فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی - پیاپی 48 (بهار 1401)

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 48 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن قاسم پور، محمدعلی مهدوی راد، شیما محمودپور قمصر * صفحات 1-29

    بسط عدالت اجتماعی به مثابه ی یک موضوع خطیر قرآنی قدمتی دیرین دارد. ارتباط این موضوع با مفهوم "قسط" در آیه ی 25 سوره ی حدید از محورهای قابل توجه در دیدگاه مفسران مسلمان در طول تاریخ به شمار آمده است. برمبنای این پیوند برخی مفسران براین باورند که "قسط" در این آیه ناظر به معنای عدالت اجتماعی است. و آیه در صدد بیان برقراری آن به عنوان یکی از اهداف اصیل انبیاء است و با تاکید آن حتی قلمرو اجتماعی دین را نیز در بر می گیرد. جستار پیش رو با روش توصیفی تحلیلی در پی واکاوی ابعاد مختلف این مفهوم است. دستاورد این پژوهش بیانگر آن است که ادله ی کافی برای اثبات دلالت آیه 25 سوره ی حدید به مفهوم عدالت اجتماعی و بسط تفسیری واژه ی قسط وجود دارد و در نتیجه می توان با استناد به آن برقراری عدالت اجتماعی را به عنوان هدف بعثت انبیاء اثبات کرد و از رهگذر آن قلمرو دین در حوزه ی زندگی دنیوی و اجتماعی را نیز پذیرفت و به عبارت دیگر به لحاظ تیوریک مسیر و ابزار برقراری عدالت از سوی شارع مقدس توسط انبیاء تبیین شده است اما اجرای برنامه ها به عهده مردم سپرده شده است.

    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، قسط، آیه ی 25 سوره حدید، قلمرو اجتماعی دین
  • محمد عرب صالحی، فریده پیشوایی* صفحات 31-46

    هدف این مقاله تحلیل و نقد هستی شناسی عقل در آراء«تفکیکیان متاخر» یعنی پیروان کنونی این جریان فکری و تبیین کاستی های کاربست آن در فهم قرآن است و این موضوع را در آراء قرآنی مرحومان ملکی میانجی،تهرانی،حکیمی وآیت الله سیدان بررسی کرده است. نتایج این مطالعه که به شیوه توصیفی-تحلیلی مبتنی بر اطلاعات کتابخانه ای است، نشان می دهد تفکیکیان متاخر، ضمن مخالفت سرسختانه با عقل فلسفی به معنای خاص آن، عقل مورد پذیرش خود را با عناوین متمایزی همچون عقل فطری(عقل انواری)، خودبنیاد دینی و ضروری معرفی می کنند تا تفاوت آن را با عقل فلسفی نشان دهند، اما در واقع امر، عقل مطلوب ایشان، همان عقل تحلیل گر یا عقل مدرک بدیهیات است و در قالب قضایای منطقی، ارجاع عمومات و مطلقات به مخصصات و مقیدات و فهم قرآن با قراین متصله و منفصله ظهور یافته است. نیز این فرضیه ثابت می شود که گرچه تفکیکیان متاخر نسبت به پیشینیان خود تا حدودی به عقل بهاء داده اند، اما این کارکرد باز هم حداقلی است و تنها در محدوده اثبات اصل برخی عقاید، درک حرمت، وجوب، حسن و قبح برخی امورکارآیی دارد. حاصل اینکه این جریان فکری، مبتنی بر تفکیک ازپیش ساخته خود در بین منابع تفسیر، دست عقل فلسفی را از دایره فهم و درک معانی عمیق قرآن کوتاه و نوعا به سطوح ظاهری معنای آیات اکتفاءکرده است. مقایسه نظرگاه قرآنی ایشان با تفاسیر عقل گرا شاهد این مدعاست.

    کلیدواژگان: تفکیکیان متاخر، عقل، عقل فطری، عقل فلسفی، نقد
  • سعید بهشتی، حسن ملکی، حسن اسدزاده، ماجده فاطمی* صفحات 65-94

