فهرست مطالب

مجله پژوهشهای گیاهی (زیست شناسی ایران)
سال سی و پنجم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محسن جوانمیری پور، وحید اعتماد*، حمید صوفی مریو صفحات 1-21

    هدف از این تحقیق شناسایی، طبقه بندی و معرفی تیپ های جنگلی و کمی سازی برخی پارامترهای ساختاری جنگل، وضعیت زادآوری و سایر مولفه های آماری مربوط به این تیپ ها می باشد. برای انجام این مطالعه از روش نمونه برداری تصادفی-منظم استفاده شد. پس از انجام محاسبات آماری لازم تعداد قطعات نمونه با دقت مناسب برابر هشتاد قطعه نمونه دایره ای محاسبه گردید. در این پلات ها نوع گونه و قطر برابرسینه درختان برداشت گردید. جهت کسب آگاهی از وضعیت زادآوری استقرار یافته در هر پلات تعداد پنج ریز پلات چهار متر مربعی در چهار جهت و مرکز پلات مورد اندازه گیری قرار گرفت. ارتفاع نهال های کمتر از 30 سانتی متر، بین 30 تا 130 سانتی متر و بیش از 130 سانتی متر بود با دقت دسی متر مورد اندازه گیری قرار گرفت. همچنین، در این مطالعه تیپ های جنگلی بر پایه عوامل سیمای ظاهری، غلبه، آمیختگی (ترکیب) گونه های درختی، تنوع گونه های درختی، شرایط فیزیوگرافی رویشگاه (ارتفاع از سطح دریا، جهت و شیب) و مساحت گسترش تیپ مورد بررسی و طبقه بندی قرار گرفته است. گونه های لیلکی، انجیلی، شمشاد، راش، افرا، توسکا، خرمندی، گردو، ون، ازگیل، لرگ، آلوچه و نمدار بیشترین گونه های آن را تشکیل می دهند.

    کلیدواژگان: تیپ های جنگلی، پوشش گیاهی، ساختار، حجم
  • معصومه فلاح زیارانی، مسعود توحیدفر*، محمدحسین میرجلیلی صفحات 13-21

    نایسین یک آنتی باکتریال طبیعی است که به عنوان نگهدارنده در مواد غذایی و داروها استفاده می شود. تولید گیاهچه ی تراریخته هویج حاوی پروتیین نوترکیب نایسین به واسطه ی اگروباکتریوم، سویه ی LBA4404 و پلاسمید pBI121 بررسی شد. پلاسمید pBI121 حاوی ژن های گزارشگر NPTIIبه ترتیب با پیشبرهایCaMV35S می باشد. به منظور تهیه ی پلاسمید نوترکیب، ابتدا ژن نایسین از باکتری لاکتوکوکوس لاکتیس شناسایی شد. پس از بهینه سازی کدونی، بین دوسایت برشی BamHI و SacI در وکتورpBI121 کلون سازی شد. ریزنمونه های ریشه، برگ، ساقه و گره-ی هویج با سوسپانسیون اگروباکتریوم حاوی پلاسمید نوترکیب با غلظت های مختلف مایه تلقیحآلوده شدند و در زمان های مختلف هم کشتی قرار داده شدند و بعد از سه روز در محیط کشت کالوس زایی حاوی کانامایسین و سفاتاکسیم کشت شدند. کالوس هایی که قادر به رشد روی محیط گزینش بودند، انتخاب و به محیط باززایی منتقل شدند. کالوس زایی در 40 درصد ریزنمونه ها مشاهده شد. 55 درصد کالوس های مقاوم، جنین زا شدند. جنین های تولید شده پس از جوانه زنی به محیط باززایی منتقل شدند. بیشترین درصد گیاهان مقاوم به کانامایسین (45 درصد) مربوط به استفاده ازریزنمونه-ی ساقه و غلظت باکتری 6/0 تا 8/0 و زمان های مختلف هم کشتی 1و 2 روز و غلظت 250 میلی گرم در لیتر سفاتاکسیم بود. به منظور اطمینان از عدم آلودگی گیاهان به اگروباکتریوم و تایید صحت انتقال ژن، واکنش زنجیره ای پلیمراز با استفاده از آغازگرهای اختصاصی Vir Gene انجام و صحت انتقال ژن تایید شد. واکنش زنجیره ای پلی مراز نشان داد که 60 درصد گیاهان تراریخته فرضی، حداقل یک نسخه از ژن های nptII و نایسین را در ژنوم خود دارا هستند.

    کلیدواژگان: نایسین، گیاه تراریخته، هویج، nptII، Lactococcus lactis
  • سعیده سادات میرزاده واقفی*، عادل جلیلی صفحات 22-30
    تحقیقات بر روی کروموزوم ها کمک به روشن شدن روایط بین تاکسون ها می کند. عدد کروموزومی ساده ترین پارامتری هست که اطلاعات ارزشمندی را در بررسی های سیتوتاکسونومیکی و ژنوم یک گونه ایجاد می کند. در ژنوم گیاهان اطلاعات ژنتیکی شامل فنوتیپ گیاهان است و به همین دلیل مطالعات سلولی دارای اهمیت بالایی است . عدد کروموزومی یکی از موارد مهم و کمک کننده در بررسی حد و مرز گونه ها و جنس ها در گیاهان می باشد. در این تحقیق به بررسی عدد کروموزومی غیرجنسی 7 گونه گیاه بومی ایران پرداخته شد. Achillea vermicularis (36= n2)، Codonocephalum peacockianum (20= n2)، Cousinia multiloba (26= n2)، Nepeta heliotropifolia (36= n2)، Pteropyrum aucheri (22= n2)، Rumex elbursensis (30= n2)، Reaumuria oxiana (22= n2) عدد کروموزومی های گزارش شده در این تحقیق است. عدد کروموزومی گونه های Nepeta heliotropifolia ، Pteropyrum aucheri، Rumex elbursensis ، Reaumuria oxiana برای اولین بار و عدد کروموزومی میتوز Codonocephalum peacockianum و Cousinia multiloba برای اولین بارگزارش می شوند. هدف از این تحقیق کامل نمودن فهرست عدد کروموزومی گیاهان بومی ایران است. محاسبات توسط نرم افزارهای های Micromeasure 3.3 و Excel انجام شد.
    کلیدواژگان: ایران، شمارش کروموزومی، گیاهان خودرو، متافاز
  • مریم عاصمه صفحات 31-41

