فهرست مطالب

پژوهش های عقلی نوین - پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه پژوهش های عقلی نوین
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید نصیراحمد حسینی* صفحات 9-33

    از جمله مباحثی که توجه فیلسوفان و متالهان را به خود معطوف کرده است، «نسبت مسئله خفا با مسئله شر» است. پرسش این است که چه نسبتی میان مسئله خفا و مسئله شر به لحاظ کارکرد و ساختار وجود دارد؟ به دیگر سخن، آیا مسئله خفا همان مسئله شر است؟ روی هم رفته دو دیدگاه عمده در مسئله وجود دارد: یکی مسئله خفا را به مسئله شر فرو می کاهد و آن را روایت یا مصداقی از مسئله شر می داند. دیدگاه دوم، بر استقلال مفهومی مسئله خفا پای می فشارد و آن را دست کم به لحاظ مفهومی متمایز ارزیابی می کند. جان شلنبرگ طرفدار دیدگاه دوم است که در سال 1993 برهان خفای الهی را به مثابه برهان الحادی صورت بندی کرد که یکی از مسایل بحث برانگیز در فلسفه دین معاصر می باشد. در این جستار تلاش شده با طرح نسبت های احتمالی میان این دو مسئله و بررسی آنها، نقاط قوت و ضعف هر یک از دیدگاه ها تا اندازه ای نشان داده شود. هرچند دلایل شلنبرگ برای اثبات استقلال مسئله خفا تا اندازه ای قابل توجه است، اما هنوز کافی نیست و نیازمند بررسی بیشتر است.

    کلیدواژگان: مسئله خفای الهی، مسئله شر، جان ال. شلنبرگ، ناباوری، خداناباوری
  • حسین آزادمنجیری*، مجید ملایوسفی، محمدحسن حیدری، محمدصادق زاهدی صفحات 33-53

    نحوه ارتباط نفس و بدن از جمله مسایلی است که با آغاز تفکر فلسفی مورد توجه قرار گرفت. تاثیر ذهنیت گرایی دکارتی بر حوزه های مختلف از جمله اخلاق و فرهنگ، موجب شده است که حل مسئله دوآلیسم به یک دغدغه تبدیل شود. در این مقاله با مقایسه تطبیقی و با روش توصیفی-تحلیلی مشخص می شود که صدرا و هایدگر در رویکردی مشابه، انسان را یک موجود می انگارند، موضوعی که از نظر ایشان، مورد غفلت قرار گرفته است. این دو فیلسوف اگر چه با اصطلاحات متفاوت، بر این باور هستند که تمایز نفس از بدن امری عقلی و انتزاعی است و انسان به لحاظ وجودی ویژگی های خاص خود را دارد. صدرا معتقد است نفس از بدن حادث می شود و در امتداد آن است و اگرچه ویژگی های خاص خود را به عنوان امر مجرد نیز داراست، این امر به آن معنا نیست که دو موجود مستقل وجود داشته باشد، بلکه از نظر وجودشناختی یک موجود بیشتر نیست. ازاین رو تعدد این موجود به نفس و جسم، به اعتبار عقل است و این وجوه، اموری وجودی نیستند. هایدگر نیز معتقد است انسان در تجربه زیسته خود یکتاست. در نظر وی هرگونه برداشت دیگری از تجربه زیسته، فرع بر آن  و محصول انتزاع عقلی و نه امر وجودی است. در دیدگاه وی تمایز دکارتی موجب می شود وجه سابژکتویسم انسان در فلسفه غالب گردد و تحت این عنوان، هستی خاص انسان به عنوان دازاین فراموش شود.

