فهرست مطالب

پژوهش نامه زنان - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1400)

فصلنامه پژوهش نامه زنان
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اشرف بروجردی* صفحات 1-23

    مشارکت سیاسی زنان و واگذاری مسوولیت درحوزه مدیریت و ریاست اعم از ریاست‎جمهور و یا مسوولیت هایی که قدرت اعمال نفوذ و اثربخشی حضور آنان را معنادار می سازد، از گذشته بحث محافل سیاسی، دینی و مطالبه زنان قدرتمند و توانمند بوده است. با طرح این سوال که آیا دیدگاه‏های اسلامی مانعی است برای حضور زنان در قدرت وآیا حضور زنان در قدرت یک امر واجب است و یا اقتضای جهان امروز و ضرورت این حضور است که این مطالبه را شکل داده‏است؟تا جایی که منجر به بروز دیدگاه‏ها و رفتارهایی شده که حاکی از تلاش برای جبران کمبودها و نادیده‏گرفتن ها برای رسیدن به مناصب قدرت در عرصه سیاست شده‏است. مثل بروز مکتب فمینیسم و یا سهمیه خواهی، برابری خواهی و اجرای تساوی برای آنان در همه زمینه ها. در این مطالعه که با روش مطالعه میدانی، تجربه‎زیسته و منابع کتابخانه‏ای تدوین شده به اثبات ضرورت حضور زنان در مناصب حکومتی و عدم مغایرت مبانی دینی دراسلام به این موضوع پرداخته شده‏‏‏است. حاصل بررسی موضوع نشان می‎دهد که زنان در ج.ا.ا علیرغم همه تلاش‎های خود موفق به حضور در مناصب قدرت و مدیریت کلان کشور نشده‎اند و عوامل این امر قوانین و مقررات مربوط به احزاب و نگاه مردسالارانه در بهره‏‎مندی از توان زنان است.

    کلیدواژگان: سیاست، قدرت، حاکمیت، مشارکت توده ای، مشارکت نخبگان، جنسیت
  • اعظم پویازاده*، روح الله طالبی صفحات 25-51

     حضرت مریم (س)، مادر حضرت عیسی (ع)، تنها زنی است که نام او به صراحت در قرآن ذکر میشود. اشارات قرآن به مقامات معنوی مریم، و اوصافی که میتواند او را در ردیف انبیاء قرار دهد، همواره این پرسش را برمی انگیخته است که «آیا مریم نبی ای از انبیای الهی است؟». مفسران بنا به پیش فرض های خود درباره ی جایگاه زن در قرآن و تفاوت های ذهنی و جسمی او با مردان، پاسخ هایی را برای این پرسش تدارک دیده، و غالبا با استناد به دلایلی، امکان نبوت زنان و در نتیجه، نبوت مریم را رد کرده اند. در این میان خلط ملاک های نبوت و رسالت و عدم تعریف مشخص از آن، موجب سردرگمی هایی شده است. نوشته ی حاضر بر آن است تا با روش توصیفی- تحلیلی، مفهوم نبوت در دیدگاه قرآن و سنت اسلامی را بکاود تا از این رهگذر، نشان دهد که جنسیت در امر نبوت نقشی ندارد. هم چنین پشتوانه ی کافی برای اثبات نبوت مریم فراهم آورد و دلایلی را که تاکنون در نفی نبوت زنان به آن استناد شده، مورد نقد قرار دهد.

    کلیدواژگان: مریم، نبی، ارهاص عیسی، نبوت زنان، رسالت، رجال
  • سمیه توحیدلو* صفحات 53-83

    در این مقاله به روش تاریخی و با کمک گرفتن از نظریات جان رالز در موضوع عدالت، تلاش شده تا به فهم تعریف عدالت جنسیتی و دسته بندی های موجود این تعاریف در بین متفکرین دوران مشروطه دست یابیم. بیش از 30 نفر از این متفکرین از طریق کلیه اسناد به جای مانده از آنها در چهار گروه متشرعین سنتی، متشرعین با نگاه اقتباسی، معتقدین به مردمسالاری دینی و ترقی خواهان سکولار مورد مطالعه قرار گرفتند. متناسب با این دسته بندی طیفی از نظرات ایشان از سنتی ترین نگاه به عدالت جنسیتی تا مدرن ترین شکل آن عرضه گردید. صحنه تعارضات اجتماعی در همه دوران ها مملو از حضور همه اعضای این طیف بوده و در هردوره ای بسته به شرایط بخشی از این طیف توانسته قدرت و سلطه نظری بیشتری یابد.