    هدف این تحقیق استنباط راهبردهای تعلیم و تربیت مبتنی بر انسان شناسی قرآنی می باشد. تحقیق حاضر به لحاظ هدف خود بنیادی-کاربردی، با رویکرد کیفی و روش آن استنتاجی است. یافته های این پژوهش عبارتند از: انسان دارای شناخت، گرایش و توانایی عمل است، تاثیرات متقابل این ابعاد سه گانه عبارتند: گرایش ها گوهره وجودآدمی است که با آگاهی و عمل تقویت و تضعیف می شوند. گرایش ها به دو دسته عمیق - پایدار و سطحی - زودگذر تقسیم می شود.گرایش ها می توانند همدیگر را تقویت یا تضعیف کنند. آگاهی در صورت فعال بودن گرایش ها متناسب با آن، بر گرایش دیگری تاثیر می گذارد. هرچقدر آگاهی روشن تر باشد به همان میزان به باور نزدیک تر و توجه بیشتر به شناخت و رجوع مکرر به آن باعث تقویت و تضعیف بیشتر گرایش خواهد شد. انجام عمل خاص، هم گرایش پشتوانه خود و هم، همه گرایش های متناسب با آن را تقویت و گرایش های متضادش را تضعیف می کند.راهبردهای تربیتی عبارتنداز: توجه به عمل و بهره گیری مستمر از آن، بستر سازی و تسهیل گری و استفاده از محیط به عنوان ابزار هدایت، ارایه شناخت به صورت تدریجی و متناسب با تمایلات و نیازها، عرضه خوب ها و خوبی ها جهت شکوفایی و تقویت امیال فطری، بهره گیری ازهادیان اهل رشدوتزکیه، بهره گیری از قالب های متنوع ارایه محتوا و زمینه سازی جهت گذر کردن از علایق سطحی و ناپایدار به علایق عمیق و پایدار

    کلیدواژگان: چگونگی انسان، گرایش، آگاهی، عمل، راهبرد
  • سید محمود طیب حسینی، عباس رحیملو* صفحات 95-123

    آیه 12 سوره طلاق، زمین را همانند هفت آسمان شمرده است. مسئله اصلی این جستار، آن است که نسبت همانند دانستن زمین با هفت آسمان در انتقال پیام آیه به مخاطبان چیست؟ برای تحلیل گفتمان قرآن از همانندی زمین و هفت آسمان، نیاز است وجه شباهت را در این آیه دریافت. قرآن پژوهان در تبیین وجه شباهت زمین با هفت آسمان، دیدگاه های گوناگونی را بیان کرده اند؛ اما این دیدگاه ها از نظرگاه‎های مختلف، به ویژه از منظر ساختار متن، با چالش هایی روبرو است. از این رو در این نوشتار، با نگاهی نو به نشانه های درون متنی آیه، وجه شباهت زمین با هفت آسمان تبیین شد. با واکاوی ساختار آیه نشان داده شد این آیه تاکید می کند که زمین، نه در وجوهی مانند هفت عدد بودن، بلکه در ویژگی تحت ربوبیت پیوسته خداوند بودن، شباهت کامل به هفت آسمان دارد. در مجموع به دست آمد این تاکید بر حضور پیوسته خداوند در تدبیر زمین، در برابر باورهای مخاطبان عصر نزول در باره رابطه خداوند با زمین بوده است. از سویی این تاکید بر ربوبیت خداوند بر زمین، پشتیبان نظری دستورهای شرعی سوره طلاق برای امتثال این تکالیف است.

    کلیدواژگان: هفت آسمان، هفت زمین، توحید ربوبی، تجرید، دانش بدیع
  • علی محمدی آشنانی*، محمدعلی دولت صفحات 125-157

    پژوهش‎های میان‎رشته‎ای قرآنی گر چه از یک‏سو، پیوند مستحکم علم و دین و از سوی دیگر در تبیین اعجاز علمی و از سوی سوم در تفسیر علمی، کاربرد دارد؛ اما در صورت بی‏توجهی به ضوابط فهم صحیح و عدم برداشت صحیح از قرآن، انتساب و انطباق نظریات علمی با آن، نوعی تفسیر به رای، ایجاد التقاط و تحمیل و تحریف، محسوب می‏شود. بدبن رو استخراج و کاربست ملاک‎های ارزیابی پژوهش‎های میان‎رشته‎ای قرآنی ضروری است. این پژوهه در صدد است با روش توصیفی، ضوابط فهم صحیح قرآن را از دیدگاه آیت‎الله جوادی آملی، استخراج و معرفی نماید. یافته های این جستار نشانگر آن است که هر چند از دیدگاه ایشان، فهم قرآن برای عموم ممکن و لازم است؛ اما استناد و احتجاج به برداشت‏ها، از نظر روشی منوط به رعایت شش نکته؛ شامل 1.توجه به ادبیات عرب و علوم پایه بدون اصالت دادن به قواعد اعتباری آن علوم، 2. توجه به گوناگونی گزاره‏های قرآنی از نظر اخباری، انشایی، تمثیلی و نمادین بودن، 3. مد نظر قرار دادن پیوند حقایق جهان‎شناختی با خداشناختی در قرآن و اختلاف زبان قرآن با بیان علم، 4. بهره‏مندی روشمند از عقل و یافته‏های علمی در فهم قرآن و پرهیز از هرگونه التقاط، تحمیل و تطبیق های نامدلل، 5. پرهیز از جمود بر شان نزول و مصادیق در عین توجه به آنها و 6. کنار نهادن هر گونه قیاس و استحسان است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، مطالعات میان ‏رشته ‏ای، ضوابط روشی، تفسیر علمی، جوادی آملی
  • حمیدرضا حاجی بابایی، وحید واحدجوان، مریم علیزاده* صفحات 159-184

