have been selected by purposive sampling method, randomly were assigned to three groups (a experimental and a control (waiting for treatment)). Then, the subjects of the experimental group received mindfulness-based stress reduction in 8 sessions, respectively. The Executive Functions Scale (Nejati, 2013) was used as a research tool in two stages: before and after education for two groups (a experimental and a control (waiting for treatment)). In the end, the findings of the analysis of Covariance showed that approache mindfulness-based stress reduction have led to an improvement in the Memory (F=55.006,p<0.05), Selective Attention (F=74.84,p<0.05),  and Sustained Attention (F=114.89,p<0.05),  in females with M.S. According to the findings of the present study, in the field of treatment and counseling of patients with MS, mindfulness-based stress reduction seems to be very effective and promising.

    Keywords: Mindfulness-Based Stress Reduction, Memory, Selective Attention, Sustained Attention, Multiple Sclerosis, MS
  • Samad Rahmati, Rezvan Seyfi* Pages 25-38

    n this article, attempts to review with a developmental approach to cyberbullying, prevalence and risk and protective factors it. In the present narrative review article, which is done by the method of text research, articles about cyberbullying from 2010 to 2020 were published in the Google Scholar, ScienceDirect, Elsevier, Scopus, ProQuest, Springer, and PubMed databases were extracted and analyzed by searching for keywords for cyberbullying, cyber-aggression, cyber-victimization, cyberbullies, cyber victims, cyberbully-victims, cyber-harassment, and cyber-violence. Out of a total of 812 collected articles, 54 articles including research, review, and meta-analysis articles in the field of the prevalence of cyberbullying and its effective factors at different ages were selected and analyzed qualitatively based on the researcher's inference from sources and texts. Although there is a myriad of protective and risk factors at personality-Individual, family, peer, school, and community levels that are related to involvement in cyberbullying across a wide range of ages, existing research highlights significant gaps in our knowledge of these risk and protective factors. Research is particularly lacking for elementary grades and adulthood. In addition, there is significantly less attention across age groups to protective factors, compared to risk factors. Given the extent and variety of cyberbullying at different ages, the data suggest that policies and programs must be attuned to developmental differences in the nature and prevalence of cyberbullying, as well as the risk and protective factors that are salient for particular age groups.

    Keywords: Cyberbullying, Epidemiology, Protective Factors, Risk Factors
  • Mohammad Ahmadvand Shahverdi, Reza Pourhosein*, Masoud Gholamali Lavasani Pages 39-50

    Cohabitation is an unofficial lifestyle that has been accepted amongst Iranian youth. The purpose of this study was to phenomenologically evaluate cohabitation in the youth of Tehran. The population of this study was all couples (not officially married) between 18 to 40 years old in Tehran who had been living together for at least 6 months until May 2021. The purposive and snowball sampling methods were used to select samples (n=10). In-depth semi-structured interviews were used to analyze their experience. In order to analyze the data, the Interpretive Phenomenological Analysis method (IPA) was applied. Ten main topics and four core categories were extracted. The main themes of this study were: satisfaction; diminishing religious beliefs; openness to experience; personal independence; globalization; avoidance of marriage; the prelude to marriage; individualism; the role of peers; and functional life. It seems that as the Iranian society undergoes the process of modernization, cohabitation has become a free and at the same time committed form of relationship which is chosen more than ever as an alternative to official marriage by couples in Tehran.