    کلیدواژگان: هستی، اگزیستانس، نفس، بدن، صدرا، هایدگر
  • محمد سلطانی رنانی* صفحات 53-78

    آموزه خلق ابداعی در قرآن کریم و حدیث شریف ریشه دارد که موردتوجه فیلسوفان مسلمان نیز قرار گرفته است. خلق ابداعی برترین گونه تاثیر وفعل است وبه معنای پدید آوردن چیزی بدون ماده وصورت پیشین می باشد؛ خلقی که تنها بر خالق و عنایت وی متوقف است. تحلیل و بررسی ادله سمعی وعقلی بدین نتیجه می انجامد که  این گونه فعل، ویژه واجب الوجود است و صدور چنین فعلی از ممکنات، محال است. دو دسته از آیات قرآن و احادیثی از ایمه اطهار: به صراحت بر این اختصاص و امتناع دلالت دارد. همچنین پنج برهان عقلی بر استحاله ابداع از ممکن اقامه شده است: اکملیت مبدع (برتری پدیدآورنده)، مقتضای فعل ابداعی (ویژگی پدیدآوری)، فقر ممکنات (نیاز پدیده ها)، مقتضای حیز وماهیت (جایگاه وچیستی) و استقراء افعال ممکنات.  تحلیل ادله قرآنی وحدیثی وبررسی براهین عقلی به ویژه با استفاده از سخنان فلاسفه مسلمان به این نتیجه می انجامد که صدور فعل ابداعی از ممکن الوجود محال است. آثار این نتیجه در آموزه فلسفی عقل اول وپندار تفویض در خلقت قابل پیگیری و طرح می باشد.

    کلیدواژگان: خلق ابداعی، خلق لا من شیء، خلق اجسام، فقر ممکن
  • محمد بهرامی* صفحات 79-90

    ابداع به عنوان یکی از صفات فعلیه خداوند همواره مورد توجه اندیشمندان مسلمان قرار داشته و شخصیت های برجسته ای چون کندی، فارابی، ماتریدی، صدوق، ابن سینا، طبرسی، سهروردی و غیره بحث های مختلفی را درباره آن مطرح کرده اند. برخی به تعریف حداقلی از ابداع بسنده کرده و شماری، تعریف حداکثری ابداع را ضروری می دانند. در این میان علامه طباطبایی به عنوان یکی از شخصیت های برجسته تفسیری، فلسفی و کلامی عصر حاضر، به مناسبت کاربرد کلمه بدیع و برخی مشتقات بدع، به بحث در مورد ابداع نیز می پردازد. ایشان ابداع را از صفات فعلیه خداوند می داند. علامه بدیع را به معنای مبدع درنظر گرفته و این همانی مبدع، فاطر و خالق را برنمی تابد. در نگاه ایشان، ابداع، ایجاد بدون نمونه، بدون زمان، بدون تقلید، بدون علل و بدون مثل است. نوشتار پیش رو با روش توصیفی و مطالعه کتابخانه ای صورت گرفته و هدف نهایی آن زدودن اختلافات لفظی در تعریف ابداع و تقریب نظریات در این حوزه است.

    کلیدواژگان: ابداع، صفات خدا، المیزان، طباطبایی، اصطلاح شناسی
  • قدرت الله قربانی*، شکیلا دهقان بنادکی صفحات 91-111

    مسئله شر در اشکال مختلف آن، یکی از مهم ترین چالش های فلسفی و کلامی انسان معاصر می باشد که در پاسخ به آن، نظریه عوض متکلمان مسلمان یکی از راه کارهای تا حدودی کارآمد، درون سنت خداباوری دینی می باشد. این نظریه با استناد به عقل و وحی و با پیش فرض گرفتن خداوندی با صفات مطلق و ضرورت وجود آخرت، اصولی را معرفی می کند که برای پاسخ به برخی ابعاد مسئله شر، کارآمد هستند. از جمله این اصول می توان به این موارد اشاره کرد: تعلق جعل ذاتی خدا برای آفرینش شرور، مقصود بالعرض بودن شرور برای خدا، گسترش دامنه حیات بشری و نتایج اعمال او به زندگی اخروی، تاکید بر محدودیت دنیا برای تحقق کامل نتیجه اعمال نیک و بد، تفصیل جزییات رسیدگی به اعمال بندگان در آخرت، لزوم جریان سنت های ثابت الهی در جهان برای آزمون انسان ها، اهمیت تفاوت منظر بشری و سرمدی، اعطای اجر بی گناهان توسط خدا در قیامت. صورت بندی جدید چنین نظریه ای می تواند قابلیت های بیشتر آن را آشکار سازد. هدف از این پژوهش، نشان دادن اهمیت صورت بندی جدید نظریات مستند به نصوص دینی، مانند نظریه عوض، در برابر برخی چالش های کنونی پیش روی سنت خداباوری در حوزه مسئله شر است. در این مقاله نویسنده می کوشد به روش تحلیل محتوای نصوص دینی چون قرآن، کارآمدی نظریه عوض در پاسخ  به برخی جوانب مسئله شر را نشان دهد.