    زعفران با نام عمومی (Saffron) و نام علمی (Crocus sativus L.) یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی است که همواره مورد توجه بوده و عملکرد آن به عوامل مختلفی وابسته است. هدف از این مطالعه بررسی اثر تنش شوری بر گیاه زعفران و نقش محلول پاشی سیلیکون و نانو دی اکسید سیلیکون در کاهش اثر شوری بود. برای این منظور گیاهان زعفران با سطوح مختلف شوری (0، 75 و 150 میلی مولار کلرید سدیم) و سیلیکون و نانو دی اکسید سیلیکون (5/0 و 1 میلی مولار) در 4 تکرار به مدت 3 ماه تیمار شدند. بعد از برداشت متغییرهای رشدی و بیوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که شوری موجب کاهش طول و وزن خشک اندام هوایی و زیرزمینی، میزان پتاسیم، نسبت K+/Na+ و RWC شد. علاوه بر این، شوری مرگ سلولی، میزان پرولین و گلایسین بتایین، محتوای یون های سدیم و کلر را در گیاهان تحت تیمار افزایش داد. اعمال سیلیکون و نانو دی اکسید سیلیکون موجب بهبود فاکتورهای رشدی، میزان پتاسیم، نسبت K+/Na+ و RWC شد. نتایج همچنین نشان داد که اعمال سیلیکون و نانو سیلیکون موجب کاهش اسمولیت های سازگار و یون های سدیم و کلر شد. می توان نتیجه گرفت که سیلیکون و نانو دی اکسید سیلیکون، به ویژه نانو ذره دی اکسید سیلیکون، توانایی کاهش سمیت حاصل از تنش شوری را در زعفران دارند و می توانند در افزایش مقاومت گیاهان زعفران در برابر تنش شوری نقش مهمی داشته باشند.

    کلیدواژگان: زعفران، شوری، نانوذرات سیلیکون، اسمولیت های سازگار، محتوای یونی
  • کوروش فلک رو، شاهین جهانگیرزاده خیاوی*، مهران غلامی، سیاوش پور عزیزیان صفحات 42-54
    یکی از مهمترین محصولات شمال ایران که امروزه بسیاری از آنها در معرض از بین رفتن قرار دارند چای (Camellia sinensis) می باشد. در این بررسی تعداد 60 اکسشن با استفاده از 24 نشانگر RAPD بررسی شدند. نشانگرهای مورد استفاده 219 نوار تکثیر نمود که 28/81 % آنها چندشکلی نشان دادند. میزان محتوای اطلاعات چند شکلی برای تمام نشانگرها از 29/0 الی 50/0 محاسبه شد. میزان محتوای اطلاعات چند شکلی کل نشانگرها نیز 49/0 محاسبه شد که نشان از کارایی بالای نشانگرهای بکار رفته جهت بررسی موجود دارد. ماتریس تشابه تشکیل شده بر اسلاس ضریب جاکارد مابین اکسشن های مورد مطالعه 43/0-94/0 با میزان متوسط 65/0 بود. بر اساس تجزیه کلاستر نمونه ها در تشابه 61/0 به سه گروه تقسیم شدند که گروه دوم خود در تشابه 65/0 به سه زیرگروه تفکیک شد. نکته قابل اهمیت در این تجزیه کلاستر عدم پیروی نمونه ها از الگوی جغرافیایی است. در تجزیه بای پلات نیز نتایج مشابهی مشاهد شد. در بررسی میزان تشابه و فاصله ژنتیکی جمعیت های مورد بررسی مشخص گردید که دامنه تشابه ژنتیکی مابین جمعیت های چای ایران 919/0-950/0 می باشد که نتیجه این اعداد بیان می دارد تشابه ژنتیکی بالایی مابین جمعیت ها وجود دارد. بطور کلی نتایج بدست آمده از این بررسی بیان نمودند که زمانی که نمونه ها بصورت مستقیم با یکدیگر مقایسه می گردند تنوع بالایی را نشان می دهند اما زمانی که بصورت جمعیتی آنها را بررسی نماییم، مشخص می گردد که تنوع مابین جمعیت ها کم است که دلیل آن به نحوه تکثیر و گرده افشانی آزاد بوته های چای و تعداد بوته های اولیه وارد شده باز می گردد.
    کلیدواژگان: Camellia sinensis، تنوع ژنتیکی، نشانگر مولکولی، میزان محتوای اطلاعات چند شکلی، بای-پلات
  • مرجان آذرافشان، مریم پیوندی*، حسین عباسپور، زهرا نورمحمدی، اجمد مجد صفحات 55-68

    گیاه شمعدانی عطری (Pelargonium graveolens) گیاهی دارویی و معطر است که در صنعت داروسازی، عطر سازی و صنایع غذایی کاربرد فراوان دارد. در این مطالعه اثر تابش پرتو فرابنفش با شدت های متفاوت (وات بر متر مربع 38 /0و 26/0، 12/0، 0) بر روی این گیاه در محیط کشت بافت بررسی شد. میزان فنل کل، فلاونویید, آنتوسیانین، رنگیزه های فتوسنتزی، کربوهیدرات-ها، پروتیین و فعالیت آنزیم های فنیل آلانین آمونیا لیاز، کاتالاز، پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز سنجش شدند. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره متانولی با استفاده از 2و2- دیفنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تابش پرتو UV-B ، میانگین پروتیین کل و کلروفیل های a و b در شدت های بالای پرتو فرابنفش کاهش یافته و مقدار کاروتنویید افزایش معنی داری (05/0 (P≤داشته است. میانگین فنل کل، فلاونوییدها و آنتوسیانین های برگ گیاهان تحت تیمار افزایش معنی داری در سطح (05/0 ≤ p) نشان دادند. همچنین با افزایش شدت تابش، میانگین IC50 عصاره متانولی کاهش یافت. الگوی کاهش IC50 با روند افزایش میانگین فنل ها همخوانی داشت. نتایج حاضر نشان می دهد گیاه شمعدانی در پاسخ به تنش UV-B توان آنتی اکسیدانی خود را با افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان وافزایش انواع فنل ها بالا برده است.