    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، عدالت جنسیتی، دوران مشروطه، مساوات، حقوق اساسی
  • بهروز حدادی صفحات 85-112

    با نگاهی به تاریخ مسیحیت درمی یابیم که زنان عنصری اساسی در تحولات کلیساها بوده اند و درست همانند چهره هایی در عهدعتیق چون دبورا و استر، در عهدجدید نیز زنانی بوده اند که در سمت و سو دادن به مسیحیت نقش فراوانی داشته اند. در عصر اصلاحات دینی محققان سخن از نقش حساس زنانی توانمند و جسور به میان آورده اند ولی تاریخ چون همیشه، از بازنمایی نقش آنان کوتاهی کرده است. اما این که مصلحان دینی چه نگاه و نگرشی به موضوع زن و خانواده داشتند، پرسش مهمی است.مصلحان دینی گر چه در دستگاه فکری مسیحیت تغییرات به وجود آوردند و بعضی از اندیشه های آنان در فهم تفسیر کتاب مقدس و نیز کشیش بودن همه مومنان و آزادی معنوی ایمانداران و مخالفت با شعایرزدگی، نگرش به مساله زن و خانواده را متفاوت کرد ولی آنان فاقد پروژه ای در این حوزه مثل حوزه های دیگری چون نگرش به دیگر ادیان و رواداری دینی بودند و همه دگرگونی های فکریشان در چارچوب پارادیم سنتی موجود در قرون وسطی بود نه چیزی در حد انتظارات جهان مدرن و لذا در موضوعاتی چون برابری کامل انسانی و فرودستی راهی طولانی باقی ماند و البته همین مقدار تغییر، زمینه های فکری و اجتماعی را برای شکل گیری جنبش های عدالت خواهانه در سده های بعد فراهم کرد.

    کلیدواژگان: پروتستانتیزم، زنان، برابر جنسیتی، جهان مدرن، لوتر و کالون
  • محمدحسین خالقی*، فاطمه توفیقی، محمد آصف محسنی (حکمت) صفحات 113-145

    بعد از اجلاس بن در آلمان سال 2001 و به دنبال آن تصویب قانون اساسی جدید افغانستان سال 1382 و قانون انتخابات در سال 1383 راهبرد اقدام مثبت با سازوکار مشخص برای بهبود وضعیت زنان در مشارکت سیاسی اجتماعی وارد ادبیات حقوقی افغانستان شد. باگذشت زمان از اجرای راهبرد اقدام مثبت حیات پرفرازونشیب زنان در افغانستان اقتضا می کرد تا در این تحقیق کیفی راهبرد فوق از منظر تجربه ی زیسته نمایندگان زن مورد بازنمایی قرار گیرد. در این راستا با شیوه ی پدیدارشناسی، از طریق «مصاحبه نمیه ساختار-یافته» با 15 تن از نمایندگان زن به صورت حضوری گردآوری داده ها انجام یافته و کدگذاری گردید. بر اساس یافته ها تسهیل در رقابت با مردان، ایجاد فرصت برای زنان، بهره وری از تنوع جنسیتی، انعطاف پذیری در سیاست گذاری دولت برای زنان ازجمله مقوله هایند که بر نیاز زنان به راهبرد اقدام مثبت دلالت دارد. همچنین نتایج نشان داد سیاست اجرایی اقدام مثبت در رشد توانایی و قابلیت زنان مهم دانسته می شود زیرا ظهور توانایی، کسب مهارت و تجربه، مکمل شایسته سالاری، ازجمله مقوله هایند که از تجربه نمایندگان زن استخراج شد. مهم چگونگی اجرای این راهبرد است؛ بر اساس یافته ها دسترسی نابرابر، سرزنش، احساس حقارت، فرهنگ مردسالاری، سوءاستفاده و نبود صلح در تجربه ی مصاحبه شوندگان حکایت از چالش های راهبرد اقدام مثبت داشت.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، نمایندگان زن، راهبرد اقدام مثبت، کشور افغانستان
  • مریم السادات محقق داماد*، معصومه منفرد مسقانی صفحات 147-171