    Keywords: cohabitation, phenomenology, globalization, Individualism
  • Niloofar Mikaeili*, Shiva Rahimzadegan, Hasan Taheri Pages 51-60

    The aim of this research was a prediction of university students' aggression based on corona anxiety, cognitive empathy, and affective empathy.  In regard to the purpose, this research was applicable and in regard to procedure, it was a correlation study. The study community included all undergraduate students of the University of Mohaghegh Ardabili at 1399-1400 academic year with 18-22 age range that among them 287 students were selected as samples by cluster sampling. Research questionnaires included: Buss and Perry Aggression  Questionnaire (1992), Corona Disease Anxiety Scale (2020), and Baron-Cohen Empathy Scale. Data analysis was done by SPSS23 software with Pearson correlation coefficient and multiple regression methods. The results showed that corona anxiety, predicts aggression significantly and positively (P = 0.01, Beta = 0.57), and cognitive empathy (P= 0/05, Beta= 0/12) and emotional empathy (P= 0/01, Beta= 0/31) predict aggression negatively and meaningfully. A total of 0.59 of the variance of aggression is explained by corona anxiety, cognitive empathy, and emotional empathy. This study indicates the importance of the protecting role of corona anxiety for aggression and cognitive empathy and affective empathy for inhibition of aggression.

    Keywords: Aggression, Corona anxiety, Cognitive empathy, Affective empathy
  • Niloufar Farsijani*, Samaneh Ebrahimnejad Moghadam, Elnaz Melhi Pages 61-74

    Self-criticism has been introduced as the core pathology of many mental disorders and one of the maladaptive emotion regulation strategies. Numerous studies have confirmed the significance of self-criticism as a meta-diagnostic construct. In the past, self-criticism was equated with shame and perfectionism, but self-criticism has a more limited definition than perfectionism. Self-criticism is also associated with inner shame. One of the related factors for improving self-criticism is self-compassion which as the main antidote to self-criticism, reduces the negative effects of self-criticism on mental health. This descriptive-analytical study was conducted to explain the damage of self-criticism on mental health and also compassion-based strategies in improving self-criticism. It is hoped that with more attention to the concept of self-compassion, more research will be provided for the treatment of self-criticism.

    Keywords: Self criticism Self compassion Compassion focused therapy
  • Samaneh Ebrahimnejad Moghadam, Mohammadali Besharat*, Zahra Naghsh Pages 75-86

    The purpose of the present study was to investigate the moderating role of cognitive emotion regulation strategies on the relationship between perfectionism dimensions and mental health indices. A total of 510 individuals (381 men, 126 women) participated in the study. Participants were asked to complete the Mental Health Inventory-28 (Veit & Ware, 1983), Tehran Multiple Perfectionism Scale (Besharat, 2007), and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Garnefski & Kraaij, 2006). Pearson Correlation Coefficient and Hierarchical Linear Regression were used to analyze the data. The result showed that perfectionism in all dimensions (self-oriented, other-oriented, socially-prescribed) had a significant negative association with mental well-being and a significant positive association with mental distress (p<0.01). In addition to this, adaptive emotion regulation strategies had a significant positive association with mental well-being and a significant negative association with mental distress but for maladaptive emotion regulation strategies, this relation was reversed (p<0.01). Results also revealed that the relationship between dimensions of perfectionism with mental health indices was merely moderated by maladaptive emotion regulation strategies (p<0.05). According to the findings of this study, it can be concluded that the relationship between perfectionism dimensions and mental health indices is not a simple linear one, but this relationship can be moderated by other variables such as maladaptive cognitive emotion regulation strategies.

    Keywords: perfectionism, emotion regulation, mental health
  • Abbas Javaheri, Akram Esmaily, Motahareh Vakili* Pages 87-98

    The purpose of the present study was to examine the mediating role of spiritual well-being within the relationship between post traumatic growth (PTG) and the meaning of life in COVID-19 survivors In terms of methodology, the study is descriptive, and in terms of objectives, it is fundamental. The population of this research is the entire Corona virus survivors up until the end of Ordibehesht of 1400. 395 participants (281 females and 114 males) were selected using convenience sampling. They completed the Post Traumatic Growth Inventory (1996), The Meaning in Life Questionnaire (2006) and The Spiritual Well-Being Scale (1992).  220 participants out of 395, identified their experience as “a traumatic experience”, therefore they met the qualifications to be included in the study. The data were analyzed using AMOS and LISREL.  The data of the structural equation modeling indicated that PTG had a direct effect on the meaning of life, in addition to its indirect effect through spiritual wellbeing as a mediator. In fact, these people Recreation the meaning of their lives through spiritual well-being. Therefore, it can be expected that the meaning of life of Corona virus survivors will be strengthened and changed through spiritual well-being.