    کلیدواژگان: شمعدانی عطری، اشعه فرابنفش، متابولیت های ثانویه، کشت بافت
  • ناصر زارع*، ویدا مدنی، اصلان جمالی، رسول اصغری زکریا صفحات 69-83
    کشت ریشه های مویین به دلیل پایداری ژنتیکی و بیولوژیکی بالا و قابلیت رشد سریع و تولید متابولیت های ثانویه در زمان کوتاه و بدون نیاز به هورمون های گیاهی، راهکار موثری را برای تولید متابولیت های ثانویه گیاهی فراهم نموده است. در این تحقیق تاثیر عوامل مختلف شامل نوع سویه اگروباکتریوم (شاملA4 ، 15834 و 2656)، نوع ریزنمونه (برگ و دمبرگ)، شرایط تلقیح (مدت زمان تلقیح (10 و 15 دقیقه) و هم کشتی (48 و 72 ساعت) و حضور و عدم حضور استوسرینگون) و همچنین غلظت ترکیبات معدنی محیط کشت (MS و MS2/1) در القاء و تولید ریشه های مویین سنبل الطیب مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد در بین سویه های باکتری، سویه A4 بیشترین درصد ریشه زایی مویین و تعداد ریشه مویین در هر ریزنمونه را داشت. همچنین ریزنمونه برگ نیز در مقایسه با ریزنمونه دمبرگ درصد ریشه زایی و تعداد ریشه در هر ریزنمونه بیشتری را دارا بود. ارزیابی شرایط تلقیح مختلف نشان داد که بیشترین درصد ریشه زایی مویین در تیمار 10 دقیقه تلقیح ریزنمونه و 72 ساعت هم کشتی و بیشترین تعداد ریشه مویین در هر ریزنمونه نیز در تیمار 10 دقیقه تلقیح ریزنمونه و 72 ساعت هم کشتی به همراه 100 میکرومولار استوسرینگون بدست آمد. همچنین، محیط کشت MS 2/1 از نظر درصد و تعداد ریشه مویین در هر ریزنمونه در مقایسه با محیط کشت MS از کارایی بالاتری برخوردار بود. نتایج HPLC نشان داد که والرنیک اسید با مقدار 77/3 میلی گرم برلیتر در کشت های ریشه مویین سنبل الطیب تولید و تجمع می یابد.
    کلیدواژگان: سویه آگروباکتریوم، گیاه دارویی، متابولیت ثانویه، نوع ریزنمونه، L. Valeriana officinalis
  • احد هدایتی، بهمن حسینی*، رامین ملکی، خاویر پالازون صفحات 84-98
    نانوذرات به عنوان گروهی جدیدی از محرک ها برای تولید متابولیت های با ارزش استفاده می شوند. این مطالعه، تاثیر نانو ذرات سیلیسیم دی اکسید بر برخی خصوصیات فیتوشیمیایی ریشه های مویین دو گونه بذرالبنج مشبک و کوتاه مطالعه شد. ریشه های مویین از تلقیح ریزنمونه های کوتیلدون (در گونه مشبک) و برگ (در گونه کوتاه) با باکتری آگروباکتریوم رایزوژنز تولید شد. سپس تاثیر غلظت های مختلف نانو ذرات سیلیسیم دی اکسید (0، 25، 50، 100 و 200 میلی گرم بر لیتر) و مدت زمان تیمار (24 و 48 ساعت) بر میزان وزن تر، ظرفیت آنتی اکسیدانی و برخی ترکیبات پلی فنولی در ریشه های مویین دو گونه بذرالبنج مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حداکثر وزن تر (48/10 گرم) در ریشه های مویین تیمار شده با 25 میلی گرم بر لیتر محرک و مدت زمان تیمار 48 ساعت در گونه کوتاه بدست آمد. بیشترین میزان DPPH (05/18 درصد) و FRAP (mmol Fe+2 g-1 FW 26/6) به ترتیب در گونه مشبک تیمار شده با 25 و 200 میلی گرم بر لیتر محرک و مدت زمان تیمار 48 و 24 ساعت مشاهده گردید. حداکثر میزان ترکیب با ارزش رزمارینیک اسید (02/9 میکرو گرم بر گرم وزن تر) در گونه مشبک تیمار شده با 25 میلی گرم بر لیتر محرک و مدت زمان تیمار 48 ساعت مشاهده گردید، در حالی که این ترکیب در ریشه های مویین گونه کوتاه شناسایی نگردید. نتایج مشخص کرد که نانو ذرات سیلیسیم دی اکسید می تواند به عنوان یک محرک جهت افزایش برخی ترکیبات پلی فنولی و ظرفیت آنتی اکسیدانی در ریشه های مویین بذرالبنج مشبک و کوتاه استفاده شود.
    کلیدواژگان: بذرالبنج، ترکیبات پلی فنولی، ریشه موئین، محرک، نانو ذرات سیلیسیم دی اکسید
  • ناصر عباس پور*، مریم مسیبی، نیر محمدخانی، فاطمه رحمانی صفحات 99-111

    crassa گیاهی بوته ای و چند ساله است که عموما در مناطق شور و ماسه ای اطراف دریاچه ی ارومیه می روید. این گیاه دارای کاربردهایی همچون: ماده ی سوختی، خواص دارویی و علوفه است. شوری بسیار بالای خاک، یکی از عوامل بازدارنده برای تولید علوفه در مراتع به شمار می رود. از سویی، شوری مانع اصلی برای تولید مثل گیاهان در مرحله ی جوانه زنی محسوب می شود. بنابراین، در این مطالعه اثر سطوح مختلف شوری (0، 200، 400 و 600 میلی مولار) روی شاخص های جوانه زنی و محتوای فنل، فلاونویید، آنتوسیانین، مالون دی آلدهید و پراکسیدهیدروژن گیاه Salsola crassa مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که محتوای فنل، فلاونویید و آنتوسیانین در اثر شوری افزایش پیدا کرد (P˂0.05). شوری، اثرات متفاوتی بر محتوای پراکسید هیدروژن داشت، به طوری که کمترین میزان پراکسید هیدروژن در شاهد و بیشترین آن در تیمار 400 میلی مولار مشاهده شد. تفاوت معنی داری در محتوای مالون دی آلدهید تیمار 600 میلی مولار در مقایسه با نمونه های کنترل دیده نشد. اما تیمارهای 200 و 400 میلی مولار نسبت به گیاهان شاهد از محتوای مالون دی آلدهید بالایی برخوردار بودند. با توجه به داده ها می توان نتیجه گرفت که دانه رست Salsola crassa ، دارای سیستم آنتی اکسیدانی قوی است که در شرایط شور، توانایی حذف گونه های فعال اکسیژن را دارد. همبستگی مثبت معنی داری (84/0P) بین محتوای پراکسیدهیدروژن و محتوای آنتوسیانین، فنول و فلاونویید در دانه رست های سالسولا وجود داشت.

    کلیدواژگان: Salsola crassa، شوری، شاخص های جوانه زنی
  • فاطمه اقایی، رئوف سید شریفی*، حامد نریمانی صفحات 112-124
    ببه منظور بررسی تاثیر یونیکونازول و کودهای بیولوژیک بر عملکرد، شاخص های فلورسانس کلروفیل و برخی صفات فیزیولوژیک گندم تحت شرایط شوری خاک، آزمایش بصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1397 در گلخانه پژوهشی دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. تیمارها شامل شوری خاک در چهار سطح (عدم اعمال شوری به عنوان شاهد یا شوری 72/1 دسی زیمنس بر متر و اعمال شوری های 40، 80 و 120 میلی مولار در خاک به ترتیب معادل 68/3، 37/7 و 06/11 دسی زیمنس بر متر) و کاربرد یونیکونازول و کودهای زیستی در هفت سطح (قارچ میکوریز، یونیکونازول، باکتری سودوموناس، میکوریز با سودوموناس، میکوریز با یونیکونازول، کاربرد میکوریز با یونیکونازول و سودوموناس و شاهد) بود. مقایسه میانگین ها نشان داد که کاربرد توام میکوریز با سودوموناس و یونیکونازول در شرایط عدم اعمال شوری، فلورسانس بیشینه (17/82 %)، فلورسانس متغیر (5/287 %)، عملکرد کوانتومی (41/65 %)، شاخص کلروفیل (23/106 %)، میزان نیتروژن برگ (66/76 %) و محتوای آب نسبی برگ پرچم (76/101 %) را در مقایسه با شوری 120 میلی مولار خاک و عدم کاربرد یونیکونازول و کودهای زیستی افزایش داد. بیشترین هدایت الکتریکی و فلورسانس حداقل (Fo) در بالاترین سطح شوری بدست آمد. همچنین کاربرد توام میکوریز با سودوموناس و یونیکونازول در شرایط عدم اعمال شوری عملکرد تک بوته نسبت به شرایط عدم کاربرد کودهای زیستی و یونیکونازول و در بالاترین سطح از شوری خاک حدود 84/108 درصد افزایش داد. براساس نتایج این بررسی، به نظر می رسد کاربرد کودهای زیستی و یونیکونازول می تواند در بهبود عملکرد گندم در شرایط شوری خاک پیشنهاد شود.
    کلیدواژگان: سودوموناس، شاخص کلروفیل، هدایت الکتریکی، میکوریز
  • پیمان آقائی*، سید علی حسینی تفرشی، محمدامین طغیانی صفحات 125-141