    فعالیت اجتماعی زنان از جمله مسایلی است که امروزه با پیشرفت بشر و گسترش روابط انسانی، اهمیت بسیاری یافته است. زیرا زنان به عنوان نیمی از جامعه می توانند نقش های موثری در اجتماع داشته باشند. از سوی دیگر خانواده از منظر قرآن کریم، دارای جایگاه ویژه ای است به گونه ای که برای رعایت مصالح خانوادگی و اجتماعی، دستورات خاصی را جهت تنظیم روابط همسران وضع کرده است. قوامیت مردان بر زنان که در آیه شریفه « الرجال قوامون علی النساء» بیان شده به عنوان یکی از این دستورات است که به نظر برخی صاحبنظران با فعالیت اجتماعی زنان در تعارض است. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی وبا هدف تحلیل و بررسی مفهوم قوامیت و تاثیر آن بر فعالیت اجتماعی زنان، این موضوع را مورد بررسی قرارداده و با توجه به معنای لغوی و تفسیر صحیح از آن، قوامیت را نه به معنای رییس بودن بر زن بلکه به عنوان ابزاری در اختیار مردان می داند که بتوانند به وسیله آن، امور خانواده را اداره کنند بنابراین قوامیت نمی تواند مانعی برای فعالیت اجتماعی زنان محسوب شود. زیرا قوامیت براساس قراین موجود در آیه آیات دیگر اختصاص به خانواده دارد و تا زنان می توانند در هر نوع فعالیت سیاسی، اقتصادی و علم آموزی مشارکت داشته باشند تا زمانی که فعالیت اجتماعی آنان به نقش خانوادگی آنها آسیب نزند.

    کلیدواژگان: قوامیت، مردان، فعالیت اجتماعی، زنان، قرآن کریم
  • علیرضا اسعدی* صفحات 185-211

    دایره المعارف قرآن لیدن و دانشنامه قرآن الیور لیمن از مهم ترین پژوهش های قرآنی خاورشناسان است که با هدف ارایه معارف قرآن کریم به مخاطبان تالیف شده اند. در این دو دایره المعارف هر چند ادعا می شود که دقیق و منصفانه تدوین شده اند اما در آنها خطاهای روشی و محتوایی متعددی به چشم می خورد. این مقاله درصدد است تا به روش توصیفی و تحلیلی و با استناد به مصادر معتبر اسلامی و استدلال های متقن قرآنی به بررسی مدخل های ثواب و عقاب و بهشت و جهنم در این دو دایره المعارف بپردازد و به این سوال اساسی پاسخ دهد که کاستی ها و اشکالات مقالات بهشت و جهنم و ثواب و عقاب چیست؟. بر اساس مهم ترین یافته های این پژوهش، همپوشانی برخی مدخلها با یکدیگر، استناد به منابع غیر اصیل یا نامعتبر، ناسازگاری و ناهمخوانی محتوای مقالات با یکدیگر از مهم ترین اشکالات روشی، و القای اثرپذیری و پیروی تعالیم قرآنی از تعالیم پیشین، فرشته انگاری ابلیس، تصویرپردازی جسمانی از بهشت و جهنم، ارایه سیمایی خشن و نامتعادل از مسئله کیفر و پاداش در قرآن و تبیین نادرست از ربط و نسبت اختیار انسان با حاکمیت خداوند و نیز ارتباط شیطان با دوزخ از مهم ترین اشکالات محتوایی مقالات این دو دایره المعارف در مسئله مورد بحث است که نشان می دهد نویسندگان نتوانسته اند به فهم دقیقی از معارف اعتقادی قرآن دست یابند.