    Keywords: COVID-19, Logotherapy, trauma, Spirituality, Structural Model
  • Saeed Ariapooran*, Elham Rastgoo, Mahdi Abdollahzadeh Rafi Pages 99-108

    Mothers of children with severe and profound intellectual disabilities suffer from psychological problems in the COVID-19 outbreak. This study aimed to evaluate the effectiveness of emotion regulation training on fatigue and boredom in mothers of children with severe and profound intellectual disabilities in the COVID-19 outbreak. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test and control groups. The statistical population of this study consisted of all mothers of children with severe and profound intellectual disabilities in Razan city in 2020. Through convenience Among them, 22 mothers had severe symptoms of fatigue and boredom, which were randomly replaced in the experimental and control groups. The Assessment of Fatigue Scale (AFS; DeVries et al., 2003) and Multidimensional Boredom Scale (MBS; Fahlman et al., 2009) were used for collecting the data. The emotion regulation was trained for the experimental group in 8 sessions, and the control group did not receive any training during the sessions. Analysis of variance with repeated measures was used to analyze the data. The results showed that emotion regulation training was effective in reducing fatigue and boredom in mothers of children with severe and profound mental disabilities (p <0.05). According to the results, emotion regulation training to reduce fatigue and boredom of mothers of children with severe and profound mental disabilities in the COVID-19 outbreak is recommended.

    Keywords: emotion regulation, fatigue, boredom, mothers, COVID-19, intellectual disability
  • Sheyda Lotfi Saeidabad, Sajjad Basharpoor*, Zohreh Rafiee Rad Pages 109-120

    Coronavirus (COVID 19) has created a public health emergency around the world, and adherence to health protocols is now reported to be the best way to prevent the spread of the disease. Therefore, the present study aimed to investigate the role of perceived stress, personality traits, and self-efficacy in predicting the observance of health protocols during the Covid 19 pandemic. The method of the present study was descriptive-correlational. The statistical population of this study consisted of all residents in Ardabil in the winter of 1399, 200 of whom were selected using the sampling method available online and through virtual networks and participated in this study. Data collection tools included the standard Scherer and Maddox(GSE)(1982) self-efficacy questionnaires, Cohen et al.'s(PSS-14)(1983) Perceived Stress Questionnaire, the five-factor personality traits of Costa and Macri(NEO)(1992), and the researcher-made Health Protocols Questionnaire. The collected data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis using Spss 24 software. The results showed that the observance of health protocols with self-efficacy, extraversion, flexibility, pleasantness, and responsibility at a significant level of (p<0.01) had a positive relationship and a negative relationship with perceived stress and neuroticism at a significant level of (p<0.01). Also, 73.6% of the total variance of health protocols was explained based on the variables of self-efficacy, perceived stress, and personality traits. These results show that self-efficacy, perceived stress, and personality traits of individuals play an effective role in adhering to health protocols and psychological care to pay attention to patients' health measures to deal with the disease and reduce stress and stress. They are essential.

    Keywords: Perceived stress, personality traits, self-efficacy, health protocol, Covid 19
  • Masoumeh Golshani Jorshari* Pages 121-130

    The purpose of this study was to predict parenting stress based on meta-parenting, self-compassion, and subjective vitality among mothers of children with hearing impairment. The research method is quantitative and correlational. The statistical population of the study was all mothers with children with hearing impairment in Tehran in the academic year 2020-2021, 150 of whom entered the study by convenience sampling method. Participants answered the parenting stress index (Abidin, 1995), meta-parenting questionnaire (Hawk and Holden, 2006), self-compassion scale (Neff, 2003), and subjective vitality scale (Ryan and Frederick, 1997). The data were analyzed by tests of Pearson correlation and multivariate regression. Findings showed that there was a negative and significant correlation between meta-parenting, self-compassion, and subjective vitality with parenting stress (P<0/01). Regression analyses also revealed that %66/4 of the variance of parenting stress was explained by meta-parenting, self-compassion, and subjective vitality. The findings of this study show that parenting stress of mothers with children with hearing impairment can be reduced by promoting meta-parenting, self-compassion, and subjective vitality.