    کلیدواژگان: مسئله شر، نظریه عوض، خدا، آخرت باوری، دنیا، انسان، شر
  • حسینعلی گودرز بروجردی*، روح الله آدینه صفحات 113-131

    یکی از مهمترین مسایل حوزه علم النفس، تکون جوهر نفس و تعلق آن به بدن عنصری از حیث حدوث و استکمال است که به موجب آن، نفس و بدن، واجد تفاعلی دوسویه می شوند. واسطه این تعلق، روح بخاری است که خلیفه نفس است و تاثیر و تاثر نفس و بدن از طریق آن صورت می گیرد. یکی از مهمترین این آثار، مسئله حیات و دوام موجودیت بدن است که به صورت بالعرض از جدول وجودی روح بخاری به بدن افاضه می شود. بدن عنصری از سنخ نشیه طبیعت بوده و در جوهر، سیال و متجدد است و هر جسم سیالی ذاتا مرده فناپذیر است، بنابراین چون روح بخاری در تعلق نفس به بدن، واسطه در ثبوت است، بقای بدن نیز وابسته به ثبات آن خواهد بود. با این وصف، آیا می توان بقای بدن عنصری را با حفظ ثبات در روح بخاری تضمین نمود؟ مقاله حاضر پژوهشی تحلیلی- توصیفی است که از منظر حکمت اسلامی به این پرسش پاسخ می دهد و اثبات می نماید در صورت اعتدال و ثبات روح بخاری، چیزی که بالذات مرده و فناپذیر است، به یمن وجود این واسطه بالعرض، واجد حیات و بقا می شود.

    کلیدواژگان: بدن عنصری، روح بخاری، اعتدال، بقا، حکمت اسلامی
  • سیده زهرا موسوی بایگی*، سید محمد موسوی صفحات 133-153

    فلاسفه مسلمان ضمن تعقل و تفکر درباره اصول و مبانی عقلی، با یاری وحی و مذهب، بر حیطه مسایل فلسفی افزوده اند. یکی از مباحثی که حکمای مسلمان به تبیین عقلانی آن پرداخته اند، مباحث مربوط به «نبوت» به ویژه نبوت پیامبر اسلام9 است که یکی از فروعات آن، خلقت نوری و تقدم آفرینش ایشان بر جمیع مخلوقات می باشد. نخستین حکیم فرزانه ای که به تبیین و تفسیر عقلانی این روایات همت گماشته، میرداماد است. در این پژوهش تلاش شده تا با روش جمع آوری کتابخانه ای، اطلاعات و توصیف و تحلیل آن ها، تفسیر و تقریر میرداماد از روایات خلقت نوری به ویژه روایت «اول ما خلق الله نوری» ارایه شود و سپس نقد و بررسی گردد. حاصل این بررسی آن است که تفسیر سید از روایاتی که متضمن معنای تقدم آفرینش پیامبر9 بر مخلوقات است، عبارت است از تکافو، تضاهی و برابری منزلت پیامبر اسلام9 در سلسله عود با صادر نخستین در سلسله بدو، اما این تفسیر نه تنها با برخی متون نقلی در تعارض است، بلکه با مبانی فلسفی میرداماد نیز سازگار نمی باشد.

    کلیدواژگان: عقل اول، خاتم، خلقت نوری، میرداماد، قوس صعود، قوس نزول
  • مریم قلاسی*، محمدکاظم علمی، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 155-170