    شوری یکی از مهمترین محدودیت های پیش روی رشد و پراکنش گیاهان خشکی است. این تنش با تحت تاثیر قرار دادن پتانسیل اسمزی محیط اطراف ریشه ضمن ایجاد سمیت برای گیاه، به کاهش رشد، تولید محصول و اختلال در جذب عناصر غذایی می انجامد. مورد معطر (Myrtus communis L.) درختچه ای زینتی- دارویی است که به سبب دارا بودن ترکیبات آروماتیک مفید، استفاده در طب سنتی و استفاده در پروژه های مرمت اکوسیستم های طبیعی و فرسایش خاک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مطالعات محدودی در خصوص پاسخ های فیزیولوژی و مقاومتی این گیاه به تنش انجام پذیرفته که نتایج محدود موجود، تعمیم آن را روی تمامی جمعیت ها دشوار می سازد. در این تحقیق تلاش شد تا ضمن بررسی میزان باززایی و کمیت رشد گیاهچه های مورد معطر در شرایط کشت درون شیشه تحت 4 سطح شوری (0، 100، 150 و 250 میلی مولار NaCl) ، برخی پاسخ های فیزیولوژی گیاه نظیر تغییرات محتوای رنگیزه ای و RWC، پایداری غشاهای سلولی، محتوای پرولین برگ، مقدار رادیکال های فعال اکسیژن، پارامترهای بیوشیمیایی و فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدانی مورد سنجش و ارزیابی قرار گیرد. نتایج موید آن بود که سطوح متوسط و شدید شوری (به ترتیب 150 و 250 میلی مولار NaCl) تاثیرات قابل ملاحظه-ای بر پارامترهای رشد و نموی، پایداری غشاء، میزان کربوهیدرات و آمیدها و نیز میزان کلروز و نکروز برگ داشته است. نتایج همچنین نشان داد که RWC، میزان کلروفیل و درصد شاخص مقاومت تنها در شوری شدید و میزان لیپید و پرولین، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و میزان ROS، در همه سطوح شوری تحت تاثیر قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: مورد معطر (Myrtus communis L.)، تنش شوری، کشت درون شیشه، FTIR، ROS
  • عادله علیخانی، مینا تقی زاده* صفحات 142-157
    با توجه به گسترش آلودگی های محیط زیستی، یافتن راه کاری مناسب جهت کاهش انباشت فلزات سنگین در کلان شهرها از اهمیت زیادی برخوردار است. استفاده از گیاهان زینتی گزینه مناسبی برای جایگزینی کاشت محصولات زراعی خوراکی در خاک های آلوده به فلزات سنگین می-باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر محلول پاشی برگی اسید هیومیک (صفر، 250 و 500 میلی گرم در لیتر) و غلظت های مختلف فلز کادمیم (صفر، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم خاک) بر رشد و انباشت کادمیوم در چمن اسپورت به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی بود. نتایج نشان داد که کادمیم در غلظت 50 میلی گرم بر کیلوگرم سبب کاهش ویژگی های رشدی می شود. در غلظت 250 میلی گرم بر لیتر اسید هیومیک، کاهش رشد اندام هوایی مشاهده شد. در مجموع کاربرد اسید هیومیک توانست در حضور غلظت های کادمیم، توان انباشت این فلز را نسبت به شاهد افزایش دهد به طوری که بیش ترین میزان انباشتگی کادمیم اندام های هوایی، در غلظت 50 میلی گرم کادمیم بر کیلوگرم خاک و کاربرد 500 میلی گرم بر لیتر اسید هومیک به دست آمد. این نتایج نشان داد که اسپری برگ اسید هومیک می تواند برای حذف کادمیوم از خاک در چمن اسپورت استفاده شود. محلول پاشی برگی با غلظت 500 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک بیشترین میزان تجمع کادمیم در اندام هوایی را از خاک با آلودگی 50 میلی گرم بر کیلوگرم کادمیوم بدست آورد. با توجه به نتایج این آزمایش از آنجایی که میزان انباشت در ضایعات حاصل از سرزنی بیش تر از سایر اندام های دیگر بود، می توان از این نوع چمن در گیاه پالایی کادمیم در مناطق آلوده به این فلز توصیه کرد.
    کلیدواژگان: محلول پاشی، فلزات سنگین، فضای سبز، ترکیبات آلی، گیاه پالایی
  • منصور غلامی*، زهرا وصال طلب صفحات 158-173
    بافت کالوس گیاهی قابلیت های متنوعی دارد از آن جمله می توان به کاربرد آن در تهیه کشت های تعلیق سلولی به منظور تولید متابولیت های ثانویه و ترکیبات مفید طبیعی اشاره نمود. به منظور القای کالوس در ریزنمونه های چهار رقم انگور رجبی سفید شیراز، بی دانه قرمز، شاهانی و مکر قوچان از دو گروه ترکیب هورمونی 2،4- دی کلروفنوکسی استیک اسید (در سه سطح) به همراه بنزیل آدنین و نفتالین استیک اسید (در سه سطح) و به همراه کینتین استفاده شد. در اغلب ریزنمونه ها بیشترین درصد القا در سطح سه نفتالین استیک اسید مشاهده شد که تفاوت معنی داری با سطح دو نشان نداد. در بخش القا و پرآوری پاسخ ریزنمونه ها به سطوح مختلف تنظیم کننده های رشد گیاهی متفاوت و وابسته به رقم بود. غلظت 0.7 میلی گرم در لیتر نفتالین استیک اسید و 0.2 میلی گرم در لیتر کینتین به منظور استحصال کشت تعلیق سلولی انتخاب شد که با چندین واکشت با کیفیت مطلوب حاصل گردید. پس از یافتن غلظت و ترکیب مناسب هورمون در محیط کشت، هدف از این مطالعه بررسی تفاوت در توانایی تولید رسوراترول سلول های ارقام مختلف انگور در شرایط کشت تعلیق سلولی می باشد. بررسی محتوای رسوراترول سلول کشت های تعلیق سلولی نشان داد بیشترین محتوای ترنس رسوراترول مربوط به کشت تعلیق سلولی رقم رجبی سفید شیراز بود. از مهمترین دلایل تفاوت در محتوای رسوراترول در کشت سلولی انگور، تفاوت در ذخیره ژنتیکی ارقام معرفی شده است.
    کلیدواژگان: انگور، رسوراترول، کشت تعلیق سلولی، تنظیم کننده های رشد گیاهی
  • شهرام ریاحی نیا، زهرا دانایی پور* صفحات 174-188
    شوری یکی از مهم ترین تنش های غیرزیستی در نواحی گرم و خشک ایران است. در این نواحی عدم تعادل تغذیه ای بدلیل تاثیر شوری بر دسترسی مواد مغذی در خاک و کاهش جذب مواد مغذی در گیاه رخ می دهد. در این مطالعه شاخص های جوانه زنی و رشد گیاه در دو مرحله به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. فاکتور اول شامل چهار سطح 0، 200، 400 و 600 میلی مولار NaCl و فاکتور دوم تیمار نانوکود و کلات آهن بود. نتایج نشان داد که با افزایش شوری، سرعت و درصد جوانه زنی، طول ساقه چه، طول ریشه چه، ارتفاع گیاهچه، شاخص ویگور و وزن ساقه چه کاهش یافتند. شوری در مرحله بعد نیز موجب کاهش رشد شد به طوری که بیش ترین کاهش در شوری 600 میلی مولار در تعداد گره، وزن تر ریشه و وزن خشک اندام هوایی مشاهده شد. اعمال تیمار نانوکود آهن و کلات آهن جوانه زنی را بهبود بخشیدند و شاخص های رشدی سالیکورنیا را نسبت به شاهد به طور قابل توجهی افزایش دادند. کاربرد نانو کود آهن در شرایط تنش، رشد ریشه را نیز افزایش داد به طوری که بیش ترین مقدار نسبت ریشه به اندام هوایی (73/0) در تیمار نانوکود آهن در شوری 600 میلی-مولار مشاهده شد. با مقایسه میانگین حجم ریشه و ارتفاع اندام هوایی بیش ترین مقدار برای نانوکود آهن (به ترتیب 48/0 و 2/9) و کلات آهن (به ترتیب 43/0 و 8/8) بود که تفاوت معنی داری برای آن ها مشاهد نشد، بنابراین هر دو نوع کود آهن از نظر تعدیل اثرات شوری می توانند مفید باشند.
    کلیدواژگان: سالیکورنیا، تنش غیرزیستی، جوانه زنی، رشد رویشی، نانوکود آهن
  • سمانه راه آموز حقیقی، خدیجه باقری*، علی شرفی، حسین دانافر صفحات 189-205