    Keywords: parenting stress, meta-parenting, self-compassion, subjective vitality, hearing impairment
  • Leila Almasi, Mehdi Derakhshani*, Samane Soltanabadi, Atefeh Meghrazi, Parisa Shahrokhi Pages 131-140

    COVID-19 is a widespread global health crisis that has serious and harmful consequences for mental health and social relationships. In such conditions, compassion can be a protective factor, and fear of compassion can increase vulnerability to psychosocial distress. Thus, it seems necessary to investigate the factors that may be involved in the fear of compassion for others. The aim of this study was the Prediction of fear of compassion for others in the coronavirus epidemic based on mindfulness and depression, anxiety, and stress. The method of this study was descriptive-correlational. The study population was residents of Tehran in 2021, and 510 of them participated online through virtual networks. The Depression, Anxiety, Stress Scale (Antony et al., 1998(, the Mindfulness Scale (Brown & Ryan, 2003), and the Fear of Compassion Questionnaire) Gilbert et al., 2011( were used to collect data. The results revealed a positive correlation between stress, depression, and anxiety components and fear of compassion for others, while mindfulness showed a negative correlation with it (p <0.01). The results of regression analysis also showed that only the stress component of the DASS scale and mindfulness could predict the fear of compassion for others. Hence, considering the present condition and the need for compassion and support in the face of coronavirus disease and vaccination, taking interventions to reduce psychological pathology and improve mindfulness that is involved in the fear of compassion for others can be helpful

    Keywords: fear of Compassion for others, Corona virus, mindfulness
  • Majid Azizi*, Azadeh Heidari Pages 141-148

    The aim of this study was to predict Corona disease anxiety based on cognitive fusion and anxiety sensitivity in men and women in Bandar Abbas. The research method was descriptive and correlational. The statistical population of the study was all men and women living in Bandar Abbas in 1400, from which 144 people were selected by convenience sampling method.  After obtaining informed consent, individuals were asked to complete the Anxiety Sensitivity Questionnaire (ASI_R) (Peterson and Hilbrunner, 1987), Corona Disease Anxiety Scale (CDAS) (Alipour et al., 1398), and Cognitive Fusion Questionnaire(CFQ) (Gillanders et al., 2014). Correlation and simultaneous regression analysis were used to analyze the data. The results showed that there is a direct relationship between cognitive fusion and Corona disease anxiety (p <0.05, r = 0.68).  There is a positive relationship between anxiety sensitivity and coronary anxiety (p <0.05, r = 0.73). The results also showed that the combination of research variables was significantly related to corona anxiety and explained 0.44% of its variance (p <0.05, R2 = 0.44). According to the results of the present study, it can be concluded that cognitive fusion and anxiety sensitivity are effective on corona anxiety and can act as factors to increase the level of anxiety.

    Keywords: Corona Anxiety, Anxiety Sensitivity, Cognitive Fusion
  • Mohsen Rafie*, Mozhgan Abbasi, Masomeh Ravand, Ali Keshmiri Pages 149-158