    به جهت شیوع جراحی زیبایی به معنای عملیات و اقدامی که صرفا به منظور ارتقای زیبایی شکل اعضای دارای ساختار طبیعی بدن فرد انجام می شود، این عمل می تواند با انحلال عقد نکاح مرتبط گردد. گاهی عمل زیبایی قبل از نکاح بوده است و زوجه پس از نکاح متوجه عمل جراحی همسرش می گردد. در مواردی نیز به جهت انجام عمل جراحی زیبایی، زوجه نمی تواند وضع جدید ظاهری زوج را پس از انجام عمل تحمل کند یا اینکه عدم انجام عمل جراحی زیبایی را به عنوان شرط ضمن عقد نکاح قید می نماید. این مقاله با روش کتابخانه ای در صدد پاسخ به این پرسش اساسی است که در این فروض، آیا به جهت کراهت ناشی از وضع ظاهری زوج، راهی برای انحلال نکاح به درخواست زوجه وجود دارد؟ و اینکه آیا می توان به جهت تخلف از شرط وصف یا فعل (ترک فعل) ضمن عقد، حق فسخ نکاح را برای زوجه قایل شد؟ نگارنده با استفاده از ظرفیت فقهی حقوقی قاعده شروط و مستند به نظریه جدایی یک جانبه (خلع افتدایی)، به چینش استدلال خود برای اختیار جدایی زوجه در موارد فوق پرداخته است، به طوری که نه تنها مخالف با قانون نباشد، بلکه با ماده 1146 ق.م و 1128 ق.م قابل انطباق گردد.

    کلیدواژگان: جراحی زیبایی، طلاق خلع، خلع واجب، خلع یک جانبه، فسخ نکاح، کراهت
  • بشری محمدی فرد* صفحات 173-190

    از دیر بازدر برخی نواحی کشوررسوم مختلفی برای حل و فصل دعاوی استفاده نموده اند، طرقی نظیر آیین خون بس، فصل، پتر، میانجیگری و پرداخت خون بها از شیوه های مرسوم در رفع اختلافات بوده اند. امروزه نیز، شاهد هستیم که در حوزه پاسخ به جرم، و به طور خاص در زمینه بزهکاری زنان، و تلاش جهت استخدام ساز و کارهای فایده منددر مواجهه با این مقوله، به علت حساسیت ها، در کنار فرآیند دادرسی کیفری و تعیین مجازات متناسب، حکمیت، مجال ظهور پیدا می کند.لذا«میانجیگری» به عنوان یکی ازطرق جایگزین کیفردر متون قانونی انعکاس یافته است. این مکانیسم در صدد است تا با تضمین رودررویی از آثار مخرب «کیفرمحض» که میتواند منجر به آسیبهای جبران ناپذی بر بنیان خانواده گرددجلوگیری کند.لذا این پرسش قابل طرحست که در کدام جرم با توجه به اقتضایات بزهکاری زنان قضایای کیفری را مشمول عدالت ترمیمی قرار دهد.در پژوهش حاضر، ضرورت و چالشهای مختلف تقنینی،در این خصوص مورد مطالعه قرار گرفته است. نتیجتا به نظر می رسد نظر به بسترهای موجود و گرایش های سنتی اقوام، می توان با راهکارهایی چون بسط قانون، آموزش مستمر و نظارت بر کنشگران عدالت ترمیمی، خواه داوران یامیانجی گران مدلی برای توسل به میانجیگری در بزهکاری زنان یافت.

    کلیدواژگان: بزهکاری زنان، عدالت ترمیمی، حکمیت، میانجیگری کیفری
  • سپیده میرمجیدی* صفحات 191-221

    با آغاز محدودیت های متعدد، تنش ها و فشارهای روانی ناشی از پاندمی کرونا ویروس در سراسر جهان، عده قابل توجهی از زنان در تمام کشورها، در معرض تجربه هرچه بیشتر انواع خشونت های خانگی قرار گرفته اند. این خشونت ها به نوبه خود و با ابتلای خشونت دیده به نوعی اختلال اضطرابی و تضعیف تاب آوری و قدرت خودکنترلی به شرایط روحی ویژه ای می انجامد که احتمال بروز رفتارهای مجرمانه را در خشونت دیده افزایش می دهد. درست به همین دلیل و از منظر مولفه های روان شناسی و اخلاقی مسیولیت کیفری، مرتکب (خشونت دیده) فاقد مسیولیت و یا مسیولیت کامل کیفری است. مقاله حاضر با استفاده از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی یکی از مهم ترین الزامات گفتمان تقنینی ایران را در باب مسیولیت کیفری یعنی قاعده گذاری صحیح حقوقی در چارچوب یک الگوی جنسیت محور برای حمایت از زنان خشونت-دیده ای که تحت تاثیر تجربه مکرر خشونت، نشانگان اختلال اضطرابی و به تبع آن از دست دادن کنترل مرتکب قتل همسر یا شریک آزارگر خود می شوند، به بحث می گذارد. آنچه از منظر حقوق تطبیقی، از پیش در گفتمان تقنینی بسیاری از نظام های حقوقی دنیا و با پیش بینی دفاع «از دست دادن کنترل» صورت پذیرفته و با آغاز همه گیری کرونا ضرورت و اثربخشی آن در حمایت از بزه دیده خشونت بیش از پیش معلوم گشته است.