    جوانه زنی بذر بارهنگ کبیر (Plantago major) در شرایط خارج از فصل نیاز به پیش تیمار های خاص دارد. تاثیر پیش تیمارهای اسیدجیبرلیک، پتاسیم نیترات، سرما، نور و غلظت نمک محیط Murashige and Skoog medium (MS) بر جوانه-زنی بذر این گیاه بررسی شد. از شاخص تیمسون (Timson Index) برای تعیین نرخ جوانه زنی استفاده گردید. تاثیر غلظت های مختلف سیتوکینین های 6-آمینو پورین (BAP) و تیدیازورون (TDZ) در ترکیب با اکسین های آلفا-نفتالین اسید استیک (NAA)، 3-ایندول-3- استیک اسید (IAA) و اسید ایندول 3- بوتیریک (IBA) برای القاء کالوس و باززایی ریزنمونه های برگ، ساقه و ریشه مطالعه شد. یافته ها نشان داد که پیش تیمار سرما، نور روز و محیطMS کامل برای جوانه زنی بذور بارهنگ کبیر مناسب تر است. بیشترین درصد کالوس زایی (100 درصد) در اکثر ریز نمونه ها پدیدار گردید. بالاترین فراوانی باززایی(100 درصد) در ریزنمونه برگ در محیط MS حاوی 5/0: 1؛ 1: 5/1؛ 2: 5/1 و 1: 2 میلی گرم بر لیتر TDZ: IBA، در ریزنمونه ساقه 5/0: 2 میلی گرم بر لیتر BAP: NAA و در ریزنمونه ریشه در غلظت 5/1 میلی گرم بر لیتر BAP ،2/0: 5/1 ؛2/0: 2 و 2/0 : 3 میلی گرم بر لیتر TDZ: NAA و2:1؛ 2:2؛ 1: 3؛ 2: 3 TDZ: IBA مشاهده گردید. 67/41، 27 و20 تعداد شاخه به ترتیب در محیط حاوی 1:2 و 1:5/1 میلی گرم بر لیتر TDZ:IBA و 2/2:0 میلی گرم بر لیتر TDZ:NAA در ریزنمونه های برگ، ساقه و ریشه بدست آمد. گیاهچه های باززایی شده به محیط ریشه زایی حاوی غلظت 5/0 میلی گرم بر لیتر IBA منتقل و با نرخ بقای 80 درصد در گلخانه سازگاری یافتند.

    کلیدواژگان: اندام زایی شاخه، بارهنگ کبیر، باززایی درون شیشه ای، جوانه زنی، کالوس زایی
|
  • Mohsen Javanmiri Pour, Vahid Etemad *, Hamid Sooofi Mariv Pages 1-21

    It is very important in forest planning to recognize forest types and their classification in similar or different groups, their distribution pattern, mixture, frequency, dominance and abundance at the various area. Therefore, the purpose of current research is to identify, classify and introduce forest types, also determine some structural parameters and, other statistical components on these types. For this study, randomized-systematic sampling was used. After the statistical calculations, eighty sample plots were deployed. To understand the natural regeneration condition, five sub-plots were measured in each plot in four directions and the center of the plot. The seedlings height includes <30, 30-130 and, >130 cm was measured with decimeter precision. In this study, forest types have been classified based on factors such as physiognomy, dominance, species composition, physiographic conditions, and forest type extension. The results showed that 17 tree species belonging to 17 genera and 13 plant families were identified. The mean volume per hectare was equal to 317 silv, which beech, maple and hornbeam species have the highest proportion. The volume per hectare of beech stands includes 440.8 silv. Totally, the number of trees per hectare comprises 485 trees. More than 52% of the total regeneration belongs >130 cm height, 17.62% belongs 30-130 cm height and 30% belongs <30 cm height. Among the species, Diospyros lotus, Box-plants, Ironwood, maple, and beech constitute the majority of regeneration, respectively.