    The aim of this study was to investigate the role of perceived gender discrimination and identity styles in predicting learned helplessness in girls experiencing home run. This research was descriptive and correlational. The statistical population of the study was girls referring to night care centers and shelters in Tehran, District 12 (Shoosh neighborhood) in the first quarter of 1400, from which 120 people were selected by purposive sampling. Research instruments included the Learned Helplessness Questionnaire (LHS) (Quinless & Nelson, 1988), the Gender Discrimination Incident Questionnaire (SSE) (Klonoff&  Landrine, 1995), and the Identity Style Questionnaire (ISI) (Berzonsky, 1992). Pearson correlation test and simultaneous linear regression were used to analyze the data. Findings showed perceived gender discrimination (discriminatory events in the past year and throughout life) and confused/avoidant identity style with learned helplessness. A positive and significant relationship and normative, informational, and identity styles with helplessness. Learners had a negative and significant relationship (P <0.05). Also, the regression results showed that discriminatory events during life, discriminatory events during the past year, information identity style, normative identity style, and avoidant/confused identity style 0.52 predict learned helplessness. Given the perceived gender discrimination and identity styles in predicting the learned helplessness learned in girls with experience of running away from home, it seems necessary to conduct workshops based on these concepts for families.

    Keywords: Perceived Gender Discrimination, Identity Styles, Learned Helplessness, Girls, Running Home
  • Fatemeh Nashveh, Azadeh Farghadani* Pages 159-168

    The aim of this study was to predict dental anxiety based on cognitive-attentional syndrome, mental pain, and interoceptive awareness. This study was descriptive research with a correlational design. The statistical population was all adults visiting private practice offices in District 4 of Tehran, Iran (1399). The sample consisted of 213 clients who were selected using convenience sampling. The Cognitive-Attentional Syndrome Questionnaire CAS-1 (Wells, 2009), the Mental Pain Scale MPS (Orbach and Mikulincer, 2003), the Assessment of Interoceptive Awareness Scale IAQ) Mehling, 2012) and dental anxiety Questionnaire DAQ (Corah, 1996) were used to collect data. Pearson correlation and multiple regression analysis were used to analyze data. Results of data analysis showed that cognitive-attentional syndrome (0.14), mental pain (0.40), and interoceptive awareness (-0.21) could predict 33% of dental anxiety in clients (p=0.01). The findings of this study confirmed the role of cognitive-attentional syndrome and mental pain is increasing and the role of interoceptive awareness in reducing dental anxiety, and they could be used to develop therapeutic or preventive interventions for dental anxiety.

    Keywords: Dental Anxiety, Cognitive-Attentional Syndrome, Mental Pain, Introceptive Awareness
  • Zahra Dehghani, MohammadHassan Asayesh*, Somayeh Shahmoradi Pages 169-182

    Marital sexual violence is considered as one of the unknown examples of violence against women, which is referred to by various interpretations such as marital rape, domestic sexual violence, sexual violence against the wife, and sexual violence in cohabitation. To investigate this type of violence from the perspective of female victims, in this study, the qualitative research approach and descriptive phenomenological method were used and according to the nature of the research, sampling was done purposefully And continued to the point of theoretical saturation. The study sample consisted of 11 women in Tehran in 1399-1400 who experienced marital sexual violence. The data collection tool was a semi-structured interview. Data were analyzed by the Colaizzi method. Findings of the study include 1 main theme, Concepts and examples of marital sexual violence 11 sub-themes including dissatisfaction with sexual intercourse, sexual self-centeredness, disregard for the sexual needs of the spouse, sexual illiteracy, sexual humiliation, sexual relationship with violence, imposition of a particular type of sex, high-risk sex, inconsistency in the relationship Sexual, sexual abnormalities and sexual abuse and 30 constructs were conceptualized. The results indicate that the dimensions of marital sexual violence are wide and therefore need to be more aware and pay more attention to this type of violence against women by relevant agencies and organizations.