    کلیدواژگان: : آسیب، دفاع از دست دادن کنترل، زنان خشونت دیده، آزارگر، فشار روانی پس آسیبی، ویروس کرونا
|
  • Ashraf Broujerdi * Pages 1-23

    Political involvement of women in high rank administrative positions such as presidency and other influential positions has led to movements such as feminism which aims at establishing women’s rights in all aspects of social life including political as well economical and defending equal opportunities for women.In this study we discuss the necessity of involvement of women in political occupations and argue that such involvement is not in contradiction with the principles of Islam and the rules of Sharia. There have been three different points of views in this respect; one that believes that women governance is not permitted under the Islamic law, the other that believes it is logically paradoxical and the third one that rejects sexual discrimination. Women political situations in Islamic Republic of Iran are shaped by the first and second point of views.

    Keywords: Politics, Power, Governance, intellectual involvement, public involvement, sexuality
  • Azam Puyazade *, Roohollah Talebi Pages 25-51

    saint Mary is the only female Qur'anic figure whose name is explicitly mentioned in the Qur'an. The Qur'an refers to Mary's spiritual authorities and mentions the unique characteristics for him, characteristics that are worthy of a prophet. This raises the question, "Is Mary a divine prophet?" It has been considered by Quranic commentators on the one hand, and Muslim women researchers on the other hand. Most commentators have refuted the possibility of women's prophecy by quoting verses from the Qur'an and have therefore opposed the prophecy of Mary. In the meantime, the distinction between different definitions of prophecy and sometimes its confusion has been overlooked by the concept of mission. The present article aims to explore the concept of prophecy in the image of the Qur'an and and the Islamic tradition to show that gender has no role in the matter of prophethood. and to review the opinions of commentators in this regard by examining Mary's position in the Qur'an and provide provides sufficient support for a positive answer to the question of "Is Mary a divine Prophet? And to achieve this, it uses a descriptive-analytical method.

    Keywords: Mary, Prophecy, mission, women’s prophecy, men, Jesus’s sign of coming
  • Somayeh Tohidlou * Pages 53-83

    In this article, in a historical method, with the help of John Rawls' theories on the subject of justice, we have tried to understand the definition of gender justice and the existing categories of these definitions among the thinkers of the constitutional era. More than 30 of these thinkers were studied, through all the documents left by them; In the four groups of traditional legislators, legislators with an adaptive look, religious democrats, and secular progressives. In line with this classification, a range of their views were presented: from the most traditional view of gender justice to its most modern form. All members of this range have always been present in the scene of social conflict; And in each period, a part of this range has been highlighted depending on the circumstances, and has been able to gain more power and theoretical dominance.

    Keywords: Social justice, gender justice, the constitutional era, equality, fundamental rights
  • Behrooz Haddadi Pages 85-112

    In the history of Christianity, women have been an essential element in the development of churches and, just like figures in the Old Testament such as Deborah and Esther, in the New Testament, women have played a significant role in the spread of Christianity, and scholars have spoken of the sensitive role of capable and courageous women, but history, as always, has failed to represent their role. The Question here is how the Protestant reformers looked at on the issue of women and family. The fact is, however, that religious reformers have made many changes in the Christian intellectual system, and although some of their ideas on the interpretation of the Bible, as well as the priesthood of all believers and the spiritual freedom of believers are direct and indirect. It changed the issue of women and family, but they lacked projects in this area like other fields such as attitudes toward other religions and religious tolerance and human freedoms, and all their intellectual changes were within the traditional paradigm of the Middle Ages, not as expected. And so in matters such as full human equality, inferiority and dependence, and obedience to man, a long way remains.

    Keywords: Protestantism, women, Gender equality, Modern World, Luther, Calvin
  • Muhammadhussain Khaliqi *, Fatima Towfighi, Muhamadd Asif Muhsini Hikmat Pages 113-145

    After the Bonn Summit in Germany in 2001, followed by the adoption of the new Constitution of Afghanistan in 2003 and the Electoral Law in 2004, affirmative action strategy with a clear and systematic mechanism to improve the status of women in socio-political participation entered the Afghan legal literature. With the passage of time prosperous life of women in Afghanistan required that in this qualitative study the above strategy be represented and narrated from the perspective of the lived experience of women representatives. In this regard, data collection and coding was done in interview with 15 female representatives in person. According to the findings, facilitating competition with men, creating opportunities, productivity of gender diversity, and flexibility in laws indicate the need for women this strategy. The results also showed developing the ability and capability of women. Because the emergence of ability, the acquisition of skills and experience, complement meritocracy, are among the categories that were extracted from the experience of female representatives. What matters is how this strategy is implementation; based on the findings, unequal access, blame, feelings of inferiority, patriarchy, abuse and lack of peace in the interviewees' experience indicated affirmative action challenges to this strategy.