    کلیدواژگان: دایره المعارف قرآن، دانشنامه قرآن، خاورشناسان، بهشت و دوزخ، ثواب و عقاب
|
  • Mohsen Ghasem Por, Mohammad Ali Mahdavirad, Shima Mahmud Por Ghamsar * Pages 1-29

    The development of social justice as a serious Qur'anic issue has a long history. The connection of this issue with the concept of "installment" in verse 25 of Surah Hadid has been considered as a significant axis in the view of Muslim commentators throughout history. Based on this connection, some commentators believe that "installment" in this verse refers to the meaning of social justice. And the verse seeks to express its establishment as one of the original goals of the prophets, and by emphasizing it, it even includes the social realm of religion. The leading research with descriptive-analytical method seeks to analyze the various dimensions of this concept. The result of this study indicates that there is sufficient evidence to prove the meaning of verse 25 of Surah Hadid in the sense of social justice and the interpretive development of the word installment, and therefore it can be used to establish social justice as a goal. He proved the resurrection of the prophets and through it also accepted the realm of religion in the field of worldly and social life. In other words, theoretically, the path and means of establishing justice have been explained by the holy shari'a by the prophets. But the implementation of the programs is left to the people.

    Keywords: social justice, Installment, Verse 25 of Surah Hadid, The social realm of religion
  • Mohammad Arabsahehi, Farideh Pishvaei * Pages 31-46

    "Late separatists" means the current followers of this current of thought, compared to the earlier separatists, have changed their approach to the scope of application of reason in understanding the Qur'an and give more functions to reason. The present article has examined this issue in the Quranic opinions of the late Malekimianji, Tehrani, Hakimi and Mr. Seydan.The results of this study, which is based on descriptive-analytical method based on library information, show that later separatists, while stubbornly opposing philosophical reason in its specific meaning, accepted their reason with distinct titles such as innate intellect (enlightened intellect). , Introduce religious and essential self-foundationTo show its difference with the philosophical intellect, but in fact, their preferred intellect is the analytical intellect or the intellect of the evidence of axioms, and in the form of logical propositions, referring generalities and absolutes to the specifics and constraints and understanding the Qur'an with connected and discrete evidences Has emerged. This hypothesis also proves that although later separatists valued reason somewhat than their predecessors As a result, this current of thought, based on its preconceived notion among the sources of interpretation, has limited the hand of philosophical reason from the circle of understanding the deep meanings of the Qur'an and typically to the apparent levels of the meaning of the verses. A comparison of his Qur'anic view with rationalist interpretations is evidence of this claim.

    Keywords: Late Separatists, Intellect, innate intellect, philosophical intellect, Critique
  • Saeed Beheshti, Hasan Maleki, Hasan Asadzade, MAJEDE FATEMI * Pages 65-94

    The purpose of this study is to deduce educational strategies based on Quranic anthropology. The present study is inferential in terms of its purpose-applied purpose, with a qualitative approach and its method. The findings of this study are: Man has cognition, tendency and ability to act. The interaction effects of these three dimensions are: Tendencies are the essence of human existence that are strengthened and weakened by awareness and action. Tendencies are divided into two categories: deep - stable and superficial - transient. Human tendencies are sometimes proportional and in the same direction, and sometimes conflicting and antagonistic. Trends can strengthen or weaken each other. Awareness, if the corresponding tendencies are active, affects another tendency. The clearer the awareness, the closer it is to belief and the more attention to cognition and frequent reference to it will further strengthen and weaken the tendency. Performing a specific action strengthens both the tendency that supports it and all the tendencies that are appropriate to it and weakens its opposite tendencies. Environment as a tool of guidance, providing knowledge gradually and in accordance with the desires and needs, offering the good and the good to flourish and strengthen the innate desires, using the leaders of the Rosicrucians, using various formats to provide content and paving the way for the passage From superficial and unstable interests to deep and stable interests

    Keywords: How to be human, orientation, Awareness, action, Strategy
  • Sayd Mahmood Tayeb Hosainy, عباس رحیم لو * Pages 95-123

    The verse 12 of Surah Talaq counts the earth as seven heavens. The main issue of this paper is what is the relationship between counting the earth and the seven heavens in conveying the message of the verse? To analyze the discourse of the Qur'an on the similarity of the earth and the seven heavens, it is necessary to find the similarity in this verse. Quranic scholars have expressed various views in explaining the resemblance of the earth to the seven heavens; But these perspectives face challenges from different perspectives, especially in terms of text structure. Therefore, in this article, with a new look at the signs within the text of the verse, the similarity of the earth with the seven heavens was explained. An analysis of the structure of the verse shows that this verse emphasizes that the earth bears a complete resemblance to the seven heavens, not in aspects such as being seven, but in being constantly under the Lordship of God. Overall, the emphasis was on God's constant presence in the management of the earth, as opposed to the beliefs of the audience at the time of revelation about God's relationship with the earth. On the other hand, this emphasis on the Lordship of God on earth is a theoretical support for the Shari'a commandments of Surah Talaq to obey these duties.