    Keywords: forest types, vegetation, structure, volume
  • Masoumeh Fallah Ziarani, Masoud Tohidfar *, MohammadHosein Mirjalili Pages 13-21

    Nisin is a natural antibacterial that is used as a preservative in foods and drugs. The production of transgenic carrots containing recombinant nisin protein was investigated by Agrobacterium, LBA4404 strain and pBI121 plasmid. PBI121 plasmid was contains NPTII reporter genes with promoter CaMV35S and terminator NOS, respectively. In order to prepare recombinant plasmid, nisin gene first was identified . After codon optimization, were cloned between bamHI and SacI in pBI121 vector. Root, leaf, stem and nods explants of carrot were inoculation with agrobacterium suspension containing inoculum with different concentrations and were placed for different times of co-cultivation and they were also cultured in callus induction medium containing kanamycin and cefotaxime. The calli that were able to grow on the selective medium were selected and were transferred to the regeneration medium . Callus induction was observed in 40% of the explants. The produced embryos, after germination were transferred to the regeneration medium. The highest percentage of kanamycin resistant plants (45%) were related to the use of stem explants and bacterium concentrations of 0.6 to 0.8 and different co-cultivation times of 1 and 2 days and concentration of 250 mg/L cefotaxime. In order to ensure no contamination of plants to Agrobacteria and confirm the accuracy of gene transfer, polymerase chain reaction was performed using specific primers of vir gene and the accuracy of gene transfer was confirmed. Polymerase chain reaction was showed that 60% of hypothetical transgenic plants had at least one copy of nptII and nisin genes in their genomes.

    Keywords: carrot, transgenic plant, nisin, nptII, Lactococcus lactis
  • Saeedeh Sadat Mirzadeh Vaghefi *, Adel Jalili Pages 22-30
    Research on chromosomes helps to clarify the relationship between taxa. Chromosome number is the simplest parameter that generates valuable information in cytotaxonomic and genome studies of a species. In the plant genome, genetic information includes plant phenotypes, which is why cellular studies are so important.Chromosome number is one of the most important and helpful factors in examining the boundaries of species and genera in plants. In this study, the somatic chromosomal number of 7 species of native plants of Iran was investigated. In this study, Achillea vermicularis (2n=36), Codonocephalum peacockianum (2n=20), Cousinia multiloba (2n=26), Nepeta heliotropifola (2n=36), Pteropyrum aucheri (2n=22), Rumex elbursensis (2n=30), Reaumuria oxiana (2n=22) was reported. Chromosome numbers of Nepeta heliotropofila, Pteropyrum aucheri, Rumex elbursensis, Reaumuria oxiana were reported for the first time. The Chromosome numbers of mitosis of Codonocephalum peacockianum and Cousinia multiloba were reported for the first time. The purpose of this research is to complete the index chromosome of native plants of Iran. Analyses were performed by Micromeasure 3.3 and Excel softwares.
    Keywords: chromosome count, Iran, metaphase, Native plants
  • Maryam Asemeh Pages 31-41

    Saffron with scientific name of Crocus sativus L. is one of the oldest medicinal herbs which has always been center of attention and its performance depends on different factors. The aim of this study was to examine the effect of salinity stress on saffron plants and the role of foliar application of silicon and silicon nanoparticles in alleviating the impact of salinity. Saffron plants were treated at the four- leaf stage of plants by different levels of salinity (0, 75 and 150 mM), silicon and silicon dioxide NPs (0.5 and 1 mM) with four replications along 3 month. Aftert harvest, growth and biochemical variables were determined. The results showed that salinity reduced length of shoots and roots, fresh and dry weight of the aerial and underground organs, K+ content, K+/Na+ ratio and RWC. Forthermore, salinity incrased the cell death, amout of proline, glycine betain and Na+ and Cl- content in the treated plant. Foliar application of silicon and silicon dioxide nanoparticles improved growth factors, RWC, K+ content and K+/Na+ ratio. The results also showed applying silicon and nanosilicon decreased compatible osmolytes and Na+ and Cl- content. It can be concluded that Si and SiO2 NPs, especially SiO2 NPs, had the ability to reduce the toxicity created under salinity stress in saffron and could play an important role in increasing the resistance of saffron plants to salinity stress.

    Keywords: Saffron, Salinity, Silicon nanoparticles, Compatible osmolytes, Ionic content
  • Koorosh Falakro, Shahin Jahangirzadeh Khiavi *, Mehran Gholami, Siavash Pour Azizan Pages 42-54
    One of the important crop in the north of Iran that now many of them are at risk of disappearing, is tea plant (Camellia sinensis). In this study 60 accessions using 24 RAPD markers were investigated. Used RAPD markers amplified 219 bands that 81.28% of them showed polymorphic pattern. Polymorphic Information Content (PIC) were calculated for all markers (0.29-0.50). Total calculated PIC for all markers was 0.49 that evidenced the usefulness and high level of efficiency of used markers for investigating the diversity of available accessions. The pairwise similarity coefficient between the accessions varied from 0.43 to 0.94 whit average 0.65 by using Jaccard’s coefficient. According to cluster analysis samples were divided into three main groups at 0.61 similarity and second group also created three sub-group (at 0.65 similarity). The notable point in this cluster analysis is that the samples did not follow the geographical pattern. Similar result was observed in bi-plot analysis. In comparing the similarity and genetic distance of the studied populations, it was found that there is a high genetic similarity between the tea populations in Iran (0.919-0.950). In general, the results of this study showed that when the samples are compared individually, they show high diversity, but when we compared them demographically, it is clear that the diversity between the populations are low due to the way propagation, cross-pollination of tea plants and the number of imported primary plants are restored.
    Keywords: Camellia sinensis, Genetic diversity, molecular marker, Polymorphic information content, Bi-plot
  • Marjan Azarafshan, Maryam Peyvandi *, Hossein Abbaspour, Zahra Noormohammadi, Ahmad Majd Pages 55-68

    Pelargonium graveolens L ′Her is an aromatic and medicinal plant which is widely used in pharmaceutical, perfumery and food industry. In this study, the effect of ultraviolet radiation with different intensities (0, 0.12, 0.26 and 0.38 W/m2) was investigated on P. graveolens in InVitro condition. The amount of total phenol, flavonoid and anthocyanin, activity of phenylalanine ammonia lyase (PAL), photosynthetic pigments, carbohydrates, proteins and activity of some anti-oxidant enzymes (Catalase, peroxidase and superoxide dismutase) were evaluated. The antioxidant activity of methanolic extract was measured by using 2-2-di-phenyl-1-picaril hydrazil (DPPH) method. Total protein content and chlorophylls a, b showed a significant decrease (P≤ 0.05), while the amount of carotenoid increased significantly (P≤ 0.05), when ultraviolet radiation increased. With increasing UV-B radiation, the activity of studied enzymes, total phenols, flavonoids and anthocyanins content increased significantly (P≤ 0.05). Also, with increasing radiation intensity, the mean IC50 of methanolic extract decreased. The decreasing pattern of IC50 was consistent with the trend of increasing the mean of phenols. The present results show that P.graveolens in response to UVB stress has increased its antioxidant capacity by increasing the activity of antioxidant enzymes and increasing the phenols.