    Keywords: Lived Experience, female representatives, positive action strategy, Afghanistan
  • Maryam Ul Sadat Mohaghegh Damad *, Masoumeh Monfared Mosghani Pages 147-171

    Due to the prevalence of cosmetic surgery, as an operation and action that is performed only to enhance the beauty of the shape of the organs with the natural structure of the body, this action related to the dissolution of the marriage contract. Sometimes cosmetic surgery has done and the wife notices her husband's cosmetic surgery , so she cannot tolerate the new appearance of her husband after the operation, or not performing cosmetic surgery has stipulated as a condition in marriage contract. This article using library method seeks to answer this basic question that in these assumptions, is there any way to dissolve the marriage due to the hatred caused by the appearance of the husband? Or does wife have the right to terminate the marriage, due to violating the condition of quality or performance (not performing) by husband within the contract? Using the legal jurisprudential capacity of the rule of conditions and documenting the theory of unilateral divorce, the author has arranged his argument for the authority of divorce for the wife in the above cases, so it is not in contrary to the law, but also it is applicable to Articles 1146 and 1128 of civil code.

    Keywords: cosmetic surgery, khula divorce, obligatory khula, unilateral khula, marriage dissolution, hatred
  • Boshra Mohammadifard * Pages 173-190

    Since approving the Criminal Procedure Act in 1392(2013), it was possible to consider mediating as a private and informal approach for resolving criminal conflicts. However, there are several unanswered questions here such as:”What is the impact of mediation on victims and restorative justice?” or “what are the main differences between modern mediation approaches and traditional ones according to restorative justice?” on which this survey focused. This survey is an effort to investigate and analyze the current regulations and procedures by descriptive analyzes and find persuasive answers for these questions. Conflict resolving procedures include those procedures by which the criminal conflicts can be settled out of court and without formal interference. Studies show that even before approving the Criminal Procedure Act in 1392 there were some traditional and non-formal procedures to settle conflicts which mostly accepted by Iranian society and Islamic jurisprudence. In the past, some procedures such as Khoon Bas, Fasl and Petr have been used to settle the criminal conflicts informally in Iran. Additionally, arbitration has been one Islamic to settle the conflicts privately and informally. It is a fact that Iranian legislators consider mediation and arbitration as complementary procedures beside formal approaches to settle the criminal conflicts. This survey suggest that there is low harmony between traditional and non-formal procedures to settle conflicts with some fundamental principles of criminal law such as personalization of criminal liability and punishment and therefore cannot fulfil some measures mentioned in restorative justice and it is a big challenge for these informal procedures. However, the legislator can use these traditional and informal procedures to settle criminal conflicts beside other formal and regulated approaches, of course after paving the way for adapting them with current regulations and promoting the judiciary bodies’ supervision on them.

    Keywords: Women deliquency, Restorative justice, Hakammiat, CriminalMediation
  • Sepideh Mirmajidi * Pages 191-221

    Starting many restrictions, tensions, and stresses caused by the corona virus pandemic around the world, a significant number of women in all countries are exposed to more and more forms of domestic violence. This violence, by causing psychological damage and perceptual, biological and behavioral problems, and consequently weaken resilience and the power of control, leads to special mental conditions that increase the likelihood of criminal behavior in the abused person. However, from the perspective of the psychological and ethical components of criminal responsibility, the perpetrator has no or full criminal responsibility due to post-traumatic stress disorder. Accordingly, using descriptive-analytical research method, the present article intends to address one of the most important requirements of Iran's legislative discourse on criminal liability, namely proper laws within a gender-based model to support abused women who are affected by repeated experiences of violence, anxiety disorder and consequently loss of control and kill their abuser eventually. From the perspective of comparative law, what has been done for a long time in the legislative discourse of many legal systems of the world by predicting the defense of "loss of control" that the need and effectiveness of this defense, has become increasingly apparent with the corona pandemic.

    Keywords: Harm, loss of control defense, abused women, Abuser, Post traumatic stress disorder, Corona virus disease (COVID-19) pandemic