    از جمله مسایل مهم در مباحث اخلاقی و فلسفه اخلاق، عامل انگیزش اخلاقی و تحقق فعل اخلاقی است. در این جستار می کوشیم نقش عقل در انگیزش اخلاقی را از منظر علامه طباطبایی بررسی کنیم. در این راستا، ابتدا سهم و نقش عقل را در افعال ارادی بررسی کرده و عوامل تحقق یک فعل ارادی از منظر علامه طباطبایی مشخص می نماییم. سپس مولفه های موثر بر اعتبارسازی صحیح عقل عملی را که منجر به تحقق فعل اخلاقی می شود، بررسی می کنیم. یافته های این پژوهش نشان می دهد که از نظر علامه ادراکات حقیقی که توسط عقل نظری ادراک می شوند، علت ناقص انگیزش در فعل اخلاقی و ادراکات اعتباری که توسط عقل عملی اعتبار می گردد، عامل تحقق عمل می باشند، چنان که علامه نیز در تعریف عقل عملی، آن را مبدا افعال ارادی برمی شمارد. البته اعتبارسازی عقل عملی تحت تاثیر مولفه هایی است که در این پژوهش به آن پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: عقل، اخلاق، ادراکات اعتباری، افعال ارادی، علامه طباطبایی
  • علیرضا آل بویه، فاطمه جمشیدی* صفحات 171-190
    ازدواج، نهادی ماندگار و پویاست که نقشی قابل توجه و انکارناپذیر در توسعه و تکامل جوامع بشری داشته است. تاریخ، بیانگر الگوهایی بسیار متنوع از ازدواج در ادوار مختلف است. بحث های تاریخی و تحولات ازدواج، زمینه ساز تفاوت رویکردهای فیلسوفان اخلاق به مسئله ازدواج می باشد. در دوران معاصر برخی فیلسوفان در مخالفت با اخلاقی بودن ازدواج، استدلال های مختلفی اقامه کرده اند. دن مولر ازدواج را مشروط به عشق می داند و معتقد است اینکه زوجین قول می دهند که به یکدیگر عشق بورزند، تعهد و قول دادن به چیزی خارج از اراده انسان است. او پس از تبیین شیوه های مختلف پیمان ازدواج، استدلال می کند که هیچ یک از پیمان های ازدواج ماندگار نیستند و اغلب آنها شکست خورده و به طلاق ختم می شوند، در نتیجه، ازدواج عملی غیراخلاقی و نادرست است. در این مقاله، استدلال مولر به روش تحلیل عقلی نقد و بررسی می شود. اشکالات متعددی به استدلال مولر وارد است از جمله؛ ارادی و اختیاری بودن زمینه های بروز احساسات، نادیده گرفتن ارزش روزهای خوش زندگی افراد متاهل، ضروری نبودن عشق برای ازدواج در ادوار مختلف و بومی بودن استدلال. همچنین نویسندگان تعریفی از عشق بر اساس فضایل اخلاقی ارایه می کنند که بر اساس آن، عشق در واقع عشق به فضایل و خوبی ها است و زمانی از بین می رود که معشوق، خوبی ها و فضایل خود را از دست بدهد. در نتیجه، استمرار عشق منوط به آن است که زوجین، خوبی ها و کمالات خود را تقویت کنند. بنابراین شرط ازدواج، رشد فضایل اخلاقی و تکریم متقابل زوجین است.
    کلیدواژگان: ازدواج، عشق، استدلال شخص مجرد، دن مولر
|
  • Sayyed Nassirahmad Hossaini * Pages 9-33

    One of the topics that has attracted the attention of philosophers and theologians is the “relation between the issue of hiddenness and the issue of evil.” The question is, “What is the relation between the issue of hiddenness and the issue of evil in terms of function and structure?” In other words, “Is the issue of hiddenness the same as the issue of evil?” In general, there are two main viewpoints on this issue: one reduces the issue of hiddenness to the issue of evil and considers it as a narrative or evidence of the issue of evil. The second viewpoint emphasizes the conceptual independence of the issue of hiddenness and evaluates it, at least conceptually, as distinct. John Schellenberg advocates the second view. In 1993 he formulated the argument of divine hiddenness as an atheistic argument, which is one of the most controversial issues in the contemporary philosophy of religion. In this paper, an attempt has been made to somehow show the strengths and weaknesses of each point of view by outlining and examining the possible relations between these two issues. Although Schellenberg’s arguments for proving the independence of the issue of hiddenness are somewhat significant, they are still insufficient and need further investigation.