    Keywords: Pelargonium graveolens, UV radiation, Secondary metabolite, In Vitro condition
  • Nasser Zare *, Vida Madani, Aslan Jamali, Rasool Asghari Pages 69-83
    Hairy root cultures due to the their higheir genetic and biological stability, high growth rate and rapid growth on hormone-free medium are an effective alternative method for production of secondary metabolites. In this research, the effects of different factors including type of Agrobacterium rhizogenes strain (A4, 15834 and 2656), type of explants (leaf and petiole), inoculation conditions (inoculation time (10 and 15 minutes), co-cultivation time (48 and 72 hours), use and non-use of asetosyringone) and salts concentration of medium (MS and 1/2MS) on induction of hairy roots in valerian were investigated. Among the Agrobacterium strains, the highest percentage of hairy root induction and the number of roots per explant was obtained using A4 strain. Also, the percentage of hairy root induction and the number of roots per explant in the leaf explant were significantly higher than those of petiole explant. Among the different inoculation conditions, the highest percentage of hairy root induction was obtained in 10 minutes inoculation and 72 hours of co-cultivation and the highest number of roots per explant was obtained in 10 minutes inoculation and 72 hours co-cultivation in medium containing 100 μM asetosyringone. Also, the percentage and number of roots per explant on ½ salt concentration of MS medium were significantly higher than those of MS medium. The HPLC results showed that valerenic acid is produced at 3.77 mg/l in V. officinalis hairy root cultures.
    Keywords: Agrobacterium strains, Explant type, Medicinal plant, Secondary metabolite, Valeriana officinalis L
  • Ahad Hedayati, Ramin Maleki, Javier Palazon Pages 84-98
    Nanoparticles are used as a new group of elicitors for the production of valuable metabolites. In the present study, the effects of silicon dioxide nanoparticles (SiO2 NPs) as abiotic elicitor on some phytochemical traits in H. reticulatus and H. pusillus hairy root cultures were analyzed. Hairy roots were obtained from cotyledon (H. reticulatus) and leaf (H. pusillus) explants Inoculated with Agrobacterium rhizogenes. The effect of silicon dioxide nanoparticles concentrations (0, 25, 50, 100 and 200 mg L-1) with two exposure times (24 and 48h) on fresh weight, antioxidant capacity and some polyphenol compounds in hairy roots of two Hyoscyamus species were investigated. Results showed that the highest hairy roots fresh weight (10.48 g) were found in the medium treated with 25 mg L-1 SiO2 NPs at 48 hours of exposure time in H. pusillus hairy root cultures. Overall High amount of DPPH (18.05%) and FRAP (6.26 mmol Fe+2 g-1 FW) was observed in H. reticulatus hairy roots elicited by 25 and 200 mg L-1 SiO2 NPs at 48 and 24h of exposure time, respectively. Rosmarinic acid content (9.02 μg g-1 FW) with 1.65-fold boost compared to control, was observed in H. reticulatus hairy roots culture elicited with SiO2 NPs (25 mg L-1) after 48 h exposure time, while this compound was not detected in H. pusillus hairy roots. The results demonstrate that silicon dioxide nanoparticles can be used as effective and abiotic elicitor to increase some polyphenol compound and antioxidant capacity in H. reticulatus and H. pusillus hairy root cultures.
    Keywords: Elicitor, hairy root, Hyoscyamus, Polyphenolic compounds, Silicon dioxide nanoparticles
  • Maryam Mosayebi, Nayer Mohammadkhani, Fatemeh Rahmani Pages 99-111

    Salsola crassa is a perennial halophytic shrublet, commonly grow in saline habitats as well as on sand dunes of Urmia Lake region. Salsola crassa has many uses such as: fuel wood, medicinal uses, forages and fodders. High soil salinity is one of the inhibiting factors that affects forage production in rangelands, so that salinity is the main barrier for seed germination . Therefore, in this study, the effect of different levels of salinity (0, 200, 400 and 600 mM) on the germination traits and phenolic, anthocyanin, flavonoids, malondialdehyde and hydrogen peroxide content in Salsola crassa were investigated. A factorial experiment with a randomized complete block design including three replicates was conducted. The results showed that phenolic, anthocyanin and flavonoids contents increased under salinity stress (P˂0.05). Salinity levels showed different effects on hydrogen peroxide content, so that the lowest and highest hydrogen peroxide were observed in control and 400 mM plants, respectively. Malondialdehyde content of the seedlings was not significantly affected by salt stress in 600 mM, while 200 and 400 mM treatments showed a high concentration of malondialdehyde rather than control plants. There was a significant positive correlation (P0.84) between hydrogen peroxide content and anthocyanin, phenols and flavonoids contents of the seedlings. The overall results suggest that Salsola crassa seedling has a strong antioxidant system which can effectively scavenge reactive oxygen species in high salinity conditions.

    Keywords: Salsola crassa, Salinity, Germination characteristic
  • Fatemeh Aghaei, Raouf Sharifi *, Hamed. Narimani Pages 112-124
    In order to study the effect of uniconazole and bio fertilizers on grain yield, chlorophyll fluorescence indices and some physiological traits of wheat under salinity soil conditions, a factorial experiment was conducted based on RCBD with three replications in 2018. Treatments were included soil salinity in four levels (non-application of salinity as control (1.72 dS m−1 and application of 40, 80 and 120 mM salinity in soil or equivalent to 3.68, 7.37 and 11.06 dS m−1, respectively), by NaCl and application of uniconazole and bio fertilizers in seven levels (control or no application of bio fertilizers and uniconazole, application of uniconazole, mycorrhiza fungi, pseudomonas putida, mycorrhiza with pseudomonas, mycorrhiza with uniconazole, both application of mycorrhiza with uniconazole and pseudomonas). Means comparision showed that both application of mycorrhiza with uniconazole and pseudomonas under no salinity condition increased maximum fluorescence (82.17 %), variable fluorescence (287.5 %), quantum yield (65.41 %), chlorophyll index (106.23 %) , leaf nitrogen content (76.66 %) and relative water content of flag leaf (101.76 %) in comparison with no application of bio fertilizers and uniconazole under 120 mM salinity condition. Maximum of minimum fluorescence (F0) and electrical conductivity were obtained at the highest soil salinity level. Also, both application mycorrhiza with pseudomonas and uniconazole increased grain yield per plant about 108.84% in comparison with no application of bio fertilizers at the highest soil salinity level.
    Keywords: Chlorophyll index, Electrical Conductivity, Mycorrhiza, Peudomonas
  • Peyman Aghaie *, Seyed Ali Hosseini Tafreshi, MohammadAmin Toghyani Pages 125-141

    Salinity is one of the most important limiting factors for growth and distribution of terrestrial plants. Salt stress, by affecting the osmotic potential of the soil around the root, cause toxicity to plants, which lead to reduced growth, declined productivity, and impaired nutrient uptake. The Myrtus communis L. is an ornamental-medicinal shrub that is of particular importance due to its useful aromatic compounds, its uses in traditional medicine, and applications in natural ecosystem restoration and soil erosion projects. Few studies have been conducted on the physiological responses and resistance of myrtle to abiotic stresses and the limited available results make it difficult to generalize to all populations. In the present study, we attempted to investigate the regeneration and growth rate of myrtle shoots over different salinity levels (0, 100, 150, and 250 mM NaCl) under in-vitro culture condition. Additionally, some other physiological responses such as pigment content, relative water content (RWC), cell membrane stability, leaf proline content, amount of reactive oxygen species, biochemical parameters, and activity of some antioxidant enzymes, were also evaluated. The results showed that the salinities at moderate and severe levels (150 and 250 mM NaCl, respectively) significantly effected in-vitro growth and regeneration, membrane stability, carbohydrate and protein contents as well as leaf chlorosis and necrosis. The results also showed that RWC chlorophyll content, and resistance index were only affected at high salinity level, while lipid and proline content, the activity of antioxidant enzymes, and ROS levels were relatively affected at all salinity levels.