    Keywords: Seven Heavens, Seven Earths, Monotheism, Tajrid, Rhetorical Embellishment (Badīʿ)
  • Ali Mhammadi Ashnani *, Muhammad Ali Dolat Pages 125-157

    Quranic interdisciplinary researches, however, are used on the one hand, the strong connection between science and religion, on the other hand, in explaining the scientific miracle, and on the third hand, in scientific interpretation; However, in case of disregarding the criteria of correct understanding and non-correct interpretation of the Qur'an, attributing and adapting scientific theories to it is considered as a kind of interpretation to the opinion, creating eclecticism and imposing and distorting. It is necessary to extract and apply the criteria for evaluating interdisciplinary Qur'anic research. This study intends to extract and introduce the criteria of correct understanding of the Qur'an from the perspective of Ayatollah Javadi Amoli by descriptive method.The findings of this study indicate that although from his point of view, understanding the Qur'an is possible and necessary for the public; But citing and protesting the impressions, in terms of method depends on the observance of six points; Includes 1. Paying attention to Arabic literature and basic sciences without giving originality to the credit rules of those sciences, 2. Paying attention to the variety of Qur'anic propositions in terms of news, writing, allegory and symbolism, 3. Considering the connection of cosmological facts With theology in the Qur'an and the difference between the language of the Qur'an and the expression of science, 4. Methodical use of reason and scientific findings in understanding the Qur'an and avoiding any eclecticism, imposition and unreasonable adaptations, At the same time paying attention to them and 6. putting aside any analogy .

    Keywords: Holy Quran, Interdisciplinary studies, Methodological Criteria, Scientific Interpretation, Javadi Amoli
  • Hamidreza Hajibabaeei, Vahid Vahedjavan, Maryam Alizadeh * Pages 159-184

    Women's social activity is one of the issues that has become very important today with human progress and the expansion of human relations. Because women, as half of society, can play effective roles. On the other hand, from the perspective of the Holy Quran, the family has a special place, so that in order to observe family and social interests, it has set special instructions to regulate the relations between spouses. The dominance of men over women, which is stated in the holy verse "Men are the guardians of women" is one of these commands that at first seems to be in conflict with the social activity of women.This descriptive and analytical method with the aim of analyzing the concept of consistency and its impact on women's social activity, has examined this issue and according to the lexical meaning and correct interpretation of it, provides consistency as a tool for men. He knows that they can use it to manage family affairs, not to hinder women's social activities. Consistency with other verses, such as hijab, women's allegiance, and their specific income, has a certain limit, and as long as women's social activity does not harm their family role, it cannot be considered an obstacle to their social activity. Women can be involved in any kind of social activity, including spiritual and scientific affairs, political and economic affairs.

    Keywords: Consistency, men, social activity, women, The Holy Quran
  • Alireza Asadi * Pages 185-211

    Leiden Quran Encyclopedia and Quran Encyclopedia Oliver Lyman are among the most important Quranic researches of Orientalists that have been written with the aim of presenting the teachings of the Holy Quran. This article examines and critiques the entries of reward, eagle, heaven and hell in these two encyclopedias. And explains their methodological and content problems separately. The overlap of some entries with each other, the existence of incomplete entries, citing research and non-original or invalid sources, incompatibility and inconsistency of the content of articles with each other are the most important methodological problems and instilling the effectiveness and adherence of the Qur'anic teachings to the previous teachings, the angelic devil, the physical depiction of heaven and hell, the presentation of a harsh and unbalanced image of the issue of punishment and reward in the Qur'an and the incorrect explanation of man's relationship with God's rule and Satan With Hell is their most important content flaws. This article, citing authoritative Islamic sources and solid Qur'anic arguments, shows that Qur'anic orientalists have not been able to gain an accurate understanding of the doctrinal teachings of the Qur'an, and therefore even their encyclopedic works are unreliable.

    Keywords: Encyclopaedia of the Quran. The Qur’an: an Encyclopedia. Orientalists, Heaven, Hell, Reward, Eagle