    Keywords: Divine Hiddenness Problem, Evil Problem, John L. Schellenberg, Nonbelief, atheism
  • Husain Azadmanjiri *, Majid Mollayousefi, Mohammad Hasan Heidari, Mohammad Sadegh Zahedi Pages 33-53

    The relationship between the soul and the body is one of the issues that received much attention with the beginning of philosophical thinking. The influence of Cartesian subjectivism on various fields, including ethics and culture, has made solving the problem of dualism a concern. In this article, by comparative and descriptive-analytical method, it is specified that Ṣadrā and Heidegger, in a similar approach, consider human a being, a subject that, in their opinion, has been neglected. Although the two philosophers use different terms, they are of the opinion that the distinction between the soul and the body is a rational and abstract matter, and that human beings have their own existential characteristics. Ṣadrā believes that the soul is ensued from the body and is aligned with it; and although it has its own characteristics as an abstract thing, this does not mean that there are two independent beings and that there is no more than one being ontologically. Therefore, the multiplicity of this being as the soul and body is by the credit of reason, and these aspects are not existential matters. Heidegger also believes that man is unique in his lived experience. In his view, any other conception of lived experience is a subset of it and the product of intellectual abstraction, rather than an existential matter. In his view, the Cartesian distinction causes the subjectivist aspect of man to prevail in philosophy, and under this rubric, the specific existence of man as Dasein is forgotten.

    Keywords: Being, existence, soul, body, Sadra. Heidegger
  • Mohammad Soltani Renani * Pages 53-78

    The doctrine of innovative creation is rooted in the Holy Qur’an and the noble Hadith and has received the attention of Muslim philosophers. Innovative creation is the supreme form of influence and action, and means the creation of something without matter and the former form, a creation that rests solely on the Creator and His care. Analysis of scriptural and rational arguments leads to the conclusion that such a verb is especially obligatory, and it is impossible to issue such a verb. Two groups of verses from the Qur’an and the hadiths of the Imams explicitly indicate this assignment and refusal. There are also five rational arguments for the transformation of innovation from possible, which are: the completeness of the creator (superiority of the creator), the necessity of the creative act (characteristic of creation), the poverty of possibilities (the need for phenomena), and the necessity of existence (status and quiddity), and the induction of the contingent beings’ actions. Analysis of Qur’anic and hadith arguments, and examination of rational arguments, especially using the sayings of Muslim philosophers, lead to the conclusion that it is impossible to issue an innovative act out of the possible existence. The effects of this result can be proposed and pursued in the philosophical teaching of the first intellect and the notion of delegation in creation.

    Keywords: Innovative creation, Creation not from thing, First intellect, absolute need
  • Qodratullah Qorbani *, Shakila Dehqan Banadaki Pages 91-111

    The problem of evil in its various forms is one of the most important philosophical and theological challenges of contemporary man, in response to which the theory of exchange of Muslim theologians is one of the relatively effective solutions within the tradition of religious theism. This theory, by invoking reason and revelation and assuming a God with absolute attributes and the necessity of the existence of the Hereafter, introduces principles that are efficient in answering some aspects of the problem of evil. From among these principles the following can be mentioned: God’s innate provision pertaining to the creation of evil; the purpose of the evil being accidental for God; the expansion of human life range and the consequences of his actions to the Afterlife; emphasis on the limitation of the world to fully actualize the result of good and bad actions; the detailed account of dealing with the deeds of the servants in the Hereafter; the necessity of proceeding of fixed divine traditions in the world to test human beings; the importance of the difference between human and eternal perspectives; the reward of the innocent by God on the Day of Resurrection. The new formulation of such a theory could reveal more of its capabilities. The purpose of this study is to show the importance of the new formulation of theories documented in religious texts, such as the consideration theory in the face of some of the current challenges of evil versus the tradition of theism. In this article, by analyzing the content of religious texts such as the Qur’an, an attempt is made to show the efficacy of the consideration theory in answering some aspects of the problem of evil

    Keywords: Compensation Theory, God, Believing in Hereafter life, the World, Human Being, Evil
  • Hosseynali Goodarzboroojerdi *, Rohollah Adineh Pages 113-131