    Keywords: Myrtus communis L, salinity stress, In vitro, ROS, FTIR
  • Adeleh Alikhani, Mina Taghizadeh * Pages 142-157
    To avoid more environmental pollution, it is important to find an appropriate way to reduce the accumulation of heavy metals in metropolitan cities. The use of ornamental plants is a good choice to replace edible crops in soils of heavy metals contaminated. So, the purpose of this study was to evaluate the effect foliar application of humic acid (0, 250 and 500 mg/l) and cadmium application in different concentrations (0, 50 and 100 mg/kg) on growth and cadmium accumulation of sport turfgrass as a factorial experiment based on completely random design. The results showed that cadmium at 50 mg/kg concentration reduced growth characteristics. The growth of shoots was reduced at 250 mg/l of foliar application of humic acid. These results revealed that foliar application of humic acid can be used to remediate cadmium from soil in sport turfgrass. So, the humic acid at 500 mg/l concentration was achieved the highest amount of shoot cadmium accumulation from soil contaminated at 50 mg/kg cadmium concentration. According to the results of this experiment, since the amount of accumulation in mowed shoot was higher than others organs, this turfgrass can be recommended in phytoremediation of cadmium in contaminated areas with this metal.
    Keywords: Spraying, heavy metal, Landscape, organic matter, Phytoremediation
  • MANSOUR GHOLAMI *, Zahra Vesaltalab Pages 158-173
    Plant callus tissue has a variety of capabilities, including its use in the preparation of cell suspension cultures to produce secondary metabolites and beneficial natural compounds. In order to induce callus in four varieties explants of Rajabi Sefid Shiraz, Bidaneh Ghermez, Shahani and Makr Quchan from two hormonal compound groups of 2,4-D (in three levels) with BA and NAA (in three levels) with Kinetin were used. In most explants, the highest percentage of induction was observed at the third level of naphthalene acetic acid, which did not show a significant difference with the second level. The response of explants to different levels of plant growth regulators was different and dependent on cultivars, in induction and proliferation. Concentrations of 0.7 mg / l NAA and 0.2 mg / l Kinetin were selected to obtain cell suspension cultures, which good quality was obtained by several subcultures. After finding the appropriate concentration and composition of the hormone in the culture medium, the aim of this study was investigation of the diversity of Resveratrol cell production ability in different grape varieties under cell suspension culture. Measurements of the Trans-Resveratrol content of cell suspension cultures showed that the highest Trans-Resveratrol content was related to the cell suspension culture of Rajabi Sefid Shiraz. Differences in the genetic information of cultivars have been introduced as one of the most important reasons for differences in resveratrol content in grapes.
    Keywords: Grape, Resveratrol, cell suspension culture, plant growth regulators
  • Shahram Riaihinia, Zahra Danaeipour * Pages 174-188
    Salinity is one of the most important abiotic stress in the arid or semi-arid regions of Iran. salinity-induced nutritional disorders may result from the effect of salinity on nutrient availability in soil and Reduction of nutrient uptake within the plant. In this study, seed germination and plant growth indices of Salicornia were evaluated in two stages. The first factor was salinity, including 0, 200, 400 and 600 mM NaCl and the second was Nano-Fe and chelated-Fe fertilizer. The experiment was carried out based on the factorial complete randomized design with two factors and three replicates. The results showed that with increased salinity, germination rate and percentage, Stem length, root length, seedling height, vigor index and stem weight were decreased. The 600 mM salinity in the vegetative stage caused a decline in growth, especially in the number of nodes, and root fresh and shoot dry weights. Nano-Fe and chelated-Fe fertilizer led to improving germination and a significant increase in Salicornia growth indices compared to control. In stress conditions, the application of nano-Fe more increased growth so that the highest root to shoot ratio (0.73) was obtained in the treatment of nano-Fe at 600 mM salinity. The maximum root volume and shoot height were detected in Nano-Fe fertilizer (respectively, 0.48 and 9.2) and chelated-Fe fertilizer (respectively, 0.43 and 8.8) that no significant differences between those. However, the application of both the nano-Fe and chelated-Fe, Particularly foliar spraying, can be useful in modulating salinity in the arid or semi-arid regions.
    Keywords: Salicornia. Abiotic stress, Germination, Vegetative stage, Fe-Nano fertilizer
  • Samaneh Rahamouz Haghighi, Khadijeh Bagheri *, Ali Sharafi, Hossein Danafar Pages 189-205

    The seed germination of Plantago major requires pre-treatment in the off-season. Thus, the effect of gibberellic acid, potassium nitrate, cold, daylight and different Murashige and Skoog medium (MS) salt concentrations on the germination of seeds were studied. The modified Timson index was applied to calculate the germination rate. Effect of different concentrations of 6-Benzyl amino purine (BAP) or Thidiazuron (TDZ) in combination with α-Naphtalen acetic acid (NAA), indole-3-acetic acid (IAA) or indole-3-butyric acid (IBA) was studied for callus induction and regeneration of various explants.The results showed that cold, daylight and full salt MS medium are more suitable for high germination of P. major. The highest percentage of callus formation (100%) was observed in the most of the explants. The highest regeneration frequency (100%) was observed in leaf explant in MS medium containing 1:0.5; 1.5:1; 1.5:2 and 2: 1 mg.L-1 TDZ: IBA, as well as, 2:0.5 mg.L-1 BAP: NAA in stem explant and in root explant at concentration of 1.5 mg.L-1 BAP, 1.5:0.2; 2:0.2 and 3:0.2 mg.L-1 TDZ: NAA and 2:1; 2:2; 3:1; 3:2 mg.L-1 TDZ: IBA. 41.67 shoot number obtained with 1: 2 mg.L-1 TDZ: IBA in leaf explants, as well as, 27 shoot number in 1.5: 1 mg.L-1 TDZ: IBA and 20 shoot number in 2:0.2 mg.L-1 TDZ: NAA were obtained in shoot and root explants, respectively. For root induction, regenerated shoots were transferred into MS medium supplementation with 0.5 mg.L-1 IBA. The survival rate of plantlets was 80% and they were acclimatized in the greenhouse.

    Keywords: Callogenesis, Germination, in vitro regeneration, Plantain, Shoot organogenesis