    Keywords: Marital sexual violence, Tehran, women, qualitative study
  • Rahim Parvizi Aghdam, Mahin Etemadinia*, Farnaz Farshbaf Mani Sefat Pages 183-198

    The main purpose of this research was to design and validate the organizational happiness model of Raja's employees with the foundation data theory approach. The purpose of the research was Fundamental research that was done using qualitative research methods. In this study, in order to collect information, 20 experts in the field of organizational behavior in Raja Company in 2020 were selected by purposive sampling method. Data collection tools included semi-structured interviews. In the present study, MAX QDA software was used to analyze the data using the Grand Theory (Grounded theory) method with category coding and the Delphi technique. Content analysis of specialized interviews was performed and 19 indicators were identified. Triangular fuzzy numbers were used to fuzzy the views of experts. In fuzzy Delphi screening, the score was not less than 0.7 and as a result, no pivot code was removed. In this research, the category of "job attitude" has been selected as the central category. In other words, other categories are grouped around job attitudes. Respondents referred to concepts such as "citizenship behavior", "job commitment", "job satisfaction", "organizational commitment", "job conflict", "psychological empowerment" and "managerial support" in various quotations. Based on the results of this study, the identified categories should be considered as variables related to the organizational happiness of Raja's employees.

    Keywords: Organizational Happiness, Validation, Raja Company, Grounded theory
  • Zahra Babaie, AmirAli Mazandarani* Pages 199-208

    Nightmares can cause general distress and sleep disturbances in the general population and negatively affect their subjective well-being. Knowing the predictors and etiology of recurring and distressing nightmares such as personality and demographic factors can help to understand and treat this disorder. The study population was undergraduate and graduate students of the Islamic Azad University, 300 of whom entered the study using a convenient sampling method. Participants responded to two items of the Mannheim Dream Questionnaire (Schredl, et. al., 2014) on the nightmare frequency and the nightmare distress, the Demographic Questionnaire, and the Neo Five-Factor Inventory (Costa, & McCrae, 1992). The Chi-square test and Kendall rank correlation coefficient were used to analyze the data. Findings indicated that the nightmare frequency has a significant positive correlation with neuroticism and a significant negative correlation with openness to experience. Undergraduate students reported more nightmares than graduate students. Age and gender were not associated with the frequency and distress of nightmares. We explained the findings of this study in the light of the threat simulation theory and Nielsen and Levin’s neurocognitive model. It is suggested that future researchers use clinical interviews to explore further into common features in the life history of people diagnosed with nightmare disorders.

    Keywords: Nightmare, Sleep Disorder, Etiology, Personality, Demographic Characteristics
  • Aylar Kolahdouzi Pour*, Maryam Tofighi Mohammadi Pages 209-218

    The aim of the present study was to identify the role of mindfulness and corona disease anxiety in predicting the quality of professional life of employed women. The present study is a descriptive correlational study in terms of method. The research population included all employed women, referred to Abhar health centers in the last quarter of 2020, from which 156 people were selected as a sample using a convenience sampling method. The instruments of this study included the Professional Quality of Life Scale (ProQOL)(Stam, 2010), the Five-Factor Mindfulness Scale (FFMQ)(Bauer et al., 2006), and the Corona Disease Anxiety Scale(CDAS)(Alipour et al., 2019). The collected data were analyzed using the Pearson correlation test and simultaneous regression analysis in SPSS-25 software. Results revealed a significant positive relationship between mindfulness and quality of professional life and a significant negative relationship between corona disease anxiety and quality of professional life (P<0.01). The results also showed that Forty percent of the variance in the professional quality of life can be predicted based on the mindfulness and corona disease anxiety, and Both the mindfulness and corona disease anxiety predict the professional quality of life of working women.  Based on the research results, it can be one of the main priorities of managers, especially welfare organizations in crisis interventions and adopting appropriate strategies such as training of mindfulness skills to reduce anxiety in the workplace and improve the quality of life of employees to promote professional quality of life so that conditions to improve quality of services to be provided.