    English One of the most important issues in the field of psychiatry is the issue of the evolution of the essence of the soul and its belonging to the body is an element in terms of occurrence and completeness, according to which the soul and the body have two-way communication. The mediator of this belonging is the soul of the heater, through which the caliph and the obedient are the first of the soul, and through which the influence and influence of the soul and the body take place. One of the most important of these works is the question of the life and permanence of the existence of the body, which is exposed to the body from the existential table of the heater spirit. The body is an element of nature's intoxication and is fluid and fluid in essence, and every fluid body is inherently dead and perishable, so since the soul of the heater is a mediator in the soul's attachment to the body, the survival of the body will depend on its stability. However, can the survival of an element's body be ensured by maintaining stability in the heater's soul? The present article is an analytical-descriptive study that answers this question from the perspective of Islamic wisdom and proves that in case of moderation and stability of the heater soul, what is inherently dead and perishable, thanks to this intermediate existence, will live and survive

    Keywords: Elemental body, heater spirit, moderation, survival, Islamic wisdom
  • Seyedeh Zahra Mousavi Baygi *, Mohamad Mousavi Pages 133-153

    Muslim philosophers, while reasoning and thinking on rational principles and foundations, have added to the scope of philosophical issues with the help of revelation and religion. One of the topics that has been considered and rationally explained by Muslim scholars is the issues related to "prophecy", especially the prophethood of the Prophet of Islam, one of the branches of which is the creation of light and the priority of his creation over all creatures. Mir Damad is the first wise sage who tried to explain and interpret these narrations rationally. In this research, an attempt has been made to present the interpretation and narration of Mir Damad from the narrations of Noor Khalqat, especially the narration of "We are the first of God's creation" by the method of collecting information libraries and describing and analyzing them, and then to review and review it. The result of this study is that Sayyid's interpretation of the narrations that imply the meaning of the precedence of the Prophet's creation over creatures is the sufficiency, contradiction and equality of the status of the Prophet of Islam in the oud dynasty with the first issue in the beginning dynasty. It is a conflict, but it is not compatible with Mir Damad's philosophical principles.

    Keywords: The first intellect, the Prophet Khatam, the creation of light, Mir Damad
  • Mohamad Kazem Elmi, Seyyed Morteza Hosseini Shahrudi Pages 155-170

    Among the important issues in moral discourses and philosophy of ethics is the factor of moral motivation and the actualization of moral action. This paper seeks to examine the role of intellect in moral motivation from the perspective of ‘Allāma Ṭabāṭabā’ī. In this regard, first, the role of intellect in voluntary actions are examined and the factors for the actualization of a voluntary act are specified from the perspective of ‘Allāma Ṭabāṭabā’ī and then, the components affecting the correct validation of practical intellect that lead to the realization of a moral act are examined. The findings of this study show that according to ‘Allāma, real perceptions that are perceived by theoretical intellect are the cause of incomplete motivation in moral action and the conceptual perceptions that are validated by practical intellect, are the cause of the actualization of action, as ‘Allāma in the definition of practical intellect considers it as the source of voluntary actions. Of course, the validation of practical intellect is influenced by the components that will be addressed in this study.

    Keywords: reason, Ethics, Credit perceptions, voluntary verbs, Allameh Tabatabai
  • Alireza Alebouyeh, Fatemmeh Jamshidi * Pages 171-190
    Marriage is a lasting and dynamic institution that has played a significant and undeniable role in the development and evolution of human societies. History reveals a wide variety of patterns of marriage in different eras. Historical debates and developments in marriage pave the way for differences in the approaches of moral philosophers to the issue of marriage. In modern times, some philosophers have presented various arguments against the morality of marriage. Dan Moller considers marriage as conditional on love and believes that couples who promise to love each other promise something beyond human will. After explaining the different ways in which a marriage contract is made, he argues that none of the marriage contracts are permanent and that most of them fail and end in divorce, and that marriage is therefore immoral and wrong. In this paper, Moller’ argument is critically reviewed by rational analysis. There are several drawbacks to Moller’s argument, including; voluntary nature of the expression of emotions, ignoring the value of happy days of married people, the non-necessity of love for marriage in different periods and the nativity of the argument. This article also provides a definition of love based on moral virtues. Accordingly, love is in fact love of excellences and virtues, and it disappears when the loved one loses his excellences and virtues. As a result, the continuation of love depends on the couples strengthening their virtues and perfections. So marriage is conditioned on the growth of moral virtues and mutual respect of couples.
    Keywords: marriage, Love, Bachelor’s Argument, Dan Muller