    Keywords: mindfulness, corona disease anxiety, quality of professional life, employed women
  • Samira Rahmani*, Reza Ilbeigi Pages 219-228

    The aim of this study was to investigate the role of Hexaco personality dimensions and religious attitudes and moral intelligence in predicting cyberspace injuries in female high school students in Mashhad. The statistical population of this study consisted of all female high school students in Mashhad in the academic year 2020-2021. The sample size was selected using 228 clusters random sampling method. In this study, Hexaco Personality Questionnaire (Ashton and Lee, 2000), Religious Attitude Assessment (Khodayari Fard et al., 1397), Moral Intelligence (Lenik and Kiel, 2005), and Cyberspace Injuries (Prisoners et al., 2013) were used. Findings were analyzed by Pearson correlation and stepwise multivariate regression. The results showed that none of the components of moral intelligence and religious attitudes had a significant relationship with the harms of cyberspace and among the components of Hexaco personality dimensions only the factor of agreement and compatibility (r = -0.192) with harm فضای Cyberspace has a significant positive relationship (P˂0.05). Also, the results of multiple regression analysis that agreement and adaptation can significantly explain the changes related to loneliness among students (P˂0.05). These results also showed that 12% of the variance of students' cyberspace injuries is explained by Hexaco's personality traits and religious attitudes and moral intelligence. The results of the present study suggest that the personality dimension of agreement and adaptation should be considered in predicting cyberspace injuries in adolescents.

    Keywords: Hexaco Personality Dimensions, Religious Attitudes, Moral Intelligence, Cyberspace Injuries
  • Nasrin Alizadeh, Bahram Mirzaian*, Ghodratollah Abbasi Pages 229-240

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of Schema Therapy and Short-Term Psychodynamic Therapy on Psychological Capital in Females with Breast Cancer. The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with the control group. The statistical population of the study included all women with breast cancer who had been referred to Imam Khomeini Hospital in Tehran from June to November and had a medical record.  Among them, 45 females were selected by purposive sampling and randomly replaced in waiting for treatment group and two experimental groups (15 people in each group). The subjects of the first and second experimental groups received Schema Therapy (during 11 sessions) and Short-Term Psychodynamic Therapy (during 11 sessions), respectively. the control group (waiting for treatment) did not receive any intervention. For data collection, the Interpersonal Psychological Capital PCQ (Luthans, 2007) was used. Data were analyzed by analysis of covariance and LSD in SPSS21. The results showed that the schema therapy approach is more beneficial than the short-term dynamic psychotherapy approach on the psychological capital variable (P <0.05). Also, during the six-month follow-up period, both treatments maintained their effect on the psychological capital variable..According to the results of the present study, Schema Therapy can be used to increase Psychological Capital more effectively than Short-Term Psychodynamic Therapy in females with Breast Cancer

    Keywords: Schema Therapy, Short-Term Psychodynamic Therapy, Psychological Capital, Breast Cancer
  • Farzaneh Vatankhah Amjad, Sara Shams*, Fariba Rashtiani, Samaa Mohammadi Pages 241-256

    The aim of this study was to investigate the mediating role of cognitive flexibility between behavioral brain systems and difficulty in regulating emotion with depressive symptoms in people with type 2 diabetes. The present study is a descriptive-correlation study of structural equation modeling. The statistical population of the study was all patients with diabetes referred to Armaghan specialized clinic in Karaj in 1399 250 people were selected by available sampling method. Data with Revised Depression Inventory (BDI-II) Beck (1961), Carver and White Brain / Behavioral Systems Scale (BIS / BAS) (1994), Graz and Roemer (DERS) Difficulty in Emotion Regulation Scale (2004), And the Denis and Wonder (2010) Psychological Flexibility Inventory (CFI) were collected. Data were analyzed by correlation test and structural equation modeling using SPSS-24 and AMOS-26 software. The results showed that there is a negative and significant relationship between behavioral activation system and cognitive flexibility with depression (P <0.01). There is a positive and significant relationship between the behavioral inhibition system and difficulty in emotion regulation with depression (P <0.01). The modified model also had a good fit. That is, the research model is able to explain the relationship between variables. The results also confirmed the mediating role of cognitive flexibility in the relationship between brain-behavioral systems and difficulty in regulating emotion with depressive symptoms. Reduces the power of depression in diabetic patients.

    Keywords: Depression, Behavioral brain systems, Emotion regulation, Cognitive flexibility, Type 2 diabetes
  • Sajjad Ghoubadzadeh, Reza Pasha*, Saeeid Bakhtiarpoor, Rezvan Homaei Pages 257-268

    This study was conducted to evaluate the effectiveness of behavioral self-regulation training on improving impulsivity symptoms, attention, and concentration of students with hyperactivity-impulsivity. The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design with the control group. The statistical population of the study included all children with ADHD in the age range of 9-12 years who were referred to medical centers and students of special schools in Ardabil in the second half of 2020. The number of samples included 30 children in the community who were selected by the available sampling method and randomly assigned to experimental (n=15) and control (n =15) groups. The experimental group received 9 sessions of 45-60 minutes of behavioral self-regulation training. In order to collect data, the Self-restraint scale (SRS) (Weinberger and Schwartz, 1990), Toulouse piéron test (TPT) (1986), and Test of Attention (TAD2) (1970) were used. Data were analyzed by multivariate analysis of variance (MANCOVA) with SPSS22 software. Results showed that behavioral self-regulation training had a significant effect on a decrease in impulsivity symptoms (F= 157.862; P<0.01) and improved attention (F= 38.57; P<0.01) and concentration (F =123/203; P<0.01). The results showed the appropriate scientific capability of self-regulatory educational intervention on improving impulsivity symptoms, attention, and concentration of students with impulsivity-impulsivity.

    Keywords: behavioral self-regulation training, impulsivity, attention, concentration hyperactivity-impulsivity
  • Hamideh Adavi, Ezatollah Ghadampour*, Mohammad Abasi Pages 269-278

    The aim of this research was to investigate The effectiveness of teaching phenographix method on the level of phonological awareness and attitude to the reading of students with reading difficulties. The study was a quasi-experimental pretest-posttest with the control group. The statistical population includes all students (boys and girls) with reading difficulties, fourth and fifth grades of an elementary school in Aligudarz, who are studying in the academic year 2019-2020, Targeted sampling method of which 30 students (15 in the experimental group and 15 in the control group was selected as the sample size and randomly. Research tools included  Dastjerdi and Soleimani Phonological Awareness Test (PAT) (1389) and McKenna & Kear (ATQ) (1990) attitudes to reading. Data using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (multivariate analysis of covariance) were analyzed. research results show that teaching phenographix techniques increased phonological awareness and improved attitude to reading in students with reading difficulties (p<0/001). Therefore, it can be said that reading is one of the main skills identifying lower elementary students with reading difficulties is essential to solving their problems.

    Keywords: Phono-graphix, phonological awareness, attitude to reading, Reading Difficulties
  • Taher Alizadeh, Shokoufeh Karimzadeh, Habib Arab Mohammadi* Pages 279-290

    Sports injuries are one of the common crises that have a significant impact on the quality of life of athletes. Athletes do not show the same psychological response to sports injuries, and these reactions are influenced by several factors. This study aimed to identify psychosocial facilitators in the rehabilitation of injured athletes. Statistical Society consisted of all athletes injured in sports activities in Tehran in 1399. 17 participants were selected using purposive sampling with maximum diversity. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed using conventional content analysis. After conducting the interviews, 200 initial codes were extracted, and after studying the text, classes were identified by comparing the codes. Findings of this study showed that psychosocial facilitators in returning to the game included two categories of receiving psychosocial support and personality traits. The appropriate psychosocial support class had three subcategories, Including family support, team support, and contact with a psychologist. The next category of psychosocial facilitators in returning to the game was personality traits, which included five categories: self-efficacy, stability, self-compassion, acceptance, and positivity. The results of this study showed that a combination of personality, environmental and social factors related to the mind can facilitate the process of returning to the game. Recognition of these factors, which is appropriate to the social context and real experience of athletes, can be of great use to coaches, sports psychologists and the design of psychosocial rehabilitation packages for these individuals, that is, to help the rehabilitation and recovery process by strengthening facilitators.

    Keywords: Facilitator factors, psychosocial, rehabilitation, injured athletes, Conventionat Content Analysis